Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:25 - 26/01/18

To δολάριο ήταν ήδη αδύναμο κ. Mnuchin

 

Του Matthew A. Winkler

 

Είναι δεκάδες οι αναρτήσεις στο Twitter στις οποίες ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump προβάλει την άποψη ότι η πρώτη του χρονιά στο Λευκό Οίκο ήταν εξαιρετική για τις ΗΠΑ και τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Πράγματι, οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ άνθισαν την περίοδο αυτή.

 

 

Αλλά οι αγορές συναλλάγματος στέλνουν ένα διαφορετικό σήμα, φιλοξενώντας το πιο υποτιμημένο δολάριο σε διάστημα 15ετίας. Σε αντίθεση με τη δέσμευση του Trump να κάνει την "Αμερική πρώτη", η Αμερική ήρθε στην πραγματικότητα τελευταία στις επενδυτικές επιδόσεις και την ανάπτυξη της απασχόλησης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών το 2017 για πρώτη φορά σε διάστημα 10ετίας.

 

Το ήδη αδύναμο δολάριο

 

 Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη Δολαρίου ΗΠΑ

Πηγή: Bloomberg  *Η μέση ισοτιμία έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων


Ο προστατευτισμός δεν βοηθάει. Ο Trump είναι ο πρώτος πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή που επιτίθεται σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και του Συμφώνου Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TTP) που η κυβέρνηση απέρριψε το προηγούμενο έτος.

 

Ενώ έχει ταχθεί υπέρ του ασθενέστερου νομίσματος και έχει κηρύξει πόλεμο στις εισαγωγές, όπως φάνηκε κι από τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ του Steve Mnuchin στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη ότι "ένα ασθενέστερο δολάριο είναι καλό για εμάς" μετά και την επιβολή δασμών στα ηλιακά πάνελ και τα πλυντήρια ρούχων, ο Trump διαβρώνει την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και δημιουργεί αστάθεια.

 

Ο Lloyd Bentsen ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών που πέταξε το δολάριο "στα σκουπίδια" όταν δήλωσε το 1993, "θα ήθελα να δω ένα ισχυρότερο γεν". Το δολάριο κατέρρευσε αμέσως. Ο Bentsen, πολιτικός με λαϊκιστικές τάσεις, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσει την πρακτική που εφάρμοσε ο διάδοχός του Robert E. Rubin, πρώην trader και στέλεχος της Goldman Sachs, που συνήθιζε να διακηρύττει ότι "το ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ", ακόμα και όταν δεν το εννοούσε πραγματικά. Όταν η ανατίμηση του δολαρίου θεωρήθηκε επιζήμια για τις εξαγωγές των ΗΠΑ, ο Rubin έστειλε το κατάλληλο μήνυμα, μένοντας συνεπής στη ρητορική του: "Έχουμε ισχυρό δολάριο εδώ και αρκετό καιρό".

 

Καθώς ο Trump και οι εκπρόσωποί του ενθαρρύνουν τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα πάγια που αποτιμώνται σε δολάρια, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 14,2% το 2017 –το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 σημαντικότερων νομισμάτων και η μεγαλύτερη ανατίμηση από το 2003 οπότε είχε κερδίσει 20%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 

Ο Δείκτης Bloomberg Dollar Spot, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των 10 σημαντικών νομισμάτων, έδειξε ότι το δολάριο έχασε το 8,5% της αξίας του το 2017, στο χειρότερο έτος από τη δημιουργία του δείκτη το 2004. Στον παραδοσιακό δείκτη Δολαρίου, ο οποίος συγκρίνει το δολάριο με έξι νομίσματα, η πτώση ήταν 9,9%, ήτοι η μεγαλύτερη από το 2003.

 

Το γεγονός ότι το δολάριο έχει καταγράψει πτώση άνω του 9% μόνο οκτώ φορές τα τελευταία 50 χρόνια είναι η απόδειξη ότι το περασμένο έτος ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογικό.

 

Στον Trump αρέσει να παίρνει τα εύσημα για την απόδοση 20,7% (κέρδη συν ανατίμηση) του S&P 500, του δείκτη αναφοράς για τις αμερικανικές μετοχές, αποτιμημένου σε δολάρια. Αυτή είναι μια ισχυρή απόδοση σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, ωστόσο ήταν κατώτερη σε σχέση με αυτή του γερμανικού DAX, ο οποίος κέρδισε 27,9%, και αυτή του δείκτη MSCI Europe, ο οποίος αυξήθηκε κατά 25,3%. Οι μετοχές των ΗΠΑ ξεπεράστηκαν επίσης από τον δείκτη MSCI Asia Pacific, ο οποίος έκανε "άλμα" 30%, τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας, με 23,1% και τον Ibovespa της Βραζιλίας με 20,9%. Η τελευταία φορά που ο S&P 500 έμεινε τόσο πίσω σε σχέση με την παγκόσμια αγορά ήταν το 2005, όταν σημείωσε άνοδο 7,5%.

 

Τελευταία η Αμερική

 

Η ποσοστιαία άνοδος σημαντικών χρηματιστηριακών δεικτών, 2017

Πηγη: Bloomberg


Το πρώτο έτος του Trump στο Λευκό Οίκο δεν ήταν καλύτερο για την αγορά ομολόγων, όπου τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα, σε όρους δολαρίων, παρήγαγαν συνολική απόδοση 2,3%, λιγότερο από το ήμισυ σε σχέση με το 7,3% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους και περίπου το ένα έκτο σε σχέση με το 13,7% των ευρωπαϊκών τίτλων. Τα κρατικά ομόλογα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού επέστρεψαν στους επενδυτές 5%. Ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που η απόδοση του χρέους των ΗΠΑ υστερούσε σε σχέση με τόσες πολλές περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

 

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έδειξαν ισχυρή προτίμηση στους ευρωπαϊκούς τίτλους έναντι των αμερικανικών πέρυσι. Οι επενδυτές σε περισσότερα από 3.000 ETfs, συνολικού ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων με έδρα τις ΗΠΑ, προκάλεσαν αύξηση των εισροών στην Ευρωζώνη στο 65% της χρηματιστηριακής της αξίας στις αρχές του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έλαβαν ένα επιπλέον 40%. Το Vanguard FTSE Europe ETF, ύψους 20 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο αμερικανικό ETF που επενδύει στην Ευρώπη, προσέλκυσε πέρυσι 4,8 δισ. δολάρια -η μεγαλύτερη εισροή από το 2013 και η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μετά την ίδρυση του fund το 2005.

 

"Πασχίζουμε πραγματικά να δούμε ποιος θα αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ", δήλωσε ο George Saravelos, επικεφαλής έρευνας της αγοράς συναλλάγματος της Deutshche Bank στο Λονδίνο, σε συνέντευξη στην τηλεόραση Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

 

Ο Saravelos προέβλεψε ότι το ευρώ θα επιδοθεί σε ράλι φέτος φτάνοντας τα 1,30 δολ. από 1,23 δολάρια, κυρίως λόγω του αποδυναμωμένου δολαρίου.

 

Το περασμένο έτος ήταν επίσης το πρώτο από το 2008, που η Ευρώπη πρωταγωνίστησε στη δημιουργία απασχόλησης κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου (η τελευταία περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Η αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή κατά 1,6% ήταν η καλύτερη επίδοση σε διάστημα 12 μηνών από το 2007 και ξεπέρασε την αύξηση του 1,5% των ΗΠΑ.

 

Η παραγωγικότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό, καθώς κάθε εργαζόμενος παρήγαγε έσοδα 830.000 ευρώ κατά το τελευταίο τρίμηνο, από 650.000 το 2015. Αντίθετα, οι Αμερικανοί υπάλληλοι έφεραν τις εταιρείες τους 844.000 δολάρια, που αντιστοιχούσαν σε περίπου 700.000 ευρώ, από περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια πριν από δύο χρόνια.

 

"Οι σημαντικότερες ειδήσεις στην παγκόσμια οικονομία δεν είχαν στην πραγματικότητα να κάνουν με τον Donald Trump", δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Lawrence Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών. "Αφορούσαν την αναζωπύρωση της Ευρώπης, που αναμενόταν καιρό αλλά τώρα φαίνεται να συμβαίνει".

 

Το δολάριο έχει χάσει ήδη 3,2% τον Ιανουάριο, που είναι άλλος ένας τρόπος να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί από ηγέτη σε ακόλουθο μεταξύ των επενδυτών.

 

Matthew A. Winkler – Bloomberg – Πρώτη Μετάφραση capital.gr

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....