Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

11/10/17 - upd

Διευκρινίσεις από Καταλωνία για την προκήρυξη ή μη της ανεξαρτησίας ζητά ο Ραχόι

 

 

Επί της ουσίας Το πρώτο βήμα προς την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι που θα επέτρεπε την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλωνίας, έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

 

 

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση της Καταλωνίας να επιβεβαιώσει εάν προκήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ή όχι», είπε στο διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό ο Ραχόι.

 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η απάντηση του Καταλανού προέδρου είναι αυτή που θα καθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα τις επόμενες ημέρες» και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ενεργεί με «επιφυλακτικό και υπεύθυνο τρόπο». Εθεσε παράλληλα την απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ως προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

 

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Ισπανία προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην υπογραφή από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής, η εφαρμογή της οποίας όμως «ανεστάλη» εν αναμονή ενός διαλόγου με τη Μαδρίτη.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

 

Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ακόμη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλωνία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

 

Χθες, ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, υπέγραψε διακήρυξη με την οποία καλεί «όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την καταλανική δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

 

Παράλληλα πρότεινε την αναστολή ισχύος του εγγράφου ώστε να ξεκινήσει μια περίοδος διαλόγου.

 

Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε άκυρο το έγγραφο και επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την αντίδρασή της.

 

Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.

 

Έκτακτη συνεδρίαση της ισπανικής κυβέρνησης την Τετάρτη για την Καταλονία .... Γερμανικός Τύπος: «Ο Πουτζεμόντ φρενάρει λίγο πριν το χείλος του γκρεμού» .

 
Η απόφαση της Βαρκελώνης να αναστείλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η ανησυχία που προκαλεί το προγραμματισμένο “τεστ αντοχής“ των ελληνικών τραπεζών και η φτώχεια που μαστίζει πολλούς Έλληνες είναι τα θέματα.
 

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν πολλές γερμανικές εφημερίδες στο διαδίκτυο, όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Πουτζεμόντ αναβάλλει την απόφαση για την ανεξαρτησία» σημειώνει: «Απογοήτευση στους δρόμους της Βαρκελώνης. Ο τοπικός πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην Μαδρίτη για διάλογο. Στην ομιλία του, την οποία ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών".

 

Tο Spiegel Online παρατηρεί: Ο Κάρλες Πουτζεμόντ δεν εγκαταλείπει τον στόχο μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Αναστέλλει ωστόσο τη διαδικασία, για να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες διάλογο και μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. Με την ενέργεια αυτή ο τοπικός πρωθυπουργός απέφυγε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

 

Σε σχόλιο με τίτλο «Ο Πουτζμόντ φρενάρει λίγο πριν το χείλος του γκρεμού», η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει: «Ο Πουτζεμόντ ο, με περισσή αυτοπεποίθηση, καπετάνιος του πλοίο με το όνομα "Independencia" προκαλεί άξαφνα φόβο στους ανθρώπους. Δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το πλοίο του συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίζεται πλέον αργά, αλλά σταθερά».

 

Η Stuttgarter Zeitung σημειώνει: «Η παγκοσμιοποίηση ξυπνά σε πολλούς νοσταλγία για μια εθνική ταυτότητα και απομονωτισμό. Τα μικρά κράτη όμως αποτελούν εμπόδιο και δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε ξεκάθαρα πέρα από την αυλή μας. Θα ήταν παράδοξο αν στην Ευρώπη, την πατρίδα του οράματος για μια πολιτική χωρίς σύνορα, χαραχθούν νέες συνοριακές γραμμές.

 

Έκτακτη συνεδρίαση της ισπανικής κυβέρνησης την Τετάρτη για την Καταλονία

 

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την Καταλονία, μετά την ομιλία του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.

Ο κ. Πουιζδεμόν διαμήνυσε μεν ότι η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία, αλλά συνάμα είπε ότι αναστέλλει τη διαδικασία της απόσχισης για «λίγες εβδομάδες», προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση του καταλανού προέδρου φαίνεται να έχει προκαλέσει σύγχυση στη Μαδρίτη, με το κύριο ερώτημα να είναι εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας.

Στην καταλανική Βουλή πάντως υπογράφηκε έγγραφο που η ίδια τοπική κυβέρνηση αποκαλεί «διακήρυξη ανεξαρτησίας», αν και το κείμενο προβλέπει την αναστολή που ζήτησε ο κ. Πουιζδεμόν. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Ακόμα κι αν η Μαδρίτη δεν απορρίψει συνολικά το άνοιγμα Πουιζδεμόν, το ερώτημα είναι υπάρχει προοπτική διάλογο. Ο κ. Ραχόι έχει καταστήσει σαφές ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η Βαρκελώνη να αποστασιοποιηθεί οριστικά από κάθε ενδεχόμενο κήρυξης ανεξαρτησίας, κάτι που φαντάζει αδύνατο μετά την ομιλία του καταλανού προέδρου.

Ο κ. Πουιζδεμόν χαρακτήρισε επίσης την Καταλονία «ευρωπαϊκό ζήτημα», και εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμιχθεί στην προσπάθειά του για διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεν καλέσει μεν Μαδρίτη και Βαρκελώνη να αρχίσουν διάλογο, όμως έχει διαμηνύσει ότι αντιλαμβάνεται το καταλανικό ζήτημα ως εσωτερική ισπανική υπόθεση.

Εάν η Μαδρίτη αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη, ακόμα και με τη βία.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τοποθέτηση Πουιζδεμόν, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή μία υπόγεια κήρυξη ανεξαρτησίας ακόμα κι αν στη συνέχεια ακολουθείται από φανερό «πάγωμά» της.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα ABC εμφανίστηκε ακόμα πιο σκληρός, αποκαλώντας την ομιλία Πουιζδεμόν 
«εκβιασμό», και τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτός.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο ηγέτης Καταλονίας «παγώνει» την ανεξαρτητοποίηση - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη upd

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....