Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:40 - 16/02/18

Η αναταραχή στις αγορές και η επιστροφή στην κανονικότητα

 

Tου Mohamed A. El-Erian

 

Αφού άντεξαν κάτι σαν ξαφνικό πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά τώρα εύχονται για μία γρήγορη επιστροφή στην ηρεμία. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά ίσως δεν τους συμφέρει μακροπρόθεσμα να επιστρέψουν οι εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες της αγοράς που επικρατούσαν πριν. Αντ' αυτού θα πρέπει να ελπίζουν σε ένα νέο πιο ομαλό μοντέλο της αγοράς, που θα σέβεται τη μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, τους συσχετισμούς της αγοράς και ορισμένες αποτιμήσεις κατηγοριών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τις λιγότερο ακραίες αλλαγές της συμπεριφοράς των επενδυτών.

 

 

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έντονης αναταραχής στην αγορά, ο δείκτης VIX, που μετρά τη μεταβλητότητα ενισχύθηκε από τις λιγότερο από 14 μονάδες στα τέλη Ιανουαρίου σε περισσότερες από 37 μονάδες μόλις πέντε ημέρες αργότερα. Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες υπέστησαν διόρθωση 10% σε λίγες μέρες, μετά από περισσότερες από 400 ημέρες, κατά τις οποίες ο S&P 500 δεν είχε υποστεί αθροιστικά πτώση 5% από τα υψηλότερα επίπεδά του. Και ενώ μία καθημερινή κίνηση 100 μονάδων για τον Dow Jones Industrial Average είχε γίνει ασυνήθιστη, οι ενδοσυνεδριακές κινήσεις 1.000 μονάδων έγινα ξαφνικά σχεδόν συχνό φαινόμενο.

 

Αυτό που ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών ήταν η ταυτόχρονη υποχώρηση της τιμής για την έκθεση σε σταθερό εισόδημα, γεγονός που υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα της μείωσης των κινδύνων των καλά διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων. Και όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο των κινήσεων της αγοράς για τεχνικούς λόγους, που έρχονται σε αντίθεση με τα γενικά βελτιωμένα βασικά οικονομικά και εταιρικά στοιχεία.

 

Ο αντίκτυπος της πρόσφατης μεταβλητότητας της αγοράς ανέδειξε επίσης την ευπάθεια ορισμένων επενδυτικών προσεγγίσεων και προϊόντων. Η ξαφνική κατάρρευση των τιμών των πολύ δημοφιλών στρατηγικών βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας συνοδεύτηκε από την εξαφάνιση μερικών σχετικών προϊόντων και από τη μετάδοση σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού. Στη συνέχεια, οι εκροές των επενδυτών από μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο αυξήθηκαν.

 

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές επιθυμούν να επιστρέψουν στην παρήγορη ηρεμία του 2017 και του Ιανουαρίου αυτού του έτους. Όμως, σε σύγκριση με την ιστορία, οι συνθήκες αυτές ήταν ακόμη πιο ασυνήθιστες και περίεργες. Η ηρεμία κατά την πορεία προς την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς περιείχε επίσης τους "σπόρους" του δικού της τέλους.

 

Οι τιμές των μετοχών ουσιαστικά ακολουθούσαν μία μόνο πορεία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο Dow "έσπασε" περισσότερα από 70 ρεκόρ μόνο το 2017. Σχεδόν όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ενίσχυσαν τις τιμές τους, ανεξάρτητα από τους ιστορικούς συσχετισμούς. Η μεταβλητότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με τον VIX να καταγράφει έξι από τα επτά χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών του πέρυσι. Εν τω μεταξύ, τόσο οι προμηθευτές προϊόντων όσο και οι χρήστες εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές συνθήκες με διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο, μερικοί δραστηριοποιήθηκαν σε πιο εξωτικούς κλάδους, όπου, ουσιαστικά, η σιωπηρή / ρητή υπόσχεση του προϊόντος - αυτή της στιγμιαίας ρευστότητας σε εύλογα περιθώρια προσφοράς - θα ήταν δύσκολο να εκπληρωθεί εάν τα στοιχεία αυτά επανέrxontan στη συνήθη μορφή τους, ήτοι της πιο "ακανόνιστης” ρευστότητας.

 

Όλα αυτά στηρίχτηκαν από την υπερβολική επενδυτική εμπιστοσύνη στην ικανότητα των "μη εμπορικών" συμμετεχόντων στην αγορά, των κεντρικών τραπεζών ή των εταιρικών επενδυτών να εμποδίζουν συνεχώς και πάντα τη μεταβλητότητα. Με αυτό ήρθε και η τακτική "να αγοράζεις στη βουτιά” σε όλο και υψηλότερες τιμές, ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία υποχωρούσε η τιμή. Κατά συνέπεια, οι βουτιές έγιναν λιγότερο συχνές, μικρότερες σε μέγεθος και συντομότερες σε διάρκεια - όλα αυτά διόγκωσαν τις μη φυσιολογικές τιμές και συνθήκες της αγοράς.

 

Αντί να επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές πρέπει να ελπίζουν στη μετάβαση σε ένα νέο και εύρυθμο μοντέλο της αγοράς που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πέντε άμεσα παρατηρήσιμες πτυχές:

 

-Η μεταβλητότητα να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το 2017, και σε ένα σχετικώς περιορισμένο εύρος (δηλαδή, κυρίως στο 15-20 για τον δείκτη VIX, ο οποίος διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο 25).

 

-Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων να κυμαίνεται για την ώρα σε ποσοστό 2,75% έως 3,10% (σήμερα είναι στο  2,84%).

 

-Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και των γερμανικών κρατικών ομολόγων να κυμαίνονται ως επί το πλείστον σε ένα εύρος 195 έως 225 μονάδων βάσης (σήμερα είναι στις 210 μονάδες βάσης).

 

-Η συσχέτιση μεταξύ περιουσιακών στοιχείων κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων χωρίς ρίσκο να επανακτήσει την ιστορική (αρνητική) σχέση της.

 

-Οι αγορές συναλλάγματος να αναλάβουν περισσότερο το ρόλο της αμφίδρομης απορρόφησης αναταραχών.

 

Στο παρασκήνιο, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα απολάμβαναν μεγαλύτερο σεβασμό - και καλύτερες αποτιμήσεις- για τη ρευστότητα και τη μεταβλητότητα, γεγονός που θα αποδώσει επίσης την πειθαρχία στο φαινόμενο της υπερπροσφοράς ρευστότητας στην κατηγορία των εγγενώς λιγότερο ρευστών περιουσιακών στοιχείων.

 

Οι συνθήκες αυτές μπορεί να μην προσφέρουν τόση ηρεμία και τέτοιες αποδόσεις όσο αυτές που επικρατούσαν πριν την αναταραχή της αγοράς τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα μια υγιέστερη αγορά, ιδίως εάν τα θεμελιώδη στοιχεία συνεχίσουν να βελτιώνονται και, ενδεχομένως, να παρέχουν μια σταθερή βάση για τις αποτιμήσεις της αγοράς.

 

Tου Mohamed A. El-Erian – Bloomberg – Πρώτη μετάφραση capital.gr

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....