Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:48 - 13/12/17

Η μαγεία του Bitcoin όπως και αν το δει κανείς

 

Του Tyler Cowen


Κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στο Twitter: "Ένα αγόρι ζήτησε από τον μπαμπά του -που επενδύει στο bitcoin- 1 ψηφιακό νόμισμα για τα γενέθλιά του. Μπαμπάς: Τι; 15.554 δολάρια;;; 14.354 δολάρια είναι πάρα πολλά χρήματα! Στο κάτω-κάτω, τι τα θέλεις εσύ τα 16.782 δολάρια;".

 

 

Για να το θέσω ήπια, η τιμή του bitcoin έχει υπάρξει ασταθής το τελευταίο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του ενισχύθηκε περίπου κατά 40% σε 40 ώρες, ενώ καταγράφηκε σημαντική μεταβλητότητα πριν και μετά.

 

Τον Αύγουστο υποστήριξα ότι το bitcoin ήρθε για να μείνει χάρη στην ιδιότητά του να βοηθά τον κόσμο να συναλλάσσεται χωρίς κάποιος να ελέγχει, και της λειτουργίας του ως μέσου διαφύλαξης αξίας και μέσου διαφοροποίησης χαρτοφυλακίων. Το επόμενο ερώτημα, φυσικά, είναι το ποια θα έπρεπε να είναι η τιμή του bitcoin και αν το πρόσφατο εύρος μεταξύ των 15.000 και των 20.000 δολαρίων είναι ασυνήθιστα υψηλό, σωστό ή υποτιμημένο.

 

Μια προσέγγιση είναι να αναρωτηθούμε ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το bitcoin και άλλα κρυπτογραφικά assets στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με μια (πολύ πρόχειρη) εκτίμηση, ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος ανέρχεται περίπου στα 241 τρισ. δολάρια. Αφού η συνολική αξία των κρυπτογραφικών assets κυμαίνονται γύρω στα 300 δισ. δολάρια, ανέρχεται περίπου στο 1/8 του συνολικού παγκόσμιου χαρτοφυλακίου. Εάν βλέπετε τα κρυπτογραφικά assets ως μέσο αντιστάθμισης για τον χρυσό ή για κρατικούς τίτλους, η αποτίμηση αυτή δεν ακούγεται και τόσο τρελή.

 

Για να λάβουμε υπόψη κάποιες άλλες πρόχειρες εκτιμήσεις, η συνολική εκτιμώμενη αξία του χρυσού που έχει εξορυχθεί είναι περίπου 7,5 τρισ. δολάρια. Αν διαφοροποιηθεί το 1% των τοποθετήσεων σε χρυσό με bitcoin, η αξία του θα διαμορφωθεί στα περίπου στα 5.000 δολάρια. Η τρέχουσα τιμή του bitcoin είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη, αλλά ένα εύρος μεταξύ των 15.000 και των 20.000 δολαρίων φαίνεται να είναι εντός των ορίων της λογικής, τουλάχιστον σε αυτόν τον παρατηρητή. Στο βαθμό που το bitcoin είναι μία "αποθήκη" αξίας και ένα αντιστάθμισμα, ανταγωνίζεται με τον χρυσό περισσότερο από ό,τι με το κυβερνητικό παραστατικό χρήμα, το οποίο τελικά καθορίζεται από τις χρήσεις των συναλλαγών του.

 

Ή συγκρίνετε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin ύψους 200 έως 300 δισ. δολαρίων με την τιμή 450 εκατ. δολαρίων για έναν μόνο πίνακα του Leonardo da Vinci – και μάλιστα ένα πίνακα αδιαμφισβήτητα μέτριο και ίσως να μην είναι ούτε καν δημιούργημα του ίδιου του Leonardo. Οι τιμές του Bitcoin φαίνονται τουλάχιστον τόσο εύκολα υπερασπίσιμες, ακόμα κι αν έχουν ένα υποκειμενικό στοιχείο, όσο και τα έργα τέχνης. Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει μετακινηθεί ευρύτερα προς πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις για σημαντικά μέσα "αποθήκευσης" πλούτου, είτε πρόκειται για ελβετικά κρατικά ομόλογα, είτε για διάσημα έργα ζωγραφικής είτε για bitcoin. Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι υψηλότερες αποτιμήσεις θα αποδειχθούν σωστές μακροπρόθεσμα, αλλά βλέποντας το bitcoin ως μέρος αυτής της ευρύτερης τάσης είναι πολύ διαφορετικό από το να ισχυριζόμαστε ότι είναι μια φούσκα που πρέπει να απαγορευτεί, όπως έκανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Joseph Stiglitz.

 

Είναι κοινή άποψη, ότι η υψηλή και ταχέως κυμαινόμενη τιμή του bitcoin είναι ένα σημάδι δυσλειτουργίας της αγοράς. Ίσως είναι έτσι, αλλά υπάρχει μια εναλλακτική υπόθεση ότι το bitcoin δεν είναι ακόμη πολύ καλά κατανοητό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρά κομμάτια πληροφοριών μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ανατιμήσεις. Ίσως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να κατανοήσουμε τις ιδιότητες που καθορίζουν την αξία του bitcoin και άλλων κρυπτογραφικών assets. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η έντονη μεταβλητότητα των τιμών του asset θα γίνει το νέο "φυσιολογικό" και όχι μια ασυνήθιστη περίοδος που υποδηλώνει κάποια φούσκα.

 

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του bitcoin είναι τα κοινωνικά στοιχεία της αποδοχής και της προώθησής του. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια το πώς λειτουργεί, και είναι σχετικά λίγοι όσοι κατέχουν bitcoins. Μπορείτε να το εκλάβετε αυτό ως απόδειξη για μια χειραγώγηση και ως εκ τούτου μια φούσκα, ή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η τιμή θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω. Συχνά εντυπωσιάζομαι από το πόσοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών οικονομολόγων, δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το bitcoin. Φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να το αγοράσουν, αλλά ίσως αυτό αλλάξει, έστω και μέσω των συντάξεων και των αμοιβαίων κεφαλαίων τους.

 

Η πραγματική ιστορία του bitcoin είναι ενθαρρυντική για την κοινωνία. Λιγότερο από 10 χρόνια πριν, το bitcoin δεν άξιζε τίποτα, αλλά μια μικρή ομάδα ανθρώπων πίστεψε σε αυτό και εργάστηκε ακούραστα για να το προωθήσει και τώρα όλος ο κόσμος το παρακολουθεί. Είναι μια ιστορία τουλάχιστον τόσο παλιά όσο ο Χριστός και οι Απόστολοι. Ίσως οι "πιστοί" του bitcoin είναι εξίσου μια θαυματουργή ιστορία όπως αυτή του λαμπρού εφευρέτη Satoshi.


Το ζήτημα είναι ότι δεν πιστεύω πάντα στις ιστορίες για θαύματα της κοινωνίας, όχι σε αυτές τις μέρες της φθίνουσας διακυβέρνησης και ενδεχομένως της εξάλειψης της κοινωνικής τάξης. Ωστόσο, έχω εμπλακεί συναισθηματικά στο να παρακολουθώ την τιμή του bitcoin, ίσως γιατί συνειδητοποιώ ότι εάν ένα τέτοιο θαύμα της "εκ του μηδενός" δημιουργίας μπορεί να διατηρηθεί, θα έρθουν κι άλλα. Δεν πιστεύω ότι το bitcoin είναι μια φούσκα, αλλά κάθε πρωί ξυπνάω με αμφιβολίες.

 

Tyler Cowen – Bloomberg – Πρώτη μετάφραση capital.gr

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....