Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 19/12/17

Μακρόν-Μέρκελ: Τον Μάρτιο ο διάλογος για το μέλλον της Ευρωζώνης

 

 

Εν μέσω της πολιτικής παράλυσης στη Γερμανία, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την Παρασκευή (15 Δεκεμβρίου) να αναβάλουν για τον Μάρτιο μια «πολιτική συζήτηση στρατηγικής σημασίας» για το μέλλον της Ευρωζώνης και να υιοθετήσουν τον «οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων» τον Ιούνιο.

 

 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο τέλος της διήμερης Συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την πρόθεσή του για τη συνεχή προώθηση των μεταρρυθμίσεων παρά την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, ιδίως της Ολλανδίας.

 

Ωστόσο, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο και των δυσκολιών σχηματισμού του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Μακρόν τόνισε: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και σταθερή Γερμανία, για να προχωρήσουμε».

«Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς Οικονομικών την προετοιμασία της «επίσημης Συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης» τον προσεχή Μάρτιο, η οποία θα θέσει τις βάσεις για «μια πολιτική συζήτηση στρατηγικής σημασίας» ενόψει της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων μέσα «στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν.

 

Στόχος θα ήταν η υιοθέτηση ενός νέου οδικού χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.

 

Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να προωθήσει ορισμένες από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του, όπως έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, -πρόταση η οποία πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

 

Παρά τις δυσκολίες στο εσωτερικό της Γερμανίας, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της για το γεγονός ότι τον Ιούνιο θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

 «Υπάρχει βούληση»

 

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», τόνισε στους δημοσιογράφους η Καγκελάριος. «Υπάρχει η βούληση και αυτό είναι το σημαντικό», επιβεβαίωσε.

 

Προς το παρόν, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, όπου τα κράτη μέλη εμπλέκονται σε μια συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει πρώτα: μείωση του κινδύνου ή αμοιβαιότητα των καταθέσεων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να μειωθεί ο όγκος των επισφαλών δανείων στις τράπεζες παράλληλα με τη σταδιακή εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, του πιο αμφιλεγόμενου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

 

Ωστόσο, η Κομισιόν μείωσε τις προσδοκίες για το πακέτο της για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα.

 

Ο νέος οδικός χάρτης των ηγετών της ΕΕ θα προστεθεί στα πολυάριθμα σχέδια και τις βασικές εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

 

Ο τελευταίος οδικός χάρτης συμπεριλήφθηκε στην έκθεση των πέντε προέδρων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωζώνη θα ενσωματωθεί πλήρως, με μια πραγματική δημοσιονομική ένωση και ένα δημόσιο ταμείο, το αργότερο μέχρι το 2025.

 

Ρούτε vs Μακρόν

 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αμφισβήτησε όλες τις προτάσεις Μακρόν, ιδίως τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

 

«Δεν είμαι υπέρ ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ταμείου απορρόφησης κραδασμών, αλλά 19 μικρότερων. Αυτές είναι οι ίδιες οι χώρες και η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις μεμονωμένα», δήλωσε ο κ. Ρούτε.

Επέκρινε, επίσης, την Επιτροπή για το γεγονός ότι δεν εφάρμοσε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

 

Την παραμονή της διάσκεψης κορυφής, οι διπλωμάτες παρατήρησαν πως η Ολλανδία διατηρούσε σκληρή στάση και ήταν ενάντια σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την οικονομική και νομισματική ένωση.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αποφάσισε να προγραμματίσει τη συζήτηση, αλλά απέρριψε τις τολμηρές προτάσεις και επικεντρώθηκε σε εκείνες, όπου υπήρχε «ευρεία σύγκλιση».

 

Πάντως, η ανακοίνωση μιας νέας Συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης για τον προσεχή Μάρτιο αποτέλεσε νέο πλήγμα για τον Ρούτε.

 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

 

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο έτος θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, οπότε «ας δούμε αν μπορούμε να μετατρέψουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

 

Επιπλέον, ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι είναι «αδύνατο» να υπάρξει μια οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς μια δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένου ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, μιας ευρωπαϊκής αρχής για τη διαχείρισή του και της έκδοσης ευρωομολόγων.

 

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι οι χώρες θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν στο εσωτερικό τους δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρότρυνε τις εθνικές τράπεζες να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα έναντι των ανεξόφλητων μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθούν να υπάρχουν στους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, επέμεινε ότι οι δομές της Ευρωζώνης πρέπει να ενισχυθούν.

 

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση νέων προκλήσεων», κατέληξε.

EurActive

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....