Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 12/09/17

Ο Τραμπ αρχίζει να καταλαβαίνει το κόστος της άρνησης της κλιματικής αλλαγής

 

του Μπομπ Γουορντ (*)

 

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται αντιμέτωπες με τη δεύτερη μείζονα μετεωρολογική καταστροφή μέσα σε ένα μήνα, ένα σημαντικό ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του θα πειστούν για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

 

Το πολυτελές κτήμα Mar-a-Lago του προέδρου στη Φλόριντα μπορεί να γλυτώσει από την οργή του τυφώνα Ιρμα, αλλά οι θάνατοι τόσων Αμερικανών και τα δισεκατομμύρια των ζημιών εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος της άρνησης της κλιματικής αλλαγής.

Λίγες μόλις ημέρες πριν φτάσει ο τυφώνας Χάρβεϊ στον Ατλαντικό, ο Τραμπ είχε υπογράψει διάταγμα με το οποίο ανέτρεπε την πολιτική του προκατόχου του για την ενίσχυση κοινοτήτων και επιχειρήσεων που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Η ανελέητη επίθεση όμως του Χάρβεϊ και του Ιρμα στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναγκάσει τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τις συνέπειες της αλαζονείας του και της άρνησής του να δεχθεί τις επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις.

Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι του Χιούστον και τα ανεμοδαρμένα σπίτια της νότιας Φλόριντα αποτελούν απόδειξη του πώς ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ακόμη χειρότερα εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο.

Ο τυφώνας είναι ένα τεράστιο, περιστρεφόμενο σύμπλεγμα καταιγίδων που δημιουργείται πάνω από μια θαλάσσια επιφάνεια θερμοκρασίας τουλάχιστον 26,5 βαθμών Κελσίου. Είναι σαν μια γιγαντιαία μηχανή, που μεταφέρει θερμότητα από την επιφάνεια της θάλασσας στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας στην πορεία ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκινά από την 1η Ιουνίου και τελειώνει στις 30 Νοεμβρίου, προκαλεί δε συνήθως 12 τροπικές καταιγίδες από τις οποίες οι έξι φτάνουν την ισχύ του τυφώνα ? με ταχύτητες του ανέμου άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα. Φέτος έχουν σημειωθεί 11 καταιγίδες, περιλαμβανομένων έξι τυφώνων. Στις αρχές Αυγούστου, η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψη για τη φετινή περίοδο είναι «άνω του κανονικού», με 19 συνολικά καταιγίδες από τις οποίες οι 9 θα είναι τυφώνες.

Η περίοδος αυτή όμως είναι ήδη διαφορετική από τις άλλες, αφού δύο μεγάλοι τυφώνες, με ταχύτητα ανέμου άνω των 175 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν πλήξει την αμερικανική επικράτεια, ύστερα από 12 χρόνια που καμιά από τις ισχυρές θύελλες δεν είχε φτάσει στην Αμερική.

Ο τυφώνας Ιρμα αποτελεί επίσης ρεκόρ ως προς το ότι είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει σημειωθεί στον Ατλαντικό, με ταχύτητα του ανέμου άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα για μακρά χρονική περίοδο.

Η κλιματική αλλαγή δεν ευθύνεται για τον αριθμό των τυφώνων σε μια συγκεκριμένη περίοδο ούτε για τη δημιουργία κάποιου συγκεκριμένου τυφώνα. Επιδεινώνει τις συνέπειές τους όμως με τρεις τρόπους.

Πρώτον, παρόλο που η ισχύς ενός τυφώνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τα πιο θερμά θαλάσσια ύδατα δημιουργούν ισχυρότερες θύελλες. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνεται και ορισμένες περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και του Κόλπου του Μεξικού είναι αυτή την περίοδο θερμότερες απ?ό,τι συνήθως, γεγονός που εξηγεί γιατί οι Χάρβεϊ και Ιρμα ενισχύθηκαν τόσο γρήγορα.

Δεύτερον, μια πιο θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά περισσότερους υδρατμούς, με αποτέλεσμα σφοδρότερες βροχοπτώσεις. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους τυφώνες, αλλά και για ασθενέστερες καταιγίδες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και οι σχετικά ήπιες τροπικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά διοχετεύοντας τεράστιες ποσότητες νερού σε μια περιοχή.   

Τρίτον, εκτός από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις, οι τυφώνες προκαλούν καταστροφές και με τα κύματα καταιγίδας, που έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν μεγάλες εκτάσεις. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο κάνει τα κύματα καταιγίδας μεγαλύτερα και φονικότερα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για άλλους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους τυφώνες. Ο κυριότερος λόγος που ο Χάρβεϊ δημιούργησε τόσο εκτεταμένες πλημμύρες γύρω από το Χιούστον ήταν ότι «κόλλησε» πάνω από την πόλη και έριχνε βροχή για μέρες χωρίς να μετακινείται. Δεν γνωρίζουμε αν η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των ατμοσφαιρικών συνθηκών που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο.   

Δεν μπορούμε επίσης να προβλέψουμε αν η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον αριθμό των τυφώνων που σημειώνονται κάθε χρόνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί, αλλά η έντασή τους θα αυξηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι ζωές και οι περιουσίες εκατομμυρίων Αμερικανών θα τεθούν σε κίνδυνο αν ο Τραμπ και η κυβέρνησή του εξακολουθήσουν να αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην απειλή που συνιστούν οι τυφώνες.

(*) Ο Μπομπ Γουορντ είναι διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας στο GranthamResearch Institute on Climate Change and the Environment του LSE

(Πηγή: The Guardian)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....