Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 23/10/17

Πρεμιέρα σήμερα στην γ΄αξιολόγηση με «μενού» τα δημοσιονομικά

 

 

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση

 

Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην αυριανές δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

 

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Δημόσιο εξόφλησε στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου συνολικές οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους άνω των 960 εκατ. ευρώ, θα παράσχει σήμερα στους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταδεικνύουν πως οι ιδιώτες έλαβαν στο τελευταίο τετράμηνο από το Δημόσιο συνολικά 1, 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) του Ιουνίου και τα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προσκομίσει στοιχεία στους θεσμούς και στο EuroWorking Group που να αποδεικνύουν ότι έως το τέλος του μήνα το 80% του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 960 εκατ. ευρώ έχει καταβληθεί στους ιδιώτες.

 

Αυτά τα στοιχεία θα λάβουν σήμερα από τον κ. Χουλιαράκη οι θεσμοί και θα παρουσιαστούν στο EuroWorking Group την Πέμπτη, ώστε να παρασχεθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της εκκρεμούσας υπο-δόσηςτων 800 εκατ. ευρώ έως τις 31 Οκτωβρίου. Αν τα στοιχεία αυτά δεν ήταν διαθέσιμα έως το τέλους του μήνα η Ελλάδα θα έχανε τη δόση και θα έπρεπε να δίνονταν νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από την ευρωζώνη για τη χορήγηση της, κάτι που όμως δεν θα χρειαστεί.

 Πέραν όμως των ληξιπρόθεσμων και στα πλαίσια των νέων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το θέμα που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα είναι η απαίτηση των Ευρωπαίων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα αυτή της  Μεγαλόπολης.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και μέρες, «ξεσκόνιζαν» ως την τελευταία στιγμή τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά και δεν είναι υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί και η «τρύπα» του 2018 η οποία υπολογίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ (στα 800 με 900εκ ευρώ).  

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, «η χοντρή συζήτηση γίνεται με τους Ευρωπαίους», οι οποίοι αν και επισήμως δεν έχουν εγείρει ακόμα ζήτημα αποκλίσεων, επιμένουν στο στόχο του 3,5%, την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει απολύτως ικανοποιημένο εάν το πλεόνασμα φτάσει στο 2,2%. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αυτό που προβλημάτισε τα τεχνικά κλιμάκια ήταν η υστέρηση σε βασικούς κωδικούς των φορολογικών εσόδων, η οποία σε ένα μέγεθος ως 600 εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι είναι μεταφερόμενη στην επόμενη χρονιά.

 

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση, τις μουρμούρες των δανειστών προκαλεί το γεγονός ότι μερικές μόνο ημέρες πριν τις αρχές Νοεμβρίου έχει καλυφθεί περίπου το 20% των προαπαιτούμενων, δράσεις τις οποίες θα είχε τρέξει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό. Βέβαια το οικονομικό επιτελείο και η ελληνική κυβέρνηση επιμένουν ότι μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων είναι απλά τυπικό ζήτημα να κλείσουν. Όπως λένε στις αρχές Νοεμβρίου (δηλαδή μέσα σε μερικές ημέρες) θα έχει κλείσει το 40%, στο τέλος Νοεμβρίου το 60%, στο 80% περί τα μέσα Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του 2017 το 100% των δράσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι θεσμοί όσο φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....