Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:45 - 08/03/18

Πρόσθετες προβλέψεις 5,5 δισ. από τις τράπεζες για τη χρήση 2017

 

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών για τη χρήση του 2017, αποτελέσματα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, καθώς θα ενσωματώνουν τις πρόσθετες προβλέψεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του 2017 αποτελούν τη βάση στην οποία «τρέχει» το stress test που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

 

Όπως σχολιάζει και η Καθημερινή, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου η Eurobank θα δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις για τη χρήση του 2017, ενώ ακολουθεί περίπου μία εβδομάδα μετά, στις 20 Μαρτίου, η Alpha Bank. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εικόνα θα είναι θετική σε όλα τα μέτωπα, με αύξηση καταθέσεων, μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και περαιτέρω ενδυνάμωση κεφαλαιακής βάσης. Ακόμα πιο θετική είναι η εικόνα στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι τράπεζες πέτυχαν τη μεγαλύτερη μείωση «κόκκινων» δανείων από το ξέσπασμα της κρίσης, ξεπερνώντας αισθητά τους στόχους που είχαν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες προβλέψεις στο πλαίσιο της υιοθέτησης του νέου λογιστικού προτύπου, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, αυτές θα ανέλθουν σε 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θα επιβαρύνει κατευθείαν τα κεφάλαια και δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, η επιβάρυνση αυτή δεν θα ληφθεί υπόψη στο stress test, καθώς οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβέσουν σε βάθος 5ετίας τη ζημιά, με το 30% τις επίπτωσης να αναγνωρίζεται τα πρώτα τρία χρόνια και το υπόλοιπο 70% θα βαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια την τελευταία διετία. Ετσι, σε ό,τι αφορά τα εποπτικά κεφάλαια –δηλαδή αυτά που η ΕΚΤ λογίζει ως κεφάλαια– δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου από την υιοθέτηση του IFRS 9 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των εγχωρίων τραπεζών θα παραμείνουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που βρίσκονται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι αναλυτές δεν θα ενσωματώσουν στα μοντέλα τους την πραγματική εικόνα όπως θα διαμορφωθεί από τις πρόσθετες προβλέψεις.

Σημειώνεται ότι με το IFRS 9 αλλάζει ο ορισμός της αθέτησης, δηλαδή του πότε ένα δάνειο χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο, και γίνεται πιο αυστηρός και συγκεκριμένος, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας από τις επιμέρους τράπεζες. Με τους νέους κανόνες όλα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) θα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβάλλοντας την πλήρη κάλυψή τους με προβλέψεις. Επιπλέον προβλέψεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες –επίσης στο πλαίσιο του IFRS9– και για δάνεια όπου έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις, καλύπτοντας όλη τη διάρκεια του δανείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) σε ενοποιημένη βάση ανήλθε στο 17,1% έναντι 16,9% τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ενισχύθηκε σε 17,2% από 17% αντίστοιχα. Στο εννεάμηνο του 2017 τα λειτουργικά έσοδα των εγχωρίων τραπεζών ανήλθαν στα 6,46 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 3,21 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016, ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν στα 2,82 δισ. ευρώ έναντι 2,68 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016 (+5,3%). Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα, οι εγχώριες τράπεζες εμφάνισαν στο εννεάμηνο ζημίες 80 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....