Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 05/09/17

«Σταματήστε να ψωνίζετε»: Η βιωσιμότητα αρχίζει από τη ντουλάπα μας

«Μάλλον δεν θα φορέσω ξανά αυτό το φόρεμα, γιατί είναι ήδη στο Instagram μου»,γράφει μια ετικέτα σε ένα ρούχο, δίπλα στο “Made in China”. Είναι μέρος μιας οπτικής εκστρατείας που στόχο έχει να προσελκύσει την προσοχή στις αρνητικές επιπτώσεις της γρήγορης κατανάλωσης της μόδας.

 

Όπως γράφει το Euronews, η Ελίζαμπεθ Ίλινγκ, πτυχιούχος στο τμήμα Fashion Promotion, δημιούργησε την εκστρατεία «Stopshop», «Σταματήστε να ψωνίζετε» για την πτυχιακή της στο Πανεπιστήμιο Δημιουργικών
 

Τεχνών στο Λονδίνο. Το έργο έγινε επιτυχημένο στο Instagram όταν δημοσίευσε μερικά αποσπάσματα από τους καταναλωτές αντικατοπτρίζοντας τα διαφορετικά επίπεδα αξίας στις αγορές γρήγορης μόδας. Τα μηνύματα εκτυπώθηκαν σε ετικέτες ρούχων, καθώς πιστεύει ότι οι άνθρωποι σχετίζονται με αυτά.

 

Η έμπνευση για αυτό το έργο προήλθε από την αντίληψη της Elizabeth ότι όλο και περισσότεροι από εμάς κάνουμε ηθικές, πολιτικά σωστές επιλογές τρόπου ζωής όταν πρόκειται για τρόφιμα, ταξίδια και εργασία, όμως η βιώσιμη μόδα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των καταναλωτών. Τα καταστήματα ταχείας μόδας δημιουργούν κάθε χρόνο δεκάδες σχετικά μικρές τάσεις, δημιουργώντας προσιτές εκδόσεις προϊόντων αποκλειστικής μάρκας.

 

Μπορεί να αγοράσετε ένα φόρεμα που κοστίζει € 15 ακόμη και αν δεν τρελαίνεστε με αυτό. Μια στάση που οδηγεί σε φθηνά και διαθέσιμα είδη ρούχων που γεμίζουν τις ντουλάπες μας, τα οποία στο τέλος καταλήγουν στον κάδο. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποτελεί μόνο καταστροφή για το πορτοφόλι σας, αλλά και για τον πλανήτη. Οι αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τη βιομηχανία της μόδας είναι πολλές. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειασθούν 2.700 λίτρα νερού για να παραχθεί το βαμβάκι που χρειάζεται ώστε να φτιαχτεί ένα T-shirt.

 

Η Ελισάβετ βρέθηκε να καταναλώνει «γρήγορη μόδα», έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει την πτυχιακή της μελετώντας τη δική της ντουλάπα. Έλεγξε πού φτιάχτηκαν τα ρούχα της, τα περισσότερα, αναπάντεχα, προέρχονταν από την Κίνα, την Τουρκία και το Μπαγκλαντές.

 

Δημιούργησε ετικέτες “με τα σκουπίδια της ντουλάπας” για να δείξει πόσα ξοδεύουν για τα ρούχα που μόλις και μετά βίας φόρεσαν μία φορά. Εκπόνησε επίσης μια έρευνα εστιάζοντας στο πόσες φορές κατά μέσο όρο φορούσαν αυτά τα ρόυχα. Για να οτπικοποιήσει τα ευρήματά της, έκανε μια εγκατάσταση χρησιμοποιώντας υπερμεγέθεις αποδείξεις που τις δίπλωσε όπως τις μπλούζες, καθεμία από τις οποίες αποτελεί την ντουλάπα ενός ατόμου.

 

Το γενικό μήνυμα εκείνων που υποστηρίζουν την ηθική μόδα είναι ότι είναι μάλλον καιρός να σκεφτείτε μια «διαχρονική ντουλάπα» και να αγοράζετε μόνο τα ρούχα που χρειάζεστε πραγματικά. Τα ρούχα μπορούν να πουν πολλά για ένα άτομο και η βιώσιμη μόδα πρέπει να γίνει η νέα τάση.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....