Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:33 - 05/03/18

Τάσος Γρηγορίου: Θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργιες μοντέρνες δουλειές

 

 

 

Τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να έρθουν πίσω στην χώρα από το εξωτερικό οι νέοι επιστήμονες υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Τάσος Γρηγορίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνών. «Ανοίγοντας συγκεκριμένες δουλειές να έρθουν να τις κοιτάξουν ώστε να δούμε τις υποδομές μας να δουν τι κάνουμε και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να τους ξαναδούμε πίσω» αναφέρει .

Επισημαίνει ότι το σοβαρότερο κίνητρο για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν εδώ μία δουλειά κοντά σε αυτήν που θα έκαναν στο εξωτερικό και επίσης ένα κράτος δικαίου.

Τονίζει ακόμη την αναγκαιότητα να δραστηριοποιηθεί η Ελλάδα σε καινοτόμους τομείς, όπως η Πληροφορική, η Βιοϊατρική και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Γρηγορίου μιλά για τις δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1958, την διασύνδεσή του με τους επιστήμονες της διασποράς, απευθύνοντας ταυτόχρονα ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στους 300.000 νέους Έλληνες επιστήμονες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον Τάσο Γρηγορίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών , στο οποίο προΐσταστε κάνει μία τεράστια δουλειά. Είμαστε στους Δελφούς, μετέχετε στο συνέδριο στο πολύ σημαντικό αυτό φόρουμ, το στίγμα σας θα ήθελα καταρχήν σε σχέση με το φόρουμ. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει;

Απ: Ναι, βεβαίως, καταρχήν να πω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από το επίπεδο του φόρουμ τόσο σε επίπεδο προσωπικοτήτων όσο και σε επίπεδο θεμάτων. Εδώ μέσα γίνεται μία καταπληκτική δουλειά και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια και σε αυτούς τους ανθρώπους που το οργανώνουν. Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτηση η Ελλάδα πραγματικά καινοτομεί, είναι κάτι το οποίο δεν έχει βγει στη δημοσιότητα θεωρώ στο επίπεδο στο οποίο υπάρχει και έχετε δει πρόσφατα βγήκε μία νέα μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης βασικά το οποίο ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών ότι για πρώτη φορά το ποσοστό το ΑΕΠ έχει αγγίξει το 1% του ΑΕΠ το οποίο μας βάζει σε μία άλλη κατηγορία. Είμαστε σχεδόν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου αλλά αν σκεφτείτε ότι τα επόμενα τρία χρόνια είναι πάρα πολύ καλά γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται με βάση τα διαρθρωτικά ταμεία και τις εκταμιεύσεις. Τα επόμενα τρία χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντικά θα μπουν πάρα πολλά λεφτά στην καινοτομία. Από την άλλη το ελληνικό δυναμικό είναι σημαντικό. Νομίζω ότι έχουμε κάνει και το πείραμα με το να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σοβαρές δουλειές εδώ αυτή την εποχή, τη δύσκολη και άτομα που έχουν φύγει από εδώ επιστρέφουν. Γιατί ουσιαστικά η ιδέα να έχουμε μία σύνδεση με το εξωτερικό εγώ τη θεωρώ θεμιτή. Εμείς πήγαμε έξω και ξαναγυρίσαμε. Δεν είναι να μην έχουμε γέφυρες με το εξωτερικό. Απλά αυτό που θέλουμε όλοι είναι να δημιουργήσουμε καινούργιες, μοντέρνες δουλειές στις οποίες θα στηθεί και η Ελλάδα του μέλλοντος.

Ερ: Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα στηθούν αυτές οι δουλειές;

Απ: Κοιτάξτε σε ένα βαθμό ακολουθούμε λίγο την καινοτομία. Αυτή τη στιγμή προφανώς την πληροφορική, οι βιοιατρικές επιστήμες και νομίζω οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί είναι οι τρεις τομείς οι οποίοι γενικά γίνεται μία κοσμογονία παγκόσμια, οπότε εμείς σε αυτές τις περιοχές πρέπει να παίξουμε.

Ερ: Το ερώτημα που έχει ένας νέος επιστήμονας ο οποίος επιλέγει να φύγει στο εξωτερικό όχι ότι είναι αναγκαίο κακό αυτό όπως είπατε και εσείς, ποιο είναι το κίνητρο που θα του δώσετε εσείς, η πολιτεία για να επιστρέψει;

Απ: Κοιτάξτε, άμα ρωτήσετε την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων αυτό που θέλουν να έχουν μια σταδιοδρομία, δηλαδή να τους δοθεί η ευκαιρία εδώ πέρα να κάνουν μία δουλειά κοντά σε αυτήν που θα έκαναν στο εξωτερικό και επίσης ένα κράτος δικαίου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί στην Ελλάδα κακά τα ψέματα πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε τους θεσμούς μας και ουσιαστικά τους χαλάμε, εντός εισαγωγικών αν θέλετε, οπότε αν αυτό το πράγμα υπάρχει και νομίζω ότι αυτό πρέπει να φτιάξουμε, αυτό είναι και ευθύνη μας, νομίζω τα παιδιά θα φύγουν και θα έρθουνε, καταλαβαίνετε πολλοί φεύγουν και έρχονται για προσωπικούς λόγους, δεν μιλάμε γι' αυτό, γενικά να δημιουργηθεί ένα μοντέρνο περιβάλλον, ένα οικοσύστημα στο οποίο επειδή πλέον γίνεται με βάση τη τεχνολογία να μπορείς και εσύ να ζεις μία ευπρεπή ζωή και να κάνεις την καριέρα σου. Να μην, ουσιαστικά, αυτοκτονήσεις επιστημονικά.

Ερ: Πείτε μας δύο λόγια για το Εθνικό Κέντρο Ερευνών, το έργο του, τα προβλήματα;

Απ: Κοιτάξτε, αυτή την εποχή ιδιαίτερα ήταν μία σημαντική χρονιά, 60 χρόνια από την ίδρυμα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών είναι το πιο ιστορικό ερευνητικό κέντρο στη χώρα, φτιάχτηκε το 1958, οπότε καταλαβαίνετε αν μιλάμε για το αν μπορεί η χώρα να κάνει έρευνα το 1958 φανταστείτε αυτοί οι πρωτεργάτες τι έπρεπε να κάνουν για να πείσουν τις επιστήμες στην Ελλάδα. Εν πάσει περιπτώσει ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας διαπραγματεύεται όλους ουσιαστικά τους τομείς της επιστήμης λόγω του ότι έχει ιστορικά φτιαχτεί γι' αυτό. Έχουμε ένα δυνατό ινστιτούτο το οποίο ουσιαστικά κοιτάει τη σχέση μας, τον ελληνισμό βασικά από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την σύγχρονη ιστορία μας μετά έχουμε ένα ινστιτούτο φυσικών επιστημών χημείας το οποίο ουσιαστικά ασχολείται με υλικά, με χημεία, επίσης ένα άλλο που ασχολείται με χημική βιολογία και εκεί έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη συνεργασία πέρυσι με το γερμανικό αντικαρκινικό κέντρο ώστε με συνεργασία με την ιατρική σχολή Αθηνών να φτιάξουμε το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στην Αθήνα το οποίο λείπει και επίσης όλα αυτά συμπληρώνονται από το εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης η οποία είναι μία υποδομή εθνικού επιπέδου η οποία συλλέγει όλη την ψηφιακή πληροφορία της χώρας στους τομείς που ασχολούμεθα.

Ερ: Ακούμε συχνά, καθημερινά θα έλεγα Έλληνες επιστήμονες να διαπρέπουν στο εξωτερικό. Έχετε κάποια διασύνδεση, επιχειρείτε κάποια διασύνδεση μαζί τους

Απ: Βεβαίως, αυτά είναι από τα μεγάλα στοιχήματα της καινούργιας φάσης δηλαδή η σχέση με τη διασπορά η οποία να μην είναι μόνο σε απλό επίπεδο σε παλαιακό επίπεδο αλλά σε πιο βαθύ επίπεδο. Και αυτό το προσπαθούμε. Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο σε μεμονωμένες περιπτώσεις δηλαδή μεμονωμένες συνεργασίες και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κοιτάξουμε σε εθνικό επίπεδο.

Ερ: Τελευταία ερώτηση κ. Γρηγορίου, αν είχατε απέναντί σας τους περίπου 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες που φύγανε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό τι θα τους λέγατε;

Απ: Θα τους λέγαμε ότι πρέπει να φτιάξουμε δουλειές για εσάς εδώ, προφανώς όχι σε όλες τις κατηγορίες, υπάρχουν και κατηγορίες οι οποίες εμείς σήμερα είναι μια πληθώρα ανθρώπων, τις οποίες μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να τους απορροφήσει. Να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Αλλά θα ήθελα να πω τα επόμενα τρία χρόνια κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια όλοι εμείς που είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε να έχουμε αυτή τη σύνδεση με το εξωτερικό και πιστεύουμε στο τέλος ανοίγοντας συγκεκριμένες δουλειές να έρθουν να τις κοιτάξουν ώστε να δούμε τις υποδομές μας να δουν τι κάνουμε και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να τους ξαναδούμε πίσω.

ΑΜΠΕ

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....