Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

14/04/18

Τράπεζες: Ελάχιστες οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες ... Περνούν τα stress tests

 

Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει το stress test για τις εγχώριες τράπεζες, καθώς από τις επαφές που είχαν οι διοικήσεις των τραπεζών με την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) την περασμένη Τετάρτη, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– ολοκληρώνουν με επιτυχία τη δοκιμασία.

 

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όλες οι τράπεζες περνούν την άσκηση προσομοίωσης, και με βάση το δύσκολο, δυσμενές, σενάριο του stress test, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς (χωρίς να εμφανίσει πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε στον υπότιτλο της έντυπης έκδοσης), που από πολλούς αναλυτές θεωρούνταν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κεφαλαιακά προβλήματα λόγω του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεύτερο χρόνο στο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα υποβάλει η τράπεζα θα περιλαμβάνεται και αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο θα είναι μικρή, ενώ θα υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση της αύξησης. Η νέα διοίκηση της Πειραιώς πιστώνεται τη μεγάλη αυτή επιτυχία, κατορθώνοντας σε πολύ σύντομο χρόνο να επιλύσει τις αμφιβολίες του παρελθόντος και να προχωρήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

 

Ασφαλώς μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις αρχές Μαΐου με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 04.05, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ωστόσο πρόκειται για απίθανο ενδεχόμενο. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά και ευρύτερα για τη χώρα, που ξεπερνά με επιτυχία μια μεγάλη δοκιμασία, ενώ καθοριστική στην επιτυχία ήταν η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η ΤτΕ είχε δημιουργήσει ειδική ομάδα εργασίας που παρακολουθούσε νυχθημερόν τη διαδικασία, βοηθούσε στην κατανόηση των τεχνικών παραμέτρων και δούλεψε στενά με την ΕΚΤ για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που ανέκυπταν. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το stress test που πραγματοποιήθηκε εφέτος, ήταν με διαφορά πολύ πιο αυστηρό τόσο σε σχέση με αυτό του 2014 όσο και του 2015.

 

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα συχνά εμφανίζονταν σενάρια για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις τραπεζών ακόμα και για bail in, δηλαδή «κούρεμα» καταθέσεων. Το τρέχον stress test αποτελεί την τέταρτη μεγάλη δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση έγινε το 2013 όταν το κράτος διοχέτευσε στις συστημικές τράπεζες περίπου 25 δισ. ευρώ (πλέον 3,5 δισ. ευρώ οι ιδιώτες μέτοχοι) και επιπλέον 13,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των προβλημάτων μη συστημικών τραπεζών (ΑΤΕ, Proton, Τ.Τ., T Bank, FBB, καθώς και συνεταιριστικές τράπεζες). Το 2014 ακολούθησαν νέο stress test και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές, καθώς η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης δημιούργησαν αισιοδοξία και προσδοκίες για το τέλος της κρίσης. Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν το 2015 με την περιπέτεια της νέας διαπραγμάτευσης, η οποία τροφοδότησε νέο κύμα εκροών καταθέσεων και τελικά οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε νέο stress test και νέες αυξήσεις κεφαλαίου –σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών–, με τους παλαιούς μετόχους να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής τους. Συνολικά, οι τράπεζες άντλησαν περίπου 12 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και κρατική συμμετοχή (Εθνική και Πειραιώς) με την έκδοση ειδικών ομολόγων (CoCos).

 

Η όπως όλα δείχνουν επιτυχής ολοκλήρωση του νέου stress test αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα και την οριστική έξοδο από την κρίση. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα μεγάλες προκλήσεις, με μεγαλύτερη τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η σημαντική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η σταθερότητα αποτελούν προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ουσιαστική ανάκαμψη των τραπεζών.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....