| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 04/05/20

 

 

Τράπεζες

 

Και όπως συνηθίζουμε να κάνουμε την πρώτη εργάσιμη του μήνα, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι έκαναν οι τράπεζες τον Απρίλιο, θυμίζοντας ότι κόντρα στο ανοδικό κλίμα της αγοράς, στον πρώτο ανοδικό μήνα του 2020. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν και πάλι σε αρνητικό πρόσημο (με εξαίρεση την ΕΤΕ που έμεινε αμετάβλητη), εν μέσω πάντα ανησυχίας για τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου κόκκινων δανείων. Μάλιστα όπως φαίνεται παρακάτω, οι απώλειες από τις αρχές του χρόνου είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

 

Απρίλιος

     

Μετοχή

Τιμή μετοχής 30/04/2020 ευρώ

Απόδοση Απριλίου

Απόδοση από 01/01/20

ΑΛΦΑ

0,667

-4,85%

-65,31%

ΕΤΕ

1,239

0,00%

-58,97%

ΕΥΡΩΒ

0,368

-6,78%

-59,98%

ΠΕΙΡ

1,218

-9,91%

-59,26%

 

 

 

 

ΓΔ

628,25

12,53%

-31,46%

FTSE 25

1.525,21

12,49%

-33,63%

Τραπεζικός Δείκτης

340,9

-4,95%

-61,49%

Πηγή: www.greekfinanceforum.com

 

 

 

 

Τράπεζες (2)

Και συνεχίζοντας με τις τράπεζες, με αναφορές και εκτιμήσεις για το πόσο θα αυξηθούνε τα κόκκινα δάνεια. Έμφαση στην ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, αλλά και στη θέσπιση του νέου, σύγχρονου πτωχευτικού κώδικα ως εργαλείου ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς δόθηκε από τους ομιλητές στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η εταιρεία η εταιρία «Tsomokos» με θέμα «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα».  

Όλοι οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, επισήμαναν την αναγκαιότητα να κρατηθούν ζωντανές οι βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση συνεργασίας τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank. 

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, όπως σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στο νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου. Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η πολιτεία για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο διευκόλυνσης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό.  «Ο Ηρακλής θα αξιοποιηθεί ώστε να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών», πρόσθεσε. 

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε πως αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 10-15%, στα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός κώδικας να γίνει εργαλείο εξυγίανσης της αγοράς και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη λύση της bad bank εκτίμησε ότι δεν αναμένει υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στην Ελλάδα, εκτός εάν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. «Τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία, πρέπει να διοχετευθούν στις βιώσιμες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύθηκε πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο. 

Ο CEO της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα», αλλά και πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα. Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στο Νόμο Κατσέλη, ενώ ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς απάντησε πως «οι βιώσιμες ρυθμίσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν λειτουργεί και η αναγκαστική εκτέλεση». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες. «Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου», συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι, «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν που θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης». 

 

Yield

Prev.

Greece 1M

1.801

Greece 3M

0.302

Greece 6M

0.338

Greece 5Y

1.683

Greece 10Y

2.157

Greece 15Y

2.155

Greece 20Y

2.213

Greece 25Y

2.323

 
 

 

 

Αρνητική πρωτιά

 

Τι κοινό υπάρχει στο τέλος του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου. Ότι το Χ.Α. τερμάτισε πρώτο στον κόσμο σε απώλειες, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές του χρόνου, σε πλήρη αντίθεση με το 2019 όταν το Χ.Α. είχε τερματίσει στην κορυφή των αποδόσεων.

 

Ειδικότερα, στο τέλος Φεβρουαρίου, το Χ.Α. κατέγραφε απώλειες 21,42%. Στο τέλος Μαρτίου πτώση 39,09%. Και στο τέλος Απριλίου και παρά την μηναία άνοδο, απώλειες  31,46% από τις αρχές του χρόνου, παραμένοντας όπως αναφέραμε  πρώτο στον κόσμο σε απώλειες.

 
 

 

Ομόλογα

 

Σε αυτό το σημείο ας ρίξουμε και μια ματιά στις τιμές με τις οποίες ολοκλήρωσαν τον Απρίλιο τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 2,16%, μια φυσιολογική σε γενικές γραμμές απόδοση αν και σκεφτεί κανείς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες με τον Covid-19, αν και σίγουρα υψηλότερα από τα χαμηλά στις αρχές έτους, όταν το 10ετές ομόλογο βρέθηκε σε απόδοση ακόμη και κάτω του 1%!!!

 
 

 

Aegean Airlines

 

Στα της Aegean Airlines τώρα και από την τελευταία ειδησεογραφία. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια ωσότου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις αερομεταφορές και ο κλάδος να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης σε Webinar που πραγματοποίησε η Endeavor Greece με θέμα «Η ηγεσία σε καιρούς κρίσης» (Rethink: Leadership in Turbulent Times).

 

Ο επικεφαλής της αεροπορικής σημείωσε ότι η αρχική εκτίμηση πως τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν «τόσα πολλά δεν μπορούσαμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» ήταν λανθασμένη. «Πήγαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο σε λιγότερο από ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Περιγράφοντας τις πρώτες ημέρες κατά τις οποίες εκδηλώθηκε η κρίση, σημείωσε ότι η διαχείριση δεν ήταν εύκολη, καθώς έπρεπε να λυθεί μία δύσκολη εξίσωση αναφορικά με το ποιες πτήσεις θα έπρεπε να ακυρωθούν και για πόσο χρονικό διάστημα θα έπρεπε η εταιρεία να συνεχίσει το πτητικό έργο της.

 

Κατά την τοποθέτησή του, εκτίμησε ότι θα μείνουν λιγότερες αεροπορικές που θα διαθέτουν καλύτερα διαμορφωμένο επίπεδο κόστους, ενώ σημείωσε ότι για τους μεγάλους αερομεταφορείς το μέγεθος δεν βοηθάει, επειδή δεν τους επιτρέπει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας. «Ελπίζουμε η παρέμβαση των κρατών να μην επηρεάσει το σχετικό ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών», σημείωσε.

 

Πρόσθεσε ότι το σενάριο που επεξεργάζεται η αεροπορική αφορά το για πόσο χρονικό διάστημα είναι σε θέση να αντέξει η εταιρεία χωρίς να αλλάξει το σημερινό καθεστώς των περιορισμών. 

 

«Πρόκειται για έναν επαναπροσδιορισμό των πάντων με όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και επιλογή απέναντι στο να μην προδώσεις πράγματα τα οποία θα σου κοστίσουν στο μέλλον καταλυτικά. Να μην προδώσεις τη σχέση σου με τους εργαζόμενους, να μην προδώσεις τη σχέση με τους πελάτες και τους προμηθευτές» τόνισε. 

 

«Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης απασχόλησης από το κράτος το οποίο να μας βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι" σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για τις πτήσεις την επόμενη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown, θα πρέπει να μην περιορίζει την ελκυστικότητα ενός προορισμού και να διασφαλίζει ότι ο τουρίστας θα περνάει καλά και θα είναι ασφαλής. «Το αεροπλάνο είναι  ένας πολύ καλά ελεγχόμενος χώρος. Το πρόβλημα είναι με τι κριτήρια μπαίνεις μέσα», ανέφερε.

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

04 Μαϊ 2020 00:00: ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών,

 

05 Μαϊ 2020 00:00: ΓΕΝ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (ΓΕΒΚΑ) Αποκοπή Μερίσματος,

05 Μαϊ 2020 00:00: JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΜΠΕΛΑ) Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών,

05 Μαϊ 2020 00:00: JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΜΠΕΛΑ) Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών,

 

07 Μαϊ 2020 14:00: ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΣΑΡ) Ετήσια Γενική Συνέλευση, τηλεδιάσκεψη

07 Μαϊ 2020 14:00: PROFILE A.E.B.E. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΡΟΦ) Γενική Συνέλευση, Λεωφόρος Συγγρού αριθ. 199, Νέα Σμύρνη Αττικής

07 Μαϊ 2020 00:00: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (ΜΥΤΙΛ) Δημοσιοποίηση Τριμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

07 Μαϊ 2020 00:00: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α. (ΕΥΠΙΚ) Κάτοχοι Μερίσματος,

 

08 Μαϊ 2020 00:00: INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π. (ΙΝΤΕΡΚΟ) Δημοσιοποίηση Αποτελεσμάτων,

08 Μαϊ 2020 00:00: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ (ΔΕΗ) Γενική Συνέλευση, ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

30 Απρ 2020 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

12:54:23

20.670

1,2

24.804

ATTICA BANK Α.Τ.Ε.

12:53:51

14.791

0,22

3.254,02

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:49:01

50.000

8,06

403.000

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

11:05:12

2.000.000

0,391

782.000

 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

29/04/20

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.  [ ΕΥΡΩΒ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 2
   

B

29 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,38

526.593

201.046,88

Πλήθος: 1
   

B

29 Απρ 2020

Π

Παράγωγο

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

38,30

1

38,3

Πλήθος: 2
   

B

29 Απρ 2020

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

0,38

528.676

202.121,04

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  [ ΕΧΑΕ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

29 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

3,48

192

669,12

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....