| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 11/02/21

 

 

Χ.Α.

 

Δε νομίζουμε πως κανείς ενθουσιάστηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ωστόσο κρατάμε πως μετά την προχθεσινή πτώση του 2,7%, είχαμε μια άνοδο, έστω και της τάξης του 0,79%. Ο ΓΔ έκλεισε στις 762,83 μονάδες, κρατώντας την επαφή με τις 770 – 780 μονάδες, η επιστροφή υψηλότερα των οποίων είναι ο πρώτος στόχος αν θέλουμε να μιλήσουμε για βελτίωση της εικόνας. Βέβαια και όπως έχουμε σχολιάσει, ειδικά μετά την  τελευταία πτώση της Τρίτης. Ως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η μη απώλεια των 740 – 750 μονάδων, μια απώλεια που θα επιδείνωνε αρκετά την τάση της αγοράς.

 

 
 

 

Κουραστική αγορά, αλλά όχι σίγουρα πτωτική

 

Και θα επιμείνουμε, πως αν και βλέπουμε συνέχιση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, της ταλαιπωρίας στην αγορά, με κίνηση σε ένα μέτριο εύρος τιμών (κάτι για το οποίο έχουμε προειδοποιήσει από τις αρχές του χρόνου). Δε βλέπουμε πολύ μεγάλη, περαιτέρω, πτώση του Χ.Α., με απώλεια των 740 – 750 μονάδων. Πιο πολύ πιστεύουμε πως βραχυπρόθεσμα η αγορά θα κουράσει «καίγοντας» ή τουλάχιστον φθείροντας τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Παρά θα φύγει χαμηλότερα, εκτός αν συμβεί κάτι πολύ απρόοπτο και κυρίως μια ξαφνική μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές (ο υπ’ άριθμόν ένας κίνδυνος). Πιθανότερο λοιπόν σενάριο, ένα περαιτέρω consolidation της αγοράς, παρά μια μεγάλη πτώση …

 

 

 

FTSE 25

 

Και σε ένα σχόλιο τώρα για τον FTSE 25, σε σχέση με τα όσα είχανε σημειωθεί χθες στη στήλη Κυνηγός. Ενδεχομένως σε αυτή τη χρονική στιγμή, το πιο σημαντικό, όχι μόνο για το συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και όλη την αγορά. Είναι η παραμονή του FTSE 25 υψηλότερα των 1.810 – 1.820 μονάδων, στα όρια των οποίων βρίσκεται ο δείκτης τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις (χθες έκλεισε στις 1.816,93 μονάδες, +0,72%).  Σημειώνεται πως απώλεια αυτών των στηρίξεων θα είναι μια αρκετά αρνητική εξέλιξη για όλη την αγορά… πυροδοτώντας πωλήσεις για τις μετοχές του FTSE 25, με ότι αυτό σημαίνει φυσικά για όλη την αγορά.

 

 
 

 

Τράπεζα Πειραιώς

 

Στη σκιά της τελευταίες ειδησεογραφία γύρω από την ΑΜΚ της τράπεζας και για ακόμη μια συνεδρίαση το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρώτη σε πτώση από τον FTSE 25 ήτανε και πάλι η Πειραιώς, στα 0,772 ευρώ, -5,85%. Ειδικότερα και για όποιον δεν έχει διαβάσει το τελευταίο ρεπορτάζ του Bloomberg, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται για την αύξηση του κεφαλαίου της τον επόμενο μήνα που θα μειώσει το μερίδιο του κράτους και θα αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα για την τράπεζα, έγραψε το διεθνές πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κατέχει σήμερα μερίδιο 61,3% στην τράπεζα, δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η Πειραιώς θα εκδώσει το πληροφοριακό δελτίο αυτό τον μήνα και θα βγει στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αναφέρει το πρακτορείο.

 

Ξεχωριστά, πηγές με γνώση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ ($1,2 billion), προσθέτει το Bloomberg.

 

"Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος της αύξησης – αν θα είναι ένα πλήρες άνοιγμα στην αγορά ή μια έκδοση μετοχών", αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Martin Czurda.

 

Το Ταμείο θα ήθελε να δει το μερίδιο του να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 30%, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση στην αγορά, πρόσθεσε.

 

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το κράτος ενίσχυσε την συμμετοχή του στην τράπεζα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απορρίψει το αίτημα για την πληρωμή σε μετρητά του ετήσιου τοκομεριδίου των μετατρέψιμων ομολόγων προς το ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω της ευρύτερης απαγόρευσης για πληρωμές σε μετρητά εν μέσω της πανδημίας.

 

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να μειώσει το μερίδιο του κράτους στην τράπεζα στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιστρέψει ο τραπεζικός κλάδος σε πιο φυσιολογικές συνθήκες μια δεκαετία μετά την χρηματοοικονομική κρίση της χώρας.

 

Ο Czurda δεν θέλησε πάντως να αναφερθεί στο μέγεθος της αύξησης, ενώ και ένας εκπρόσωπος της Πειραιώς δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

 

Παγκόσμιοι συντονιστές για την αύξηση της Πειραιώς είναι οι Goldman Sachs Group Inc και UBS AG, δήλωσε ο Czurda. Η Morgan Stanley παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΧΣ.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο νόμο που διέπει το ΤΧΣ. Μία από αυτές θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χρησιμοποιώντας τους δικού του πόρους.

 
 

 

Χ.Α. – Τράπεζα Πειραιώς

 

Αν και προσωπικά συνεχίζουμε να κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις αν αυτή η ΑΜΚ θα γίνει τόσο γρήγορα, αν και με βάση το τελευταίο ρεπορτάζ αυτό είναι το πιθανότερο, με ενδείξεις ότι κάποιοι ξένοι επενδυτές βιάζονται, ίσως και μια ΑΜΚ σε ένα μίζερο περιβάλλον και χαμηλές όσο το δυνατόν περισσότερο τιμές. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν μια τέτοια ΑΜΚ θα επηρεάσει και τη συνολική πορεία της αγοράς. Και η αλήθεια είναι πως μπορεί σε ένα βαθμό και ναι, ειδικά αν το κλίμα παραμένει έτσι μίζερο, πόσο μάλλον αν έχει χαλάσει και άλλο. Όπως και αν το δει κανείς, μια ΑΜΚ ύψους 1 με 1,2 δις ευρώ στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο είναι κάτι. Και κυρίως είναι ένα γεγονός που ξυπνάει μνήμες από τα όσα έχουνε συμβεί όλα αυτά τα τελευταία χρόνια γύρω από τις τράπεζες, επηρεάζοντας την ψυχολογία των επενδυτών.

 

Συνοψίζοντας και αν και σίγουρα για την αγορά συνολικά δεν είναι καταστροφή. Έστω σε ένα βαθμό, μια τέτοια ΑΜΚ, θα την επηρεάσει αρνητικά.

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

11 Φεβ 2021 00:00: COCA-COLA HBC AG (ΕΕΕ) Δημοσιοποίηση Αποτελεσμάτων,

11 Φεβ 2021 16:00: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε. (ΠΛΑΘ) Γενική Συνέλευση, Μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

10 Φεβ 2021 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

17:14:03

1.000.000

0,56

560.000

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

16:27:37

750.000

0,5618

421.350

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ

10:34:02

250.000

7,45

1.862.500

 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

09/02/21

Δεν υπάρχουνε γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....