| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 15/04/20

 

 

Χ.Α.

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα πρώτο σχόλιο για το Χ.Α. και τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου παρά το μέτριο τζίρο (48εκ ευρώ) και εντελώς αθόρυβα, ύπουλα μεταξύ και αστείου θα λέγαμε. Η αγορά έκλεισε με πολύ μεγάλα κέρδη (628,19 μονάδες, +3,44%), ακριβώς στα όρια ισχυρών αντιστάσεων (630 μονάδες) όπως σημειώνεται και στη στήλη «Κυνηγός» σήμερα. Με δεδομένο πως οι δύο δείκτες (ΓΔ, FTSE 25) βρίσκονται στα όρια αντιστάσεων, σίγουρα η μεγάλη μεταβλητότητα (volatility) θα συνεχιστεί (όπως και συνολικά στις αγορές). Ωστόσο όπως σταθερά γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως η αγορά έχει δει τα χειρότερα και ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες και περαιτέρω αντίδραση των τιμών, με την αγορά ήδη από τα χαμηλά της να μετράει μια εντυπωσιακή αντίδραση περίπου 31%.

 

 

 

Τζίρος

 

Βέβαια όσον αφορά τη σημερινή και τις επόμενες συνεδριάσεις και αν θέλουμε ΓΔ και FTSE 25 να διασπάσουνε τις ισχυρές αντιστάσεις στα όρια των οποίων βρίσκονται. Σίγουρα χρειάζεται αύξηση του τζίρου και σίγουρα παραπάνω των 48εκ ευρώ που είχαμε χθες, περίπου στα 70 με 80εκ ευρώ που είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες.

 
 

 

 

Την κρατάμε αυτήν την είδηση

 

Από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν κατά τις προηγούμενες ημέρες ήτανε αυτή για την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο. Ήδη έχει δώσει εντολή στις τράπεζες Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

 

Προς το παρόν ο ακριβής χρόνος για την κοινοπρακτική αυτή έκδοση δεν έχει προσδιοριστεί.

 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το νέο αυτό ομόλογο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Επίσης θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα PEPP (Pantemic Emergency Purchase Program) της ΕΚΤ.

 
 

 

Κόκκινα δάνεια

 

Και μια που συζητάμε για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, ας κρατήσουμε και τα όσα ανέφερε σε ανάλυση του το ΚΕΠΕ. Ειδικότερα, τα εμπειρικά δεδομένα έδειξαν πως μια πιθανή ύφεση λόγω του κορονοϊού, στους επόμενους μήνες, θα επιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, προειδοποιεί και το ΚΕΠΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει,  η σχετικά μικρή επίδραση του ύψους του δημοσίου χρέους στην αύξηση τους αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους υπεύθυνους χάραξης μιας περισσότερο παρεμβατικής πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

 

Όπως εξηγεί κύριος μοχλός στήριξης της οικονομίας και ανάσχεσης των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει η αύξηση των κρατικών δαπανών, ως βασικός στυλοβάτης του εισοδήματος σε περιόδους κρίσης με την παράλληλη μέριμνα για διατήρηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών ως την αναγκαία γέφυρα για την "επόμενη μέρα" της ελληνικής οικονομίας».

Στην τέταρτη ανάλυση επικαιρότητας με τίτλο «Οι Επιπτώσεις στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Ελληνικών Τραπεζών εξαιτίας του COVID-19» το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει τα εξής: 

 

Η συγκεκριμένη ανάλυση είχε ως στόχο να ιχνηλατήσει την εξέλιξη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, δεδομένου ενός πιθανού σεναρίου ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν ενσκήψει κατόπιν της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και στη χώρα μας.

 

Τα εμπειρικά δεδομένα έδειξαν πως μια πιθανή ύφεση λόγω του κορωναϊού στους επόμενους μήνες θα επιδράσει αρνητικά στις προσπάθειες μείωσης των ΜΕΔ (μη εξυπηρετούμενων δανείων), κυρίως μέσω του διαύλου της μείωσης της απασχόλησης η οποία αναμένεται να συνοδεύσει την πιθανή μείωση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ. Ωστόσο, με δεδομένη τη δυσχέρεια στην ιδιωτική οικονομία, σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής ως κύριος αντισταθμιστικός παράγοντας μπορεί να αναδειχθεί η αύξηση των κρατικών δαπανών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

 

Στην περίπτωση της χώρας μας αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού για όσο διάστημα απαιτείται, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία υπό έκτακτες συνθήκες, σχεδόν «μεταπολεμικής», ανοικοδόμησης. Η σχετικά μικρή επίδραση του ύψους του δημοσίου χρέους στην αύξηση των ΜΕΔ αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους υπεύθυνους χάραξης μιας περισσότερο παρεμβατικής πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Επιπλέον, ο ρόλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σχετικά με την εξέλιξη των ΜΕΔ θα πρέπει να εκτιμηθεί σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη θετική επίδραση των δημοσίων δαπανών στη στήριξη του εισοδήματος και του ΑΕΠ, τα οποία αποτελούν τον κύριο παράγοντα επίδρασης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοοικονομική ευρωστία των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως τουλάχιστον αυτή αντανακλάται στη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, αποτελεί τη δεύτερη σημαντική γραμμή άμυνας για την ανάσχεση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών στο μέλλον, καθώς συμβάλλει στη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα γενικότερα. Τέλος, η αρνητική επίπτωση που θα έχουν πιθανές δυσμενείς μεταβολές στις τιμές των ακινήτων στα στεγαστικά ΜΕΔ είναι αναμενόμενη αλλά μικρή, ενώ η αύξηση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία θα έχουν βραχυπρόθεσμα ευεργετική, αν και μικρή, επίδραση στη μείωση ή συγκράτηση της αύξησης των ΜΕΔ.

 

Επομένως, τον κύριο μοχλό στήριξης της οικονομίας και ανάσχεσης των ΜΕΔ πρέπει να αποτελέσει η αύξηση των κρατικών δαπανών, ως βασικός στυλοβάτης του εισοδήματος σε περιόδους κρίσης με την παράλληλη μέριμνα για διατήρηση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών ως την αναγκαία γέφυρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

 
 

 

Alpha Bank

 

Στα 0,7296 ευρώ, +1,33% έκλεισε χθες η μετοχή της Alpha Bank, με μεγάλες απώλειες 62% ytd. Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να πούμε πολλά για τη διαγραμματική εικόνα της ΑΛΦΑ, όπως και των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, με τη διαγραμματική εικόνα να είναι πλήρως αρνητική. Για να φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να αρχίσουμε να μιλάμε για βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας, ένας πρώτος μεγάλος στόχος είναι η προσέγγιση και διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 0,88-0,89 ευρώ. Τώρα μια τέτοια διάσπαση θα μας κάνει διαγραμματικά να χαμογελάσουμε για πρώτη φορά μετά από καιρό, με τις επόμενες αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,08 -  1,09 ευρώ …… και βλέπουμε.

 

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

16 Απρ 2020 00:00: ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. (ΠΡΟΝΤΕΑ) Αποκοπή Μερίσματος

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

14 Απρ 2020 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

15:59:18

500.000

0,723

361.500

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

10:41:45

1.281.312

0,734

940.483,008

 
 

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

 

09/04/20

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.  [ ΕΥΡΩΒ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

9 Απρ 2020

Π

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΡΥΣΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αντιπρόεδρος ΔΣ

Ο Ιδιος

0,40

120.000

48.420,41

 

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π.  [ ΙΝΤΕΡΚΟ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

9 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΒΟΜΒΑΣ ΦΟΙΒΟΣ

ΒΟΜΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εταιρικών Ανακοινώσεων

Ο Ιδιος

6,00

600

3.600

 

TITAN CEMENT INTERNATIONAL S.A.  [ TITC ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1

   

B

9 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Μέλος ΔΣ Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

11,00

5.932

65.252

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  [ ΒΙΟΚΑ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

B

9 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΚΑΝΤΩΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΝΤΩΝΙΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Τέκνο

0,56

3.000

1.685

 

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε.  [ ΠΛΑΙΣ ]

Συναλλαγές

Λόγος υποβολής

Ημ/νία

Α/Π

Είδος

Αγορά

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Μέσος όρος τιμής μονάδας

Τεμάχια

Αξία (€)

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Πλήθος: 1
   

A

9 Απρ 2020

Α

Μετοχή

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

ΓΕΡΑΡΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΕΡΑΡΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

2,60

5.000

13.000

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....