Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία ; Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο;

00:01 - 02/09/19

 

 

Με τις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά και στο σχηματισμό κυβέρνησης να περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Και τις αγορές όσον αφορά το ιταλικό ζήτημα να έχουνε ηρεμήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ειδικά βλέποντας κανείς το ιστορικό της γείτονας χώρας. Ότι σε λίγους μήνες θα μπορούσαμε να έχουμε και πάλι μια κρίση. Χαρακτηριστικά ήτανε και τα όσα έγραψε το Reuters, τονίζοντας πως η νέα πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία είναι απατηλή. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το αντισυμβατικό Κίνημα 5 Αστέρων αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Εφόσον επιβεβαιωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο νέος συνασπισμός θα αποτρέψει τη διενέργεια εκλογών και τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

 

Ωστόσο, η ιστορική έλλειψη εμπιστοσύνης και η διαφορά απόψεων σχετικά με το επιχειρείν καθιστούν αυτή την συμμαχία εξίσου εύθραυστη και δύσκολη με την προηγούμενη. Ο βραχύβιος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των 5 Αστέρων και της ευρωσκεπτικιστικής Λέγκας, με ηγέτη τον Ματέο Σαλβίνι, άξιζε την απόρριψη. Η λαϊκή υποστήριξη που είχε εξαρτιόταν από την παροχή επιδομάτων και από την πρόκληση φόβου σχετικά με τη μετανάστευση.

 

Ελάχιστα είχε ασχοληθεί με τις επενδύσεις που είχε ανάγκη η Ιταλία σε υποδομές και σε σχολεία και είχε αποτύχει να μεταρρυθμίσει το αργό ιταλικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Η έχθρα του Σαλβίνι προς την Ε.Ε. είχε προκαλέσει επίσης ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ και να αθετήσει την εξυπηρέτηση χρέους 2 τρισ. ευρώ., γεγονός που είχε οδηγήσει στην άνοδο του κόστους δανεισμού του ιταλικού κράτους και των ιταλικών εταιρειών. Με τον Σαλβίνι εκτός κυβέρνησης, η σχέση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι πιο ομαλή. Στις πρώτες δηλώσεις του ως εντολοδόχου πρωθυπουργού, ο Κόντε είπε χθες ότι η Ιταλία θα μείνει πιστή στον ρόλο της ως ιδρυτικού μέλους της Ε.Ε. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή ύφους σε σύγκριση με τις απειλές Σαλβίνι να αθετήσει τις δεσμεύσεις προς την Ε.Ε., περιλαμβανομένων των δημοσιονομικών κανόνων. Η προοπτική πιο ήρεμου πολιτικού κλίματος ανανέωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου. Ωστόσο, η αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη μόνο εν μέρει. Οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο είχε ιδρύσει πριν από μια δεκαετία το Κίνημα 5 Αστέρων ώστε να νικήσει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αποκαλούσε ελιτίστικο και διεφθαρμένο. Τα δύο κόμματα συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να περιοριστεί η ανισότητα και να γίνουν «πράσινες» επενδύσεις. Ωστόσο, το Κίνημα 5 Αστέρων είναι σημαντικά λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ως υπουργός Βιομηχανίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος, είχε προσπαθήσει να ακυρώσει μεγάλα έργα υποδομής, περιλαμβανομένης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τορίνο - Λυών. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν ισχυρά κίνητρα να προσπαθήσουν να διατηρήσουν καλή σχέση, διότι φοβούνται τη διενέργεια νέων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα ήταν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια ακροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λέγκας του Σαλβίνι. Ωστόσο, ενδέχεται ούτε αυτό να μην αρκέσει ώστε να παραμείνουν μαζί για μεγάλο διάστημα τόσο αλλόκοτοι εταίροι.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....