Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O Σόιμπλε και ο νέος ρόλος του

00:01 - 02/10/17

 

Επαναλαμβάνοντας ότι ως GFF θεωρούμε (για ολόκληρη την Ευρώπη) ως αρκετά θετική εξέλιξη την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από τη θέση του «ευρωπαίου» υπουργού οικονομικών (σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με τα όσα γράφονται μέχρι και ότι η Ελλάδα θα φθάσει στο σημείο να αναπολεί τον Σόιμπλε που έγραψε αρθρογράφος του Bloomberg) δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το γεγονός αυτό θα συνεχίσει να απασχολεί τον παγκόσμιο τύπο. Όπως έγραψαν σε τελευταίο του σχόλιο οι New York Times, oΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσωπικότητα που έχει κυριαρχήσει στην γερμανική πολιτική σκηνή αλλά έχει γίνει και αντικείμενο πολύ έντονης ώς και προσβλητικής κριτικής σε χώρες όπως η Ελλάδα, επειδή υποστήριζε την πολιτική της λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, θα εγκαταλείψει την πανίσχυρη θέση του ως υπουργός Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε το κόμμα του. Ενώ πρόκειται, φαινομενικά, για προαγωγή, στην πραγματικότητα η θέση του προέδρου της Βουλής δεν έχει τόση ισχύ όση έχει ο υπουργικός θώκος που κατείχε ο κ. Σόιμπλε από το 2009 και ο οποίος του επέτρεπε να έχει μεγαλύτερη επιρροή από πολλούς Ευρωπαίους επικεφαλής κυβερνήσεων. Αν και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ενότητας, ο κ. Σόιμπλε έχει επικριθεί, ακόμη διαβληθεί, ευρέως, για την επιμονή του η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών αφότου είχαν χάσει πρόσβαση στις αγορές. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει πως η πολιτική λιτότητας παρέτεινε χρονικά τον οικονομικό πόνο που αισθάνεται η Ελλάδα ακόμη και σήμερα. Ως πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο κ. Σόιμπλε θα είναι φαινομενικά ο δεύτερος πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Γερμανίας μετά τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και πριν από την καγκελάριο Μέρκελ.

 

Τη μετακίνηση Σόιμπλε επιβεβαίωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο 75χρονος κ. Σόιμπλε έχει σταθερή παρουσία στη γερμανική πολιτική σκηνή τα τελευταία 40 χρόνια, ήδη από την περίοδο που καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Χέλμουτ Κολ και η χώρα ήταν διαιρεμένη σε ανατολική και σε δυτική. Οντας επιδέξιος πολιτικός, ο κ. Σόιμπλε επέζησε το 1990 από δολοφονική απόπειρα εναντίον του και κατάφερε να ξεπεράσει προηγούμενη αντιπαλότητα με την κ. Μέρκελ, ώστε να γίνει ο πλέον σημαντικός υπουργός της. Ωμός αλλά ευγενικός, ο κ. Σόιμπλε ήταν συχνά πιο δημοφιλής από την καγκελάριο Μέρκελ. Η επιμονή του η Γερμανία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών, αν και έχει επικριθεί από οικονομολόγους.

 

Ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου ο κ. Σόιμπλε θα προεδρεύει στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και θα είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της τάξης. Το τελευταίο ίσως να μην είναι εύκολο. Μετά τις εκλογές της Κυριακής θα εκπροσωπούνται έξι κόμματα στο κοινοβούλιο, περιλαμβανομένου του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει υποσχεθεί πως θα προκαλέσει ρήξεις.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....