Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Και όμως η Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσεται

00:01 - 02/11/17

 

Στα της Ε.Ε. – ευρωζώνης θα αναφερθούμε και σήμερα, τονίζοντας πως παρά τα σενάρια καταστροφής, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από ότι σχεδόν όλοι περίμεναν (τουλάχιστον πάντα μέχρι νεοτέρας). Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι Holger Schmieding (επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank) και Florian Hense (οικονομολόγος της Berenberg Bank για την Ευρώπη) τονίζοντας πως η ευρωζώνη συνεχίζει να αναπτύσσεται σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για μια προς πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με την άποψη των δύο οικονομολόγων, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2017, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,5%. Ομως, χρειάζονται ακόμη χρόνια για να εξομαλυνθεί η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη και να επανέλθουν οι οικονομίες της στα προς κρίσης επίπεδα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,6% και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλό 17ετίας. Συντελεστές του δείκτη ESI, όπως οι παραγγελίες που έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να κινείται σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Ειδικότερα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθεί το δ΄ τρίμηνο του 2017 και το α΄ τρίμηνο του 2018 κατά 0,6% αντί του 0,5% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

 

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% (αντί του 2,2%) μέχρι τα τέλη του 2017 και στο 2,2% (αντί του 2%) το 2018. Σε ταχύτερο ρυθμό θα κινηθεί, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα το 2019, φθάνοντας το 1,9% (αντί του 1,8%).

 

Στην ανάπτυξη αυτή συμμετέχουν όλες οι οικονομίες, οι κλάδοι και οι πυλώνες της ζήτησης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, η κατανάλωση ενισχύεται από τη δημιουργία σχεδόν επτά εκατ. θέσεων εργασίας. Η επιχειρηματικότητα επωφελείται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και τις εύρωστες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.

 

Τα στοιχεία που συνθέτουν τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) τον Οκτώβριο έδειξαν ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέο προσωπικό με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Η ενίσχυση του ευρώ δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την κερδοφορία των εξαγωγικών επιχειρήσεων χάρις στην ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης και τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας από τις αρχές Αυγούστου. Αν και ελλοχεύουν κίνδυνοι, η Ευρωζώνη είναι ισχυρή και μάλιστα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.

 

Βέβαια, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται μία τριετία με τετραετία πίσω από τις πιο ώριμες οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Θα πρέπει να παρέλθουν αρκετά χρόνια μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας στα προ κρίσης χρέους επίπεδα. Μπορεί το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει από το 12,3% τον Μάιο του 2013 στο 8,9% τον Σεπτέμβριο, αλλά η απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη αρκετά. Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά που προώθησε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν. Θα πρέπει να αποκατασταθεί, επίσης, η σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε χώρες-μέλη όπως η Ιταλία, για να μπορέσει η οικονομία να εξακολουθήσει την πορεία της. Ας δούμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....