Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Εμείς σαν στήλη θα προτιμούσαμε το χρυσό

00:01 - 03/01/18

 

Πέραν επιλεγμένων ελληνικών μετοχών, αν μας ρωτούσατε ποιό asset θα προτιμούσαμε, θα σας απαντούσαμε το χρυσό. Και ο βασικός λόγος για αυτό είναι πώς νιώθουμε πως το 2018 θα είναι μια αρκετά νευρική χρονιά, με μεγάλες διακυμάνσεις, σίγουρα μεγαλύτερες από το 2018. Και αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά ως στήλη θα προτιμούσαμε το χρυσό. Και σε αυτό το σημείο θα αναφερθούμε στους παράγοντες τους οποίους προσφάτως είχε αναφέρει το Bloomberg ως τους κυριότερους να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Οι τιμές των μετοχών

Καθώς οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ασία βρίσκονται ήδη ή πλησιάζουν στο κλείσιμο του έτους σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποτιμήσεις κοντά σε ιστορικά δεδομένα, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν μία διόρθωση. Μία τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει το χρυσό, σύμφωνα με τον Carsten Fritsch και τους συνεργάτες του στην Commerzbank AG. Ωστόσο, ένα παρατεταμένο ανοδικό ράλι των μετοχών, που μπορεί να πυροδοτήσει η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες, μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση για τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός.

 

Οι αμερικανικές εκλογές

Με τις έρευνες για τις καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν ενδεχομένως στο τέλος τους κατά τους επόμενους μήνες, η ενδιάμεση ψηφοφορία του Νοεμβρίου, πιθανόν να φέρει αβεβαιότητα στις προοπτικές για τη διακυβέρνηση του Τrump, επισημαίνει ο πρόεδρος της Adrian Ημέρα Asset Management. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προηγούμενες «καταιγίδες» χάρη στην υποστήριξη της βάσης του κόμματος του και των ρεπουμπλικάνων νομοθετών.

 

Η «μπουνάτσα» του Bitcoin

Αν το πιο «καυτό» νόμισμα του 2017 σταματήσει να είναι τόσο ελκυστικό, τότε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια μπορεί να επιστρέψουν στο χρυσό, σύμφωνα με τον Walter Otstott, χρηματιστή του Dallas Commodity Co. στην πόλη του Τέξας. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο χρυσός θα καταγράψει υψηλότερη τιμή στα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά το επόμενο έτος, σε σύγκριση με την τιμή της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου, περίπου στα 1.297 δολάρια. Με το bitcoin φέτος να καταγράφει άνοδο περίπου 1.400%, οι επενδυτές που στο παρελθόν προτιμούσαν το χρυσό, δελεάστηκαν από το εικονικό νόμισμα. Εάν το bitcoin συνεχίσει να κερδίζει τον Ιανουάριο, ο χρυσός θα μπορούσε να υποφέρει.

 

Βόρεια Κορέα

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Kim Jong-Un θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στα ασφαλή καταφύγια. Ο Mark O’Byrne, διαχειριστής χρυσού στην GoldCore Ltd. προβλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να τελειώσει το έτος στα 1.500 δολάρια εάν υπάρξει γεωπολιτική αναταραχή στη Βόρεια Κορέα ή τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά, οι δοκιμές πυραύλων της Πιονγκ Γιάνγκ φέτος είχαν ελάχιστες επιπτώσεις στην αγορά, καθώς οι επενδυτές συνήθισαν τον λεκτικό πόλεμο του καθεστώτος με τον Πρόεδρο Τrump.

 

Οι πραγματικές τιμές

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, για πολλούς αναλυτές, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού. Το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης του μετάλλου πρέπει να αυξηθεί όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, ενώ και η αυξητική πορεία του πληθωρισμού ενισχύεται όταν η νομισματική πολιτική είναι χαλαρή και το κόστος των αγαθών αυξάνεται. Ωστόσο, με τις ΗΠΑ να οδηγούνται σε πιο «σφικτή» πολιτική και την Ευρώπη να αναμένεται να ακολουθήσει, τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν οδηγήσει σε πτώση την τιμή του χρυσού, ακόμη και με τον πληθωρισμό να μετριάζεται σε ιστορικά επίπεδα.

 

Η ζήτηση από την Ινδία

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού δήλωσε ότι η ζήτηση στην Ινδία το 2017 είναι πιθανότερο να βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο των προβλέψεων, κοντά στο χαμηλό των επτά ετών που κατέγραψε το προηγούμενο έτος. Οι traders στη Βομβάη στοιχηματίζουν ότι οι καταναλωτές στην Ινδία και την Κίνα θα επανέλθουν για να αγοράσουν περισσότερο χρυσό το 2018. Από την άλλη πάλι, μπορεί και να μην επανέλθουν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....