Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Το ευρώ, ευρωπαϊκές εταιρείες & Οι ευρωπαϊκές μετοχές

00:01 - 04/04/18

 

 

Ένα από τα βασικά ζητήματα στο επιχειρείν, ειδικά στην περίπτωση των μεγάλων πολυεθνικών είναι το πώς κινείται η βασική ισοτιμία της δραστηριότητα της εταιρείας.

 

Aν  και όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι δίνουν σταθερά από πέρυσι ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις τους σε σχέση με τις αμερικανικές, οι αποδόσεις, που έχουν προσφέρει τον τελευταίο χρόνο στους επενδυτές είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές. Όπως σχολίασε η Wall Street Journal το τελευταίο δωδεκάμηνο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει προσφέρει συνολική απόδοση  (αύξηση στις μετοχικές τιμές + καταβολή μερισμάτων) μολις 0,3% σε όρους ευρώ. Στο ίδιο διάστημα και παρά την εφετινή διόρθωση ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών προσφέρει συνολική απόδοση 14%.

 

Η μεγάλη διαφορά αποδίδεται εν πολλοίς στο ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ανατιμηθεί 14% το τελευταίο διάστημα έναντι του αμερικανικού, κόντρα στη λογική, που θα το ήθελε να υποχωρεί από τη στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά με πολύ αργά βήματα προς την έξοδο από τη χαλαρή πολιτική, την ώρα που η Fed προωθεί σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. Η αισθητά πιο «σφιχτή» οικονομική πολιτική στις ΗΠΑ θα έπρεπε να ενισχύει το δολάριο. Ωστόσο η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου και οι ισχυρές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας στρέφουν τους επενδυτές στο ευρώ.

 

Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει μεγάλη σημασία για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επιχειρήσεις του Stoxx Europe 600 αντλούν περίπου το 50% των εσόδων τους από το εξωτερικό, την ώρα που για τις εταιρείες του S&P 500 το αντίστοιχο μερίδιο είναι μόλις 30%.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....