Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O Λευκός οίκος και η Wall Street

00:01 - 12/04/18

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τελευταίοι δύο μήνες της Wall Street και γενικά των αγορών παγκοσμίως είναι οι πλέον ευμετάβλητοι των τελευταίων ετών. Και ο βασικός λόγος, πέραν της ανάγκης που υπήρχε να εκτονωθούν και τεχνικά οι αγορές; Ο περιβόητος πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump οι ενέργειες του. Όπως πριν από λίγο καιρό σχολίασαν οι New York Times, επί μήνες η αγορά κινείτο ανοδικά και φαινόταν πως διέθετε την ορμή ώστε να υπερπηδήσει τα εμπόδια που έβαζε στον δρόμο της η κυβέρνηση Τραμπ. Τώρα όμως ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 10% από το πρόσφατο ρεκόρ του. Οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Τραμπ φαίνεται πως έχουν όλο και βαρύτερο αντίκτυπο. Οταν ο Τραμπ είχε πιέσει, τον Φεβρουάριο, πρώτη φορά για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι επενδυτές δεν είχαν ενθουσιαστεί, ωστόσο η αγορά είχε ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα οι επενδυτές φαίνεται πως γίνονται όλο και πιο νευρικοί, διότι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δείχνουν έτοιμοι να απαντήσουν στους δασμούς. Οι δασμοί που ανακοίνωσε η Κίνα, ως απάντηση στους αμερικανικούς, ήταν υψηλότεροι από το αναμενόμενο, γεγονός που δείχνει ότι το Πεκίνο θα υιοθετήσει σκληρή στάση.

 

Στην αρχή της θητείας Τραμπ οι επενδυτές είχαν μάθει να μη δίνουν σημασία στην κριτική που ασκούσε ο πρόεδρος σε διάφορες εταιρείες. Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες ο Τραμπ έχει θέσει, μέσω του Twitter, στο στόχαστρο την Amazon, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία διαθέτει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ για να πλήξει τις δραστηριότητες της Amazon, ωστόσο η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει σημαντικά. Μπορεί να ανακάμψει η τιμή της μετοχής της Amazon, ωστόσο η κριτική Τραμπ έχει ενισχύσει την ανησυχία των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ηταν ακριβώς η άνοδος αυτών των εταιρειών που είχε οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 σε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο.

 

Ωστόσο, είναι πιθανό η κατηγορία κατά του Λευκού Οίκου να είναι υπερβολική. Προτού αρχίσουν να ανησυχούν οι επενδυτές για τις τεχνολογικές εταιρείες και για το εμπόριο γενικότερα, τα θεμέλια που στήριζαν την άνοδο της αγοράς ενδεχομένως δεν ήταν τόσο στιβαρά όσο φαινόταν. Αναλυτές της Wall Street προέβλεπαν πως τα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν το 2018 κατά 25%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Πρόκειται για ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, πράγμα που καταγράφηκε στην αποτίμηση των μετοχών. Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας προέρχεται από τη μείωση της εταιρικής φορολογίας, ενώ το υπόλοιπο αποδίδεται στην εκτίμηση πως τα κέρδη των εταιρειών θα αυξηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η μείωση της εταιρικής φορολογίας είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας. Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού ανά τον κόσμο θα μπορούσε να ανακόψει κάπως τον ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας. Αν μάλιστα αυξηθούν οι μισθοί και άλλα έξοδα περισσότερο από το αναμενόμενο –οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σημαντικές, όταν παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού στην οικονομία–, τότε θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους των εταιρειών. «Δεν νομίζω αυτοί οι παράγοντες να έχουν περιληφθεί στην αποτίμηση των μετοχών», είπε ο Τζιμ Πόλσεν, επικεφαλής αναλυτής αγορών της Leuthold Group.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....