Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι ευρωπαϊκές Τράπεζες & Η αβεβαιότητα που παραμένει εδώ και χρόνια

00:01 - 12/12/17

 

Αν και κατά τους πρώτους μήνες του 2017 είχε επικρατήσει ενθουσιασμός πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αφήσει τα χειρότερα, σταδιακά τα πράγματα άρχισαν και πάλι να γίνονται δύσκολα, κάτι το οποίο φάνηκε και στην πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τον γενικό ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια. Όπως έγραψε το Reuters, η αβεβαιότητα για τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κανονιστικών αρχών σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η χρονική στιγμή που επέλεξαν να τις εφαρμόσουν, ενισχύουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται και τα κέρδη αυξάνονται. Ο μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 παρότι εξακολουθούν να έχουν στους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 800 δισ. ευρώ, κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η άνοδος των μετοχών ενισχύθηκε μετά την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, που περιόρισε το πολιτικό ρίσκο, ενώ τα στατιστικά στοιχεία έδειχναν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχυόταν περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, η ανοδική πορεία των τραπεζικών μετοχών έχει ανακοπεί, εν μέρει εξαιτίας των νέων κανονιστικών ρυθμίσεων που σχεδιάζονται στη Φρανκφούρτη και στη Βασιλεία, και οι οποίες ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα έναν νέο γύρο αύξησης κεφαλαίων και μείωση των μερισμάτων.

 

«Οι κανονισμοί είναι το πραγματικό εμπόδιο. Αν εξετάζαμε μόνο την οικονομία, οι επενδυτές θα αγόραζαν τραπεζικές μετοχές», λέει ο Αντρέα Φίλτρι, αναλυτής της ιταλικής Mediobanca Securities. Η μεγαλύτερη έγνοια πολλών επενδυτών είναι οι προτάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη κόκκινων δανείων. Με βάση αυτό το μέτρο, πολλές αδύναμες τράπεζες θα αναγκαστούν να ζητήσουν από τους μετόχους τους νέα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τις ζημίες. Ιταλοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν την παροχή πιστώσεων από μικρές και μεσαίες τράπεζες και ότι ενδέχεται να καταπνίξουν την ανάπτυξη. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ορισμένοι ευρωβουλευτές είπαν πως η ΕΚΤ κινείται σε περιοχή που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Οι νέοι κανόνες υποτίθεται ότι θα ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών της ΕΚΤ, είπε την περασμένη εβδομάδα πως θα απαιτηθεί δουλειά μερικών ακόμη μηνών, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν σημειωθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η εφαρμογή των νέων κανόνων ενδέχεται να αναβληθεί για ένα έτος. Την αβεβαιότητα των επενδυτών επιτείνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Επιτροπή της Βασιλείας, που αποτελείται από τις κανονιστικές τραπεζικές αρχές των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Οικονομολόγοι της Citi υπολόγισαν σε έκθεσή τους πως στη χειρότερη περίπτωση οι νέοι κανόνες (Βασιλεία IV) ενδέχεται να μετατρέψουν το πλεόνασμα κεφαλαιακής επάρκειας, ύψους 64 δισ. ευρώ, των ευρωπαϊκών τραπεζών σε έλλειμμα 162 δισ. ευρώ. Υποτίθεται ότι οι νέοι κανόνες θα είχαν συμφωνηθεί στα τέλη του 2016, ωστόσο η διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων οδήγησε σε καθυστέρηση. «Βρισκόμαστε στη μέση πολέμου και όποτε οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια διαμάχη, απλώς προτιμούν να μην εμπλακούν», εξηγεί ο Φίλτρι. Διαχειριστές χαρτοφυλακίου όπως ο Λουίς Ζάουερμπρον της Brandes Investment Partners αγοράζουν τις μετοχές μόνο μεγάλων, καλά κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα: δεν γνωρίζουμε τι σκέφτονται οι κανονιστικές αρχές και κατά πόσον είναι έτοιμες να καταλήξουν σε απόφαση», λέει ο Ζάουερμπρον, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων. Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για σκληρότερες κανονιστικές απαιτήσεις, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα στέλνει το σήμα ότι θα χαλαρώσει τις δικές της απαιτήσεις, ενώ έχει δώσει στις αμερικανικές τράπεζες την άδεια να χρησιμοποιήσουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να ανταμείψουν τους μετόχους τους. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού αρκετά μετά τη Fed, περιορίζοντας τα δυνητικά έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη χορήγηση δανείων.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....