Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Κίνα «φρενάρει» & Η παγκόσμια οικονομία τρομάζει

00:01 - 19/11/18

 

 

Αν και θα λέγαμε πως η συζήτηση για το φρένο της κινεζικής οικονομίας και τις επιπτώσεις αυτής στην παγκόσμια οικονομία κρατάνε πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά φαίνεται πως και slowdown της κινεζικής οικονομίας υπάρχει. Και επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία υπάρχουν από αυτό. Όπως λοιπόν έγραψαν οι οικονομολόγοι της Berenberg, η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, καθώς η οικονομία της δεν αντιδρά στον τελευταίο γύρο νομισματικής και πιστωτικής χαλάρωσης.

 

Και οι αναλυτές της  Berenberg σχολιάζουν πως ο ναι μεν δεν αναμένεται μια ανώμαλη "προσγείωση" και πως η κινεζική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα, ωστόσο η δυναμική της υποχωρεί και μια βραδύτερη ανάπτυξη βρίσκεται στα χαρτιά. Παρότι η Κίνα αύξησε την εξάρτησή της από την εγχώρια κατανάλωση και υπηρεσίες, παραμένει βασικός καταλύτης του παγκόσμιου εμπορίου, συνεπώς ακόμη και μια μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξής της θα συρρικνώσει τόσο τον παγκόσμιο όγκο συναλλαγών όσο και μερικές οικονομίες, με σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στην Ασία, τις αναδυόμενες αγορές και επιλεγμένες ανεπτυγμένες οικονομίες με μεγάλη έκθεση στην Κίνα και τις αναδυόμενες.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε στην ανάλυση τους οι οικονομολόγοι της Berenberg, βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις από το "φρένο" της κινεζικής ανάπτυξης. Οι γερμανικές εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών προς την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν υποχωρήσει από το Μάιο, ενώ πτωτικά κινούνται και οι εξαγωγές κεφαλαιακών αγαθών. Η Ιαπωνία κατέγραψε ραγδαία πτώση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο γ' τρίμηνο που συνέβαλε στην τριμηνιαία πτώση του πραγματικού ΑΕΠ. 

 

Η Berenberg σημειώνει ότι η σκληρή διαπραγμάτευση του Trump με την Κίνα για το εμπόριο, την πνευματική ιδιοκτησία και άλλα σχετικά ζητήματα έρχεται σε μια κακή στιγμή για την Κίνα καθώς η ηγεσία της παλεύουν με την υποτονική ανάπτυξη και κάποια πιεστικά κοινωνικά ζητήματα.

 

 Ο οίκος εκτιμά πως η Κίνα τελικά θα συμφωνήσει να ανοίξει κάποιες από τις αγορές της σε περισσότερες αμερικανικές εισαγωγές και να αλλάξει κάποιες από τις πρακτικές της αναφορικά με τις άμεσες επενδύσεις στην Κίνα και την πνευματική ιδιοκτησία ένα οι ΗΠΑ περιορίσουν σε έναν βαθμό τους πρόσφατα συμφωνηθέντες δασμούς. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας συμφωνίας είναι αβέβαιο και μέχρι τότε ο Trump μπορεί να απειλήσει ή και να επιβάλει ακόμη υψηλότερους δασμούς ως μέσο πίεσης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....