Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι επενδυτές και ο χαμηλός πήχης των προσδοκιών για το 2017

00:01 - 21/04/17

 

 

Αν και ξεκίνησε με ρεκόρ, μεγάλη αισιοδοξία και προβλέψεις για μεγάλες αποδόσεις, σιγά – σιγά το 201 αρχίζει να μετατρέπεται για τους επενδυτές σε μια προβληματική χρονιά. Και κάπως έτσι, σιγά – σιγά οι επενδυτές χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους για το 2017.  

Όπως προσφάτως έγραφε το Reuters, απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές, στα ομόλογα και στο δολάριο. Οι καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων παραμένουν αμετάβλητες και η στερλίνα παρουσιάζει άνοδο με γοργούς ρυθμούς. Το ερώτημα που εγείρεται για τους επενδυτές, αφορά το εάν αυτή η κατάσταση θα εξακολουθήσει ως έχει και τους υπόλοιπους μήνες του 2017 ή εάν οι τάσεις του 2016 για την αναζωογόνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους το δεύτερο εξάμηνο. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μεγάλο βαθμό η πεποίθηση των επενδυτών πως το 2017 θα έχει δυναμικές κινήσεις έχει εξανεμιστεί. Την εβδομάδα που διανύουμε, η Goldman Sachs αναθεώρησε την τοποθέτησή της για το έντονο ενδιαφέρον προς το δολάριο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Deutsche Βank, η οποία εκτιμά πως η στερλίνα δεν έχει θετικές προοπτικές. Μετά τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις του 2016 για τον ανεπτυγμένο κόσμο, αφενός την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ αφετέρου το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είχαν προετοιμαστεί για έντονη κινητικότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η απροσδόκητη νίκη του νέου Αμερικανού προέδρου υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε μία σωρεία μέτρων για φοροελαφρύνσεις, χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες και δημοσιονομικές δαπάνες, οι οποίες θα συνέβαλλαν στην τόνωση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Εν τω μεταξύ, η κατά 20% καταβύθιση της λίρας μετά το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου του 2016 υποτίθεται πως θα άνοιγε τον δρόμο για να τονωθούν οι μετοχές των βρετανικών ομίλων και να ανέλθει ο πληθωρισμός. Αυτό το κλίμα διαμορφωνόταν, ενώ άρχιζε η νέα χρονιά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε δύο φορές σε αύξηση επιτοκίων, το δολάριο εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 14 χρόνια, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ επίσης αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο ανήλθαν προς όφελος των μετοχών των χρηματοπιστωτικών ομίλων. Ωστόσο, τώρα παρατηρείται αναδίπλωση και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στη σαφή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα. Στην περίπτωση των δεικτών της Citigrοup, oι οποίοι καταγράφουν τις εκπλήξεις στο διεθνές σκηνικό για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αυτοί δείχνουν πτώση, ενώ ειδικά ο δείκτης των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε σε τέτοια χαμηλά επίπεδα στα οποία τελευταία φορά είχε φθάσει πέρυσι τον Νοέμβριο. Επιπλέον, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, εκτός εκείνου της Ιαπωνίας.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προβλέψεις της Fed Aτλάντας κάνουν λόγο για μόλις 0,5% εν συγκρίσει με το σχεδόν 2,5% πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει στον σχεδιασμό της τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά εξαιτίας των καθυστερήσεων στις συζητήσεις στο Κογκρέσο για την περίθαλψη, θα μετατεθεί χρονικά. Σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, που συμμετείχαν διαχειριστές κεφαλαίων, περισσότεροι από το 40% δεν αναμένουν να ψηφιστούν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ πριν από το 2018. Στην ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες διατύπωσαν την άποψη ότι στις κομβικές κεφαλαιαγορές λαμβάνουν χώρα μεγάλες διορθωτικές κινήσεις. Αναφορικά, τώρα, με την έκθεση των επενδυτών σε μετοχές αμερικανικών ομίλων, αυτή διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008, αλλά οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές διεθνών τραπεζών είναι οι υψηλότερες από ποτέ. Τέλος, μεταξύ των περισσότερο χαμένων στη Γουόλ Στριτ είναι οι τράπεζες, αν και οι μετοχές τους ενισχύθηκαν άνω του 30% το τρίμηνο πριν από τις αμερικανικές εκλογές πέρυσι, αλλά έκτοτε σημειώνουν απώλειες.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....