Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του Trump είναι γεμάτη γκρίζες ζώνες

00:01 - 26/09/17

 

Σχεδόν 9 μήνες έχουν ολοκληρωθεί από την ημέρα που ο γραφικός και ο ακραίος D. Trump ανέλαβε την εξουσία των ΗΠΑ και η άποψη μας ως GFF είναι ότι τα πράγματα εξελίσσονται όπως περιμέναμε. Δηλαδή πώς; Μια τρύπα στο νερό, με τον αμερικανό πρόεδρο να ανοίγει και να δημιουργεί μέτωπα σε διάφορα ζητήματα, χωρίς επί της ουσίας να γίνεται (αλλάζει) τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο να υπάρχει ένα ανούσιο εντυπώσεων. Όπως έγραψαν οι New York Times, oι Ρεπουμπλικανοί που είναι μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας παραβίασαν την «ιερή», υποτίθεται, αρχή τους περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, λέγοντας ότι δεν είναι πρόβλημα να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατά 1,5 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία, ώστε να μειώσουν τη φορολογία. Δικαιολογούν την υποκρισία τους, υποστηρίζοντας πως η μείωση της φορολογίας θα ενισχύσει την οικονομία και θα εξισορροπήσει την όποια απώλεια φορολογικών εσόδων, επιχείρημα που έχει καταρριφθεί πολλάκις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η μείωση της φορολογίας θα μπορούσε να πλήξει ακριβώς τους ανθρώπους που υποτίθεται πως θα ευνοήσει, τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και την αμερικανική εργατική τάξη. Οι πρώτες λεπτομέρειες του φορολογικού σχεδίου νόμου θα αποκαλυφθούν την ερχόμενη εβδομάδα – η μεγάλη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα των Ρεπουμπλικανών εδώ και καιρό.

 

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στον ανώτατο συντελεστή του 35%, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιθυμεί τη μείωση του στο 15%, ενώ οι σύμβουλοί του και οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστηρίζουν ότι ο ανώτατος συντελεστής θα έπρεπε να είναι γύρω στο 25%.

 

Ωστόσο, η μείωση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών αποτελεί μόνο τμήμα του σχεδίου. Βασικό σημείο της πρότασης που είχαν κάνει στο παρελθόν ο κ. Τραμπ και ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν είναι η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας που ισχύει για τους ιδιοκτήτες ατομικών εταιρειών και ΕΠΕ από το 39,6% στον νέο συντελεστή του 15% ή 25%. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές αυτής της πρότασης την παρουσιάζουν ως ευνοϊκή για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για τη μεσαία τάξη. Ωστόσο, το εισόδημα αυτών των ανθρώπων φορολογείται στο 70% των περιπτώσεων με ανώτατο συντελεστή 15%, ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις και το εισόδημά τους είναι μικρό. Αν ψηφιστεί, τελικά, η πρόταση, τότε αυτοί που θα ωφεληθούν είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, οι δικηγορικές εταιρείες και οι εργολάβοι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Νοικοκυριά με εισόδημα πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια θα αποκομίζουν πάνω από τα δύο τρίτα του οφέλους αν μειωθεί ο συντελεστής στο 15%, σύμφωνα με υπολογισμό του think tank Tax Policy Center (Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής).

 

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, η μέση μείωση φόρου για τους εκατομμυριούχους θα ήταν 114.000 δολάρια το 2018 και το καθαρό τους εισόδημα θα αυξανόταν κατά 5%. Τα οφέλη θα ήταν ακόμη περισσότερα για πολυεκατομμυριούχους. Οι 400 φορολογούμενοι που καταβάλλουν τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ, με μέσο εισόδημα άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος, αντλούν περίπου το 20% του εισοδήματός τους από ατομικές εταιρείες ή από ΕΠΕ.

 

Η συμφωνία στο επίπεδο της Επιτροπής Προϋπολογισμού αποτελεί το κρίσιμο πρώτο βήμα στο ταξίδι για τη μείωση της φορολογίας, διότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας πρέπει να εγκρίνουν προϋπολογισμό, ώστε να έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν τον κανόνα που τους επιτρέπει να περάσουν φορολογικό σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία, παρακάμπτοντας, ουσιαστικά, την αναγκαιότητα να κερδίσουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

 

Τώρα, η στρατηγική των Ρεπουμπλικανών είναι να περάσουν τον προϋπολογισμό από τη Γερουσία και εν συνεχεία να αποτελέσει βασικό σχέδιο για την προώθηση φορολογικού σχεδίου νόμου στη Βουλή. Οι υποτιθέμενοι αυστηροί σε δημοσιονομικά ζητήματα βουλευτές μάλλον θα κάνουν φασαρία για την αύξηση του ελλείμματος, ωστόσο, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την επιλογή να ελέγξουν το δημοσιονομικό έλλειμμα ή να μειώσουν τους φόρους, είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών θα επιλέξει το δεύτερο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....