Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η FED και το Μεξικανικό Πέσο

00:01 - 27/03/17

 

 

Όπως προσφάτως έγραφαν οι The New York Times, η Φρανσίσκα Ερβις Ρέγιες και η οικογένειά της ζουν στην πόλη Χουάρες, στη συνοριακή γραμμή Μεξικού και ΗΠΑ. Εργάζεται σε εργοστάσιο, όπως και ο σύζυγός της. Η πόλη καταγωγής τους, Βερακρούς, απέχει 1.300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Παρέμειναν στη Χουάρες παρά τον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών του καρτέλ ναρκωτικών και ευτυχώς επιβίωσαν. Ισως δεν επιβιώσουν από τις αυξήσεις στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η κ. Ρέγιες πληρώνεται σε πέσο, ένα νόμισμα που έχει χάσει την αξία του λόγω αυτής της πολιτικής της Fed. Αντίστοιχα, οι τιμές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης ακολουθούν την πορεία του δολαρίου και ακριβαίνουν – μοιάζει σαν η Fed να «κόβει» τον μισθό της κ. Ρέγιες. Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι την Αφρική. Οσο αναμένονται επιπλέον αυξήσεις από τη Fed το 2017, οι αναδυόμενες οικονομίες θα υφίστανται διάφορες συνέπειες, όπως η φυγή επενδύσεων και η εξασθένηση των εθνικών νομισμάτων και οικονομιών. Βέβαια, η Fed λογοδοτεί στους πολίτες των ΗΠΑ. Εντούτοις, εν τοις πράγμασι, λειτουργεί ως η κεντρική παγκόσμια τράπεζα.

Μετά την κρίση του 2008 έλαβε αντισυμβατικά μέτρα για να διασφαλίσει τη ροή των πιστώσεων και να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Ετσι αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι επενδύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες και κατά μέσον όρο ανέρχονται ετησίως στα 328 δισ. δολάρια. Την άνοιξη του 2013, η Fed εξέπληξε τις αγορές, δηλώνοντας ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις προαναφερθείσες χώρες, με αποτέλεσμα τα νομίσματα της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας να κατακρημνιστούν. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι φέτος οι κινήσεις της Fed δεν θα έχουν ανάλογο αντίκτυπο. Η Τράπεζα έχει ενημερώσει για τα σχέδιά της, οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι –τουλάχιστον είχαν τον χρόνο– και οι χώρες συσσώρευσαν μεγάλα συναλλαγματικά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθουν σε πτώση της ισοτιμίας του νομίσματός τους. Βέβαια, ορισμένες δέχονται ισχυρότερες πιέσεις, όπως η Τουρκία με την υποχώρηση της λίρας κατά 25% και τα περιορισμένα διαθέσιμα. Στην Κίνα, τώρα, επανέρχεται το ζήτημα της ανεξέλεγκτης φυγής κεφαλαίων.

Ο ηλεκτρολόγος ανθρακωρυχείων Αλεν Ζανγκ ζει στην πόλη Τζινσένγκ, με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Με 290 δολάρια μισθό, χρειαζόταν ενίσχυση και έκανε επεκτάσεις στο σπίτι. Τα έξι νέα δωμάτια τα ενοικιάζει σε βιομηχανικούς εργάτες. Πρόσφατα του πρόσφεραν 350.000 δολάρια για το σπίτι. Εκείνος αρνήθηκε επειδή ζητεί περισσότερα. Πιθανώς, ο επίδοξος αγοραστής τοποθέτησε τα κεφάλαιά του σε άλλο περιουσιακό στοιχείο ή τα μετέφερε εκτός Κίνας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....