Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι γνωστές αγορές: Από τον ενθουσιασμό στην ανησυχία…

00:01 - 27/04/18

 

Δύο πράγματα θα λέγαμε ότι είναι τα πιο απρόβλεπτα στη ζωή. Το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα συναισθήματα μιας γυναίκας. Και πόσο γρήγορα αλλάζει η διάθεση των επενδυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν άπειρα και από το εσωτερικό της χώρας μας.
 

Στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, στο ελληνικό χρηματιστήριο επικρατούσε ο πλήρης ενθουσιασμός. Το Χ.Α. είχε καταγράψει μια σημαντική άνοδο περίπου 12% και όλοι αισιοδοξούσαν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Και ξαφνικά, από τις αρχές Φεβρουαρίου και μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες άλλαξαν όλα. Μέχρι και για πόλεμο φτάσαμε να μιλάμε. Αλλά μόνο έκπληξη δεν είναι να αλλάζουν απότομα τα συναισθήματα των επενδυτών. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Όπως σχολίασε το Reuters, το 2018 ξεκίνησε με τους επενδυτές να εικάζουν πως θα συνεχιστεί ακάθεκτη η ισχυρότερη, συγχρονισμένη, ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, όμως έκτοτε η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί απογοητευτική.

 

Στα ΜΜΕ κυριαρχούν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι απειλές για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, είναι η αναπάντεχη επιβράδυνση της οικονομικής ορμής, ιδίως στην Ευρώπη, αυτή που έχει φοβίσει τους επενδυτές που επί χρόνια δεν έδιναν τόση σημασία στα πολιτικά ρίσκα, όντας επικεντρωμένοι σταθερά στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη και στα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου προσθέτει τον πληθωρισμό στο οικονομικό μείγμα, ενδέχεται να επιδεινώσει το κλίμα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν αν βρίσκονται μπροστά σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ή αν πρόκειται απλώς για προσωρινή αρρυθμία μετά την οποία θα συνεχιστεί η εκρηκτική ανάπτυξη. «Για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες οι αγορές δεν διαθέτουν την ασπίδα της αναπτυξιακής ορμής», λέει ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής αναλυτής της Pictet Asset Management, ο οποίος θεωρεί πως η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων είναι προσωρινή. «Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να πει κανείς πως αυτό είναι η αρχή του τέλους, ωστόσο αν εξετάσει κανείς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία υπάρχει επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού», προσθέτει. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να προβλέπει πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό 3,9% το 2018 και το 2019. Στην Ευρωζώνη, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε και τον Απρίλιο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, αφότου η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

 

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, ωστόσο οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη 2,2%, ενώ τον Μάρτιο προέβλεπαν ανάπτυξη 2,6%.

 

Ο Ρίτσαρντ Τέρνιλ, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων στην BlackRock, είπε σε πελάτες πως οι μετοχές θα εξακολουθήσουν να έχουν ανοδική πορεία, ωστόσο προέβλεψε χαμηλότερη απόδοση και υψηλότερη μεταβλητότητα απ’ ό,τι το 2017. Η όλο και μικρότερη διαφορά στην απόδοση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων χωρών της Δύσης είναι το σημείο όπου αποτυπώνονται εντονότερα η ανησυχία και η απαισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της ανάπτυξης. Το βαρόμετρο της αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή ο δείκτης ναυλαγοράς ξηρού φορτίου Baltic, υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών και απέχει 20% από το επίπεδο όπου βρισκόταν τον Δεκέμβριο. Η τιμή του χαλκού, ένα ακόμη βαρόμετρο για την ανάπτυξη, έχει υποχωρήσει από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών όπου είχε βρεθεί στα τέλη του 2017. Φυσικά υπάρχουν και οι μετοχές.

 

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 7% από το επίπεδο όπου είχε βρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Θα μπορούσε, όμως, οι επενδυτές να ερμηνεύουν λανθασμένα τα στοιχεία; Οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν πως παρά τη διστακτική αρχή, το 2018 η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλό ρυθμό.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....