Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Αργεντινή και οι νέες περιπέτειες

00:01 - 31/05/18

 

 

Την άποψη μας στο GFF την έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ότι η κρίση στην Ελλάδα, δηλαδή τη χώρα μας, τείνει να εξελιχθεί όπως η κατάσταση στην Αργεντινή. Δηλαδή να περάσουν 20 χρόνια και δυστυχώς, η χώρα να συνεχίζει να βρίσκεται σε μια κρίση διαρκείας. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει και στην Αργεντινή. Και πάμε σε αυτό το σημείο να διαβάσουμε τα όσα ενδιαφέροντα έγραφε το Reuters. Όπως έγραψε το πρακτορείο, η Μαρία Φλορένσια Ουμάνο είχε ανοίξει ένα κατάστημα πώλησης ενδυμάτων το 2016, πεπεισμένη πως η μακρά ιστορία οικονομικών κρίσεων είχε φθάσει στο τέλος της με την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι. Η Ουμάνο θα κλείσει το κατάστημά της στα τέλη του μήνα, αδυνατώντας να πληρώσει το ενοίκιο και να εξυπηρετήσει το δάνειό της. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και η πτώση του πέσο διέκοψαν το όνειρό της και επανέφεραν την Αργεντινή σε μια γνώριμη θέση: να ζητάει χρηματική βοήθεια από το ΔΝΤ. Η αναπάντεχη απόφαση του Μάκρι να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ στις 8 Μαΐου εξέπληξε τους επενδυτές και ενίσχυσε τον φόβο των κατοίκων της Αργεντινής πως θα επαναληφθεί η καταστροφική οικονομική κατάρρευση που είχε βιώσει η χώρα την περίοδο 2001-2002. Χιλιάδες οργισμένοι κάτοικοι της Αργεντινής κατέβηκαν στους δρόμους τις περασμένες εβδομάδες, ορισμένοι κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Αρκετά με το ΔΝΤ».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι αναλυτές χαιρέτιζαν την περίπτωση της Αργεντινής ως ιστορία επιτυχίας. Τώρα, ορισμένοι εξ αυτών προβλέπουν ύφεση της οικονομίας. Η δημοτικότητα του Μάκρι έχει καταβαραθρωθεί. Υποστηρικτές του όπως η Ουμάνο λένε πως αισθάνονται εξαπατημένοι. «Τον ψήφισα. Εβαλα ένα στοίχημα και τον πίστεψα. Τώρα δεν πιστεύω κανέναν», λέει η Ουμάνο, ηλικίας 46 ετών, η οποία μετακόμισε στο σπίτι της αδελφής της ώστε να εξοικονομήσει χρήματα. Τα πράγματα υποτίθεται πως δεν θα εξελίσσονταν έτσι. Ο Μάκρι, επιχειρηματίας με σημαντική περιουσία, ανήλθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να θέσει τέλος στους ελέγχους κεφαλαίων και να επανεισαγάγει την Αργεντινή στην παγκόσμια οικονομία. Συμβιβάστηκε με τους εναπομείναντες πιστωτές της χώρας και υποσχέθηκε να αντιστρέψει τη δημοσιονομική χαλαρότητα της λαϊκίστριας προκατόχου του Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ. Η οικονομία της Αργεντινής άρχισε να αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός να υποχωρεί.

 

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Μάκρι τραυμάτισε την αξιοπιστία του τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε αναθεωρήσει προς τα επάνω τον στόχο για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

 

Τον Ιανουάριο, είχε ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού, παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός εξακολουθούσε να καλπάζει. Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού δεν βοήθησε. Το χρέος της Αργεντινής ανέρχεται στα 320 δισ. δολάρια και μεγάλο μέρος του είναι σε δολάρια. Οι επενδυτές φοβήθηκαν και κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 40% και κατάφερε τελικά να σταθεροποιήσει την πτώση του πέσο έναντι του δολαρίου ύστερα από υποχώρηση περίπου 25%. Το πλήγμα για την οικονομία ήταν βαρύ. Επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες έχουν αρχίσει να κλείνουν ή να απολύουν προσωπικό, όπως τα σούπερ μάρκετ Carrefour.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....