Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

10/12/16
 

Πόση αποζημίωση θα πάρουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική με εθελούσια

Από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 22 του μηνός, θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΤΕ.
Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο του προσωπικού της τράπεζας το οποίο εργάζεται με συμβάσεις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και σε όσους δικηγόρους απασχολούνται με σύμβαση έμμισθης εντολής.

Επίσης περιλαμβάνεται και το προσωπικό της τράπεζας που παρέχει υπηρεσίες σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό ή σε άλλους φορείς με απόσπαση.

Ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ηλικίας και τα 3 χρόνια προϋπηρεσίας (2 χρόνια για έμμισθους δικηγόρους) έως τις 30/11/2016.

 

Το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης μέχρι 42 μηνιαίους μεικτούς μισθούς ή δυνατότητα διετούς άδειας με πλήρεις αποδοχές.

 

Στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και στα «κόκκινα» δάνεια το βλέμμα των ξένων funds

Από το Λονδίνο ξεκίνησε η τελευταία προσπάθεια των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και ορισμένων μεγάλων ελληνικών εισηγμένων να αναζωογονήσουν το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον και να προσελκύσουν κεφάλαια.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs διοργάνωσε την Παρασκευή στη βρετανική πρωτεύουσα «Greek Equity Conference» με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, asset managers και hedge funds στην πλειοψηφία τους. Οι ελληνικές τράπεζες και οι άλλες εισηγμένες, όπως ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Aegean Airlines, ο όμιλος Μυτιληναίου, τα ΕΛΠΕ και η Folli Follie, πραγματοποίησαν παρουσιάσεις ενώ στελέχη τους είχαν και σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο ρόστερ των επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν περιλαμβάνονται γνώριμα ονόματα στην ελληνική κεφαλαιαγορά και στις τράπεζες μεταξύ των οποίων της Paulson & Co., συμφερόντων του John Paulson (με μεγάλες θέσεις σε ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς και Alpha Bank), της BlackRock και της Fidelity (με θέσεις σε ΟΠΑΠ, Folli κ.α.), της Oaktree Capital όπως και των D. E. Shaw & Co και BlueMountain Capital Management. Σημαντικό μέρος των ερωτήσεων εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην πολιτική κατάσταση και προοπτική στην Ελλάδα αλλά και στην πρόοδο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

Το ελληνικό roadshow στο εξωτερικό δεν ολοκληρώθηκε όμως στο Λονδίνο. Αύριο Κυριακή τα περισσότερα από τα τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη που βρέθηκαν στη Βρετανία θα πάρουν το αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη. Αφορμή το 18ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, που διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το New York Stock Exchange.

Ενα δείπνο με ενδιαφέρον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και το δείπνο που θα παραθέσει στον (εκ των βασικών μετόχων τόσο της Eurobank όσο και της Τράπεζας Κύπρου και φερόμενο ως επόμενο υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ) Γουίλμπουρ Ρος η Capital Link του Νικόλα Μπορνόζη το βράδυ της Δευτέρας στο The New York Yacht Club.

Τις ελληνικές τράπεζες θα εκπροσωπήσουν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης την Εθνική, ο Νικόλαος Καραμούζης τη Eurobank, ο Σπύρος Παπασπύρου την Πειραιώς και ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος την Alpha Bank. Από πλευράς ξένων επενδυτών παρόντες θα είναι
, μεταξύ άλλων, οι Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas, Citi, UBS, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch, Apollo Management International, BlackRock, Fortress, York Capital, Oaktree Capital και η WL Ross & Co.

Αξίζει να σημειωθεί και η «συνάντηση οικονομικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή Ελλήνων κυβερνητικών» που θα γίνει σε ομάδα ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι υπουργοί που θα λάβουν μέρος σε αυτές τις συναντήσεις είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ελενα Κουντουρά και Αλέξης Χαρίτσης.

09/12/16
 

«Όχι» από ΕΚΤ στην Monte dei Paschi για παράταση του σχεδίου διάσωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε το αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi να της δοθεί παράταση ως τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η τράπεζα πρέπει να βρει το προαναφερόμενο ποσό μέσα στον μήνα, ώστε να μην υποστούν ζημιές οι μέτοχοί της. Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση αυτή ασκεί πίεση στην ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να επέμβει, ώστε να σωθεί η προβληματική τράπεζα, η πλέον αδύναμη ευρωπαϊκή κατά τα stress test του καλοκαιριού.

 

Νέα χρηματοδότηση 200 εκατ. εξετάζουν ΔΕΗ και τράπεζες

Πρόταση για νέα χρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εξετάζουν ΔΕΗ και τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της Επιχείρησης. Η ΔΕΗ διευκρινίζει παράλληλα, ότι η υπό επεξεργασία δανειακή σύμβαση βρίσκεται υπόψη και του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s. Αφορμή για την ανακοίνωση της Επιχείρησης αποτέλεσε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο SSM έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην χρηματοδοτούν με νέα δάνεια τη ΔΕΗ»

 

 

Χατζηνικολάου (Πειραιώς): Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποψηφιοτήτων για τον νέο CEO

Δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, για την διαδικασία των υποψηφιοτήτων ανάδειξης του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Δήλωση του Γιώργου Χαντζηνικολάου, Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς

Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώθηκε χθες με πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο που έχουν ορίσει οι εποπτικοί θεσμοί του Ευρωπαϊκού συστήματος. Πραγματοποιήσαμε, έτσι, ένα ακόμη βήμα στην πορεία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, με γνώμονα τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας. Δέσμευση και στόχος μας είναι να παραμείνει η Τράπεζα βασικός πυλώνας της ελληνικής αγοράς, ενδυναμώνοντας την προοπτική της στο σημερινό περιβάλλον.

 

Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τη Monte dei Paschi

Με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα το αίτημα της Monte dei Paschi di Siena για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου συνεδριάζει σήμερα το εποπτικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πάντως ακόμα και αν απορρίψει το αίτημά της, η ιταλική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και θα συμμετάσχει στην αύξηηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να μην καταρρεύσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα τη χώρας.

Η τράπεζα της Τοσκάνης έχει αιτηθεί παράτασης έως τις 20 Ιανουαρίου του 2017, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η αρχική προθεσμία ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 
 

 

ΓΔ: Με δεδομένη την πτώση, κλειδί  η παραμονή υψηλότερα των 630 - 635 μονάδων. Σε πρώτη ανάγνωση και πάντα μέχρι στιγμής (-1,70%), φυσιολογική κρίνεται η πτώση στο Χ.Α., στα πλαίσια κυρίως μιας φυσιολογικής διόρθωσης μετά το τελευταίο ράλι της αγοράς και με φόντο την ανησυχία που υπάρχει μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι οποίες δημιουργούν σκέψεις για πρόωρες εκλογές.  

 

 

Τράπεζα Πειραιώς. … Οι επόμενες στηρίξεις … Στα πλαίσια και των πιέσεων που υπάρχουν στο Χ.Α. και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, απώλειες καταγράφονται και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στα 0,216 ευρώ, -5,26%. Αναφορικά με τις επόμενες στηρίξεις, αυτές βρίσκονται στα επίπεδα των 0,214 – 0,215 ευρώ και χαμηλότερα στα επίπεδα των 0,20 – 0,201 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο είναι η επιστροφή της μετοχής υψηλότερα των 0,229 – 0,23 ευρώ, με ακόμη μεγαλύτερο στόχο τη διάσπαση των ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 0,249 – 0,251 ευρώ.

08/12/16
 

Εθνική Τράπεζα – ΤΧΣ: Κοινή ανακοίνωση για τα διοικητικά της Τράπεζας … Πέφτουν οι τόνοι

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Τράπεζα) κατέληξαν από κοινού σε μία συμφωνία με την οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συμφωνία βασίζεται στο υφιστάμενο Πλαίσιο Συνεργασίας (RFA), στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και στο ευρωπαϊκό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

·         Το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για να εκλεγεί, το αργότερο, μέχρι την επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.


Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας, σύμφωνα με την πολιτική ανάδειξης υποψηφιοτήτων μελών Διοικητικού Συμβουλίου και το καταστατικό της Τράπεζας.

 

·         Η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου 3864/2010, όπως ισχύει, θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η Τράπεζα, όπως έχει άλλωστε επανειλημμένως τοποθετηθεί, υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο σεβόμενη το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη-εκτελεστικών μελών, τα οποία διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.

 

·         Η Τράπεζα δεσμεύεται, μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση,  να σχεδιάσει και εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Προέδρου του Δ.Σ. Επίσης, το αργότερο έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, η Διοίκηση της Τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών ώστε να συμβάλουν,  σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, στο έργο της διοίκησης, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες διακυβέρνησης της Τράπεζας.

·         Η Τράπεζα θα καθορίσει και θα εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μία νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (KPIs), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

 Η δέσμευση του ΤΧΣ σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010, όπως ισχύει, να οδηγήσει τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και την αποτελεσματική υποστήριξη των συμφερόντων των πελατών τους, συμβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτόν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

ΓΔ: Στόχος οι αντιστάσεις στις 650 – 655 μονάδες … Στις 649 μονάδες με κέρδη περίπου 1% βρίσκεται ο ΓΔ στις 12:02, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στις 650 -655 μονάδες, η διάσπαση των οποίων οδηγεί την αγορά στα επίπεδα των 690 - 700 μονάδων, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

 

FTSE 25: Παράλληλα με τη «μάχη» του ΓΔ να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις, μεγάλη σημασία για την αγορά έχει ο FTSE 25 να καταφέρει να σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 1730 – 1740 μονάδων (τρέχουσα τιμή στις 1.747,34 μονάδες, +1,26%), μια διάσπαση η οποία θα οδηγήσει το δείκτη στα επίπεδα των 1.800 – 1.810 μονάδων…

 

ΕΥΔΑΠ: Προσπαθεί να διαφύγει από τα ισχυρά επίπεδα των 5,45 – 5,55 ευρώ. Σε συνάρτηση με τα σχόλια που υπάρχουν κατά καιρούς στο GFF, να διαφύγει υψηλότερα των 5,55 ευρώ είναι ο στόχος για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που το πρωί της Πέμπτης και στις 11:58 βρίσκεται στα επίπεδα των 5,58 ευρώ (+1,45%), με 7.310 μετοχές όγκο συναλλαγών. Σημειώνεται ότι παραμονή υψηλότερα των προαναφερθέντων επιπέδων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα, με στόχος τις μακροπρόθεσμες αντιστάσεις στα 5,90 – 6,00 ευρώ.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, υποστηριζόμενες από τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αλλά και τη μείωση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 4 σεντς ή στα 53,04 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 14 σεντς στα 49,90 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για μείωσή τους, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Η ισοτιμία του δολαρίου στο οποίο γίνεται η τιμολόγηση του πετρελαίου μειώθηκε ενόψει τη συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα.

07/12/16
 

Βέλγοι και Ούγγροι «μάχονται» για τη θυγατρική της Εθνικής στη Βουλγαρία

Η βελγική KBC (η οποία μάλιστα είχε συνεργαστεί με το Χρηματιστήριο Αθηνών για την πλατφόρμα συναλλαγών στις διεθνείς αγορές – Xnet) και η ουγγρική OTP Bank κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της UBB, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγατία. Οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και είναι πιθανόν το deal να κλείσει ακόμα και μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η βελγική τράπεζα KBC και η ουγγρική OTP Bank έχουν καταθέσει προσφορές για την απόκτηση της United Bulgarian Bank (UBB), θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στη Βουλγαρία. Η πώληση είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Η UBB είχε λογιστική αξία 1,32 δισ. λέβα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στα 7,1 δισ. λέβα.

 

ΓΔ: Και πάλι στόχος οι πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 630 – 635 μονάδων … Εν μέσω και ενός πολύ καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές, μια μεγάλη άνοδος καταγράφεται την Τετάρτη στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (+5,7%) και το ΓΔ να βρίσκεται στις 637,93 μονάδες, +2,48%, με μεγάλο μάλιστα όγκο συναλλαγών 35εκ ευρώ. Αν υπάρχει ένας στόχος από εδώ και πέρα αυτός είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο για ένα νέο κύκλο ανόδου.

 

Alpha Bank: Στόχος να αφήσει πίσω τα επίπεδα των 1,90 – 1,92 ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει τη μετοχή σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, πάνω από τα 2,00 ευρώ, με στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 2,10  – 2,15 ευρώ.

06/12/16

Τον Νοέμβριο 2016 τα βασικά στατιστικά στοιχεία της αγοράς ήταν τα εξής
 

·         Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) έκλεισε στα €38,71 δισ., αυξημένη κατά 7,2% από τον προηγούμενο μήνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 6,7%.

·         Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου, ήταν περισσότερες από τις εκροές. 

·         Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 63,7% έναντι 62,7% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1,6%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.630,28 εκατ. ευρώ ή 4,2%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 61,0% έναντι 60,4% παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 1,0% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

·         Συνολική αξία συναλλαγών €1,21 δις (αυξημένη κατά 32,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένη κατά 32,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους).

·         Ο συνολικός αριθμός των αξιών που μεταβιβάστηκαν λόγω διακανονισμού χρηματιστηριακών συναλλαγών ανήλθε στα 1.830.463.534 τεμάχια καταγράφοντας αύξηση 85,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (986.641.222 τεμάχια) και μείωση 69,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 (5.959.265.625 τεμάχια).

·         Οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο 2016 πραγματοποίησαν το 53,1% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

·         15,62 χιλιάδες Ενεργές Μερίδες επενδυτών (από 12,22 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα).

·         529 Νέες Μερίδες επενδυτών (από 489 τον προηγούμενο μήνα).

·         Κέρδη της τάξης του 6,4% στην τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το τέλος του προηγούμενου μήνα.

 

X.A.: Εξαιρετικά πιθανό σενάριο το consolidation κοντά στα τρέχοντα επίπεδα… Με οριακά κέρδη, μέτριο τζίρο και «φοβισμένη» εμφανίζεται το χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, με φόντο την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η οποία αφενός δημιουργεί χαμόγελα, αφετέρου και προβληματισμό κατά πόσο σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Alpha Bank: Στόχος πάντα η διάσπαση των ισχυρών αντιστάσεων των 1,89 – 1,90 ευρώ … Να θυμίσουμε ότι αυτά τα επίπεδα έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές ανεπιτυχώς τους τελευταίους μήνες. Οριστική διάσπαση τους μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή ακόμη και στα επίπεδα των 2,20 - 2,30 ευρώ, πιθανόν και με βίαιο τρόπο. 

ΕΛΠΕ: Στόχος πάντα η παραμονή υψηλότερα των 4,15 – 4,25 ευρώ. Αρκετά ενδιαφέρουσες οι επόμενες συνεδριάσεις, με στόχο την παραμονή υψηλότερα των 4,15 – 4,25 ευρώ, μια παραμονή η οποία μπορεί  να ανοίξει το δρόμο για μια άνοδο αισθητά υψηλότερα προς τα επίπεδα των 5,10 – 5,20 ευρώ, αφού διασπαστούν πρώτα οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 4,70 – 4,80 ευρώ.

05/12/16

Fitch: Πολιτική αβεβαιότητα φέρνει το ιταλικό δημοψήφισμα

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά ο οίκος αξιολογήσεων Fitch Ratings.

Όπως αναφέρει, η ψηφοφορία δε μπορεί από μόνη της να προκαλέσει άμεσο αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, ωστόσο, όταν ο Fitch αναθεώρησε σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, το outlook της Ιταλίας, τον Οκτώβριο, είχε επισημάνει τους κινδύνους από μια πιθανή πολιτική αστάθεια, τις δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, την αδύναμη ανάπτυξη και το υψηλό δημόσιο χρέος. 

Ο οίκος τονίζει πως θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις ευαισθησίες της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν επιπτώσεων από την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ο Matteo Renzi ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, στην οποία οι Ιταλοί απέρριψαν τις προτάσεις που περιελάμβαναν μείωση της εξουσίας της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου, και την αποσαφήνιση της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, κατά 59% έως 41%.

Η παραίτηση Renzi θα πυροδοτήσει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς ο πρόεδρος της Ιταλίας διαβουλεύεται με τους αρχηγούς των κομμάτων για το πώς να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. 

Ο οίκος εκτιμά πως το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία θα επικεντρωθεί στην αναθεώρηση του εκλογικού νόμου πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, που αναμένονται τον Μάιο του 2018. 

Αλλά και άλλα αποτελέσματα, όπως οι εκλογές το α’ τρίμηνο του 2017, βάσει της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας, η οποία θα ευνοούσε το λαϊκίστικο και ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S), δεν μπορούν να αποκλειστούν.

 

Η υπόθεση Brexit αφορά τον νόμο, όχι την πολιτική, διαμηνύει ο πρόεδρος του Βρετανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου

Οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας ξεκίνησαν σήμερα να εξετάζουν μια υπόθεση ορόσημο για το μέλλον της χώρας, την έφεση που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση εναντίον της δικαστικής απόφασης που την υποχρεώνει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού αρχίσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ανώτερο δικαστικό σώμα της Βρετανίας αναμένεται να διαβουλευτεί για ένα διάστημα 4 ημερών επί της απόφασης που ελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου από δικαστήριο του Λονδίνου, βάσει της οποίας η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ?κάτι που θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit? χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών.

Αυτή ακριβώς η απόφαση, την οποία εφεσίβαλε η κυβέρνηση, προκάλεσε την οργή των προασπιστών της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, οι οποίοι διακρίνουν μια παράβαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και φοβούνται ότι η εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην όλη διαδικασία θα καθυστερήσει την εφαρμογή όσων υπερψήφισε το 52% των Βρετανών πολιτών την 23η Ιουνίου.

Μια ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Λόρδου Ντέιβιντ Νιουμπέργκερ, ο οποίος απηύθυνε σήμερα έκκληση για αυτοσυγκράτηση καταγγέλλοντας παράλληλα τις «απειλές» που διατυπώθηκαν κατά των εναγόντων.

«Το να απειλείτε και να εξυβρίζετε πρόσωπα διότι ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη υπονομεύει το κράτος Δικαίου» δήλωσε ο ίδιος ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δικαστές, δικηγόροι, ενάγοντες και δημοσιογράφοι, ενώ η διαδικασία αναμεταδιδόταν ζωντανά από το βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα BBC και Sky News.

Την ώρα μάλιστα που οι εφημερίδες οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit καταφέρονται κατά μερίδας δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την Daily Mail να κάνει λόγο για «εχθρούς του λαού», ο λόρδος Νιουμπέργκερ επανέλαβε με σθένος ότι η Δικαιοσύνη δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην διαμάχη.

«Έχουμε επίγνωση των δυνατών συναισθημάτων που επικρατούν και σχετίζονται με τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ» συμπλήρωσε ο δικαστής.

«Εντούτοις? αυτά τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα δεν είναι το αντικείμενο αυτής της έφεσης. Αυτή η έφεση σχετίζεται με νομικά ζητήματα και, ως δικαστές, είναι καθήκον μας να εξετάσουμε αυτά τα θέματα ξεχωριστά και να αποφανθούμε βάσει του νόμου. Αυτό πρέπει να κάνουμε».

«Ως δικαστές, το καθήκον μας είναι να εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα αμερόληπτα και να απαντήσουμε σε συνάρτηση με τον νόμο. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε» υπογράμμισε ο λειτουργός.

Σήμερα, οι υποστηρικτές του Brexit αλλά και οι υπέρμαχοι της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι πρώτοι έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αμεροληψία των δικαστών, οι δεύτεροι κρατούσαν σημαίες της ΕΕ.

«Ζούμε σε μια αντιπροσωπευτική Δημοκρατία (?) πρέπει να λάβουμε υπόψη το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο Στιβ Γκάβιν, ενώ η Τζούλια Ουόλερ επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρκεί για να ξεκινήσει η διαδικασία του Brexit.

«Οι πολίτες μίλησαν την 23η Ιουνίου. Ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ» τόνισε η ίδια.

Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι κάλεσαν τον Νιούμπεργκερ να παραιτηθεί διότι η σύζυγός του είχε παλαιότερα αναρτήσει στο Twitter μηνύματα κατά του Brexit.

ΓΔ: Στόχος και πάλι οι αντιστάσεις 630 – 635 μονάδες ….. Σημαντικά κέρδη καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας στο Χ.Α., στις 625,50 μονάδες, +1,88%....

ΕΥΔΑΠ: Στόχος οι αντιστάσεις στα 5,45 – 5,50 ευρώ …… Στα 5,48 ευρώ (+1,48%) βρίσκεται αυτή η στιγμή η ΕΥΔΑΠ, με το μεγάλο στόχο να είναι οι αντιστάσεις στα 5,45 – 5,50 ευρώ, μια διάσπαση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση μέχρι τα επίπεδα των 5,70 – 5,80 ευρώ και ακόμη υψηλότερα των 5,90 – 6,00 ευρώ.  

Eurobank: Στόχος η διάσπαση των 0,71 – 0,73 ευρώ, μια διάσπαση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,79 – 0,81 ευρώ.     

04/12/16

Μ. Παναγιωτάκης: Θέλουμε επιχειρηματικές συνεργασίες για επενδύσεις, όχι για να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ

Στην αποκάλυψη ότι οι εγχώριοι επιχειρηματίες, ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κατήγγειλαν τη ΔΕΗ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας ορισμένων ατμοηλεκτρικών μονάδων, προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι «συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο υπουργό και με την ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος το καθεστώς λειτουργίας των παλαιών μονάδων, που περιλαμβάνει τις τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, να ανέλθει στις 32.000 ώρες».

«Η αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε την απόφαση να μειώσει τις ώρες λειτουργίας των παλαιών μονάδων σε 17.000, μετά την παρέμβαση που έκαναν οι Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προφανώς για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν ξέρω, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, εάν η αρμόδια επιτροπή θα προχωρούσε αυτεπαγγέλτως στην παραπάνω απόφαση εάν δεν έκαναν προσφυγή οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για αυτό», σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι θέμα δεν έχει κλείσει και ότι υπάρχει διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την επιτροπή για τη διευθέτηση του θέματος.

Συμπράξεις
Στο θέμα των επιχειρηματικών συνεργασιών ο πρόεδρος της ΔΕΗ έστειλε μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της Ενέργειας. «Επιχειρηματικές συμπράξεις και συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μας ενδιαφέρουν. Οι επιχειρηματικές συνεργασίες που έχουν προτείνει οι άλλοι, δηλαδή να μοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τις απορρίπτουμε και δεν μας ενδιαφέρουν».

Στρατηγική της ΔΕΗ είναι οι επιχειρηματικές συνεργασίες και ανέφερε ως παράδειγμα το πρότζεκτ που έχει προσυμφωνηθεί με τους Κινέζους για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη II στην Φλώρινα και τη συμμετοχή ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους μέρος των ορυχείων.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτάκης το μερίδιο συμμετοχής κάθε εμπλεκόμενης πλευράς θα καθοριστεί από αυτά που θα εισφέρει. «Οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν τη μονάδα, οι ιδιώτες θα εισφέρουν μέρος των ορυχείων και αντίστοιχα θα εισφέρουμε και εμείς ως ΔΕΗ. Τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία για τη μέτρηση του ακριβούς μεριδίου συμμετοχής θα εκτιμηθούν και από διεθνή οίκο και σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές». Όπως ανέφερε, το μερίδιο συμμετοχής της ΔΕΗ θα κυμανθεί από 40- 44%.

Τέλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που θέτουν εμπόδια στην κατεδάφιση παλιών κτιρίων της επιχείρησης για διάνοιξη του νέου ορυχείου τόνισε ότι «οι πράξεις αυτές επιβαρύνουν το τελικό κόστος της παραγόμενης κιλοβατώρας της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της που παράγουν με φυσικό αέριο και τους κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να συμπεριφερθούν υπεύθυνα γιατί δεν χωράνε παιχνιδάκια και πείσματα σε σοβαρά θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

03/12/16

Alpha Bank: Έτσι θα βγούμε από την κρίση

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση όσο πιο αποτελεσματικών βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους εντός του Δεκεμβρίου, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον ουσιαστικό περιορισμό των αβεβαιοτήτων στην ελληνική οικονομία.

Την παραπάνω εκτίμηση διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, σε ανάλυση τους στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Επισημαίνουν επίσης, ότι η ολοκλήρωση τη αξιολόγησης, δύναται να οδηγήσει σε ένα ενάρετο κύκλο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας μέσω του περιορισμού του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι έπειτα από την ήπια ύφεση κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, καταγράφοντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2016, εξέλιξη που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρξει εν τέλει θετικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2016 συνολικά.

Στην παρούσα φάση είναι καθοριστικής σημασίας η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να καταστεί θετικός ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων), δεδομένης της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης που επισώρευσε το δημοσιονομικό μείγμα (φόρων/δαπανών) που επελέγη για την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ετέθησαν με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Ο δείκτης εγχώριας επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε το φθινόπωρο του 2016 σε επίπεδα άνω του μέσου της περιόδου της οικονομικής κρίσεως 2010 - 2016, αλλά κινείται χαμηλότερα του μακροχρονίου μέσου όρου της περιόδου 2000 - 2016, αναφέρουν στην ανάλυση τους.

Στην ανάλυση τους αναφέρουν ότι επιβεβαιώνεται η ισχυρή θετική συσχέτιση που συνδέει τον εγχώριο δείκτη εμπιστοσύνης στην βιομηχανία με τις καθαρές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Παράλληλα, μια ένδειξη τάσεων μεταστροφής του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, αντικατοπτρίζεται στην πτώση της διαφοράς (spread) του ελληνικού έναντι του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, έπειτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, παρά τις αντίρροπες τάσεις που επικρατούν σε άλλες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Τούτο συνιστά ένδειξη ότι το επενδυτικό κοινό εκτιμά αυξημένη πιθανότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμούν.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ακόμα, ότι ο ενάρετος κύκλος ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην οικονομία και ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μέσω μιας ακολουθίας γεγονότων, ξεκινώντας με την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως. Αυτή αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων τα οποία θα υλοποιηθούν το 2018. Τούτο μπορεί να οδηγήσει σε μια ευνοϊκή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, διευκολύνοντας την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η συνεπαγόμενη περιστολή του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνει τις συνθήκες για την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές στα τέλη του 2017, με ανεκτά επιτόκια και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, αναφέρουν.

Για να προσεγγιστεί η επίπτωση της βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική του επόμενου έτους, οι αναλυτές εκτίμησαν ένα διανυσματικό υπόδειγμα διόρθωσης σφαλμάτων, ελέγχοντας την υπόθεση της σταδιακής (εντός του 2017) επανόδου του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης του περιθωρίου των ελληνικών από τα γερμανικά ομόλογα στα επίπεδα που διαμορφώνονταν κατά την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο επίπεδο αυτό εκτιμάται ότι συμβάλλει κατά περίπου μια εκατοστιαία μονάδα στην μεταβολή του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος. Η ανωτέρω εκτίμηση της ευαισθησίας της οικονομικής δραστηριότητας στο οικονομικό κλίμα και στις επενδυτικές προσδοκίες επιβεβαιώνει την δυνατότητα επίτευξης ρυθμού μεγέθυνσης άνω του 2% του ΑΕΠ το 2017, εάν υποστηριχθεί από την πολλαπλασιαστική επίπτωση της ταχείας υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πήρε την πρώτη άδεια η Aktua Hellas για διαχείριση κόκκινων δανείων

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ, με την οποία χορηγείται η πρώτη άδεια για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην «Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές Λύσεις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις».

Στην Aktua Hellas συμμετέχει με ποσοστό 45% η Alpha Bank και με 55% η ισπανική Aktua, και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες.

Στην Aktua Hellas αναμένεται να μεταφερθούν με στόχο την ενεργή διαχείρισή τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Alpha Bank, στεγαστικά, ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 10-12 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας. Το πρώτο πακέτο δανείων (καταναλωτικά, αλλά και ΜμΕ) αναμένεται να μεταφερθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Η ισπανική Aktua διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού αυτού του είδους, με τη χρήση, μάλιστα, εξελιγμένων συστημάτων πληροφορικής.

Υπό επεξεργασία βρίσκονται αυτό το διάστημα οι φάκελοι άλλων τεσσάρων εταιριών διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, των οποίων αναμένεται η ολοκλήρωση της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επόμενες δύο άδειες που αναμένεται να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στην Alvarez and Marsal και στην θυγατρική της Eurobank που θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Ως τα μέσα του μήνα, η κεντρική τράπεζα θα δώσει τέσσερις άδειες, με την τέταρτη να είναι πιθανώς στην Pillarstone, την πλατφόρμα της KKR, της Alpha Bank και της Eurobank, στην οποία συζητά να συμμετάσχει και η Τράπεζα Πειραιώς.

 
02/12/16

Ν. Καραμούζης: Επιτακτική ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας

Την ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας «σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση των Growth Awards.

Πρόκειται για μία νέα, κοινή πρωτοβουλία της Eurobank και της Grant Thornton. Στόχος του κ. Καραμούζη, εμπνευστή της ιδέας, είναι τα βραβεία αυτά να καταστούν το κορυφαίο μέσο αναγνώρισης της επιχειρηματικής αριστείας και στήριξης των υγιών, ανταγωνιστικών, εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε την Πέμπτη ότι «η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη».

Όπως εξήγησε, «αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου».

Ο πρόεδρος της Eurobank υποστήριξε ότι «από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια αντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη».

Στο πλαίσιο των βραβείων, ευχαρίστησε όλες τις επιχειρήσεις, για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και τόνισε ότι «αφετηρία της πρωτοβουλίας μας, είναι ν’ αναδείξουμε εκείνες τις επιχειρήσεις, που σε ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον και παρά τις αντιξοότητες, την ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τη στενότητα ρευστότητας, τους υψηλούς φόρους, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο επιβιώνουν αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανταγωνίζονται επιτυχώς διεθνώς και να συμβάλουν στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια εποχή που στη χώρα μας κυριαρχεί δυστυχώς απαισιοδοξία και απογοήτευση, κόπωση από την πολυετή ύφεση, ανεργία και κρίση, εμείς φιλοδοξούμε με τη σημερινή εκδήλωση να αναδείξουμε ότι, σημαντικό τμήμα του Ελληνικού επιχειρείν, δεν κατέθεσε τα όπλα την περίοδο της κρίσης, αλλά διακρίθηκε, ανέλαβε πρωτοβουλίες, τολμά, επενδύει, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, κερδίζει τη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, εφαρμόζει σταδιακά αρχές σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, δημιουργεί σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και αναπτύσσει δράσεις κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς». 

Ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για «επιχειρηματίες που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Το μόνο που ζητούν είναι πρόσβαση στη χρηματοδότηση σταθερού οικονομικού, θεσμικού, πολιτικού και φορολογικού πλαισίου, σύγχρονες υποδομές και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό».

Όπως είπε, «αυτή η Ελλάδα της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την περίοδο 2009-2015, οι είκοσι ισάξιες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ως οι πιο δυναμικές Ελληνικές επιχειρήσεις, κατέγραψαν την παραπάνω περίοδο, βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων

- αύξηση τζίρου +35%,

- αύξηση απασχόλησης κατά 4.300 άτομα περίπου,

- βελτίωση του EBIDTA κατά  +30% περίπου (βάσει των σταθμισμένων μέσων όρων ), και

- κατέγραψαν αυξημένα κέρδη προ φόρων σε € 399 εκ. το 2015, από € 313 εκ. το 2009.

FTSE 25: Αν υπάρχει ένα ζητούμενο αυτό είναι η παραμονή υψηλότερα των 1.640 – 1.645 μονάδων ….

Με τη νευρικότητα να είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη στο Χ.Α., (στη σκιά της ανησυχίας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για τις εξελίξεις στην Ιταλία), αν υπάρχει ένα ζητούμενο, για τη διατήρηση των θετικών τεχνικών ενδείξεων, αυτό είναι η παραμονή του FTSE 25 υψηλότερα των 1.640 – 1.650 μονάδων. Όσο ο δείκτης μένει υψηλότερα αυτά των επιπέδων (παράλληλα με την παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 590 – 600 μονάδων …. Η διαγραμματική εικόνα παραμένει θετική, μπορώντας ανά πάσα στιγμή να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα….

ΕΛΠΕ: Και πάλι το ενδιαφέρον στραμμένο στις ισχυρές αντιστάσεις στα 4,15 – 4,25 ευρώ.

Μετά τη χθεσινή πτώση (στη σκιά του ναυαγίου της ΔΕΣΦΑ), στα κρίσιμα επίπεδα των 4,15 – 4,25 ευρώ στρέφεται και πάλι η προσοχή (επίπεδα με διττό χαρακτήρα – λειτουργούν και ως στηρίξεις και ως αντιστάσεις). Θυμίζουμε ότι εφόσον η μετοχή ξεκολλήσει από αυτά τα επίπεδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί αισθητά υψηλότερα, να διασπάσει και τις μέτριες αντιστάσεις στα 4,50 – 4,60 ευρώ και να βρεθεί στα 5,10 – 5,20 ευρώ.   

Σε υψηλό 15 μηνών το πετρέλαιο

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 15 μηνών κινείται το πετρέλαιο, μετά την συμφωνία που επετεύχθη στον OPEC για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σταθεροποιητικά και οδεύουν προς εβδομαδιαία άνοδο 11%.

01/12/16

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην Socar

Σε ανακοίνωση για την απόφαση της Socar να μην παρατείνει την εγγυητική επιστολή η οποία έληξε την Τετάρτη, τερματίζοντας τη διαδικασία του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ εξέδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τεράρτης το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τη Socar και τη ιταλική Snam (η οποία θα αγόραζε το 17% από το ποσοστό των Αζέρων) για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

O τερματισμός των συζητήσεων οφείλεται στο αίτημα της Socar για απομείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ:

«Η εταιρεία ΕΛΠΕ ανακοινώνει ότι η Αζερική εταιρεία SOCAR, με επιστολή της, η οποία παρελήφθη στις 30.11.2016, δήλωσε προς το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρείας την απόφασή της να μην παρατείνει την Απώτατη Ημερομηνία, μέχρι την οποία οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες είχαν ορίσει δια της από 21.12.2013 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, ως χρονικό όριο για την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων για την εκτέλεση της ανωτέρω αγοραπωλησίας. Ως Απώτατη Ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Νοεμβρίου 2016, η οποία και παρήλθε χωρίς να έχουν πληρωθεί όλες οι προαναφερόμενες αιρέσεις».

 

Socar: Η αποτυχία με ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar ανακοίνωσε σήμερα ότι η αποτυχία στις συζητήσεις για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα και την περιοχή.  Υπενθυμίζεται ότι χθες το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Socar για μείωση του τιμήματος εξαγοράς των 400 εκατ. ευρώ ήταν ανέφικτη.

Στόχος να κρατήσει η αγορά …… Με την άνοδο και τη διάσπαση των ενδιαφέρον αντιστάσεων στα επίπεδα των 630 – 635 μονάδων να είναι φυσικά το επιθυμητό, εντούτοις η πρώτη προτεραιότητα μετά την τελευταία άνοδο είναι η αγορά να κρατηθεί, να κάνει τουλάχιστον μια βάση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι το οποίο θα συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας της αγοράς.

Alpha Bank: Νέες προσπάθειες με τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 1,89 – 1,91 ευρώ. 3 φορές τους τελευταίους μήνες η μετοχή έχει βρεθεί σε αυτές τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις και έχει γυρίσει μετά την αποτυχημένη διάσπασης αυτών των αντιστάσεων. Στόχος λοιπόν αυτή τη φορά η διάσπαση αυτών των αντιστάσεων, μια κίνηση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για αισθητά υψηλότερα επίπεδα.  

FTSE 25: Μεγάλος στόχος η διάσπαση των εξαιρετικά ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 1.720  -1.730 μονάδων ….

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 12%, μετά την επίτευξη συμφωνίας στον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Υψηλό τριών εβδομάδων κατέγραψαν οι μετοχές, με τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα να πρωταγωνιστούν, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στον ΟΠΕΚ

30/11/16

Alpha Bank: Κέρδη 41,2 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο 

Κέρδη ύστερα από φόρους 41,2 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και 22,2 εκατ. το εννεάμηνο 2016, ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης αναφέρει ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Alpha Bank επιβεβαιώνουν το στόχο για ανάκαμψη της χρηματοοικονομικής επιδόσεώς της τράπεζας εντός του 2016. «Επικεντρωνόμεθα στη βελτίωση της ποιότητος του Ενεργητικού, στην ενίσχυση της ρευστότητος, στη διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσεως και στην αύξηση της αποδοτικότητος. Το τρίτο τρίμηνο του έτους σημειώσαμε πρόοδο στην ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τα προσεχή έτη. Η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και να αποτελέσει το έναυσμα για ευνοϊκές εξελίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η συνεχής βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε γερές βάσεις αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσπαθειών μας», τονίζει ο κ.Μαντζούνης.

Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 60,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 51,4 δισ. ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο 2016, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 0,3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο 2016 τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 0,2 δισ.ευρώ ή κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση, σε συμφωνία με την αύξηση των καταθέσεων στον κλάδο, ενώ η σταθερή εισροή καταθέσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται και κατά το τέταρτο τρίμηνο 2016, καθώς η Τράπεζα κατέγραψε περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων κατά 0,4 δισ. ευρώ έως το Νοέμβριο 2016, κυρίως από καταθέσεις επιχειρήσεων.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν το εννεάμηνο 2016 κατά 7,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 277,3 εκατ.ευρώ, κυρίως λόγω χρηματοοικονομικών κερδών, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά περίπου 3,3% και διαμορφώθηκαν σε 140,8 εκατ. ευρώ, μη λαμβανομένου υπ΄όψιν του κόστους για το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού της Alpha Bank Cyprus Ltd, το κόστος του οποίου επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά το πρώτο τρίμηνο 2016. Μετά τις πρόσφατες αποεπενδύσεις σε ορισμένες δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η τράπεζα κατέγραψε κερδοφορία για τρίτο συνεχές τρίμηνο, σημειώνοντας κέρδη προ φόρων 14,5 εκατ.ευρώ, επηρεασμένα θετικά από τη μείωση των προβλέψεων κατά 33,5% σε ετήσια βάση, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 121,9 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο καταστημάτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη αριθμούσε 254 καταστήματα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, από 301 το προηγούμενο έτος, καθώς συνεχίζεται ο εξορθολογισμός του δικτύου..

Το τρίτο τρίμηνο 2016, το ύψος της χρηματοδοτήσεως της τράπεζας από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 20,8 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων κατά 0,3 δισ. ευρώ και της ενίσχυσης της ρευστότητας κατά 0,3 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων ΕFSF. H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε 15,3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μειωμένη κατά 1,6 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο 2016. Το Νοέμβριο 2016, η χρηματοδότηση από τον ELA ανήλθε σε 14,2 δισ., μειωμένη περαιτέρω από το τέλος Σεπτεμβρίου κατά 1,1 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εισροών καταθέσεων, της μείωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της αύξησης των διατραπεζικών συναλλαγών. Η τράπεζα, με σκοπό την πλήρη αποδέσμευση από τα ομόλογα που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας II) και χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για χρηματοδότηση μέσω του ELA, αποπλήρωσε το τρίτο τρίμηνο 2016 τα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 2,4 δισ. και επιπλέον 1 δισ. το Νοέμβριο, μειώνοντας το τρέχον υπόλοιπο σε 1,8 δισ. ευρώ με λήξη τον Δεκέμβριο 2016.

Οι τράπεζες έπιασαν τον πρώτο στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Όπως προκύπτει από την πρώτη Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures) στο τέλος Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 1% στα 106 δις. ευρώ από 106,9 δις. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου της φετινής χρονιάς.

Ο δείκτης NPE, στον οποίο περιλαμβάνονται δάνεια με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών, ρυθμισμένα δάνεια που δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ομαλούς αποπληρωμής μετά την διευθέτησή τους, αλλά και δάνεια που παρουσιάζουν κίνδυνο να καταστούν μη εξυπηρετήσιμα, διαμορφώθηκε στο 51%, πιάνοντας ακριβώς το στόχο της συγκεκριμένης περιόδου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans – NPL), δηλαδή όσα εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 μηνών, διαμορφώθηκαν στα 79,3 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό – στόχο των 78,1%.

Αντίστοιχα, ο δείκτης NPL παρέμεινε σταθερός στο 38%, υπολειπόμενος κατά 1% σε σχέση με το στόχο του 37% που είχε τεθεί για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι στόχοι έως το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η κεντρική τράπεζα, το αρχικό υπόλοιπο των NPEs αγγίζει τα 106,9 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται εκτός ισολογισμού στοιχεία ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Οι τράπεζες έθεσαν ως στόχο τη μείωση των NPEs κατά 40,2 δισ. ευρώ στα 66,7 δις. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης να επιτυγχάνεται κατά τα δύο τελευταία έτη της υπό εξέταση περιόδου.

Συγκεκριμένα, τα NPEs θα μειωθούν κατά 8,7 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων, από διαγραφές, καθώς και σε μικρότερο βαθμό από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων.

Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην προσπάθεια μείωσης των υπολοίπων NPEs θα έχει η συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που αναμένεται τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2017.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι ο δείκτης NPE θα υποχωρήσει το Δεκέμβριο του 2019 στο 34%.

Πώς θα μειωθούν τα κόκκινα ανοίγματα

Αναλυτικότερα, η απομείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων θα γίνει ως εξής:

·         Κατά 29% με ρυθμίσεις δανείων (30,8 δις. ευρώ)

·         Κατά 16% από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (17,5 δις. ευρώ)

·         Κατά 7% από πωλήσεις δανείων σε τρίτους (7,4 δις. ευρώ)

·         Κατά 14% από διαγραφές δανείων (13,9 δις. ευρώ)

Το ίδιο διάστημα αναμένεται δημιουργία νέων NPEs ύψους 30,4 δις. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η συνολική μείωση του υπολοίπου των NPEs θα φτάσει την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019 το 38%.

Αντίστοιχα, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών θα μειωθούν κατά 49% στα 78,3 δις. ευρώ, με τον δείκτη NPL να υποχωρεί από το 37% στο 20%.

Οι στόχοι ανά κατηγορία πίστης

Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα γίνει μέσω των επιχειρηματικών δανείων (58%) και ακολουθούν τα καταναλωτικά δάνεια με 22% και τα στεγαστικά με 21%.

Το 15% της προσαρμογής θα προέλθει από τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων, το 26% από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 16% από τις μεγάλες και το 1% από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Ανά κατηγορία πίστης έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:

Στεγαστικά δάνεια:

NPE: Από 42% σε 32% και από 28,1 δις. ευρώ σε 19,7 δις. ευρώ

NPL: Από 31% σε 21% και από 20,7 δις. ευρώ σε 12,9 δις. ευρώ

Καταναλωτικά δάνεια:

NPE: Από 64% σε 36% και από 15,2 δις. ευρώ σε 6,5 δις. ευρώ

NPL: Από 52% σε 25% και από 12,5 δις. ευρώ σε 4,6 δις. ευρώ

Επιχειρηματικά δάνεια

NPE: Από 53% σε 35% και από 63,6 δις. ευρώ σε 40,5 δις. ευρώ

NPL: Από 37% σε 19% και από 45,1 δις. ευρώ σε 22,7 δις. ευρώ

ΤτΕ: Πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση άλλων, πιο παραγωγικών, κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις βασικές πρωτοβουλίες σε θέματα πολιτικής είναι η υποχρέωση των τραπεζών να θέσουν επιχειρησιακούς στόχους για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε μια σειρά από επιχειρησιακούς στόχους αποτελεσμάτων και δράσεων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, οι οποίοι συνοδεύονται από βασικούς δείκτες απόδοσης.

Παράλληλα, το πλαίσιο εποπτικής πληροφόρησης αναβαθμίστηκε με την πρόσφατη Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΕΕ 102/30.08.2016), ώστε να επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να αποκτήσουν σε τριμηνιαία βάση αναλυτική εικόνα ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά και μια απολογιστική εικόνα των επιχειρησιακών στόχων και των επιλεγμένων δεικτών απόδοσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει, σε τριμηνιαία βάση, σχετική έκθεση για την εξέλιξη των επιχειρησιακών στόχων και των επιλεγμένων δεικτών απόδοσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συγκριτικά με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί από τις τράπεζες. 

Μεγάλη άνοδος 10% στο πετρέλαιο με φόντο τη συμφωνία του OPEC upd...

ΓΔ: Στόχος τώρα η διάσπαση των 610 – 615 μονάδων …. Με βάση πάντα την παραμονή υψηλότερα των 590 – 600 μονάδων, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 610 – 615 μονάδων, μια διάσπαση η οποία θα οδηγήσει την αγορά στις επόμενες αντιστάσεις στις 630 – 635 μονάδες.

Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος η επιστροφή υψηλότερα των 0,189 – 0,191 ευρώ. Στα 0,185 ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα  να είναι η επιστροφή υψηλότερα των 0,189 – 0,191 ευρώ, μια επιστροφή η οποία θα βάλει και πάλι τη βραχυπρόθεσμη τάση σε θετικό trend, με στόχο την εκ νέου επιστροφή υψηλότερα των 0,20 ευρώ, με στόχο τις αντιστάσεις στα 0,209 – 0,21 ευρώ και 0,214 – 0,215 ευρώ.  

 

Δεν πέρασε τα stress test της τράπεζας της Αγγλίας η Royal Bank of Scotland - Πρέπει να συγκεντρώσει 2,5 δισ. δολάρια

Αντιμέτωπη με την πρόκληση της συγκέντρωσης 2,5 δισ. δολαρίων βρίσκεται η Royal Bank of Scotland, καθώς απέτυχε να περάσει τα stress test της τράπεζας της Αγγλίας, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι είναι η λιγότερο καλά «οχυρωμένη» τράπεζα της Βρετανίας απέναντι στον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης. 

Οι τράπεζες Barclays και Standard Chartered επίσης απέτυχαν να περάσουν τα τεστ ωστόσο η Royal Bank of Scotland που είναι κρατική σε ποσοστό 73% είναι η μόνη που θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,5 δισ.

Επίσης, η τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις αρχές του επόμενου έτους, δεδομένου ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιξοότητες από τα χαμηλά επιτόκια και τα δυνητικά τεράστια πρόστιμα. Την Τετάρτη η τράπεζα είπε ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος και τα περιουσιακά στοιχεία ώστε να ανταποκριθεί στους ρυθμιστικούς κανόνες. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να συνυπογράψει το σχέδιο.

Πάντως, η τράπεζα της Αγγλίας υποστηρίζει ότι όπως αποδείχτηκε από τα stress test που έγιναν με στόχο να εξακριβωθεί πώς επτά μεγάλοι δανειστές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις, το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει τη δανειοδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με αναταράξεις.

29/11/16

Γκάμπριελ εναντίον Σόιμπλε: Η λιτότητα έχει μεγάλο κόστος

 «Πρέπει κανείς μερικές φορές να θέτει το ερώτημα: 'Άραγε η πολιτική ζημιά που προκαλούμε αξίζει αυτό που επιδιώκουμε με όρους πολιτικής λιτότητας», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η επιμονή σε άκαμπτους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ μπορεί να προκαλέσει μείζονα πολιτική ζημιά, υιοθετώντας έτσι μια θέση για τη δημοσιονομική πολιτική που είναι αντίθετη από εκείνη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει κανείς μερικές φορές να θέτει το ερώτημα: 'Άραγε η πολιτική ζημιά που προκαλούμε αξίζει αυτό που επιδιώκουμε με όρους πολιτικής λιτότητας», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ησσόνων εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια ευελιξία στο δημοσιονομικό έλλειμμα για ορισμένα κράτη μέλη με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας ως μέσο για να τονωθεί η ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, μια πολιτική στην οποία αντιτίθεται ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει απορρίψει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Έτοιμη να αγοράσει η ΕΚΤ ιταλικά ομόλογα εάν χάσει ο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters.

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση καταγράφονται έντονες ρευστοποιήσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να επικρατήσει το στρατόπεδο του «Όχι», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός πρωθυπουργίας τον Ματέο Ρέντσι.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει
το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμίσει την όποια άμεση, περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, καθησυχάζοντας τις αγορές και στηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από την κεντρική τράπεζα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

 

Οι πηγές προσέθεσαν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει την προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο.

 

Ωστόσο, τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα περιοριστεί χρονικά σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να αντισταθμιστεί η όποια άμεση αστάθεια στην αγορά, διότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και όχι για να αντιμετωπίζει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

 

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια.

 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για βοήθεια προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ενσωματωμένη ευελιξία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το βασικό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση αυτής της ευελιξίας».

 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΓΔ:  Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 590 -  600 μονάδων …Με αγωνία θα περιμένουμε τη σημερινή ημέρα να δούμε πως θα λειτουργήσει η αγορά, αφού μετά τη χθεσινή πτώση το κλειδί για την αγορά είναι η παραμονή υψηλότερα των 590 – 600 μονάδων. Όπως έχει επισημανθεί σε επιμέρους σχόλια μια τέτοια επιτυχής παραμονής συμβάλει στη διατήρηση των θετικών ενδείξεων που είχαν δημιουργηθεί μετά την τελευταία άνοδο.

ΕΤΕ: Κλειδί η επιστροφή υψηλότερα των 0,199 – 0,201 ευρώ. Με αγωνία μετά την τελευταία πτώση, το κλειδί για την αγορά μας είναι πλέον η επιστροφή υψηλότερα των 0,20 – 0,201 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί και πάλι, με πτώση μέχρι τις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 0,189 – 0,191 ευρώ.

ΟΤΕ: Πολύ ισχυρές οι στηρίξεις στα 8,15 – 8,25 ευρώ. Στα 8,28 ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετοχή του ΟΤΕ, με τις στηρίξεις στα επίπεδα των 8,15 – 8,25 ευρώ να είναι μεγάλη σημασία και τη μετοχή με βάση την παραμονή υψηλότερα αυτών των επιπέδων να μπορεί να δώσει μια αντίδραση.

28/11/16

ΕΤΕ: Με απώλειες 3,76% κινείται αυτή τη στιγμή η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα, στα 0,205 ευρώ. Αν κάναμε ένα σχόλιο για την πορεία της μετοχής θα λέγαμε ότι το τελευταίο αυτό pullback κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό (μέχρι κάπου εδώ), με μεγάλη ανάγκη η μετοχή να μείνει υψηλότερα των 0,199  - 0,201 ευρώ (επίπεδα με μεγάλη σημασία τη βραχυπρόθεσμη πορεία).

Μυτιληναίος: Συνεχίζονται τα προβλήματα στις αντιστάσεις στα 5,90 – 6,00 ευρώ. Χωρίς σε καμία περίπτωση να προκαλεί έκπληξη μετά το τελευταίο ράλι της μετοχής και με ανάγκη να εκτονωθεί τεχνικά (βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα), συνεχίζεται η παλινδρόμηση της μετοχής στα όρια αυτών των επιπέδων.

ΕΥΔΑΠ: Τις ισχυρές αντιστάσεις στα 5,45 – 5,50 ευρώ προσπαθεί να διασπάσει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, τιμές στις οποίες υπάρχουν από το πρωί εντολές πωλήσεων.

26/11/16

ΕΛΠΕ: Διεκδικεί είσοδο στην κορυφαία κατηγορία διυλιστηρίων

Για την ένταξη των ΕΛΠΕ στην κορυφαία διεθνή ομάδα των διυλιστηρίων -στο 25% που δεν διατρέχει κινδύνους επιβίωσης σε μία αγορά πολύ δύσκολη για τον κλάδο, λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου, που οδήγησε σε κλείσιμο περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια- "δουλεύει" ο όμιλος των ΕΛΠΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, καθηγητής, Ευστάθιος Τσοτσορός, κεντρικός ομιλητής του 13ου «Αριστοτέλη» του συνεδρίου μάνατζμεντ της ΕΕΔΕ με θέμα «GREEK POSSIBLE: Το Μάνατζμεντ της Ανάπτυξης και της Επιτυχίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Παγκόσμια Οικονομία». Κατά την ομιλία του ο ίδιος επεσήμανε ότι σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόσθετο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος από τις μεγάλες επενδύσεις των 3 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, τα ΕΛΠΕ, θα έχουν το 2016 λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) άνω των 700 εκατ ευρώ παρά τη μείωση κατά 30% των περιθωρίων κέρδους, ενώ βελτιωμένα θα είναι και τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου. Παράλληλα ο ίδιος, αναφέρθηκε στις πολλές πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο (το 65%-70% του κύκλου εργασιών αφορά το business unit των πετρελαϊκών) λόγω της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, του ενεργειακού μετασχηματισμού που επιβάλουν οι αλλαγές στο κλίμα, η κατεύθυνση προς τη μεταπετρελαϊκή εποχή. "Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιφερειακών αγορών όπως του Ιράν, με τη ρωσική Rosneft, με το Ιράκ, ενώ έχουμε προσεγγίσει την Αίγυπτο και πιθανώς να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία και με τη Λιβύη. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που επιβάλλει η διεθνή αγορά", υπογράμμισε. Τονίζεται ότι από τον όμιλο λειτουργούν 50 ανώνυμες εταιρείες, οι μισές εκτός Ελλάδος, με δραστηριότητες στη διύλιση αργού και την παραγωγή πετρελαιοειδών, τη λιανική τους εμπορία σε Ελλάδα και Βαλκάνια, τα πετροχημικά, το φυσικό αέριο με τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison ενώ έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στις ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι το 2016 θα κλείσει για τα ΕΛΠΕ με υψηλά λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA), άνω των 700 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 30%. Παράλληλα είπε ότι τα ΕΛΠΕ για το σύνολο του 2016 αναμένεται να εμφανίσουν καθαρή κερδοφορία ενισχυμένη έως και κατά 70%, δηλαδή άνω των 76 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 είχε ζημίες 369 εκατ. ευρώ και πέρυσι κέρδη της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,2% τρέχει η Ισπανία

Μπορεί να πέρασε μια παρατεταμένη περίοδος πολίτικης αβεβαιότητας, αλλά η οικονομία της Ισπανίας διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία εδώ και δώδεκα συνεχή τρίμηνα, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,7% και το τρίτο τρίμηνο του φετινού έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της Ισπανίας ανήλθε σε 3,2%, ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα νέα αυτά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας την ώρα που ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να δώσει μάχη για να περάσει τον νέο προϋπολογισμό, προσπαθώντας να ισορροπήσει τα μέτρα λιτότητας με τις εκκλήσεις για περισσότερη ανάπτυξη στη χώρα.

Παράλληλα ο Ραχόι καλείται να ξεπεράσει τις πιέσεις των Βρυξελλών να μειώσει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα, καθώς πέρυσι η χώρα με δυσκολία κατάφερε να γλιτώσει την επιβολή προστίμου επειδή δεν πέτυχε τους σχετικούς στόχους της ΕΕ.

Όμως η αντιπολίτευση ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των εισφορών για τους αυτοαπασχολουμένους. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Κρίστομπαλ Μοντόρο από την πλευρά του έχει αποκλείσει οποιαδήποτε νέα αύξηση στον ΦΠΑ και υποσχέθηκε να περιορίσει φαινόμενα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις.

Η Ισπανία πέρασε μεγάλη περιπέτεια αφού προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση για δέκα συνεχείς μήνες, με την κυβέρνηση Ραχόι να μην έχει πλέον την πλειοψηφία που θα ήθελε. Όμως η κρίση αυτή, όπως όλα δείχνουν, δεν υπονόμευσε τη θέση της χώρας ως μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη.

Το τρίτο τρίμηνο η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1%. Οι κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% παρουσιάζοντας κάμψη στον ρυθμό αύξησης. Η μείωση στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία των προηγούμενων μηνών να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg.

 

Επένδυση 238 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ από TEΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ

Χρηματοδότηση της τάξεως των 61 εκατ. δολαρίων (58 εκατ. ευρώ) εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον επενδυτικό όμιλο της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) για την υλοποίηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις ΗΠΑ.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας αφορά το αιολικό πάρκο Fluvanna 1, ισχύος 155 MW με ανεμογεννήτριες Gamesa, που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή Scurry County στο Τέξας των ΗΠΑ. Η εν λόγω επένδυση έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 250 εκατ. δολαρίων (238 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επένδυση συμμετέχει και η Goldman Sachs με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. δολαρίων που θα χορηγηθούν κατά την έναρξη λειτουργίας, ενώ κατά το διάστημα της κατασκευής οι ανάγκες χρηματοδότησης καλύπτονται από έναν όμιλο τραπεζών αποτελούμενο από τις HSBC, NordLB, Morgan Stanley και Rabobank. Το εν λόγω αιολικό πάρκο θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 138 MW στις ΗΠΑ, στην περιοχή Elmore County του Αϊνταχο, ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ακόμη αιολικού πάρκου (Fluvanna II) ισχύος 130 MW στο Τέξας, για το οποίο η CIP έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται πλέον σε 738 MW. Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 980 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.

25/11/16

Χατζηνικολάου (Πειραιώς): Όλα στις Τράπεζες εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης, βοηθώντας την Ελλάδα να βγει από την ύφεση», υποστήριξε ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Εάν το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ, με την εκλογή νέου Προέδρου, αντανακλά την πραγματικότητα, θεωρώ ότι και οι άλλες οικονομίες του κόσμου θα αισθανθούν τις θετικές συνέπειές του και θα ωφεληθεί και η Ελλάδα», σημείωσε ο τραπεζίτης.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων τους, ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.

«Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα μπορούμε να πάμε πολύ μακριά αν η ελληνική οικονομία δεν έχει καλές αποδόσεις», σημείωσε, προσθέτοντας: «Για αυτό, η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι πού πηγαίνει η ελληνική οικονομία».

Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2016 έναντι ζημιών 621 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε ότι η τράπεζα είναι σε τροχιά να κλείσει με κέρδη το έτος και να επιτύχει τους στόχους που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

«Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την κεντρική τράπεζα και τον SSM (τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ) άνετα εντός τους τριετούς ορίζοντα, με βάση τον οποίον εργαζόμαστε», τόνισε.

Αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε: «Έχουμε το καθήκον τώρα να αποκτήσουμε έναν νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κάτι που είναι σημαντικό μέρος της όλης προσπάθειας να βελτιώσουμε τους κατάλληλους κανόνες διακυβέρνησης». Έχουμε περιγράψει το χρονοδιάγραμμά μας στον SSM και ο SSM το βλέπει πολύ θετικά, πρόσθεσε.

Σταδιακή εξομάλυνση χρηματοδότησης "βλέπουν" τραπεζικοί αναλυτές

H αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's στην παρούσα χρονική στιγμή, αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την πρόσβαση τους σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης με σχετικά χαμηλό κόστος, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την σημασία της πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's.

Αναφερόμενοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμούν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά εντός του 2016. Για να συνεχιστεί όμως η συγκεκριμένη πορεία χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το περιβάλλον που θα επιτρέψει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, προσθέτουν.

 Ακολουθεί ολόκληρη η ανάλυση των Δρ. Θεόδωρου Σταματίου, Senior Economist και Άννας Δημητριάδου, του τμήματος οικονομικών αναλύσεων της Eurobank.

«Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's στις 22 Νοεμβρίου 2016 αναβάθμισε την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ‘αρνητική' σε ‘σταθερή'. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η πρόσβαση των τραπεζών σε γραμμές χρηματοδότησης - πέρα από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος - θα εξομαλυνθεί την αμέσως επόμενη περίοδο, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν οριακά κέρδη τόσο το 2016 όσο και το 2017, μετά από πέντε συνεχή έτη καταγραφής ζημιών και τρείς γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολογήσεων Moody's, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια μείωσης των προβληματικών δανείων και η ποιότητα του κεφαλαίου τους θα παραμένει σχετικά χαμηλή λόγω του υψηλού μεριδίου των αναβαλλόμενων φόρων επί του συνόλου του ενεργητικού τους, παρά τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ο ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων δεν αναμένεται να σημειώσει θεαματική ανάκαμψη κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και της περιορισμένης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών έναντι του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Κρίνουμε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody's στην παρούσα χρονική στιγμή, αποτελεί το πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αποκαταστήσουν την πρόσβαση τους σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης με σχετικά χαμηλό κόστος. Πολλά απαιτείται να γίνουν στην συνέχεια και η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη ενώ πιθανώς να επηρεαστεί από πολλούς δυνητικούς εξωτερικούς κινδύνους.

Το πρώτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από εδώ και πέρα είναι η εφαρμογή όλων των δράσεων που θα επιτρέψουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εφαρμογή του θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια εντοπισμού των δανειστών που επιλέγουν στρατηγικά να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους και στον σαφή διαχωρισμό τους από εκείνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν σαφή κίνητρα στην αγορά για την επιστροφή σε συναλλακτικές συνήθειες που θα οδηγήσουν τελικά σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά ταυτόχρονα και η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που σχετίζεται άμεσα με την επιστροφή των καταθέσεων, συναρτάται κυρίως με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς και βιώσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης. Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολογήσεων Moody's, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης για το 2017 αναμένεται στο 1.8%, κάτι που - εφόσον ισχύσει - μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς τις επιδόσεις των τραπεζών.

Η αβεβαιότητα όμως ως προς τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης του 2017 δεν είναι αμελητέα. Στον Προϋπολογισμό 2017 που κατατέθηκε ήδη στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης για το 2017, σχετική πρόβλεψη της Eurobank Research είναι 2.3% ενώ η αγορά (market consensus) αναμένει πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης κοντά στο 1.3%. Η μείωση της συγκεκριμένης αβεβαιότητας προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης πριν από το τέλους του έτους, την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους σύμφωνα τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάιο 2015, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη συνέχιση και εμβάθυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και των επενδύσεων, τη βελτίωση της ροής κεφαλαίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Συνοχής και βεβαίως την πολιτική σταθερότητα καθώς και έναν ελάχιστο βαθμό συναίνεσης των κύριων πολιτικών δυνάμεων ως προς την ολοκλήρωση του προγράμματος».

24/11/16

Πώς θα μειώσουν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δανείων των 108 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί, με βάση τα προγράμματα που έχουν καταθέσει, να προχωρήσουν μέχρι το 2019 σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δανείων τους (στεγαστικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά), που ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ. Στην τριετία δηλαδή έχει σχεδιαστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της στρατηγικής του Recovery Banking Unit του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Ευάγγελου Κάββαλου, που διατύπωσε σήμερα στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και της ΕΕΔΕ, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί κατά 35%-40% μέσω ρυθμίσεων των δανείων, κατά 30% με πωλήσεις, διαγραφές, «κουρέματα» δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, κατά 15% με πλειστηριασμούς, κατά 10% από εισπράξεις και από αποσβέσεις δανείων και κατά 5% από φυσιολογική βελτίωση ορισμένων δανείων.

Όπως ανέφερε ο κ.Κάββαλος, η παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί θα γίνεται με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις τράπεζες σε μηνιαία βάση.

 

Αύξηση κερδών 6,7% των 3 εμπορικών κέντρων της Lamda Development

Αύξηση 6,7% το εννεάμηνο 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημείωσε η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development και ανήλθε στα 32 εκατομμύρια ευρώ. Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων, ανήλθαν σε 26,7 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,7%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 4,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων, κατά την ίδια χρονική περίοδο, κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 2,1%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων προσεγγίζει το 99%, ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις.

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται, καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας, καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία.

Η λειτουργική κερδοφορία του «The Mall Athens» ανήλθε στα 19,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 7,7%. Σημειώνεται, ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 3,1%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε ανοδικά κατά 2,2%. Η λειτουργική κερδοφορία του «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη, ανήλθε σε 10,6 εκατ. παρουσιάζοντας άνοδο κατά 3,9%. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 5,2%. Επίσης, σημειώθηκε και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 1,4%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε 11,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 8,4%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 6,7% και 3,6% αντίστοιχα.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά: «Η συνεχής βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας αντανακλά την ανοδική τάση των εμπορικών κέντρων - και το πλέον σημαντικό- την παγιωμένη εμπιστοσύνη του κοινού. Έχοντας ως κοινό παρονομαστή των δραστηριοτήτων μας τις αναπτυξιακές προοπτικές, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Fitch: Μεγάλες οι δημοσιονομικές προκλήσεις για τη Βρετανία

O ενδιάμεσος προϋπολογισμός που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για την σταθεροποίηση του χρέους μετά το Brexit, σύμφωνα με τη Fitch.

Όπως αναφέρει σε έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης, οι προβλέψεις του γραφείου προϋπολογισμού δείχνουν ένα σαφώς χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από το δημοψήφισμα.

Οι αναλυτές της Fitch τονίζουν πως οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση τους πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Η Fitch επισημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τον προηγούμενο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2020 και αναμένει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το 2021.

«Ακόμα και αν ο λόγος του χρέους φτάσει στο υψηλότερο σημείο βραχυπρόθεσμα, η πτώση που θα ακολουθήσει θα είναι αργή και η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει έναν από τους υψηλότερους λόγους του χρέους μεταξύ των χωρών με υψηλή αξιολόγηση (ΑΑΑ και ΑΑ» σημειώνεται στην έκθεση.

Η Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας σε «ΑΑ» με αρνητικό outlook αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Τραπεζικός Δείκτης: Μεγάλες απώλειες 5% σημειώνονται (τις πρώτες ώρες της ημέρας) την Πέμπτη στις τραπεζικές μετοχές, με το τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στα επίπεδα των 800,33 μονάδων και ένα από τα στοιχήματα της ημέρας να είναι η εκ νέου επιστροφή υψηλότερα των 820 – 830 μονάδων ….. Όπως συνεχώς σημειώνεται, με βάση αυτά τα επίπεδα, οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα.  

ΟΠΑΠ: Συνεχίζεται η «μάχη» με τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 8,90 – 9,00 ευρώ …. Αντιστάσεις μεγάλης σημασίας τις οποίες πολύ δύσκολα θα περάσει η μετοχή σε αυτή τη φάση….

Αύριο είναι FTSE (οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα) ….. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα αυξάνεται σημαντικά η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών στο ΓΔ. Παράλληλα, στον FTSE 25 υπάρχει μια αλλαγή, η αφαίρεση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ και η αντικατάσταση της από τη μετοχή της Σαράντης…

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....