| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |   

   

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

 

15/10/19

 

Jumbo: Αλλάζει μερισματική πολιτική αυξάνοντας το μέρισμα….

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της ….

H Γενική Συνέλευση των μετόχων της 6ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει αφετηρία σημαντικών εξελίξεων για τον Όμιλο JUMBO.

Ως ελάχιστη ανταπόδοση του Ομίλου προς τους μετόχους για την σταθερή εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν τα χρόνια της κρίσης, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει την μερισματική πολιτική αυξάνοντας κατά 20% το σχετικό κονδύλι όχι μόνον φέτος αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια.

Η διαθέσιμη ρευστότητα του Ομίλου επιτρέπει στη διοίκηση να εισηγηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της 6ης Νοεμβρίου, τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,47 Ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή από 0,39 Ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι έχουν ήδη εισπράξει το προμέρισμα της 14ης Μάϊου 2019, των 0,19 Ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) και εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση θα διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί σε  0,28 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό).

 

Εξι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Creta Farms

Δύο σημαντικά βήματα για την άρση του αδιεξόδου στην Creta Farms –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μακρύς και δίχως εμπόδια ο δρόμος για τη σωτηρία της εταιρείας– έγιναν χθες. Οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής «υπηρεσιακής» διοίκησης στην Creta Farms, ενώ χθες άνοιξε και το λεγόμενο data center για τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο πλήρη εικόνα για την εταιρεία και αναλόγως να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Η προσφυγή των τραπεζών στη Δικαιοσύνη –έστω και καθυστερημένα– φέρεται να προκάλεσε ικανοποίηση στο ένα «στρατόπεδο», αυτό του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, αλλά και στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου (καθώς στο Ρέθυμνο είναι η έδρα της Creta Farms) ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία. Η αίτηση θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, και η έκδοση απόφασης αναμένεται εντός της ίδιας ημέρας. Πρόκειται για ενέργεια που δεν απορρέει από τον πτωχευτικό κώδικα, αλλά από τον αστικό κώδικα, και συγκεκριμένα το άρθρο 69, το οποίο προβλέπει το δικαίωμα του δικαστή να διορίζει προσωρινή διοίκηση σε εταιρεία, ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, εάν λείπουν τα πρόσωπα που απαιτούνται για τη διοίκηση του νομικού προσώπου ή εάν τα συμφέροντά τους συγκρούονται προς εκείνα του νομικού προσώπου. Τα πρόσωπα που προτείνουν οι τράπεζες να απαρτίζουν την τριμελή προσωρινή διοίκηση της Creta Farms είναι οι κ. Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, επιχειρηματίας, Στέφανος Ξενάκης, οικονομολόγος, και Δημήτρης Τσίρμπας, επιχειρηματίας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος προτείνεται να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στην εταιρεία.

Οι πιστώτριες τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, καθώς, όπως υποστηρίζουν στη σχετική αίτησή τους (όπως την παρουσίασε χθες το ενημερωτικό site euro2day.gr), αμφισβητείται η νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες να βρίσκεται σε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας της και της παραγωγικής και συναλλακτικής της δραστηριότητας.

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τις τράπεζες στο να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη φαίνεται να είναι το γεγονός ότι αν και ο Κ. Δομαζάκης είχε αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών για τοποθέτηση διοίκησης κοινής αποδοχής, δεν έπραξε το ίδιο ο αδελφός του Μάνος, αρνούμενος να εγκαταλείψει τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας. Ανάλογη δυσκολία συνεργασίας φέρεται να είχε ο τελευταίος και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χθες, εξάλλου, άνοιξε το data center για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την Creta Farms. Να σημειώσουμε ότι μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος (μέσω της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ), Δημήτρης Βιντζηλαίος (του fund Impala Invest και βασικός μέτοχος της Λακωνικής Τροφίμων), ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, το fund Lime Capital Partners (έχει εξαγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»), το αμερικανικό fund HIG. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει και έκτος ενδιαφερόμενος, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν πάντως ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και δεν θα είναι η 31η Οκτωβρίου η καταληκτική προθεσμία.

Χθες, τέλος, ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι το ποσοστό του Κ. Δομαζάκη διαμορφώνεται στο 30,59% από 43,28%, λόγω της εκχώρησης των δικαιωμάτων ψήφου στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου, όπως αυτές έχουν προκύψει από την εκχώρηση των δικαιωμάτων ψήφου των αδερφών Δομαζάκη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. 

 

Mytilineos: Στήριξη πρωτοβουλίας «Ενδιάμεση Δομή Φιλοξενίας Γυναικών σε Επισφάλεια»

Η MYTILINEOS, στο πλαίσιο των κοινωνικών της επενδύσεων, στηρίζει την πρωτοβουλία της «Ενδιάμεσης Δομής Φιλοξενίας Γυναικών σε Επισφάλεια» του σωματείου «Γιατροί του Κόσμου».

Η εταιρεία διαχρονικά επιλέγει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την δημιουργία μέτρων κοινωνικής προστασίας και οικοδόμησης της ομαλής ένταξης στην κοινωνία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η συγκεκριμένη μοναδική δομή φιλοξενίας, προέκυψε μέσα από την ολοκληρωμένη εκτίμηση αναγκών γυναικών σε επισφάλεια που πραγματοποίησε το σωματείο. Είναι χωρητικότητας 24 ατόμων, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια καθώς και χώρους δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ μέσω ειδικού αναβατορίου και ανελκυστήρα.

Το προσδοκόμενο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας είναι η στέγαση, η ενδυνάμωση, η ένταξη και η μεταπαρακολούθηση, των φιλοξενούμενων γυναικών και μητέρων με παιδιά ώστε να διασφαλιστεί ομαλά η κοινωνική τους προσαρμογή και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα υποτροπής στα προ της αποκατάστασης προβλήματα.

Η MYTILINEOS συμβάλλει στην αρτιότερη υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τόσο με την παροχή ειδών ατομικής και βρεφικής υγιεινής όσο και με την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης και σίτισης των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους. Παράλληλα έχει αναλάβει το κόστος όλων των αναγκαίων εργασιών συντήρησης του κτηρίου που στεγάζεται η δομή. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη αξία για την MYTILINEOS, καθώς γίνεται αρωγός στην προσπάθεια του σωματείου να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση άστεγων γυναικών και μητέρων με παιδιά που δεν εντάσσονται στις συνήθεις δομές φιλοξενίας (π.χ. άνεργες μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένες υπό έξωση από την κατοικία τους, κ.α.). Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και στην ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

Η συνεργασία της MYTILINEOS με τους «Γιατρούς του Κόσμου», υλοποιείται στο πλαίσιο των  στρατηγικών συμπράξεων που αναπτύσσει η εταιρεία με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Στόχοι 1, 10 και 17), συμβάλλοντας στην πλήρη αξιοποίηση της αποτελεσματικής οργάνωσης και της πολυετούς εμπειρίας του σωματείου, μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρει στην ελληνική κοινωνία.

 

14/10/19

 
 

Συνεργασία της Alpha Bank με την doValue Group για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας με υποβολή προσφορών, σύναψε συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία doValue SpA, με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (REO), συνολικής λογιστικής αξίας (Gross Book Value) 3,2 δισ. ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue προβλέπεται να συστήσει μία εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβαστεί η υφιστάμενη δραστηριότητα της Alpha Bank στην Κύπρο ως προς τον τομέα αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κανονιστικές του υποχρεώσεις. Επιπλέον, θα επιτρέψει στην Alpha Bank να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων της, με έμφαση στη διοχέτευση ρευστότητας και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην κυπριακή αγορά.

Η μεταβίβαση υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

H doValue, πρώην doBank SpA, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών στη Νότια Ευρώπη. Με παρουσία στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η doValue διαθέτει περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 140 δισ. ευρώ περίπου και απασχολεί πάνω από 2.200 εργαζομένους.

 

ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση έργου …

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι, σήμερα στις 14 Οκτωβρίου 2019, υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «GMD ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.».

Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση υφιστάμενου ημιτελούς Ξενοδοχείου Β' κατηγορίας και αναβάθμιση σε Ξενοδοχείο 5*, 57 κλινών, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, ανάπλαση όψεων, προσθήκη ημιυπαίθριου κατ' επέκταση, κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη θέση ΒΑΘΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΑΣΟΥ».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε € 5.518.000,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης όλων των εργασιών και παράδοσης του έργου ορίστηκε η 31η Μαΐου 2020.

 

Την Τετάρτη η δημόσια προσφορά για το «πράσινο ομόλογο» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η δημόσια προσφορά για το «πράσινο ομόλογο» της Τέρνα Ενεργειακή ξεκινά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 κι ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.

Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής και δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του.

Η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς και μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών. Το ελάχιστο ποσό έγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, είναι το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο (certified climate bond) που εκδίδεται στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η εγγυήτρια του ομολόγου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την ICAP ως προς την πιστοληπτική της διαβάθμιση, σε Α από ΒΒ. Σύμφωνα με την ICAP, η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Α χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά.

Από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις. Τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και μέρος του κόστους εξαγοράς αιολικού πάρκου στην πολιτεία Τέξας, των ΗΠΑ.

Αύριο Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

 

Έρχονται τέσσερα νέα εταιρικά ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Επενδυτική «μανία» για τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων εταιρειών παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο του 2019 μετά την επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας την προηγούμενη εβδομάδα και τις 2 εκδόσεις του ΟΤΕ  και των ΕΛΠΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο Ανέστης Ντόκας στην Ναυτεμπορική, το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα των ελληνικών εισηγμένων προκειμένου να πετύχουν καλές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Αυτή η δυναμική που έχει διαμορφωθεί κάνει την προσπάθεια των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων να γίνεται πιο ελκυστική. Η επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ, όπου το 7ετές ομόλογο έφερε επιτόκιο κάτω του 1%, στο 0,875%, η οποία και έγινε μία μέρα πριν από την έναρξη του roadshow της ΕΧΑΕ  τον περασμένο μήνα, συζητήθηκε έντονα στο Λονδίνο, με τα funds που βρέθηκαν εκεί να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εκδόσεις που θα ακολουθήσουν.

Επίσης ισχυρή ήταν η ζήτηση που συγκέντρωσε το 5ετές ομόλογο των ΕΛΠΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125%, έναντι 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Πιο αναλυτικά, οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τον όμιλο να αυξήσει το ποσό που ζητούσε στα 500 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις «έβλεπαν» επιτόκιο ακόμη και κάτω του 2%, αλλά η επιλογή να αυξηθεί το ζητούμενο ποσό ώθησε την απόδοση ελαφρά υψηλότερα.Οι πληροφορίες που υπάρχουν από εγχώρια και διεθνή funds είναι ότι περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ επιδιώκουν να αντλήσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2020 οι εισηγμένες εταιρείες του FTSE 25 μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων που θα απευθύνονται είτε στο εγχώριο αποταμιευτικό κοινό είτε στους διεθνείς επενδυτές μέσω της έκδοσης διεθνών εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Ν», μέχρι και το τέλος του 2019 αναμένεται να έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα οι εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ,  Τιτάν, Μυτιληναίος,  ΔΕΗ.

Το «πράσινο» ομόλογο

Ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκδίδει αυτή την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 ομόλογο επταετούς διάρκειας και ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε χθες, το ομόλογο είναι και το πρώτο ελληνικής εταιρείας που έχει λάβει πιστοποίηση ως «πράσινο» από τον διεθνή φορέα Climate Bond Initiative, στοιχείο που αναμένεται να ενισχύσει την απήχησή του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης, θα εκδοθούν 150.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία της καθεμιάς τα 1.000 ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για να αποπληρώσει πλήρως τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό της ύψους 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δάνειο που είχε λάβει το 2017 για την αποπληρωμή του τότε κοινού ομολογιακού δανείου.

Επιπλέον, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός που αξιοποιήθηκε για να αποπληρωθεί μέρος του τιμήματος που δόθηκε για την εξαγορά του αιολικού πάρκου Μπέαρκατ 1 στο Τέξας των ΗΠΑ. Επίσης, μέρος των κεφαλαίων αυτών θα δαπανηθεί για την κατασκευή 14 νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW.

Η επόμενη έκδοση μέσα στο 2019 θα αφορά και τον Τιτάνα. Η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας το επιβεβαίωσε στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου για την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου με σκοπό την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ που λήγει το 2021 και εκδόθηκε το 2016 το οποίο έχει ετήσιο επιτόκιο 3,5%. Στόχος της διοίκησης είναι το νέο εταιρικό ομόλογο να είναι 2% χαμηλότερο από τη σημερινή απόδοση και να κινείται στο επίπεδο του 1,5%. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του Τιτάνα είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και το 2017 για την αποπληρωμή τίτλου που έληγε τον Ιούλιο του 2019.

Η επόμενη εισηγμένη είναι ο ΟΠΑΠ, αφού τα στελέχη του οργανισμού το είχαν επίσης αποκαλύψει στο roadshow του Λονδίνου. Στόχος της νέας έκδοσης είναι η αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2022, αλλά και η μείωση του δανεισμού της εισηγμένης εταιρείας.

Την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου σχεδιάζει και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ.  Πιθανότατα η κίνηση αυτή αναμένεται στις αρχές του 2020 και αφού ο νέος πρόεδρος Γ. Στάσσης εξετάσει με τους συνεργάτες του το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο όμιλος Μυτιληναίου επίσης είναι στα άμεσα σχέδιά του, πιθανότατα το α’ εξάμηνο του 2020, να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου για να αποπληρώσει το υφιστάμενο ομόλογο το οποίο έχει μία απόδοση στο 2,39% με το κουπόνι στο 3,50% και λήγει στις 27 Ιουνίου 2022. Όπως έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος εισήλθε πλέον σε μία νέα φάση που ετοιμάζει νέο κύκλο εξαγορών.

Στις τράπεζες αναμένεται η Alpha Bank  να ακολουθήσει τα βήματα των Πειραιώς και Εθνικής και να εκδώσει ομόλογο τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ με κουπόνι κάτω από 7%. Η έκδοση του ομολόγου σχεδιάζεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο ξεκίνημα του 2020 αναμένεται και η έκδοση νέου τίτλου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Άντληση κεφαλαίων

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, «η αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί μια εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αποκτούν τη δυνατότητα αντί να προσφεύγουν μόνο στον τραπεζικό δανεισμό ή σε ξένες αγορές, να αντλούν κεφάλαια από την εσωτερική αγορά παρέχοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους εγχώριους αποταμιευτές να επενδύσουν τα χρήματά τους με ικανοποιητικές αποδόσεις. Η πορεία της νέας αγοράς δείχνει ότι ήλθε για να μείνει και να αποτελέσει έναν κεντρικό πυλώνα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην επέκταση της εθνικής μας παραγωγής».

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, και οτιδήποτε «δίνει» απόδοση έχει ισχυρή ζήτηση. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται άκρως ευνοϊκή για αναδιάρθρωση του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές. Και, βεβαίως, η ζήτηση αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων και για τις εταιρείες που λειτουργούν στις εκδόσεις ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, συντονιστές.

Πηγή: Ανέστης Ντόκας - Ναυτεμπορική

 

11/10/19

 
 
 

 

Τέρνα Ενεργειακή: Νέες επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ

 

Στην υλοποίηση νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας προχωρά η Τέρνα Ενεργειακή.

 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο 2019 την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

 

Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, η Τέρνα Ενεργειακή εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων  αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά εντός της διετίας 2021 - 2022. 

 

Αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις της Τέρνα Ενεργειακή στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Για περισσότερα από 20 χρόνια επενδύουμε συστηματικά στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Είμαστε πρωτοπόροι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκοντας συνεχώς με τις επενδύσεις μας - παρά τα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις -  την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί εδώ και καιρό τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς. Πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και τις τεράστιες προοπτικές της χώρας μας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις που χρόνια τώρα εκκρεμούν, προκειμένου να υλοποιήσουμε επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις καθόλα ώριμες κι έτοιμες να υλοποιηθούν άμεσα. Εδώ και δεκαετίες πιστεύουμε και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση με μεθόδους που εμπεριέχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, προς όφελος του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας κι αυτάρκειας». 

 

Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από τον Καματάκη στην MLS

Η εταιρεία με ανακοίνωση της στο Χ.Α. αναφέρει τα ακόλουθα:

Η εταιρία MLS Πληροφορική Α.Ε με την παρούσα  ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3  και 21 του ν.3556 / 2007 και την απόφαση 1/434/3.7.2007 της ΕΚ ότι ο κ.Ιωάννης Καματάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος την Τετάρτη 09/10/2019 πραγματοποίησε αγορά  2.370 μετοχών της εταιρίας MLS Πληροφορική Α.Ε  συνολικής αξίας 7.113,36 ευρώ και την  Πέμπτη  10/10/2019 πραγματοποίησε αγορά  2.861 μετοχών της εταιρίας MLS Πληροφορική Α.Ε  συνολικής αξίας 8.459,64 ευρώ

 

Νέα έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ΑΒΑΞ

Στην υπογραφή συμβάσεων για την ανάληψη δύο ενεργειακών έργων και ενός έργου υποδομής προχώρησε η ΑΒΑΞ. Η πρώτη σύμβαση που υπέγραψε σήμερα η εταιρεία αφορά τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός νέου σταθμού ενέργειας στην Bismayah του Ιράκ, ισχύος 1.650 ΜW και αξίας 533 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που ανατέθηκε ποτέ σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Το έργο, διάρκειας 32 μηνών, ανατέθηκε από τον όμιλο Mass Global Holdings για λογαριασμό του οποίου αυτό το διάστημα η εταιρεία ολοκληρώνει τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία ανάλογου σταθμού ισχύος 1.500 MW στην ίδια περιοχή, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Σημειώνεται ότι η αθροιστική ισχύς 3.150 MW των σταθμών «Bismayah 2» και «Bismayah 3» που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία, αντιστοιχεί στο 64% της εγκατεστημένης ισχύος όλων των μονάδων φυσικού αερίου της Ελλάδος.

Επίσης, η ΑΒΑΞ υπέγραψε επίσης με την εταιρεία ICGB στη Σόφια της Βουλγαρίας την σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα - Βουλγαρία (Έργο IGB)», ύψους 145 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο υψηλής σημασίας, καθώς ο αγωγός IGB θα συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες.

Τέλος, η ΑΒΑΞ υπέγραψε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας σύμβαση με την κρατική υπηρεσία οδοποιίας Hrvatske Ceste για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ston Bypass (DC414), και συγκεκριμένα για τα τμήματα Sparagovici/ Zaradeze - Prapratno και Prapratno - Doli, συνολικού προϋπολογισμού 68,8 εκατ. ευρώ και διάρκειας 28 μηνών. Το έργο βρίσκεται στην δυτική ακτή της Κροατίας και περιλαμβάνει την κατασκευή Εθνικής Οδού, μήκους 18 χιλιομέτρων.

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, καθώς θα προσφέρει πρόσβαση στην υπό κατασκευή γέφυρα Peljesac, για την σύνδεση της περιοχής του Dubrovnik με την υπόλοιπη Κροατία, χωρίς την ανάγκη διέλευσης μέσω Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Με τα έργα αυτά ο Όμιλος ενισχύει σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του, το οποίο διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, με το 85% να προέρχεται από έργα του εξωτερικού.

 

10/10/19

 
 

 

Lamda Development: Έγκριση της ΑΜΚ….

 

Όπως αναμένονταν, στην έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lamda Development, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία να αναμένεται ότι θα γίνει γνωστό μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως ειπώθηκε, η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ, από έσοδα 400 εκατ.  που θα είναι τμήμα των εκτιμώμενων πωλήσεων 1,2 δισ. ευρώ, από δανεισμό 850 εκατ. ευρώ και από την έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ.

 

"Έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας ότι η οικογένεια Λάτση δεν θα συμμετάσχει μόνο με το ποσό που της αναλογεί, δηλαδή 350 εκατ. ευρώ, αλλά θα στηρίξει όλη την ΑΜΚ. Επίσης, ο δεύτερος μέτοχος της εταιρείας, το σχήμα Π. Γερμανού-Κάτσου, θα συμμετάσχει κατά το ποσοστό του στο έργο. Επομένως, το επενδυτικό ρίσκο είναι πολύ μικρό την πρώτη πενταετία" σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develeopment Οδυσσέας Αθανασίου.

 

"Η σύλληψη της ιδέας του Ελληνικού ξεκίνησε από τον όμιλο Λάτση, που παρέμεινε από την αρχή προσηλωμένος. Αυτό που φάνταζε πριν από χρόνια ουτοπικό πέρασε την πόρτα της πραγματικότητας. Για τη Lamda Development το πρώτο ορόσημο ήταν η 14/11/2014, οπότε ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Το δεύτερο ορόσημο είναι η ΑΜΚ, το τρίτο σχετίζεται με την έναρξη της επένδυσης και το τέταρτο ορόσημο αφορά τα έργα που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται και που θα οδηγήσουν σε ένα σύνολο,  που θα αποτελεί σημείο πολλαπλής αναφοράς για την Ελλάδα" ανέφερε ο πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης.

 

"Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες"

 

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η Lamda Development είναι έτοιμη, από πλευράς χρηματοδότησης, να υλοποιήσει το έργο αυτόνομα. Ωστόσο, επιδιώκει τις συνεργασίες με τις καλύτερες εταιρείες στον τομέα τους. "Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους στον τομέα τους. Το μόνο που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε εμείς, είναι τα malls. Για το ξενοδοχείο, τον ουρανοξύστη, τη μαρίνα και τα γραφεία είμαστε σε πολύ καλό στάδιο συνεργασιών με τους καλύτερους στον τομέα τους. Με τον τρόπο αυτό μετριάζεται το execution risk" ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

 

Σχετικά με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος, με τη συνεργασία με την αεροπορική να αφορά στον τομέα του marketing και της επικοινωνίας.

 

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης 

 

Η πρώτη φάση του έργου, που θα διαρκέσει 5 χρόνια, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του συνόλου της παραλιακής ζώνης, που συνδέεται με τη θάλασσα και το ολοκληρωμένο συγκρότημα με καζίνο (IRC) που "θα φέρει τουρισμό με μεγάλη καταναλωτική δύναμη". 

 

Στο βόρειο κομμάτι της έκτασης θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο mall στην Ελλάδα -μεγαλύτερο κατά 15%-20% σε σχέση με το Mall Athens Αμαρουσίου- τα κτήρια γραφείων,  ενώ το άνω με το κάτω μέρος θα συνδέεται με το 40% του πάρκου. 

 

"Το business plan είναι διπλάσιο σε οικονομικό μέγεθος, που είναι ύψους 2 δισ. ευρώ,  από αυτό που είχαμε δεσμευθεί στην πολιτεία" σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, το 37% του έργου θα υλοποιηθεί την πρώτη πενταετία, με τις προβλέπεις να κάνουν λόγο για εμφάνιση κερδών τον τέταρτο χρόνο του έργου. Εκτιμάται ακόμη ότι το 43% της κερδοφορίας θα προέλθει από τις κατοικίες την πρώτη τετραετία, ενώ υπολογίζεται ότι το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 800 οικιστικών μονάδων.

 

Συνολικά, "η κερδοφορία που έπεται είναι εκθετική και στηρίζεται στο οικιστικό κομμάτι" όπως είπε ο κ. Αθανασίου.  Για το σύνολο του έργου το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων σε ποσοστό 58%, θα προέλθει από τις 10 χιλιάδες κατοικίες, που θα αναπτυχθούν. Στην πρώτη πενταετία η εταιρεία θα πωλήσει τα πιο "ασφαλή" τμήματα οικιστικών μονάδων στην παραλία, με το πλάνο της εταιρείας να εκτείνεται σε ορίζοντα 25 ετών. Η πρώτη φάση του έργου, όπως είπε, θα θέσει το έργο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενώ η απορρόφηση των κατοικιών θα κρίνει την πορεία των υπόλοιπων φάσεων.

 

Η Lamda Development έχει προβλέψει ελάχιστες τιμές πώλησης για τις κατοικίες ύψους 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Επίσης, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο με χίλια δωμάτια το οποίο υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την καταναλωτική δαπάνη για το σύνολο των εισερχόμενων τουριστών -περίπου 1 εκατ.- κατά 1,5 δισ. ευρώ. Θα αναπτυχθεί ακόμη το μεγαλύτερο mall στην Ελλάδα (Vouliagmenis mall) για το οποίο οι προβλέψεις για μηνιαία ενοίκια εμπορικών καταστημάτων είναι 37 ευρώ ανά τ.μ., αλλά κι ένα boutique mall στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

 

Σε επίπεδο μεγεθών, όπως έγινε γνωστό σήμερα η εσωτερική αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 486 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την ΑΜΚ θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Το project του Ελληνικού δεν περιέχεται στην αξία της εταιρείας, με την εταιρεία να εμφανίζει κερδοφορία 20% μεγαλύτερη σε σχέση με το peak του 2008.

 

Ταμειακή ένεση 200 εκατ. ευρώ στο ταμείο της ΔΕΗ

Ταμειακή ένεση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το capital.gr, πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο από το πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει η επιχείρηση τον κάβο του ανοίγματος των 900 εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε από τη νέα διοίκηση όταν ανέλαβε το καλοκαίρι.

Τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που είχε το κράτος προς τη ΔΕΗ καθώς δεν είχε καταβάλει στη ΔΕΚΟ το πλήρες κόστος των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή του κόστους που επωμίζεται η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και για τα κοινωνικά τιμολόγια.

Πρόκειται για οφειλές που αφορούν στην περίοδο 2007 - 2011. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το άρθρο 16 του πολυνομοσχεδίου "Το οφειλόμενο αντάλλαγμα για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας της περιόδου 2007 -2011 που δεν έχει αποδοθεί στη ΔΕΗ ΑΕ καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται ενός 10 ημερών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας διάταξης και σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που διαθέτει ιδίως από τον αρμόδιο Διαχειριστή του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ. Ο αρμόδιος Διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ οφείλει να αποδώσει το αντάλλαγμα αυτό στη ΔΕΗ ΑΕ, χωρίς άλλη διαδικασία. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το ανωτέρω κόστος παροχής ΥΚΩ της περιόδου 2007 -2011, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ, η οποία προστίθεται στις προβλεπόμενες πιστώσεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 36 ν. 4067/2012 (Α’ 79), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”.

 

Nέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου

Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

«Σήμερα, μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης, υλοποιείται.

Η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Πλαίσιο με το οποίο ρυθμίζεται η συγκεκριμένη αγορά.

Αγορά που παρέμενε ουσιαστικά αρρύθμιστη από το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος του 2018 αλλά ουδέποτε το έπραξε.

Με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση:

Εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των δραστηριοποιούμενων στην αγορά παρόχων.

Διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών.

Προσελκύονται επενδύσεις.

Αυξάνονται τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων καθώς επίσης και μέσω του εξορθολογισμού της λειτουργίας και της φορολογητέας βάσης της εν λόγω αγοράς.

Ενισχύεται η προστασία των παικτών, με τη μετακίνηση σημαντικού μέρους αυτών από τα παράνομα δίκτυα διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, στα νόμιμα και πλήρως ελεγχόμενα δίκτυα.

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο:

Θεσμοθετείται η ανοικτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία, στο πρότυπο του ευρύτατα αποδεκτού στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη μοντέλου.

Προβλέπονται – αποκλειστικά – δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Μία για «διαδικτυακό στοίχημα» και μία για «λοιπά διαδικτυακά παίγνια» (τύπου καζίνο, πόκερ και παραλλαγές του). Τα παιχνίδια και των δύο κατηγοριών δύνανται να διενεργούνται και με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών.

Ορίζεται το αντίτιμο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος στα 3.000.000 ευρώ και για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων στα 2.000.000 ευρώ. Η άδεια έχει διάρκεια 7 έτη με δυνατότητα ανανέωσης με εκ νέου καταβολή ιδίου τιμήματος.

Καθορίζονται αυστηρές νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να τηρούν οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, καθώς και κωλύματα συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης, με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων των παικτών και την εν γένει ασφαλή διεξαγωγή της όλης δραστηριότητας.

Ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Προβλέπεται ότι η διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω συστημάτων συνδεδεμένων με το Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας και Ελέγχου στο οποίο έχει πρόσβαση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Αποσαφηνίζονται και εξορθολογίζονται οι  κανόνες φορολόγησης τόσο των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια, όσο και των παικτών.

Συμπερασματικά, με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση προωθείται, με διαφάνεια και ορθολογισμό, ένα σύγχρονο και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

 

09/10/19

 
 

 

Eurobank: Άνω του 5% το ποσοστό της Capital

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση της:

 

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Ανώνυμη Εταιρεία (εφεξής «Eurobank») ανακοινώνει σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3556/2007 και το άρθρο 7α (παρ. 6 περ. γ) του ν. 3864/2010, όπως ισχύουν, τα ακόλουθα: 1. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 του ν.3556/2007 και με βάση τη σχετική γνωστοποίηση που έλαβε η Eurobank από την εταιρεία «The Capital Group Companies, Inc.» (εφεξής «CGC»), το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η CGC, υπερέβη στις 04.10.2019 του ορίου του 5% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (εφεξής «ΤΧΣ»), καθώς το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της CGC στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank διαμορφώθηκε σε 5,1302%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 190.289.209 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών Eurobank. 2. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7α (παρ. 6 περ. γ) του ν. 3864/2010, με βάση τη σχετική ενημέρωση που έλαβε η Eurobank από την εταιρεία CGC, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η CGC, υπερέβη στις 04.10.2019 του ορίου του 5% επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, καθώς το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της CGC στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank διαμορφώθηκε σε 5,2033%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 190.289.209 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών Eurobank.

 

Ξεπέρασαν τα 7,6δις ευρώ οι προσφορές για το 10ετες ομόλογο 

Επιτυχημένη  ήταν η χθεσινή επανέκδοση (reopening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πέτυχε στην τέταρτη φετινή έξοδό του στις αγορές τρία στα τρία: χαμηλή απόδοση, μεγάλο όγκο προσφορών και εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Στην ανακοίνωσή του για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου, η έκδοση αυτή μειώνει την εξάρτηση του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα του 10ετούς τίτλου αναφοράς και εδραιώνει την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το 87,2% της χθεσινής επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 12,8% από hedge funds, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες άτακτης ρευστοποίησης του ομολόγου σε περιόδους αναταραχής θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συναλλαγή ξεπέρασε τους 250, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων (63,4%), ενώ ακολούθησαν hedge funds (12,8%), τράπεζες (10,9%), ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία (8,6%) και CB/OIs (4,3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του χθεσινού ομολόγου, ήτοι ποσοστό 95,3%, προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν Έλληνες.

Η προέλευση των επενδυτών με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους ήταν η ακόλουθη: Βρετανία 49%, Σκανδιναβικά κράτη 10,1%, Γερμανία/Αυστρία 8,7%, ΗΠΑ 7,5%, Γαλλία 7,5%, Ελλάδα 4,7%, Ιταλία 4,5%, Κράτη της Ιβηρικής 1,3%, Υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη 4,2%, Λοιπές χώρες 2,5%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να εκμεταλλευθεί, όπως και συνέβη, το άκρως ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες στις 10.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%.

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τη συναλλαγή ήταν εμφανές από το ξεκίνημα και έως τις 13.15 (ώρα Ελλάδος) οι προσφορές ξεπερνούσαν τα 5,4 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε τότε στο 1,5% και το μέγεθος της έκδοσης στα 1,5 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο έκλεισε στις 15.00 (ώρα Ελλάδος), με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 7,6 δισ. ευρώ. Lead managers της χθεσινής έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, που είχαν αναλάβει και την αρχική έκδοση στις 5 Μαρτίου.

 

Συμφωνία Βαρβαρέσος Α.Ε. - τραπεζών

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας «Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία» και των ελληνικών τραπεζών και εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της με τις νέες επενδύσεις πρόκειται να διπλασιαστούν στους επόμενους μήνες. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε «τους τελευταίους δύο μήνες ασχοληθήκαμε επισταμένως με το να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας "Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία" και των ελληνικών τραπεζών. Μια συμφωνία που στόχο είχε τη διάσωση των θέσεων εργασίας, την προστασία του κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και την ανάπτυξη μιας ελληνικής εταιρείας που εξάγει το 90% της παραγωγής της, παράγει εξαιρετικό, ανταγωνιστικό προϊόν και έχει λαμπρές προοπτικές για το μέλλον. Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή η συμφωνία επετεύχθη, η εταιρεία προχωρά την πορεία της και οι εξαγωγές της με τις νέες επενδύσεις πρόκειται να διπλασιαστούν στους επόμενους μήνες. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας που επέδειξαν».

 

 

Αγορές μετοχών από Καματάκη (MLS) μετά τη μεγάλη πτώση

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, στη σκιά της χθεσινής μεγάλης πτώσης 15%. ….. Ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης προχώρησε αγορές μετοχών.

 

Ειδικότερα, η εισηγμένη αναφέρει στην ανακοίνωση της:

 

Η εταιρία MLS πληροφορική Α.Ε με την παρούσα  ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3  και 21 του ν.3556 / 2007 και την απόφαση 1/434/3.7.2007 της ΕΚ ότι ο κ.Ιωάννης Καματάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος την Τρίτη 08/10/2019 πραγματοποίησε αγορά  12.789  μετοχών της εταιρίας MLS Πληροφορική Α.Ε  συνολικής αξίας 41.789,82 ευρώ .

 

08/10/19

 

Trastor - Νέα ΑΜΚ....

Σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 72,6 εκατ. ευρώ προχωρά η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) προκειμένου να συμμετάσχει στη διεκδίκηση σημαντικών επαγγελματικών ακινήτων που πρόκειται να βγουν (ή έχουν ήδη βγει) προς πώληση το επόμενο διάστημα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί γρηγορότερα η απαιτούμενη ρευστότητα, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση (29/10/2019) για την αύξηση κεφαλαίου οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να αποφασίσουν και για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) έως περίπου 41 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, τη Wert Red S.a.r.l. (θυγατρική της Varde Partners).

 

Ενδυναμώνει την ομάδα του ο ΟΠΑΠ

Με ένα από τα πιο έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη στην επικοινωνία, τον Γιάννη Ρόκκα, ο ΟΠΑΠ ενισχύει την δύναμη πυρός του. Ο Γιάννης Ρόκας αναλαμβάνει Επικεφαλής Marketing Επικοινωνίας στον ΟΠΑΠ έχοντας τη συνολική ευθύνη για τις ομάδες Brand/Above the Line, Media Buying, Sponsorships και Below the Line.

Από τη νέα του θέση, ο Γιάννης Ρόκκας, θα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων ολοκληρωμένης εμπορικής επικοινωνίας, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής του brand ΟΠΑΠ και των προϊόντων της εταιρείας.

Ο Γιάννης Ρόκκας διαθέτει επαγγελματική εμπειρία άνω των 20 ετών, έχοντας υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στο διαφημιστικό και τον τραπεζικό κλάδο. Πριν την έλευση του στην Ομάδα του ΟΠΑΠ, κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας μεταξύ άλλων τη συνολική ευθύνη για τα προγράμματα μάρκετινγκ,  επικοινωνίας και ενίσχυσης της εμπειρίας του πελάτη του ομίλου.

Επίσης, ο Κωστής Πάικος αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή του Digital Center of Excellence, στην Ομάδα Τεχνολογίας & Digital του ΟΠΑΠ. Ο Κωστής Πάικος προέρχεται από την Eurobank, στην οποία εργάστηκε τα τελευταία 17 χρόνια και κατείχε μέχρι πρόσφατα τη θέση του Διευθυντή Digital Services & User Engagement. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης, τόσο εντός της εταιρείας, όσο και προς τους πελάτες του ΟΠΑΠ.

'Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το reopening της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την αρχική τιμολόγηση της απόδοσης να διαμορφώνεται στο 1,55%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις αγορές ξαναβγαίνει το ελληνικό Δημόσιο με το άνοιγμα της τελευταίας έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου.

O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να ξανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται στο 1,385%, ενώ το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος είχε διαμοφωθεί στο 3,9% (η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

 

Ανακοίνωση της Hard Rock International

Η Hard Rock International κατέθεσε επισήμως την προσφορά της στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο πλαίσιο του Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο, Ξενοδοχείο και Πολιτιστικό Κέντρο στο Ελληνικό.

Η Hard Rock International υπέβαλε την προσφορά της μόνη της, ως Εταιρεία που βασίζεται αποκλειστικά στη δική της ικανότητα να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να λειτουργήσει και να χρηματοδοτήσει το έργο.

Η Hard Rock International δεσμεύεται να διαθέσει τις μοναδικές της ικανότητες προκειμένου να δημιουργήσει στο Ελληνικό ένα Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών για τον Ελληνικό λαό.

Ανυπομονούμε να οργανώσουμε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα για να μοιραστούμε το όραμά μας με τους Έλληνες και τον υπόλοιπο κόσμο, όταν, όπως ευελπιστούμε, κατακυρωθεί στην Εταιρεία μας ο Διαγωνισμός από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

 

07/10/19

 

 

Πρόστιμα 400.000 ευρώ στον ΟΤΕ για διαφημιστικά μηνύματα

 

Δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον ΟΤΕ για παράβαση της νομοθεσίας περί προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών (διαφημιστικά μηνύματα και τηλεφωνήματα).

 

Ειδικότερα, με απόφαση της Αρχής επιβλήθηκε πρόστιμό 200.000 ευρώ στον ΟΤΕ μετά από καταγγελίες συνδρομητών του οι οποίοι, αν και είχαν εγγραφεί στο μητρώο αντιρρήσεων («opt-out») του παρόχου τους, είχαν λάβει τηλεφωνικές κλήσεις από τρίτες εταιρείες για σκοπούς προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Στην δεύτερη περίπτωση, υπήρξαν και πάλι στην Αρχή καταγγελίες από παραλήπτες μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου του ΟΤΕ σχετικά με τη μη δυνατότητα διαγραφής τους από τη λίστα αποδεκτών μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου.

 

Κατά την εξέταση των καταγγελιών προέκυψε ότι από το 2013 και μετά, λόγω τεχνικού σφάλματος, δεν λειτουργούσε η διαγραφή από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου για όσους παραλήπτες το ζητούσαν μέσω του συνδέσμου “unsubscribe”.

 

Σύμφωνα με την Αρχή, ο ΟΤΕ δεν διέθετε την προβλεπόμενη διαδικασία. Μετά από παρέμβαση της Αρχής διορθώθηκε το σφάλμα στην συνέχεια και έτσι προέβη στη διαγραφή 8.000 περίπου προσώπων από τις λίστες αποδεκτών των μηνυμάτων, οι οποίοι είχαν ανεπιτυχώς προσπαθήσει να διαγραφούν από το 2013 και μετά.

 

Και στην δεύτερη αυτή περίπτωση η Αρχή επέβαλε στον ΟΤΕ δεύτερο πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

 

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda με 1,66% η Aegean Airlines

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, η AEGEAN προχωρά σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, συμπράττοντας στο μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης της χώρας, που μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό της Αθήνας, στο Ελληνικό.

Συγκεκριμένα, η AEGEAN ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας με τη Lamda Development για την προώθηση του Ελληνικού. Ειδικότερα, η AEGEAN θα παρουσιάζει στους επιβάτες της υλικό με τα χαρακτηριστικά αλλά και τις νέες υπηρεσίες, εμπειρίες και προϊόντα που θα μπορούν να απολαμβάνουν με την εξέλιξη του έργου. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση του έργου στους επιβάτες της AEGEAN, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από πόλεις του εξωτερικού, και μέσω αυτής της υποστήριξης της επιτυχούς ανάπτυξης του.

Με τη σύμπραξη αυτή, η AEGEAN ανακηρύσσεται ως ο «Επίσημος Αερομεταφορέας του Ελληνικού» και στο εξής, θα προβάλλεται με αυτήν της την ιδιότητα από τον φορέα ανάπτυξης του έργου στις παρουσιάσεις αλλά και στο υλικό επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι, η AEGEAN συνδέει το όνομα της με το πλέον εμβληματικό, αναπτυξιακό έργο στη χώρα, η επιτυχία του οποίου αποτελεί εθνικό στόχο, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Με δεδομένο ότι η AEGEAN δραστηριοποιείται σε 44 χώρες, με δίκτυο 151 προορισμών και μεταφέρει 14 εκ επιβάτες ετησίως, είναι προφανές ότι η σύμπραξη αυτή θα έχει ισχυρή αποτελεσματικότητα και για τα δυο μέρη.

Πέραν της προβολής του έργου, η AEGEAN θα συμμετέχει στην επένδυση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, αγοράζοντας ίδιες μετοχές της Lamda Development που αντιστοιχούν στο 1.66% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόθεση της είναι να συμμετέχει και στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ασκώντας τα δικαιώματα των μετοχών που θα έχει αποκτήσει, διαμορφώνοντας έτσι, το σύνολο της σκοπούμενης επένδυσης της AEGEAN στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, στα 20 εκ ευρώ.

Αναφερόμενος στη σύμπραξη αυτή, ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε: «Το Ελληνικό, είναι έργο πνοής και εθνικής σημασίας στον κύριο κόμβο, στην καρδιά της δραστηριότητάς μας. Αναβαθμίζει το πρόσωπο της Αθήνας και της χώρας στο εξωτερικό, δημιουργεί νέους λόγους επίσκεψης, συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού καθιερώνοντας την πόλη στις City Break επιλογές διεθνώς. Η AEGEAN, η αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και της Αθήνας, στηρίζει την προσπάθεια αυτή, που δημιουργεί πολλαπλασιαστικές συνέργειες».

Τι αναφέρει η ΛΑΜΔΑ

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Lamda Development, σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για πώληση μέρους των ιδίων μετοχών (ποσοστού 1.66% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας) στην εταιρεία ΑEGEAN, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε:

«Η Lamda Development βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής, θα είναι η αρχή για μια ευρύτερη και σημαντικότατη συνεργασία με την AEGEAN, ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των αερομεταφορών στην Ελλάδα, που θα την καταστήσει επίσημο αερομεταφορέα του Ελληνικού. Στόχος είναι η συνεργασία αυτή να αποτελέσει ένα πρώτο, εξαιρετικό δείγμα συνένωσης δυνάμεων και ανάπτυξης συνεργιών, ώστε να καταστεί η Αθήνα παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

Ταυτόχρονα, αποτελεί αφετηρία μελλοντικών συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών και επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη και βαθιά πίστη του επιχειρηματικού κόσμου στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού».

 

Χατζηδάκης - ΔΕΗ: Διακοπή ρεύματος σε 30.000 κακοπληρωτές 

H κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές της ΔΕΗ κι όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚωστής Χατζηδάκης, μπορεί να την... πληρώσουν και κάποιοι άδικα.

Όπως τόνισε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ για 30.000 αποκοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστάνε, ενώ μπορούν να πληρώσουν. «Ξέρουμε ότι τα μισά περίπου από αυτά που μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ, τα χρωστάν 60.000 συμπολίτες μας που φτωχούς δεν τους λες», τόνισε. «Θα μου πείτε, αποκλείεται να γίνει λάθος και να κοπεί το ρεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη; Ευθέως λέω δεν αποκλείω και είμαστε εδώ για να διορθώνουμε αμέσως το πρόβλημα».

Οσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι με την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει η πώληση, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και μέχρι να εξυγιανθεί αποκλείεται να βρεθεί ενδιαφερόμενος. Ωστόσο, είπε ότι αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα και να δώσει μια μικρή ώθηση είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ που είναι το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ.

 

Χατζηδάκης: Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι λόγω των κυβερνητικών μέτρων που «έδωσαν προοπτική» «ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε» όμως «βεβαίως η κατάσταση της επιχείρησης δεν έγινε παραδεισένια».

Στη συνέντευξή του μιλά για σειρά διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν στην σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με χρονικό όριο το 2028, την κατάργηση των ΝΟΜΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ», την προώθηση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, και την ενθάρρυνση της ΔΕΗ για άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες «για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος» τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την πολιτική του κ. Τσίπρα καθώς ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ».

Σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον εαυτό του» και κάνει λόγο για «υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε τις συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, τις ίδιες συμβάσεις για τις οποίες πανηγύριζε μόλις τον περασμένο Ιούνιο».

 

06/10/19

 

Πού και πώς θα αναπτυχθούν οι 7 γειτονιές του Ελληνικού

 

Την εικόνα που θα έχουν οι επτά γειτονιές του Ελληνικού δίνει η τέταρτη και τελευταία απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις επτά περιοχές κατοικίας που θα βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου και οι οποίες με το σχέδιο αυτό συγκεκριμενοποιούνται σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου. Η απόφαση καθυστέρησε ένα δεκαήμερο να εκδοθεί, καθώς έπρεπε να γίνουν διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.

Μετά τις αποφάσεις για το πάρκο, τις «περιοχές ανάπτυξης» (στις οποίες περιλαμβάνεται και το καζίνο) και την παραλιακή ζώνη, προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3687Β) η έγκριση των πολεοδομικών μελετών για τις επτά περιοχές κατοικίας. Σύμφωνα με την απόφαση και τους χάρτες που τη συνοδεύουν:

1. Γειτονιά Ολυμπιακής Αεροπορίας. Περιοχή κατοικίας στα βορειοανατολικά της έκτασης, με όριο τη λεωφόρο Ποσειδώνος (μέγιστη δόμηση 231.400 τ.μ.). Στα τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα που «βλέπουν» προς το εσωτερικό του πάρκου θα επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων έως 50 μέτρα.

2. Δυτική γειτονιά του πάρκου. Περιοχή κατοικίας (μέγιστη δόμηση 416.700 τ.μ.) που «κυκλώνει» τη σημερινή κατοικημένη «λωρίδα» κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος στο Ελληνικό. Περιλαμβάνει στα όριά της τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της ΥΠΑ και το Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ, που παραμένουν. Σε επαφή με τη σημερινή περιοχή κατοικίας θα έχει ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

3. Ανατολική γειτονιά του πάρκου. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της έκτασης, κοντά στο μεγάλο κτίριο της ΥΠΑ. Εκεί βρίσκεται μια από τις πύλες του Ελληνικού, η οποία θα καταλήγει σε ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα από το κτίριο Σαάρινεν. Στην περιοχή παραμένουν τα κτίρια της ΕΜΥ. Καταλαμβάνει έκταση 318 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 161 είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

4. Γειτονιά επιχειρηματικού κέντρου λεωφόρου Βουλιαγμένης. Βρίσκεται πίσω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του σταθμού μετρό Αργυρούπολης. Περιλαμβάνει το αμαξοστάσιο του τραμ. Εχει χρήση πολεοδομικού κέντρου, επομένως εκεί θα αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κτίρια άλλων χρήσεων (μέγιστη δόμηση 675.000 τ.μ.). Στο άκρο του επιτρέπεται να κατασκευαστεί ένας από τους ουρανοξύστες (έως 200 μέτρα) και μεγάλο εμπορικό κέντρο.

5. Γειτονιά του λόφου. Βρίσκεται πίσω από το πολεοδομικό κέντρο της Βουλιαγμένης, ανάμεσα στον λόφο Χασάνι και στα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Αεροπορίας. Θα έχει κυρίως κατοικίες, με μέγιστη δόμηση 162.800 τ.μ.

6. Γειτονιά των Τραχώνων. Περιοχή κατοικίας που ορίζεται από το υπό ανασύσταση ρέμα Τραχώνων. Θα έχει 11 οικοδομικά τετράγωνα και μέγιστη δόμηση 161.400 τ.μ.

7. Γειτονιά παραλίας Αγίου Κοσμά. Το «φιλέτο» του Ελληνικού, έκτασης 300 στρεμμάτων (εκ των οποίων το μισό κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι), με «πρόσωπο» στη θάλασσα. Θα περιλαμβάνει περιοχές αμιγούς κατοικίας και έναν ουρανοξύστη (έως 200 μέτρα).

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές περιλαμβάνουν και τμήμα της υπό διαμόρφωση «πολιτιστικής διαδρομής», την οποία θα εγκρίνει σε επόμενη φάση το υπουργείο Πολιτισμού. Οι σημερινές αρχαιολογικές αποθήκες θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο με δαπάνη του επενδυτή. 

Πηγή: Καθημερινή

 

04/10/19

 

Η Hard Rock International κατέθεσε την προσφορά της για το "καζίνο" στο Ελληνικο

«H σημερινή ημέρα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και η Hard Rock International είναι πολύ υπερήφανη για την κατάθεση της προσφοράς μας στο Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό», δήλωσε ο John Eder, Executive Vice President & Chief FinancialOfficer της Hard Rock International, παραδίδοντας σήμερα στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων την ειδικά κατασκευασμένη σφραγισμένη τροχήλατη βαλίτσα με το λογότυπο της Eταιρείας, που περιείχε την προσφορά της στο "Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο, Ξενοδοχείο και Πολιτιστικό Κέντρο στο Ελληνικό" (νομιμοποιητικά δικαιολογητικά, τεχνική και οικονομική προσφορά).

«Για μία ακόμη φορά ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους Έλληνες εδώ και τρεις δεκαετίες και ανυπομονούμε να κάνουμε αυτόν τον ήδη ισχυρό δεσμό ακόμη πιο δυνατό για πολλά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε, οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

 
 
 

Ελληνικό: Έφτασε η μεγάλη μέρα για την επένδυση των 8 δισ.€

Για πρώτη φορά βρέθηκαν, χθες, από κοινού, δημόσια, σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, οι δύο διεκδικητές, οι αμερικανικές εταιρείες Mohegan Gaming & Entertainment και Hard Rock International του έργου της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (Integrated Resort Casino) στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου.

Στην εκδήλωση, που είχε ως θέμα την επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, στο Ελληνικό εκτός από τα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υποψήφιων εταιρειών, το «παρών» έδωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, το ανώτατο στέλεχος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Ζωντανός, ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γ.Κωνσταντάτος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Μάριο Κοντομέρκος, που έχει συμπράξει με τον κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόκειται να καταθέσει τη μία από τις δύο δεσμευτικές προσφορές, σήμερα, για τη διεκδίκηση του IRC, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πουλήσαμε ποτέ κάτι που κατασκευάσαμε», επιθυμώντας να καταδείξει τη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας στις περιοχές που επενδύει.

Τόνισε ότι η εταιρεία, σταθερά, πραγματοποιεί δράσεις εθελοντικής και φιλανθρωπικής προσφοράς, έχοντας επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αμερική για τη βελτίωση υποδομών, όπως το δίκτυο ύδρευσης και μάλιστα σε περιοχές εκτός της δικαιοδοσίας της. H επένδυση στο Ελληνικό θα μεταμορφώσει όχι μόνο την Αττική, αλλά και συνολικά τη χώρα, όπως είπε ο ελληνικής καταγωγής Μάριο Κοντομέρκος.

Όπως αναφέρει το Έθνος, από την πλευρά του, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hard Rock International John Eder ανέφερε ότι το 1971, οπότε ξεκίνησε την λειτουργία της, η εταιρεία διέθετε μόλις 2 άτομα. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα από όλους τους οίκους αξιολόγησης στις ΗΠΑ, ενώ είναι ένας από τους καλύτερους εργοδότες στην Αμερική.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών περιορίστηκαν να διατυπώσουν, εκ νέου, τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του IRC στο Ελληνικό με όρους αειφορίας και κοινωνικής ευθύνης, αλλά δεν αποκάλυψαν τα όσα σχεδιάζουν, κάτι που υπήρξε αναμενόμενο, λόγω των αυστηρών κανονιστικών συμμορφώσεων που προβλέπει η συμμετοχή τους στο σημερινό διαγωνισμό. Όπως όμως, έχουν αναφέρει, η επένδυση για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα, όπου θα δείχνουμε προς τους επενδυτές μας το καλό μας πρόσωπο», σημειώνοντας ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα είναι το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου απηύθυνε κάλεσμα σε όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον έργο, που αποτελεί την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που θα γίνει στην Ελλάδα και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Εκτός από τις 75.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα υλοποιηθούν αναβαθμισμένες δημόσιες συγκοινωνίες, δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων άνω των 50 χιλιομέτρων, καινούργια παραλία 1,5 χλμ. ελεύθερης πρόσβασης, και το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης.

Ο διαγωνισμός

Η ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (Integrated Resort Casino), κρίνει την τύχη συνολικά του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς η συμβολή του IRC στην κερδοφορία της επένδυσης είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι όμως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία;

Οι εκπρόσωποι των υποψήφιων επενδυτών θα καταθέσουν μέχρι τις 11 το πρωί τις προσφορές τους, ενώ λίγες ώρες αργότερα, στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου της τυπικής πληρότητας των φακέλων.

Στη συνέχεια τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή, με τη διαδικασία να πραγματοποιείται σε τρία στάδια που περιλαμβάνουν τον έλεγχο των δικαιολογητικών, της τεχνικής πρότασης και της οικονομικής προσφοράς.

Η διαδικασία μέχρι την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ενάμιση μήνα. Στη συνέχεια η σύμβαση παραχώρησης θα οδηγηθεί προς έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας θα σημάνει την καταβολή από την Lamda Development της πρώτης δόσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 915 εκατ. ευρώ του τιμήματος για το Ελληνικό. Και κατ’επέκταση, τη σταδιακή έναρξη των -σε πρώτη φάση πρόδρομων-κατασκευαστικών εργασιών.

 

03/10/19

 

Ανάθεση έργου στην INTRASOFT από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της:

Η INTRASOFT International, η παγκόσμια εταιρεία Πληροφορικής, ανέλαβε νέο έργο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), το οποίο καλύπτει υπηρεσίες ανάπτυξης και συντήρησης λογισμικού, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών τεχνικής και λειτουργικής υποστήριξης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), ο οποίος ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ασχολείται με την εφαρμογή της πρωτοποριακής νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα, προς όφελος της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Για την επόμενη τετραετία, η INTRASOFT International θα είναι επικεφαλής κοινοπραξίας για το έργο της παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και συντήρησης λογισμικού, καθώς και τεχνικής, λειτουργικής υποστήριξης. Η σύμβαση καλύπτει επίσης την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εφαρμογών, υποστήριξης εσωτερικών εργασιών, καθώς και άλλες ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες για την εκπλήρωση του στρατηγικού σχεδίου, της αποστολής και του οράματος του ECHA.

Επιπλέον, η INTRASOFT θα παρέχει καινοτόμες συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό τον ευέλικτο μετασχηματισμό του ECHA προς μια Agile μεθοδολογία, με στόχο ολοκληρωμένες διαδικασίες ανάπτυξης λογισμικού (DevOps) στο σύνολο του οργανισμού.

Ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRASOFT International σχολίασε: «Η νέα αυτή επιτυχία σηματοδοτεί την αρχή της συνεργασίας μας με τον ECHA μέσα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο. Με κάθε νέο έργο η INTRASOFT επιβεβαιώνει την ηγετική της θέση στο software development ανάμεσα στους προμηθευτές ΙΤ των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων.  Ανυπομονούμε να ξεκινήσει η συνεργασία μας με τον πρωτοπόρο οργανισμό ECHA».

 

Οι εκτιμήσεις της Citi για την πορεία των βασικών δεικτών μέχρι το τέλος του 2020…..

Παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατ΄ επέκταση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων. Αρκετά θετική εμφανίζεται η Citi για την πορεία των αγορών μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή για τους επόμενους περίπου 15 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούνε πως στο τέλος του 2020, ο S&P 500 θα βρίσκεται σε 11% υψηλότερα επίπεδα από τις τρέχουσες τιμές.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές και όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Ακόμη και στο Λονδίνο και παρά τα όσα συμβαίνουνε με το BREXIT, η εκτίμηση είναι πως στο τέλος του 2020, ο FTSE 100 θα βρίσκεται 9%. Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, η εκτίμηση είναι πως ο MSCI EM στο τέλος του 2020 θα είναι 1.080 μονάδες, δηλαδή 7% υψηλότερα.

 

02/10/19

 

ETEEurobank: Οι τράπεζες με τις περισσότερες θετικές αναθεωρήσεις στην Ευρώπη ….. Alpha Bank – Πειραιώς τις περισσότερες αρνητικές ….

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Bank σε ανάλυση της με τίτλο Consensus Tracker, ανάλυση στην οποία συγκεντρώνονται οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις (Factset), τις οποίες οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας συγκρίνουνε με τις δικές τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα μεγέθη των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Και όπως λοιπόν αναφέρει η ανάλυση της DB, η Deutsche Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Εurobank, μαζί με τις Standard Chartered, BBVA και Τράπεζα της Ιρλανδίας, έχουν δει τις πιο θετικές προσαρμογές σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020 τον τελευταίο μήνα. Την ίδια στιγμή τις μεγαλύτερες αρνητικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2020, έχουν δει, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι Commerzbank, Τράπεζα ΠειραιώςAlpha Bank, Bankia και Clydesdale Bank (CYBG).

 

Στο τελικό στάδιο η συγχώνευση «Σελόντα» - «Νηρεύς»

Με «βαρέλι δίχως πάτο» μοιάζουν οι δανειακές ανάγκες της «Σελόντα», καθιστώντας την ολοκλήρωση της συγχώνευσής της με τη «Νηρεύς» υπό τη σκέπη του ομίλου «Ανδρομέδα», κάτι παραπάνω από επιτακτική και επείγουσα. Τα βάρη που κουβαλούσε η εταιρεία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω και της συνέχισης της κατάρρευσης των τιμών στην τσιπούρα και το λαβράκι, με συνέπεια από τις αρχές του χρόνου να έχει λάβει δύο νέα δάνεια, ως κεφάλαιο κίνησης, συνολικού ύψους 19,2 εκατ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει η Καθημερινή, ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, η «Σελόντα» άντλησε τους πρώτους μήνες του 2019 δάνειο 11,4 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και βασικές μετόχους της, ενώ τους πρώτους μήνες του β΄ εξαμήνου έλαβε νέα χρηματοδότηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελεγκτές της «Σελόντα» (Grant Thornton) επισημαίνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου υπερβαίνουν τα κυκλοφοριακά περιουσιακά στοιχεία κατά 10,4 εκατ. και 7,4 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και συνεπώς «η εταιρεία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αναμένεται να έχει σημαντικές ταμειακές εκροές και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας». Πάντως, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας δρομολογείται κανονικά, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στην παρούσα φάση δεν υφίστανται περιορισμοί στην επίτευξή των όρων που έχουν τεθεί.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Σελόντα» διαμορφώθηκε σε 73,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, υποχωρώντας κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Η μείωση της αξίας των πωλήσεων των ιχθύων προέρχεται κυρίως από την πτώση των τιμών πωλήσεων (μείωση 7,5% της μεσοσταθμικής τιμής πώλησης ολόκληρων ιχθύων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018). Οι πωλούμενες ποσότητες τσιπούρας μειώθηκαν κατά 28% και οι τιμές κατά 3%, ενώ στο λαβράκι ενισχύθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 18%, οι τιμές όμως υποχώρησαν κατά 12,2%. Οι ζημίες του ομίλου διευρύνθηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αρνητική ήταν η επίδραση της μείωσης των τιμών και στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της «Νηρεύς». Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 96,8 εκατ. ευρώ έναντι 98,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης των ψαριών κατά 7,7%, ενώ η «Νηρεύς» πούλησε 9,3% μεγαλύτερη ποσότητα ψαριών. Ζημιογόνο ήταν το πρώτο εξάμηνο και για τη «Νηρεύς». Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα μετά φόρων ήταν ζημίες 15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. 

 

01/10/19

 

«Πράσινο φως» στην προαιρετική πρόταση της SAZKA Group για τον ΟΠΑΠ

«Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να ξεκινήσουμε την προαιρετική δημόσια πρότασή μας για τον ΟΠΑΠ, σε συνέχεια της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Karel Komarek, Πρόεδρος του SAZKA Group.

«Η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ελκυστική για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης μας στην ελληνική οικονομία. Η πρότασή μας, η οποία πραγματοποιείται σε μετρητά και για την οποία έχουν δεσμευθεί κεφάλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέρει στους μετόχους του ΟΠΑΠ έναν μηχανισμό για να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχει ήδη δημιουργηθεί».

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την σημερινή του συνεδρίασή του αποφάσισε την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση της εταιρείας «SAZKA Group a.s.» προς τους μετόχους της εταιρείας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑE».

 

Attica Group: Πωλήσεις άνω των 164 εκατ.ευρώ και κέρδη 15,5 εκατ.ευρώ το Α' εξάμηνο 2019

Eνοποιημένες πωλήσεις 164,01 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 έναντι 131,68 εκατ. από το α΄ εξάμηνο του 2018 παρουσίασε η Attica Group, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG). Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,50 εκατ. ευρώ, έναντι 12,29 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2018. 

Επισημαίνεται ότι η Attica Group ενοποιεί την ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. («HSW») για ολόκληρο το α΄ εξάμηνο 2019, ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του α΄ εξαμήνου του 2018 ενοποιήθηκε για περίοδο ενός μήνα (1.6.2018-30.6.2018).

Η αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της ενοποίησης της HSW καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018, ανόδου της τιμής των καυσίμων (μέση αύξηση 11%).

Επισημαίνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας έχει έντονη εποχικότητα με υψηλότερη κίνηση τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και χαμηλότερη τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

Στις 30 Ιουνίου 2019, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 44,17 εκατ. ευρώ, έναντι 59,42 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2018. 

Τα ενσώματα πάγια του ομίλου ανήλθαν σε 682,15 εκατ. ευρώ, έναντι 690,36 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ο όμιλος στις 30.6.2019 είχε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 266,76 εκατ. ευρώ, έναντι 274,50 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018 και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 81,44 εκατ. έναντι 71,58 εκατ. στις 31.12.2018, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων αποπληρώθηκε από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 409,65 εκατ. ευρώ από 409,18 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018.

Μεταφορικό έργο

Το μεταφορικό έργο του ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο όμιλος ενοποιεί την HSW για ολόκληρο το α΄ εξάμηνο 2019, ενώ στις οικονομικές καταστάσεις του α΄ εξαμήνου 2018 την ενοποίησε για περίοδο ενός μήνα (1.6.2018-30.6.2018), ανήλθε σε 2,5 εκατ. επιβάτες (αύξηση 23,7% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2018), 341 χιλ. Ι.Χ. οχήματα (αύξηση 22,3%) και 192 χιλ. φορτηγά οχήματα (αύξηση 14,2%).

Στις γραμμές της Αδριατικής καθώς και στις γραμμές Ηρακλείου και Χανίων, τα πλοία της Attica Group λειτουργούν κοινοπρακτικά με πλοία της ΑΝΕΚ Α.Ε..

Στις 15.5.2019 η Attica Group ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του φορτηγού πλοίου Anglia Seaways από την εταιρεία DFDS, έναντι συνολικού τιμήματος 12.050.000 ευρώ τοις μετρητοίς. 

Το πλοίο έχει ολικό μήκος 142,5 μέτρα, υπηρεσιακή ταχύτητα 17,5 κόμβων, είναι έτους κατασκευής 2000, έχει μεταφορική ικανότητα 1.680 μέτρων φόρτωσης ή 120 ασυνόδευτων φορτηγών οχημάτων, με δυνατότητα μεταφοράς ειδικών φορτίων. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 2019. Το πλοίο μετονομάστηκε σε Blue Carrier 1 και δρομολογήθηκε στις γραμμές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, στην Ελληνική Ακτοπλοΐα.

 

Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε από το 1,34% έως το 1,37%

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν τη Δευτέρα η δευτερογενής αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε από το 1,34% έως το 1,37%.

Η τάση πάντως που φαίνεται να διαμορφώνεται στις αποδόσεις είναι ανοδική (με υποχώρηση των τιμών). Άλλωστε, πτωτικά κινούνται όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Η παγίωση της τάσης αυτής είναι πιθανόν να επηρεάσει την σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Οικονομικών νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το κουπόνι του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένο και σημερα το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 8 εκατ.ευρώ τα οποία στο σύνλο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,35% απο 1,34% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,57% να διαμορφωθεί στο 1,92% απο 1,91%

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ φθάνοντας τα 1,0904 δολ. απο τα 1,0937 που ανοιξε η αγορά. Η αναπτυξιακή υπεροχή των ΗΠΑ και η ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις ευνοούν το δολάριο. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο (101,7) από το Φεβρουάριο του 2015, καταδεικνύοντας σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά στις ΗΠΑ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο λιγότερο (0,1%) από το αναμενόμενο (0,3%, Ιούλιος: 0,5%).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,352%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,455% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,462%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0889 δολ.

 

30/09/19

 

Τι λέει η Creta Farm για το νέο ΔΣ ….

Με ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει τα ακόλουθα: 

Επί των δημοσιεύματων που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο διαδίκτυο με θέμα το «νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας», η Εταιρεία διασαφηνίζει ότι το ισχύον και νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας είναι αυτό που βρίσκεται δημοσία αναρτημένο στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της υπηρεσίας ΓΕ.ΜΗ. και οιοσδήποτε μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή. Τέλος, η Εταιρεία επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη περί του αντιθέτου πληροφορία δημοσιοποιείται, συνιστά σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κοινού.  

Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. - Αύξηση 53,2% των εσόδων και σημαντική κερδοφορία στο Α’ εξάμηνο του 2019

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώνει τη σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών του Ομίλου για το Α’ εξάμηνο του 2019 τα οποία ανήλθαν σε €2.568 χιλ. έναντι ζημιών €306 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Αύξηση επίσης της τάξεως του 53,2% παρουσίασαν και τα έσοδα από μισθώματα του Ομίλου και ανήλθαν σε €3.938 χιλ. έναντι €2.571 χιλ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2018. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) δεκαπλασιάσθηκαν εντός του Α’ εξαμήνου του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 και ανήλθαν σε €4.366 χιλ. από €423 χιλ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από αναπροσαρμογή επενδυτικών ακινήτων και προβλέψεων απομείωσης απαιτήσεων (adjusted EBITDA) υπερδιπλασιάσθηκαν και ανήλθαν σε €835 χιλ. έναντι €377 χιλ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2018. Την 30η Ιουνίου 2019, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιελάμβανε 50 εμπορικά ακίνητα (κυρίως γραφεία και καταστήματα), υψηλής ποιότητας και απόδοσης, σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές της χώρας, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 113 χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία €163.564 χιλ. έναντι €113.251 χιλ. την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η Εταιρεία κατά το A’ εξάμηνο του 2019 επένδυσε κεφάλαια ύψους €18,7 εκατ. για την αγορά 4 επενδυτικών ακινήτων και εξαγόρασε 4 εταιρείες με ισάριθμα ιδιόκτητα ακίνητα εύλογης αξίας €29,6 εκατ., τα οποία συνολικά συνέβαλαν στην αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου και στην δημιουργία σημαντικών υπεραξιών. Εντός του Α’ εξαμήνου του 2019 ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη από την αναπροσαρμογή των επενδυτικών του ακινήτων σε εύλογες αξίες ύψους €3.570 χιλ. έναντι κερδών €112 χιλ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. H Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2019 ανήλθε σε €85.099 χιλ. ή €1,055 ανά μετοχή.

 

Tα commodities που έκλεψαν τις εντυπώσεις….

Στο τέλος φτάνει σήμερα το 3ο τρίμηνο του 2019. Και τις εντυπώσεις έκλεψε το ασήμι, με την τιμή του να απογειώνεται 15% το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Κέρδη 11% καταγράφει στην ίδια περίοδο η πλατίνα, ενώ ο χρυσός έχει ενισχυθεί περίπου 6,5%, αλλά παρουσιάζει άνοδο 17% από τις αρχές του 2019, οδεύοντας έτσι προς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ. 

Η έντονη απήχηση των πολύτιμων μετάλλων αποτυπώνεται και στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που συνδέονται με τις τιμές τους ή στις μετοχές μεγάλων παραγωγών μετάλλων. Κέρδη σε διψήφιο ποσοστό εξασφάλισαν το SPDR Gold Trust και το iShares Silver Trust.

Να σημειωθεί ότι η πολύ καλή επίδοση του τριμήνου έρχεται παρά τις πιέσεις, που ασκήθηκαν στις τιμές τον Σεπτέμβριο. Η τιμή του χρυσού κοντά στα 1.500 δολάρια η ουγκιά, είναι περίπου 3% χαμηλότερα από τα υψηλά έξι ετών στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

29/09/19

 

Επενδύσεις 20 εκατ. σε ακίνητα από Βιοχάλκο

Στη δημιουργία υπεραξιών στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του έχει εστιάσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ο όμιλος Βιοχάλκο, ενόψει της σύστασης της νέας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Noval AΕΕΑΠ, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, με δεδομένο άλλωστε ότι η σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εξασφαλιστεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει τις επεκτάσεις και αναβαθμίσεις των δύο υφιστάμενων εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται, δηλαδή το River West στον άξονα της Λ. Κηφισού και το Mare West στην Κόρινθο.

Ειδικότερα, έχοντας ως στόχο την αύξηση των εσόδων από μισθώματα, αλλά και της επισκεψιμότητας, δρομολογούνται επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή ενός κτιρίου 23.000 τ.μ. (περιλαμβανομένων των υπογείων), το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως εμπορικά καταστήματα σε οικόπεδο όμορο του River West. Το εν λόγω οικόπεδο έχει αποκτηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η «Ακτωρ» του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Προόδου 1-3, όπισθεν ακριβώς του River West. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για μίσθωση καταστημάτων εντός εμπορικών κέντρων παραμένει σταθερά υψηλή και η πληρότητα του κέντρου ανέρχεται πλέον σε 100%, ήταν δεδομένη η ανάγκη για την επέκτασή του.

Αντίστοιχα, στο Mare West της Κορίνθου, κατασκευάζεται ένα αθλητικό - ψυχαγωγικό πάρκο 7.000 τ.μ., το οποίο θα πλαισιώσει το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο, ενισχύοντας την απήχησή του, καθώς θα εμπλουτιστούν οι σημερινές εμπορικές χρήσεις και με συμπληρωματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, αμφότερα τα ακίνητα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αναφορικά με τις επιδόσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, το 2018, το εμπορικό κέντρο River West κατέγραψε αύξηση εσόδων από μισθώματα κατά 6,5%, ενώ η επισκεψιμότητα ενισχύθηκε κατά 10%, τη στιγμή που το ποσοστό πληρότητας είναι 100%.

Παράλληλα, το εμπορικό πάρκο Mare West της Κορίνθου πέτυχε αύξηση εσόδων και επισκεψιμότητας κατά 5% και 10%, αντίστοιχα.

Σημαντική εξέλιξη κρίνεται και η πρόσφατη εξασφάλιση της περιβαλλοντικής πιστοποίησης LEED του συγκροτήματος γραφείων που ολοκλήρωσε η Βιοχάλκο στην οδό Αποστολοπούλου 24-26 στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για το κτίριο με την επωνυμία «The Butterfly», το οποίο είναι κατά 100% μισθωμένο.

Η λήψη της εν λόγω πιστοποίησης είναι σημαντική, καθώς εξασφαλίζει τον υψηλό βαθμό ελκυστικότητας του ακινήτου σε πιθανούς νέους μισθωτές, ή επενδυτές, επιτρέποντας παράλληλα και ένα υψηλότερο μίσθωμα, συγκριτικά με ένα συμβατικό ακίνητο, λόγω των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών που προσφέρει. Ανάλογη πιστοποίηση θα λάβει και το υπό κατασκευήν συγκρότημα γραφείων The Orbit, που αναπτύσσεται στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος της Λ. Πανόρμου, για το οποίο υφίσταται συμφωνία μίσθωσης από την Taxibeat.

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο όμιλος Βιοχάλκο, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του τομέα ανάπτυξης ακινήτων ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 10,5%. Η αύξηση οφείλεται στις νέες μισθώσεις που υπεγράφησαν, όπως επίσης και σε αναπροσαρμογές ενοικίων προς τα πάνω. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,88 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29% έναντι των 2,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

 

27/09/19

 

ΕΥΔΑΠ: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στο 6μηνο

Αύξηση Κερδών προ Φόρων κατά 32,5% σε 34,5 εκατ. ευρώ έναντι 26,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018

Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 39,9% σε 25,1 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ  το πρώτο εξάμηνο του 2018

Αύξηση EBITDA* κατά 21,5% σε 44,6 εκατ. ευρώ έναντι 36,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018

Μείωση Λειτουργικών Εξόδων προ Αποσβέσεων (OPEX)* κατά 8% σε 107,7 εκατ. ευρώ από 117,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η ΕΥΔΑΠ συνέχισε την εύρωστη πορεία της, εμφανίζοντας αυξημένη κερδοφορία, παρά τη μικρή μείωση του κύκλου εργασιών.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση -1,1% και διαμορφώθηκε στα 151,7 εκατ. ευρώ από 153,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Η ταυτόχρονη όμως μείωση των λειτουργικών εξόδων προ αποσβέσεων* κατά 9,8 εκατ. ευρώ (-8%), που διαμορφώθηκαν στα 107,7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποχώρησης των σχηματισμένων προβλέψεων για επίδικες υποθέσεις, αύξησε το μικτό περιθώριο κέρδους κατά 9,5 εκατ. ευρώ (+15,6%), ήτοι 70,7 εκατ. ευρώ από 61,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι δείκτες μέτρησης αποδοτικότητας εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Συγκεκριμένα, τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA)* της Εταιρείας παρουσίασαν αύξηση κατά 21,5% ή +7,9 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 44,6 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ το EBITDA margin* διαμορφώθηκε στο 29% από 24%.

Ομοίως, αύξηση 46,7% παρουσιάστηκε και στα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών Αποτελεσμάτων (EBIT)* τα οποία διαμορφώθηκαν στα 25,6 εκατ. ευρώ  από 17,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Το EBIT margin* διαμορφώθηκε στο 17% από 11% το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα Κέρδη προ Φόρων της ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφωμένα στα 34,5 εκατ. ευρώ από 26,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 32,5%.

Τα Κέρδη Μετά από Φόρους ανήλθαν στα 25,1 εκατ. ευρώ από 17,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 39,9%. Το Καθαρό Περιθώριο Κέρδους διαμορφώθηκε  στο 17% από 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

 Οι Ελεύθερες Ταμιακές Ροές (FCFF)*  διαμορφώθηκαν στα 46,4 εκατ. ευρώ από 47,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα και μία από της μεγαλύτερες στην Ευρώπη, επενδύει διαρκώς στην αναπτυξιακή στρατηγική και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της, υιοθετεί τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης διατηρώντας υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

 

 

Space: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο

Mε αύξηση ύψους 7,56% ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas ανήλθε σε € 29,7 εκ. για το Α’ εξάμηνο του 2019, έναντι € 27,6 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε € 8,0 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2019 έναντι € 8,2 εκ. το 2018, ενώ το EBITDA κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2018 και έκλεισε σε € 3,2 εκ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν και ανήλθαν σε € 1.261 χιλ. το Α’ εξάμηνο του 2019 έναντι € 1.141 χιλ. το 2018. Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων για τη Space Hellas, παρουσίασαν αύξηση 22,7% και ανήλθαν σε € 783 χιλ. έναντι € 638 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η συνέχιση του υψηλού τζίρου του ομίλου και το Α’ εξάμηνο του 2019 και ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο, επηρέασε τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε € -6.329 χιλ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 που ήταν € -3.860 χιλ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες τόσο για τη λειτουργία, όσο και για τις επενδυτικές δραστηριότητες του ομίλου, καλύφθηκαν από την αύξηση του δανεισμού (χρηματοδοτικές ροές € 3.016 χιλ.) και από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η διατήρηση της απαραίτητης ρευστότητας για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών του ομίλου, συνεχίζει να είναι πρωταρχικός στόχος και επιτυγχάνεται τόσο από την αύξηση της κερδοφορίας, όσο και από την πρόσβαση σε, κατά κύρια βάση, μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

Για τη μητρική εταιρεία ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα € 28,5 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2019, έναντι € 25,9 εκ. το 2018, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 2,7 εκ. έναντι € 2,4 εκ. την ίδια περίοδο του 2018. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων της μητρικής για το Α’ εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε € 1,15 εκ. έναντι € 1,2 εκ. το 2018, και τα αντίστοιχα αποτελέσματα μετά φόρων, ανήλθαν σε € 802 χιλ. έναντι € 855 χιλ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas, Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης αναφερόμενος στην πορεία του Ομίλου, δήλωσε: «Το 2ο εξάμηνο του 2019 αναμένουμε αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2018, η οποία θα οδηγήσει σε νέο ιστορικό υψηλό έτους. Η υπογραφή σημαντικών συμβάσεων εντός του 2019 και η έναρξη υλοποίησης μεγάλων έργων τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργεί αυξημένες προοπτικές εσόδων και για τα επόμενα έτη.

Για το λόγο αυτό η εταιρία εντός του 2019, συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνογνωσία με στόχο την άρτια ολοκλήρωση αυτών των έργων, αλλά και για να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις τεχνολογικές ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε συνεργασία με όλους τους διεθνείς κατασκευαστικούς οίκους που ηγούνται στο χώρο του ICT.»

 

 

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Άνοδος τζίρου 9% το Α' εξάμηνo … Αλλά και ζημίες…

 

Βελτίωση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του ομίλου «ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ Χαλυβουργικά Προϊόντα», κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο οποίος ανήλθε στα 58,1 εκατ. ευρώ έναντι 53,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 9%.

 

Αναλυτικότερα, το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 5,7 εκατ. ευρώ ή 9,8% επί των πωλήσεων έναντι 6,1 εκατ. ευρώ ή 11,4% επί των πωλήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 0,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ, πρώτο το εξάμηνο του 2018. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε ζημιές 0,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών σημείωσε εξίσου άνοδο 9% και διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ έναντι 52,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε στα 5,3 εκατ. ευρώ ή 9,3% επί των πωλήσεων έναντι 5,7 εκατ. ευρώ ή 10,8% επί των πωλήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν αρνητικά σε ζημιές 0,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 

 

Forthnet: Στα 133,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος Α' εξαμήνου

 

Στα 133,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα της Forthnet, το πρώτο εξάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης της συνδρομητικής βάσης στη λιανική.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα έσοδα από εταιρικούς πελάτες παρέμειναν σταθερά, ενώ η μείωση στα λοιπά έσοδα, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην περυσινή περίοδο περιλαμβάνονταν και τα έσοδα θυγατρικής που πωλήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Το EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2019 διαμορφώθηκε στα 17,8 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός, στις 30 Ιουνίου του 2019 ανήλθε στα 256,3 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

 

Στο τέλος του Ιουνίου του 2019, οι συνολικές συνδρομές ήταν 899 χιλιάδες, τα μοναδικά νοικοκυριά 656 χιλιάδες, ενώ οι ενεργοί συνδρομητές LLU έκλεισαν στις 537 χιλιάδες. Η συνδρομητική βάση Pay TV έκλεισε στους 459 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, διατηρήσαμε το επίπεδο του EBITDA στα περυσινά επίπεδα και καταγράψαμε αύξηση του περιθωρίου EBITDA ως ποσοστού επί των πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της εταιρείας μας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τις πολυεθνικές εταιρείες που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες.

 

Παράλληλα, προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς προς το στόχο μας να προσφέρουμε στις αρχές του 2020 και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (μέσω μοντέλου MVNO), παρέχοντας συνολική κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικογένειας για ψυχαγωγία και επικοινωνία.
 

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε τη στρατηγική μας τοποθέτηση στις μεταδόσεις αποκλειστικού αθλητικού περιεχομένου, καθώς επεκτείναμε, μέχρι και το 2023, τη συνεργασία μας με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο του μπάσκετ, την EuroLeague».

 

 

Βιοχάλκο: Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων 6μηνου …

Από αρκετά μέτρια ως κακά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της Βιοχάλκο, παρά την μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη στο 6μηνο είναι σημαντικά μειωμένα, σχεδόν μηδενικά έναντι 38εκ ευρώ το περσινό Ά εξάμηνο….

 

26/09/19

 

Ευρωπαϊκή Πίστη: Κέρδη 16,1 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο

Στο ποσό των 16,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο 2019 τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της ασφαλιστικής εταιρείας "Ευρωπαϊκή Πίστη" έναντι των 8,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. 

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 102,6% και ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το αποτέλεσμα ασφαλιστικών εργασιών διαμορφώθηκε σε 26,6 εκατ. ευρώ έναντι των 16,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018, σημειώνοντας αύξηση 58,3%.

Τα κέρδη ασφαλίσεων στον κλάδο αυτοκινήτων ανήλθαν στα 9,0 εκατ. ευρώ από τα 4,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 91,5%, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των καθαρών δεδουλευμένων ασφαλίστρων και την μείωση των αποζημιώσεων.

Τα κέρδη ασφαλίσεων στον κλάδο ζωής ανήλθαν στα 11,1 εκατ. ευρώ από τα 6,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 82,0%, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής ασφαλίστρων και του καθαρού εισοδήματος επενδύσεων.

Τα κέρδη ασφαλίσεων των λοιπών γενικών κλάδων ανήλθαν στα 6,5 εκατ. ευρώ από τα 5,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 10,2%, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωθεισών αποζημιώσεων.
Τα συνολικά έσοδα του ομίλου σημείωσαν αύξηση 10,1% και ανήλθαν σε 108,2 εκατ. ευρώ έναντι 98,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, θετικά επηρεασμένα από την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών του ομίλου.

Η παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 102,2 εκατ. ευρώ από τα 92,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 10,2%.

Αναλυτικότερα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 31,3% ανερχόμενα σε 31,5 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2018. Αύξηση ύψους 1,8% σημειώθηκε επίσης στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 48,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Επιπλέον, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των λοιπών γενικών κλάδων παρουσιάζονται αυξημένα κατά 5,5% ανερχόμενα σε 21,0 εκατ. ευρώ από τα 19,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2018. Ενισχυμένα κατά 9,3% ήταν τα έσοδα των θυγατρικών εταιριών του ομίλου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποτέλεσμα της ανάπτυξης νέων εργασιών.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατέγραψε άνοδο ύψους 14,5% ανερχόμενο σε 132,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου από 115,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.

 

«Ναι» με αστερίσκους στο master plan του ΟΛΠ

Στην έγκριση του συνόλου του έργων του master plan του ΟΛΠ,  πλην δύο νέων έργων που προτάθηκαν τον Αύγουστο του 2019, και αφορούν στην επέκταση των container και car terminals προχώρησε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας συνεδρίασης.

Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και μετά από μία τετράωρη διακοπή επαναλήφθηκε από τις 4 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως τονίστηκε για τα έργα που αφορούν στην επέκταση των container και car terminals η ΕΣΑΛ, κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων, αποφάσισε να δοθεί χρόνος για την διατύπωση απόψεων και να επανέλθει εντός δεκαημέρου για την λήψη οριστικής απόφασης.

Να σημειωθεί ότι δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μελετήσουν το νέο σχέδιο και να καταθέσουν κείμενο με τις δικές τους προτάσεις.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο master plan δεν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση όπως ορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Από την πλευρά τους στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ τόνισαν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση να τεθεί το σχέδιο σε διαβούλευση καθώς πρόκειται για τροποποιημένο επί του αρχικού σχεδίου ανάπτυξης και όχι για νέο, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φορέων, οι οποίοι ανέφεραν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και ότι πρόκειται για νέο και όχι για τροποποιημένο.

 

25/09/19

 

 

Eurobank: H πρώτη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της J.P. Morgan για το blockchain

 

Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που υπέγραψε συμφωνία συμμετοχής στη διεθνή πρωτοβουλία της J.P. Morgan, Interbank Information Network (IIN®), που χρησιμοποιούν τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ανταλλάσσουν, με ασφάλεια, πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με διασυνοριακές συναλλαγές για την αντιμετώπιση προβλημάτων, κόστους και κινδύνων.

 

Συμμετέχοντας ήδη σε παγκόσμια τεχνολογικά οικοσυστήματα όπως το Trade Club Alliance και το We.Trade – το καινοτόμο παγκόσμιο blockchain οικοσύστημα για συναλλαγές διεθνούς εμπορίου – η Eurobank, προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τη J.P. Morgan για να ενταχθεί στο IIN®.

 

«Στη J.P. Morgan συνεχίζουμε να διερευνούμε ενεργά πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών μας και το IIN® είναι ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία blockchain για να επιτρέψουμε την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δύο τραπεζών στην αλυσίδα πληρωμών, με τρόπο ασφαλή και επιτρεπτό.

 

Είμαστε ευχαριστημένοι που η Eurobank συνδέθηκε στο IIN® και, καθώς περισσότερες τράπεζες θα εντάσσονται στο δίκτυο, οι πελάτες μας θα επωφελούνται από ταχύτερες διαδικασίες πληρωμής και μικρότερα λειτουργικά κόστη» δήλωσε ο κ. Jon Lloyd, Head of Financial Institutions Group Sales Europe for Treasury Services στη J. P. Morgan.

 

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά εντασσόμαστε στο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο της J.P. Morgan, IIN®. Αυτή η κίνηση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη στρατηγική μας να συνδεόμαστε και να υποστηρίζουμε όλα τα πρωτοποριακά ψηφιακά οικοσυστήματα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας και ενισχύουν την αξιοπιστία της Τράπεζας.

 

Για εμάς, η ένταξη της Eurobank στο IIN® είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή μας σε μία πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών. Είναι κατ’ ουσία συμμετοχή σε μια παγκόσμια ψηφιακή πλατφόρμα τραπεζών, με στόχο τη συν-δημιουργία και την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων καινοτόμων ψηφιακών λύσεων για τους πελάτες μας και τους οργανισμούς μας».

 

Το IIN®, που αρχικά ξεκίνησε πιλοτικά το 2017, στοχεύει στην ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται με τις πληρωμές, ελαχιστοποιώντας τις τριβές στη διαδικασία πληρωμών διεθνώς, καθιστώντας δυνατό οι πληρωμές να φθάνουν στους δικαιούχους ταχύτερα και με λιγότερα βήματα.

 

Κρι-Κρι: Ιδού η τεχνολογική επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων

Τις πόρτες της σε νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και φοιτητές ανοίγει για πρώτη φορά η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, διοργανώνοντας το 1ο Open Day στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στις Σέρρες.

Έχοντας ως θέμα την τεχνολογική επανάσταση στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 και απευθύνεται σε Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους, Αυτοματιστές και Ψυκτικούς.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αναγνωρισμένα στελέχη της αγοράς εργασίας, να ενημερωθούν για τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις στον χώρο της βιομηχανίας, ενώ έγκριτοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας θα μοιραστούν σημαντικές γνώσεις μαζί τους. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τους διευθυντές των Μονάδων Παραγωγής, Τεχνικής και HR της Κρι Κρι και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, όσοι έχουν λάβει μέρος στην ημερίδα θα μπορούν να συμπληρώσουν μία φόρμα αξιολόγησης των γνώσεων τους, ενώ όλοι θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.

O Παύλος Μαυρίδης, HR Manager της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, δήλωσε σχετικά με το 1ο Open Day: «Όλοι εμείς στην Κρι Κρι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέτος για  πρώτη χρονιά ανοίγουμε τις πόρτες μας για να υποδεχθούμε στην οικογένεια μας νέους που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές τους γνώσεις. Η συνεισφορά στην εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του οράματος της εταιρείας μας και δεσμευόμαστε ότι θα πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και άλλες αντίστοιχες δράσεις».
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται έως τις 11/10 στο ειδικά διαμορφωμένο site της Κρι Κρι: https://careers.krikri.gr/

 

 

AXIA: Επενδυτική ευκαιρία η μετοχή της Alpha Bank

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Axia Research, η Alpha Bank αποτελεί μία άκρως ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, με την ομάδα ανάλυσης της Axia να δίνει τιμή στόχο τα2,15 ευρώ (δηλαδή περιθώρια ανόδου περίπου 26%).

 

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές του οίκου, το κεφαλαιακό επίπεδο του ομίλου (μαξιλάρι 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις) σε συνδυασμό με τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων Tier II ύψους 0,8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρίμηνα και το γεγονός ότι η νέα διοίκηση εργάζεται σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (που θα παρουσιαστεί το δ' τρίμηνο του 2019 και πιθανώς τον Νοέμβριο), θέτουν την Alpha Bank σε μια μοναδική θέση να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της με τρόπο φιλικό προς τους μετόχους.

 

Όπως σημειώνει η AXIA, στο βασικό σενάριο, η Alpha Bank θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τιτλοποίηση ύψους 11δις ευρώ το 2020, η οποία θα μειώσει τον δείκτη NPE του ομίλου σε 10,9% το 2021 (από 48,1% το β' τρίμηνο του 1919) με κόστος 1,5 δισ. ευρώ στα ενσώματα ίδια κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένης της κερδοφορίας του ομίλου).

 

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της AXIA, σε περίπτωση ενδεχόμενης υιοθέτησης του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, η Alpha Bank θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη NPE στο 5,8% μειώνοντας παράλληλα την αναλογία των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων ( DTC) με τα κεφάλαια CET1 στο 32% (το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών). Και όπως σημειώνει η Axia, τα κεφάλαια του ομίλου το 2021, μετά την έκδοση Tier II τίτλων, θα διαμορφωθούν περίπου στο στα επίπεδα του SREP (ελάχιστος συνολικός δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) για το 2019 του 13,75%.

 

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, το 2020 θα είναι το έτος κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της (ορατής) εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha (δηλαδή της μείωσης των NPEs). Μετά την παρουσίαση του σχεδίου τον Νοέμβριο, οι επενδυτές θα έχουν μια σαφέστερη εικόνα για το τι σχεδιάζει η διοίκηση της τράπεζας για το επόμενο έτος, πώς θα επιτύχει τους προτεινόμενους στόχους και με ποιο κόστος. Η βελτιωμένη ορατότητα μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου θα οδηγήσει σε re-rating των αποτιμήσεων της μετοχής της τράπεζας. Όπως εκτιμάτε, η τράπεζα θα μπορέσει να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους κατά περίπου 3% ετησίως (τουλάχιστον), οδηγώντας τον δείκτη βασικού κόστους / έσοδα του 2021 στο 47,9% (από 52,5% το 2017). Τέλος, η μείωση των NPEs θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου, το οποίο εκτιμάται σε 129μ.β για τα δάνεια το 2021, οδηγώντας σε καθαρά κέρδη 409 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 6,6%.

 

24/09/19

 

 

275εκ ευρώ ζημίες το πρώτο εξάμηνο και σχεδόν μηδενικό EBITDA για τη ΔΕΗ ...

 

 

ΟΠΑΠ: Ανακοίνωση για την άδεια του διαδυκτιακού

Η ΟΠΑΠ ΑΕ ενημερώνει ότι έλαβε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έγινε δεκτή αίτηση ακύρωσης κατά της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και ακυρώνεται η υπ' αρ. 105/2/16.05.2014 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία ρυθμίστηκε η παροχή διαδικτυακού στοιχηματισμού προκαθορισμένης απόδοσης από την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σειρά προηγούμενων ενεργειών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η επίσημη ενημέρωση που παρασχέθηκε σε όλους τους υποψήφιους επενδυτές κατά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ, σε σχέση με την άδεια και το νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας να προσφέρει διαδικτυακό στοίχημα προκαθορισμένης απόδοσης μέχρι το 2020.

Παρόλο που η συνεισφορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού είναι περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση μικρότερη του 1% ως προς τα συνολικά έσοδα (GGR) του Ομίλου ΟΠΑΠ, μετά από αυτή την απόφαση, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων είναι η ΕΕΕΠ, προκειμένου να αναληφθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Η εταιρεία επίσης αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξει την προστασία των συμφερόντων της με κάθε νόμιμο μέσο.

 

 

Σκληρό παζάρι ΜIG με Farallon, Oak Hill για το κόστος των νέων δανείων

 

Κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση δανεισμού της τάξης των 230 εκατομμυρίων ευρώ συν επιπλέον χρηματοδότηση έως και 70 εκατομμυρίων, φέρονται να βρίσκονται η Marfin Investment Group (MIG) και η κοινοπραξία των επενδυτικών κεφαλαίων Farallon Capital Europe και Oak Hill Advisors, τα οποία λειτουργούν από κοινού, συμμετέχοντας με 66,6% και 33,3% αντίστοιχα στο χρηματοδοτικό σχήμα. Όπως γράφει ο Ηλίας Μπέλλος στην Καθημερινή, πλην όμως εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση του κόστους της νέας αυτής χρηματοδότησης της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από πηγές σε άμεση επαφή με τις σχετικές συζητήσεις, θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από το τρέχον. Και επιπλέον, θα αφορά μεγαλύτερο ποσό από αυτό που εξυπηρετεί τώρα η MIG. Κάτι τέτοιο θα ασκήσει σημαντικότατες πιέσεις τόσο στη ρευστότητα όσο βέβαια και στην κερδοφορία της MIG, αφού ισοδυναμεί με σημαντική περαιτέρω μόχλευση του ισολογισμού της. Πόσο υψηλότερο; Από 5% για το ομολογιακό υπολοίπου 142 εκατομμυρίων της Fortress και 4% για τα 86 εκατομμύρια του ομολογιακού της Πειραιώς, στο 11%. Και τα δύο ομολογιακά ωριμάζουν το επόμενο διάστημα (Οκτώβριο) αν και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προβλέπονται χρονικά περιθώρια μερικών εβδομάδων για την αποπληρωμή τους. Επιτόκιο αναντίρρητα δυσθεώρητο για οιαδήποτε περίπτωση και ειδικά για την MIG, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν αποκλιμακωθεί κάτω του 1,5%.

 

Είναι ακριβώς αυτό το υψηλότατο κόστος δανεισμού που «άνοιξε το παράθυρο» στην EMMA Capital, συμφερόντων του γνωστού και από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ Jiri Smejc, να επαναφέρει τις τελευταίες ημέρες την πρότασή της για εξαγορά της  Vivartia προσφέροντας μετρητά που μπορούν να αποπληρώσουν τα ωριμάζοντα ομολογιακά και αναλαμβάνοντας να εγγυηθεί αυτή τον δανεισμό της σε μια μη δεσμευτική προσφορά που αποτιμά τη Vivartia στα επίπεδα των 600 εκατομμυρίων, δηλώνοντας παράλληλα ανοικτή στην αρχιτεκτονική της συμφωνίας, προκειμένου να ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η βασική μέτοχος της MIG με ποσοστό 28,49%, και θεωρείται από την αγορά πως ελέγχει έστω και εμμέσως τη διοίκησή της, υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο επίτευξης συμφωνηθέντων με τον SSM στόχων απομόχλευσης του ισολογισμού της, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων νέων stress tests.

 

Στόχος της λοιπόν είναι η μείωση της έκθεσής της στην MIG (η MIG αποπλήρωσε νωρίτερα φέτος και δάνεια 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, από το τίμημα που έλαβε για το πλειοψηφικό πακέτο του Υγεία, ενώ προχωράει τώρα και σε πώληση της Singular). Πηγές με γνώση των προτεραιοτήτων της σημειώνουν στην «Κ» πως η διαπραγμάτευση μεταξύ της MIG και της κοινοπραξίας Farallon και Oak Hill αφορά αυτούς και όχι την Πειραιώς, που έχει ξεκάθαρους στόχους για το 2019. Είναι όμως έτσι; Καθώς υπάρχει στενότητα χρόνου επειδή ωριμάζουν τα ομολογιακά και πρέπει να αποπληρωθούν, τα περιθώρια ελιγμών της διοίκησης της MIG εμφανίζονται περιορισμένα. Εξάλλου κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από 14% που αξίωναν οι διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων αρχικά. Ομως το 11% ή και χαμηλότερο παραμένει ένα υψηλό επιτόκιο που θα προσθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις ετήσιες δαπάνες για εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους της εισηγμένης. «Αυτό οδηγεί τον ισολογισμό της MIG σε ατραπούς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές. Πόσο μάλλον που η χρηματοδότηση η οποία συζητείται θα είναι υψηλότερη αυτής που θα εξοφληθεί, καθώς δεν θα αφορά μόνον τα δύο ομόλογα που λήγουν αλλά και αγορά ποσοστού των μετοχών της Πειραιώς στη Vivartia (legacy καταγγελθέντων δανείων του IRF).

 

Στην Πειραιώς διατυπώνεται μεν αισιοδοξία πως θα υπάρξει περαιτέρω απομόχλευση (από την είσπραξη των 86 εκατ.) και ρευστότητα (από την πώληση των μετοχών), αλλά ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την τράπεζα. Ισχυρίζονται πως το νέο δάνειο που θα δώσουν Farallon και Oak Hill θα λάβει seniority (και εξασφαλίσεις μετοχές των Vivartia και Attica Group) έναντι του υπολοίπου δανεισμού της τράπεζας προς την MIG και τις συμμετοχές της, κάτι που θα οδηγήσει νομοτελειακά την τράπεζα στην ανάγκη να λάβει επιπλέον σημαντικές προβλέψεις. «Ομως αυτό θα γίνει το 2020 και όχι τώρα», προσθέτουν αυτές οι πηγές, συμπληρώνοντας πως «ενδεχομένως τότε αυτό να έχει λιγότερη σημασία από ό,τι σήμερα, δεδομένων των βελτιούμενων συνθηκών στην οικονομία αν το συναξιολογήσει κάποιος με την εκτιμώμενη ευρύτερη βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας σε ένα χρόνο από σήμερα». Τι θα γίνει όμως με την MIG που σε κάθε περίπτωση θα έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους; «Το 11% είναι τοξικό», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας πως τοξικό είναι και ένα 10% ή 9% με δεδομένη τη μόχλευση της MIG». Στην MIG κάποιοι ευελπιστούν πως η πρόοδος στο επιχειρησιακό κομμάτι θα της παράσχει τον απαραίτητο χώρο λειτουργικών κερδών για την εξυπηρέτηση του σημαντικότατα αυξημένου κόστους του διευρυμένου δανεισμού της. Λένε επίσης πως θα φανούν οι συνέργειες από την αναδιοργάνωση των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ αλλά και άλλες κινήσεις περιορισμού του κόστους της, ενώ θα ωφεληθεί και από την ορθολογικότερη τοποθέτηση του βραχίονα της εστίασης σε περιοχές με ισχυρή τουριστική κίνηση.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

23/09/19

 

 

Prodea Investments: Κέρδη 112,9 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2019

 

'Οπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της ....

 

Αύξηση κατέγραψαν τα οικονομικά μεγέθη της Prodea Investments το α΄ εξάμηνο του 20189. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, o κύκλος εργασιών του Ομίλου για το α’ εξάμηνο του 2019 αυξήθηκε κατά 30,9% και ανήλθε σε 79,5 εκατ. ευρώ έναντι 60,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναπροσαρμογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα, της απομείωσης των αποθεμάτων και της αρνητικής υπεραξία που προέκυψε κατά την εξαγορά θυγατρικών (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν από €51,6 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018 σε €54,0 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019 (αύξηση 4,8%). Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε €73,9 εκατ. έναντι κέρδους €29,7 για το α’ εξάμηνο του 2018. Ως αποτέλεσμα τα κέρδη περιόδου του Ομίλου για το α’ εξάμηνο του 2019 ανήλθαν σε €112,9 εκατ. (έναντι κερδών €64,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018) καταγράφοντας αύξηση 74,3%.

Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2019 ανήλθε σε €1.314,3 εκατ. ή €5,14 ανά μετοχή έναντι €1.286,6 εκατ. και €5,04 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Την 30η Ιουνίου 2019 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 373 εμπορικά ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.317 χιλ. τ.μ. Τριακόσια είκοσι εννέα (329) ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, είκοσι έξι (26) βρίσκονται στην Κύπρο, δεκατέσσερα (14) ακίνητα στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2019 (συμπ. ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων και κατοικιών και οικοπέδων προς ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση) ανερχόταν €2.174 εκατ. (31.12.2018: 349 εμπορικά ακίνητα εύλογης αξίας €1.779 εκατ.).

Σημειώνεται ότι η Εθνική Πανγαία με την από 11.09.2019 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της αποφάσισε τη μεταβολή της επωνυμίας της σε "Prodea Real Estate Investment Company" με διακριτικό τίτλο "Prodea Investments" και η σχετική μεταβολή τελεί υπό έγκριση.

 

Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Την ευκαιρία να έχουν μια πλήρη εικόνα του επενδυτικού χάρτη της χώρας, είχαν σημερα θεσμικοί επενδυτές διεθνών επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων στη διάρκεια Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Όπως αναφερεται σε ανακοινωση των διοργανωτών υπουργοί και υφυπουργοί από αρμόδια υπουργεία της Κυβέρνησης συναντήθηκαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με σημαντικά ονόματα από διεθνείς και ιδιώτες επενδυτές στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για 'Αμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign DirectInvestments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Μεγάλη έμφαση δόθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο όπως και στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, με το οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να αρθούν όλα τα εμπόδια για επενδύσεις-ορόσημο για τη χώρα, όπως αυτή του Ελληνικού.
 
«Ευκολότερες, απλούστερες διαδικασίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια και άμεση απόδοση της δικαιοσύνης», ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν τα μέλη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, ενώ τονίστηκε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση με «ισχυρή αυτοδυναμία, με ανθρώπους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε στέρεες βάσεις», οπως αναφερουν οι διοργανωτές.
 
Στον τομέα του Τουρισμού, μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δρομολογείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τις προτεραιότητες για τη χώρα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Η μείωση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό «μείγμα» της χώρας, με παράλληλη αύξηση από το 18% στο 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου, την ώρα που δρομολογούνται πέραν της Αλεξανδρούπολης και άλλοι σταθμοί προορισμού και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Μέλος της κυβέρνησης εξήγησε στους επενδυτές το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
 
Η κυβέρνηση πρόκειται να εστιάσει στις συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για μεγάλα έργα, ενώ επιθυμεί η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα να γίνει αρωγός στην ανάπτυξη της χώρας.
 
Στέλεχος της κυβέρνησης , αναφερουν οι διοργανωτες, εκτίμησε ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ το 2020, προκειμένου το 60% - 70% να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση, όπως είπε, δίνει μεγάλη έμφαση στην ελάφρυνση των φόρων ως κίνητρο για επιχειρήσεις και επενδυτές, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν «ενάρετο κύκλο».
 
Στον τομέα της Ναυτιλίας, μέλος της κυβέρνησης ανέφερε πως στις επόμενες 15 μέρες θα κατατεθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας.
 
Οι επενδυτές άκουσαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης πως το σχέδιο για αδειοδότηση από ιδιώτες, που συμπεριλαμβάνεται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο τα επόμενα 4 χρόνια και να παρέχονται «ψηφιακοί χάρτες» για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη χρήση γης.
 
«Η ψηφιοποίηση με στόχο την απλούστευση των αδειών» αποτελεί άλλωστε έναν από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των επενδύσεων «αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του κράτους», όπως είπε χαρακτηριστικά μέλος της κυβέρνησης.
 
Ένας ακόμα στόχος είναι η επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain μέσω της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Ήδη δρομολογούνται Κέντρα Καινοτομίας για τη στέγαση και τη διευκόλυνση νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 
Εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος, μέσω των παρεμβάσεων τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση στις 75 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει να άρει τα εμπόδια, διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.
 
Μέλη της κυβέρνησης δέχθηκαν ερωτήσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές που εστίασαν στον τομέα του τουρισμού, την αγορά ακινήτων, τα δίκτυα μεταφορών, καθώς επίσης και στα κριτήρια ποιότητας στην προσέλκυση επενδύσεων. Κοινή έκκληση των επενδυτών ήταν η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
 
Η Συνάντηση αυτή αποτέλεσε τον προπομπό της συζήτησης για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις  3 - 5 Μαρτίου.

Κ. Φραγκογιάννης: Το 2021 θα σηματοδοτήσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επένδυσης 

Την πεποίθηση πως «το 2021 θα σηματοδοτήσει όχι μόνο τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, αλλά και τη χρονιά που η Ελλάδα θα καθιερωθεί ως χώρα επένδυσης στη συνείδηση της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης. 

Κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα την ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο «πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ που έχει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα της χώρας και να προάγει μια εξωστρεφή επιχειρηματική κουλτούρα».

Συνοψίζοντας το ρόλο που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας για να αναδείξει αυτή την αλλαγή, όπως αναφέρεται, ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι «ο επενδυτής επιλέγει μια χώρα που υπάρχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη και συνοχή, μια χώρα που οι θεσμοί λειτουργούν».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε: «δουλεύουμε ήδη σε 3 κατευθύνσεις που όλες μαζί συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε εξωστρέφεια: 


1. Την ενοποίηση όλων των φορέων για την οικονομική διπλωματία κάτω από τη στέγη του υπουργείου Εξωτερικών. 
2. Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μέσω συγκροτημένων, εστιασμένων προσπαθειών σε συγκεκριμένους χώρους και χώρες. 
3. Η προσπάθεια υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνοποίησή τους, αλλά και η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα θα υποστηριχθεί από αυτό που ονομάζουμε "Repositioning Greece".


 Δηλαδή τη θετική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πρότασης που στηρίζει και στηρίζεται από κάθε άξονα της δημόσιας και ιδιωτικής υπόστασης, ώστε η αντίληψη των Ελλήνων, των επενδυτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και γενικότερα της διεθνούς κοινής γνώμης, να είναι θετική απέναντι στη χώρα και τους ανθρώπους της, όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας».

 

ΕΛΠΕ: Ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντολή στις τράπεζες Credit Suisse και Goldman Sachs International ως κύριους ανάδοχους και στις Alpha Bank, Citigroup, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς ως Joint Bookrunners, έδωσαν τα ΕΛΠΕ για την διοργάνωση συναντήσεων με επενδύτες στην Ευρώπη, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με στόχο την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

 

Ειδικότερα, η εταιρεία στην ανακοίνωση της αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρία της, HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (ο «Εκδότης»), ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προβεί στην έκδοση ομολογιών (οι «Νέες Ομολογίες»), με την εγγύηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη (α) για την εξαγορά των ομολογιών εκδόσεώς του με τοκομερίδιο 4,875% και λήξη τον Οκτώβριο 2021 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»), πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρότασης Εξαγοράς που ανακοινώθηκε σήμερα, (β) για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεών του και (γ) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η έκδοση των Νέων Ομολογιών τελεί υπό προϋποθέσεις και ιδίως από την αποδεκτή, κατά την κρίση του Εκδότη, τιμολόγησή τους. Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ορίστηκαν ως Global Coordinators, ενώ οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank Ergasias S.A., Nomura International plc, Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

 

22/09/19

 

O οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας

O οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Ba2 (δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία) επικαλούμενος τη μείωση του κινδύνου έκθεσης της οικονομίας λόγω της συνεχιζόμενης βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα και τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας πέραν των προηγούμενων προσδοκιών.

O Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους που διατηρούν την αξιολόγηση του κυπριακού αξιόχρεου κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Όπως εξηγεί ο οίκος, «ο κυριότερος λόγος της θετικής προοπτικής είναι ότι η έκθεση της Κύπρου σε γεγονότα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται».

«Οι δράσεις πολιτικής από την κυβέρνηση και οι δράσεις των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιπλέον μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων τους επόμενους 18 μήνες», αναφέρει ο Μοοdy’s, υπενθυμίζοντας πως το ποσοστό των ΜΕΧ υποχώρησε στο 30,6% των συνολικών δανείων τον Μάρτιο του 2019 από την κορύφωσή τους στο 49,8% τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, επικαλούμενος δύο λόγους, ο οίκος αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να υποχωρεί και ίσως μειωθεί στο μισό τον επόμενο ένα με ενάμισι χρόνο.

Πρώτο, το κυβερνητικό σχέδιο ΕΣΤΙΑ η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου, το οποίο στοχεύει να επιλύσει την πιο δύσκολη κατηγορία των ΜΕΧ, που αφορούν τα κόκκινα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία.

Το ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υποβοηθήσει την επανέναρξη των αποπληρωμών μη εξυπηρετούμενων δανείων €1,1 δισεκατομμυρίου, που διατηρούν κυρίως δύο τράπεζες, που αξιολογούνται τον οίκο (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική)», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτά τα δάνεια αντιστοιχούσαν τον Μάρτιο του 2019 στο 11% των συνολικών ΜΕΧ στον τραπεζικό τομέα.

Επιπρόσθετα, σημειώνει πως αναμένει ότι οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν επιπλέον μεγάλες πωλήσεις δανείων την επόμενη περίοδο.

Επικαλούμενος το νέο νόμο για τις τιτλοποιήσεις, που υποβοηθηθεί την πακετοποίηση και μεταφορά προβληματικών δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τις πωλήσεις δανείων και τις τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο για τις εκποιήσεις, ο οίκος ωστόσο εκτιμά ότι οι πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις που ενέκρινε η Βουλή και βρίσκονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα εμποδίσουν κάπως την όλη διαδικασία.

Ο δεύτερος λόγος της αλλαγής της προοπτικής σε θετική αφορά τη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας πέραν των προσδοκιών.

«Τα μεγέθη του κυπριακού χρέους βελτιώνονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι εκτιμάτο προηγουμένως», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας πως ο αντίκτυπος της εξυγίανσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο δημόσιο χρέος ήταν λιγότερο έντονος, αυξάνοντας τελικά το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 102,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου που ανέβαζε τον δείκτη χρέους στο 107%.

Έκτοτε, σημειώνει ο Moody’s, η κυβέρνηση επέστρεψε στην τήρηση υψηλών πρωτογενών και δημοσιονομικών πλεονασμάτων και αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει πως ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 97% φέτος, λόγω των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συνέχιση του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης. Όπως εκτιμά ο Moody’s, το χρέος αναμένεται να μειώνεται κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και να φτάσει στο 75% στο τέλος του 2023.

«Θεωρούμε επίσης ότι η ανθεκτικότητα του κυβερνητικού ισολογισμού έχει βελτιωθεί», προσθέτει ο Moody’s και εξηγεί πως ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει πιέσεις στις δαπάνες από την υγεία, τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και το ΕΣΤΙΑ «πιστεύουμε ότι το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να υποχωρεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό, ακόμη και αν αυτές οι πιέσεις αυξήσουν τα επίπεδα των κρατικών δαπανών».

Αναφορικά με τη διατήρηση της αξιολόγησης στο Ba2, o οίκος σημειώνει ότι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την επαναβεβαίωση στη συγκεκριμένη βαθμίδα αφορούν την μικρή αλλά πλούσια οικονομία, τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομική ανθεκτικότητα, αλλά και τις επιδόσεις της κυβέρνησης να υπερβαίνει τις δημοσιονομικές προβλέψεις στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Σημειώνει δε πως εκτιμά ότι η ισχυρή αναπτυξιακή τάση και τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούσαν θετικές τάσεις σε σχέση με το χρέος, οι οποίες επικρατούσαν πριν την εξυγίανση της ΣΚΤ «αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, τονίζει πως «η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις, που προκύπτουν από τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία, καθώς επίσης από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών».

«Επιπλέον οι αυξανόμενες επίσης στις κρατικές δαπάνες έχουν την προοπτική να επιβαρύνουν τις δημοσιονομικές προοπτικές», αναφέρει και επισημαίνει η Κύπρος διαθέτει πιο αδύναμους θεσμούς σε σύγκριση άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, που επιβαρύνεται με τον δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΧ στην ΕΕ.

Ο Moody’s σημειώνει ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν ο δείκτης των ΜΕΧ υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 20%, που θα καταδείξει την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση του ρίσκου για το κράτος και αν υπάρξει περισσότερη καθαρή εικόνα ότι το χρέος θα υποχωρήσει σταθερά κάτω του 90% στα επόμενα ένα με δύο χρόνια συνοδευόμενο και από τη βελτίωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, επισημαίνει πως αν και ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης είναι ως έχουν τα πράγματα απίθανη λόγω και της θετικής προοπτικής, αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου καταστεί πιο αδύναμο σε περίπτωση πολιτικών αποφάσεων για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά που να ανατρέπουν την υποστηρικτική γενική τάση του χρέους, ενώ πιέσεις για υποβάθμιση θα μπορούσαν να προκύψουν αν υπάρξει αποτυχία της μείωσης του αποθέματος των ΜΕΧ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

21/09/19

 
 

Creta Farms: Μικρή παράταση στους «μνηστήρες» για τις προσφορές

Παράταση έως την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms. 

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με βάση τα όσα είχε κάνει γνωστά η εταιρεία, προέβλεπε ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές θα έπρεπε να κατατεθούν μέχρι χθες, 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», όσοι εμφάνισαν καταρχήν ενδιαφέρον φέρονται να ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας.

Εκτιμάται ότι το αίτημα για παράταση έγινε με γνώμονα την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας τη Δευτέρα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην εταιρεία, καθώς και το τι στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες.

Συναίνεση

Όσον αφορά το κεφάλαιο της νέας ενεχυρίασης μετοχών και κατ' επέκταση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, «ο βασικός μέτοχος Εμμανουήλ Δομαζάκις απέστειλε στους Πιστωτές απαντητική επιστολή η οποία τελεί υπό την έγκριση των Επιτροπών των Τραπεζών. Επί του παρόντος, υπάρχει προφορική συναίνεση και αναμένεται η επίσημη απάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ειδικός έλεγχος που διενεργείται από την Deloitte Business Solutions A.E. βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και κατόπιν της ολοκλήρωσής του θα εκτιμηθούν τυχόν επιπτώσεις των πορισμάτων ευρημάτων επί των δημοσιευμένων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2018 και προηγούμενων ετών.

Στο μεταξύ, τις επιστολές του Εμμ. Δομαζάκι που επιχειρεί (κατά δήλωση του Κ. Δομαζάκη) να παραπλανήσει τους μετόχους έθεσε υπ' όψιν της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του χρηματιστηρίου και των Ελεγκτικών Εταιρειών, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων τελευταίος σε σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Εμμανουήλ Δομαζάκις κάνοντας κατάχρηση της θέσης του ως Διευθύνοντος Συμβούλου διαδίδει ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες»

 

20/09/19

 
 

Φθηνή ρευστότητα έως 10 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες

Ετοιμες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που παρέχει το ευρωσύστημα, αντλώντας έως και 10 δισ. ευρώ φθηνής ρευστότητας για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι οι ελληνικές τράπεζες. Το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γνωστό ως TLTRO III, έκανε χθες πρεμιέρα και, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του προγράμματος υπήρξε υποτονική, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν τους προσεχείς μήνες, αξιοποιώντας τα εργαλεία της ΕΚΤ προς όφελος της οικονομίας, για τη χρηματοδότηση μεγάλων, αλλά και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων, που φαίνεται να επανεκκινούν.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η ρευστότητα που «παρκάρουν» σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ φθάνει τα 6 δισ. ευρώ και στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στόχος είναι το ποσό αυτό να αυξηθεί και να «πέσει» στην οικονομία, εφόσον υπάρξει ζήτηση για υγιή δάνεια. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του TLTRO η ΕΚΤ χορηγεί μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις. Το επιτόκιο που βαρύνει αυτά τα δάνεια είναι σήμερα αρνητικό και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο -0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα «πληρώνει» ουσιαστικά τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

«Η διαθέσιμη ρευστότητα είναι υπέρ το δέον άνετη», σημειώνει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, με αποτέλεσμα σήμερα «οι τράπεζες να μην έχουν καν ανάγκη τις καταθέσεις του Δημοσίου». Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο πρόγραμμα, ουσιαστικά, μόνο μία τράπεζα κατάφερε να το απορροφήσει, σαφής ένδειξη και του ελλείμματος στις επενδύσεις που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Αν και το ύψος των ενεχύρων που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δεν είναι ανεξάντλητο –συγκεκριμένα εκτιμάται κοντά στα 15 δισ. ευρώ–, στην παρούσα φάση το ποσό αυτό θεωρείται ότι είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή ζήτηση για δάνεια, τουλάχιστον από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των επόμενων κινήσεων που σχεδιάζουν οι τράπεζες είναι η αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα, μέρος των οποίων είναι στα «αζήτητα» αφού δεν έγινε δυνατό να απορροφηθούν. Ετσι αναμένεται να μηδενίσουν το κοντέρ και να συμμετάσχουν στο νέο TLTRO, με αυξημένα μάλιστα ποσά, στον βαθμό που στον σχεδιασμό τους είναι να υποκαταστήσουν και μέρος της ρευστότητας που αντλούν από τη διατραπεζική, το ύψους της οποίας υπολογίζεται στα 22 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το όφελος των 50 μονάδων βάσης που προκύπτει από τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο - 0,50% δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για τις τράπεζες, καθώς μεταφράζεται σε όφελος 5 εκατ. για κάθε 1 δισ. ευρώ ετησίως τον χρόνο. Ετσι, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανεισμός από το ευρωσύστημα στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μπορεί να αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ, το όφελος μπορεί να φτάσει τα 50 εκατ. ετησίως, δηλαδή στα 150 εκατ. ευρώ στα τρία χρόνια, που είναι η διάρκεια του νέου TLTRO.

Πρόσθετο όφελος για τις τράπεζες από την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ και τη μείωση του κόστους χρήματος θα προκύψει από την αποκλιμάκωση και των επιτοκίων καταθέσεων προς ιδιώτες, που σήμερα διαμορφώνονται στο 0,50% - 0,60% και αναμένεται έως τα τέλη του χρόνου να υποχωρήσουν περαιτέρω, ενώ ελεγχόμενη αναμένεται να είναι η πίεση από την ανατιμολόγηση των δανείων.

Πηγή: Καθημερινή

 

Την ιταλική Acque Minerali εξαγόρασε η Coca-Cola HBC

 

Στη δεύτερη εξαγορά εταιρείας για το 2019 προχώρησε ο όμιλος Coca-Cola HBC AG. To νέο απόκτημα του ομίλου είναι η ιταλική εταιρεία Acque Minerali (ή Lurisia), η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών. Η εξαγορά έγινε από τη θυγατρική του ομίλου στην Ιταλία, την Coca-Cola HBC Italia S.r.l. σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company, με το τίμημα να ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ.

 

Πωλητές είναι η εταιρεία συμμετοχών IDeA Taste of Italy, διαχειριστής της οποίας είναι η DeA Capital Alternative Funds SGR S.r.l., η οικογένεια Ινβερνίτσι και η εταιρεία Eataly Distribuzione S.r.l. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται στα τέλη του 2019, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνουν δύο από τα υφιστάμενα μέλη του, ο Πιέρο Μπανιάσκο, διευθύνων σύμβουλος της Acque Minerali και ο Αλεσάντρο Ινβερνίτσι.

 

Η Acque Minerali ιδρύθηκε το 1940 στην περιοχή Ροκαφόρτε Μοντοβί στη βορειοδυτική Ιταλία και είναι γνωστή κυρίως για τα προϊόντα νερού που παράγει και για τα μπουκάλια υψηλής αισθητικής που χρησιμοποιεί, σχεδιασμένα από το ιταλικό στούντιο αρχιτεκτονικής Sottsass Associati. Σημαντική είναι η δραστηριότητα της εταιρείας στην κατηγορία των αναψυκτικών που απευθύνονται σε ενήλικες, με τα προϊόντα της να είναι εμπνευσμένα από αυθεντικές ιταλικές συνταγές.

 

Η εξαγορά της Acque Minerali έρχεται να συμπληρώσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο του ομίλου στη γείτονα και θεωρείται ότι υπηρετεί τη στρατηγική για την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, μέσω αυτής της εξαγοράς η Coca-Cola HBC AG υλοποιεί τον στόχο της για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Στην Ιταλία, η Coca-Cola HBC έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τα σήματα νερού Lilia και Sveva.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η Coca-Cola HBC AG εξαγόρασε τη σερβική εταιρεία αλμυρών και γλυκών σνακ Bambi έναντι 260 εκατ. ευρώ. Η Coca-Cola HBC AG έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 με τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 3,35 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1,09 εκατ. κιβώτια, ενισχυμένος κατά 2,2% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 10,1% το α΄ εξάμηνο του 2019, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους αναδιάρθρωσης του ομίλου και διαμορφώθηκαν σε 195,1 εκατ. ευρώ έναντι 216,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2018.

 

19/09/19

 

 

JP Morgan – Ξεκίνησε κάλυψη των 4 ελληνικών τραπεζών …. Πρώτες επιλογές η ΕΤΕ και η Eurobank..

 

Όπως ανακοίνωσε, την κάλυψη των 4 ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε η JP Morgan, με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας να σχολιάζουν πως οι επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στην ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να αγοράσουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

 

Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο σχολιάζει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες  βρίσκονται πλέον την αρχή ενός μακρύ αλλά και με... λακκούβες, δρόμου προς την πλήρη ανάκαμψή τους.

 

Αναφορικά με τις τιμές στόχου των τραπεζών είναι οι ακόλουθες:

 

Eurobank: 1,30 ευρώ (περιθώρια ανόδου περίπου 57%)

Εθνική Τράπεζα: 3,90 ευρώ (περιθώρια ανόδου περίπου 50%)

Alpha Bank: 1,50 ευρώ (χαμηλότερα περίπου 12% από τις τρέχουσες τιμές)

&

Τράπεζα Πειραιώς: 2,40 ευρώ (περίπου 25% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές).

 

 

Πλαστικά Θράκης: Μείωση της κερδοφορίας ….

 

Τα παρακάτω αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της …..

 

Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το α’ εξάμηνο του 2019 και να επισημάνει τους βασικούς παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους. Τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου συνοψίζονται ως εξής: • Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 3,6% και οριακή αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 0,4%, η οποία οφείλεται στον Κλάδο της Συσκευασίας. • Μειωμένη ζήτηση στον κλάδο των γεωσυνθετικών στην αγορά των Η.Π.Α. καθώς και στην αγορά του carpet backing λόγω της πτωτικής τάσης της αγοράς και της σημαντικής αύξησης του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους. • Η εν λόγω μείωση αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από την αύξηση του όγκου πωλήσεων των Ελληνικών θυγατρικών κυρίως στον κλάδο της Συσκευασίας αλλά και στον κλάδο των Tεχνικών Yφασμάτων. • Μείωση των Μικτών Κερδών κατά 2,3% και συμπίεση του περιθωρίου κέρδους η οποία οφείλεται στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και ειδικότερα: ▪ Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το BREXIT έχει ως απόρροια τη μείωση της ζήτησης για μια σειρά προϊόντων της θυγατρικής της Σκωτίας και κατ’ επέκταση στη συμπίεση των τιμών πώλησης. Η σημαντική αύξηση του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους (Τουρκία, Σ. Αραβία) στην αγορά του carpet backing είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Τέλος, λόγω των συνθηκών της αγοράς στη Μ. Βρετανία, η μετακύλιση της αύξησης των τιμών των α’ υλών ως απόρροια της ισοτιμίας Ευρώ/ Λίρας Αγγλίας παρέμεινε εξαιρετικά δύσκολη. ▪ Η μείωση της ζήτησης των γεωσυνθετικών στην αγορά των Η.Π.Α συνεχίστηκε και στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης με επακόλουθο τη συμπίεση των τιμών πώλησης εν μέσω έντονου ανταγωνισμού. ▪ Η αύξηση των πωλήσεων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής στις Ελληνικές θυγατρικές του Ομίλου στον κλάδο της Συσκευασίας οδήγησε σε βελτίωση των περιθωρίων κέρδους η οποία αντιστάθμισε εν μέρει την απώλεια του περιθωρίου κέρδους στα Τεχνικά Υφάσματα. • Θετική η επίδραση από τις συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του Ομίλου, αν και μειωμένη σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018. Ειδικότερα τα βασικά μεγέθη του Ομίλου για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσεως σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

 

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.06.2019 ανήλθε σε 142,6 εκ. ευρώ σε σχέση με 141,6 εκ. στις 31.12.2018 και ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός σε 91,0 εκ. σε σχέση με 78,3 εκ. ευρώ στις 31.12.2018. Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός/ Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,64 σε σχέση με 0,55 στις 31.12.2018. Προοπτικές για το β’ Εξάμηνο της χρήσεως 2019 Η Διοίκηση του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της αγοράς που επικρατούν κατά την τρέχουσα χρήση και την εποχικότητα των προϊόντων στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης, εκτιμά ότι τόσο ο Κύκλος Εργασιών όσο και τα Λειτουργικά Κέρδη του β’ εξαμήνου του 2019 θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του β’ εξαμήνου του 2018. Είναι γεγονός ότι λόγω της διευρυμένης γεωγραφικά παρουσίας του Ομίλου κάθε σημαντικό διεθνές γεγονός, όπως η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ χωρών και ειδικότερα το ενδεχόμενο της οριστικής αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά. Παρόλα αυτά η Διοίκηση του Ομίλου μέσω της ισχυρής κεφαλαιακής διάρθρωσης και της διασποράς του κινδύνου εκτιμά ότι είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα του Ομίλου ούτως ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την επιδίωξη των στρατηγικών του. * Σημείωση Εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης (ΕΔΜΑ): Κατά την περιγραφή των εξελίξεων και επιδόσεων του Ομίλου, χρησιμοποιούνται δείκτες όπως το EBIT και το EBITDA. ΕΒΙΤ (Ο δείκτης κερδών πριν από χρηματοοικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες και φόρους): Ο δείκτης EBIT εξυπηρετεί στην καλύτερη ανάλυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου και υπολογίζεται ως εξής: Κύκλος εργασιών συν τα λοιπά λειτουργικά έσοδα μείον το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, πριν από χρηματοοικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Το περιθώριο EBIT (%) υπολογίζεται διαιρώντας το EBIT με το σύνολο του κύκλου εργασιών. EBITDA (Ο δείκτης λειτουργικών κερδών πριν από χρηματοοικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες, αποσβέσεις και απομειώσεις και φόρους): Ο δείκτης EBITDA επίσης εξυπηρετεί στην καλύτερη ανάλυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του Ομίλου και υπολογίζεται ως εξής: Κύκλος εργασιών συν τα λοιπά λειτουργικά έσοδα μείον το σύνολο των λειτουργικών εξόδων πριν από αποσβέσεις παγίων στοιχείων, αποσβέσεις επιχορηγήσεων και απομειώσεις και πριν από χρηματοοικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες. Το περιθώριο EBITDA (%) υπολογίζεται διαιρώντας το EBITDA με το σύνολο του κύκλου εργασιών.

 

Το Ocean Wood έκλεισε την Short θέση στην Alpha Bank … Την διατηρεί στην ΕΤΕ και Eurobank

Όπως ανακοινώθηκε, στο μηδενισμό της short της θέση στην Alpha Bank προχώρησε το Oceanwood, το οποίο διατήρησε τη short του θέση σε ΕΤΕ και Eurobank. Ειδικότερα, οι βασικές short θέσεις είναι οι ακόλουθες:

 

POSITION HOLDER

NAME OF THE ISSUER

ISIN

NET SHORT POSITION

POSITION DATE (yyyy/mm/dd)

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

GRS003003027

2,01%

2019-09-16

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

GRS003003027

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

GRS015003007

1,01%

2019-08-29

Lansdowne Partners (UK) LLP

ALPHA BANK SA

GRS015003007

1,01%

2019-08-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

PUBLIC POWER CORPORATION SA

GRS434003000

1,61%

2019-08-05

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

GRS014003024

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

GRS323003012

1,02%

2019-07-30

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

GRS323003012

0,99%

2019-07-09

Oasis Investments II Master Fund LTD

FOLLI FOLLIE S.A.

GRS294003009

0,80%

2018-05-17

 

18/09/19

 

Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Fed

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε απόψε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μικρή μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%).

Να σημειωθεί ότι η Νομισματική Επιτροπή της Fed εμφανίστηκε διχασμένη, αφού μόνο επτά μέλη της ψήφισαν υπέρ και τρία κατά της μείωσης των επιτοκίων: οι δύο επειδή εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται περισσότερα ερεθίσματα και ο τρίτος επειδή ήθελε μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης.

Η Fed αύξησε επίσης στο 2,2%, από 2,1%, την πρόβλεψή της όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2019.

 

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Στα 19,9εκατ. τα κέρδη α' εξαμήνου

Στα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το α' εξάμηνο του περασμένου έτους, διαμορφώθηκαν τα έσοδα της ΑΔΜΗΕ ΑΕ το α' εξάμηνο του 2019, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 39,4 εκατομμύρια ευρώ (μειωμένα κατά 11,4%) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 38,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κάτοχος του 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.,  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ και απόφαση καταβολής μερίσματος και προμερίσματος 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "τα Λειτουργικά Έξοδα κατά το Α’ εξάμηνο ανέρχονται στις 175 χιλιάδες ευρώ και αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις Αμοιβές Προσωπικού. Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στις 172 χιλιάδες ευρώ και αντιστάθμισαν μέρος των Λειτουργικών Εξόδων της εταιρείας.

Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,086 ευρώ.

Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2018 ανέρχονταν στα 26,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 2,76%. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. δεν έχει χρέος.

Για το 2019, η Διοίκηση πρότεινε τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού, ήτοι το 50% του μερίσματος που έλαβε από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσα στο έτος, ως προμέρισμα. Το προμέρισμα ανά μετοχή προς διανομή ανήλθε στα 0,06 ευρώ και διανεμήθηκε στους μετόχους τον Αύγουστο. Επίσης μετά από απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 04.07.2019 αποφασίστηκε η διανομή του εναπομείναντος μερίσματος 0,0284 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018, διανεμηθέν τον Αύγουστο μαζί με το προμέρισμα του 2019. Συνεπώς οι μέτοχοι έλαβαν συνολικό ποσό μερίσματος 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Όσον αφορά στις προοπτικές, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο της χάραξης νέων στρατηγικών αναχρηματοδότησης έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών και επενδυτικών αναγκών της για τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει δε ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων, το οποίο σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ της ώστε να εφαρμόσει από θέση ισχύος το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο εξορθολογισμός των λειτουργικών και χρηματοδοτικών δαπανών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των δυο τελευταίων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν υλοποιηθεί προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, καθώς και αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού, αλλά και νέα χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους.

Το όφελος από το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2018 υπολογίζεται σε περίπου 8,8 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το όφελος από το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2019 υπολογίζεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συνολικό όφελος για την Εταιρία, το οποίο θα αποτυπώνεται σταδιακά στα αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων, θα φτάσει αθροιστικά τα περίπου 14 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, μη λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μισθοδοσίας των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, το οποίο θα είναι ωστόσο μειωμένο.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς και την ενεργή διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων, παρουσιάζεται σαφής βελτίωση των Καθαρών Χρηματοοικονομικών Δαπανών το 1ο εξάμηνο του 2019 σε 2 εκ. ευρώ, από 6,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο (εξαιρώντας την θετική επίδραση των 2 εκ. ευρώ στα χρηματοοικονομικά έσοδα, από προεξόφληση απαιτήσεων για το έργο του Πολυπόταμου)".

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης τονίζει: "Κατά την ανάληψη την καθηκόντων μας θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την επίσπευση και έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ. Αυτό με την σκληρή δουλειά όλων στην Εταιρία το κάναμε πράξη. Τώρα είναι η ώρα για την επόμενη πρόκληση - την ισχυροποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρίας. Είμαστε πεπεισμένοι, πως με τις κατάλληλες ενέργειες που ήδη υλοποιούνται και την ενεργή συμμετοχή του δυναμικού του ΑΔΜΗΕ, και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί".

 

 

Στον ΟΠΑΠ οι μετοχές που κατείχε η Intralot στα Ελληνικά Λαχεία 

 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Intralot στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. στον ΟΠΑΠ, έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΠΑΠ, σε συνέχεια της από 23.07.2019 ανακοίνωσής του.

 

Από την πλευρά της η INTRALOT, σε συνέχεια της από 23/07/2019 ανακοίνωσής της, γνστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στην Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. στον ΟΠΑΠ, έναντι του τιμήματος των 20 εκατ. ευρώ.

 

17/09/19

 

Στην Ελληνικά Καλώδια ανατέθηκε η σύμβαση προμήθειας υποβρυχίου καλωδίου από την Ørsted

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της:

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, κορυφαίος πάροχος λύσεων με-το-κλειδί-στο-χέρι για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κέρδισε την ανάθεση σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίου καλωδίων 23 χλμ. από την Ørsted, παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Ελληνικά Καλώδια Cablel®, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές των inter-array υποβρυχίων καλωδίων 33kV και θα κατασκευάσει τα καλώδια στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων που διαθέτει στην Κόρινθο, με χρόνο παράδοσης τις αρχές του 2020. Τα καλώδια προορίζονται για υποστηρικτική χρήση στο χαρτοφυλάκιο της Ørsted για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρεία είναι υπερήφανη και χαρούμενη για την υποστήριξή που θα προσφέρει στην Ørsted στον πρωτοποριακό ρόλο που κατέχει στη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η σύμβαση αυτή πιστοποιεί την δέσμευση αλλά και την ικανότητα της Εταιρείας να παρέχει ανταγωνιστικές και υψηλής ποιότητας καλωδιακές λύσεις για την παγκόσμια βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ως περαιτέρω απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της Ελληνικά Καλώδια στην αναπτυσσόμενη αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η Εταιρεία επεκτείνει την παραγωγική της δυνατότητα σε καλώδια interarray στο εργοστάσιό της στην Κόρινθο με στόχο να προμηθεύει ευρύ φάσμα καλωδίων σε εταιρείες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως.

 

 

Intrakom - Η INTRASOFT αναλαμβάνει νέο έργο-ορόσημο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, η INTRASOFT θα στηρίξει την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου του EUIPO μέσα από την παροχή τεχνολογικά προηγμένων IT/software υπηρεσιών. Εκτός από ανάπτυξη νέου λογισμικού και εφαρμογών, η  INTRASOFT θα παρέχει και υπηρεσίες συντήρησης λογισμικού (corrective and adaptive maintenance). Στα πλαίσια της σύμβασης, η εταιρία θα αξιοποιήσει τα σημαντικά κέντρα ανάπτυξής της στην Ευρώπη, και θα τοποθετήσει εξειδικευμένο προσωπικό στην έδρα του ΕUIPO στο Αλικάντε της Ισπανίας  και σε άλλες χώρες.

 

Το EUIPO αποτελεί έναν αποκεντρωμένο οργανισμό της ΕΕ που διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα της ΕΕ που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Το EUIPO συνεργάζεται επίσης με τις υπηρεσίες πνευματικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών, καθώς και με άλλους διεθνείς φορείς προκειμένου να αναπτύξει εργαλεία και διαδικτυακές υπηρεσίες προς όφελος όλων των πολιτών.

 

Ο κ. Αλέξανδρος ΜάνοςΔιευθύνων Σύμβουλος της INTRASOFT International, δήλωσε: «Το έργο αυτό αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία για την ομάδα της INTRASOFT λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του. Πάνω από όλα, όμως, καθιστά σαφές ακόμα μία φορά ότι, στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής στην αγορά της ΕΕ, η INTRASOFT αποτελεί την κορυφαία επιλογή. Το EUIPO είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους οργανισμούς στον χώρο της πληροφορικής στην ΕΕ και ανυπομονούμε να  συνεργαστούμε μαζί τους επάνω σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές».

 

Ελλάκτωρ – Κέρδη μετά φόρων από ζημίες …. Αλλά και πάντα μεγάλο δανεισμό

Κέρδη μετά από φόρους ύψους € 5,7 εκατ. σημείωσε ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι ζημιών € 31 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ο Όμιλος παρουσίασε κέρδη € 29,4 εκατ. έναντι ζημίας € 11,7 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)2 διαμορφώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε € 112,2 εκατ., έναντι των 82,4 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο 2018, σημειώνοντας αύξηση 36,2%, ενώ το περιθώριο EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 15,9% έναντι 8,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) παρουσίασαν αύξηση κατά 90,1% και ανήλθαν σε € 61,6 εκατ., έναντι € 32,4 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Όπως αναμενόταν, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου, υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε € 705,1 εκατ. έναντι € 922,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ως αποτέλεσμα της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας που οφείλεται κυρίως στην απουσία δημοπράτησης νέων έργων και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης υπό εξέλιξη διαγωνισμών στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε: «Η μείωση των εσόδων στην Κατασκευή, οδήγησε σε συνεπακόλουθη μείωση κύκλου εργασιών σε επίπεδο Ομίλου, με παράλληλη ωστόσο σημαντική βελτίωση του περιθωρίου EBITDA. Η πορεία της αναδιοργάνωσης, τόσο της Κατασκευής, όσο και του Ομίλου συνολικά, που έχει ήδη δρομολογηθεί, εκτιμούμε ότι σύντομα θα οδηγήσει τον Όμιλο στην επίτευξη των στόχων του, που είναι η επαναφορά της Κατασκευής στην κερδοφορία και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας». Ο καθαρός εταιρικός δανεισμός του Ομίλου στις 30.06.2019 διαμορφώθηκε σε 788,8 εκατ. ευρώ έναντι 584,1 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018. Στοιχεία ανά κλάδο δραστηριότητας: Κλάδος Κατασκευής 1 Mε βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 2 Οι Εναλλακτικοί Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) αναφέρονται στην Εξαμηνιαία Έκθεση του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Β.ΙΙ. της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2019) 2 Ο κλάδος της Κατασκευής παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 έσοδα € 509,4 εκατ., έναντι εσόδων 727,3 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης οι ζημίες στην Κατασκευή περιορίστηκαν σε € 4,6 εκατ. έναντι ζημιών € 32,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε αρνητικά από επιπλέον κόστος € 39,2 εκατ. στην κατασκευή Φ/Β πάρκων στην Αυστραλία και θετικά λόγω αλλαγής των συμβατικών όρων κατασκευής των έργων στη Ρουμανία ποσού € 14,5 εκατ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του 2019, προέκυψαν ζημιές € 7,5 εκατ. έναντι ζημιών € 46,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018, ενώ μετά από φόρους ο κλάδος Κατασκευής είχε ζημιές € 13,3 εκατ. έναντι ζημιών € 49,0 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν αναμενόμενη, καθώς παρατηρείται σημαντική απουσία δημοπράτησης νέων έργων, αλλά και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση υπό εξέλιξη διαγωνισμών στην Ελλάδα, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού €1,45 δισ., όπου η ΑΚΤΩΡ συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών που έχουν υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της διαμορφώθηκε στις 30.06.2019 σε 1,2 δισ., ενώ έχει διεκδικήσει επιτυχώς επιπλέον νέα έργα ύψους € 1,068 δισ., εκ των οποίων συμβάσεις ύψους μόλις € 26,5 εκατ. υπογράφηκαν μετά τις 30.06.2019, ενώ συμβάσεις ύψους € 1,042 δισ. αναμένεται να υπογραφούν, διαμορφώνοντας τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου έργων της ΑΚΤΩΡ σε € 2,2 δισ. Κλάδος Παραχωρήσεων Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα έσοδα του τομέα των Παραχωρήσεων ήταν € 117,9 εκατ. έναντι € 118,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εν λόγω οριακή υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη μη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της μέχρι πρότινος θυγατρικής ΕΠΑΔΥΜ λόγω πώλησής της στην ΗΛΕΚΤΩΡ εντός του πρώτου εξαμήνου 2018 και στη μείωση των εσόδων των ΑΤΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ από έργο της Εγνατίας, κυρίως λόγω μειωμένου κατασκευαστικού εσόδου από νέους σταθμούς διοδίων. Στον αντίποδα, η αύξηση της κυκλοφορίας στα ώριμα έργα παραχωρήσεων συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2019 (η κίνηση στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ αυξήθηκε κατά 3,45%), περιορίζοντας την αρνητική επίδραση των προαναφερόμενων. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης εμφανίζονται αυξημένα κατά 39,4% και ανέρχονται σε € 50,0 εκατ. έναντι € 35,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα οποία όμως περιελάμβαναν αρνητική επίδραση από πρόβλεψη € 9,6 εκατ. έναντι απαίτησης παρακρατούμενων φόρων. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε € 33,1 εκατ. έναντι € 20,3 εκατ. και τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε € 19,5 εκατ. έναντι € 11,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2018, αυξημένα κατά 72,6%. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ανακηρύχτηκε στις 16.04.2019 «Προτιμητέος Επενδυτής» (βέλτιστη προσφορά με τίμημα € 57,5 εκατ.) στο διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σε σχέση με νέα έργα, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ εστιάζει στην Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονές της, στην Υποθαλάσσια Ζεύξη της Σαλαμίνας και στο έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με ΣΔΙΤ», για το οποίο η εταιρεία έχει προκριθεί στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού (Β΄ Φάση). Επιπλέον, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ έχει υποβάλλει Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τα έργα: § Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων με ΣΔΙΤ. § Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με ΣΔΙΤ. Κλάδος Περιβάλλοντος 3 Ο κύκλος εργασιών του τομέα Περιβάλλοντος για το πρώτο εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε € 41,4 εκατ., έναντι € 43,7 εκατ. το 2018, καθώς το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν ενσωματωθεί αποζημιώσεις πληρωτέες από τον ΕΔΣΝΑ αναφορικά με ασυμβασιοποίητες εργασίες προηγούμενων ετών ύψους € 5,8 εκατ. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν κέρδη € 2,0 εκατ. έναντι κερδών € 16,2 εκατ. κατά το 2018, όμως το αντίστοιχο διάστημα του 2018 περιελάμβανε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ποσού € 4,2 εκατ. (λόγω αντιστροφής παλαιότερης πρόβλεψης από διακανονισμό) καθώς και τις προαναφερθείσες αποζημιώσεις από ΕΔΣΝΑ αναφορικά με ασυμβασιοποίητες εργασίες ύψους € 5,8 εκατ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019 επιβαρύνθηκαν λόγω μειωμένων εισερχόμενων ποσοτήτων στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) καθώς και στις μονάδες διαχείρισης κλινικών αποβλήτων, από αρνητική εξέλιξη τιμής διατιθέμενου καυσίμου (SRF) από τη μονάδα Osnabruck, από αυξημένες αποσβέσεις, καθώς και από επιδίκαση δικαστικών αποζημιώσεων σε υπόθεση της Helector GmbH. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη € 2,5 εκατ. έναντι κερδών € 16,7 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ήταν κέρδη € 1,4 εκατ. έναντι κερδών € 11,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ΑΠΕ κατά το πρώτο εξάμηνο 2019 ανήλθε σε € 33,1 έναντι € 29,4 εκατ. την ίδια περίοδο του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,7%. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε € 19,4 εκατ. έναντι € 15,7 εκατ. κατά την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Το περιθώριο αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης (περιθώριο EBIT) για το πρώτο εξάμηνο 2019 ήταν 58,5%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν € 14,2 εκατ. έναντι € 10,3 εκατ. του πρώτου εξαμήνου 2018 και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 12,1 εκατ. έναντι € 7,4 εκατ. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 364,5 GWh, αυξημένη κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, γεγονός που οφείλεται στο συνδυασμό αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος (8,3%) και ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών (2,3%). Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου ΑΠΕ ανήλθε στις 30.06.19 σε 295,5 MW. Σε τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται πέντε αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 195,6 MW και επιπλέον δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο υλοποίησης. Τέλος, η εταιρεία διαθέτει 283,54 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας. Κλάδος Ανάπτυξης Ακινήτων O κλάδος της Aνάπτυξης Aκινήτων του Ομίλου είχε για πρώτο εξάμηνο του 2019 έσοδα € 3,2 εκατ., έναντι € 3,3 εκατ. του πρώτου εξαμήνου 2018. Παρότι τα έσοδα από τη κύρια δραστηριότητα (μισθώσεις ακινήτων) του Ομίλου είναι βελτιωμένα κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η διαφορά οφείλεται στην πώληση της τελευταίας κατοικίας στο συγκρότημα «Ampelia» κατά ποσό € 0,2 εκατ. εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, γεγονός που είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ήταν ζημίες € 0,1 εκατ., έναντι κερδών € 0,3 εκατ. για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημίες € 0,9 εκατ. έναντι ζημιών € 0,5 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μητρική Εταιρεία Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας δεν υπήρξαν έσοδα για το πρώτο εξάμηνο 2019, όπως και στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 7,7 εκατ. έναντι ζημιών € 2 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων αλλά και μετά φόρων ήταν κέρδη € 7 εκατ. έναντι κερδών € 15 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

 

Alpha Bank – Κάτω από το 5% το ποσοστό της  BlackRock

Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ενημερώνει, κατ’ εφαρμογή του Ν. 3556/2007, ότι η BlackRock, Inc., κατόπιν της από 16.9.2019 σχετικής γνωστοποιήσεώς της, κατέχει έμμεσα από την 13.9.2019 δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία παρέχουν δικαίωμα αποκτήσεως μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό κάτω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης.

 

16/09/19

 

MIG: Δεν είμαστε σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθουμε σε συζητήσεις για την πώληση της Vivartia

Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με δημοσιεύματα του Τύπου, η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («η Εταιρία») επιβεβαιώνει ότι υπήρξε αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους από την «EMMA CAPITAL LIMITED» για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της (92,1%) στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.». Η Εταιρία έχει ήδη ενημερώσει την ενδιαφερόμενη ότι δεν είναι σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθει σε συζητήσεις για το περιεχόμενο της ως άνω μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στο επενδυτικό κοινό (1.8. και 8.8.2019), ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια, στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες για την διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου. Η Εταιρία θα προβαίνει σε ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό, εφόσον προκύπτει οποιαδήποτε ανακοινώσιμη πληροφορία.

 

Aegean Airlines: Στο +30% η κερδοφορία στο 6μηνο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της ….

Η AEGEAN ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του Πρώτου Εξαμήνου 2019, καταγράφοντας αύξηση 14% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε €519,4 εκ., και βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους, το οποίο διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους €13,0 εκ. από €13,8 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, μετά και την πρώτη εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 16. H πρώτη εφαρμογή επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά €3,8 εκ. συνεπώς σε συγκρίσιμη βάση οι καθαρές ζημιές του πρώτου εξαμήνου 2019 θα ήταν €9,2 εκ. από €13,8 εκ. το 2018.

Η συνδρομή του δεύτερου τριμήνου ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, με τον Όμιλο να προσφέρει 12% περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις, επιλέγοντας στρατηγικά την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Πέτυχε συνεπώς 10% αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης, κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης εξωτερικού κατά 15%, που αποτελεί και ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από το σύνολο των αεροπορικών αφίξεων προς τη χώρα. Αντίστοιχα, κατά το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε 20% αύξηση των ενοποιημένων εσόδων και 30% αύξηση του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους, που ανήλθε σε κέρδη ύψους €22,2 εκ. από €17 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο Όμιλος πέτυχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 9%, μεταφέροντας 6,5 εκ. επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού ταξίδεψαν 2,8 εκ. επιβάτες, 4% περισσότεροι σε σχέση με το 2018. Στο δίκτυο εξωτερικού, που αντιπροσωπεύει και το 76% του κύκλου εργασιών, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 12% σε 3,7 εκ. επιβάτες. H μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε περαιτέρω σε 82,2% από 81,7%.

Tα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €602,3 εκ.1 την 30.06.2019 ενώ το σύνολο των δανείων ανήλθε σε €200 εκ. μετα την έκδοση του επταετούς ομολόγου.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Συνεχίσαμε με συνέπεια την αναπτυξιακή μας πορεία προσθέτοντας σημαντική επιπλέον χωρητικότητα στις γραμμές εξωτερικού. Η προσπάθεια μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου κυρίως το διάστημα Απριλίου – Μαΐου και η καλύτερη αξιοποίηση του στόλου μας συνέβαλε σε θετικά αποτελέσματα, παρά τη συγκρατημένη δυναμική του εισερχομένου τουρισμού. Άλλωστε, η άμβλυνση της εποχικότητας θεωρείται μείζων στόχος τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την AEGEAN. 2

Η εξέλιξη των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών της εταιρείας μας από την κίνηση του εξωτερικού και κατά το τρίτο και πιο σημαντικό τρίμηνο που διαχρονικά διαμορφώνει το ετήσιο αποτέλεσμα, δείχνουν ικανοποιητικές, παρά την οριακή αύξηση των συνολικών αφίξεων της αγοράς αερομεταφορών στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προετοιμασία για την ένταξη των νέων αεροσκαφών στον στόλο μας το 2020».

Το Μάρτιο του 2019 η Εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ΚΟΔ ύψους €200 εκ. επταετούς διάρκειας με κουπόνι 3,60%.

 

Οικονομικές καταστάσεις καθώς και αναλυτικά λειτουργικά μεγέθη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.aegeanair.com

Η διοίκηση της AEGEAN θα διενεργήσει τηλεδιάσκεψη αναλυτών (conference call) με θέμα συζήτησης τα αποτελέσματα Πρώτου Εξαμήνου 2019 την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 15:00 ώρα Ελλάδος. Λεπτομέρειες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

AEGEAN

H AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 14 εκατομμύρια επιβάτες το 2018. Το πρόγραμμα δρομολογίων το 2019 καλύπτει ένα δίκτυο 151 προορισμών, 120 εξωτερικού και 31 εσωτερικού σε 44 χώρες. Η AEGEAN είναι μέλος της μεγαλύτερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Η Εταιρεία βραβεύτηκε για ένατη συνεχή χρονιά και δέκατη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2019, από τα Skytrax World Airline Awards.

 

Μεγάλη πρόταση από την EMMA Capital για την εξαγορά της Vivartia;

Μία μεγάλη πρόταση για την εξαγορά του ομίλου τροφίμων Vivartia, θυγατρικής της MIG, έχει υποβάλει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, το διεθνές επενδυτικό γκρουπ EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc. Ο επενδυτικός κολοσσός, γνωστός και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, έχει καταθέσει μία πολύ σοβαρή πρόταση προς την Τράπεζα Πειραιώς και τη MIG με στόχο την επίτευξη ενός τεράστιου deal το οποίο σε συνολική αξία αναμένεται να προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η EMMA Capital έχει προτείνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών (ελέγχει τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, GOODY’S, EVERESΤ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ) από τις MIG και Πειραιώς προσφέροντας περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε συνολική αξία εξαγοράς, που μετά την αφαίρεση του χρέους του ομίλου αντιστοιχούν σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ μετρητά για τους δύο μετόχους στον όμιλο τροφίμων. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς κατέχει το 7,9% της Vivartia και η MIG το υπόλοιπο μερίδιο 92,1%, κατά συνέπεια η EMMA προσφέρει απευθείας περί τα 185 εκατ. ευρώ στη MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ισχυρό διεθνές επενδυτικό γκρουπ παρέχει εναλλακτικά την δυνατότητα σε MIG και Τράπεζα Πειραιώς να διατηρήσουν μειοψηφικό μερίδιο σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις υπεραξίες από την μεγέθυνση του ομίλου υπό το μάνατζμεντ της ΕΜΜΑ.

Αυτό που καθιστά περαιτέρω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελκυστική την πρόταση της EMMA Capital είναι ότι ο επενδυτικός όμιλος προτείνει την "αγορά" μερίδας τoυ υφιστάμενου χρέους της Vivartia από τις ελληνικές τράπεζες, με άμεση καταβολή μετρητών με αντάλλαγμα ένα μικρό "κούρεμα" των δανείων. Με την πρόταση αυτή, ο δανεισμός της Vivartia θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το εναπομείναν ποσό θα εξυπηρετείται κανονικά από την EMMA, γεγονός που θα εγγυάται την υγιή και βιώσιμη πορεία του ισολογισμού της VIvartia.

Με την πρόταση της EMMA Capital ο όμιλος MIG δύναται να αποπληρώσει το ομολογιακό που έχει λάβει από το fund Fortress, να διατηρήσει τις μετοχικές του θέσεις στις άλλες θυγατρικές (Attica, SingularLogic κ.λπ), και να λάβει ισχυρή κεφαλαιακή ένεση, απαραίτητη για έναν βαριά χρεωμένο όμιλο. Ενώ και οι τράπεζες, κατά βάση η Πειραιώς, θα έχουν οφέλη και από τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου Vivartia υπό νέο πλέον management. Πρόκειται για μία περιεκτική πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα και την ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου Vivartia, την ώρα που μόνες επιλογές στο τραπέζι είναι οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού από funds (Farallon, Oak Hill κ.λπ.) που όμως δεν δίνουν μακροπρόθεσμη λύση ή προοπτική ανάπτυξης για την εταιρία. Περαιτέρω, στόχος της EMMA Capital, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πρόταση, είναι η μετεξέλιξη του ομίλου Vivartia σε πολυεθνικό "πρωταθλητή".

Η πρόταση της EMMA Capital αποτελεί αναμφίβολα και ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και τις προοπτικές της, ύστερα από την πρόσφατη πολιτική αλλαγή. Ο επενδυτικός όμιλος μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στον ΟΠΑΠ παραμένει στην ελληνική αγορά και "ανταποκρίνεται" στο προσκλητήριο που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους διεθνείς επενδυτές, διαμορφώνοντας πλέον συνθήκες ευνοϊκές για επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η EMMA Capital, η οποία ιδρύθηκε από τον Jiri Smejc, είναι ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται στην Ευρώπη, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και τις ασιατικές αγορές. Εστιάζει τις δραστηριότητές της σε τομείς που προσανατολίζονται προς το λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής πίστης, των λοταριών και των τυχερών παιχνιδιών και της λιανικής διανομής φυσικού αερίου, διατηρώντας ενεργό έλεγχο του μάνατζμεντ. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της EMMA ανέρχεται σε 145 χιλιάδες.

Η EMMA Capital διαθέτει μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς διατέλεσε βασικός μέτοχος στον ΟΠΑΠ και προηγουμένως περιλαμβάνονταν στους κυριότερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, την περίοδο 2010-12. Ακόμη και μετά το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων με την KKCG στον όμιλο Sazka (μητρική του ΟΠΑΠ), η EMMA εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία. Ορισμένες από τις κυριότερες συμμετοχές της περιλαμβάνουν τις εταιρείες  Home Credit, Premier Energy, Super Sport Group κ.α.

Πηγή: capital.gr

 

14/09/19

 

Αύξηση τζίρου και όγκου πωλήσεων παρουσίασε το 2018 η Coca-Cola Τρία Έψιλον

 

Αύξηση 4,6% στον όγκο πωλήσεων, 5,2% στα καθαρά έσοδα και 26,2% στην κερδοφορία πέτυχε η Coca-Cola Τρία Έψιλον το 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων ανήλθε στα 110,8 εκατ. κιβώτια το 2018 έναντι 105,9 εκατ. το 2017, τα καθαρά έσοδα πωλήσεων ανήλθαν στα 480,7 εκατ. ευρώ έναντι 456,9 εκατ. ευρώ το 2017, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της χρήσης ανήλθαν στα 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 18,8 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ για το 2017. 

 

Σημειώνεται ότι το 2018 συνεχίστηκε και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας με συνολικές επενδύσεις στη χώρα ύψους 17,8 εκατ. ευρώ ενώ στα 89,5 εκατ. ευρώ ανήλθε η συνεισφορά της εταιρείας στα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα του κράτους.

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: «Το 2018 ήταν μια χρονιά σημαντικής ανάπτυξης στην οποία συντέλεσαν η δυνατή τουριστική σεζόν και το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. Πετύχαμε ανάπτυξη στην κατηγορία των αναψυκτικών, με αιχμή τις Coca-Cola Zero και Coca-Cola Regular, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα Schweppes, η Sprite και το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ. Το 2019 συνεχίζουμε με τις ίδιες βάσεις να δημιουργούμε αξία για τους ανθρώπους μας, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας και φυσικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

 

Όπως σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2018, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, που συμπληρώνει φέτος τα 50 της χρόνια, στηρίζει τη στρατηγική και τους στόχους της για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε πέντε πυλώνες: φροντίδα για τους ανθρώπους, συνεισφορά στην οικονομία της χώρας, βιώσιμη ανάπτυξη και εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία αξίας στις τοπικές κοινωνίες και καινοτομία για τους καταναλωτές και τους πελάτες, με στόχο να τους προσφέρει το κατάλληλο προϊόν, στην κατάλληλη συσκευασία και τιμή, για κάθε κανάλι διανομής και ανταποκρινόμενο σε κάθε ευκαιρία κατανάλωσης.

 

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC και κορυφαία εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Συνολικά απασχολεί 1.500 εργαζόμενους, σε 3 εργοστάσια, 3 εγκαταστάσεις διοικητικών γραφείων και 16 γραφεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με μελέτη Κοινωνικού και Οικονομικού Αποτυπώματος που εκπόνησε πρόσφατα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) από τη δραστηριότητα της εταιρείας εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ το 2018), η συνολική επίδραση στην απασχόληση σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα  η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες της υπολογίζεται στα 441 εκατ. ευρώ, με τις θέσεις εργασίας σε αυτούς να υπολογίζονται σε 16,1 χιλιάδες αντίστοιχα.

 
 

13/09/19

 

 

Autohellas: Άνοδος τζίρου 13,9% το Α' εξάμηνο

 

Στο ποσό των 259 εκατ. ευρώ ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Autohellas έναντι 227 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 13,9%. και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν στα 68,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,7% παρά το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους παραμένει εποχικά πιο αδύναμο σε επίπεδο δραστηριότητας. 

 

Αυξητική ήταν η πορεία και στα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ), τα οποία ανήλθαν σε κέρδη 21 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 19 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,6%, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ) ανήλθαν σε κέρδη 18 εκατ. ευρώ, σε σχέση με κέρδη 13,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 30%. 

 

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου κατά την 30/06/2019, μετά και την καταβολή μερίσματος 18 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2018, έφτασαν τα 250 εκατ. ευρώ έναντι 227 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκε επένδυση σε αγορές νέων αυτοκινήτων ύψους 106 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό στόλο του Ομίλου να έχει αυξηθεί κατά 2.400 αυτοκίνητα σε σχέση με την 30/6/2018, φτάνοντας τα 46.700 αυτοκίνητα. 

 

Η κύρια δραστηριότητα των μισθώσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό συνολικά σημείωσε αύξηση 6,2%. Ειδικότερα, οι μακροχρόνιες μισθώσεις, στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού, παρουσίασαν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσαν σχετική επιβράδυνση, επηρεαζόμενες και από την πορεία των αεροπορικών αφίξεων που ήταν οριακά θετική στην Ελλάδα. 

 

Η δραστηριότητα της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ως παρεπόμενη δραστηριότητα των μισθώσεων, ήταν ενισχυμένη κατά 19,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων και υπηρεσιών, με την ανάκαμψη της αγοράς, συνεισέφερε συνολικά 147 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του Ομίλου από τα 124 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και συνέβαλε σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα του ασθενούς λόγω εποχικότητας πρώτου εξαμήνου.

 

 

Sunlight: Πωλήσεις 78 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο

 

Στο ποσό των 78 εκατ. ευρώ ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Sunlight, έναντι 76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 2,7%. 

 

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 27,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. 

 

Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του Ομίλου και της εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από την απομείωση των καταστραμμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως και την μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα των δύο τελευταίων μηνών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της ασφαλιστικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 66 εκατ. ευρώ από το consortium του συνασφαλιστικού σχήματος. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν τα εναπομείναντα 48 εκατ. ευρώ του προαναφερθέντος ποσού, τα οποία υπήρξαν και η βασική πηγή χρηματοδότησης για το έργο ανακατασκευής του τμήματος του εργοστασίου που είχε πληγεί. Πλέον, το εν λόγω τμήμα είναι σε πλήρη λειτουργία, με τις νέες εγκαταστάσεις να ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα παραγωγικής λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας - αναβάθμιση η οποία χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

 

Στην ίδια περίοδο, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (EIVs). Με δεδομένη την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στο εργοστάσιο της Ξάνθης, συνολικής δυναμικότητας 10 χιλιάδων μπαταριών ετησίως. Τέλος, οι υπόλοιπες δύο παραγωγικές μονάδες (ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή και συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας), ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα στην αλυσίδα δημιουργίας αξίας του ομίλου της Sunlight, συνέχισαν το πλάνο  διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών τους.

 

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη, έχοντας πλέον επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας κατά 25%. Πλέον, η Sunlight μπορεί αφ' ενός να επεκταθεί σε νέα τμήματα της διεθνούς αγοράς, όπου έως σήμερα έχει σχετικά μικρή παρουσία (OEMs, αγορές εκτός Ευρώπης), αφ' ετέρου δε να ανταποκρίνεται σε ταχύτερους χρόνους και με μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτήσεις των πελατών της. 

 

 

Τη δημοσιοποίηση του νέου Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ ζητά ο αρμόδιος τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Αίτημα για κατάθεση στο Σώμα της Βουλής του νέου master plan του ΟΛΠ ΑΕ, ζητά με σχετικό έγγραφό του από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο τομεάρχης Οικονομίας καθώς και οι βουλευτές Α' και Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

«Έπειτα από την πολυδιαφημισμένη, δια στόματος υπουργού Ναυτιλίας αλλά και πρωθυπουργού, υποβολή ενός «νέου» master plan από πλευράς της COSCO, το οποίο και αφορά στις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία στο λιμάνι του Πειραιά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη δημοσίευση του εν λόγω σχεδίου και την άμεση έναρξη διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Προσθέτει επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι σε αυτή τη διαδικασία, το κράτος οφείλει να μην απεμπολεί τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό του ρόλο με σκοπό την περιφρούρηση του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται για το λιμάνι, οφείλουν να μην επηρεάζουν αρνητικά ή να αποσταθεροποιούν την ομαλή ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».  

 

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος τομεάρχης Ναυτιλίας, υπενθυμίζουν στην ηγεσία του υπουργείου, ότι αποτελεί σαφή όρο στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά η διαδικασία διαβούλευσης, τόσο με τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές των παραλιμένιων δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, όσο και με εμπλεκόμενους φορείς και σωματεία εργαζομένων, από τη στιγμή μάλιστα που στο νέο σχέδιο λέγεται ότι υπάρχουν καινούργιες επενδύσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....