Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 
 
20/02/18

Lamda Development: Καλή εικόνα με στόχο την παραμονή υψηλότερα των 6,95 – 7,05 ευρώ….

Με φόντο και τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και τις πιέσεις των δανειστών για να ξεμπλοκάρει το ζήτημα του ελληνικού, σημαντική άνοδος καταγράφεται την Τρίτη στο χρηματιστήριο για τη μετοχή της Lamda Development, η οποία βρίσκεται στα 7,08 ευρώ, +5,93%. Και αν υπάρχει ένα ζητούμενο από άποψης τεχνικής ανάλυσης, αυτό είναι να μείνει η μετοχή υψηλότερα των 6,95 – 7,00 ευρώ, μια παραμονή η οποία θα άνοιγε το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 7,40 – 7,50 ευρώ.  

ΟΤΕ: Συνεχίζεται η «μάχη» με τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 12,15 – 12,20 ευρώ. 

Σε άμεση σχέση με τα επιμέρους σχόλια στο GFF, συνεχίζεται η «μάχη» της μετοχής του ΟΤΕ με τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 12,15 – 12,20 ευρώ (τρέχουσα τιμή 12,15 ευρώ, +0,08%), μια διάσπαση η οποία θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με επόμενο σημείο αναφοράς τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 12,80  -12,90 ευρώ.

 
16/02/18

 

Στις 22 Φεβρουαρίου η ψήφιση της σύμβασης για τον ΟΛΘ από τη Βουλή

 

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. με βάση την οποία η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), που εξαγοράζει το 67% της εισηγμένης, θα διαχειρίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση κατατέθηκε ήδη προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η σχετική διαδικασία θα αρχίσει σήμερα. Η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του τιμήματος των 231,9 εκατομμυρίων για το 67% του ΟΛΘ από τη SEGT. Αυτό τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Κατόπιν αναμένεται να παραιτηθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και να ορίσει καινούργια ο νέος βασικός μέτοχος. Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες έχουν ήδη υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν επιστολές παραίτησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου με ανοιχτές ημερομηνίες και βρίσκονται στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και τις ζήτησε προς τούτο.

 

Εν τω μεταξύ, χθες, ολοκληρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΘ που συγκλήθηκε για να τροποποιήσει το καταστατικό της εισηγμένης και να περιορίσει τον αριθμό των μελών του Δ.Σ. από 11 σε 9. Τα δύο μέλη που αποχώρησαν είναι οι πρώην εκπρόσωποι των εργαζομένων, που με βάση το παλαιό καταστατικό είχαν δικαίωμα τοποθέτησης δύο μη εκτελεστικών μελών. Μετά τη συναλλαγή το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 7,27% στον ΟΛΘ και θα εκπροσωπείται με ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει διά του χρηματιστηρίου και θα αφορά τη μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών που αντιστοιχούν στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ στη SEGT. Υπενθυμίζεται πως η επενδύτρια South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47%, τη θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και την Belterra Investments. συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%). Στην υπό κύρωση από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, υποχρέωση της SEGT για επενδύσεις ύψους 180 εκατ. σε ορίζοντα επταετίας, ενώ έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού σε όλους τους εξαιρούμενους χώρους της πρώτης προβλήτας, καθώς και οι χρήσεις των ειδικά διαμορφωμένων κτιρίων που προβλέπονται για πολιτιστικές χρήσεις.

 

Ολλανδική υποχώρηση για τον ΔΕΣΦΑ

 

Την έκπληξη φαίνεται ότι έκανε η Nederlandse Gasunie στο παραπέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ολλανδοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή.

 

Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ταράξει τα νερά, καθώς η Gasunie, είναι από τις πρώτες εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, μετά το «ναυάγιο» με τους Αζέρους της Socar στον πρώτο διαγωνισμό, προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία.

 

Η κρατική εταιρεία μεταφοράς αερίου της Ολλανδίας, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys, οι οποίες θεωρούνται και το πιο δυνατό επενδυτικό σχήμα, καθώς και οι τρεις είναι μέτοχοι στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος μετά το 2020 θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

 

Έτσι, πλέον στο παιχνίδι έχουν μείνει η κοινοπραξία των Snam, Enagás και Fluxys και το επενδυτικό σχήμα της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 
15/02/18

 

Καλά κέρδη στο Χ.Α., με στοίχημα να κρατήσουνε μέχρι το τέλος της ημέρας ….. Άνοδος 1,95% καταγράφεται στις 12:57 στο Χ.Α., με το κλίμα να είναι θετικό από το ξεκίνημα της ημέρας, το τζίρο να είναι μέτριος αν και όχι πολύ χαμηλός (23,2εκ ευρώ) και το μεγάλο ζητούμενο να είναι το θετικό κλίμα να κρατήσει μέχρι το τέλος της ημέρας.  

 

 

Ξεκινά την Πέμπτη η διαπραγμάτευση του 7ετούς ομολόγου

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εταιρικών Πράξεων, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.000.000 τεμαχίων Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, επταετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 3,375%, ISIN GR0118017657, εκδόσεως 15.02.2018 και ονομαστικής αξίας εκάστου 1.000 ευρώ. Ως ημερομηνία εισαγωγής ορίστηκε η Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018.

 

Τι συζήτησαν Στουρνάρας - τραπεζίτες στο γεύμα της ΕΕΤ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στο γεύμα εργασίας προς τον κεντρικό τραπεζίτη, που παρέθεσε η ΕΕΤ στα γραφεία της, παραβρέθηκαν ο πρόεδρός της κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας αυτής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, οι Διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν' ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους υποδιοικητές, και τα στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τόσο οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, όσο και το καθεστώς χρηματοδότησης του εγχώριου κλάδου από την ΕΚΤ, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη φυσιογνωμία της εξόδου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, έχοντας γνώση των τεχνικών λεπτομερειών των stress tests, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τη σχετική δοκιμασία.

Ωστόσο, υπογράμμισε στις τραπεζικές διοικήσεις την ανάγκη για επιτάχυνση του έργου της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων, όχι μόνο για να πιαστούν, αλλά και να υπερκαλυφθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από κοινού με την ΕΚΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας από το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να προστατευτεί ο κλάδος και η ελληνική οικονομία σε περίπτωση νέων αναταράξεων στις αγορές και να γίνει πιο ομαλά η επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που έχουν ασπαστεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και τάσσονται δημοσίως ή μέσω διαρροών υπέρ της καθαρής εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση.

«Ήλθε πια η ώρα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χωρίς δεκανίκια. Πρέπει να το επιχειρήσουμε και να εκπέμψουμε σήμα κανονικότητας στους επενδυτές», έλεγε προ ημερών διευθύνων σύμβουλος συστημικού ομίλου, μιλώντας στο Βήμα.

Βέβαια η καθαρή έξοδος συνεπάγεται άρση του waiver και αποκλεισμό των ελληνικών κρατικών τίτλων από τη λίστα των ενεχύρων που κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ για την παροχή φθηνού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο πως θεωρείται απίθανο έως το Σεπτέμβριο η πιστοληπτική αξιολόγησή τους να έχει επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι ο δανεισμός των εγχώριων ομίλων από την ΕΚΤ, που κυμαίνεται στα επίπεδα των 4 - 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί, με την κατάθεση στις εμπορικές τράπεζες από το Δημόσιο ρευστών διαθεσίμων που βρίσκονται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, το waiver αποτελεί διαβατήριο και για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο QE, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες άντλησης ρευστότητας μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης, ενδεχομένως έως και το 2021.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, την οποία ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πολύ σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα και για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού συστήματος.

 

Ανοδος για τα μεγέθη της ΚΡΙ ΚΡΙ το 2017

 

Mε αιχμή του δόρατος τις επιδόσεις στο παγωτό και στο γιαούρτι η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ από τις Σέρρες παρουσίασε στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών τις αναπτυξιακές της προοπτικές αλλά και τις εκτιμήσεις της για τo πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά μεγέθη της χρήσης του 2017.

 

Η παρουσίαση έγινε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας κ.Παναγιώτη Τσινάβο και στελέχη της εταιρείας.

 

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε την περσινή χρονιά στα 79,3 εκατ. ευρώ έναντι 66,6 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας άνοδο 19,1%.

 

Τα κέρδη ebitda εκτιμώνται στα 12,5 εκατ. ευρώ (+13,6%) και τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 9,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το 2016, ενισχυμένα κατά 19,5%.

 

Η εταιρεία το 2017 κατέγραψε άνοδο πωλήσεων στα προϊόντα παγωτού κατά 19% και σύμφωνα με την επίδοση αυτή η διοίκηση αναφέρει πως η μάρκα ΚΡΙ ΚΡΙ βρίσκεται στη 2η θέση στην ελληνική αγορά παγωτού με μερίδιο 15%. Η αύξηση των σημείων διανομής που αγγίζουν πλέον τα 15.000 σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και τα λανσαρίσματα νέων προϊόντων συνέβαλαν σε αυτή τη διάκριση.

 

Παράλληλα, η εταιρεία λανσάρει το δικό της επώνυμο γιαούρτι στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τη μεγάλη πίτα της αγοράς του ελληνικού γιαουρτιού. Η αξία του ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται περίπου στα 205 εκατ. ευρώ, στην Ιταλία στα 180 εκατ. ευρώ, στη Γερμανία στα 127 εκατ. ευρώ.

 

Ηδη η εταιρεία έχει παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές τροφοδοτώντας με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας γιαουρτιού μεγάλους λιανεμπόρους, όπως οι Tesco, Waitrose, Sainsbury's, Aldi κ.ά.

 

Ετσι, η ΚΡΙ ΚΡΙ θέλει να εκμεταλλευτεί τη φήμη της διανέμοντας από εδώ και πέρα το δικό της επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι. Σύμμαχος στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια είναι το γεγονός πως ο νομός Σερρών αποτελεί τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα και όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας το γιαούρτι της εταιρείας παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα μιας ημέρας.

 

Η ΚΡΙ ΚΡΙ δραστηριοποιήθηκε αργά στον χώρο του γιαουρτιού, μόλις το 2003. Μέχρι τότε ήταν γνωστή στο πανελλήνιο για το παγωτό της και σε τοπικό επίπεδο για το γάλα της.

 

Ηδη όμως το γιαούρτι συνεισφέρει με περίπου 70% στον συνολικό τζίρο. Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 30% του τζίρου της ΚΡΙ ΚΡΙ και μακροπρόθεσμος στόχος είναι με το λανσάρισμα του δικού της επώνυμου γιαουρτιού στην Ευρώπη να φτάσουν το 50%.

 

-------------------

 

Πωλήσεις:                                  €79,3εκ. (2016: €66,6εκ.) Μεταβολή +19,1%

Ebitda:                                       €12,5εκ. (2016: €11,0εκ.) Μεταβολή +13,6%

Κέρδη προ φόρων:                    €9,8εκ. (2016: €8,2εκ.) Μεταβολή +19,5%

 

Η παρουσίαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρίας, www.krikri.gr, απ' όπου το επενδυτικό κοινό μπορεί να λάβει λεπτομερή ενημέρωση.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ ΧΑΑ_2018-02

 

 

Πολύ καλή εικόνα για τη μετοχή της Lamda Development. Μια καλή εικόνα και με αυξημένο μάλιστα τζίρο έχει το πρωί της Τετάρτης η μετοχή της Lamda Development (στα 6,94 ευρώ, +2,81%, με 94.818 μετοχές όγκο συναλλαγών). Και φυσικά το ζητούμενο είναι τα κέρδη να κρατήσουνε μέχρι το τέλος της ημέρας. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Αν αυτή η εικόνα συνδέεται με κάποια επερχόμενη θετική εξέλιξη και κυρίως το οριστικό ξεμπλοκάρισμα του project.

 

Συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών εν όψει stress test

 

Τα stress test, ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικών Αναφορών 9, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

 

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς 2017. Έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

 

Η EBA θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις και βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης ως τις 19 Μαρτίου.

 

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των στοιχείων από την ΕΚΤ, όπου θα δοθούν κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

 

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress test.

 

Σε σχέση με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικών Αναφορών 9 διαμορφωθούν οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το νέο λογιστικό πρότυπο που ισχύει από 1/1/2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών από χορηγηθέντα δάνεια και να σχηματίζουν τις δέουσες προβλέψεις βάσει αυτής της πιθανότητας και όχι κατόπιν της πραγματοποιηθείσας ζημίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

 

 

Αύξηση κερδοφορίας κατά 27,7% κατέγραψε η Coca-Cola HBC

 

Αύξηση κερδοφορίας κατά 27,7% κατέγραψε η Coca-Cola HBC AG στην χρήση 2017 έναντι του προηγουμένου έτους, εμφανίζοντας συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 449,7 εκατ. ευρώ έναντι 352,1 στη χρήση 2016, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εταιρία η εξέλιξη αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην καλή ισορροπία μεταξύ αύξησης όγκου πωλήσεων και βελτίωσης τιμών/μείγματος η οποία οδήγησε σε αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 5,9%. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε δημοσιευμένη βάση αυξήθηκαν κατά 4,9%.

Ακόμη, μεταξύ των λόγων βελτίωσης των αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται:

Τα έσοδα ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς όπου δραστηριότητας της εταιρίας, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3,6% συνολικά.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,2%, με ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρία καθώς και στην συνεχιζόμενη θετική πορεία στις χώρες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων αγορών, πλην της Νιγηρίας και της Ρωσίας, οι οποίες κατέγραψαν οριακά χαμηλότερο όγκο πωλήσεων σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις.
 

Ανάπτυξη καταγράφηκε και στην κατηγορία τόσο των ανθρακούχων αναψυκτικών όσο και των μη ανθρακούχων

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20,0% σε 621,0 εκατ. ευρώ. Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 120 μονάδες βάσης, στο 9,5% και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους κατά 90 μονάδες βάσης, στο 9,0%.

Ακόμη καταγράφηκαν:

- θετικά αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων μας

- προσεκτική διαχείριση του κόστους πρώτων υλών και οριακά θετικός αντίκτυπος από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

- δαπάνες για ενέργειες μάρκετινγκ υψηλότερες κατά 10 μονάδες βάσης σε ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις, ως επένδυση για μελλοντική ανάπτυξη

- η λειτουργική μόχλευση οδήγησε σε μείωση κατά 30 μονάδες βάσης των συγκρίσιμων λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις.

- Οι καθαρές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 425,9 εκατ. ευρώ καθώς η αύξηση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ των δαπανών για επένδυση σε ενσώματα πάγια στοιχεία που αναμένεται να δημιουργήσουν επιπρόσθετα έσοδα – όπως είχε προγραμματιστεί.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα 0,54 ευρώ ανά μετοχή – μια αύξηση της τάξης του 23% σε σύγκριση με το μέρισμα του 2016.

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε: «Είμαι ευτυχής που έχω αναλάβει μία εταιρεία με καλή απόδοση και ξεκάθαρη στρατηγική κατεύθυνση. Το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για εμάς και είμαστε ευτυχείς με την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, εσόδων και περιθωρίου κέρδους, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων μας για το 2020. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη χρονιά που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από μία σειρά από ιδιαίτερα ισχυρές προϊοντικές καινοτομίες και από σημαντικές πρωτοβουλίες στην εμπορική μας στρατηγική. Υπάρχει καλή δυναμική στην εταιρεία και είμαστε αποφασισμένοι να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2018 θα είναι μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά».

 
14/02/18

Σημαντική αύξηση στα κέρδη του ΟΛΠ

Σημαντικά κερδοφόρα ήταν τα αποτελέσματα της χρήσης 2017 στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, παρά την αύξηση στις αμοιβές προσωπικού, λόγω καταβολής των δώρων για πρώτη φορά μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αλλά και μικρής αύξησης των λειτουργικών εξόδων.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 21,2 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 11 εκατ. το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 92%, και το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 68,6% σε 11,3 εκατ. έναντι 6,7 εκατ. της χρήσης 2016.

Τα λειτουργικά έξοδα της χρήσης παρουσίασαν μικρή αύξηση 2% και ανήλθαν σε 94,9 εκατ. έναντι 92,8 εκατ. το 2016 ενώ οι αμοιβές προσωπικού παρουσιάζονται αυξημένες κατά 17,2% από τη προηγούμενη χρήση, λόγω της καταβολής δύο επιπλέον μισθών (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η ΟΛΠ Α.Ε. θα καταβάλλει 4,1 εκατ. ως αντάλλαγμα παραχώρησης στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση 2017 έναντι 3 εκατ. το 2016 και 2 εκατ. το 2015.

Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή, ανέρχεται σε 0,1712 ευρώ από 0,0892 ευρώ το 2016 (αύξηση 92%).

Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ ανήλθε σε 111,5 εκατ. έναντι 103,5 εκατ. της αντίστοιχης χρήσης 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 7,7 %.

Ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα παρουσίασαν οι δραστηριότητες στο Container Terminal κατά 7 εκατ. (53,1%), όπου η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 70,6%, δηλαδή 453.264 ΤEU έναντι 265.716 TEU το 2016, ενώ αυξημένα ήταν τα έσοδα από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ κατά 3,4 εκατ. ευρώ περίπου (8,4 %).

«Η πρώτη πλήρης χρονιά της νέας διοίκησης στο λιμάνι του Πειραιά σημαδεύτηκε από πολύ θετικά αποτελέσματα τα οποία οφείλονται πρωτίστως στους εργαζόμενους της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τόσο η επιχειρησιακή λειτουργία όσο και η οικονομική αποτελεσματικότητα της ΟΛΠ Α.Ε.», ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Captain Fu Chengqiu.

Εξάλλου, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι η διαδικασία των μετατάξεων στον οργανισμό δεν έχει προχωρήσει ακόμα. Τόνισαν ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα, ενώ στους εργαζόμενους δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κενές θέσεις και σε ποια υπουργεία.

Ο ΟΛΠ έχει καταβάλει έως σήμερα για εθελουσία έξοδο 75 εργαζομένων, το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ, ως οικονομικό κίνητρο αποχώρησης.

 

Σειρά επαφών Tσακαλώτου με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών σε Παρίσι και Λονδίνο

 

Σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών θα έχει, σε Παρίσι και Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι όπου θα παραμείνει έως τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια (15- 16/2) θα μεταβεί στο Λονδίνο.

 

Χρεώνουν καθυστέρηση στον SSM για τα κόκκινα δάνεια

Τη βάση έπιασε ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ στο πλαίσιο έρευνας που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και στην οποία συμμετείχαν 39 αναλυτές, ακαδημαϊκοί και διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωτράπεζας (SSM) κατέστησε πιο ασφαλείς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων εκτιμά ότι ο εποπτικός μηχανισμός δίνει μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι έπρεπε στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, η προσπάθεια του SSM να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έγινε, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές, με καθυστέρηση, δεδομένου μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μηχανισμού οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας κρατικοποιήθηκαν.

Σε δηλώσεις του ο Λουτζ Ρόεχμεγερ, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην LBB Invest, επισήμανε ότι η ΕΚΤ όφειλε να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων νωρίτερα, καθώς το θέμα αυτό ήταν γνωστό σε όλους εδώ και μία δεκαετία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ είναι δέσμια των συμφερόντων των κρατών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μην υπήρξε καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στον αντίποδα, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Nτανιέλ Νουί έχει απορρίψει την άποψη ότι τα εθνικά συμφέροντα εμποδίζουν τον μηχανισμό να δράσει. Η ίδια, μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια και είναι επιβαρυμένες με λιγότερα κόκκινα δάνεια από τότε που ο εποπτικός μηχανισμός άρχισε να λειτουργεί. Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός δείκτης ιδίων κεφαλαίων (CET1) των 21 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αυξήθηκε στο 12,9%, κατά μέσον όρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου από 10,8% που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος των κόκκινων δανείων έχει επίσης μειωθεί, ιδίως στην Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιδεινώσει την πορεία και την εικόνα της εγχώριας οικονομίας.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τα αδύναμα σημεία που εντόπισαν ορισμένοι συμμετέχοντες για τη λειτουργία του εποπτικού μηχανισμού, πολλοί εξ αυτών παραδέχονται ότι η ΕΚΤ κατέστησε τις τράπεζες πιο ασφαλείς, ενώ αρκετοί επικρότησαν τους αυστηρούς κανόνες για το επίπεδο των κεφαλαίων των τραπεζών που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα ταξίδι το οποίο άρχισε το 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη η κ. Νουί. Η ίδια, μάλιστα, τόνισε ότι είναι λογικό οι χώρες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και στον χρηματοπιστωτικό τομέα να είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του εποπτικού μηχανισμού.

 

Στουρνάρας: Προαπαιτούμενο η πλήρης άρση των capital controls

 

Η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η επιστροφή στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα είναι προαπαιτούμενα για τη διατηρήσιμη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάραςμιλώντας χτες το βράδυ στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας

 

Επιπροσθέτως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ προέταξε την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Όπως επεσήμανε η παραμονή σε χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της δυνατότητας των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (waiver).

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εξασφάλιση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος είναι σημαντική τόσο για το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς ακόμα και οι πράξεις repos επηρεάζονται θετικά από την ύπαρξη του waiver, όσο και για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην κανονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης.

 

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι διαχρονικά υπολείπονται των πραγματικών δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών. Η πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με προορισμό το Ισραήλ παρουσίασε υποχώρηση την περίοδο 2012 – 2014, και με αύξηση το 2015.Οι ξένες άμεσες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

 

Τέλος όπως υποστήριξε οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ κατάφερε να εξελιχθεί σε οικονομικό θαύμα, αποτελώντας πλέον ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων, σχετίζονται τόσο με γεωπολιτικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της χώρας όσο με την κουλτούρα σε θέματα επιχειρηματικότητας.

 
12/02/18

Βήμα μπροστά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με «ΟΠΑΠ Forward»-Πώς μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα
 

Μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης θα αποκτήσουν οι 21 νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν εφέτος στον β’ κύκλο του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward». 

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι σε εξέλιξη μέσω του www.opapcsr.gr και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 (ώρα λήξης 12:00 το βράδυ).

Ιδιαιτέρως έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται ήδη από εταιρείες από όλη την Ελλάδα, καθώς η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΟΠΑΠ θα τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών για να ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά και να διασφαλίσουν το «εισιτήριο» για επέκταση εκτός συνόρων. 

Το 70% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως τώρα προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός Αττικής, κυρίως από τους κλάδους της μεταποίησης, του λιανεμπορίου και της αγροδιατροφής.

Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward», εξάλλου, εστιάζει στους τομείς της οικονομίας όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 20 εταιρείες που εντάχθηκαν στον α’ κύκλο του προγράμματος και εξακολουθούν να απολαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση, προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου.

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο «ΟΠΑΠ Forward»

Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece, παρέχει στις επιχειρήσεις αυτό ακριβώς που έχουν ανάγκη για να πάνε μπροστά: ολοκληρωμένη στρατηγική καθοδήγηση, εκπαιδευτικά σεμινάρια, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προοπτικές πρόσβασης σε διεθνείς αγορές και δράσεις δικτύωσης.

Η επιλογή των 21 νέων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν εφέτος στο πρόγραμμα, θα γίνει με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που αφορούν τόσο στην επιχείρηση, όσο και στον ίδιο τον επιχειρηματία.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους

Οι 20 επιχειρήσεις που παρακολούθησαν τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο του προγράμματος πέτυχαν να αυξήσουν, έως σήμερα, τον συνολικό τους τζίρο κατά 20% (25 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, δημιούργησαν 111 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέσω των συνεργασιών που αναπτύχθηκαν στην αγορά, υποστηρίζουν 2.236 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Τι λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες

Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ρούσσας ΑΕ: «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward», παρείχε σημαντική βοήθεια και καθοδήγηση στην εταιρεία μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του βασικού μας στόχου, ο οποίος ήταν η επέκτασή μας στις διεθνείς αγορές και πιο συγκεκριμένα η διεύρυνση της παρουσίας μας στις premium αλυσίδες καταναλωτικών αγαθών της Αμερικής».

Ελίνα Κορδαλή, Ιδρύτρια Madame Shoushou: «Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» μέσα από τις συναντήσεις με τον μέντορα και τις επαφές με άλλες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μας βοηθάει σημαντικά στη διαμόρφωση της στρατηγικής μας και στην οργανωτική μας διαχείριση. Επίσης, μας εξασφάλισε σημαντική προβολή μέσω της διοργάνωσης ενός φιλανθρωπικού fashion show στον Ιππόδρομο Αθηνών για τη στήριξη της ΕΛΕΠΑΠ».

Λέανδρος Καρακατσάνης, CEO Dust+Cream: «Το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» μας βοήθησε σε κρίσιμα θέματα για την επιχείρησή μας, όπως τo marketing, το franchising, τη διαχείριση του δικτύου καταστημάτων μας και την επέκτασή μας στις διεθνείς αγορές. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε μέλη ενός πολύ δυνατού δικτύου εξαιρετικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και το ίδιο όραμα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Αλέξανδρος Κουρής, Ιδρυτής Νήσος: «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης του ΟΠΑΠ ήταν μια πολύτιμη εμπειρία και ήρθε σε μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία μας. Το πρόγραμμα μας βοήθησε να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας και να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Τα στελέχη του ΟΠΑΠ αφιέρωσαν πολύ χρόνο και την πολύτιμη γνώση τους για να μας βοηθήσουν».

 

Συνάντηση Στουρνάρα με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που οργάνωσε η επενδυτική τράπεζα NatWest Markets στο Λονδίνο, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στουρνάρας συζήτησε με εκπροσώπους περισσότερων από δέκα επενδυτικών κεφαλαίων τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής της χώρας μας, έδωσε μια ενδεικτική αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης χρέους και παρουσίασε τις προτεραιότητες ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) των ελληνικών τραπεζών το 2018.

 

Αυξάνονται οι πιθανότητες για αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Παρασκευή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, μια αναβάθμιση η οποία εκτιμάται ότι θα είναι κατά μια βαθμίδα.

Σημειώνεται πως η τελευταία κίνηση της Fitch ήταν η αναβάθμιση της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό μάλιστα outlook.

 

ΟΠΑΠ: Η Tora Wallet αδειοδοτήθηκε ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος

O Όμιλος ΟΠΑΠ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης της Tora Wallet, 100% θυγατρικής του ομίλου, από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της Tora Wallet στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέσω του δικτύου πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Η πρώτη υπηρεσία που θα προσφέρει η Tora Wallet στην αγορά αφορά στην πληρωμή λογαριασμών κάθε είδους (τηλεφωνία, ενέργεια, ύδρευση, κλπ). Στη συνέχεια, θα παρέχονται υπηρεσίες για την εκτέλεση εμβασμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού πληρωμών, σε συνδυασμό με χρεωστική κάρτα.

Οι υπηρεσίες της Tora Wallet θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, μέσω των πρακτορείων ΟΠΑΠ, που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας. Για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ θα πιστοποιηθούν ως αντιπρόσωποι Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των διατάξεων του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου περί πληρωμών.

Παράλληλα, στο δίκτυο πρακτορείων ΟΠΑΠ, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Tora Direct, όπως η πώληση αερόχρονου για κινητά τηλέφωνα και οι συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εναλλακτικού παρόχου ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μεταξύ άλλων η διάθεση εισιτηρίων θεαμάτων και αθλητικών αγώνων.

 
10/02/18

Η «ακτινογραφία» των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο 7ετές ελληνικό ομόλογο

 

Πάνω από 210 επενδυτές τοποθετήθηκαν στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια άνω των 6 δισ. ευρώ.

 

Το επιτόκιο στο 7ετές διαμορφώθηκε στο 3,5% και είναι προφανώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς στο 4,625%.

 

Η συναλλαγή έτυχε ευρείας γεωγραφικής εξάπλωσης, προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο, με το 81% των επενδυτών να έχει έδρα εκτός Ελλάδος, ενώ το 43,7% των επενδυτών προήλθε από τη Βρετανία και την Ιρλανδία και ακολούθησαν οι επενδυτές από την Ελλάδα (19%), τις ΗΠΑ (12,5%) και την υπόλοιπη Ευρώπη (11,7%).

 

Σχετικά με τον τύπο των επενδυτών που κάλυψαν την έκδοση, το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% Hedge Funds και 22,9% ήταν τράπεζες.

 
09/02/18

Χ.Α.: Τα βλέμματα στις επόμενες στηρίξεις

 

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι ταραγμένο, στις επόμενες στηρίξεις στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών και συγκεκριμένα τα επίπεδα των 820 και 810 μονάδων. Ακόμη χαμηλότερα υπάρχουν τα επίπεδα των 800 και κυρίως των 780 – 790 μονάδων.

 

 

 

10% χάνει ο DAX κατά την τελευταία διόρθωση…

 

Αν και με βάση την τεχνική ανάλυση το γερμανικό χρηματιστήριο μπορεί να έχει μια περαιτέρω ελεγχόμενη πτώση, ελεγχόμενη πτώση καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο -0,35%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το ξεκίνημα της κρίσης και από τα ιστορικά του υψηλά, ο βασικός γερμανικός δείκτης καταγράφει απώλειες 10%.

 

To Sell 0ff της Wall Street συνεχίζεται στην Ασία

Το κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να εκδηλώνεται στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, έπειτα από άλλη μια τεταμένη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ κι εν μέσω της υποχώρησης (και) των τιμών του πετρελαίου.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρεί 3,2%, μέχρι στιγμής κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στις 21.1185,76 μονάδες, με τις απώλειες του ως τώρα αυτή την εβδομάδα να αγγίζουν το 9%.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρεί 2,8% στις 1.715,52 μονάδες, ή κατά 8% μέσα στην εβδομάδα.

 

Παράλληλα, μεγάλη πτώση 5% για την Κίνα και μεγάλες απώλειες κοντά στο 5% για τον Hang Seng.

 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται για έκτη ημέρα

 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα για έκτη ημέρα στις ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του Ιράν για την αύξηση της παραγωγής του κι ενώ αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο συνέχισης της υπερπροσφοράς του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και την άσκηση πληθωριστικών πιέσεων.

 

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 38 σεντς ή 0,6% στα 64,43 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 54 σεντς ή 0,9% στα 60,61 δολάρια το βαρέλι.

 
08/02/18
 

Νέο Sell - off και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τη Wall Street. Πτώση 4,15%, 3,90% και 3,76% για Dow, S&P 500 και Nasdaq...

 

ΟΠΑΠ: Στόχος η παραμονή υψηλότερα των 10,45 – 10,55 ευρώ

 

Ανοδικά κινείται το πρωί της Πέμπτης το Χ.Α. (+0,62%) και η μετοχή του ΟΠΑΠ (10,59 ευρώ, +0,76%), με τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής να έχει επιδεινωθεί σε ένα βαθμό, αν και η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική. Αν υπάρχει σε αυτή τη φάση ένας στόχος για τη μετοχή αυτός είναι να παραμείνει υψηλότερα των 10,45 – 10,55 ευρώ. Και με βάση αυτήν την παραμονή, η μετοχή να επιστρέψει υψηλότερα 10,85 – 10,90 ευρώ, κάτι το οποίο θα μας έκανε να μιλήσουμε για την επιστροφή του πλήρους θετικού σεναρίου.

 

 

 

Μυτιληναίος: Στόχος να επιστρέψει η μετοχή υψηλότερα των 9,80 – 9,90 ευρώ.

Με τη μέσο-μακροπρόθεσμη τάση να είναι θετική, αν υπάρχει ένα ζητούμενο για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής του Μυτιληναίου είναι αυτό είναι να επιστρέψει και να παραμείνει η μετοχή υψηλότερα των 9,80 – 9,90 ευρώ, κάτι το οποίο προς στιγμήν επιχειρεί να κάνει η μετοχή την Πέμπτη (στις 12:16 βρίσκεται στα επίπεδα των 9,97 ευρώ, +1,84%).

 
07/02/18

Forthnet: Με 99,986% στη Forthnet Media, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας, Forthnet Media ΑΕ κατά το ποσό των 48.461.538 ευρώ, με την έκδοση 48.461.538 νέων μετοχών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Forthnet AE (στο εξής η «εταιρεία»).

Το ποσό της αύξησης κάλυψε στο σύνολό του η εταιρεία και είχε προκαταβληθεί από την τελευταία στον ειδικό λογαριασμό αύξησης, κατόπιν άντλησης του ανωτέρω ποσού, μέσω του εκδοθέντος, την 11.10.2016, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικής ονομαστικής αξίας 70.124.679,90 ευρώ (στο εξής το «ΜΟΔ»), σύμφωνα και με τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην από 11.10.2016 ανακοίνωση της εταιρείας.

Με τον τρόπο αυτόν, η εταιρεία διέθεσε το ισόποσο των κεφαλαίων που είχε αντλήσει, μέσω της έκδοσης του ΜΟΔ, για την ισχύ του πλαισίου αναχρηματοδότησης, κατά τα διαλαμβανόμενα στο από 15.09.2016

Ενημερωτικό Δελτίο και, ειδικότερα, σύμφωνα με την περίπτωση (Α) της ενότητας 4.6.4.1 του Ενημερωτικού Δελτίου.

Κατόπιν αυτής της αύξησης, η συμμετοχή της εταιρείας στη Forthnet Media διαμορφώθηκε από 98,97% στο 99,986%.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Nissos Holdings για την Κορρές

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών, ονομαστικών μετοχών της «Κορρές Ανώνυμη Εταιρεία-Φυσικά Προϊόντα» υπέβαλε η «Nissos Holdings (CY) LTD».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της δημόσιας πρότασης, ο προτείνων δεσμεύεται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας τις οποίες δεν κατέχει άμεσα ή έμμεσα, κατά την ημερομηνία της δημόσιας πρότασης. Συνεπώς, οι μετοχές που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης, ανέρχονται σε 1.748.436 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 12,87% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας (οι «Μετοχές της Δημόσιας Πρότασης»).

Ο προτείνων προσφέρει το ποσό των 5,08 ευρώ (το «Προσφερόμενο Τίμημα») σε μετρητά για κάθε μετοχή της δημόσιας πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα.

 

ΕΚΤΕΡ: Σύμβαση για το Eden Beach Resort

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι, στις 06 Φεβρουαρίου 2018, υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.»,  ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου EDEN BEACH RESORT.

Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση Υφιστάμενου Κτηρίου Γ, Αναδιαρρυθμίσεις – Ανακαινίσεις Υφιστάμενων Κτηρίων Α & Β, Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Λοιπά Έργα στον Χώρο του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος EDEN στην Ανάβυσσο, Αττικής».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε € 19.700.000,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης όλων των εργασιών και παράδοσης του έργου ορίστηκε η 15η Απριλίου 2019.

 

Το όραμα της εταιρείας «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε.» είναι η δημιουργία ενός παραθαλάσσιου θέρετρου 4 αστέρων διεθνών προδιαγραφών, που θα παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη της Αττικής.

 

ΕΕ: Η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τους νέους κανόνες για τα καινούργια κόκκινα δάνεια

 

Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναγκάζουν τις τράπεζες να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου, τρεις μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

 

Οι σφοδρές επικρίσεις από κράτη της νότιας Ευρώπης οδήγησαν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πρότασή της και ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή σε αυτήν, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο κείμενο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική.

 

Η Νουί δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα παρουσιαστούν έως τα μέσα Μαρτίου και ίσως τεθούν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

 

«Γνωρίζω ότι η ημερομηνία της 1ης Απριλίου είναι μία πιθανότητα αλλά τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», δήλωσε η Νουί.

Βάσει της πρότασης, θα δοθεί στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών να σχηματίσουν προβλέψεις για νέα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για προβλέψεις για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις. Ωστόσο, δεν θα επηρεάζονται τα υφιστάμενα ?κόκκινα? δάνεια, που καλύπτονται από ξεχωριστή πρόταση.

 

Η Νουί δήλωσε ότι οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο, κυρίως διότι η ΕΚΤ τους ασκεί πιέσεις.

 

«Πράγματι ένας αριθμός τραπεζών αλλάζουν την πολιτική τους, χρησιμοποιώντας τις καλές περιόδους για να κάνουν ό,τι μπορούν, περισσότερα απ? όσα σχεδίαζαν αρχικά», δήλωσε η Νουί σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό ειναι το οποίο αφορά, κατά την άποψή μου, η καλή εποπτεία».

 

Νέα δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ από την ΔΕΗ για να μειωθεί το μερίδιο

 

Η έκτη κατά σειρά (πρώτη για το 2018) δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ πραγματοποιείται σήμερα, με υψηλότερες από τις αρχικά προγραμματισμένες ποσότητες καθώς το 2017 δεν επιτεύχθηκε ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

 

Ο στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί το 2017 προέβλεπε τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 75,24 %, στην πραγματικότητα όμως το μερίδιο της ΔΕΗ έκλεισε την περασμένη χρονιά στο 85,34%. Έτσι η δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας για όλο το 2018 που είχε καθοριστεί αρχικά σε 1117 μεγαβατώρες ανά ώρα, αυξήθηκε με χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ κατά 594 Mwh/h (συνολικά 1711) προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Τελικός στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% ως το 2020.

 

Στη σημερινή δημοπρασία θα διατεθούν 400 μεγαβατώρες ανά ώρα και θα ακολουθήσουν άλλες δύο με την ίδια ποσότητα, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο και μία τέταρτη τον Οκτώβριο για 511 Mwh/h. Αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι «παίκτες» της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους έχουν προστεθεί και οι εταιρίες φυσικού αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται πλέον πανελλαδικά διαθέτοντας και «πακέτα» ρεύματος και αερίου. Εν τω μεταξύ έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η δημοπρατούμενη ενέργεια θα εγχέεται στην εσωτερική αγορά και δεν θα εξάγεται (όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν).

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση των τιμών οι οποίες στην προηγούμενη δημοπρασία (Οκτώβριος 2017) ξεπέρασαν και τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις προηγούμενες κινήθηκαν στο επίπεδο των 40 ευρώ.

 
06/02/18

ΑΔΑΚ: Στα 13,8εκ ευρώ η καθαρή αξία του ενεργητικού του

 

Η τιμή για το ΑΔΑΚ για την ημερομηνία 07/02/2018 είναι 21.4831

Για τα στοιχεία ενεργητικού διαπραγματεύσιμου ΑΔΑΚ, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη το επισυναπτόμενο αρχείο.
 

ΑΔΑΚ_07022018
 

X.A.: Μεγάλη πτώση, με τα βλέμματα στις επόμενες στηρίξεις

 

Όπως και αναμένονταν μετά το ξεπούλημα της Wall Street, μεγάλη πτώση καταγράφεται στο Χ.Α., πτώση η οποία έφθασε στο -4%, με το ΓΔ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή (13:03) στο -3,42%. Και όπως είναι λογικό η προσοχή στρέφεται στις ισχυρές στηρίξεις. Ειδικότερα έχουμε τα επίπεδα των 820 μονάδων (σημερινό χαμηλό ημέρας οι 821,3 μονάδες) και χαμηλότερα τα επίπεδα των 800 και 780 – 790 μονάδων, με τις τελευταίες αυτές να είναι πολύ ισχυρές στηρίξεις.

 

 

ΟΛΘ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 02.02.2018

Η Εταιρεία "ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι  την Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου 2018, υπεγράφη η Σύμβαση Παραχώρησης της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 25.01.2018. Τη ΣύμβασηΠαραχώρησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλής και ο Υπουργός Οικονομικών κ.  Ε. Τσακαλώτος, και εκ μέρους της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Μακρής, εξουσιοδοτηθείς από το Δ.Σ./Ο.Λ.Θ. Α.Ε.  

Η παραπάνω  Σύμβαση Παραχώρησης  θα εισαχθεί για νομοθετική κύρωση στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Μεγάλες απώλειες στις ασιατικές αγορές, με φόντο τη χθεσινή πτώση στη Wall Street.

 

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στις ασιατικές αγορές, με φόντο τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας στη Wall Street. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Nikkei έφθασε μέχρι και -6% (όπως και χθες η Wall Street), με το βασικό ιαπωνικό δείκτη να βρίσκεται στις 08:37 ώρα Ελλάδος στο -4,76%. Μεγάλες απώλειες και στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng στο -4,27%.  

Εικόνα κατάρρευσης στα Cryptocurrencies. Νέα πτώση σχεδόν 30% για το Bitcoin, στα 6.200 δολάρια.

 
05/02/18
 

 

Με εντυπωσιακές απώλειες έκλεισε η Wall Street. Πτώση 4,62% για Dow & Απώλειες 4,27% και 3,30% για S&P 500 και Nasdaq

 

Dow: Σε απόλυτους όρους (δηλαδή μονάδες, ενδοσυνεδριακά -1.600 μονάδες, -6%) η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της.

 

Ανησυχία Ντράγκι για την ανατίμηση του ευρώ

Προβληματισμό για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Νέοι αντίθετοι άνεμοι έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη μεταβλητότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία, ο αντίκτυπος των οποίων για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της σταθερότητας των τιμών χρειάζεται στενή παρακολούθηση» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα τόνωσης που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε πορεία για να συγκλίνει προς τον στόχο του 2%.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό, με πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι  είχε προηγουμένως εκτιμηθεί», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2017 έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 1,7%.

«Αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών έχει ενισχυθεί, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθούν «φούσκες» στην οικονομία της ευρωζώνης.

«Αν και η εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας ενισχύεται μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορούμε ακόμα να διακηρύξουμε ότι νικήσαμε στο μέτωπο αυτό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του στόχου του 2%, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και στη συνέχεια εάν χρειαστεί.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών έχει ενισχυθεί, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθούν «φούσκες» στην οικονομία της ευρωζώνης.

 

 

Lamda Development: Πώληση γραφείων έναντι 6,5εκ ευρώ …. Αγοραστής η Trastor

Στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής της, σύμφωνα με την οποία επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των εμπορικών κέντρων όπως και στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, η LAMDA DEVELOPMENT S.A. ανακοινώνει την πώληση των ιδιοκτησιών που κατείχε η κατά 100% θυγατρική της LAMDA Estate Development S.A. στο κτίριο γραφείων Kronos Business Center στο Μαρούσι, έναντι τιμήματος €6,5 εκατ.

Αγοραστής η Trastor

Απόκτηση ακινήτου επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου στο Μαρούσι, Αττικής H Trastor A.E.E.A.Π., ανακοινώνει την απόκτηση της κυριότητας του 80% εξ αδιαιρέτου επί των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου Kronos Business Centre, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγ. Κωνσταντίνου 49 & Γράμμου στο Μαρούσι Αττικής. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο γραφείων, συνολικής επιφάνειας 4.715,42 τ.μ., το οποίο είναι μισθωμένο στο σύνολο του. Το τίμημα για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε συνολικά σε € 6.5 εκατ. Σημειώνεται ότι η αγορά χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε το 2017 και από τραπεζικό δανεισμό. O κ. Τάσος Καζίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, με αφορμή την ολοκλήρωση της εν λόγω αγοράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην Trastor, ξεκινάμε δυναμικά τη νέα χρονιά προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό μας ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων πλησίον της Λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο διαθέτει εξαιρετική προβολή, υψηλές προδιαγραφές και μοντέρνα αισθητική. Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα τη στρατηγική μας στόχευση στην αξία της ποιότητας και ταυτόχρονα εκπέμπουμε ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στη νέα δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων.»

 

Νευρικότητα στο Χ.Α., με κλειδί την παραμονή του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα των 940 – 950 μονάδων...

 

Με σημαντικές απώλειες έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., με φόντο την εισαγόμενη πτώση των διεθνών αγορών, αν και οι πρωινές απώλειες έχουν απορροφηθεί, έστω σε ένα βαθμό (φυσικά η ημέρα έχει ακόμη πολύ δρόμο).  Όσον αφορά το Χ.Α., στις 13:09 ο ΓΔ βρίσκεται στο -2,13% (κοντά στο χαμηλό ημέρας, μετά τις 12:00 πιέζεται και πάλι εκ νέου), με κλειδί για το ΓΔ να μη χαθούν οι στηρίξεις στα επίπεδα των 855 – 860 μονάδων. Επίσης και όπως σημειώνεται και στη στήλη Κυνηγός, πολύ σημαντική για την πορεία του Χ.Α. είναι η πορεία του τραπεζικού δείκτη, με κλειδί την παραμονή υψηλότερα των 940 – 950 μονάδων, στηρίξεις οι οποίες δοκιμάστηκαν το πρωί στο ξεκίνημα της ημέρας (χαμηλό ημέρας οι 948,60 μονάδες, ο δείκτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 956,22 μονάδες, -3,50%).

 

 

Ο ΟΠΑΠ ανεβάζει ταχύτητες εν όψει του Μουντιάλ στη Ρωσία

 

Το επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών, με ορίζοντα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 στη Ρωσία, εντείνει η ΟΠΑΠΑ.Ε.

 

Η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου παγκόσμιας κλάσης, με νέα και αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος του δικτύου του.

 

Όπως γράφει το capital.gr, στο πλαίσιο αυτό ο ΟΠΑΠ θα υλοποιήσει επενδύσεις 50 εκατ.ευρώ εντός του 2018, με έμφαση στα πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό πρακτορείων, τα VLTs, τα τερματικά αυτοεξυπηρετούμενου στοιχηματισμού (SSBTs) και τα εικονικά παιχνίδια (virtual games).

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το 2017 και κορυφώνεται μέσα στο 2018, εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, του κορυφαίου στοιχηματικού γεγονότος κάθε τετραετίας, που ξεκινά στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου του 2018.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η ανάπτυξη μιας νέας online στοιχηματικής πλατφόρμας, σε συνεργασία με την Betgenius, που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τη διοίκησή του. Βάσει της συμφωνίας, όπως έχει ανακοινωθεί, ο ΟΠΑΠ θα λάβει ακόμη πλήρως αυτοματοποιημένες αποδόσεις για περίπου 130.000 αθλητικά γεγονότα ετησίως. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας πλατφόρμας προβλέπεται εντός του τρέχοντος διμήνου.

 

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εισαγωγής της νέας πλατφόρμας live στοιχηματισμού της Playtech BGT Sports στο δίκτυο των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει διευρυμένη σειρά επιλογών και ενιαία παικτική εμπειρία, ανεξαρτήτως του τρόπου συμμετοχής του παίκτη (πριν από την έναρξη – pre-game, κατά τη διάρκεια- live, μέσω πράκτορα και μέσω SSBTs).

 

Σε ότι αφορά στα SSBTs, η εισαγωγή τους στο δίκτυο του ΟΠΑΠ συνεχίζεται. Στόχος είναι να λειτουργούν συνολικά 3.000 έως την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Τα τερματικά SSBTs εκτιμάται ότι θα "απορροφήσουν” μεγάλο μέρος του στοιχηματισμού από τους παίκτες στη διάρκεια του Μουντιάλ και εφεξής και θα συνδράμουν στην αύξηση του τζίρου.

Κλειδί το ΡΑΜ

 

Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει επίσης να εργάζεται με την NLS, μέλος του ομίλου Novomatic για την παράδοση του συστήματος Player Account Management (PAM). Για τους γνωρίζοντες, πρόκειται για ένα ιδιαιτερα συνθετο αλλά εξαιρετικής σημασίας λειτουργικό σύστημα για κάθε μεγάλο οργανισμό τυχερών παιχνιδιών, καθώς επιτρέπει τη διασύνδεση με τα συστήματα άλλων προμηθευτών. Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να διαχειρίζεται απευθείας την ανάπτυξη όλων των μελλοντικών βελτιώσεων του PAM. Αυτό θα δώσει στον ΟΠΑΠ ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στα μελλοντικά του σχέδια για τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες, ειδικότερα στο επίπεδο των ψηφιακών καναλιών.

 

Μεγάλες απώλειες στις ασιατικές αγορές (κυρίως τον Nikkei), με φόντο τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής στη Wall Street.

Με φόντο την μεγάλη πτώση της Παρασκευής (η μεγαλύτερη επί προεδρίας Trump) σημαντικές απώλειες καταγράφονται στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να βρίσκεται στο -2,5%. Πέραν πάντως του Nikkei, καλύτερη εικόνα σε κάποιους από τους υπόλοιπους δείκτες (με την Κίνα στο μηδέν). Πτώση 1,2% για τον Hang Seng.

(Αν και πολύ νωρίς) νέα μεγάλη πτώση δείχνουν τα Futures της Wall Street.

Το πρωί της Δευτέρας και σίγουρα αν και πολύ νωρίς (αφού δεν έχουν μπει οι εντολές από τις ΗΠΑ), τα Futures έδειχναν πτώση περίπου 1%

Νέες μεγάλες απώλειες για τα Cryptocurrencies …..

Με νέες μεγάλες απώλειες ξεκινάει η εβδομάδα για τα Ctyptocurrencies, με το Bitcoin το πρωί της Δευτέρας να βρίσκεται στα 8.263,7 δολάρια (πτώση 10%). Μεγάλες απώλειες και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα.

 
03/02/18

Η Wall Street είχε τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 2 ετών

Με τη μεγαλύτερη πτώση την εποχή Tramp έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street,με με τον Dow να καταγράφει απώλειες 665,75 μονάδων, -2,54%. Πολύ μεγάλη πτώση και για τον S&P 500 (-2,12%), αλλά και τον Nasdaq. Και κάπως έτσι η Wall Street είχε τη χειρότερη εβδομάδα της κατά τα τελευταία δύο χρόνια, παραπέμποντας σε όλα αυτά που έχουν σημειωθεί στο GFF για τον κίνδυνο μιας πτώσης στις αγορές, μετά τα συνεχή ρεκόρ. Σημειώνεται πως νωρίτερα χθες, είχε καταγραφεί και νέα μεγάλη πτώση στην Ευρώπη, με τον DAX να κλείνει στο -1,68%. Με απώλειες 1,64% και 0,63% ο CAC 40 και ο FTSE 100.

 

 

VIX: Μεγάλη άνοδος 28,51% …

 

Kαι με «φόντο» την πολύ κακή αυτή εικόνα της Wall Street, o δείκτης μεταβλητότητας ή δείκτης φόβου κατά άλλους (ο δείκτης VIX) και έχοντας το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά, κατέγραψε χθες μεγάλη άνοδος, σχεδόν 30%, με το δείκτη στο 17,31χ. Να θυμίσουμε ότι πριν από μόλις μερικές ημέρες ο δείκτης είχε βρεθεί ουσιαστικά σε ιστορικά χαμηλά, σε τιμή κάτω από το 10, στο 8,51χ για την ακρίβεια.

 
02/02/18
 

 

 

Προγράμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Πειραιώς … Οι όροι

Νεο προγράμμα εθελουσίας εξόδου με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της κατά 1.000 άτομα, ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των στρατηγικών κινήσεων που υλοποιεί ο Όμιλος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και τη δημιουργία ευκαιριών σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, προωθεί Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης, θέλοντας να δώσει κίνητρο στους εργαζόμενους που επιθυμούν να προσανατολιστούν σε άλλες προσωπικές επιλογές.

Το πρόγραμμα δίνει στους εργαζόμενους της Τράπεζας και των Θυγατρικών Εταιριών εσωτερικού τις ακόλουθες επιλογές: 

1. Να αποχωρήσουν άμεσα και να λάβουν εφάπαξ αποζημίωση. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται από το εύρος ηλικίας και υπηρεσίας καθώς και τον τόπο εργασίας. Επιπλέον, για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση προβλέπεται η πληρωμή των πλασματικών ετών. 

2. Για τις μητέρες που βρίσκονται σε άδεια τοκετού ή λοχείας ή σε χρήση σωρευτικής άδειας, να λάβουν μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ η εργαζόμενη απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία. 

3. Να λάβουν άμεσα ένα ποσό ως εφάπαξ αποζημίωση και παράλληλα μακροχρόνια άδεια πέντε ετών, με λύση της εργασιακής σχέσης στη λήξη της άδειας. Κατά τη διάρκεια της άδειας συνεχίζεται κανονικά η καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην Τράπεζα/Εταιρία. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για πέντε έτη και παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων υποστήριξης και ενίσχυσης των εργαζομένων για εναλλακτικές επαγγελματικής συνέχειας.

 

Μπενουά Κερέ: H επόμενη ευρωπαϊκή κρίση θα δοκιμάσει τα όρια της ΕΚΤ

 

Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για μία νέα ύφεση και η επόμενη κρίση μπορεί να δοκιμάσει τα όρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωθώντας πιθανόν τα επιτόκια ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις θεσμικές αδυναμίες, που προκάλεσαν την τελευταία κρίση, δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμη, ο Κερέ προειδοποίησε ότι ακόμη και μία μικρή ύφεση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

 

«Η επόμενη κρίση μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να δοκιμάσει τα όρια των αρμοδιοτήτων της», είπε ο Κερέ σε συνέδριο στη Σλοβενία. «Ανάλογα με τη φύση της επόμενης κρίσης, τα μέτρα πολιτικής πιθανόν να απαιτούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος ή αγορές στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο από τα κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ή μπορεί να μας σύρουν επικίνδυνα κοντά στη νομισματική χρηματοδότηση των κρατών», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

Αν και η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη τα μέτρα στήριξης που έλαβε μετά την κορύφωση της κρίσης, το επιτόκιο της για την αποδοχή καταθέσεων διαμορφώνεται στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του -0,4% και διακρατά στον ισολογισμό της κρατικά και εταιρικά ομόλογα αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ, με στόχο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 

Ο Κερέ υποστήριξε ότι η ευελιξία των αγορών, περιλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, πρέπει να αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας, επειδή απορροφά αποτελεσματικά τα σοκ. Σημείωσε, όμως, ότι μόνο ένα ποσοστό των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ΕΕ έχει γίνει αποδεκτό. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών αναμένεται επίσης να διαφοροποιήσει και να μειώσει τον κίνδυνο, περιορίζοντας το οικονομικό βάρος για τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους, είπε ο Κερέ.

 

Αγκάθι για το Χ.Α. οι διεθνείς αγορές …

Με ελεγχόμενες απώλειες έχει ξεκινήσει η ημέρα στο Χ.Α., με τη διάθεση πάντως της αγοράς σε γενικές γραμμές να παραμένει θετική, όπως και την Πέμπτη και με τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές η διάθεση της αγοράς είναι θετική, με αγκάθι όμως την πορεία των διεθνών αγορών, με τον κίνδυνο μιας ξαφνικής πτώσης πάντα να φοβίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι και το πρωί της Παρασκευής, ο DAX βρίσκεται στο -1,07%.

Συνεχίζεται η εικόνα κατάρρευσης στα cryptocurrencies.

Νέα μεγάλη πτώση για το Bitcoin (-14.30%), στα περίπου 8.500 δολάρια …. Πτώση που φθάνει μέχρι και 20% στα υπόλοιπα cryptocurrencies.

 

ΑΔΜΗΕ: Στα περίπου 55εκ ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2017

 

Την επίσπευση κατά δύο χρόνια της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, που σημαίνει πρακτικά ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 αντί το 2022. 

Παράλληλα, η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση μέσω Αττικής εξετάζεται σε συνδυασμό με το υποβρύχιο καλώδιο Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αττική.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας, οι διασυνδέσεις θα μειώσουν μακροπρόθεσμα τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα μειώσουν την ρύπανση του περιβάλλοντος και θα βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού τους.

Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαύριο, Σύρος, Πάρος, Μύκονος) μπαίνει άμεσα σε λειτουργία. Ως τις 20 Φεβρουαρίου θα ηλεκτρισθεί το καλώδιο της Σύρου, ενώ το Μάρτιο θα φτάσουν φορτία στη Μύκονο. Πρόκειται για έργο κόστος 245 εκατ. ευρώ, το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο, βρίσκεται στη φάση της εξέτασης των τεχνοοικονομικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Για ένα χρόνο μετά το 2020, προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο. Το τελευταίο στάδιο που περιλαμβάνει τη Σέριφο τη Μήλο και τη Σαντορίνη, θα ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε διαβούλευση.


Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται εξάλλου τα τεύχη δημοπράτησης για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος) που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2020 με τροποποίηση της όδευσης στην Πελοπόννησο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις.

Για την μεγάλη διασύνδεση (Αττική - Ηράκλειο) έχει υπογραφεί καταρχήν συμφωνία με τον φορέα του έργου διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euroasia Interconnector) προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών. Αν υπάρξει συμφωνία, το έργο θα κατασκευαστεί από κοινή εταιρεία, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το 51%, ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση του καλωδίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ Μανουσάκης ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως προς τα τέλη μεταφοράς που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ανέφερε τέλος, ότι το 2017, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται κοντά στα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μισθολογικό κόστος το 2019 θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με φέτος, λόγω της εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου σε συνδυασμό με τις προσλήψεις νέων εργαζομένων (76 εφέτος και 33 το 2019, μέσω ΑΣΕΠ) αλλά και των επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό της υποδομής του διαχειριστή, που γίνονται σε συμφωνία και συχνά με πρωτοβουλία του στρατηγικού εταίρου, που είναι η κινεζική State Grid.

 
01/02/18

Markit: Σε υψηλό 10 ετών η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα ξεκίνησε τον πρώτο μήνα του έτους με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώθηκαν στον μεγαλύτερο βαθμό σε διάστημα 10 ετών. Η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τις εταιρείες να αυξήσουν τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, συμβάλλοντας με τη σειρά τους σε ακόμα μία σημαντική αύξηση της παραγωγής. Παρόλ’αυτά, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική αισιοδοξία κατέγραψε νέο ρεκόρ.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Ιανουάριο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 55.2 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 53.1 μονάδες του Δεκεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Η αύξηση ήταν η όγδοη σε ισάριθμους μήνες, υποδεικνύοντας την μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, περίοδο συνεχούς αύξησης που έχει καταγραφεί από το 2008.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι στους τρεις επιμέρους τομείς καταναλωτικών, ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών που εξετάζονται.

Η γενική άνοδος ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν πράγματι η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Έντονη ζήτηση πελατών καταγράφηκε τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα δέκα και μισό ετών.

Οι συνθήκες υψηλής ζήτησης ενθάρρυναν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, εδώ και 18 χρόνια. Παρόλ’αυτά, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες αυξήθηκαν, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο εννιάμισι ετών συνεχούς μείωσης.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, γεγονός το οποίο με τη σειρά του, συνέβαλε στην πρώτη αύξηση των προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008.

Το ενισχυμένο εργατικό δυναμικό έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε οκτώ μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών. Παρά το γεγονός αυτό, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών.

Οι θετικές αυτές τάσεις ενίσχυσαν την επιχειρηματική αισιοδοξία, η οποία βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, λόγω των προσδοκιών σχετικά με αυξημένες επενδύσεις και βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η αύξηση των τιμών εισροών εντάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αναφορών υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης καθώς ορισμένες εταιρείες μετέφεραν την επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τιμών εισροών, υποδεικνύοντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

"Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε το 2018 με γοργούς ρυθμούς, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.

"Η έντονη ζήτηση των πελατών τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού ενθάρρυναν τις εταιρείες να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, ώθησε την αύξηση της παραγωγής σε υψηλό εννιάμισι ετών. Εν τω μεταξύ, η πρώτη αύξηση των ανεκτέλεστων εργασιών μετά τον Ιούνιο του 2008 και τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις υποδεικνύουν ότι ο τομέας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες."

 

Κερέ: Η ΕΚΤ θα αντεπιτεθεί αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν νομισματικό πόλεμο

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να αντεπιτεθεί αν οι ηγέτες των ΗΠΑ συνεχίσουν να «κεντρίζουν» τις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να περιοριστεί η ισχύς του δολαρίου, προειδοποίησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTE, ο κ. Κερέ επανέλαβε τις εκκλήσεις που είχε κάνει προηγουμένως ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να «τηρήσουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει στα σχετικά φόρα, δηλαδή ότι δεν βάζουμε στο στόχαστρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να «απαντήσει» αν οι αμερικανικές κινήσεις αρχίσουν να επηρεάζουν τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό: «Έχουμε δει αρκετή μεταβλητότητα πρόσφατα. Αν αυτού του είδους η μεταβλητότητα οδηγήσει σε αδικαιολόγητη σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής, θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε» τη στάση μας, ανάφερε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές συναλλάγματος εμφάνισαν σημαντική μεταβλητότητα, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν, ότι ο Λευκός Οίκος θα υποδέχονταν θετικά ένα πιο αδύναμο δολάριο, αν και την ακριβώς επόμενη ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέρει αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό.

 
31/01/18

 

Grivalia: Καθαρά κέρδη €63,1εκ. για τη χρήση 2017

Στα €63,1εκ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties για τη χρήση 2017 έναντι €26,4 της περσινής χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση 139%. Τα κέρδη προ φόρων, μη συμπεριλαμβανομένων αποτελεσμάτων από αποτίμηση και προβλέψεων έναντι επισφαλών απαιτήσεων ανήλθαν στα €52,2εκ. έναντι €46,5εκ. της περσινής χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση 12%. Ειδικότερα, η πορεία των βασικών μεγεθών του Ομίλου κατά τη χρήση σε σχέση με την περσινή χρήση ήταν η ακόλουθη: 1. Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε €65,0εκ. έναντι €61,3εκ. (αύξηση 6%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων προερχομένων από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016, καθώς και των νέων επενδύσεων του 2017. 2. Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε €18,9εκ. έναντι ζημιών €13,6εκ.. Από την απόκτηση των νέων επενδυτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου προέκυψε κέρδος από αναπροσαρμογή ποσού €12,1εκ., ενώ από το προϋφιστάμενο χαρτοφυλάκιο προέκυψε κέρδος ποσού €6,8εκ. 3. Τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν σε €0,99εκ. έναντι €0,81εκ. (αύξηση 22%) λόγω της αποδοτικότερης διαχείρισης των διαθεσίμων. 4. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €4,18εκ. έναντι €2,81εκ. (αύξηση 49%). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην έκδοση από την Εταιρεία δύο κοινών, εμπραγμάτως εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων συνολικού ποσού €60εκ. 5. Οι φόροι ακινήτων ανήλθαν σε €5,8εκ. έναντι €5,5εκ. (αύξηση 5%) και αφορούν κυρίως το έξοδο από την επιβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Επιπλέον, 6. Τα έξοδα φόρων ανήλθαν σε €7,9εκ. έναντι €5,0εκ. (αύξηση 58%) κυρίως λόγω της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ.

Οι βασικοί δείκτες του Ομίλου διαμορφώνονται ως εξής:

· Δείκτης Γενικής Ρευστότητας (Λόγος Κυκλοφορούντος Ενεργητικού προς Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις): 2,4x

· Δανειακές Υποχρεώσεις προς Σύνολο Ενεργητικού: 13%

· Δανειακές Υποχρεώσεις προς Επενδύσεις: 14%

· Κεφάλαια από τη Λειτουργία (FFOs): €34,8εκ.

· Προσαρμοσμένο EBITDΑ: €46,6εκ. Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 31 η Δεκέμβριου 2017 ανήλθαν σε €54εκ. από €62εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2016 και οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε €138εκ. από €52εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2016. Την 31 η Δεκέμβριου 2017, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα €907εκ. ή €8,96 ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε €9,33 ανά μετοχή.

 

Κερέ: Η ΕΚΤ δεν θα κινηθεί βιαστικά για τον τερματισμό του QE

 

«Δεν θα πρέπει να είμαστε πολύ βιαστικοί για τον τερματισμό του QE» δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

 

H ΕΚΤ δεν θα βιαστεί πολύ να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει επανέλθει ακόμη στο επίπεδο που θέλει η τράπεζα, δήλωσε ο κ. Κερέ.

 

«Φυσικά (η ποσοτική χαλάρωση) δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά υπάρχει επίσης μία πολύ ευρεία συμφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο… ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και σύνεση, επειδή δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε αναφορικά με τον πληθωρισμό», είπε ο Κερέ, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία που έκανε στο Δουβλίνο.

«Δεν πρόκειται να είμαστε πολύ βιαστικοί», πρόσθεσε.

 

Συνεργασία Folli Follie με τον αμερικανικό οίκο καλλυντικών Coty

Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο καλλυντικών ο όμιλος Folli Follie ισχυροποιώντας τη θέση του στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ανέλαβε την εκπροσώπηση και διανομή επωνύμων εμπορικών σημάτων από το χαρτοφυλάκιο της αμερικανικής εταιρείας Coty Inc που αφορά τις εξής μάρκες: Lancaster, Calvin Klein, Chloe, Tiffany & Co, Davidoff, Roberto Cavalli, Marc Jacobs, Bottega Veneta, Miu Miu, Balenciaga, Joop! και Cerruti. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, η συνεργασία αυτή ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο για την FF Cosmetics (100% θυγατρική του ελληνικού ομίλου), συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις επώνυμες μάρκες ευρείας διανομής καλλυντικών, Bourjois και Rimmel.

Ηδη από το 2012, ο εισηγμένος όμιλος εκπροσωπεί και διαχειρίζεται στην ελληνική αγορά καταξιωμένους οίκους ομορφιάς, μεταξύ των οποίων Shiseido, Dolce & Gabbana, Gucci, Hugo Boss, Escada, Max Factor και Μolton Brown, και συνεπώς τα παραπάνω επώνυμα brands έρχονται να διευρύνουν περαιτέρω το υπάρχον portfolio. Δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στη διαχείριση προϊόντων μόδας και ομορφιάς, ο όμιλος FF Group εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη των αρωμάτων πολυτελείας, με το λανσάρισμα της πρώτης επώνυμης σειράς αρωμάτων Folli Follie. Η διανομή έχει ήδη ολοκληρωθεί στα ομώνυμα καταστήματα, ενώ η επίσημη παρουσίαση των αρωμάτων στις αλυσίδες καλλυντικών, έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εισηγμένου ομίλου Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αναφερόμενος στη νέα διεθνή συνεργασία τόνισε τα εξής: «Η ανάπτυξη της FF Cosmetics, θυγατρικής του ομίλου FF Group, σημειώνει μία ραγδαία ανοδική πορεία, εν τη γενέσει της, μέσω της στρατηγικής ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της και της εισόδου της στην παγκόσμια αγορά των αρωμάτων, με το μεγάλο λανσάρισμα των αρωμάτων Folli Follie.

Οι παραπάνω κινήσεις στρατηγικής σημασίας ενδυναμώνουν τη δέσμευση του ομίλου FF Group για την ισχυροποίηση του κλάδου καλλυντικών, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς, αλλά και την ενίσχυση της θέσης του ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες πανελλαδικά». 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Folli Follie για το εννεάμηνο του 2017 ανήλθε στο ποσό των 1,040 δισ. σε σχέση με 956,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αυξημένος 8,8%. Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία στο περσινό εννεάμηνο διαμορφώθηκε σε 189,2 εκατ. σε σχέση με 169,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

 

ΔΕΗ: Τερματίζει την πρόταση εξαγοράς ομολογιών έως €150 εκατ.

Τον άμεσο τερματισμό της πρότασης εξαγοράς μέχρι του ποσού των €150.000.000 των Ομολογιών συνολικού ποσού εκδόσεως € 500.000.000 με τοκομερίδιο 5.5% και λήξη το 2019 ανακοινώνει η θυγατρική της ΔΕΗ, Public Power Corporation Finance.

Ο τερματισμός της Πρόταση Εξαγοράς γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και έχει άμεση εφαρμογή.

Η Πρόταση Εξαγοράς πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της στρατηγικής διαχείρισης παθητικού της Public Power Corporation Finance plc. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και την ανοδική πορεία της τιμής των Ομολογιών και προκειμένου να διασφαλισθεί η επιτυχημένη έκβαση της εξαγοράς ομολογιών, η Εταιρεία τερματίζει την Πρόταση Εξαγοράς και σκοπεύει να εξασκήσει το δικαίωμά της να προβεί σε προαιρετική εξόφληση Ομολογιών συνολικού ύψους € 150.000.000 στην τιμή 101,375%.

 

Κρι-Κρι: Αύξηση 19% στις πωλήσεις παγωτού το 2017

Αύξηση 19% στις πωλήσεις παγωτού παρουσίασε η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι το 2017, επίδοση η οποία την κατατάσσει στη δεύτερη θέση της αγοράς με μερίδιο 15%.

Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση, στο ετήσιο συνέδριο παγωτού της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον συνεδριακό χώρο του ΤΕΙ Σερρών, στην κατάκτηση της συγκεκριμένης θέσης συνέβαλαν το ισχυρό επικοινωνιακό πλάνο, η αύξηση των σημείων διανομής, αγγίζοντας πλέον τα 15.000 σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και η δυνατή προώθηση των νέων προϊόντων, όπως οι παγωτοσοκολάτες Derby, τα Γλυκά της Μαμάς, το Super Spoon και το παιδικό παγωτό Frozen.

Παράλληλα, στο ετήσιο συνέδριο παγωτού της εταιρείας παρουσιάστηκαν τα νέα προϊόντα και το πλάνο επικοινωνίας και προώθησης προς τους καταναλωτές με νέα δυναμικά λανσαρίσματα.

«Το κεντρικό μήνυμα του φετινού συνεδρίου παγωτού "Μαζί για την Πρωτιά" σηματοδοτεί τον πρωταρχικό στόχο της εταιρείας Κρι Κρι, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην ελληνική αγορά παγωτού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος.

 
30/01/18

Χαλκόρ: Εισαγωγή νέων μετοχών

 

 Η εταιρεία με την επωνυμία  «ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ» (στο εξής η  «Εταιρεία» ή «Απορροφώσα» ή «ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι η από 22 Νοεμβρίου 2017 έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της αποφάσισε μεταξύ των άλλων:

 

α) την έγκριση της συγχώνευσης δι΄ απορρόφησης από την ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. της εταιρείας με την επωνυμία  «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (στο εξής η «Απορροφώμενη» ή «ΕΛΒΑΛ Α.Ε.»), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων  68 παρ. 2 και 69-77α του Ν. 2190/1920, της εμπορικής νομοθεσίας περί Α.Ε., καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993, όπως εκάστοτε ισχύουν, με βάση τον ισολογισμό μετασχηματισμού με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2017 μετά των εκθέσεων των ορκωτών με ημερομηνία 26.9.2017 (στο εξής η «Συγχώνευση»).

 

β) τη μεταβολή της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρείας από «ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» σε «EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτικό τίτλο «EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.».

 

γ) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., κατά 105.750.180,62 ευρώ, λόγω απορρόφησης της ΕΛΒΑΛ Α.Ε., και, κατά 2.107.779,66 ευρώ,  με κεφαλαιοποίηση Διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον της ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,38 ευρώ σε 0,39 ευρώ,  και την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρείας.

 

       Μετά τη Συγχώνευση, το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε εκατόν σαράντα έξι εκατομμύρια  τριακόσιες σαράντα τέσσερις χιλιάδες διακόσια δέκα οκτώ  ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (146.344.218,54 ευρώ) και διαιρείται σε τριακόσια εβδομήντα πέντε εκατομμύρια διακόσιες σαράντα μία χιλιάδες πεντακόσιες ογδόντα έξι (375.241.586) μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,39 ευρώ η κάθε μία.

 

 

Γεκτερνα: Μετά το τελευταίο ράλι, τα βλέμματα στις τρέχουσες ισχυρές αντιστάσεις των 5,50 – 5,60 ευρώ…

Με καλά κέρδη 24,15% από τις αρχές του χρόνου και άνοδο 137% σε επίπεδο 52 εβδομάδων, η μετοχή της Γεκτερνα βρίσκεται στα 5,51 ευρώ, +0,55%. Και κάπως έτσι η μετοχή πλέον βρίσκεται στα όρια των ισχυρών αντιστάσεων των 5,50 – 5,60 ευρώ, αντιστάσεις στις οποίες μπορεί να δικαιολογηθεί ένα ελεγχόμενο profit taking, χωρίς να αλλοιωθεί το θετικό μέσο – μακροπρόθεσμο σενάριο.

ΕΥΔΑΠ: Σημάδια ότι «ξυπνάει» από τον ύπνο

Στα 6,97 ευρώ (+1,31%) βρίσκεται το πρωί της Τρίτης η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα να δείχνει κάπως να «ξυπνάει», με το στοίχημα σε αυτή τη φάση να είναι η παραμονή υψηλότερα των 6,75 – 6,85 ευρώ. Με βάση αυτήν την παραμονή, η μετοχή θα μπορούσε να κινηθεί προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα, με επόμενο μέσο – μακροπρόθεσμο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 7,50 – 7,55 ευρώ.

Eurobank: Δύο νέες συμφωνίες για χρηματοδότηση ΜμΕ 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Eurobank υπέγραψαν στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, νέα επέκταση ύψους 390 εκατ. ευρώ της αρχικής συμφωνίας τους.  Με τη νέα συμφωνία, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ανέρχεται πλέον συνολικά σε 650 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα COSME (με συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020) στόχο έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με ειδική έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ειδικότερα δε με το χρηματοοικονομικό εργαλείο με τη μορφή μηχανισμού εγγύησης χρηματοδοτήσεων Cosme Loan Guarantee Facility, που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, παρέχονται εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο αυτά να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις ΜμΕ με μειωμένες απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων καθίσταται δυνατή χάρη στην εγγύηση που παρέχεται από το COSME και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ("ΕΤΣΕ") που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σxεδίου για την Ευρώπη. Ο σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξασφαλίσει αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. 

Επιπρόσθετα, η Eurobank υπέγραψε συμφωνία με την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. για τη συνέχιση της Δράσης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση" (ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΤΕΠΙΧ Ι).

Το ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΤΕΠΙΧ Ι έχει ως στόχο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μέχρι την έναρξη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η ενεργοποίηση του οποίου αναμένεται το 2ο 6μηνο του έτους. Ειδικότερα, μέσω του ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΕΠΙΧ Ι, πρόκειται να διοχετευθούν από τον Τραπεζικό Τομέα στην αγορά κεφάλαια συνολικού ύψους 384 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ προέρχονται από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. 

Όσον αφορά στη Δράση "ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση", η Τράπεζα και η ΕΤΕΑΝ ΑΕ έχουν συστήσει στο πλαίσιο αυτής κοινό κεφάλαιο με τη συνεπένδυση κεφαλαίων της Τράπεζας και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ -και συγκεκριμένα με συμμετοχή της κάθε μίας σε αυτό με ποσοστό 50%- για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 50% του κεφαλαίου κάθε χρηματοδότησης, το οποίο προέρχεται από κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50%, που προέρχεται από κεφάλαια της Τράπεζας, προσφέρεται με προνομιακό επιτόκιο, με συνέπεια το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού των επιλέξιμων επιχειρήσεων να είναι ιδιαίτερα χαμηλό. 

Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΣΠΑ 2014-2020", η Eurobank προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την προσπάθεια υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.

 

Ξεπαγώνει το μέγα φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη -Μπαίνει σε καθεστώς fast track

 

Με τη διαδικασία του fast track, επανενεργοποιείται το επενδυτικό σχέδιο για μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

Πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, που είχε εξαγγελθεί από το 2011 και αφορά στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις απασχόλησης και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

 

Τη συνεργασία τους σε θέματα επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διερεύνησαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Ηλίας Αθανασίου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά.

 

Οι δύο πλευρές καταρχήν συμφώνησαν για την επαναενεργοποίηση με τη διαδικασία του fast track του επενδυτικού σχεδίου για μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 200MW στο Λιγνιτικό Κέντρο των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. 

 

Για το έργο αυτό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει  εξασφαλίσει την πλήρη αδειοδότηση και θα το κατασκευάσει σε χώρο που παραχωρεί η  ΔΕΗ, στην περιοχή παλαιών ορυχείων της Κοζάνης.  Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει άμεσα στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Στη διάρκεια της κατασκευής του, αλλά και κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθεί προσωπικό από την περιοχή. Ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ. Κύριος του έργου είναι η εταιρεία ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ 1, 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 

Οι δύο εταιρείες συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα προσέγγισης διεθνών επενδυτικών και χρηματοοικονομικών σχημάτων για επενδύσεις στην Ελλάδα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

 

Μάρτιο κλειδώνει η συμφωνία ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ ΘΕΣΣ και Αττικής

 

Εως το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έξοδο της ΔΕΠΑ από την εταιρεία «Aέριο Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας». «Οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων, δηλαδή της ΔΕΠΑ και της ιταλικής ΕΝΙ, προχωράνε, σε πολύ καλό κλίμα και εντός του επόμενου διμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ZeniΘ, όπως έχει μετονομαστεί η εταιρεία.  

 

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο μετοχικό σχήμα βρίσκονται σε εξέλιξη και αναζητείται όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, μια δίκαιη win-win λύση. Σήμερα το 49% κατέχει η ΕΝΙ και το 51% η ΔΕΠΑ, η οποία και θα αποχωρήσει από το σχήμα. Για το ζήτημα της αποζημίωσης από το Δημόσιο, μετά την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματός της εταιρείας στη λιανική αγορά φυσικού αερίου από 1ης Ιανουαρίου, αναμένεται η αποτίμηση από διεθνή εκτιμητή που θα αποφανθεί για την αξία που πρέπει να επιστραφεί.   

 

Αντιστοίχως προχωρούν και οι συζητήσεις της ολλανδικής Shell για την εξαγορά του 49% που κατέχει στις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.  Αφού ολοκληρωθούν οι επαφές  και εφόσον εγκριθεί η εξαγορά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα μπορέσει να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

 

Σε κάθε περίπτωση χθες η ZeniΘ, η οποία πλέον έχει γίνει πανελλαδική και επεκτείνεται και στην αγορά ηλεκτρισμού, ανακοίνωσε σε εκδήλωση στην Αθήνα τη συνεργασία της με την κάρτα υγείας «EY club», η οποία θα προσφέρεται σε όλους τους παλιούς αλλά και νέους πελάτες της, οι οποίοι πλέον φτάνουν τις 350.000.  

 
29/01/18

Lamda Development: Αγορά μετοχών από την Consolidated Lamda Holdings

 

Η εταιρεία LAMDA Development S.A. (η Εταιρεία) ανακοινώνει, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3556/2007 και του άρθρου 19 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και μετά από σχετική γνωστοποίηση που έλαβε, ότι η εταιρεία Consolidated Lamda Holdings S.A., προέβη στις 26 Ιανουαρίου 2018 σε αγορά 2.351.792 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, με μέση τιμή κτήσης 6,65 ευρώ και συνολική αξία 15.639.416,80 ευρώ. Η εταιρεία Consolidated Lamda Holdings S.A. είναι κατά την έννοια του άρθρου 3, παρ. 1 (26) του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Φώτιο Αντωνάτο, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας. 

 

 

ΟΠΑΠ: Επικαιροποίηση χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων

 

H ΟΠΑΠ Α.Ε. ενημερώνει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το επενδυτικό κοινό ότι την Πέμπτη 25.01.2018 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, κατά τη διάρκεια του οποίου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα με το προϊόν του κοινού ομολογιακού δανείου της Εταιρείας, συνολικού ποσού ευρώ 200εκ., η έκδοση του οποίου εγκρίθηκε με την από 28.02.2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

 

Συγκεκριμένα, κατά την από 25.01.2018 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι κατά το έτος 2017 χρησιμοποιήθηκε συνολικά για επενδύσεις ποσό ευρώ 48,1εκ. αντί του προβλεπόμενου ύψους ευρώ 71εκ. λόγω αναπροσαρμογής του χρονισμού υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος.   Ειδικότερα, η Εταιρεία επένδυσε σε πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό πρακτορείων ποσό ευρώ 34εκ., σε VLTs ποσό ευρώ 7,6εκ. και σε τερματικά στοιχηματισμού τύπου self-service «SSBTs & Virtual games» ποσό ευρώ 6,5εκ.

 

Κατόπιν τούτου, το χρονοδιάγραμμα επένδυσης των κεφαλαίων για τις χρήσεις 2018 και 2019 αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και διαμορφώνεται ως εξής: (α) για τη χρήση 2018, η Εταιρεία θα επενδύσει σε πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό πρακτορείων ποσό ευρώ 26,9εκ., σε VLTs ποσό ευρώ 14,6εκ. και σε τερματικά στοιχηματισμού τύπου self-service «SSBTs & Virtual games» ποσό ευρώ 8εκ., και (β) για τη χρήση 2019, η Εταιρεία θα επενδύσει σε πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό πρακτορείων ποσό ευρώ 15εκ., σε VLTs ποσό ευρώ 3εκ. και σε τερματικά στοιχηματισμού τύπου self-service «SSBTs & Virtual games» ποσό ευρώ 2εκ. 

 

 

 

Grivalia: Μείωσε το ποσοστό της η Brandes Investment Partners

 

Η Εταιρεία GRIVALIA PROPERTIES AΕΕΑΠ (η Εταιρεία) ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν.3556/2007, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε την 23.01.2018 έμμεσα η εταιρεία «Brandes Investment Partners LP» στην Εταιρεία κατήλθε του ορίου του 5%, όπως γνωστοποιήθηκε από αυτήν προς την Εταιρεία την 24.1.2018 Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωστοποίηση, η εταιρεία «Brandes Investment Partners LP» κατείχε την 24.1.2018 έμμεσα, 5.054.806 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας ή ποσοστό 4,99% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η «Brandes Investment Partners LP» αποτελεί μια οντότητα παροχής επενδυτικών συμβουλών η οποία έχει έδρα τις Η.Π.Α και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. Επιπλέον, έχει διακριτική ευχέρεια ψήφου για μερικά αλλά όχι για όλα τα μετοχικά χαρτοφυλάκια των πελατών της, η ίδια ωστόσο, δεν κατέχει δικαιώματα σε μετοχικούς τίτλους. Σημειώνεται ότι η «Brandes Investment Partners LP» έχει απόλυτη διακριτική ευχέρεια ψήφου ως προς τις 5.054.806 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας και κανένας πελάτης της δεν διατηρεί μεμονωμένα ποσοστό άνω του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

Ηρεμία στο Χ.Α. … Με πρώτο μέλημα πάντα να μην υπάρξει ισχυρή διόρθωση

 

Οριακές απώλειες, με αρκετά μέτριο τζίρο (ειδικά σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες) καταγράφεται τη Δευτέρα στο ξεκίνημα της εβδομάδας στο Χ.Α. Και όπως συνεχώς αναφέρεται τον τελευταίο καιρό στο GFF, η τάση της αγοράς παραμένει πλήρως θετική, ασχέτως αν θεωρητικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να δικαιολογηθεί ένα profit taking στις αγορές.

 

 

Στην ολομέλεια του ΣτΕ η επένδυση στο Ελληνικό

Το προεδρικό διάταγμα με τους νέους όρους δόμησης της επένδυσης στο Ελληνικό θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου προεδρικού διατάγματος.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθούν στην έκταση του πρώην αεροδρομικού 6 ουρανοξύστες ύψους έως 200 μέτρων έκαστος, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια δεν θα ξεπερνούν τα 50 – 70 μέτρα.

Εφόσον το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως» στην επένδυση, τότε τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2018.

Ακόμη εκκρεμούν η αποχώρηση από το Ελληνικό δημοσίων φορέων και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο.

 
27/01/18

Προς έκδοση ομολόγου 250 εκατ. ευρώ η Πανγαία

 

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ με σκοπό να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, αναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

 

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιλογή αυτή θεωρείται πιο πρόσφορη από τη μέχρι πρότινος δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία επί του παρόντος μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αναβάλλεται, αναφέρει το ρεπορτάζ, αλλά επανενεργοποιηθεί στο β’ εξάμηνο του έτους.

 

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εισόδου σε έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων, τα οποία θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κ. Αρι Καρυτινό, μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων που εξετάζονται αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των κατοικιών που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση, είτε στην Αττική είτε σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, με έμφαση στην πολυτέλεια του προσφερόμενου προϊόντος. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση νέων συμφωνιών αγοράς ακινήτων σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ και τα logistics.

 

Κατά τη διάρκεια του 2017, η Πανγαία, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων (σούπερ μάρκετ), συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., αντί συνολικού ποσού 71 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τέσσερα καταστήματα βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Μαραθώνος (Γέρακας), τη Λ. Αθηνών (Αθήνα), τη Λ. Πέτρου Ράλλη (Αγ. Ιωάν. Ρέντης) και την Πάτρα. Πρόκειται για πρώην καταστήματα Carrefour, τα οποία ανήκαν σε ξένο θεσμικό επενδυτή και πλέον μισθώνονται από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Είναι συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. και κόστισαν 47 εκατ. ευρώ.

 

Πρόστιμα σε «συστημικές» τράπεζες επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Πρόστιμα ύψους 18.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank και στην Ελληνοαμερικανική Α.Ε.Π.Ε.Υ .. 

 

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

 

- Την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην «Eurobank», για παράβαση των διατάξεων του άρθρων 8, 16 και 17 της απόφασης 1/452/1.11.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του άρθρου 25, παρ. 5 και 6, του ν. 3606/2007 όπως εξειδικεύονται από τα άρθρα 13 και 14 της απόφασης 1/452/1.11.2007, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτη της.

-Την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ, στην τράπεζα «ALPHA BANK» για παράβαση της παρ. 4 του άρθρου 25 του ν.3606/2007 σε συνδυασμό με την περ.(γ) της παρ. 1 του άρθρου 12 της απόφασης 1/452/1.11.2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες της.

-Την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στην εταιρεία «Ελληνοαμερικανική Α.Ε.Π.Ε.Υ. για παράβαση της περίπτωσης (ε) του άρθρου 16 της απόφασης

2/452/1.11.2007 του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες της.

Επίσης το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε για τη συγχώνευση με απορρόφηση από την ανώνυμη εταιρεία «ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε» της εταιρείας «ΕΛΒΑΛ Α.Ε», με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΧΑΛΚΟΡ.

 
26/01/18

Παρά τα όποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα, θετική πάντα η τάση στο Χ.Α.

 

Με οριακά κινείται το Χ.Α. το πρωί της Παρασκευής, αν και είχε ξεκινήσει με ελεγχόμενη πτώση, με το τζίρο να είναι σχετικά πιο μέτριος από τις προηγούμενες ημέρες. Και όπως σημειώνεται σε επιμέρους σχόλια του GFF, η τάση της αγοράς παραμένει πλήρως θετική, με το σενάριο μιας μικρής ταλαιπωρίας να είναι στο πρόγραμμα, αλλά και τη μέσο – μακροπρόθεσμη τάση να παραμένει πλήρως θετική.

 

 

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεχίζει να παλεύει με τις αντιστάσεις στα 3,67  - 3,68 ευρώ

 

Με μικρά κέρδη 0,49% κινείται το πρωί της Παρασκευής η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (στα 3,666 ευρώ), με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις πολύ ισχυρές αντιστάσεις των 3,67 – 3,68 ευρώ, στις οποίες ταλαιπωρείται, φυσιολογικά, η μετοχή κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό όπως έχουμε τονίσει σε επιμέρους σχόλια, λόγω της σημασίας αυτών των επιπέδων.

 

 

Και σήμερα έχει πάρει θέση ο πωλητής στην Lamda

 

Σε σχέση και με τα επιμέρους σχόλια του GFF και με τη μετοχή στα 7,40 – 7,50 ευρώ να έχει αντιστάσεις, η προσοχή είναι στραμμένη στη συμπεριφορά συγκεκριμένου μεγάλου επενδυτή, που βγαίνει πωλητής στη μετοχή. Είναι χαρακτηριστικό και σήμερα ότι υπάρχει μια μεγάλη εντολή πώλησης 48.000 μετοχών στα 7,40 ευρώ, στα πλαίσια των “blocks” των περίπου 50κ που μπαίνουν καθημερινά σε στρογγυλές τιμές.

 

 

ΕΛΠΕ: Ότι πιο φυσιολογικό η νευρικότητα

 

Με τη μετοχή να βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και τη νευρικότητα και ένα profit taking να δικαιολογείται, η διαγραμματική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται, με κλειδί κατά το προσεχές διάστημα την παραμονή υψηλότερα των 8,25 – 8,35 ευρώ.  

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....