Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 
 
25/02/17
 

Η κυβέρνηση της Σουηδίας παρακαλά τους πολίτες να πληρώνουν λιγότερους φόρους

Μπορεί στα περισσότερα κράτη να υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι πολίτες αργούν να πληρώσουν τους φόρους τους, με την εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί πίεση, αλλά στην Σουηδία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

 

Συγκεκριμένα, οι Σουηδοί όχι μόνο πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά πληρώνουν και παραπάνω απ΄όσους χρειάζονται.

 

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορεί μεν να περιμένουν «ανταπόδοση» από το κράτος, καθώς οι επιπλέον φόροι που πληρώνουν τοκίζονται, αλλά αυτό έχει κάνει την κυβέρνηση να δυσφορεί.

 

Σύμφωνα με την Financial Times, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πολίτες προσπαθούν να πληρώσουν τους φόρους τους στο Δημόσιο, προσβλέποντας στις σχετικά γενναιόδωρες «αποδόσεις». Το 2016, βάσει επίσημων στοιχείων, η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της 8,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ προήλθαν από επιπλέον φόρους. Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πίσω τα 4,13 εκατ. ευρώ σε όσους εσκεμμένα πλήρωσαν παραπάνω φόρους.

 

Αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις θα ήταν ευχαριστημένες με το ετήσιο πλεόνασμα του προϋπολογισμού, αντ' αυτού η Στοκχόλμη καταγγέλει πως αυτός ο «ακούσιος» δανεισμός από τους κατοίκους θα της κοστίσει 83,7 εκατ. ευρώ περισσότερο το 2016 και το 2017 εν συγκρίσει με τον δανεισμό της στις αγορές.

 

Από την πλευρά του, ο Ολε Χόλμγκρεν, ανώτατο στέλεχος της σκανδιναβικής τράπεζας SEB και αρμόδιου για θέματα στρατηγικής στη Σουηδία  αναφέρει πως η υπερπληρωμή φόρων «έχει δημιουργηθεί με αυτήν την κατάσταση πρόβλημα στο γραφείο για το δημόσιο χρέος επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα παραμείνουν τα παραπάνω χρήματα στους κωδικούς πληρωμής – αυτό σημαίνει πως αν γίνει ανάληψη, θα πρέπει να βρουν το ποσόν από άλλη πηγή». Ολα αυτά προσδίδουν και ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Σουηδίας και της διαδικασίας του δανεισμού της, όπως αναφέρει στους Financial Times o Ολε Χόλμγκρεν.

 

  Ακόμη, ο Χόλμγκρεν αναφέρει ότι αρκετές από τις σουηδικές εταιρείες που συναλλάσσονται με την τράπεζα SEB έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι «θα διατηρήσουν στους κωδικούς πληρωμής τους στις οικονομικές υπηρεσίες της Σουηδίας έτι περισσότερους φόρους, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να επιβληθεί σε αυτούς το μηδενικό επιτόκιο».

 

Fitch: Αμετάβλητο στο CCC το αξιόχρεο της Ελλάδας

Αμετάβλητο διατήρησε χθες Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας, στη βαθμίδα CCC.

Στο σκεπτικό που παραθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση γενικά συμμορφώνεται προς τους όρους του προγράμματος δανεισμού ύψους 86 δισεκ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ο Φιτς σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,5% για το 2017 και στο 3% το 2018 (από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα).

Ο οίκος προσθέτει ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η καθυστέρηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη εάν τρωθεί η εμπιστοσύνη, συμπληρώνει ο Φιτς. Επιπλέον, χαρακτηρίζει εύθραυστη την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Πάντως η πρόσφατη ένταση μοιάζει να οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών, παρατηρεί ο οίκος, και όχι στη σχέση Ελλάδας-πιστωτών, που χαρακτηρίζει σταθερή.

Το βασικό σενάριο του Φιτς είναι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε κάθε περίπτωση πριν από τον Ιούλιο, κατά την ανακοίνωσή του.

 
24/02/17
 

Ικανοποιητική εικόνα και σήμερα στην αγορά ομολόγων…

Απόδοση

Βάση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,380

Ελλάδας 6 Μηνών

2,410

Ελλάδας 2 Ετών

8,039

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,232

Ελλάδας 15 Ετών

7,720

Ελλάδας 20 Ετών

7,741

Greece 25Y

7,370

 

Alpha Bank: Αύξηση κεφαλαίου λόγω μετατροπής ομολογιών

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2.045.454 ευρώ λόγω μετατροπής ομολογιών ανακοίνωσε η Alpha Bank. Kάτοχοι των ομολογιών ήταν οι Crédit Agricole S.A. και Crédit Agricole Corporate Investment Bank.

Συνολικά, το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank ανέρχεται στο ποσό των 463.109.814,30 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.543.699.381 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη, με την ολοκλήρηση της αύξησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα εξέδωσε την 1.2.2013 μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ποσού κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ (Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο), το οποίο κάλυψαν πλήρως οι εταιρίες Crédit Agricole S.A. και Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (Ομολογιούχοι), σε εκτέλεση της από 27.12.2012 αποφάσεως της B΄ Επαναληπτικής Εκτάκτου Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της και της σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίασή του την 23.2.2017 το Δ.Σ. της τράπεζας διαπίστωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 2.045.454,30 ευρώ συνεπεία μετατροπής 1.500 ομολογιών με τιμή μετατροπής 22,00 ευρώ και σε ετέρα συνεδρίασή του της ιδίας ημερομηνίας, αποφάσισε την έκδοση και διάθεση προς εκάστη των Crédit Agricole S.A. και Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, 6.813.636 και 4.545 (αντιστοίχως) νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας Ευρώ 0,30. Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης αποφάσισε την ανάλογη προσαρμογή του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της Τραπέζης.

Με την ολοκλήρωση της Αυξήσεως το μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 463.109.814,30 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.543.699.381 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη.

Η ημερομηνία πιστώσεως των νέων μετοχών στους λογαριασμούς των Ομολογιούχων και η ημερομηνία ενάρξεως διαπραγματεύσεώς τους στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση της Τραπέζης, καταλήγει η ανακοίνωση.

 
23/02/17
 

 

Πρόστιμα 240.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Πρόστιμα ύψους 240.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την «μερίδα του λέοντος» να αφορά την διάθεση στην ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων χωρίς άδεια.

Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 220.000 ευρώ για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 36 του ν. 3283/2004 και του άρθρου 92 του ν. 4099/2012 κατά περίπτωση, λόγω διάθεσης στην ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων Aurora Defined Benefits Fund - USD Accelerated Class με έδρα τρίτη χώρα, για την οποία διάθεση δεν είχε χορηγηθεί άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εταιρεία «Private Client Portfolio Investment Management Ltd», πρόστιμο 40.000 ευρώ στην κ. Ελένη Γρυπάρη, πρόστιμο 40.000 ευρώ στον κ. Αλέξανδρο Μιντζιρίκη, πρόστιμο 15.000 ευρώ στον κ. Πέτρο Τζαμάλα, πρόστιμο 15.000 ευρώ στον κ. Παναγιώτη Φούντα και πρόστιμο 10.000 ευρώ στην εταιρεία «ISIS Μεσίτες Ασφαλίσεων Α.Ε.».

-Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 12.000 ευρώ στην εταιρία «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd» (Υπό Ειδική Διαχείριση), ως καθολική διάδοχο της «Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε.», για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 3606/2007 και των άρθρων 5, 8, 13, 16 και 17 της υπ' αρ. 1/452/1.11.2007 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτες της.

- Την επιβολή κυρώσεων συνολικού ύψους 8.000 ευρώ στην εταιρεία «Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ», για παράβαση των διατάξεων της παρ. 8.1 του Κώδικα Δεοντολογίας Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, του άρθρου 25 του ν. 3606/2007, του  άρθρου 2 του ν. 2843/2000, των άρθρων 13 και 14 της απόφασης 1/452/1.11.2007 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του άρθρου 19 της απόφασης 2/452/1.11.2007 του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σε πελάτη της.

 

 

Alpha Bank: Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, τρεις Γενικοί Διευθυντές

Σε αλλαγές στους τίτλους τριών Γενικών Διευθυντών προχώρησε η Alpha Bank οι οποίοι πλέον θα ονομάζονται Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι.

Αναλυτικά, και κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου:

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπύρος Ν. Φιλάρετος ονομάζεται Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος – Chief Operating Officer.

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Αρτέμης Χ. Θεοδωρίδης ονομάζεται Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων.

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Κ. Αρώνης ονομάζεται Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail, Wholesale Banking and International Network.

Νωρίτερα με σχετική ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, κατά τη συνεδρίασή του την 23.2.2017, εξέλεξε, κατόπιν υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον κ. Σπυρίδωνα - Σταύρο A. Μαυρόγαλο - Φώτη, ως Mη Eκτελεστικό Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε αντικατάσταση της παραιτηθείσας κυρίας Παναγιώτας Σ. Ιπλιξιάν.

Περί της εκλογής του νέου Mέλους θα ενημερωθεί η αμέσως προσεχής Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τραπέζης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε, κατόπιν υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διά της ως άνω επιστολής, τον κ. Σπυρίδωνα - Σταύρο A. Μαυρόγαλο - Φώτη, ως μέλος των Επιτροπών Ελεγκτικής, Διαχειρίσεως Κινδύνων, Αποδοχών και Εταιρικής Διακυβερνήσεως και Σχεδιασμού Διαδοχής του Διοικητικού Συμβουλίου για την υπολειπόμενη διάρκεια της θητείας του.

Ο ορισμός του κ. Σπυρίδωνα - Σταύρου A. Μαυρόγαλου - Φώτη, ως Μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου θα επικυρωθεί από την αμέσως προσεχή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τραπέζης.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank ανακοινώνει ότι, κατά την από 23.2.2017 συνεδρίασή του, το Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος κ. Ευάγγελος Ι. Καλούσης, δήλωσε, κατά τροποποίηση της από 29.9.2016 υποβληθείσας παραιτήσεώς του, ότι αυτή θέλει έχει ισχύ ουχί μεταγενεστέρως της 31.3.2017.

 

Σημαντικές επενδύσεις, νέα προϊόντα και υπηρεσίες «λανσάρει» ο ΟΠΑΠ

Σε σημαντικές επενδύσεις με επίκεντρο τα πρακτορεία, τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες και την υποστήριξη των πρακτόρων προχωρά ο ΟΠΑΠ. Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο δίκτυο, τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, ώστε να ενδυναμώσει τα θεμέλια για την από κοινού μελλοντική ανάπτυξη τόσο του ΟΠΑΠ όσο και των πρακτόρων της. Στόχος της επένδυσης είναι η εξέλιξη των πρακτορείων σε τοπικούς προορισμούς διασκέδασης και η μεγιστοποίηση της προοπτικής τους.

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, ο ΟΠΑΠ υλοποιεί μια από τις μεγαλύτερές εν εξελίξει επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις στο δίκτυο παίζουν ρόλο-κλειδί για την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων του.

Δημιουργούν αξία και οφέλη και τους καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς για τους πελάτες.

Νέο και σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας ΟΠΑΠ-πρακτόρων εστιασμένο στην αγορά και τις ανάγκες της

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά, ο ΟΠΑΠ με την επένδυσή του, δημιουργεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στο δίκτυο των πρακτόρων του για τα επόμενα 5 χρόνια.

Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει η νέα σύμβαση ΟΠΑΠ - πρακτόρων που έχει καταρτιστεί με βάση εμπορικά κριτήρια και ανταποκρίνεται πλήρως στα δεδομένα της εποχής, είναι δίκαιη και καθιερώνει πολιτικές και εργαλεία που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας και μάλιστα εξασφαλίζει τη σταθερότητα για την επόμενη πενταετία.

Επίσης συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της σχέσης του ΟΠΑΠ με το δίκτυό του και τον μετασχηματισμό των πρακτορείων του.

Η νέα σύμβαση ξεκαθαρίζει το τοπίο στην πολιτική προμηθειών, καθιερώνοντας συντελεστή προμήθειας στα καθαρά έσοδα από τα παιχνίδια, κάνοντας την κατάσταση πιο απλή για τον ΟΠΑΠ και τους πράκτορες του.

Η πολιτική προμηθειών δημιουργεί σταθερό πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό του ΟΠΑΠ, που βάζει στο επίκεντρο της στρατηγικής του τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών και προστιθέμενης αξίας για το δίκτυο των πρακτόρων του, μέσα σε ένα δύσκολο και εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο ΟΠΑΠ εξελίσσει το δίκτυο του, επενδύοντας σε τρεις πυλώνες: τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, το ίδιο το κατάστημα και την υποστήριξη του πράκτορα

Προτεραιότητα του ΟΠΑΠ είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου παγκόσμιας κλάσης, με ελκυστικά, νέα και αναβαθμισμένα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος του δικτύου του.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επένδυσης θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017, οπότε οι πράκτορες θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία και ευκαιρίες για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών τους, να αναπτύξουν τη συνολική δραστηριότητά τους και να ενισχύσουν τα έσοδά τους (για παράδειγμα, τα virtual games μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα βάσει δεδομένων της εταιρείας Inspired και παραδειγμάτων που αντλούνται από την αντίστοιχη εμπειρία της Ιταλικής αγοράς).

Ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει με τη σημαντική αυτή επένδυση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για:

Την αναβάθμιση του Πάμε Στοίχημα, του ιπποδρομιακού στοιχήματος, του ΚΙΝΟ και του ΤΖΟΚΕΡ

Την εισαγωγή παιγνιομηχανημάτων (Παιχνίδια Play), νέων υπηρεσιών πληρωμών μέσω Tora, virtual games της Inspired και συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης SSBTs

Την αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση του πελάτη και η αναβάθμιση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών

Έπειτα από την πρόσφατη αλλαγή στον κανονισμό για τα παιγνιομηχανήματα (Παιχνίδια Play), η πλήρης αξιοποίηση των παιγνιομηχανημάτων - τόσο μέσα από ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των πρακτορείων, όσο και μέσα από τα αποκλειστικά gaming halls - αποτελεί ξεκάθαρη εταιρική προτεραιότητα για το 2017.

Μέχρι σήμερα, οι επενδύσεις που έχει κάνει ο ΟΠΑΠ για να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και των υπηρεσιών του έχουν δημιουργήσει επιπλέον τζίρο 500 εκατ. Ευρώ και επιπλέον έσοδα ύψους 40 εκατ. Ευρώ για τους πράκτορες.

Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά ομολόγων

Ομόλογο

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,400

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,420

 

Ελλάδας 2 Ετών

8,179

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,313

 

Ελλάδας 15 Ετών

7,798

 

Ελλάδας 20 Ετών

7,770

 

Greece 25Y

7,453

 

 

Grivalia: Mέρισμα €0,18 ευρώ για το 2016

Τη διανομή μερίσματος 0,18258 ευρώ ανά µετοχή αποφάσισε να προτείνει για το 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Grivalia Properties στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα γίνει στις 22 Μαρτίου 2017.

Οι ηµεροµηνίες αποκοπής, προσδιορισµού δικαιούχων, πληρωµής του µερίσµατος καθώς και η πληρώτρια τράπεζα θα ανακοινωθούν ευθύς µετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Τακτική Γενική Συνέλευση. Σηµειώνεται ότι το ποσό του µερίσµατος που αναλογεί στις µετοχές που θα έχει στην κατοχή της η Εταιρεία κατά την ηµεροµηνία προσδιορισµού δικαιούχων, θα προσαυξήσει αναλογικά το ποσό του µερίσµατος που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες µετοχές.

Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης:

1. Έγκριση Ετήσιων Οικονοµικών Καταστάσεων χρήσης 2016, εκθέσεων του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και των Ελεγκτών και διανοµής κερδών χρήσης 2016.
2. Απαλλαγή των µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζηµίωσης για τη χρήση 2016.
3. Εκλογή εταιρείας ορκωτών ελεγκτών – λογιστών για τη χρήση 2017 και καθορισµός της αµοιβής της.
4. Ορισµός εκτιµητών για τη χρήση 2017 και καθορισµός της αµοιβής τους.
5. Έγκριση συµβάσεων και αµοιβών κατά τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920- Προέγκριση αµοιβών για τη χρήση 2017.
6. Λοιπές ανακοινώσεις.

 
22/02/17
 

Κομισιόν προς Ιταλία: Κυρώσεις αν δεν εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα για το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία, στα πλαίσια της «Έκθεσης για το χρέος», ότι αν δεν λάβει και δεν εφαρμόσει μέχρι τον Απρίλιο έκτακτα μέτρα που να αντιστοιχούν στο 0,2% του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Η σχετική απόφαση, πρόσθεσε η Κομισιόν, θα ληφθεί βάσει των εαρινών προβλέψεων, που συνήθως δημοσιοποιούνται τον Μάιο. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σχολίασε ότι «η σχέση δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ «επιτέλους σταθεροποιήθηκε αλλά η μείωσή του αποτελεί εθνικό συμφέρον».

Η Κομισιόν, αναφερόμενη στα «αδύνατα σημεία» της Ιταλίας, υπογραμμίζει το υψηλό δημόσιο χρέος, τις δυσκολίες σε ότι αφορά την παραγωγικότητα και το πρόβλημα της ανεργίας. Η Επιτροπή ουσιαστικά ζήτησε σήμερα από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να λάβει σαφείς δεσμεύσεις ως προς το ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, για να μειωθεί κατά 0,2% η σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ.

Αρχικά, το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε τρία δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, αλλά βάσει των τελευταίων εξελίξεων, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, φέρεται να μειώθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα πλέον είναι ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Τις περασμένες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση της Ρώμης εννοούσε να προβεί σε αύξηση των φόρων επί της βενζίνης και των καπνών. Πολλοί βουλευτές, όμως, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, δήλωσαν ανοικτά ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο.

Και ο ίδιος ο Ρέντσι, την περασμένη Κυριακή, τόνισε ότι δεν πρέπει να σχεδιαστεί καμία νέα παρέμβαση που να έχει ως γνώμονα την πολιτική της λιτότητας.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δηλαδή, και ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, από την μία πρέπει να ικανοποιήσουν, με κάποιο τρόπο, τις Βρυξέλλες, και από την άλλη δεν μπορούν να χάσουν την αναγκαία στήριξη των «Δημοκρατικών» στο κοινοβούλιο. Προμηνύονται δυο μήνες έντονης πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

 

Νέες παραιτήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς κλείνουν έναν κύκλο διοικητικής παρουσίας

Σημαντική για την παλαιά διοίκηση Μιχάλη Σάλλα, η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το τιμόνι έχει μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ο κ. Γ. Χατζηνικολάκου.

 

Σύμφωνα με το NEWS247, Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα κληθούν να εγκρίνουν σήμερα τις παραιτήσεις βασικών στελεχών της προηγούμενης διοικητικής ομάδας, όπως του αντιπροέδρου, κ. Απόστολου Ταμβακάκη, καθώς και του β’ αντιπροέδρου, κ. Σταύρου Λεκάκου, καθώς και της κυρίας Χαράς Απαγαλάκη, που ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα σχετικά, αλλά αποχωρεί για να αναλάβει γενική γραμματέας στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

 

Ο κ. Απ. Ταμβακάκης αναμένεται να ασχοληθεί ο ίδιος ενεργά με την επενδυτική τραπεζική, βάσει της εμπειρίας του, και στο πλαίσιο project το οποίο θέλει να χτίσει ο ίδιος με την προσωπική του σφραγίδα. Ο κ. Στ. Λεκάκος, θα ασχοληθεί ενεργά με τον πολυσχιδή Ομιλο της MIG, στην οποία ήδη εκτελεί καθήκοντα προέδρου.

 

Προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (ceo), παραμένει ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος, παλαιό σχετικά στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. Η θέση του ceo είναι κενή πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές ( διοίκηση- μεγαλομέτοχος Paulson- Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM) ήταν αδύνατον να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο , με αποτέλεσμα άλλοτε παρασκηνιακά, άλλοτε επισήμως...να μην καταλήγει πουθενά η διαδικασία.

 

Θεωρητικά, το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει σύντομα, με τον κ. Χατζηνικολάου να το έχει στις πρώτες προτεραιότητες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε συνεννόηση μάλιστα με τον SSM, αλλά και το Ταμείο Χρματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την επιλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής, που να πληρεί τους όρους που τίθενται. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη μια κυοφορούμενη σύγκλιση απόψεων....

 

Στο μεταξύ, το ίδιο το ΤΧΣ είναι σε εξεύρεση δικού του διευθύνοντος συμβούλου και μόλις πριν λίγες ημέρες, προκηρύχθηκε η τρίτη κατά σειρά πρόσκληση για τη θέση. Στη νέα προκήρυξη θέσης, βελτιώθηκε τόσο το ύψος των αποδοχών, όσο και της θητείας του νέου ceo, καθώς οι δύο αυτές παράμετροι ως ίσχυαν, εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Την ίδια στιγμή, με τροπολογία του το υπουργείο Οικονομικών, δίνει μια χρονική παράταση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, για να αποκατασταθούν τυχόν νομικά θέματα (διότι ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί η Επιτροπή μετά το ξαφνικό «ξήλωμα» τον περσινό Ιούνιο). Η ανάγκη επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου είναι επιτακτική, διότι η απουσία ceo εμποδίζει λειτουργικά θέματα της καθημερινότητας του Ταμείου .

 

Η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του υπουργού, κ. Ε. Τσακαλώτου, ορίζει ότι « "σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ενώ απομένει διάστημα μικρότερο των τριών μηνών για τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, τα όργανα αυτά λειτουργούν νομίμως και χωρίς την πλήρωση της ως άνω θέσεως, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη στις παραγράφους 16 και 17 απαρτία".

 

Με την τροπολογία τροποποιούνται τα άρθρα 4 και 4Α του νόμου 3864/2010. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, προβλεπόταν ότι σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, η θέση πληρούται εντός προθεσμίας 60 ημερών, η οποία δύναται να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με ορισμό νέου μέλους.

 

 

Παλινδρόμηση πάντα της αγοράς κοντά στα όρια ισχυρών αντιστάσεων…

 

Με οριακές απώλειες κινείται το πρωί της Τετάρτης το Χ.Α., με το κλίμα να είναι επιφυλακτικό και την αγορά να συνεχίζει να παλινδρομεί στα όρια καθοριστικών αντιστάσεων των 655 – 660 μονάδων. Και όπως σημειώνεται σε επιμέρους σχόλια στο GFF, η παλινδρόμηση πέριξ αυτών των επιπέδων δεν αποκλείεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.

 

 

Συνεχίζεται και σήμερα η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων...

 

Αν και όπως είναι λογικό με μικρότερους ρυθμούς, συνεχίζεται και σήμερα η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 7,18% και αυτήν του 2ετούς  να έχει υποχωρήσει στο 8%, μετά την πρόσφατη περιπέτεια στο 10%.

 

Όνομα

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,400

Ελλάδας 6 Μηνών

2,420

Ελλάδας 2 Ετών

8,045

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,186

Ελλάδας 15 Ετών

7,685

Ελλάδας 20 Ετών

7,744

Greece 25Y

7,373

 
21/02/17
 

 

ΥΠΕΝ: Aπό το 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Οι στόχοι και τα βήματα για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στην Ελλάδα παρουσιάσθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλης Φιλίππου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει του Μοντέλου Στόχου (Target Model), καθώς και την επίτευξη της σύγκλησης τιμών (price coupling) με τις ευρωπαϊκές αγορές, θεωρείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την υπογραφή Memorandum of Understanding.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, μετά την ψήφιση του Νόμου 4425/2016, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα συγκροτημένο πλαίσιο μετάβασης στο Target Model, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που δικαιούται η χώρα μας. Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ανέλαβε το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Κομισιόν JRC. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στη ΡΑΕ, όπου δεσμεύθηκαν όλες οι πλευρές για συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις. Ως το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα των Κωδίκων και των τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και οι μελέτες που αφορούν παράλληλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Με αυτά τα δεδομένα, ανακοίνωσε ο Υπουργός, η μετάβαση στο Target Model θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2018.

Η αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, υπογράμμισε ο Υπουργός, θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς στοχεύει:
-Στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
-Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
-Την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα δώσει «νέα ώθηση στην ενεργειακή αγορά» και προβλέπεται να λειτουργήσει από τα μέσα του 2018.

Την πεποίθηση του ότι η συνεργασία ΛΑΓΗΕ και Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών θα είναι «μια παραγωγική διαδικασία» εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Φιλίππου. Ο ουσιαστικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι, όπως είπε, οι νέες αγορές ηλεκτρισμού να οργανωθούν με τρόπο που να εξασφαλίζουν ασφάλεια συναλλαγών, ρευστότητα στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των αγορών με την από κοινού αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και τεχνογνωσίας, δημιουργία ενός εύχρηστου περιβάλλοντος συναλλαγών για τους συμμετέχοντες και ολοκλήρωση της σύζευξης των αγορών αυτών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου, στο πλαίσιο του Target Model θα δημιουργηθούν τέσσερις νέες αγορές Ηλεκτρισμού, η Προθεσμιακή, η Προημερήσια, η Ενδοημερήσια και η Αγορά Εξισορρόπησης. Η τελευταία θα είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, ενώ οι τρεις πρώτες του ΛΑΓΗΕ.

Το πρώτο βήμα για την προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Αντικείμενο του θα είναι η σύσταση δύο εταιριών. Η πρώτη θα αναλάβει την εκκαθάριση, το διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τριών αγορών (Προθεσμιακή, Προημερήσια και Ενδοημερήσια). Η δεύτερη εταιρία θα παρέχει υποστήριξη προς το ΛΑΓΗΕ με συστήματα Πληροφορικής και τεχνογνωσία προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως Λειτουργός των τριών αγορών.

Μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας είναι εφικτός πλέον ο στόχος για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη και τον κ. Φιλίππου «γιατί πάτησαν τη σκανδάλη για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

«Για μένα», κατέληξε, «είναι τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση, την έχουμε αντιμετωπίσει σε αντίστοιχες απελευθερώσεις αγορών. Είχαμε την τύχη και την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αντίστοιχες εξελίξεις στο χρηματιστηριακό και το χρηματοπιστωτικό χώρο, καθώς και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πιστεύω ότι με τη γνώση που υπάρχει στο ΛΑΓΗΕ έχουμε κάθε προδιαγραφή για να πετύχουμε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των υποδομών και της σχετικής τεχνογνωσίας που υπάρχουν στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

 

Παραιτήθηκε ο Σταύρος Λεκάκος από αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς
 

Η παραίτηση του Αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρου Λεκάκου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σηματοδοτεί το τέλος μια εποχής για την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ο έμπειρος τραπεζίτης συγκαταλέγεται στην ομάδα των στελεχών που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του ομίλου καθώς πρόκειται για στέλεχος που έχει συνδέσει το όνομά του με Τρ. Πειραιώς, ενώ μαζί με τον Μιχάλη Σάλλα, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου από το 1992. Διετέλεσε μάλιστα μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2006 έως σήμερα και ανέλαβε σε δύσκολες στιγμές τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

 

Ο κ. Λεκκάκος είχε λάβει το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και επίσης ήταν αυτός που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας τον Ιανουάριο του 2016, μετά την παραίτηση του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου.

 

Ο κ. Λεκκάκος θα αφοσιωθεί πλέον στο σύνθετο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας στη Marfin Investment Group (MIG), της οποίας είναι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου. Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η αναδιάρθρωση εταιρειών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, η αποτελεσματική διαχείριση του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου της χώρας, είναι καθοριστικής σημασίας. Σημειώνεται ότι το σύνολο των εσόδων των εταιρειών του ομίλου MIG, αποτελούν το 1% του ΑΕΠ της χώρας, συνεπώς έ34χει μεγάλη σημασία για την οικονομία η πορεία του επιχειρηματικού ομίλου.

 

Το who is who του Σταύρου Λεκκάκου

 

Γεννήθηκε το 1952 και έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 στην American Express Bank Ελλάδος, από όπου αποχώρησε το 1992 με το βαθμό του Αντιπροέδρου και εντάχθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 1998 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Ομίλου. Από την θέση αυτή διαχειρίσθηκε με απόλυτη επιτυχία την συγχώνευση αρκετών ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εξαγοράστηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Στα πλαίσια αυτά το 1998 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης και το 2001 Γενικός Διευθυντής της ΕΤΒΑ Bank όπου εργάστηκε για την προετοιμασία της απορρόφησης των δύο τραπεζών.

 

Τον Απρίλιο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στην Piraeus Bank Romania, μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Την περίοδο αυτή το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 130 μονάδες, τα μεγέθη δεκαπλασιάστηκαν και τα κέρδη ακολούθησαν εντυπωσιακή μεταβολή.

 

Τον Ιούνιο του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος και Deputy CEO τον Μάιο του 2010. Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τις αρχές Μαΐου 2015 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και CEO, καθώς και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου. Τον Μάιο του 2015 ανέλαβε Αντιπρόεδρος ΔΣ, τον Ιανουάριο του 2016 Διευθύνων Σύμβουλος & CEO και τον Ιούνιο του 2016 Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

 

O κ. Σταύρος Λεκκάκος είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς από το 2006 έως σήμερα. Επίσης είναι Πρόεδρος ΔΣ της Piraeus Bank Romania καθώς και μέλος ΔΣ σε αρκετές θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης από τις 17/12/2009 Πρόεδρος Δ.Σ. της ασφαλιστικής εταιρίας Ευρωπαϊκή Πίστη, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος των Επιχειρηματικών Συμβουλίων Ελλάδας-Κουβέιτ Ελλάδας-Κατάρ, Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων & Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

 

Τα βλέμματα στις καθοριστικές αντιστάσεις των 655 - 660 μονάδων..

Τα πρόσφατα υψηλά όταν και ξεκίνησε η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς έφθασε σήμερα το Χ.Α. , με σημαντική άνοδο στο ξεκίνημα, το ΓΔ να βρίσκεται στα επίπεδα των 657,17 μονάδων και το υψηλό ημέρας να είναι οι 660,56 μονάδες. Και στα πλαίσια των επιμέρους σχολίων στο GFF, κρατάμε την ύπαρξη ομολογουμένως πολύ ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 660 μονάδων.

Αισθητή πτώση για την απόδοση του 2ετούς ομολόγου …

Αν και αρκετά νωρίς ακόμη, αισθητή αποκλιμάκωση καταγράφεται στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου και βρίσκεται εκ νέου κάτω από το 9% στο 8,9% και αυτήν του 10ετούς ομολόγου στο 7,74%.

Ομόλογο

Απόδοση%

Ελλάδας 3 Μηνών

2,470

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,430

 

Ελλάδας 2 Ετών

8,907

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,659

 

Ελλάδας 15 Ετών

7,735

 

Ελλάδας 20 Ετών

7,732

 

Greece 25Y

7,402

 

Απώλειες για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,47% και διαμορφώνεται στα 1,0563 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 119,909 γεν, στο 0,8503 με τη στερλίνα και στο 1,0637 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,32% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,505γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,31% και διαμορφώνεται στα 1,2424 δολάρια.

 
20/02/17
 

 

ΕΚΤ: Οι ευρωπαίοι επενδυτές μεταφέρουν χρήμα εκτός της Ευρωζώνης παρά την ανάκαμψη

 

Οι επενδυτές της ευρωζώνης μεταφέρουν ένα αυξανόμενο ποσοστό των χρημάτων τους εκτός της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, καταδεικνύοντας την εντεινόμενη ανησυχία τους παρά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

 

Τα επενδυτικά ταμεία της ευρωζώνης διακρατούσαν 4,7 τρισεκατομμύρια ευρώ του δημόσιου χρέους και άλλων πόρων στα κράτη μέλη της στα τέλη του 2016, ενώ στα χαρτοφυλάκιά τους ανήκαν επίσης 4,6 τρισεκατομμύρια σε πόρους στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Ο λόγος των επενδύσεων εντός και εκτός της ευρωζώνης ήταν χονδρικά δύο προς ένα όταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα άρχισε να τηρεί στοιχεία σχετικά το 2008.

 

Όμως η διαφορά του μεγέθους των επενδύσεων εντός ευρωζώνης και εκτός αυτής άρχισε να μειώνεται όταν ξέσπασε η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη και μειώθηκε ακόμη περισσότερο πέρυσι.

 

Οι φόβοι για το μέλλον της ευρωζώνης, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και οι δυσμενέστερες προοπτικές για την ανάπτυξη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να διαδραμάτισαν ρόλο στην μεταστροφή των επενδυτών.

 

Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο σχετικά με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε. Ακόμη και καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη εδραιώνεται, γίνεται σαφές πως δεν ωφελούνται το ίδιο όλες οι χώρες και οι εκκλήσεις για την αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα γίνονται ηχηρότερες καθώς πλησιάζουν οι εκλογές αναμετρήσεις στη Γαλλία και στην Ιταλία.

 

Σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα, οι ευρωπαίοι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε αξιόγραφα στις ΗΠΑ, καθώς μοιάζουν να στοιχηματίζουν στο ότι η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε μεγάλες δημόσιες δαπάνες, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

 

Η ΕΚΤ προσπαθεί να επιτύχει το ίδιο, εφαρμόζοντας μια επιθετική πολιτική χαμηλών επιτοκίων και αγοράς αξιογράφων, αλλά διαμαρτύρεται διότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που προωθεί δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχες πρωτοβουλίες των εθνικών κυβερνήσεων ή των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Δε δείχνουν ιδιαίτερες τάσεις αποκλιμάκωσης τα ομόλογα ..

Οριακές μεταβολές, με τις αποδόσεις να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καταγράφεται το πρωί της Δευτέρας στην αγορά ομολόγων, με όλα τα βλέμματα φυσικά να είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup, αν και όπως συνεχώς επισημαίνεται από το GFF, θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Ειδικότερα, στο 7,8% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με αυτήν του 2ετούς ομολόγου να παραμένει στο όρια του 10%, στο 9,92%, με οριακή αποκλιμάκωση.   

 

Ομόλογο

Απόδοση %

 

Ελλάδας 3 Μηνών

2,470

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,430

 

Ελλάδας 2 Ετών

9,914

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,793

 

Ελλάδας 15 Ετών

8,239

 

Ελλάδας 20 Ετών

8,218

 

Greece 25Y

7,860

 

 

Σταδιακά τα βλέμματα στρέφονται και πάλι προς τις ισχυρές αντιστάσεις στις 650 – 660 μονάδες ….

Με την αγορά να κινείται θετικά και το πρωί της Δευτέρας (στις 646 μονάδες στις 12:09, +0,96%) τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στις ισχυρές αντιστάσεις στις 650 – 660 μονάδες, στις οποίες προσφάτως είχε ολοκληρωθεί το ράλι της αγοράς. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με το ΓΔ, σημαντικό είναι να μείνει .

ΟΠΑΠ: Με βάση την παραμονή υψηλότερα των 8,10 – 8,20 ευρώ, η μετοχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί προς τα 8,50 – 8,55 ευρώ, με προοπτικές για ακόμη υψηλότερα τιμές, προς τις καθοριστικές αντιστάσεις στα 8,80 – 9,00 ευρώ, στα οποία προσφάτως και δύο φορές, είχε ολοκληρωθεί το ράλι της μετοχής.

 

Tα προβλήματα της Eurobank με τα ΕΛΤΑ..

Εως και 13 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει μέχρι σήμερα το ποσό που δεν έχουν δώσει τα ΕΛΤΑ στην Eurobank προκαλώντας πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τράπεζα.

Όπως σημειώνει και ο Ελεύθερος Τύπος, ο διοικητής της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα βλέποντας την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να δώσει τέλος στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης μέσω επιστολής έχει επικοινωνήσει και με την διοίκηση των ΕΛΤΑ και όπως λένε πηγές της τράπεζας δεν είναι μία ή δύο οι επιστολές αλλά πάρα πολλές οι οποίες όμως δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Θυμίζουμε πως τα ΕΛ.ΤΑ. ανήκουν κατά 90%  στο δημόσιο και το υπόλοιπο 10%  ανήκει στην Eurobank.

Μετα την απορρόφηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την τράπεζα τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές για λογαριασμό της τράπεζας. Από την στιγμή που υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στα ΕΛ.ΤΑ. οι ταμειακές εκκαθαρίσεις δεν αποδίδονται στην ώρα τους στην τράπεζα και χρησιμοποιούνται για την συντήρησή τους.

 
18-19/02/17
 

Η προσδοκία «κουρέματος» χρεών οδηγεί εταιρείες σε στάση πληρωμών …. Αύξηση 1δις σε ένα μήνα….

Μεγάλη αύξηση, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο τα «κόκκινα» δάνεια, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες και δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις τράπεζες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συμφωνηθεί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το πρώτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές έπειτα από αρκετούς μήνες σταθεροποίησης και αρνητικού ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τον περασμένο Ιανουάριο η εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς σχηματίστηκαν νέα προβληματικά δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, για διάστημα ενός μηνός, κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλή, ενώ η εικόνα αυτή διατηρείται και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η σημαντική αυτή επιδείνωση οφείλεται στην αβεβαιότητα για την έκβαση της αξιολόγησης και στους φόβους για την αναζωπύρωση της κρίσης αλλά κυρίως στις προσδοκίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν συνεργάζεται με τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνήσει σε ρυθμίσεις των οφειλών, διατηρώντας προσδοκίες ότι η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους όρους για τους οφειλέτες και ενδεχομένως και «κούρεμα» των οφειλών. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι το ζήτημα του εξωδικαστικού μαζί με τη διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου για την αντιμετώπιση ζημιών που θα προκύψουν από διαγραφές ή πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα.

Ακρως απαραίτητη είναι και η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η αβεβαιότητα –και η αναζωπύρωση των φόβων περί Grexit– έχει «παγώσει» τα πάντα και ενθαρρύνοντας πολλούς να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Αιφνιδιασμός

Η μη αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει τις τράπεζες, καθώς καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των στόχων μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

Στο πρώτο τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κάτι διόλου εύκολο, δεδομένου ότι προστέθηκαν ακόμα 800 εκατ. νέα «κόκκινα» στο σύστημα.

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, όσο περνά ο χρόνος, με την οικονομία καθηλωμένη από την αβεβαιότητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο, η απόκλιση θα είναι μικρή λόγω του «μαξιλαριού» που δημιουργήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν αισθητά καλύτερη του στόχου που είχε τεθεί από τον SSM.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν στο 45,1% του συνόλου των δανείων ή σε 108,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 38% ή 41 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Καθημερινή

 

Πάνω από το 10% τελείωσε την εβδομάδα η απόδοση του 2ετούς ομολόγου …

Ομόλογο

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,580

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,440

 

Ελλάδας 2 Ετών

10,115

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,897

 

Ελλάδας 15 Ετών

8,113

 

Ελλάδας 20 Ετών

8,158

 

Greece 25Y

   
 

Ηνωμένο Βασίλειο: Ορατές στο λιανεμπόριο οι επιπτώσεις του Brexit 

Για τρίτο διαδοχικό μήνα οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν πτωτική πορεία, πυροδοτώντας πιέσεις προς τη λίρα, η οποία την Παρασκευή έχασε 0,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Μάλιστα, το -2,1% του Δεκεμβρίου υπήρξε η μεγαλύτερη πτώση από τότε που τηρούνται αρχεία εδώ και μια εικοσαετία.

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τις επιπτώσεις στους καταναλωτές της ανόδου του πληθωρισμού.

Παράλληλα, είναι έκδηλη η ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Απόστολος Ταμβακάκης παραιτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς

 

Την παραίτηση από τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, υπέβαλε ο Απόστολος Ταμβακάκης.

 

Ο κ. Ταμβακάκης, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακά στην Οικονομετρία και τα Οικονομικά Μαθηματικά, διαθέτει μακρά εμπειρία στον τραπεζικό και επιχειρηματικό τομέα και αναμφίβολα η εμπειρία και οι γνώσεις του θα λείψουν από το πιστωτικό ίδρυμα τς Τράπεζας Πειραιώς.

 

Ο κ. Ταμβακάκης, έχει εργαστεί στην Mobil Oil Hellas, στην Τράπεζα Επενδύσεων, στην ABN-AMRO ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής και ως υποδιοικητής στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Κατόπιν διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ενώ από τον Μάρτιο του 2009 ήταν υπεύθυνος της στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης του Ομίλου Λάτση στην Γενεύη. Από το Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2012 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από τον Ιούλιο του 2012 συμμετέχει ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές διαφόρων εταιρειών.

 

Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος της EXAE, πρόεδρος του Steering Committee του Interalpha Group of Banks, πρόεδρος της Εθνοκάρτας, της Εθνικής Χρηματιστηριακής και της ΕΤΕΒΑ, πρόεδρος του Southeastern European Board του ομίλου Europay Mastercard, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε πολλά διοικητικά συμβούλια και επιτροπές.

 
17/02/17
 

Στόχος πάντα οι 630 – 635 μονάδες …

Με τα βλέμματα στραμμένα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, η προσοχή είναι στραμμένη στις κρίσιμες αντιστάσεις των 630 – 635 μονάδων, η διάσπαση των οποίων θα άνοιγε το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια όπως σημειώνεται και σε επιμέρους σχόλια του GFF, διαρκής αποτυχία επιστροφής υψηλότερα αυτών των τιμών, μπορεί να φέρει προβλήματα στην αγορά μας.

 

Παραμένει πάνω από το 10% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου …

Πάνω από το 10% παραμένει η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 7,8%. Ειδικότερα, οι τελευταίες τιμές των ομολόγων είναι οι ακόλουθες:

 

Όνομα

Απόδοση

 

 

Ελλάδας 3 Μηνών

2,590

 

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,430

 

 

Ελλάδας 2 Ετών

10,024

 

 

Greece 3Y

6,876

 

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,810

 

 

Ελλάδας 15 Ετών

8,181

 

 

Ελλάδας 20 Ετών

8,174

 

 

Greece 25Y

7,81

 
 
16/02/17
 

Αύξηση 13% στα κέρδη του ΟΛΠ - Αυξημένο κατά 1 εκατ. ευρώ το αντάλλαγμα για το Δημόσιο

Αυξημένα κατά 13% είναι τα κέρδη προ φόρων το 2016 για τον ΟΛΠ ΑΕ. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση από 1-1-2016 έως 31-12-2016, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 103,5 εκατ. ευρώ, έναντι 99,9 εκατ. της αντίστοιχης χρήσης του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%, παρά την αρνητική συγκυρία από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, τις ροές του προσφυγικού και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 13%.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της χρήσης μειώθηκαν κατά 8,0% και ανήλθαν σε 92,8 εκατ. ευρώ έναντι 100,9 εκατ. το 2015.

Μειωμένες ήταν κατά 2,2 εκατ. ή 4,3% οι αμοιβές προσωπικού, που ανήλθαν σε 49,9 εκατ. ευρώ έναντι 51,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Σημαντική μείωση κατά 20,2% (5,5 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν και τα έξοδα διοίκησης.

Σημειώνεται, ότι μετά από αυτά τα αποτελέσματα ο ΟΛΠ ΑΕ κατέβαλε αυξημένο κατά 1,0 εκατ. αντάλλαγμα παραχώρησης στο ελληνικό Δημόσιο για το 2016, λόγω της νέας σύμβασης παραχώρησης που υπογράφηκε στις 24-6-2016, βάση της οποίας το ποσοστό αναπροσαρμόστηκε στο 3,5% των ενοποιημένων εσόδων του αντί του 2%.

Με βάση το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου 2017 και η αποκοπή του μερίσματος για τις 19 Ιουλίου 2017.

 

«Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το καλοκαίρι»

Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το καλοκαίρι προβλέπει σε εκτίμησή της για το ελληνικό πρόγραμμα η Bank of America. Οι ειδικοί της τράπεζας εκτιμούν πως η διαπραγμάτευση θα παραταθεί για κάποιους μήνες ακόμα, με αποτέλεσμα να κλείσει το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα «ξεμείνει από χρήματα».

«Υποστηρίζουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο δύσκολη από όσο εκτιμούν οι αγορές και ότι οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ θα συνεχιστούν μέχρι η χώρα να ξεμείνει από μετρητά», σημειώνει στην αναφορά του ο τραπεζικός οίκος.

Στην ίδια αναφορά σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει υπερ-αποδώσει, μεν, στους στόχους της στο πρόγραμμα, ωστόσο την ίδια στιγμή τονίζεται πως η συμφωνία το καλοκαίρι θα οδηγήσει πιθανότατα τη χώρα σε εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μία κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα του νέου προγράμματος. Παρά την αβεβαιότητα, όμως, η Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι κίνδυνος Grexit δεν υπάρχει, παρόλο που η κατάσταση θυμίζει εκείνη του 2015.

Στην ευρύτερη ανάλυση της Bank of America για το ευρώ ο οίκος σημειώνει ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο εκτιμά ότι χάρη και στην ΕΚΤ το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο για το νόμισμα, ενώ πιστεύει ότι η μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του QE που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του προγράμματος. Οπως αναφέρει, τα στοιχεία από την οικονομία είναι συμβατά με ένα ισχυρότερο ευρώ.

«Ο αμερικανικός τραπεζικός οίκος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με στελέχη του ΔΝΤ, που -όπως άλλωστε και η Γερμανία έχει κάνει πολλές φορές- θα ήθελαν να καθυστερήσουν έως την τελευταία στιγμή την απόφασή τους για τη συμμετοχή ή όχι στο πρόγραμμα», σχολίασε πηγή των Βρυξελλών. «Μέχρι τον Μάιο ή και τον Ιούνιο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει κατασταλάξει σχετικά με τα πρόσωπα και τη ''γραμμή'' που θα ήθελε να έχει το ΔΝΤ απέναντι στην Ευρώπη, οπότε θα κριθούν όλα. Πάντως, ακόμη κι αν ο Τραμπ ζητήσει αλλαγή στάσης του Ταμείου, από μόνο του αυτό δεν σημαίνει αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε με νόημα.

 

Aμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Aμετάβλητο για δύο εβδομάδες θα παραμείνει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας ELA.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, μετά από αίτημα της.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά τη σταθεροποίηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

Διαρροή καταθέσεων ύψους 2,5δις ευρώ σε 1,5 μήνα

Καταθέσεις ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ειδήσεις», σε 45 μέρες από τις ελληνικές τράπεζες έχουν «φύγει» 2,5 δισ. κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εξακολουθεί να μην κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως, δε, γράφουν οι «Ειδήσεις», η αβεβαιότητα και η επιστροφή των σεναρίων περί Grexit οδήγησε στο ίδιο χρονικό διάστημα στο να κοκκινίσουν κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Στο 10% και πάλι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου … Συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης στο 7,7% και αυτή του 2ετούς ομολόγου να έχει επιστρέψει στο 10%. 

Ομόλογο

Απόδοση %

Ελλάδας 3 Μηνών

2,590

Ελλάδας 6 Μηνών

2,430

Ελλάδας 2 Ετών

9,892

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,764

Ελλάδας 15 Ετών

8,156

Ελλάδας 20 Ετών

8,139

Greece 25Y

7,808

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....