| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

GFF Insider

Καθημερινή ειδησεογράφία σε ζητήματα οικονομίας - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

 

 
 
 

21/04/2024

 

 

Ολοκληρώνονται σημαντικά projects – Ρεύμα σε Κυκλάδες και Κρήτη το 2025

Δύο από τα σημαντικότερα έργα εγχώριων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της Κρήτης και των Κυκλάδων ολοκληρώνονται το 2025. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το βάρος της επενδυτικής δραστηριότητας – καθώς τελειώνουν τα εγχώρια projects – μετατοπίζεται προς τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκανε ο ΑΔΜΗΕ στους επενδυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Αποτελέσματα που χαρακτηρίζονται από τον διπλασιασμό της κερδοφορίας στα 116,6 εκατ. ευρώ (+100,3% σε σχέση με το 2022) και των επενδύσεων στα 638,9 εκατ. ευρώ (από 332,5 εκατ. το 2022), ρεκόρ που προβλέπεται ότι θα καταρριφθεί ήδη από εφέτος οπότε οι επενδύσεις προβλέπεται να πλησιάσουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Το 2029 και το 2030 αντίστοιχα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου

Σε σχέση με τη δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο  – Αττική καθώς η πρώτη Χανιά – Πελοπόννησος είναι ήδη σε λειτουργία) οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση και ηλέκτριση εντός του 2025. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση των καλωδίων ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και τα χερσαία τμήματα σε Κρήτη και Αττική. Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% των μετοχών της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και το καλοκαίρι αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.

Για τις Κυκλάδες το 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας φάσης που αφορά στη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Όπως επισημαίνεται, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Μέχρι το 2030 η διασύνδεση Δωδεκανήσων και νησιών ΒΑ Αιγαίου

Το 2029 και το 2030 αντίστοιχα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, θα γίνει σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Για τα έργα αυτά ο ΑΔΜΗΕ εγκαινίασε την πρακτική της σύναψης συμφωνίας – πλαίσιο με τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς καλωδίων με στόχο όπως αναφέρει να εξασφαλισθούν χαμηλότερες τιμές και εξοικονόμηση χρόνου και πόρων μέσω μίας διαγωνιστικής διαδικασίας, εν αντιθέσει με την διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών.

Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις, αναμένεται ως τις αρχές του καλοκαιριού η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης προκειμένου να ακολουθήσει η απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης ως προς τη συμμετοχή στο έργο.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον του κρατικού αμερικανικού ταμείου DFC για επενδυτική συμμετοχή ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και του fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται εξάλλου η απόφαση για μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY, ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία η οποία (διασύνδεση με τη Γερμανία) αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των λοιπών διεθνών επενδυτικών σχεδίων καθώς εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκούς ζήτησης για την απορρόφηση της μεταφερόμενης ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

20/04/2024

 

Ελλάκτωρ: Η επόμενη ημέρα μετά τα πωλητήρια σε Άκτωρ και Anemos RES και την εξαγορά τη REDS 

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην πολυετή ιστορία του ομίλου Ελλάκτωρ, η ετήσια οικονομική έκθεση (χρήση 2023) δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κατασκευαστικού έργου.

Και είναι λογικό αφού τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση της Άκτωρ Κατασκευές στην Intrakat.

Ένα deal που απέφερε στην Ελλάκτωρ με βασικό μέτοχο την ολλανδική Reggeborgh Invest (45,2%) του κ. Χένρι Χόλτερμαν 110,8 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρεώσεις της κατασκευαστικής ύψους 114 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν από εκείνη με την εγγύηση της Intrakat σε βάθος 19 μηνών.

Η Anemos RES

Για πρώτη χρονιά επίσης το 2023, η ετήσια οικονομική έκθεση της Ελλάκτωρ δεν περιλαμβάνει στις επιδόσεις του ομίλου τα μεγέθη της Anemos RES, της εταιρείας που αποτελούσε τον βραχίωνα ανάπτυξης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τον Ιανουάριο του 2024, ολοκληρώθηκε η προ διετίας πώληση της θυγατρικής στην Motor Oil. Στις αρχές της χρονιάς ο ενεργειακός όμιλος απέκτησε και το υπόλοιπο 25%. Το συνολικό deal ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος Ελλάκτωρ αποχωρήστηκε έργα ΑΠΕ σε λειτουργία ισχύος περί τα 500 MW και χαρτοφυλάκιο με άδειες 1,5 GW.

Το Smart Park

Ο όμιλος Ελλάκτωρ πούλησε όμως πέρυσι και το Smart Park τον Νοέμβριο του 2023 στην Trade Estates έναντι 95,4 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Real Estate περιλαμβάνονται επίσης και οι πωλήσεις μεριδίου 11,67% στο Athens Metropolitan Expo (4,4 εκατ. ευρώ) αλλά και δύο ακινήτων στη Ρουμανία (13 εκατ. ευρώ).

Η REDS επίσης έναντι 40,2 εκατ. ευρώ εξαγόρασε το 85 στρεμμάτων ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης στο οποίο θα έχει κατά την ανάπτυξη μικτής χρήσης ακίνητα.

Η Ηλέκτωρ

Η Motor Oil ο έτερος μεγάλος μέτοχος μετά τη Reggeborgh με μερίδιο 29,9% έχει ξεκινήσει το due diligence για το άλλο «φιλέτο» της Ελλάκτωρ, που είναι η θυγατρική Ηλέκτωρ και δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ο συγκεκριμένος τομέας έχει έναν κύκλο εργασιών 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Ηλέκτωρ έχει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους 75,1 εκατ. ευρώ (μερίδιο της εταιρείας) και το λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 εκατ.  ευρώ (μερίδιο της εταιρείας εξαιρουμένου αντικειμένου ιδιωτικών συμβάσεων / επενδύσεων και έργων παραχώρησης / ΑΠΕ) πλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μερίδιο της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης.

Η Ηλέκτωρ υπέβαλε προσφορές, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί (εξαιρουμένων έργων που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος), για έργα συνολικού ύψους 447,8 εκατ. ευρώ (μερίδιο εταιρείας) εκ των οποίων ποσό 149,5 εκατ. πλέον 55,7 εκατ. ευρώ προαίρεση αφορά κατασκευαστικό αντικείμενο και 95,4 εκατ. ευρώ πλέον προαίρεσης 147,1 εκατ. ευρώ που αφορούν λειτουργικό αντικείμενο, για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Η Motor Oil έχει μπει δυναμικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και με την πιθανή εξαγορά της Ηλέκτωρ ουσιαστικά όχι απλά εδραιώνει αλλά επεκτείνει σημαντικά τη δραστηριότητα της.

Ο CEO της Ελλάκτωρ κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε γνωστό ότι σε ορισμένους μήνες θα υπάρχει εικόνα για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την Ηλέκτωρ.

Η REDS

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε λοιπόν ότι σκοπεύει να εξαγοράσει από τη Reggeborgh το 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου της REDS της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τα μεγάλα projects στις Γούρνες Ηρακλείου και του Καμπά.

Διευθύνουσα σύμβουλος στη REDS είναι η κυρία Ιωάννα Δρέττα η οποία αυτήν την περίοδο τρέχει τα δύο projects με προτεραιότητα εκείνο στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς η εταιρεία Ελλάκτωρ που ανήκει στους Ολλανδούς Reggeborgh θα εξαγοράσει από τον μέτοχο της όλη τη REDS

Υπεραξίες

Τα αλλεπάλληλα πωλητήρια στην Ελλάκτωρ αλλά ταυτόχρονα και η εξαγορά της REDS προκαλούν ποικίλα σενάρια.

Όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο οι Ολλανδοί μέτοχοι να ετοιμάζονται μετά τις μεταβιβάσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και συγκομιδής… υπεραξιών να αποχωρήσουν.

Κάτι τέτοιο διαψεύδεται από πηγές του ομίλου, ενώ αρκεί να σημειωθεί το γεγονός πώς η Ελλάκτωρ μέσα από τον τομέα των παραχωρήσεων (Άκτωρ Παραχωρήσεις) διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις έχει εξασφαλισμένα μερίσματα 1 δισ. ευρώ για τους μετόχους της.

Οι πληροφορίες θέλουν, με την κίνηση της απόκτησης ολόκληρης της REDS, να επιδιώκεται η δημιουργία νέων αξιών και υπεραξιών στην Ελλάκτωρ. Η REDS με τον τρόπο αυτό, λένε οι πληροφορίες, θα επισπεύσει την ανάπτυξη των δύο ακινήτων Γούρνες και Καμπάς καθώς η Ελλάκτωρ έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ουσιαστικά η Ελλάκτωρ διατηρώντας τις δραστηριότητες των παραχωρήσεων και των ακινήτων μετατρέπεται σε έναν όμιλο συγκέντρωσης υπεραξιών και απόδοσης σταθερά μακροχρόνιων μερισμάτων στους μετόχους της.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

19/04/2024

 

Ελλάκτωρ: Πρόταση για την αγορά 38,79% των μετοχών της Reds

Με απώτερο στόχο την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο η Ελλάκτωρ κατέθεσε πρόταση RB Ellaktor Holding B.V. (εφεξής η «RB Holding »), για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην Reds.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ελλάκτωρ κατέθεσε πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds από την RB Ellaktor Holding.

Το συνολικό τίμημα της πρότασης ανέρχεται σε 60,14 εκατ. και εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95% από την Ελλάκτωρ, η Reds προτίθεται να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών (3) εβδομάδων.

Η ανακοίνωση

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα κάτωθι:

Την 18.4.2024 , το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε ομοφώνως να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς (εφεξής η «Πρόταση») προς την εταιρεία RB Ellaktor Holding B.V. (εφεξής η «RB Holding »), για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία REDS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (εφεξής η «REDS»), σύμφωνα με τους κατωτέρω όρους (εφεξής η «Συναλλαγή»):

Αρ. Μετοχών: 22.277.743 μετοχές που αντιστοιχούν στο 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της REDS.

Τίμημα: το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε €60.149.906, ήτοι €2,70 ανά μετοχή, το δίκαιο και εύλογο του οποίου έχει επιβεβαιωθεί, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης των μετοχών της REDS και σύνταξης σχετικής έκθεσης, από τον ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ».
Δεδομένου ότι η RB Holding αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την Εταιρεία, για την σύναψη της σύμβασης αγοράς των μετοχών που κατέχει στην REDS, θα τηρηθεί η διαδικασία των αρ. 99 και επ. του ν. 4548/18 ως ισχύει..

Χρονοδιάγραμμα: Η συναλλαγή αναμένεται εύλογα να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών (3) εβδομάδων.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι κατά την ίδια ημεροχρονολογία, η RB Holding απεδέχθη την Πρόταση.

Επίσης, κατά την ως άνω συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως, την εκ μέρους της Εταιρείας αγορά επιπλέον μετοχών της REDS μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην ίδια ανά μετοχή τιμή των €2,70, ενημερώνοντας αρμοδίως τις εποπτεύουσες αρχές, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%, ή μεγαλύτερο, του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως REDS.

Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95%, η REDS προτίθεται να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, συγκαλώντας Γενική Συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να αποφασισθεί με πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, η διαγραφή των μετοχών της κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 5 του αρ. 17 του ν. 3371/2005 ως ισχύει.

 

Βακάκης (Jumbo): Περιμένουμε το Ισραήλ χωρίς υπερβολική αισιοδοξία

Όπως πάντα, αρκετά προσεκτικός ήτανε στις προβλέψεις του ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου Jumbo, λέγοντας χαρακτηριστικά δεν διακινδύνευσε προβλέψεις για το 2024 στο conference call χθες για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, καθώς αναμένει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και την έκβαση του πολέμου στη Μέση Ανατολή για να κάνει ανακοινώσεις αναπροσαρμόζοντας budget και στόχους.

Σημειωτέον, για φέτος η Jumbo είχε ανακοινώσει την προσθήκη έξι νέων καταστημάτων στο δίκτυό της, έχοντας λειτουργήσει ήδη το ανακαινισμένο κατάστημα στην Καρδίτσα, ένα ακόμη στη Ρουμανία, ενώ σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι το κατάστημα στη Λάρισα, που υπέστη ζημιές από την πλημμύρα Daniel. Δεν έδωσε όμως περαιτέρω στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα, όπως και για την κερδοφορία του ομίλου (που έκλεισε το 2023 με καθαρά κέρδη 303 εκατ. ευρώ και με κύκλο εργασιών πάνω από 1 δισ. ευρώ) ενόψει των αναδυόμενων κινδύνων από την ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η Jumbo αντιμετώπιζε ήδη προκλήσεις τόσο με την κρίση στη διώρυγα του Σουέζ, που πρόσθεσε χρόνο και κόστος στις μεταφορές προϊόντων από την Κίνα όσο και με την δραστηριότητά της στο Ισραήλ. Ο κ. Βακάκης εξασφάλισε ανταγωνιστικά μεταφορικά κόστη, σε συνεργασία με τους προμηθευτές του, προκειμένου να μην μετακυλήσει βάρος στις τιμές των προϊόντων μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και είχε δεσμευτεί να επανεξετάσει το θέμα. Η άλλη πρόκληση έχει να κάνει με την συνεργασία που διατηρεί με την ισραηλινή Fox Group, master franchisee της Jumbo με πλάνα ανάπτυξης του δικτύου στο Ισραήλ, τα οποία τίθενται υπό το πρίσμα της ρευστότητας στην περιοχή.

Ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι η δραστηριότητα στο Ισραήλ αποδεικνύεται ανθεκτική. Δεν σχολίασε όμως περαιτέρω σημειώνοντας ότι το πλάνο ανάπτυξης εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει το Ισραήλ στην πρόκληση του Ιράν. «Δεν μπλέκω τις απόψεις των franchisees με τις δικές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι η δραστηριότητα των franchisees δεν είναι μέρος της στρατηγικής της Jumbo. Ο κ. Βακάκης είπε επίσης ότι η ηγετική ομάδα της Jumbo δεν διαθέτει χρόνο για να κατανοήσει παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι franchisees της, καθώς το θεωρεί και αντιπαραγωγικό.

Προς επανατοποθέτηση λόγω Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν τη διοίκηση της Jumbo σε επανατοποθέτηση και δεσμεύεται για περαιτέρω ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών για τους στόχους του ομίλου στις αρχές Μαΐου, όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου εκτιμώντας ότι μέχρι τότε θα έχει απαντήσει το Ισραήλ στις προκλήσεις του Ιράν. «Δεν πουλάμε αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης, σημειώνοντας ότι δεν ενθαρρύνει τους επενδυτές να πάρουν ρίσκο καθώς η αισιοδοξία θα πρέπει να υποστηρίζεται από σταθερά θεμελιώδη και σταθερή λογική.

H αίσθησή του είναι ότι εάν ο πόλεμος δεν εκτονωθεί με κάποιο τρόπο, δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους. Οπότε πριν ανακοινώσει guidance αναμένει λίγες εβδομάδες ελπίζοντας ότι στο μεταξύ το Ισραήλ θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Σε ερώτημα για τις προβλέψεις του αναφορικά με το μικτό περιθώριο κέρδους το 2024, σε συνέχεια του 55,8% που σημειώθηκε το 2023 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου», παραπέμποντας στις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου. Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατηρηθεί το περιθώριο κέρδους όσο το κόστος των μεταφορικών δεν επιδεινώνεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι η στρατηγική της Jumbo βασιζόταν στην υπόθεση ότι το ζήτημα της Διώρυγας του Σουέζ θα είναι μια προσωρινή κατάσταση. Μέχρι τώρα το μικτό περιθώριο δεν έχει επιδεινωθεί χάρης στην συνεργασία των προμηθευτών, κάτι που δεν θα ισχύει επ’ αόριστον, ειδικά εάν το ζήτημα της Διώρυγας του Σουέζ γίνει μόνιμη κατάσταση, που θα σημάνει αλλαγή στρατηγικής.

Σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι εάν οι τελικές τιμές από την πλευρά των καταναλωτών είναι υψηλότερες αυτό οφείλεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τόνισε την ανάγκη ανάληψης των σωστών πολιτικών για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Άκαιρη η επέκταση σε νέες αγορές

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη της Jumbo σε νέες αγορές ο κ. Βακάκης κράτησε «μικρό καλάθι». Σημείωσε ότι υπάρχουν αγορές στις οποίες έχει στοχεύσει αλλά δεν είναι ώριμη η συζήτηση σε αυτό το στάδιο. «Έχουμε αρκετές ανησυχίες για να προσθέσουμε κι άλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το μότο της Jumbo είναι «keep it simple» (κράτα το απλό). Αναφερόμενος ειδικότερα στη Ρουμανία, σημείωσε ότι το 2024 είναι έτος εκλογών για τη χώρα, οπότε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων αναδύονται και θετικά και αρνητικά σημάδια. Είναι ωστόσο μια χώρα με καλές προοπτικές όπως και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, που δεν βλέπει κανέναν «ορατό» λόγο για τον οποίο η στρατηγική ή επιτυχία της Jumbo θα επηρεαστούν.

Οι πράσινες επενδύσεις και τα μερίσματα

Σχετικά με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στις στέγες των καταστημάτων, ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 και αφορά περίπου δεκαεπτά καταστήματα. Ωστόσο τόνισε τα ζητήματα που προκύπτουν με την ένταξη αυτών των έργων στο δίκτυο. Πρακτικά στο εξής, όπως εξήγησε, θα πρέπει να περιμένει κανείς μέχρι το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της υπερπροσφοράς.

Για τα μελλοντικά πλάνα περί μερισμάτων ο κ. Βακάκης είπε ότι είναι πολύ νωρίς. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι χρηματικές διανομές για το 2023 ανήλθαν σε 2,947 ευρώ ανά μετοχή (μικτό). Πρόθεση της Διοίκησης είναι να προτείνει στους μετόχους, τη διανομή μερίσματος ενός ευρώ (μικτό) ανά μετοχή, σε συνέχεια της καταβολής έκτακτου μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή στις 26 Μαρτίου 2024. Ο κ. Βακάκης τόνισε ότι η εταιρεία έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική που λέει ότι το ένα τρίτο των κερδών θα διανέμεται. Ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το σενάριο της ανάπτυξης με διψήφιο ρυθμό υπό τις νέες συνθήκες.

 

18/04/2024

 

Ελλάκτωρ: Καθαρά κέρδη 116 εκατ. – Υψηλή ρευστότητα μετά τις πωλήσεις Assets

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της:

Στα 116 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Ελλάκτωρ το 2023 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι ζημιών 2,6 εκατ. ευρώ το 2022. H καθαρή και λειτουργική κερδοφορία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. 

Τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €242,2 εκατ., με αύξηση 46% σε σχέση με το 2022, με περιθώριο EBITDA 63%.

Τα Κέρδη προ Φόρων (ΚΠΦ) στα €143,6 εκατ., έναντι €28,8 εκατ. το 2022, με αύξηση +400%.

Τα Καθαρά Κέρδη, όπως προαναφέρθηκε στα €116 εκατ. έναντι ζημιών €2,6 εκατ. το 2022.

Θετικές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους €73,5 εκατ. καταγράφηκαν το 2023.

Καθαρή ρευστότητα Ομίλου: €308 εκατ. στις 31.12.2023 έναντι €1522 εκατ. στις 31.12.2022.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου ανήλθαν σε €521 εκατ. στις 31.12.2023 έναντι €364 εκατ. στο τέλος του 2022.

Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων €975 εκατ. ήτοι €2,80 ανά μετοχή. Ίδια κεφάλαια αναλογούντα στους μετόχους της πλειοψηφίας €897 εκατ., ήτοι €2,57 ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά ταασικά Οικονομικά μεγέθη Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των Διακοπεισών Δραστηριοτήτων), καταγράφηκαν τα εξής:

Συνολικές Πωλήσεις Ομίλου €808,5 εκατ., μειωμένες κατά 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (€1.043,5 εκατ.), λόγω της μείωσης των εσόδων του κλάδου του περιβάλλοντος και της μη ενσωμάτωσης του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πώληση του οποίου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Συνολικό EBITDA Ομίλου €229 εκατ., ενώ το 2022 το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε σε €239,2 εκατ.

Συνολικά ΚΠΦ Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €116,3 εκατ. έναντι ΚΠΦ €67,7 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση 72%.

Συνολικά Καθαρά Κέρδη Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €85,2 εκατ. έναντι €21,2 εκατ. πέρυσι, (μετά τα αποτελέσματα της πώλησης των κλάδων Κατασκευής/Α.Π.Ε διαμορφώθηκαν σε €80,1 εκατ. έναντι €518,6 εκατ., αντίστοιχα).

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύμιος Μπουλούτας ανέφερε:

«Το 2023 σηματοδότησε μια καθοριστική χρονιά για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με συνολικά καθαρά κέρδη από Συνεχιζόμενες Δραστηριότητες €116 εκ., με την καθαρή και λειτουργική κερδοφορία να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. Η σημαντική αυτή κερδοφορία ήταν το προϊόν της λειτουργικής αναδιάρθρωσης και της ενεργητικής διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού του Ομίλου. Ο Όμιλος εστιάζει πλέον στην κερδοφόρα ανάπτυξη των Συνεχιζόμενων Δραστηριοτήτων του, με έμφαση στη δημιουργία σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών.

Στη διάρκεια του 2023 υλοποιήθηκαν δύο σημαντικού ύψους συναλλαγές πώλησης, της ΑΚΤΩΡ και του εμπορικού κέντρου Smart Park. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προχωρήσαμε σε πώληση του εναπομείναντος 25% της δραστηριότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς την Motor Oil, γεγονότα που οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ρευστότητας του Ομίλου που σήμερα υπερβαίνει τα €700 εκ.

Με βασικό σύμμαχο την εξαιρετική ποιότητα και τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού μας και την ρευστότητα του Ομίλου είμαστε έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε την επόμενη ημέρα με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας, των εργαζομένων μας και της ελληνικής κοινωνίας». 

Επίδοση ανά κλάδο δραστηριότητας

Παραχωρήσεις

Το 2023 τα έσοδα του κλάδου των Παραχωρήσεων ανήλθαν σε €283 εκατ. έναντι €269 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% ή €14,0 εκατ. Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους (+9,2%) και κυρίως στην Αττική Οδό (+9,5%), σε σχέση με πέρυσι.

Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά τη χρήση 2023 ανήλθε σε €180,2 εκατ. έναντι €151,5 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 18,9% ή €28,7 εκατ., επηρεαζόμενο από την προαναφερόμενη αύξηση της κυκλοφορίας. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 64% το 2023 έναντι 56% πέρυσι. Σημειώνεται ότι το EBITDA της χρήσης 2022 είχε επιβαρυνθεί με ποσό ύψους €9,0 εκατ. λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Χωρίς την αρνητική αυτή επίδραση το συγκρίσιμο EBITDA του κλάδου ανέρχεται σε €160,5 εκατ. και κατά συνέπεια η φετινή αύξηση αγγίζει τα €20 εκατ..

Εξελίξεις / Προοπτικές

Εντός του 2023, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ υπέγραψε συμβάσεις ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών για τα εξής έργα:

Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα ΝΔ Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, με το
σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (60%) – ΙΝΤΡΑΚΑΤ (40%), και

Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη, με το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (55%) – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (20%) – ΙΝΤΡΑΚΑΤ (25%)

Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στοχεύει, αυτόνομα ή κοινοπρακτικά, στη συμμετοχή της σε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των €6,5 δισ.

Στις 05.02.2024, εισπράχθηκε από την εταιρεία «ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ» ποσό ύψους €85 εκ. ως αποζημίωση της Παραχωρησιούχου, αναφορικά με την καταγγελία και διακοπή της Σύμβασης Παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης. Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ δικαιούται το 50% της αποζημίωσης.

Περιβάλλον

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 ανήλθε σε €100,1 εκατ., έναντι €122,5 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, μειωμένος κατά 18,3%. Στην μείωση του κύκλου εργασιών συνετέλεσαν αφενός η ολοκλήρωση συμβατικής λειτουργίας των μονάδων Osnabruck και Καλαμάτας και αφετέρου η μείωση των τιμών ανακυκλώσιμων υλικών, που μερικώς αντισταθμίστηκαν από αυξημένες εισερχόμενες ποσότητες, από την αναθεώρηση (πληθώριση) τιμών αποδοχής αποβλήτων καθώς και από την υλοποίηση νέων έργων.

Το EBITDA του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 διαμορφώθηκε σε €14,2 εκατ., έναντι €15,3 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 7,3% ή -€1,1 εκατ..

Εξελίξεις / Προοπτικές

Η ΗΛΕΚΤΩΡ υπέγραψε, εντός του 2023, συμβάσεις έργων κατασκευαστικού αντικειμένου συνολικού προϋπολογισμού €51,4 εκατ. (μερίδιο εταιρείας), και λειτουργικού αντικειμένου €28,6 εκατ. (πλέον € 34,5 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης), ενώ αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η υπογραφή) σε συμβάσεις έργων συνολικού αντικειμένου € 51,5 εκατ. (μερίδιο εταιρείας). 

Στις 31.12.2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ είχε κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους €75,1 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) και το λειτουργικό ανεκτέλεστο €36,5 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εξαιρουμένου αντικειμένου ιδιωτικών συμβάσεων / επενδύσεων και έργων παραχώρησης / ΑΠΕ) πλέον €61,5 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ υπέβαλε προσφορές, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί (εξαιρουμένων έργων που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος), για έργα συνολικού ύψους €447,8 εκατ. (μερίδιο εταιρείας) εκ των οποίων ποσό €149,5 εκατ. πλέον €55,7 εκατ. προαίρεση αφορά κατασκευαστικό αντικείμενο και €95,4 εκατ. πλέον προαίρεσης €147,1 εκατ. που αφορούν λειτουργικό αντικείμενο, για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

 Ανάπτυξη Ακινήτων

Ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων εμφάνισε στο 2023 έσοδα ύψους περίπου €10,4 εκατ. έναντι εσόδων €9,8 εκατ. για το έτος του 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά 6% ή €0,5 εκατ.

Τα έσοδα του Κλάδου προέρχονται από την δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρίας ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΑΕ (εφεξής «ΓΥΑΛΟΥ ΜΟΝ. ΑΕ»), η οποία διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το εμπορικό πάρκο Smart Park. Η ΓΥΑΛΟΥ ΜΟΝ. ΑΕ την 30.11.2023 πωλήθηκε στην TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ του Oμίλου Fourlis. Η επισκεψιμότητα του Smart Park για την περίοδο 01.01 έως 30.11.2023 ήταν αυξημένη κατά 17,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) για το 2023 διαμορφώθηκαν σε €61,7 εκατ. έναντι €6,1 εκατ. του 2022. Η μεταβολή στο αποτέλεσμα του 2023 αποτυπώνεται κυρίως στο:

κέρδος από την πώληση ακινήτου στην Ρουμανία ποσού €5,7 εκατ.,
κέρδος από την πώληση συμμετοχών του ATHENS METROPOLITAN EXPO Α.Ε ποσού €3,2 εκατ.

κέρδος από την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της, ΓΥΑΛΟΥ ΜΟΝ ΑΕ €46,8 εκατ.

Εξελίξεις / Προοπτικές

Ο Όμιλος REDS AE ισχυροποιεί περαιτέρω τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει τα επερχόμενα επενδυτικά σχέδιά του. Εφεξής, θα δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική εκτέλεση της ανάπτυξης των δύο περιουσιακών στοιχείων, του κτήματος Καμπά και της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Κατασκευή (Διακοπείσες Δραστηριότητες)

Με την από 07.11.2023 έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ολοκληρώθηκε (financial closing) στις 08.11.2023 η πώληση του συνόλου των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ. Συνεπώς, οι δραστηριότητες της Κατασκευής παρουσιάζονται ως Διακοπείσες Δραστηριότητες (Δ.Δ.) και περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των συμμετοχών της, μέχρι τις 07.11.2023.

Ο κλάδος της Κατασκευής παρουσίασε κατά το διάστημα 01.01-07.11.2023, έσοδα €421,0 εκατ. έναντι εσόδων €542,8 εκατ. για το σύνολο της χρήσης του 2022, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 22,4%, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενοποίηση του κλάδου για διάστημα 10 μηνών εντός του 2023 λόγω της πώλησης του συνόλου των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ.

Από τον κύκλο εργασιών, 62% προήλθε από τα έργα στο εσωτερικό και 38% από το εξωτερικό.

Το EBITDA του κλάδου Κατασκευής για το διάστημα 01.01-07.11.2023 διαμορφώθηκε σε ζημιά €13,7 εκατ. έναντι ζημιάς €1,7 εκατ. κατά τη χρήση 2022.

 

Τράπεζες: Πτώση εκταμιεύσεων και ζήτησης δανείων στο ξεκίνημα του 2024

Με το αριστερό ξεκίνησε για τις τράπεζες η χρονιά στις δανειοδοτήσεις, οι οποίες λόγω της υποτονικής ζήτησης κυρίως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καταγράφουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με πέρυσι.

Τραπεζικές πηγές μιλούν για «μούδιασμα στην πραγματική οικονομία, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ακριβού κόστους δανεισμού, λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».

Οι συνθήκες αυτές επιβεβαιώνονται από δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα, η οποία σε ορισμένους κλάδους υποχωρεί με υψηλούς ρυθμούς, καθιστώντας περισσότερο διστακτικά σε νέα ανοίγματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε περικοπές στα περιθώρια κέρδους τους τόσο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που αναπτύσσεται για τη δανειοδότηση των πιο αξιόχρεων εταιρειών της χώρας, όσο και για να τονώσουν τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων από τα υψηλά του 2023 στο 6,35%, υποχώρησε το Φεβρουάριο κατά 58 μονάδες βάσης στο 5,77%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στις χρηματοδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, με το μέσο κόστος να περικόπτεται κατά 131 μονάδες βάσης στο 5,87% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που δανείστηκαν το Φεβρουάριο του 2024 με επιτόκια χαμηλότερα κατά 88 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο.

Οι επιδόσεις

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες δανειοδοτήσεις με προϊόντα τακτής λήξης διαμορφώθηκαν στο α΄ δίμηνο του 2024 σε 1,85 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 22% ή 517 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης των μεγεθών στις μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Σε αυτές το ύψος των χορηγήσεων την υπό εξέταση περίοδο υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 38% ή 772 εκατ. ευρώ.

Η μείωση δεν ήταν δυνατό να αντισταθμιστεί από την παραγωγή νέων δανείων στις υπόλοιπες κατηγορίες, παρά την άνοδο που σημείωσαν το ίδιο διάστημα.

Κι αυτό διότι τα μεγέθη τους σε απόλυτο αριθμό είναι μικρά για να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα και παραμένουν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις επιδόσεις της δεκαετίας του 2000.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στεγαστική πίστη, στην οποία συμβασιοποιήθηκαν στο α΄ δίμηνο της χρονιάς νέα δάνεια 284 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

Προ της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι σχετικές εκταμιεύσεις ξεπερνούσαν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τα μηνύματα από την οικονομία

Τα μικτά σήματα που εκπέμπει η οικονομία, παρ΄ ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται, τα οποία ερμηνεύουν την αναβλητικότητα στην υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καταγράφει σε νέα της ανάλυση η Eurobank.

Όπως αναφέρει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Έρευνών (ΙΟΒΕ) αν και βελτιώθηκε στο α’ τρίμηνο του 2024, δεν ανέκτησε τις απώλειες του προηγούμενου τριμήνου, οι οποίες προκλήθηκαν αρχικά από τις επιπτώσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία και στη συνέχεια από την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον γενικό δείκτη, οι κλάδοι της βιομηχανίας και των κατασκευών κινήθηκαν ανοδικά σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών, του καταναλωτή και του λιανικού εμπορίου κατέγραψαν πτώση.

Επιβαρυντικά στην οικονομία λειτουργεί η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με το σχετικό δείκτη να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή, κατά τη Eurobank, ερμηνεύεται σε έναν βαθμό από τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις σε όρους όγκου στο λιανεμπόριο κατέγραψαν απότομη μείωση τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς, που έφτασε το 5,8% σε μηνιαία βάση και το 8,2% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, οι εξαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν πτώση κατά 11,4% το πρώτο δίμηνο του 2024.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

17/04/2024

 

MYTILINEOS: Συνεργασία με Powerledger για την έξυπνη προμήθεια και παρακολούθηση της ενέργειας

Λειτουργίες παρακολούθησης και εντοπισμού προέλευσης της ενέργειας εισάγει στην Ελλάδα η Mytilineos Energy & Metal μέσω της Protergia, σε συνεργασία με την Powerledger.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μέσω της πλατφόρμας της Powerledger, οι καταναλωτές της MYTILINEOS και της Protergia μπορούν πλέον να παρακολουθούν, να εντοπίζουν και να οπτικοποιούν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την προέλευση της ενέργειάς τους, αλλά και να παρακολουθούν το ανθρακικό τους αποτύπωμα βήμα προς βήμα.

Ταυτόχρονα, μπορούν να διαχειριστούν την ενεργειακή τους κατανάλωση, μεταφέροντας τους μεγαλύτερους όγκους σε περιόδους υψηλότερης παροχής «πράσινης» ενέργειας ή επενδύοντας σε λύσεις αποθήκευσης. Επίσης, η πλατφόρμα βοηθά τους πελάτες να λάβουν πιο έξυπνες αποφάσεις προμήθειας, όπως η υπογραφή Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA), που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υβριδικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο συμβαδίζει καλύτερα με τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι δύο εταιρείες παρέχουν επίσης έξυπνες λύσεις, όπως η παρακολούθηση της «πράσινης» ενέργειας και η αναζήτηση βέλτιστων τιμών σε σημεία φόρτισης EV.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σύμπραξης MYTILINEOS – Powerledger είναι τα εξής:

Επιτρέπει στους καταναλωτές να εντοπίζουν και να οπτικοποιούν την ενέργεια σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση τεχνολογίας blockchain και τεχνητής νοημοσύνης.

Επιτρέπει στη MYTILINEOS να αποκτήσει μια βαθύτερη εικόνα της συμπεριφοράς, των προτιμήσεων και των μοτίβων ζήτησης ενέργειας των πελατών της, και δίνει μια «βαθμολογία ενέργειας χωρίς άνθρακα» για τον προσδιορισμό του ποσοστού της μετρούμενης καταναλισκόμενης ενέργειας που έχει παραχθεί χωρίς άνθρακα.

Επιτρέπει στη MYTILINEOS να παρακολουθεί το σύνολο του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένης της επιτόπιας παραγωγής, των PPA και των GO.

Επιτρέπει τη σφράγιση «χρόνου» και «τόπου» της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που καθιστά εφικτή την απρόσκοπτη μετάβαση σε ένα 24ωρο σύστημα ανανεώσιμης ενέργειας.

Η τεχνολογία blockchain της Powerledger χρησιμοποιεί δεδομένα έξυπνων μετρητών για την ενδελεχή παρακολούθηση και τον εντοπισμό της παρεχόμενης ενέργειας, από την πηγή παραγωγής της έως το σημείο κατανάλωσής της. Εξασφαλίζει ένα ασφαλές και οικονομικά αποδοτικό ψηφιακό αρχείο για κάθε παρεχόμενη κιλοβατώρα (kWh), παρέχοντας απαράμιλλη διαφάνεια και λογοδοσία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας.

Εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής, η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της MYTILINEOS στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, καθιστώντας την εταιρεία πρωτοπόρο στην ενεργειακή μετάβαση. Η σύμπραξη αυτή μας δίνει την δυνατότητα να παρέχουμε στους πελάτες μας μεγαλύτερη διαφάνεια, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Κρι-Κρι: Εκτόξευση κερδών το 2023 και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Σημαντικά ενισχυμένος κατά 25,9% εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι, που διαμορφώθηκε κατά το 2023 στα €216,33 εκ. έναντι €171,88 εκ. το 2022.

Ομοίως, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 25,9%, ενώ στα €45,12 εκατ. διαμορφώθηκαν τα EBITDA από €8,86 εκατ. πέρυσι, σύμφωνα και με τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για την χρήση 2023.

Αντίστοιχα, όσο αφορά τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €72,47 εκ. έναντι €31,46 εκ. το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €40,30 εκ. έναντι €3,83 εκ. το 2022.

Οι εξαγωγές εμφανίζουν το 2023 παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη – 34,4% –  υπερβαίνοντας τα 97,5 εκατ. ευρώ. Υψηλές επιδόσεις παρατηρούνται στις αγορές της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο.

Το γιαούρτι

Πολύ ισχυρή ανάπτυξη εμφανίζουν οι πωλήσεις γιαουρτιού και στην εγχώρια αγορά. Συγκεκριμένα, παρουσιάζουν αύξηση +21,8% σε αξία ξεπερνώντας τα €76εκ. Η τρέχουσα συγκυρία με τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, έχει οδηγήσει την συνολική αγορά σε περιορισμένη αύξηση του όγκου κατανάλωσης (+3,4%), ενώ η αξία παρουσιάζει διψήφια μεταβολή +10,1% , σύφμωνα με τα στοιχεία της Circana (προηγ. IRI).

Παράλληλα, συνεχίζεται η στροφή των καταναλωτών στα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, ως αποτέλεσμα των επιλογών τους για οικονομικότερα προϊόντα. Οι ανακατατάξεις που συμβαίνουν δείχνουν το μερίδιο αγοράς σε όγκο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας ενισχυμένο κατά +2.7 ποσοστιαίες μονάδες (+7,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021), ασκώντας έντονη πίεση στα branded γιαούρτια. Η συνεχιζόμενη πίεση από την ανάπτυξη των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, οδηγεί τα επώνυμα γιαούρτια της Κρι-Κρι σε απώλεια 0,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις εξελίξεις στην αγορά φαίνεται να προκύπτει όφελος για την σερραϊκή βιομηχανία γάλακτος, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας. Αναφορικά με την κερδοφορία, το μικτό περιθώριο διαμορφώνεται σε 29,9%, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της χρήσης 2021 (2021: 30,1%). Βέβαια, οι οικονομίες κλίμακας που προέκυψαν στον κλάδο του γιαουρτιού οδήγησαν το περιθώριο EBIT σε υψηλό διψήφιο ποσοστό (2023: 15,5%). 

Το παγωτό

Στον κλάδο του παγωτού, στην εγχώρια αγορά, οι πωλήσεις της εταιρείας του Παναγιώτη Τσινάβου εμφάνισαν υψηλή διψήφια μεταβολή (+20,4%) σε αξία. Το μερίδιο αγοράς των παγωτών Κρι-Κρι αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε όγκο (12,7%) και μειώθηκε κατά -0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε αξία (13,8%), όπως έδειξαν τα στοιχεία της Nielsevnγια το διάστημα αναφοράς.

Σε μία συγκυρία όπου το πληθωριστικό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η Κρι-Κρι αποτέλεσε τη μόνη εταιρεία που κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της σε όγκο, ανάμεσα στα επώνυμα παγωτά.

Στήριξη σε τρεις άξονες

Εντός του 2023, με την ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους της στα φυσιολογικά τους επίπεδα του 2021, αλλά και σε έντονα πληθωριστική οικονομική συγκυρία, η εταιρεία ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες στήριξης προς τους καταναλωτές, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους. Οι σημαντικότερες αφορούσαν:

– Καταναλωτές: μειώσεις τιμών στα προϊόντα άμεσα ή έμμεσα μέσω προωθητικών ενεργειών, που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. €.

– Κτηνοτρόφοι: έκτακτη καταβολή «πριμ συνεργασίας» συνολικού ύψους €500.000, ως ένδειξη αναγνώρισης της εμπιστοσύνης και της μεγάλης προσωπικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι παραγωγοί για την απρόσκοπτη παροχή γάλακτος προς την Κρι-Κρι -0,44%.

– Εργαζόμενοι: έκτακτη παροχή ενός επιπλέον μέσου μισθού σε όλους τους εργαζομένους της Εταιρείας, συνολικού ύψους €1.000.000.

Επενδύσεις και μέρισμα

Αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα, η εταιρεία έχει εκπονήσει και υλοποιεί επενδυτικά σχέδια, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση, των εργοστασίων γιαουρτιού και παγωτού. Στην τρέχουσα χρήση, οι επενδύσεις της Κρι-Κρι προσέγγισαν τα €13εκ. ενώ για την επόμενη αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους μεταξύ €21εκ – €25εκ.

Η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί αισιόδοξη στάση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας το 2024, παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. Στη χρήση 2024, οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Βάσει της εκτίμησης της διοίκησης, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση μεταξύ 8%-11% έναντι του 2023, ξεπερνώντας τα €233εκ. Σχετικά με τα περιθώρια κερδοφορίας, αναμένεται να εμφανίσουν μικρή υποχώρηση, έναντι αυτών του 2023. Βάσει της εκτίμησης της Διοίκησης, το περιθώριο EBIT του έτους 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 15%.

Ως προς τη μερισματική πολιτική, για τη χρήση 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σημαντική αύξηση του μερίσματος, προτείνοντας προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού €0,35 ανά μετοχή (2022: €0,20 ανά μετοχή). Η διανομή αυτή υπόκειται στην έγκριση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

 

16/04/2024

 

Premia: Έτοιμο τον Ιούνιο το Athens Heart – Άμεσες επενδύσεις 100εκ

Tον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων από την Premia Properties, το οποίο θα μισθωθεί εξ ολοκλήρου στην ΑΑΔΕ. Την ώρα που η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πλάνο αξίας 100 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025.

Στόχος μάλιστα της ΑΕΕΑΠ είναι να επεκταθεί περαιτέρω και στις φοιτητικές εστίες, που ήδη έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης (15.4.2024) των αναλυτών, η μετατροπή του Athens Heart προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και σύντομα στην ΑΑΔΕ θα παραδοθεί ένα νέο κτίριο, το οποίο θα είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold και αναμένεται να αποκτήσει ένα νέο όνομα. Το ενοίκιο μάλιστα που ζητά η εταιρεία από το Δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς ανέρχεται στα 14 ευρώ ανά τ.μ.

Ισχυρή παρουσία έχει επίσης και η εταιρεία στις φοιτητικές εστίες, καθώς στα μέσα Μαΐου θα παραδώσει στη Ξάνθη 102 δωμάτια για φοιτητές, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και περαιτέρω επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο.

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Μαρκάζος «η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ακίνητα, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μηδαμινή». Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας επίσης κατά 42% αφορά logistics, καθώς η Premia έχει ιδιαίτερη ισχυρή παρουσία σε εν λόγω κλάδο. Σ’ αυτήν τη φάση η πιο πρόσφατη επένδυση στο τομέα αφορά μια αποθήκη 11.000 τ.μ., στον Ασπρόπυργο.

Σημαντικό άνοιγμα κάνει επίσης η ΑΕΕΑΠ σε ένα άλλο εξαιρετικά ανερχόμενο κλάδο που είναι ο οινοτουρισμός. Συγκεκριμένα, προχώρησε πρόσφατα σε μια στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με στόχο να αναπτύξουν περαιτέρω τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

Αναλυτικότερα, η PREMIA Properties, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας NAVARINO VINEYARDS AE, η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ ΑΕ. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Επίσης, θα ιδρυθεί νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΑΕ και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ ΑΕ με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στο κομμάτι αυτό επίσης η εταιρεία έχει προχωρήσει και στην πλήρη ανακαίνιση των οινοποιείων στην Κρήτη και στη Σαντορίνη.

Η Premia διαθέτει μια καλή διασπορά ποιοτικών μισθωτών και στοχεύει σε μακροχρόνιες μισθώσεις που τις δίνουν σημαντικές υπεραξίες. Συνεχίζει να είναι επιλεκτική στις επιλογές της, ακόμα και στα logistics που έχει σημαντική παρουσία. Ακόμη, προσπαθεί να επεκταθεί και στα οικιστικά ακίνητα, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ στο επίκεντρό της βρίσκονται και τα βιομηχανικά.

Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της Premia, ακόμη είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων να φτάσει σύντομα στα 500 εκατ. ευρώ και σε πέντε χρόνια στο 1 δισ. ευρώ.

 

15/04/2024

 

Αύξηση σχεδόν ίση με το 2% του ΑΕΠ σε καθαρή κερδοφορία για 41 εισηγμένες

Με δεδομένο ότι η αθροιστική κερδοφορία του 2022 είχε επηρεαστεί ανοδικά από τα έκτακτα κέρδη που είχε καταγράψει μια σειρά εταιρειών (π.χ. ενεργειακές εταιρείες και διυλιστήρια), με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία 41 εισηγμένων (χωρίς τις τράπεζες), η αντίστοιχη περυσινή αθροιστική τους επίδοση υπερβαίνει αυτή του 2022 κατά 8,14%. Πρόκειται για εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα και όχι τα pro forma (π.χ. Ιντεάλ), ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι τις 30 Απριλίου, δηλαδή μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Πέρα από την καθαρή κερδοφορία, η οποία δείχνει ότι οι εισηγμένες εμφάνισαν προσαρμοστικότητα στο νέο περιβάλλον, με τις ενεργειακές τιμές ασφαλώς να μειώνονται, αλλά τα υψηλά επιτόκια να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα περαιτέρω ανάπτυξης, οι πωλήσεις εμφανίζουν μείωση 11,07% και το EBITDA εμφανίζεται να σημειώνει αύξηση 3,64%. Οι 41 αυτές εισηγμένες εμφανίζουν σε απόλυτα μεγέθη αύξηση σχεδόν ίση με το 2% του ΑΕΠ σε καθαρή κερδοφορία ή 5,307 δισ. ευρώ!

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την περασμένη χρήση εμφανίζεται η ΔΕΗ με 428 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από οριακές ζημιές στη χρήση του 2022. Καθαρά κέρδη 623 εκατ. ευρώ εμφάνιζε η Mytilineos από 466 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας άνοδο πάνω από 33,6%. Ισχυρή κερδοφορία για την Aegean σχεδόν κατά 58% στα 168,7 εκατ. ευρώ από 106,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με μία χρήση πριν, λόγω του άλματος της τουριστικής κίνησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Κέρδη πάνω από 53% εμφάνισε και η Coca Cola που δείχνει να κάλυψε τις όποιες ζημιές είχε από την δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυξημένο EBITDA για την Intralot το 2023 5,37%, αλλά μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 51,26%. Μετά την πώληση της Attica στην Strix, η MIG είδε την καθαρή της κερδοφορία να ανεβαίνει, καθώς δεν είναι αναγκασμένη να πληρώνει δάνεια και τόκους. Η Motor Oil είδε τη δεύτερη καλύτερη ιστορικά χρονιά της από πλευράς καθαρών κερδών στα 806,68 εκατ. ευρώ το 2023. Απογείωση καθαρών κερδών και για την Τιτάν κατά 145,03% το 2023, ο λόγος που η μετοχή έφτασε πάνω από τα 27 ευρώ κινούμενη σε ιστορικά υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών προβλέπει νέα αύξηση επιδόσεων τη φετινή χρονιά, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον δείκτη P/E με τον οποίο διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βέβαια, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, με μια σειρά κινδύνων (π.χ. γεωπολιτικοί) να αποτελεί συχνά απρόβλεπτο παράγοντα, ικανό να διαψεύσει τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες. Ήδη, Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, Tιτάν, Cenergy, Sarantis, Quest, Aegean είναι μερικές μόνο από τις εισηγμένες που προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή. 

Πηγή: The Power Game

 

14/04/2024

 

Μέση Ανατολή: Έντονη νευρικότητα στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ  - Τα βλέμματα στο πετρέλαιο

Εντονη νευρικότητα καταγράφει το χρηματιστήριο του Ισραήλ με το άνοιγμά του στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Όπως  ανέφερε σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η αγορά του Τελ Αβίβ, η ώρα έναρξης παρείχε στους επενδυτές «την οικονομική ελευθερία να αντιδράσουν» στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ χθες το βράδυ.

Ο Yaniv Pagot, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος συναλλαγών στο χρηματιστήριο είπε ότι δεν αναμένει να δει τεράστιες εξαγορές, αλλά προβλέπει αύξηση της μεταβλητότητας και των εμπορικών κύκλων. Με τον καιρό λέει, τα πράγματα θα κριθούν από την απάντηση του Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα ενισχυόταν κατά 0.21% στις 1.937,18 μονάδες για να γυρίσει στη συνέχεια σε αρνητικό έδαφος.

Το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης των αγορών αναμένεται να διαφανεί τη Δευτέρα.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στον ευρύτερο αραβικό κόσμο. Το βασικό χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε 1,2%. Το βασίλειο δήλωσε νωρίτερα ότι είχε «βαθιά ανησυχία για τις στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή».

Οι μετοχές του Κουβέιτ υποχωρούν περίπου το ίδιο, ενώ οι μετοχές στο Ομάν είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

Το βλέμμα στο πετρέλαιο

Το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί κυρίως στην αγορά του πετρελαίου: το Brent εκτινάχθηκε εκ νέου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι αφού το Ιράν δεσμεύτηκε να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Το σέκελ έχει επίσης αποδυναμωθεί και βρίσκεται πλέον κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή δεν αποκλείεται το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα οι μετοχές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.

«Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση» σχολιάζει από την πλευρά του ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών για το Bloomberg Economics.

 

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου προς όφελος της κοινωνίας, ανέδειξε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης μιλώντας στο 9ο Delphi Economic Forum. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτούνται τομές που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την αντιμετώπιση των βασικών χρόνιων προβλημάτων της.

Συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο «Engines for Growth: Is the Production Model of Greece Changing?», ο κ. Ψάλτης παρατήρησε ότι στον δημόσιο διάλογο εντοπίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το τι σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: «Πολλοί εννοούν αυτή την αλλαγή ως τομεακή διαφοροποίηση της οικονομίας με ενίσχυση π.χ. της βιομηχανίας έναντι του τουρισμού και των κατασκευών. ‘Αλλοι, πάλι, ως αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων στο ΑΕΠ. Τέλος, συχνά ακούμε ότι η αύξηση του βαθμού εξωστρέφειας της οικονομίας, δηλαδή η αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, αποτελεί απόδειξη αλλαγής». Εξηγώντας πως καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν αρκεί προκειμένου να καταδείξει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σημείωσε πως «χωρίς τα παραπάνω να είναι αμοιβαίως αποκλειόμενα, δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην το ίδιο παραγωγικό μοντέλο. Για παράδειγμα, η ισχυρή άνοδος του τουρισμού μπορεί να επιτυγχάνει υψηλή εξωστρέφεια, αλλά, επίσης, μεγαλώνει την εξάρτηση από έναν κλάδο, κάτι που είδαμε πόσο οδυνηρό ήταν για την Ελλάδα στην περίοδο της πανδημίας ή για τη Γερμανία στην ενεργειακή κρίση».

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν είναι αυτοσκοπός. Έχει στόχο να μπορέσει η κοινωνία να βρεθεί σε ένα καλύτερο σημείο. Να δημιουργήσουμε περισσότερες, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, να ενισχύσουμε την ευημερία και να αυξήσουμε την εξωστρέφεια, η οποία είναι σημαντική επειδή μας εκθέτει στον ανταγωνισμό, και μόνο αυτό θα μας κάνει καλύτερους», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο επικρατεί, σε μεγάλο βαθμό, συναντίληψη ως προς το ποιοι πρέπει να είναι οι κινητήρες της ελληνικής παραγωγικής μηχανής, δυστυχώς απουσιάζει η τόλμη στην πλήρη εφαρμογή τους.

Σε ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, Γεν. Διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Ν. Βέττα, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει υψηλή η μεταρρυθμιστική φιλοδοξία τόσο της Πολιτείας όσο, βεβαίως, και της ελληνικής επιχειρηματικότητας. «Απαιτούνται τομές. Χωρίς τομές δεν μπορεί να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και χωρίς επιχειρηματικότητα δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε, ώστε να μιλάμε για ουσιαστική σύγκλιση», υποστήριξε, εξηγώντας ότι οι τομές αυτές πρέπει να επιλύουν βασικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας, όπως είναι το σύνθετο φορολογικό σύστημα, ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη και το νομικό πλαίσιο προστασίας της ιδιοκτησίας, το χαμηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και η έλλειψη κουλτούρας καινοτομίας. Κάλεσε, μάλιστα, τον ιδιωτικό τομέα σε πανστρατιά προς αυτή την κατεύθυνση, «με βάση ένα κοινό πλαίσιο αρχών, το οποίο θα βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, εκεί που αρμόζει για τη χώρα».

«Αν όχι τώρα, πότε;»

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank ανέφερε ότι τη συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο άνοιξε η κρίση της περασμένης δεκαετίας, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της υπερχρέωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της δημιουργίας, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μίας επίπλαστης σύγκλισης με την Ε.Ε. Προσέθεσε δε ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, «ο ενθουσιασμός που έχουμε οφείλεται στο ότι έχουμε βρεθεί στο status quo ante. Δεν έχουμε καταφέρει κάτι ιδιαίτερο».
 
 Εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμη η δημοσιότητα που συγκεντρώνει το θέμα των εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην μία τομή στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Συχνά συμβαίνει το αντίθετο, καθώς «σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για ώριμες εταιρίες που έρχεται κάποιος και εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση τους. Μα αν δεν προβεί σε κεφαλαιακές δαπάνες (CapEx), εάν αρχίσει σιγά-σιγά να συμπεριφέρεται στην επιχείρηση ως “cash cow” και φθάσει σε ένα σημείο που οι ξένοι μέτοχοι θα λαμβάνουν περισσότερα μερίσματα από τις εξαγωγές που θα κάνει η ίδια η εταιρεία, ποιο θα είναι το όφελος για την ελληνική οικονομία; Κανένα!».

Υπογραμμίζοντας ότι ουδείς μπορεί να επαναπαύεται στα θετικά βήματα των τελευταίων ετών, τόνισε ότι η χρονική συγκυρία προσφέρεται, καθώς υπάρχουν τρία σημαντικά θετικά στοιχεία: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η σταθερότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της, και η ευκαιρία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Αν όχι τώρα, πότε;», αναρωτήθηκε ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως, εάν σε αυτή τη συγκυρία η χώρα χάσει την ευκαιρία μίας ουσιαστικής αλλαγής στο παραγωγικό της μοντέλο, τότε μία επόμενη κρίση είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Έμφαση στην καινοτομία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και την εκπαίδευση

Ο κ. Ψάλτης προσδιόρισε ως αναγκαιότητα τη διαμόρφωση μίας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας, με στόχευση στην προσπάθεια για καινοτομία, η οποία οδηγεί σε υψηλότερη προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως είπε, στο πεδίο της καινοτομίας οι σχετικοί δείκτες αποκαλύπτουν ότι η χώρα μας, παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να υπολείπεται.

Στο σημείο αυτό, άσκησε αυτοκριτική και στον ρόλο των τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι «δεν έχουμε ακόμα την ικανότητα να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε επιχειρηματικά πλάνα που φεύγουν ταχύτατα μπροστά, γιατί κινούμαστε με οικονομετρικό τρόπο, κοιτάμε προς τα πίσω. Αυτό είναι μία αντίφαση. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης και, βεβαίως, να αποδεχθούμε ότι το περιθώριο λάθους θα είναι μεγαλύτερο. Εξάλλου, η δύναμή μας μεγαλώνει σιγά-σιγά και πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα». Συμπλήρωσε, δε, ότι η πολιτική καλείται, από την πλευρά της, να συμβάλει μέσω του αναπροσανατολισμού κινήτρων και διαθέσιμων πόρων που θα ενισχύουν τη μεγέθυνση και τη μετάβαση των επιχειρήσεων σε ένα μοντέλο καινοτομίας και ανάπτυξης, αντί απλώς να στηρίζουν τη συμβατική λειτουργία τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Προέδρος του ΣΕΒ Δημ. Παπαλεξόπουλος και ο εταίρος της Big Pi Ventures Μάρκος Βερέμης, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά και στη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και της εκπαίδευσης, που αποτελούν πλέον τον κυρίαρχο παραγωγικό συντελεστή. Ο κ. Ψάλτης έκανε μνεία στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει κλάδος που να μην οδηγηθεί σε ουσιαστική τροποποίηση του λειτουργικού του μοντέλου λόγω του ΑΙ. «Η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα: ταλαντούχους ανθρώπους και πανεπιστήμια που παράγουν αποφοίτους με προσόντα. Επίσης, διαθέτουμε υψηλή ποιότητα ζωής που αποτελεί βασικό κίνητρο για να προσελκύσουμε καλό δυναμικό, για παράδειγμα ως ψηφιακούς νομάδες», ανέφερε, θέτοντας ως προτεραιότητα την υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας και της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης: «Χρειαζόμαστε σοβαρό upskilling. Υπάρχουν κονδύλια και αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… αλίμονο εάν πάθουμε, ό,τι πάθαμε με την κακή χρήση αντίστοιχων κονδυλίων στο παρελθόν».

 

12/04/2024

 

Σε χαμηλό πέντε μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια πριν από την αμερικανική Federal Reserve.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0676 δολ. την Παρασκευή, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Το ευρώ οδεύει να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με συνολικές απώλειες 1,5%.

Οι κινήσεις ακολουθούν τις τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη δεν θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve. "Δεν θα κάνω εικασίες για τη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών", ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.  "Αλλά μπορώ να σας πω ότι Ευρώπη και ΗΠΑ είναι δύο διαφορετικά πράγματα, έχουν διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική". 

"Η υποχώρηση του ευρώ στα 1,07 δολάρια μας λέει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι η τρέχουσα εκτίμηση. Ένα σπάσιμο αυτού του επιπέδου θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς το $1,05", αναφέρει στο Bloomberg ο Brad Bechtel, επικεφαλής FX της Jefferies στη Νέα Υόρκη. Το ευρώ πιθανότατα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο τη στιγμή που η ΕΚΤ θα αρχίσει να χαλαρώνει [την πολιτική της], πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει κατά μία συνεδρίαση της την αναμενόμενη χαλάρωση της πολιτικής και πλέον "βλέπουν" τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Ιούνιο που περίμεναν προηγουμένως. Αυτό οδήγησε τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

 

Ελληνικό – Οδ. Αθανασίου: Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής

Στο έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και στους παράγοντες που οδηγούν την αναπτυξιακή πορεία της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, σε συνέντευξή του που περιλαμβάνεται σε ειδική έκδοση του Business Focus για διανομή με την «USA Today» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Αθανασίου σημειώνει ότι μια σειρά παραγόντων οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Ο τουρισμός είναι ένας παράγοντας. Ολοένα και περισσότεροι όχι μόνο θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για διακοπές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά επιπλέον επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά ενός σπιτιού στην χώρα μας και να περάσουν πολύ χρόνο στα νησιά μας. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερη αισιοδοξία, οπότε οι Έλληνες έχουν αρχίσει να αγοράζουν σπίτια για πρώτη φορά εδώ και καιρό. Πολλοί ξένοι επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολίτες από τη Μέση Ανατολή: Λιβανέζοι, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αγοράζουν σπίτια για πολλούς διαφορετικούς λόγους, καθώς και Σαουδάραβες και Σύριοι. Επίσης και από την ελληνική διασπορά, όπως Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς που ζουν στις ΗΠΑ, ή Ευρωπαίοι. Αυτό έχει ωθήσει την αγορά και οι τιμές έχουν ανέβει. Επιπλέον, το Ελληνικό έχει συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς ο κόσμος αρχίζει να ενημερώνεται ότι υπάρχει ένα έργο στην Ελλάδα που πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Άρα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγεί την αγορά ακινήτων σε ανάπτυξη, επισημαίνει ο κ. Αθανασίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δίνει έμφαση και στον ουσιαστικό ρόλο που έχουν παίξει στην αγορά ακινήτων οι επενδύσεις σε υποδομές στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι εάν κάποιος θέλει να μετακομίσει και να ζήσει εδώ, «θέλει να βεβαιωθεί ότι η υποδομή είναι εδώ».

Mια από τις πρώτες έξυπνες πόλεις στον κόσμο

Μιλώντας για την αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, που σήμερα είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Lamda Development, ο κ. Αθανασίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται μια από τις πρώτες έξυπνες πόλεις στον κόσμο από την αρχή και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι θα αποτελέσει μια πόλη-πρότυπο «15 λεπτών». Γεγονός που σημαίνει ότι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες θα μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στο Ελληνικό μέσα σε 15 λεπτά, είτε περπατώντας, είτε κάνοντας ποδήλατο. Επίσης στέκεται στο γεγονός της δημιουργίας ενός πάρκου στο μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον «πράσινο» χαρακτήρα του έργου και εάν θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να είμαστε ο Έλληνας πρεσβευτής για την κλιματική αλλαγή. Αυτά είναι ωραία λόγια, αλλά τι κάνουμε στην πράξη για αυτό; Πρώτον, όλα τα μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό πρόκειται να πιστοποιηθούν με LEED Platinum και Gold Rating. Το δεύτερο είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε όλο αυτό το έργο των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων να τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάναμε μια επένδυση σε πάρκα ανεμόμυλων για να διασφαλίσουμε ότι όλη η ενέργεια θα παράγεται από αυτούς. Εκτός από αυτό, δημιουργούμε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Όσον αφορά τα απόβλητα, την ενέργεια και την διαχείριση των υδάτων, φροντίζουμε να είμαστε ουδέτεροι ως προς την παραγωγή CO2. Αυτό είναι εφικτό γιατί σχεδιάζουμε τα πάντα από την αρχή. Η “έξυπνη πόλη” που δημιουργείται θα παίξει ρόλο στην διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί αυτό το βιώσιμο και έξυπνο περιβάλλον όταν χτίζεται από την αρχή».

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντική είναι η αγορά των ΗΠΑ για το έργο του Ελληνικού, εκτιμά μεταξύ άλλων ότι πολίτες τόσο από την Ομογένεια όσο και γενικότερα από την Αμερική θα προχωρήσουν σε αγορά κατοικιών στο Ελληνικό. Στέκεται επίσης στην σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας που είναι πιθανώς στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ, καθώς και στην συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Το όραμά μας δεν είναι να είμαστε απλώς μια εταιρεία ακινήτων, αλλά να δημιουργούμε χώρους και εμπειρίες που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων και των επισκεπτών καλύτερη. Μέχρι το 2026, θέλουμε να ολοκληρώσουμε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αθηναϊκής Ριβιέρας μήκους 3,5 χιλιομέτρων του Ελληνικού. «Δημιουργούμε έναν παραδειγματικό τρόπο ζωής και προσκαλούμε όλους να ζήσουν μέρος του. Το 2024, μπορούν να το επισκεφθούν για να δουν με τα μάτια τους τι δημιουργούμε», αναφέρει ο κ. Αθανασίου, κληθείς να δώσει ένα μήνυμα στους αναγνώστες της USA Today.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

11/04/2024

 

Παπαχριστοφόρου (Prodea): Η κυριαρχία των 2,8 δισ. ευρώ για τον «Mr Ακίνητα»

Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στο ελληνικό real estate, έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 380 ακινήτων, συνολικής εύλογης αξίας άνω των 2,8 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τον Κύπριο επιχειρηματία Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, ο οποίος μέσω της Invel Real Estate, ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο της Prodea -πρώην ΠΑΝΓΑΙΑ για τους παλαιότερους.

Ο Κύπριος «μεγιστάνας» του real estate, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας, διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 3,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, με την Prodea, φυσικά, να αποτελεί το βασικό και πρωταγωνιστικό «όχημα» της Invel, η οποία κατέχει περίπου το 82% τω δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης (81,79% για την ακρίβεια).

Η έλευση το 2016

Η «άφιξη» του κ. Παπαχριστοφόρου στην Ελλάδα έγινε μόλις το 2016, όταν η Invel απέκτησε το 66% της Prodea -τότε λεγόταν ΠΑΝΓΑΙΑ- από την Εθνική Τράπεζα, με τη στήριξη της Castlelake. Το 2019 ακολούθησε η εξαγορά ενός πρόσθετου 32,7%, ενώ εκείνη τη χρονιά έλαβε χώρα και ο μετασχηματισμός της ΠΑΝΓΑΙΑ σε Prodea Investments.

Σήμερα, ο κ. Παπαχριστοφόρου αποτελεί τον μεγαλύτερο «παίχτη» στην αγορά των ελληνικών ακινήτων, έχοντας στο πλευρό του αρκετούς και σημαντικούς «συμπαίχτες», όπως είναι για παράδειγμα η ASCETICO του Ιωάννη Παπαλέκα, ο οποίος ελέγχει το 5,22% των μετοχών της Prodea.

Το πρόβλημα της διασποράς

Το βασικό πρόβλημα για τον «Mr. Ακίνητα», ωστόσο, είναι το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς, το οποίο θεωρείται αρκετά περιορισμένο και κυμαίνεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 85%. Ως αποτέλεσμα, παρότι η χρηματιστηριακή αξία της Prodea ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται σαν μια εταιρεία αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος από τις αρχές του 2024 δεν ξεπερνά τα 700.000 ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής είναι αμετάβλητη στα 7,35 ευρώ από τις 12 Δεκεμβρίου.

Η δεδομένη πρόθεση του κ. Παπαχριστοφόρου να αυξήσει τη μετοχική διασπορά, σίγουρα, μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα και την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Άλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, μέχρι η διασπορά να φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα, η χρηματιστηριακή αδυναμία της Prodea αποτελεί «θηλιά» σε όλο τον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount, έχοντας χάσει το… πάρτι στο Χρηματιστήριο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

10/04/2024

 

ΔΕΗ: Iσχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2023, λέει η AXIA

«Η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2023, με τα EBITDA να διαμορφώνονται ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες, λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας, λόγω και της ενοποίησης των ρουμανικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την AXIA Research. Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν από ένα (μη ταμειακό) κέρδος από την εξαγορά των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Το προσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2023 ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, διευθετώντας το 35% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και περιλαμβάνει αρνητική επίπτωση 200 εκατ. ευρώ από πρόβλεψη για έκτακτο φόρο στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Δεκεμβρίου 2023.

 

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 428,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και επηρεασμένα θετικά από το κέρδος 234 εκατ. ευρώ από την αγοραπωλησία που καταγράφηκε για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

ΔΕΗ: Με οδηγούς τη διανομή και το καθετοποιημένο μοντέλο πάει για EBITDA 1,7 δισ. το 2024

Τα κέρδη

Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη υποστηρίχθηκαν από το κεφαλαιακό κέρδος ύψους 124 εκατ. ευρώ από την πώληση  λιγνιτικών περιοχών στο ελληνικό Δημόσιο που καταγράφηκε στο 2ο τρίμηνο του 2023. Στο τέλος του 2023, ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους, δεδομένων των συνεχιζόμενων επενδύσεων.

Ακόμη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την επαναφορά του μερίσματος στα 0,25 ευρώ, υψηλότερο έναντι των προσδοκιών για μέρισμα 0,2 ευρώ, σύμφωνα με την AXIA Research.

Συνολικά, η ΔΕΗ σημείωσε ικανοποιητικές επιδόσεις, με κινητήρια δύναμη τον τομέα των δικτύων διανομής, ο οποίος σημείωσε αύξηση των EBITDA κατά 55% σε ετήσια βάση, μαζί με την αύξηση των κερδών των συνολικών δραστηριοτήτων, ενώ οι ρουμανικές δραστηριότητες συνεισέφεραν 75-80 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά έσοδα.

Επιχειρηματική δραστηριότητα

Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, η ολοκληρωμένη δραστηριότητα (παραγωγή και προμήθεια ενέργειας) σημείωσε αύξηση κατά 700 εκατ. ευρώ ή 22% σε ετήσια βάση, παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα (από 62,4% το 2022 σε 56,5% το 2023).

Η επίδοση ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης κερδοφορίας στην Ελλάδα λόγω i) του τερματισμού των συμβάσεων υψηλής τάσης και ii) της πρόσθετης παραγωγής από ΑΠΕ. Επιπλέον, η ενοποίησητων ρουμανικών δραστηριοτήτων πρόσθεσε περίπου 70 εκατ. ευρώ EBITDA.

Η εμπορία πρόσθεσε περίπου 600 εκατ. ευρώ στα EBITDA ή 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η πρόσθετη κερδοφορία προέρχεται αποκλειστικά από την Ελλάδα ως αποτέλεσμα i) της ανάκτησης ποσών παρελθόντων ετών και ii) των ρυθμιστικών αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των τελών διανομής.

Το κόστος

Όσον αφορά το κόστος, το 2023, τα έξοδα για το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 740 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας επίσης τη χαμηλότερη παραγωγή φυσικού αερίου (η παραγωγή φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το 30% του συνολικού μίγματος παραγωγής της ΔΕΗ έναντι 38% το 2022). Τα έξοδα για υγρά καύσιμα ήταν 15% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα έξοδα για CO2 μειώθηκαν επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση λόγω της μειωμένης θερμικής παραγωγής, κυρίως από φυσικό αέριο αλλά και από λιγνίτη.

Οι προμήθειες ενέργειας μειώθηκαν κατά 59% σε ετήσια βάση το 2023 σε 1,94 δισ. ευρώ (4,72 δισ. ευρώ το 2022), αντανακλώντας τις χαμηλότερες επικρατούσες τιμές και το μειωμένο μερίδιο αγοράς.

Το συνολικό κόστος προσωπικού ανήλθε σε 757 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,4% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένης της επίδρασης του εφάπαξ κόστους προσωπικού ύψους 25,3 εκατ. ευρώ το 2023. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε 186 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 207 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αποσβέσεις

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 672 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5% σε ετήσια βάση, επηρεασμένες επίσης από την ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Ρουμανίας.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του 2023 ενσωματώνουν καθαρά έκτακτα κέρδη ύψους 124,3 εκατ. ευρώ που αντανακλούν κυρίως την είσπραξη από την πώληση της λιγνιτικής θυγατρικής της ΔΕΗ

Κέκροψ: Διαψεύδει δημοσίευμα για εξαγορά του ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την INTRACOM PROPERTIES

Η εταιρεία ΚΕΚΡΟΨ, κατόπιν επικοινωνίας – ενημέρωσης από τους βασικούς της μετόχους INTRADEVELOPMENT και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, διαψεύδει κατηγορηματικά το από 10.04.2024 ανυπόστατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας BANKS.COM.GR με τίτλο " Σενάρια επί σεναρίων Κέκροψ και Intracom Properties" όπου γίνεται αναφορά σε εξαγορά του ποσοστού συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την INTRACOM PROPERTIES.

Η Εταιρεία, τηρούσα τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώσεις,
διαβεβαιώνει ότι όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του.

 

09/04/2024

 

Όμιλος Fourlis: Κέρδη 28,1 εκατ. το 2023 με αύξηση 42,4% 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εισηγμένη στην ανακοίνωση της:

Σημαντικές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε εντός του 2023 ο Όμιλος Fourlis, με τα καθαρά κέρδη του να καταγράφουν διψήφια αύξηση ύψους 42,4% στα 28,1 εκατ. ευρώ από 19,8 εκατ. ευρώ το 2023. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος για τη χρήση 2023 ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με 0,11 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε για την χρήση του 2022.

Όμιλος Fourlis: Τα βασικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Ο Όμιλος παρουσίασε μια σημαντική οικονομική απόδοση εντός του 2023, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού του μοντέλου, την επιτυχή εφαρμογή του πλάνου μετασχηματισμού του και την ικανότητά του να δημιουργεί αξία για τους μετόχους του.

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε €535,1 εκ. το 2023 από €501,4 εκ. το 2022 αυξημένα κατά 6,7% σε ετήσια βάση. Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων από τις εταιρείες «The Athlete’s Foot» και «Intersport Turkey», προκύπτει διψήφια αύξηση πωλήσεων +10%. Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίζεται τόσο από τον κλάδο ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ), όσο και από τον κλάδο αθλητικών ειδών (καταστήματα INTERSPORT) και αποδίδεται σε στρατηγικές πρωτοβουλίες και στις αυξητικές τάσεις της αγοράς.

Ο κλάδος ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ) σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 12,9% σε ετήσια βάση, λόγω της ηγετικής θέσης των καταστημάτων IKEA στην αγορά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων. Η λιανική αθλητικών ειδών (καταστήματα Intersport) παρουσίασε αύξηση πωλήσεων +6,3% σε ετήσια και συγκρίσιμη βάση, αντικατοπτρίζοντας τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της εξελισσόμενης αγοράς λιανικής.

Επιπλέον, η νέα δραστηριότητα λιανικής του Ομίλου στον κλάδο Υγείας & Ευεξίας που ενεργοποιήθηκε εντός του 2023, μέσω 6 καταστημάτων Holland & Barrett στην Αθήνα και ενός καναλιού ηλεκτρονικού εμπορίου κερδίζει δυναμική.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Ομίλου κατά το 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το 14% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεισφοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του.

Το Μικτό Κέρδος του Ομίλου ανήλθε στα €243 εκ. το 2023 από €225,8 εκ. το 2022, με το περιθώριο μικτού κέρδους του Ομίλου στο 45,4% το 2023 σε σύγκριση με το περσινό περιθώριο μικτού κέρδους 45%, υποστηριζόμενο κυρίως από το ισχυρό περιθώριο μικτού κέρδους του κλάδου λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), καθώς και από μια σταθεροποιητική τάση του μικτού περιθωρίου του κλάδου λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών.

Ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στον έλεγχο των λειτουργικών εξόδων και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων επηρέασε θετικά τα λειτουργικά έξοδα, ενισχύοντας τη θετική επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης στη συνολική του κερδοφορία.

Επομένως:

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA OPR2*) του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά κατά 21,8% φτάνοντας τα €48,2 εκ. κατά το 2023 από €39,6 εκ. το 2022, ενώ το περιθώριο EBITDA (OPR) αυξήθηκε σε 9,0% το 2023 από 7,9% το 2022.

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του Ομίλου ανήλθαν σε €55,5 εκ. το 2023 από €33,7 εκ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 64,5%, ενώ το περιθώριο EBIT έφτασε στο 10,4% από 6,7% το 2022.

Το EBIT του Ομίλου κατά το 2023 περιλαμβάνει €22,4 εκ. κερδών από αναπροσαρμογή εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, σε σύγκριση με €8,5 εκ. που ήταν το ποσό αναπροσαρμογής πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποδίδεται στην πρόσφατη εξαγορά του Smart Park, του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου λιανικής στην Ελλάδα.

Τα κέρδη προ φόρων (PBT) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 54.6% φτάνοντας τα € 30,9 εκ. το 2023 έναντι €20 εκ. πέρυσι.

Τα Κέρδη μετά Φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε €28,1 εκ. το 2023 έναντι €19,8 εκ. το 2022, αυξημένα κατά 42,4%.

Τα Καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου, ανήλθαν σε €19,2 εκ. το 2023, όπως και πέρυσι, λόγω υψηλότερων δικαιωμάτων μειοψηφίας σε σύγκριση με πέρυσι μετά την πώληση από πλευράς Ομίλου στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 του 4,2% των μετοχών της Trade Estates στη Latsco Hellenic Holdings, την επίδραση λόγω εισφοράς ακινήτου εντός του 2023 από την Autohellas, και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates μετά την δημόσια εγγραφή της.

Οι επιδόσεις από τη Λιανική του Ομίλου αντικατοπτρίζουν ένα σταθερό επιχειρηματικό μοντέλο που οδηγεί σε κερδοφόρα ανάπτυξη μέσω της λειτουργικής μόχλευσης και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Οι πωλήσεις από τη Λιανική του Ομίλου, εξαιρουμένων των πωλήσεων από τις εταιρείες «The Athlete’s Foot» και «Intersport Turkey», αυξήθηκαν κατά 10% στα €521,3 εκ. το 2023.

Το EBITDA (OPR)3* από τη Λιανική του Ομίλου το 2023 ανήλθε σε 35,9 εκατ. ευρώ. από €28,6 εκ. το 2022 αυξημένο κατά 25,8%, με το περιθώριο EBITDA (OPR) στο 6,9% το 2023 από 6,0% το 2022.

Το EBIT από τη Λιανική του Ομίλου αυξήθηκε κατά 41,3% φτάνοντας τα €21,1 εκατ. το 2023 από €14,9 εκ. τη χρήση 2022, με το περιθώριο EBIT στο 4,0% το 2023 από 3,1% πέρυσι.

Τα Κέρδη Προ Φόρων από τη Λιανική του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 147,5% στα €9,1 εκ. το 2023 έναντι €3,7 εκ. το 2022.

Η δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών, που προκύπτει από την αυξημένη κερδοφορία του Ομίλου και την βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, δίνει τη δυνατότητα στον Όμιλο να ακολουθήσει το αναπτυξιακό του σχεδιο και να αποδώσει αξία στους μετόχους του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος για τη χρήση 2023 ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με 0,11 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε για την χρήση του 2022.

Κατά το 2023, η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου παρουσίασε αξιοσημείωτες αλλαγές σε ευθυγράμμιση με την στρατηγική του Ομίλου για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και ενίσχυση της οικονομικής του θέσης για μελλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Κατά το 2023 ο Καθαρός Δανεισμός της Λιανικής του Ομίλου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, φθάνοντας τα € 84,8 εκ. από €102,5 εκ. το 2022.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) της Λιανικής του Ομίλου κατά το 2023 διαμορφώθηκαν σε € 17,6 εκ., ενώ €120,8 εκ. διατέθηκαν σε επενδύσεις της Trade Estates, με την πλειοψηφία να αποδίδεται στην εξαγορά του Smart Park, του μεγαλύτερου πάρκου λιανικής στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fourlis, σχολίασε: «Οι ισχυρές επιδόσεις μας το 2023 αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για στρατηγική ανάπτυξη και συνεχή αναβάθμιση του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Η δέσμευσή μας για ποιότητα και παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης και εμπειρίας πελάτη, καθώς και οι στρατηγικές επενδύσεις μας αποτελούν παράγοντες καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία μας.

Με διψήφια αύξηση πωλήσεων, λειτουργική αποτελεσματικότητα και επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου, έχουμε θέσει μια σταθερή βάση για συνεχή επιτυχία. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στο να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας, να οδηγήσουμε σε κερδοφόρα ανάπτυξη και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας ως ηγέτης στον τομέα λιανικής».

 

Τράπεζα Πειραιώς: Mε 1,45 δις. ευρώ έκλεισε το senior preferred ομόλογο - Στο 5% το επιτόκιο 

Mε προσφορά 1,45 δις. ευρώ περίπου, δηλαδή σχεδόν υπεκάλυψη 3 φορές, έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς. Στο 5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο.

Το ομόλογο, εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε χρόνια (6NC5), εκδόθηκε στα πλαίσια κάλυψης των στόχων του δείκτη MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις) ενισχύοντας τα επίπεδα του δείκτη της Πειραιώς κατά 150 μονάδες βάσης.

 

Στο τραπέζι τα σενάρια για ισοτιμία 1 προς 1 του ευρώ με το δολάριο

Τα σενάρια για ισοτιμία ένα προς ένα του ευρώ με το δολάριο επιστρέφουν, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει φέτος περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι η Federal Reserve στις ΗΠΑ.

Τράπεζες όπως η Bank of America και η γερμανική LBBW προειδοποιούν για πτώση του ευρώ, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διαφορετικό ρυθμό επιτοκιακών μειώσεων μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Geoffrey Yu, στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon, λέει ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο φέτος και δεν αποκλείει μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για να πέσει το ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο, χρειάζεται μια πτώση του νομίσματος περίπου 8% από τα τρέχοντα επίπεδα. Προς το παρόν, αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για κανέναν από τους στρατηγικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Η τελευταία φορά που το ευρώ βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα βάθη της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως λίγοι αναλυτές είναι τώρα διατεθειμένοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης, ειδικά όταν μια πιθανή προεδρία του Donald Trump στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει μειώσεις φόρων και εμπόδια στο εμπόριο, που θα έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις.

«Το δολάριο θα περάσει το 1 προς 1 σαν ένα ζεστό μαχαίρι στο βούτυρο» εάν η Fed διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά η ΕΚΤ τα μειώσει, λέει στο Bloomberg ο Moritz Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στα 1,01 δολάρια το 2025, εκφράζοντας την πιο αρνητική πρόβλεψη από όλες αυτές που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, με επικεφαλής την Christine Lagarde, θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προετοιμάσουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη χαλαρώνουν.

Για τους επενδυτές, η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι έντονη.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, μαρτυρώντας ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και τροφοδοτεί την οικονομία. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η οικονομία είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Αυτή η απόκλιση μεταξύ των δύο οικονομιών εξηγεί γιατί οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ να κάνει μειώσεις επιτοκίων 85 μονάδων βάσης το 2024, την ώρα που οι αντίστοιχες προσδοκίες για τη Fed διαμορφώνονται περίπου στις 60 μονάδες βάσης.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ήδη ασκήσει πίεση στο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 2% φέτος στα 1,09 δολάρια.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, θεωρούν πιθανό ένα σενάριο απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, εάν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοποιήσει τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης. Το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να πέσει περαιτέρω εάν υπάρξει νέο ενεργειακό σοκ, λένε.

Κάθε επιπλέον μείωση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed μπορεί να προκαλέσει μια κίνηση 1% στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, σύμφωνα με τον Samuel Zief, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της JP Morgan Private Bank.

 

08/04/2024

 

Τρ. Πειραιώς: Έξοδος στις αγορές με νέο senior preffered ομόλογο

Στην έκδοση νέου 6ετούς senior preffered ομολόγου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, βγαίνοντας στις αγορές εντός της ημέρας, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. 

Η τράπεζα έδωσε εντολή για την έκδοση του τίτλου στις BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, JP Morgan και UBS Investment Bank.

Ο τίτλος είναι εξαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη (6NC5) . Εκδότης θα είναι η Piraeus Bank S.A. και το ομόλογο αναμένεται να λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση Βa2 και BB- από την Moody’s και την Fitch, αντίστοιχα.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο κάλυψης του δείκτη της Τράπεζας για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities –MREL) με τελικό στόχο 27,90% έως την 01/01/2026.

 

ΔΕΗ: Στο ραντάρ των εξαγορών ΑΠΕ και η Ιταλία

Μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η ΔΕΗ αναζητά εξαγορές και στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η διοίκηση του ομίλου υπό τον πρόεδρο και CEO κ. Γιώργο Στάσση σκανάρει και την αγορά της Ιταλίας. Έχει στο ραντάρ, λένε πηγές, εταιρείες αλλά και χαρτοφυλάκια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο φωτοβολταϊκά και αιολικά έτοιμα σε λειτουργία όσο και ώριμα προς ανάπτυξη έργα.

Η Ιταλία

Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη της ΔΕΗ να έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία και να έχουν κάνει πρώτες διερευνητικές επαφές.

Όπως γράφει ο Ο.Τ. δεν έχει ακόμα τίποτα κλειδώσει, ωστόσο η δημόσια επιχείρηση θέλει να χτίσει την ηγετική της θέση σε όλες τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ιταλία βρίσκεται στο ραντάρ και λόγω της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα (Άραχθος – Οτράντο) δυναμικότητας 500 MW αλλά και επειδή οι δύο διαχειριστές των χωρών ΑΔΜΗΕ και Terna ετοιμάζουν και δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση. Αυτή θα είναι ισχύος 1.000 MW και το καλώδιο θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στο Μελεντούνιο.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα μπορεί να μεταφέρει τις ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που πιθανόν θα εξαγοράσει και θα αναπτύξει, στην ελληνική αγορά.

ΑΠΕ και Διασυνδέσεις

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και στη διαδικασία του να οριστικοποιήσει συμφωνίες εξαγορών ΑΠΕ και στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και επιπλέον έργα στη Ρουμανία.
Ως γνωστόν για το 2026 η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να έχει αυξήσει κατά περίπου 1,8 GW το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα 1,3 GW στη Ρουμανία και τα περίπου 500 MW στη Βουλγαρία και Ιταλία.

Η ΔΕΗ επιδιώκει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες αλλά κυρίως τις αναπτυσσόμενες νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» τιμών καθαρών μορφών ενέργειας.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή σε Ρουμανία και Βουλγαρία είναι στα 104 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην Ιταλία στα 127 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ελλάδα στα 119 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με βάση τα στοιχεία του 2023.

Ο ελληνικός όμιλος χτίζει την ηγετική του θέση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκοντας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων να ελέγχει προς όφελος των μετόχων καθώς και της ελληνικής οικονομίας τις ροές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

07/04/2024

 

Motor Oil: Περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης

Η Motor Oil με καύσιμο» τις ισχυρές ταμειακές ροές από το διυλιστήριο της Κορίνθου έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενεργειακή της μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

Το στρατηγικό σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και υποστηρίζεται από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ ευρώ θα κατευθυνθούν σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα (ΑΠΕ,υδρογόνο, εναλλακτικά καύσιμα, κυκλική οικονομία) και 1,5 δισ. σε έργα ανθεκτικότητας και αναβάθμισης του διυλιστηρίου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που στόχο έχουν να μετατρέψουν έναν όμιλο επεξεργασίας υδρογονανθράκων σε έναν ενεργειακό όμιλο με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δραστηριότητες σε όλες τις βιώσιμες τεχνολογίες

Πρώτος πυλώνας: Συνεχής συντήρηση και βελτίωση του διυλιστηρίου

Στο διυλιστήριο της Κορίνθου συνεχίζονται οι επενδύσεις για την καλύτερη απόδοση της μονάδας και την παραγωγή προϊόντων που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος μέχρι να ωριμάσουν οι νέες «πράσινες»  τεχνολογίες. Στόχος η αναβάθμιση των προϊόντων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 

Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της κατασκευής του συγκροτήματος επεξεργασίας Νάφθας, ενίσχυσε σημαντικά την ικανότητα του διυλιστηρίου να παράγει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και συνεισέφερε με 200 εκατ. ευρώ στα κέρδη ebitda της χρήσης του 2023. Μόνο για το διυλιστήριο φέτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 210 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζει η  νέα μονάδα προπυλενίου, μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη δραστηριότητα που διαφοροποιεί το μείγμα με προϊόντα που δεν σχετίζονται με τα καύσιμα. Παράλληλα, συνεχίζονται τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στο διυλιστήριο μαζί με τα έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο τομέας της διύλισης συνεισέφερε πέρσι κέρδη ebitda 1,18 δισ. επί συνόλου 1,48 δισ. του ομίλου.

Δεύτερος πυλώνας: ηλεκτροκίνηση και λιανικό εμπόριο

Ο όμιλος, μέσω των θυγατρικών του, παρέχει λύσεις στους πελάτες του σε τρεις βασικές κατηγορίες: Κινητικότητα, Λιανική και Ενέργεια στο Σπίτι και την Επιχείρηση. Σε ότι αφορά στην ηλεκτροκίνηση στόχος είναι η εγκατάσταση 4.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030 από περίπου 1.200 σήμερα.  Στον τομέα της λιανικής ο όμιλος αναπτύσσει συνεργασίες και μετατρέπει τα πρατήριά (Shell, Avin, Cyclon)  σε προορισμούς λιανικής. Το 2023 δημιούργησε μια νέα μορφή πέρα από το προαύλιο των πρατηρίων καυσίμων, παρουσιάζοντας το αυτόνομο κατάστημα Smartshop, προσφέροντας τρόφιμα, υπηρεσίες ηλεκτροφόρτισης, καφέ και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη, ο όμιλος σχεδίασε το «πρατήριο καυσίμων του μέλλοντος», ένα project, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει προηγμένες υπηρεσίες εκτός καυσίμων, καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υδρογόνο. Οι πρώτοι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2025. Επίσης, μέσω της θυγατρικής nrg ο όμιλος δραστηριοποιείται στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου κλείνοντας το 2023 με μερίδιο αγοράς 5,7%

Τρίτος πυλώνας: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο όμιλος μετά την εξαγορά  της Ανεμος και της Unagi είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με εγκατεστημένη ισχύ 839MW. Μέσω της θυγατρικής MORE που είναι ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου στις ΑΠΕ έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό pipeline έργων που υπερβαίνουν τα 2GW. Από μηδενικά ebitda το 2020, η MORE κατάφερε να εμφανίσει το 2023 κέρδη ebitda 170 εκατ. ευρώ  από τις ΑΠΕ που σε ποσοστό 93% είναι αιολικά πάρκα. Oι εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρουν ότι έως το 2030, η λειτουργική δυναμικότητα της MORE θα ξεπεράσει τα 2GW και το ebitda θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Τέταρτος πυλώνας: Εναλλακτικά καύσιμα & κυκλική οικονομία

Μέσω του τέταρτου στρατηγικού πυλώνα ο όμιλος αξιοποιεί τη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση σύνθετων βιομηχανικών διαδικασιών για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων και βελτιστοποίηση της (επανα)χρησιμοποίησης των πόρων.

Τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το φυσικό και ανανεώσιμο αέριο, το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα βιοκαύσιμα, καθώς και οι δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας, όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση αποβλήτων, η ανάπτυξη πρώτων υλών βιοκαυσίμων και η αναγέννηση λιπαντικών, είναι όλοι τομείς που ενεργά δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια:

• Η Motor Oil επένδυσε στα Βιοκαύσιμα μέσω της θυγατρικής Verd, η οποία λειτουργεί μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στο Βόλο και μέσω της θυγατρικής της Prasino Ladi δραστηριοποιείται στη συλλογή και εμπορία αποβλήτων μαγειρικών ελαίων και ζωικών λιπών.
• Ιδρυσε την «Ελληνικό Υδρογόνο Α.Ε», μια κοινοπραξία με τη ΔΕΗ -51% Motor Oil, 49% ΔΕΗ- με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι μέτοχοί της όσον αφορά τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και τις δυνατότητες κατανάλωσης.
• Ενσωμάτωσε την τεχνογνωσία της θυγατρικής Thalis στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων, στην επεξεργασία νερού και υγρών αποβλήτων, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις υποδομές.
• Λειτουργεί  ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια λιπαντικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της LPC, που εξειδικεύεται  στον τομέα της αναγέννησης χρησιμοποιημένων λιπαντικών ελαίων και παραγωγής λιπαντικών τελικού χρήστη στην Ελλάδα.
• Συνεχίζεται η την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Η εγκατάσταση θα είναι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται από φυσικό αέριο με επίπεδα απόδοσης που φτάνουν έως και 64%,  Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» αναπτύσσεται στο πλαίσιο κοινοπραξίας 50% - 50% μεταξύ του ομίλου Motor Oil και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του 2024.

Πηγή: Business Daily

 

Διεθνείς αγορές: Πώς θα αντιδράσουν όταν μειωθούν τα επιτόκια

Οι μειώσεις επιτοκίων στις οποίες θα προχωρήσουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης στις αγορές και πάνω σε αυτές εντοπίζονται τα μεγαλύτερα πονταρίσματα των επενδυτών. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με πριν από δύο μήνες γιατί ο πληθωρισμός έχει εμφανίσει διαφορετική συμπεριφορά σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε αυτό το διάστημα. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η πρώτη μείωση επιτοκίων θα σημειωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 6 Ιουνίου και θα ακολουθήσει ακριβώς μία εβδομάδα μετά η Federal Reserve των ΗΠΑ.

Το σκηνικό θα μπορούσε να ανατραπεί εντελώς στην πορεία, σε σημείο ακόμη και να ανασταλεί επ’ αόριστον η μείωση των επιτοκίων από τη Fed, στην περίπτωση που η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας συνεχίσει να είναι τόσο εντυπωσιακή. Ήδη οι Αμερικανοί κρατούν επιφυλακτική στάση αναφορικά με το πόσες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν φέτος. Η αναταραχή στο θέμα των επιτοκίων προκάλεσε ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων για τον δείκτη Dow Jones της Wall Street την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη των προβλέψεων υποχώρηση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Άρα, είτε τον Ιούνιο είτε με διαφορά ενός μήνα, οι αγορές σήμερα προεξοφλούν ότι οι μειώσεις επιτοκίων βρίσκονται προ των πυλών. Αυτό που προσπαθούν να προβλέψουν οι επενδυτές είναι το πώς θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια και οι υπόλοιπες αγορές από τον Ιούνιο και μετά, που η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια υπόσχονται ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, δεν συνοδεύονται πάντα από χρηματιστηριακά ράλι. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μετοχές συχνά κινούνται ανοδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου παύσης των επιτοκίων, όπως αυτή που διανύουμε, αλλά σημειώνουν πτώση έως και άνω του 20% όταν ξεκινούν οι μειώσεις επιτοκίων.

Οι αναλυτές της Bank of America προβλέπουν άνοδο των μετοχών φέτος ανεξάρτητα από το αν θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων η Fed. Τονίζουν ότι η άνοδος δεν συνδέεται με όσα θα κάνει η Fed φέτος αλλά με όσα έχει καταφέρει από το 2022 έως σήμερα. Αν όμως η Fed καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια θα δεχθούν πλήγμα οι τραπεζικές μετοχές. Η αγορά που θα επηρεαστεί περισσότερο θα είναι των ομολόγων.

Σύμφωνα με την Bank of America, υπάρχει συσχέτιση 90% μεταξύ των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική και των αποδόσεων των μεγαλύτερης διάρκειας ομολογιακών τίτλων. Τα ομόλογα συνήθως αποδίδουν καλά κατά τη διάρκεια των επιτοκιακών μειώσεων λόγω της αντίστροφης σχέσης μεταξύ των τιμών των ομολόγων και των αποδόσεών τους. Όσο τα επιτόκια πέφτουν, τόσο τα υφιστάμενα ομόλογα με σταθερά επιτόκια γίνονται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, αυξάνοντας τις τιμές τους. Η αγορά που θα δεχθεί τη μεγαλύτερη ώθηση όσο θα μειώνονται τα επιτόκια θα είναι του real estate.

Η περασμένη εβδομάδα και αν εξαιρεθεί η Παρασκευή, ήταν η χειρότερη του τελευταίου χρόνου για τον δείκτη Dow Jones. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με ρυθμό που δεν αντιστοιχεί σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης και υψηλού πληθωρισμού. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου δημιουργήθηκαν 303.000 θέσεις εργασίας, έναντι 200.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές και το ποσοστό ανεργία υποχώρησε στο 3,8% από 3,9%, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων αντί για έξι που αρχικά αναμενόταν, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι αναλυτές που προειδοποιούν για το σενάριο να μη γίνει καμία μείωση μέσα στο 2024.

Πηγή: The Power Game

 

06/04/2024

 

 

Ανδριόπουλος (Dimand): Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Softex και σχέδια για ανάπτυξη προσιτών κατοικιών

«Θα αλλάξουμε πίστα ως εταιρεία το 2024» ανέφερε ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος πρόεδρος και CEO της Dimand κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών, προαναγγέλλοντας υπερδιπλασιασμό των μεικτών κερδών, που το 2023 έφτασαν τα 17 εκατ. ευρώ, καθώς και αύξηση της ρευστότητας κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, εφόσον γίνει exit έως το τέλος του χρόνου από 5 ακίνητα που ανέπτυξε η εταιρεία. Ταυτόχρονα «το 2024 θα αξιολογηθεί αν θα δοθεί μέρισμα και θα είναι μια απόφαση ουσίας και διαλόγου», είπε ο κος Ανδριόπουλος.

Τα ακίνητα που στοχεύει να πουλήσει η εταιρεία έως το τέλος του φετινού χρόνου είναι το κτίριο γραφείων στην Κηφισίας, μισθωμένο στην PwC, το οποίο έχει ήδη προπωληθεί στη Eurobank, ο Πύργος του Πειραιά, το Μινιόν που είναι ήδη μισθωμένο 100%, το Hub 26, το office park των 25.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Κάτω Πατήσια, που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ. Η συνολική αξία των ακινήτων αυτών φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης των έργων της Dimand κατά την ολοκλήρωσή τους το 2023 άγγιξε τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της 3 έργα αξίας 273 εκατ. ευρώ: η Softex, η εξαγορά του υπόλοιπου 25% του παλιού ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη και το κτίριο του ΤΕΕ στο δαχτυλίδι στο Μαρούσι. 

Αποδόσεις 25% από το Skyline

Έως το Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται το closing στο Skyline, το 65% του οποίου έχει αγοραστεί από τις Dimand (55%), Premia Properties (25%) και EBRD (20%) έναντι 438 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διατηρεί το 35%.

Το exit από την επένδυση έχει οριστεί στα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις (IRR) 25%.

Θυμίζουμε ότι το Skyline, ένα τα μεγαλύτερα έργα μεταβίβασης χαρτοφυλακίου καθαρών και τακτοποιημένων ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, έχει «προίκα» περίπου 700 ιδιοκτησίες.

Πρόκειται κυρίως για ακίνητα εμπορικής χρήσης, ενώ τα 270 είναι οικιστικά – από βίλες έως διαμερίσματα – σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε ποσοστό πάνω 90% τα ακίνητα αυτά θα πουληθούν, ενώ σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο έχουν ήδη γίνει πολλές προπωλήσεις.

Το επενδυτικό σχήμα θα διακρατήσει 50-70 ιδιοκτησίες για την αναβάθμιση των οποίων σε ακίνητα εισοδήματος με αλλαγές χρήσης (ξενοδοχεία, οικιστικά κ.λπ.) πρόκειται να δαπανηθούν κεφάλαια 45 – 60 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει η ωρίμανση πολλών από τα εν λόγω ακίνητα με το redevelopment να το κάνει επ’ αμοιβή η Dimand, όπως έχει συμφωνηθεί.

Μεταξύ των ακινήτων του Skyline είναι το εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (σ.σ. τα παλιά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας), καθώς και το κτίριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή.

Και Skyline Νο 2

Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία από τη διαχείριση του Skyline, ο κος Ανδριόπουλος σημείωσε ότι η εταιρεία «κοιτάζει στην αγορά για να δημιουργήσει και ένα δεύτερο παρόμοιο project».

Ας σημειωθεί ότι το Skyline «τρέχει» από ένα ξεχωριστό management team.

Τέσσερα νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας

«Το 2024 ολοκληρώνουμε πέντε μεγάλα και συμβολικά έργα, με αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστούν τα κέρδη μας, ενώ έχουμε ξεκινήσει επιπλέον 4 νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας μεγαλύτερης (140.000 τ.μ.) από αυτή που παραδίδουμε (90.000 τ.μ.)» επεσήμανε ο κος Ανδριόπουλος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρεία πιστεύει και επενδύει στα κέντρα των πόλεων, τόσο στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα όσο και σημειακά σε κάποιες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Νέα γενιά έργων μειωμένου ρίσκου

Σύντομα θα υπογράψει την ανάπτυξη νέων έργων μειωμένου ρίσκου, σύμφωνα με τον επικεφαλής. Δηλαδή έργα που θα προκύψει πιο γρήγορα ο μισθωτής ή και ο τελικός αγοραστής.

«Στις εποχές της βαθιάς κρίσης η εταιρεία αγοράζει, ενώ τις καλές εποχές γινόμαστε πιο συντηρητικοί, γιατί αυτό αποδίδει, δεν παρασυρόμαστε από το γενικό κλίμα», τόνισε ο κος Ανδριόπουλος. 

Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Softex

Παράλληλα «τρέχει» η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Softex στο Βοτανικό με τη μετατροπή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής, η Dimand βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου συνολικής επιφάνειας ανωδομής 50.000 τ.μ..

Αν, μάλιστα, οι συζητήσεις αυτές καταλήξουν επιτυχώς, πέραν των 10-15 χιλ. τ.μ. που το campus του πανεπιστημίου, σε άλλο τμήμα του ακινήτου θα αναπτυχθούν φοιτητικές κατοικίες που θα μπορούσαν να μισθωθούν τόσο από τους σπουδαστές του ιδιωτικού πανεπιστημίου, όσο και από τους φοιτητές του Γεωπονικού που είναι ακριβώς δίπλα.

Σε ό,τι αφορά τα γραφεία που θα κατασκευαστούν στο ακίνητο ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα με δύο μισθωτές. Το εν λόγω έργο με GDV στα 189 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο της εισηγμένης αυτή τη στιγμή. 

Προσιτή κατοικία

Επιπρόσθετα, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Dimand περιλαμβάνεται η προσιτή κατοικία για νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτων και ήδη έχει τοποθετηθεί σε ορισμένα ακίνητα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η προσιτή κατοικία είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο ζήτημα. Η κοινωνική κατοικία, όπως συμβαίνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έρθει και στην Ελλάδα. Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε βρει το προϊόν. Δηλαδή το πως οι δήμοι και οι περιφέρειες θα συνεργαστούν με τους ιδιώτες για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας, με την ιδιοκτησία να ανήκει στους δημόσιους φορείς», ανέφερε ο κος Ανδριόπουλος.

Στο Μινιόν πάντως οι 36-37 κατοικίες που θα αναπτυχθούν σε δεύτερη φάση (μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στα κτίρια ΒΓΔΕ με εμπορικές και γραφειακές χρήσεις) δεν θα ανήκουν στη λεγόμενη προσιτή κατοικία, καθώς οι τιμές θα κυμαίνονται από 5,5 έως 10 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. και ήδη υπάρχει λίστα 120 υποψήφιων αγοραστών. 

Το grand opening του Πύργου του Πειραιά

Τον Ιούνιο θα γίνει το grand opening του Πύργου του Πειραιά με τον ανακαινισμένο «πράσινο» ουρανοξύστη των 34.600 τ.μ. να είναι 100% μισθωμένος.

Σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί το νέο κατάστημα Zara και Zara Home στον Πύργο του Πειραιά, ένας από τα μεγαλύτερους χώρους πώλησης του κορυφαίου λιανοπωλητή παγκοσμίως. Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του καταστήματος, που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στόχος είναι να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων πριν την έναρξη της πασχαλινής περιόδου.

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι ενοικιάσεις και στους γραφειακούς ορόφους του πρώτου ψηφιακού, «πράσινου» ουρανοξύστη της χώρας, καθώς πέραν της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας Dialectica και της V Group του επιχειρηματία Βύρωνα Βασιλειάδη, που ήδη έχουν κλείσει θέση στον Piraeus Tower, υπάρχουν διαπραγματεύσεις με δύο ακόμη μισθωτές από τους κλάδους της τεχνολογίας και της ναυτιλίας.

 

05/04/2024

 

ΕΥΑΘ: Αυξημένος τζίρος και επιστροφή στην κερδοφορία για το 2023

Κερδοφόρα ήταν η οικονομική χρήση 2023 για την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Τα μετά φόρων αποτελέσματα ανήλθαν στο ποσό των € 1.242 χιλ. έναντι € -3.993 χιλ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 131,11%.

Παράλληλα η ΕΥΑΘ κατέγραψε αύξηση τζίρου περί τα 2 εκατ. ευρώ, μείωση κόστους πωλήσεων κατά 4,2 εκατ. ευρώ και  μικτό περιθώριο κέρδους στα 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. 

Σημαντικά και τα ποσοστά αύξησης  για τα κέρδη προ φόρων στο 162% και 131% για τα μετά φόρων κέρδη, καθώς και για τον δείκτη EBITDA, που σημείωσε αύξηση κατά 665%.

«Τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης της εταιρείας: να είμαστε οικονοµικά εύρωστοι, εξωστρεφείς, με σύγχρονες και ανθεκτικές υποδοµές, που  διασφαλίζουν τη βιωσιµότητα του υδατικού μας οικοσυστήµατος. Πορευόμαστε σε ένα αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική, έχοντας από τον Αύγουστο του 2023 ως βασικό μας μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Χαιρόμαστε που οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές μας παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν προς όφελος των μετόχων και των καταναλωτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος.

«Οι επιδόσεις μας το 2023 επιβεβαίωσαν τη στρατηγική μας στόχευση για ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Η εξομάλυνση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο και εφεξής, τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τα οποία και θα απολαμβάνουμε μέσω των PPAs για μια 8ετία, προσδοκούμε να μας εξασφαλίσουν ακόμη καλύτερη πορεία», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. «Πέραν του οικονομικού οφέλους που θα εξασφαλίσουμε  από τις ‘πράσινες’ διμερείς συμβάσεις, θα επιτύχουμε περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, με θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς συμμετέχουμε στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Συγκριτική παρουσίαση των σημαντικότερων οικονομικών στοιχείων

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, ανήλθε στο ποσό των € 72.796 χιλ. έναντι  €70.902 χιλ. της προηγούμενης οικονομικής χρήσης σημειώνοντας αύξηση 2,67% λόγω της εφαρμογής αυξήσεων στο πλαίσιο όσων προβλεπόταν στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας(ΦΕΚ1105/03.04.2019) καθώς και σε αυξημένη κατανάλωση.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των € 13.654χιλ. έναντι € 5.572 χιλ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 145,05%, λόγω μείωσης  του ενεργειακού κόστους κατά €  7.949 χιλ. ή 26,27% Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στα € 2.629 χιλ. έναντι € -4.242χιλ. της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 161.97 %.

Τα μετά φόρων αποτελέσματα ανήλθαν στο ποσό των € 1.242 χιλ. έναντι € -3.993 χιλ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 131,11 %. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε € 6.724 χιλ. έναντι € 878 χιλ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 665,83%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα € 65.901χιλ. έναντι  € 71.481 χιλ. παρουσιάζοντας μείωση  κατά 7,81 %. Το Μετοχικό Κεφάλαιο παραμένει αμετάβλητο στα € 40.656 χιλ. διαιρούμενο σε 36.300.000 μετοχές με ονομαστική αξία € 1,12 έκαστη. Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται την 31.12.2023 σε € 178.646 χι

 

Eurobank: Στα 2,60 ευρώ θέτει τον στόχο η Jefferies – Περιθώριο ανόδου 46%

Περιθώρια ανόδου 46% εντοπίζει η Jefferies στη μετοχή της Eurobank, καθώς αναβαθμίζει την τιμή-στόχο από τα 2,25 ευρώ στα 2,60 ευρώ. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τη μετοχή.

Όπως σημειώνει η Jefferies, η Eurobank είναι η ελληνική τράπεζα με την καλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση, καθώς εκτιμά ότι το 50% των κερδών της από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες θα παράγεται εκτός της Ελλάδας έως το 2026.

Οι συντηρητικές εκτιμήσεις της διοίκησης για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνέργειες στα έσοδα σημαίνουν ότι από το deal θα μπορούσαν να προκύψουν ακόμα καλύτερα μεγέθη, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνουν, η Eurobank έχει ένα από τα υψηλότερα ROTEs για το 2026.

Ο οίκος έχει αυξήσει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και του 2025 κατά 11% και 20% αντίστοιχα, λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους και προμηθειών και του οφέλους από τους χαμηλότερους φόρους (στη ΝΑ Ευρώπη ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα).

 

Quest: Επενδύσεις 40 εκατ. φέτος και αναζήτηση νέων εξαγορών

Βαριά επενδυτική ατζέντα, άνω των 40 εκατ. ευρώ, έχει για το 2024 ο όμιλος Info Quest, ο οποίος, παράλληλα με την οργανική ανάπτυξη, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εξαγορών, σε τομείς που μπορούν να του προσδώσουν προστιθέμενη αξία, όπως η Πληροφορική. Από τα 40 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για επενδύσεις το 2024, το 70% θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές εταιρείες, ενώ το 30% στη μητρική Quest Holdings, με στόχο να χρηματοδοτήσει νέες εξαγορές που κοιτά ο όμιλος.

Όπως εξήγησε χθες η διοίκηση της Info Quest, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023, από το σύνολο των προβλεπόμενων επενδύσεων του 2024 για τις θυγατρικές εταιρείες, ποσό 15 εκατ. ευρώ αφορά την ACS, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στη ναυαρχίδα του ομίλου για την Πληροφορική, τη Uni Systems, και θα αφορούν και αυτά -εν μέρει- σε εξαγορές.

Με ανεκτέλεστο 550 εκατ. ευρώ στην Πληροφορική (εκ των οποίων μόνο 100-150 εκατ. ευρώ προέρχονται από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης) και στόχο για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10% στη Uni Systems την επόμενη διετία -τον οποίο μάλιστα η διοίκηση χαρακτήρισε χθες πολύ συντηρητικό-, ο όμιλος είναι προφανές ότι δίνει μεγάλη έμφαση το κομμάτι του ΙΤ.

«Αναμένουμε μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό και δη στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πολλοί οργανισμοί περνούν σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Επί του παρόντος είναι μικρή η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης στα έσοδά μας, αλλά εκτιμούμε ότι αυτό θα αλλάξει την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση και από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Γεωργαντζής.

Επενδύσεις στο last mile

Ο ίδιος, ερωτηθείς από αναλυτές για τις συζητήσεις περί πώλησης της ACS -του φορέα ανάπτυξης του ομίλου στον τομέα των ταχυμεταφορών-, διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία για είσοδο ξένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια ικανοποιητική πρόταση.

«Εξετάζουμε προσεκτικά τυχόν σοβαρές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των μετόχων και των εργαζομένων του ομίλου. Έχουμε εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την ACS, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία», τόνισε ο κ. Γεωργαντζής.

Όπως διευκρίνισε ο CEO του ομίλου, η εταιρεία τρέχει κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο κατά προτεραιότητα εστιάζει στην εγκατάσταση νέων smart lockers στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, στόχος της ACS είναι τα 1.000 lockers στα τέλη του 2024, με πρόθεση αυτά να διπλασιαστούν την επόμενη τριετία και να φτάσουν τα 3.000 σε ορίζοντα πενταετίας.

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο ενισχύει την ανάπτυξη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη των lockers τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση του κοινού», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών.

Ώθηση από τον τομέα του κλιματισμού

Θετική επίδραση στα μεγέθη της Quest και κυρίως στο EBITDA είχε το 2023 και ο τομέα του κλιματισμού, όπου δραστηριοποιείται μέσω της ΓΕ Δημητρίου, αποκλειστικό αντιπρόσωπο και διανομέα των προϊόντων Toyotomi, την οποία εξαγόρασε το 2022., μετά τη συμφωνία εξυγίανσης που πέτυχαν οι δύο πλευρές.

«Το 2023 η εταιρεία πήγε πολύ καλά λόγω και των προγραμμάτων επιδότησης. Αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχουν πια, άρα θεωρούμε ότι ο τομέας θα είναι πιο υποτονικός σε επίπεδο λιανικής. Αλλά ποντάρουμε στη χονδρική και στις πωλήσεις συσκευών για μεγάλες εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία», ανέφερε η διοίκηση του ομίλου.

Θετικό outlook για το 2024

Τα στελέχη του ομίλου έδωσαν χθες θετικό outlook για το 2024, εκτιμώντας, ωστόσο, ήπια ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη: πωλήσεις, EBITDA και EBT.

«Προβλέπουμε ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες IT, σταδιακά αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ταχυμεταφορών, ανάπτυξη του new business στη Ρουμανία (σ.σ. η Quest διανέμει στην αγορά τα προϊόντα Xiaomi μέσω της θυγατρικής της Info Quest Technologies Romania), περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της εξαγοράς της Epafos και δυναμική ανάπτυξη μέσω της ΓΕΔ Δημητρίου στον τομέα των λευκών συσκευών», τόνισε χθες η διοίκηση του ομίλου.

Όπως τόνισε ο CFO και deputy CEO του ομίλου, Μάρκος Μπιτσάκος, το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά-ρεκόρ για την Info Quest, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά ξεπέρασε το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ σε τζίρο.

Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Quest το 2023 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, EBITDA 83,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 58,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 45,4 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2022, σημείωσαν αύξηση οι πωλήσεις κατά 16%, η λειτουργική κερδοφορία κατά 15,7%, τα κέρδη προ φόρων κατά 7,3% και τα καθαρά κέρδη κατά 8%.

«Η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του ομίλου τού επιτρέπει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν. H ρευστότητα του oμίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ», τόνισε χθες η διοίκηση της Quest.

Πηγή: The Power Game

 
 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum