Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 
14/12/18

Εθνική Πανγαία: Υπογραφή σύμβασης για την έκδοση ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ 

Στην υπογραφή σύμβασης για την έκδοση ενός κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας και ποσού έως 120 εκατ. ευρώ προχώρησε η Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δάνειο θα καλυφθεί εξ' ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την περαιτέρω υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Πανγαία.

 
13/12/18

 

Όμιλος Quest: Προγραμματίζονται πάνω από 80 εκατ. επενδύσεις για το διάστημα 2018-2021

 

Επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ προγραμματίζει ο Όμιλος Quest για το διάστημα 2018-2021, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το νέο κέντρο διανομής της ACS, θέτοντας ως στόχο το 2021 τα έσοδά του να υπερβούν τα 600 εκατ. ευρώ. 

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας παρουσιάζοντας τους αναπτυξιακούς στόχους της Quest.

 

Κληθείς να σχολιάσει το γενικότερο οικονομικό-επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι «το φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, να προσλάβουν εργαζόμενους και να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχει γίνει κοινός στόχος ότι το φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Το φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις. Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις που θα φέρουν και γνώση όχι μόνο χρήματα και δουλειές στη χώρα».

 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings, Απόστολος Γεωργαντζής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επένδυση που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος και αφορά στη δημιουργία κέντρου διαλογής της ASC στο Αιγάλεω, Αττικής. Η κατασκευή του κέντρου θα αρχίζει το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε ιδιόκτητο οικόπεδο με ακίνητο και στόχος είναι να ξεκινήσει λειτουργία του κέντρου στα μέσα του 2020. Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ (κτίριο και μηχανήματα).

 

Σχετικά με την πορεία του εννεαμήνου και τις προοπτικές για το υπόλοιπο 2018 σε σχέση με το 2017 ανά δραστηριότητα, αναφέρθηκε ότι στα προϊόντα πληροφορικής (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm) επιτεύχθηκε ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+30,4%), η επίδραση της οποίας δεν απεικονίζεται στα προ φόρων κέρδη (-35%), λόγω των έκτακτων προβλέψεων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την ενδεχόμενη κάλυψη υποχρέωσης αναδρομικής καταβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018 με διάταξη του Ν. 4540/2018 και για την οποία η διοίκηση του ομίλου διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη νομική ορθότητα και τη συνταγματικότητα της επιβολής της. Για το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πιθανότατα όμως με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του εννεαμήνου. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρχει βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το εννεάμηνο.

 

Για τις υπηρεσίες πληροφορικής (όμιλος Unisystems) το εννεάμηνο του 2018 οι πωλήσεις αυξήθηκαν (+5,8%), ενώ υπήρχε μείωση στα προ φόρων κέρδη (-52,3%). Η μείωση στα κέρδη προ φόρων οφείλεται σε πρόσθετες δαπάνες που απαιτήθηκαν λόγω καθυστερήσεων κατά την εκτέλεση δύο μεγάλων έργων. Για το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η τάση του εννεαμήνου, αφενός λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά και αφετέρου εξαιτίας των εν λόγω δύο έργων.

 

Για τις ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS - Courier), στο εννεάμηνο του 2018 επιτεύχθηκε ανάπτυξη στις πωλήσεις (+3,8%) προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, ενώ τα προ φόρων κέρδη κινήθηκαν θετικά (+7,2%). Στο σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι οι καλές επιδόσεις θα συνεχιστούν και αναμένεται ανάπτυξη με ίδιους ή λίγο ηπιότερους ρυθμούς. Παράλληλα αναμένεται σταδιακά και η έναρξη της υλοποίησης των νέων αναπτυξιακών επενδύσεων της εταιρείας.

 

Στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Cardlink) επιτεύχθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+11%) και ακόμα υψηλότερη αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (+36%). Η ανάπτυξη των μεγεθών οφείλεται κυρίως στην περυσινή εγκατάσταση μεγάλου αριθμού συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) στους εμπόρους και στην ωρίμανση των επενδύσεων των προηγούμενων ετών. Στο σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη με ηπιότερους ρυθμούς.

 

Τέλος, στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy) επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση όλων των μεγεθών, λόγω της απόκτησης δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Η συνολική εγκατεστημένη βάση στο εννεάμηνο 2018 ανέρχεται σε 5,7 ΜW σε σχέση με τα 0,7MW στις αρχές του 2017. Στο υπόλοιπο 2018 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας. Σημειώνεται ότι εντός του Νοεμβρίου αποκτήθηκαν επιπλέον πάρκα συνολικής ισχύος 7 ΜW. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 4,3 εκατ. ευρώ, πλέον ανάληψης 11,7 εκατ. ευρώ καθαρού δανεισμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

Μικρό πρόστιμο στην Deutsche Bank για πωλήσεις μετοχών στην Εθνική Τράπεζα

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Deutsche Bank AG London μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Deutsche Bank AG London προέβη σε ανοιχτές πωλήσεις 13.097.042 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., κατά παράβαση του άρθρου 12(1.β) του κανονισμού 236/2012, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως αυτό εξειδικεύεται με το άρθρο 5(1.ε) του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 827/2012.

 
 
 

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος: Νέος CEO O Δ. Κυπαρίσσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG), αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου της Eurobank.

Ο κ. Κυπαρίσσης είχε διατελέσει Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων & Τραπεζικών Προϊόντων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και παλαιότερα Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Millennium Bank και Βοηθός Γενικός Διευθυντής της BankEuropa στην Τουρκία. Είχε συμμετάσχει το 2000 στην ιδρυτική ομάδα της NovaBank, έχοντας προηγουμένως αναλάβει θέσεις ευθύνης στον τομέα καταναλωτικής πίστης στην XiosBank και στην Τράπεζα Πειραιώς. Θυμίζουμε πως η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος εξαγοράστηκε πριν από λίγο καιρό από τον όμιλο Βαρδινογιάννη έναντι 75εκ. ευρώ. 

 

Πώληση θυγατρικής από Frigoglass

Η Frigoglass A.B.B.E. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali FZE, στην ATG Investments Limited.

Σημειώνεται ότι η Frigoglass Jebel Ali FZE δραστηριοποιείται στον κλάδο της συσκευασίας υαλουργικών προϊόντων.

Aegean: Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος

Tην επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, με ενίσχυση των δρομολογίων στις πτήσεις εξωτερικού το χειμώνα στηρίζει η Aegean, κάτι που προκύπτει και από την αύξηση 10% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τον μήνα Νοέμβριο Aegean και Olympic Air μετέφεραν 969 χιλ. επιβάτες. Η αύξηση προήλθε αποκλειστικά από το δίκτυο εξωτερικού, όπου ταξίδεψαν 555 χιλ. επιβάτες, 18% περισσότεροι από το Νοέμβριο του 2017.

Στο δίκτυο εσωτερικού πάρα τη δραστηριοποίηση συνολικά άλλων πέντε αεροπορικών εταιρειών, τριών ελληνικών και δυο ξένων, η Aegean κατάφερε να κρατήσει σταθερή την κίνηση, με προσφορές ναύλων, αλλά και περισσοτέρους μετεπιβαζόμενους επιβάτες εξωτερικού προς το εσωτερικό.

Η αύξηση στο δίκτυο εξωτερικού από την Αθήνα ανήλθε σε 15%, με τη διατήρηση για πρώτη φορά και στην αρχή της χειμερινής περιόδου, περισσοτέρων πτήσεων και προορισμών κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία (π.χ. Νίκαια, Μασσαλία, Μπολόνια,Βενετία, Κατάνια)μια επένδυση από την πλευρά της Aegean για τη στήριξη της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση στις περιφερειακές βάσεις της τάξεως του 30% για τον Νοέμβριο, με την Aegean να εκτελεί για δεύτερη χρονιά στη χειμερινή περίοδο απευθείας πτήσεις από το Ηράκλειο της Κρήτης προς 11 προορισμούς σε Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία σε συνεργασία με Γερμανούς tour operators, που θα συνεχιστούν και πάλι μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Σχολιάζοντας της επιδόσεις της εταιρείας ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, αναφέρει "Η επέκταση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας είναι απαραίτητη για τις σημαντικές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε υπηρεσίες, καταλύματα και υποδομές, όπως φυσικά και για την αύξηση της απασχόλησης. Η Aegean συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνοντας το κόστος της επέκτασης του δικτύου της το χειμώνα. Οι προσπάθειες φυσικά για να έχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα απαιτούν τη σύμπραξη όλων των φορέων και της Πολιτείας". 

 
12/12/18
 

Κομισιόν: Ενέκρινε την 20ετή παράταση της σύμβασης για τον Αερολιμένα Αθηνών

Η Κομισιόν ενέκρινε την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), μία συμφωνία αξίας 1,1 δις ευρώ. Η έγκριση της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση μίας από τις σημαντικότερες συμφωνίες του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη μεταμνημονιακή εποχή. «Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το τίμημα 1,1 δις ευρώ που θα καταβληθεί από τον ΔΑΑ για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών είναι αντίστοιχο της τιμής αγοράς», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον ανταγωνισμό Margrethe Vestager σε ανακοίνωση.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που προτάθηκε από την ΔΑΑ, ύψους 484 εκατ. ευρώ, βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς, ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν, η κυβέρνηση και το ΔΑΑ πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις πολλών μηνών για να αυξηθεί το τίμημα, με βάση την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, που μετέβαλε τις αρχικές παραμέτρους. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 5,5 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μετά το 2010 και στοχεύσει σε άλλα 2 δις ευρώ περίπου φέτος, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τον ΔΑΑ.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση της Βουλής.

 

 

Στην Αττικά Πολυκαταστήματα το 10% των μετοχών που κατείχε η Folli Follie

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αττικά Πολυκαταστήματα αγόρασε έναντι της τιμής της ελάχιστης προσφοράς (12.133.154 ευρώ) ίδιες μετοχές της σε ποσοστό 10% από την δια πλειστηριασμού με επισπεύδοντα την Εθνική Τράπεζα εκποίηση των μετοχών που κατέχει η Folli Follie.

Το υπόλοιπο 25% περιήλθε στις τράπεζες οι οποίες θα το επαναπωλήσουν είτε με νέο πλειστηριασμό είτε με άλλη προβλεπόμενη διαδικασία . Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η εισηγμένη στο Λονδίνο  Sports Direct, συμφερόντων του ιδιοκτήτη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Νιούκαστλ, Μάικ Ασλεϊ που έδειξε πολύ σοβαρό ενδιαφέρον καταβάλλοντας την εγγυητική των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν αλλά αποθαρρύνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την αίτηση ανακοπής ορισμένων μικρομετόχων της Folli Follie η συζήτηση της οποίας  εκκρεμεί αλλά έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Η «Κ» πληροφορείται αρμοδίως πως η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα είχε συζητήσεις τόσο με τον βρετανικό όμιλο όσο και με άλλους επενδυτές και πιθανολογείται ότι σε ενδεχόμενη ευδοκίμηση αυτών των επαφών,  θα αγοραστεί και το υπόλοιπο ποσοστό ( 25%) καθώς, στην παρούσα φάση,  δεν κρίθηκε σκόπιμο να αναληφθεί επιπρόσθετο νομικό και οικονομικό ρίσκο.

Ο διαγωνισμός αφορούσε δύο πακέτα μετοχών, όσες και οι εταιρικές οντότητες της Folli Follie που τις κατέχουν και έγινε με ηλεκτρονικά μέσα σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7./13.8.1923 «περί ειδικών διατάξεων επί ανωνύμων εταιρειών» με επίσπευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για είσπραξη απαιτήσεως συνολικού ποσού 43.225.778,73 ευρώ που αφορούν σε πέντε συμβάσεις ενεχύρου επί κοινών ονομαστικών μετοχών, υπέρ της επισπεύδουσας και των Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank, προς εξασφάλιση απαιτήσεων τους. Η  επισπεύδουσα Εθνική κατέστη ειδική διάδοχος των απαιτήσεων στις 26-11-2018 μέσω τεσσάρων συμβάσεων πώλησης, μεταβίβασης και εκχώρησης απαιτήσεων όλων των ανωτέρω  τραπεζικών εταιριών. Η αθροιστική τιμή πρώτης προσφοράς για τα δύο πακέτα ορίστηκε στο ποσό εκτίμησης των μετοχών, 41.589 εκατ. ευρώ ( 12,133 εκατ. και 29,456 εκατ.).

Το πρώτο είναι αυτό που κατακυρώθηκε στην Αττικά Πολυκαταστήματα, η οποία τελεί υπο τον έλεγχο της Retail Ventures, συμφερόντων Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλου, (κατέχουν ήδη άνω του 51% της Αττικά). Το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αποτελέσει και αντικείμενο placement αναφέρουν πηγές της αγοράς αλλά δεν αποκλείεται επίσης να αποφασιστεί να προχωρήσει η εταιρεία στη διαγραφή αυτών των μετοχών.

 

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος» και «Νέα Οδός» 

Ολοκληρώθηκε  η συμφωνία μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ και της FERROVIAL SA για την απόκτηση, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ποσοστού 33,34% στην εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος ΑΕ» και 21,41% στην εταιρεία  «Νέα Οδός ΑΕ». 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ως άνω πράξη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ κατέχει πλέον το 100% και στις δύο εταιρείες παραχώρησης καταβάλλοντας συνολικό τίμημα  περίπου 145 εκατ. ευρώ το οποίο πρόκειται να εξοφληθεί μέχρι το τέλος  του 2028.

 

 

Σήμερα ο πλειστηριασμός για το 35,7% των Attica Stores

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία του πλειστηριασμού για το 35,7% της FF Group στην Αττικά Πολυκαταστήματα που διενεργούν οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού έχει καταθέσει ομάδα επενδυτών. Από τις 10:00 έως και τις 14:00, ενώπιον του συμβολαιογράφου θα εκτεθούν σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό οι ενεχυριασμένες μετοχές (συνολικά 3.787.729 μετοχές).

Υπενθυμίζεται ότι το ενέχυρο είχε δοθεί από τη Folli Follie στις επισπεύδουσες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΑΛΦΑ+1,06% Πειραιώς και Αττικής) στις 4.6.2018.

Η τιμή πρώτης προσφοράς για το 35,7% των Αττικών Πολυκαταστημάτων, έχει ορισθεί στα 41,589 εκατομμύρια ευρώ ή 10,98 ευρώ ανά μετοχή. Ειδικότερα, για τις 2.682.706 μετοχές που ελέγχει η Folli Follie η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 29.456.111,88 ευρώ και για τις 1.105.023 που ελέγχει η Folli Follie Συμμετοχών στα 12.133.152,54 ευρώ. 

Σ’ ό,τι αφορά τους ενδιαφερόμενους ενόψει του σημερινού πλειστηριασμού είναι δεδομένο ότι η πλευρά των βασικών των μετόχων της Αttica, θα συμμετάσχει, ενώ αναμένονται και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Σχετικά με την αίτηση ανακοπής αυτή θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 29 Ιανουαρίου.

Το αίτημα κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο, 93 επενδυτές της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, οι οποίοι στην αίτησή τους αναφέρουν πως η πραγματική αξία των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα, που κατέχει η Folli Follie και έχουν ενεχυριαστεί στις Τράπεζες, ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ

Οι επενδυτές ζητούν από το δικαστήριο την ακύρωση των προγραμμάτων του πλειστηριασμού, ή τη διόρθωσή τους, ώστε η τιμή της πρώτης προσφοράς να ανέλθει συνολικά και για τα δύο πακέτα των μετοχών που πλειστηριάζονται στα 70 εκατ. ευρώ.

 

 

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγουν 100 θέσεις -Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) προκηρύσσει 100 θέσεις υποτροφιών διάρκειας 18 έως 24 μηνών, για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών πρώτου κύκλου (master) στην Ελλάδα (ακαδ. έτος έναρξης 2018-2019) με παράλληλη πρακτική άσκηση για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στην ΕΤΕ, ανάλογα τον τόπο σπουδών του υποψήφιου, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας των μεταπτυχιακών τους σπουδών οι υπότροφοι θα απασχοληθούν, εάν επιθυμούν, στην ΕΤΕ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, για δύο έτη.

Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν στους ακόλουθους τέσσερις (4) επιστημονικούς τομείς:

Οικονομικά / Χρηματοοικονομικά
• Πληροφορική
• Θετικές Επιστήμες
• Διοίκηση επιχειρήσεων / Τραπεζική

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή στoν ακόλουθο σύνδεσμο: https://applications.iky.gr, από Τρίτη 11/12/2018 έως και τις 21/12/2018 και ώρα 13.00 και στη συνέχεια να αποστείλουν στο ΙΚΥ (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία, Υπόψη Τμήματος Διαγωνισμών) φάκελο υποψηφιότητας (εκτυπωμένη αίτηση σε έντυπη μορφή και σχετικά δικαιολογητικά) έως και τις 27/12/2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στον υπερσύνδεσμο του ΙΚΥ: https://www.iky.gr/el/upotrofies- gr/metaptuxiako-gr/iky-ete-2-2/2018-2019.

Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις παρέχονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ – Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία) στα τηλέφωνα 210-3726394, 210-3726355, καθώς και στο email: infoteam@iky.gr

Σημαντική επισήμανση: Λόγω των επίσημων αργιών των Χριστουγέννων οι υποψήφιοι καλούνται να φροντίσουν έγκαιρα για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν από τις Γραμματείες των Σχολών. Σε περίπτωση που κάποιο πιστοποιητικό δεν δύναται να εκδοθεί, έως την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των δικαιολογητικών στο ΙΚΥ, θα πρέπει να επισυναφθεί σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράφεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης χορήγησης του εν λόγω δικαιολογητικού από τη Γραμματεία.

 
11/12/18

Αναδιάρθρωση δανεισμού της Ικτίνος Ελλάς

Η αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού με έκδοση ομολογιακών δανείων της εταιρείας Ικτίνος Ελλάς, εγκρίθηκε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με πλειοψηφία 99,84%, η αναδιάρθρωση και η μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, συνολικού ποσού 14.000.000 ευρώ, σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια, ως ακολούθως:

α) Ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος ενός έτους, ύψους 10.000.000 ευρώ με ομολογιούχο την ALPHA BANK ΑΕ, με επιτόκιο κυμαινόμενο, καθοριζόμενο από το Euribor τριμήνου πλέον 3,50%
β) Ομολογιακό δάνειο του Ν.3156/2003, τριετούς διάρκειας, ύψους 4.000.000 ευρώ με ομολογιούχο την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με επιτόκιο κυμαινόμενο, καθοριζόμενο από το Euribor τριμήνου πλέον 3,50%.

Επίσης, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης, Ευάγγελος Χαϊδάς, ενημέρωσε τους μετόχους ότι η εταιρεία το 2018 προέβη σε επενδύσεις ύψους 29.000.000 ευρώ, οι οποίες αφορούσαν την εξαγορά λατομείου μαρμάρου στη Βόρεια Ελλάδα (ύψους 7.000.000 ευρώ), την αγορά και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου μαρμάρου στη Δράμα (ύψους 5.000.000 ευρώ, συνολικής επένδυσης 10.000.000 ευρώ), την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τα λατομεία της εταιρείας (ύψους 3.000.000 ευρώ), την εξαγορά του υπολοίπου ποσοστού 79,656 % της εταιρείας Latirus Ltd από την εταιρεία DolphinCi Thirteen Ltd (ύψους 14.000.000 ευρώ) και έτσι, η εταιρεία κατέχει μετά την εξαγορά, το 100% της εταιρείας Latirus Ltd.

Οι ανωτέρω επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν με ίδια κεφάλαια ποσού 15.000.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια ποσού 14.000.000 ευρώ, καλύφθηκαν με τα δύο ως άνω ομολογιακά δάνεια.

Επίσης, εγκρίθηκε η εκμίσθωση δημοσίου λατομείου μαρμάρου έκτασης 99.633,41 τ.μ. στη θέση «Παπαγούβα», Τ.Κ. Λίμνης, Δ.Ε. Λεβιδίου, Δήμου Ερμιονίδας, Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εκμετάλλευση του λατομείου. 

Ο κύκλος εργασιών της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ, στο ενδεκάμηνο 2018, ανήλθε σε 50,5 εκατ. ευρώ έναντι 43,5 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου ενδεκάμηνου 2017, σημειώνοντας αύξηση 16,2%.

Σημειώνεται ότι η θυγατρική στην αιολική ενέργεια, ΙΔΕΗ ΑΕ, προέβη σε αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου της, με μείωση του επιτοκίου από 4,75% σε 3,30%. Το εναπομείναν δάνειο ανέρχεται σε 4,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποπληρωθεί σε τέσσερα έτη, ήτοι, στο τέλος του 2022.

 

 

Νέο ΔΣ στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών - Πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα η Ελένη Ζαρίκου

Οι αλλαγές, που ανακοίνωσε η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης οργανωτικής αναδιάρθρωσης που έχει ως στόχο την ταχεία υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έργο που έχει αναλάβει η "ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection", η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της Συγγενούς ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών  κατά τη συνεδρίαση του στις 10 Δεκεμβρίου 2018 εξέλεξε τον κ. Ιωάννη Καμπούρη, Γενικό Διευθυντή Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ως μέλος στη θέση του παραιτηθέντος  κ. Ιάσονα Ρουσόπουλου.

Νέα Πρόεδρος  με εκτελεστικά καθήκοντα εκλέγεται  η κ. Ελένη Ζαρίκου, ήδη μέλος του ΔΣ.

Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Ελένη Ζαρίκου, Πρόεδρος,

2. Ιωάννης Καμπούρης, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό μέλος,

3. Αλέξανδρος Νικολούζος, Μη εκτελεστικό μέλος,

4. Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,

5. Ευάγγελος Δαρούσος, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

Η εκλογή του κ. Ιωάννη Καμπούρη ως Αντιπροέδρου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών  θα υποβληθεί προς έγκριση στην επόμενη Τακτική ή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, όποτε αυτή συγκληθεί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρουσόπουλος  παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου και μέλους του Δ.Σ. της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για να αναλάβει ως μέλος Δ.Σ. στην "ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection".

 
10/12/18

Τράπεζα Πειραιώς: Αγορά 100.000 μετοχών από τον Χ. Μεγάλου

 

Η Τράπεζα Πειραιώς (εφεξής «η Τράπεζα»), σε συνέχεια της από 10.12.2018 γνωστοποίησης συναλλαγής προς την Τράπεζα ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και το ν. 3556/2007, ότι ο κ. Χρήστος Μεγάλου του Ιωάννη, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, προέβη την 07.12.2018 στην αγορά 100.000 μετοχών εκδόσεως της Τράπεζας, συνολικής αξίας Ευρώ 98.689,99.


 

Jumbo: Αύξηση των πωλήσεων το  5μηνο

 

Ο Όμιλος JUMBO, τηρώντας πιστά την υπόσχεση που έχει δώσει εδώ και χρόνια, στους μετόχους-συνεταίρους του, για διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, ανακοινώνει σήμερα τις νεότερες εξελίξεις στα μεγέθη και τις κινήσεις των τελευταίων μηνών.

 

Κατά την τελευταία ανακοίνωση, οι μέτοχοι-συνεταίροι είχαν ενημερωθεί πως κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, Ιούλιος 2018- Σεπτέμβριος 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά +6% περίπου. Τα μεγέθη είχαν κυρίως επηρεαστεί από την στασιμότητα των πωλήσεων και των εργασιών στην Ελληνική αγορά.

 

Ο Οκτώβριος αλλά και ο Νοέμβριος παρουσίασαν αυξητική τάση λόγω της βελτιωμένης εικόνας των πωλήσεων των καταστημάτων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου για το διάστημα Ιούλιος 2018- Νοέμβριος 2018 να καταγράψουν αύξηση κατά +8%.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ομίλου, για την τρέχουσα οικονομική χρήση, προβλέπει αύξηση των πωλήσεων μεταξύ +5% και +7%.

 

Όπως κάθε χρόνο, καθοριστικός είναι ο μήνας Δεκέμβριος λόγω της εορταστικής περιόδου και γι' αυτό η διοίκηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει σύντομα νέα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την ολοκλήρωση του τρέχοντος εξαμήνου.

 

Ο όμιλος JUMBO συνεχίζει να επενδύει δυναμικά.

 

Από τον Ιούλιο του 2018, ο Όμιλος έχει προχωρήσει στην λειτουργία δύο καταστημάτων στη Ρουμανία. Το πρώτο λειτούργησε τέλος Σεπτεμβρίου στη περιοχή του Βουκουρεστίου (13.600 τ.μ. περίπου), ενώ στις 12 Νοεμβρίου λειτούργησε ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στο Bacau (12.900 τ.μ. περίπου).

 

Το δίκτυο καταστημάτων JUMBO σήμερα αριθμεί 77 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 12 στη Ρουμανία ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr.

 

Η εταιρεία μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε πέντε χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία).

 

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στη Ρουμανία καθώς και ενός ακόμα καταστήματος στην Βόρεια Ελλάδα.

 

Reuters: Πέντε ερωτήματα των επενδυτών προς της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να τερματίσει επίσημα το χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα στήριξής της, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, με την οικονομία να εξασθενεί, τις εμπορικές συγκρούσεις να σκιάζουν τις προοπτικές και τους μετωπικούς ανέμους - με τη μορφή της Ιταλίας και του Brexit - να παραμένουν στον ορίζοντα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές κοιτάζουν στο επόμενο έτος και τον τρόπο που η ΕΚΤ θα προστατεύσει την Ευρωζώνη από μία μεγάλη επιβράδυνση.

Το Reuters εξετάζει πέντε βασικά ερωτήματα, που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, εν όψει της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για το 2018 που θα δώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Aναλυτικά τα ερωτήματα του Reuters στο δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

1. Με ποιους τρόπους η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την εξασθένιση της οικονομίας;

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να διατηρήσει τη θέση της ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν αρκετά ισχυρές για να της επιτρέψουν να τερματίσει τη σχεδόν τετραετή ποσοτική χαλάρωση (QE). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία:

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό δύο και πλέον ετών τον Νοέμβριο, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2015, όταν η ΕΚΤ εφάρμοσε το QE.

Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα «ψαλιδίσει» αντί να μειώσει πολύ τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που θα ανακοινώσει την Πέμπτη και θα επιμείνει, επί του παρόντος, στην εκτίμησή της ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι «γενικά ισορροπημένοι».

2. Μπορεί η ΕΚΤ να αλλάξει τις προβλέψεις της για τα επιτόκια;

Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία απότομη αποκλιμάκωση των προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων λόγω των ασθενών οικονομικών στοιχείων, των φόβων για εμπορικό πόλεμο και των άστατων αγορών. Οι αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές προβλέπουν μία πιθανότητα περίπου 80% για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) από την ΕΚΤ το επόμενο έτος από 100% πριν από έναν μήνα.

Από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ διατηρεί τη θέση ότι θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για μεγάλο διάστημα του 2019 και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της δείχνουν ότι θα εμμείνει σε αυτή παρά την αύξηση των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

3. Πού είναι η από καιρό αναμενόμενη αύξηση του δομικού πληθωρισμού;

Ο γενικός δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη αυξάνεται εδώ και μήνες με ρυθμό υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο πάνω από το 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, συνεχίζει να απογοητεύει.

Ο δείκτης αυτός - που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ - υποχώρησε στο 1,1% τον Νοέμβριο από 1,2% τον Οκτώβριο. Ένας βασικός δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, καθηλωμένος από τις τιμές του πετρελαίου που έκαναν βουτιά περίπου 30% τους δύο τελευταίους μήνες.

Με το υπόβαθρο αυτό, δεν θα αποτελέσει έκπληξη μία υποβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει την οικονομική ώθηση από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας πετρελαίου και το φθηνότερο αργό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα.

4. Τι θα πει η ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κλίνουν στο να κάνουν μόνο μικρές αλλαγές σχετικά με το πώς η τράπεζα θα επενδύει ξανά τα χρήματα από τα ομολόγα που ωριμάζουν, κρατώντας μεταξύ άλλων ανοικτή τη διάρκεια των αγορών, δήλωσαν πηγές με γνώση της συζήτησης στο Reuters τον Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε πρόσφατα ότι έχουν δίκιο οι αγορές να περιμένουν έναν ακριβέστερο ορισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τις επανεπενδύσεις, καθώς η ΕΚΤ έχει πει έως τώρα ότι θα τις συνεχίσει για μία παρατεταμένη περίοδο.

Οι αγορές βλέπουν τις επανεπενδύσεις να συνεχίζονται για περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αισθάνονται άνετα με τις προσδοκίες αυτές.

5. Είναι η ώρα για πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια;

Ίσως πλησιάζει η ώρα για έναν νέο γύρο φθηνών, πολυετών δανείων στις τράπεζες, που είναι γνωστά ως στοχευμένες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές συναλλαγές (Targeted Long-Term Refinancing Operations ή TLTROs). Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν τρόπους απογαλακτισμού της Ευρωζώνης από το φθηνό χρήμα, ρίχνοντας ιδέες όπως έναν νέο γύρο TLTRO και σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα εξακολουθούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, ιδιαίτερα μέσω των TLTROs, περισσότερο από όσο καταθέτουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες με χαμηλή ρευστότητα των χωρών αυτών θα πρέπει να στηρίζονται στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες ρευστότητας της ΕΚΤ όταν λήξουν τα TLTROs.

Επειδή αυτό θα ωθούσε ανοδικά το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού, το οποίο συνδέεται σήμερα με το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ που είναι αρνητικό, εντείνεται η συζήτηση για έναν νέο γύρο TLTROs. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανοικτοί να συζητήσουν έναν νέο γύρο πολυετών δανείων στις τράπεζες το επόμενο έτος, αν και με διαφορετικούς όρους από τους προηγούμενους, σημείωσαν οι πηγές.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή μόλις αρχίζει και δεν αναμένεται την Πέμπτη μία απόφαση για το θέμα αυτό.

 

 

Νέα δημοπρασία 26 ακινήτων από Τράπεζα Πειραιώς

Σε νέα δημοπρασία για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της προχωρά στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2019 η Τράπεζα Πειραιώς , μέσω του διαδικτυακού της τόπου properties4sale.gr.

Στη δημοπρασία θα διατεθούν 26 ακίνητα από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και κτίρια, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, παραθεριστικές και άλλες περιοχές.

Το πληροφοριακό υλικό για τα ακίνητα, όπως και όλα τα σχετικά έντυπα, είναι αναρτημένα στο properties4sale.gr.

Οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων κυμαίνονται από €20.000 έως €900.000 ενώ υπάρχει ευχέρεια άμεσης αγοράς (buy now). Ταυτόχρονα, δίνεται δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του/των ακινήτων από την Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους. Το properties4sale.gr είναι ανοικτό σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία, όπως περιγράφεται στο site.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και την σταθεροποίηση των τιμών, στην διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Για την Τράπεζα η διαδικασία αυτή, απελευθερώνει ρευστότητα που διοχετεύεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και τα οποία παραμένοντας αναξιοποίητα, σταδιακά απαξιώνονται. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου, συμβάλλει στην επιτυχία της διαδικασίας και ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά.

 

«Κλείδωσε» το χρονοδιάγραμμα για τους λιγνίτες

Στις 15 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί να ολοκληρωθεί και επίσημα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, με την αποστολή από την ελληνική πλευρά επιστολής στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 11 Ιανουαρίου, θα έχει γίνει η ανακήρυξη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ  του προτιμητέου επενδυτή (ή των προτιμητέων επενδυτών) για το προς εκχώρηση χαρτοφυλάκιο. 

Αυτές είναι δύο από τις ημερομηνίες-ορόσημα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», προβλέπει το οριστικό χρονοδιάγραμμα το οποίο κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις φάσεις του διαγωνισμού που απομένουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ενώ τη σύμφωνη γνώμη τους έχουν εκφράσει και οι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά. 

Από σήμερα τα τελικά σχόλια για το SPA

Μάλιστα, με βάση τον εν λόγω «οδικό χάρτη» ο διαγωνισμός μπαίνει από σήμερα στην τελική του ευθεία, καθώς σήμερα ξεκινά ο τελευταίος «γύρος» σχολίων για τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τις προς πώληση μονάδες. Η σύμβαση θα «κλειδώσει» στις 20 Δεκεμβρίου, με σχετική απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. της ΔΕΗ το οποίο θα συνεδριάσει εκείνη την ημέρα. 

Με την οριστικοποίηση του SPA, θα ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, με την προθεσμία υποβολής τους να λήγει στις 7 Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξουν την ίδια ημέρα. Όπως είναι γνωστό από το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση, μαζί με τις προσφορές των υποψήφιων επενδυτών, στην ίδια συνεδρίαση το Δ.Σ. της επιχείρησης θα ανοίξει και τη μελέτη του πιστοποιημένου διεθνούς ανεξάρτητου εκτιμητή, η οποία θα προσδιορίζει το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). 

Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτή την ανεξάρτητη εκτίμηση, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές, με τη διορία υποβολής τους να ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου. Με βάση τις βελτιωμένες προσφορές, μία ημέρα αργότερα, το Δ.Σ. θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ώστε στις 15 Ιανουαρίου να ενημερωθεί και επίσημα η Κομισιόν για τη συμμόρφωση της χώρας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, η οποία αποτέλεσε και την αιτία για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης. 

Υπενθυμίζεται πως η τελική φάση του διαγωνισμού έχει λάβει δύο παρατάσεις, με ισάριθμες παρατάσεις της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, χωρίς πάντως να έχει μετατεθεί σημαντικά η ολοκλήρωσή του. Έτσι, με βάση το οριστικό χρονοδιάγραμμα της τελικής φάσης, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, τη στιγμή που ο στόχος από την έναρξη της αποεπένδυσης (πέρυσι τον Μάρτιο) ήταν οι αγοραστές που θα προκύψουν από τη διαδικασία να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου την εμπορική εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου που θα αποκτήσουν. 

Το αίτημα για παράταση δεσμευτικών προσφορών

Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως η θέση της ΔΕΗ ήταν πως η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα έπρεπε να μετατεθεί για αρκετά αργότερα, περί τα μέσα Φεβρουάριου, με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης να αποκαλύπτουν την περασμένη εβδομάδα πως η επιχείρηση έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΝ, κοινοποιώντας την και στην Κομισιόν. 

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η μεγαλύτερη παράταση είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί σαφές «σήμα» από τις Βρυξέλλες για τη δυνατότητα αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, με δεδομένο ότι όπως ανέφεραν η Κομισιόν δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση για να συμπεριληφθεί στο SPA η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων κατά την πρώτη διετία λειτουργίας υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τους υποψήφιους επενδυτές. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφές τι περιλαμβάνει το προτεινόμενο SPA, για το οποίο όπως προαναφέρθηκε ξεκινά από σήμερα η υποβολή των τελικών σχολίων. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως, επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, κύκλοι του ΥΠΕΝ εξέφραζαν την εκτίμηση πως ήταν θέμα ημερών να επέλθει συμφωνία με την Κομισιόν για τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν πως οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται πως είναι απαραίτητη για την επιτυχία του διαγωνισμού η ύπαρξη ενός μηχανισμού αντιστάθμισης ρίσκου, παρόλο που ενδεχομένως αυτός να μην αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες. 

 

Ο Ευαγ. Μυτιληναίος θα βραβευθεί στο 20ό φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos S.A., Ευάγγελος Μυτιληναίος, θα βραβευθεί στο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη αύριο Δευτέρα. Στον κ. Μυτιληναίο θα απονεμηθεί το "2018 Capital Link Hellenic Leadership Award" για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου του φόρουμ, στο New York Yacht Club. Τον κ. Μυτιληναίο θα προλογίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metropoulos & Company, Ντιν Μητρόπουλος.

Κύριος ομιλητής του δείπνου θα είναι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ενώ θα παρευρεθούν και οι Έλληνες υπουργοί που θα συμμετάσχουν στο φετινό 20ό Επενδυτικό Φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link.

Στο πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο - ο οποίος θα είναι και ο Κεντρικός Ομιλητής στο γεύμα του Συνεδρίου - συμμετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, Γιώργος Τζιάλλας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείο Εξωτερικών και μέλος του Δ.Σ. του Enterprise Greece, Γιάννης Μπράχος και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Capital Link, Νίκος Μπορνόζης, το Συνέδριο φέτος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή για την Ελλάδα, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία και το Κυβερνητικό πρόγραμμα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις.

Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν ε στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

 
09/12/18
 

Στη Νέα Υόρκη ο Τσακαλώτος -Επαφές με επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να συμμετάσχει στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link (9-11 Δεκεμβρίου 2018), στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου (13.15-14.45- τοπική ώρα) ο υπουργός Οικονομικών θα απευθύνει κεντρική ομιλία.

Αμέσως μετά ακολουθεί συνέντευξη Τύπου στις (14.45-15.15 τ.ώ.) στον χώρο του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

 
08/12/18
 

Νέες Μεγάλες απώλειες στη Wall Street & Πόσο χάνουνε οι βασικοί δείκτες από τα ιστορικά τους υψηλά (και υψηλά έτους)

Tο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε μεγάλη πτώση κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, κυρίως λόγω της υποχώρησης των μετοχών των τεχνολογικών και των μεγάλων ιντερνετικών εταιρειών, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρησή του από τον περασμένο Μάρτιο, χάνοντας 62,86 μονάδες ή 2,33%, για να κλείσει στις 2.633,09 μονάδες.

Υψηλότερη, στο -3,05%, ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που απώλεσε 219,01 μονάδες και έκλεισε στις 6.969,25 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 559,33 μονάδες (-2,24%) και έκλεισε στις 24.388,34 μονάδες.

Και για τους τρεις δείκτες, η εβδομάδα που έκλεισε ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Μάρτιο: οι απώλειες για τον Dow Jones έφτασαν το 4,50%, για τον Nasdaq το 4,93% και για τον S&P 500 το 4,61%.

«Στην αγορά επικρατεί πλήρης σύγχυση λόγω της υπόθεσης της σύλληψης της «κληρονόμου» του κινεζικού κολοσσού Huawei που απειλεί τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις», σχολίασε ο Τομ Κάχιλ, αναλυτής στη Ventura Wealth Management.

Και κάπως έτσι, διευρύνονται οι απώλειες της Wall Street από τα υψηλά έτους και ιστορικά υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση του S&P 500 και από τα υψηλά των 2.940.91 μονάδων, ο δείκτης καταγράφει απώλειες 10,44%. Οι αντίστοιχες απώλειες στην περίπτωση του Dow και από τα υψηλά των 26.951 μονάδων είναι 9,5%. Τέλος, στον Nasdaq και από το ιστορικό υψηλό των 8.133 μονάδων, ο τεχνολογικός δείκτης καταγράφει απώλειες 14,3%.

 
07/12/18

Μεγάλη άνοδος των εξαγωγών τον Οκτώβριο - Αισιοδοξία για νέο ρεκόρ εξωστρέφειας

 

«Με ορμή μπήκαν στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι ελληνικές εξαγωγές, καταγράφοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 24% τον Οκτώβριο του 2018. Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δημιουργεί αισιοδοξία για την επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας. Στον αντίποδα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί η ενίσχυση των εισαγωγών, κάτι που επαναφέρει στο επίκεντρο την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής».  

      Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Οκτώβριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 603,6 εκατ. ευρώ ή κατά 24% και ανήλθαν στα 3,12 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 11,7% ή κατά 210,4 δισ. ευρώ και έφθασαν στα 2,01 δισ. ευρώ από 1,80 δισ. ευρώ.

 

      Παρόμοια είναι η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,17 δισ. ευρώ ή κατά 17,6% και ανήλθαν σε 27,78 δισ. ευρώ από 23,61 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 18,34 δισ. ευρώ από 16,40 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,94 δισ. ευρώ ή κατά 11,8%.

      Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Οκτώβριο του 2018, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 590,2 εκατ. ευρώ ή κατά 12,5% και ανήλθαν σε 5,32 δισ. ευρώ έναντι 4,73 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,73 δισ. ευρώ από 3,52 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 206,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%.

      Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 4,42 δισ. ευρώ ή κατά 10,5%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 46,42 δισ. ευρώ έναντι 42 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 33,36 δισ. ευρώ από 32,08 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,27  δισ. ευρώ ή κατά 4%.

      Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 κατά 13,4 εκατ. ευρώ, ή κατά -0,6%, στα -2,206 δισ. ευρώ από -2,219 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -1,715 δισ. ευρώ από - 1,719 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά -3,6 εκατ. ευρώ, ή κατά -0,2%.

      Στο δεκάμηνο του 2018 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 252,8 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%, στα -18,65 δισ. ευρώ από -18,39 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το ενθαρρυντικό είναι ότι χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -15,01 δισ. ευρώ από -15,68 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 670,5 εκατ. ευρώ, ή κατά -4,3%.  

      Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

      Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Οκτώβριο του 2018, παρατηρείται άνοδος προς όλους τους προορισμούς. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη τόσο προς τις χώρες της ΕΕ (+17,4%) όσο και προς τις τρίτες χώρες (+31,9%). Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις χώρες της ΕΕ κατά 12,8% και προς τις τρίτες χώρες κατά 9,6%.

      Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό διαμορφώθηκε στο 51,5% από 54,4% τον Οκτώβριο του 2017 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε σε 48,5% από 45,6% τον Οκτώβριο του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 65,3% και προς τις τρίτες χώρες στο 34,7%.

      Τα αντίστοιχα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, δείχνουν ότι το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε στο 52,5% από 54,5% τον ίδιο διάστημα του 2017 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες ανήλθε σε 47,5% από 45,5% το 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 68,3% και προς τις τρίτες χώρες στο 31,7%.  

      Η πορεία ανά κλάδο

      Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Οκτώβριο του 2018 όλοι οι κλάδοι ήταν ανοδικοί πλην των πρώτων υλών (-7,6%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (-15,5%). Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι των λαδιών (+110,2%) των πετρελαιοειδών (+58,3%), των μηχανημάτων (+32,9%) και των χημικών (+23,4%).

      Όσον αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2018 όλοι οι κλάδοι εμφανίζονται με ανοδικές τάσεις πλην του κλάδου των ποτών & καπνού που καταγράφουν μικρή μείωση (-1,1%). Τη μεγαλύτερη αύξηση για αυτό το διάστημα, παρουσίασαν οι κλάδοι των λαδιών (+40,3%) των πετρελαιοειδών (+31,6%), των βιομηχανικών (+14,6%), των μηχανημάτων (+13,9%) και των χημικών (+13,2%).

 

 

Intralot: Συμβόλαιο με Nederlandse Loterij

Στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με την Nederlandse Loterij, τον διαχειριστή της ολλανδικής κρατικής λοταρίας και πολλών άλλων εμπορικών σημάτων τυχερών παιχνιδιών, προχώρησε η Intralot, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην παροχή Κεντρικού Συστήματος και την εγκατάσταση τεχνολογικών λύσεων από την Intralot σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης της Nederlandse Loterij με μετάβαση κατά τη διάρκεια του 2019.

Η Nederlandse Loterij δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016 από την συγχώνευση των Nederlandse Staatsloterij, Lotto, Toto, Eurojackpot, Miljonenspel, Lucky Day και Krasloten. Αποστολή της είναι να επενδύει για μια ευτυχέστερη και υγιέστερη κοινωνία μέσω της συνεισφοράς σημαντικών μεριδίων ύψους 37% των εσόδων της σε εθνικούς αθλητικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Το υπόλοιπο 63% αποδίδεται στο Δημόσιο Ταμείο της Ολλανδίας. 

Ομολογιακό έως 11 εκατ. ευρώ από Flexopack

Την έκδοση ενός ή/και περισσοτέρων κοινών ομολογιακών δανείων, ποσού μέχρι 11 εκατ. ευρώ συνολικά, με ιδιωτική τοποθέτηση, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Flexopack AE».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο σχεδιαζόμενος προορισμός των προς σύναψη κοινών ομολογιακών δανείων είναι ο ακόλουθος: ποσό 7.250.000 ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού και ποσό 3.750.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των εν γένει επιχειρηματικών σκοπών και σχεδίων της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, με την αυτή ως άνω ομόφωνη απόφασή της, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων παρείχε προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τη ρητή και ειδική εντολή και εξουσιοδότηση να καθορίσει τους όρους των εν λόγω δανείων, να προβεί στην κατάρτιση και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και εγγράφων εν γένει, καθώς και στη διενέργεια όλων των πράξεων, δηλώσεων και δικαιοπραξιών, οι οποίες κρίνονται σκόπιμες, αναγκαίες, κατάλληλες και ενδεδειγμένες, για την προσήκουσα υλοποίηση και ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας εντός του προαναφερομένου κανονιστικού πλαισίου.

 

 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνησε το πρόγραμμα Roots για τη στήριξη των ΜμΕ

Την έναρξη του προγράμματος Roots που στοχεύει στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τη συνέντευξη τύπου τίμησε με την παρουσία του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt.

Το Roots είναι μια πρωτοβουλία ανάδειξης ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.

Το πρόγραμμα αφορά στην εξοικείωση ΜμΕ με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστηρίου, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου.

Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόντων εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού.

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι, «Η πρωτοβουλία Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του περσινού SelectUSA Summit και του ετήσιου Road Show στην Αμερική. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο βήμα που θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην Ελληνική αγορά, και αγγίζει θέματα που είχαμε τονίσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και που θα αποτελέσουν κομμάτι του Στρατηγικού Διαλόγου που έχουμε προγραμματίσει για τις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα περαιτέρω, ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Global Entrepreneurship Summit τον επόμενο χρόνο στην Ολλανδία, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα του προγράμματος Roots και το Χρηματιστήριο Αθηνών για αυτή την πρωτοβουλία».

O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Μπράχος, επισήμανε το ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως ενός ισχυρού διαύλου επικοινωνίας, των προτάσεων των ελληνικών εταιρειών που θα αναδειχθούν μέσα από το πρόγραμμα, με τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο της διασποράς. Το Υπουργείο Εξωτερικών, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό του με τους επιχειρηματίες της διασποράς, στοχεύει στην ανάδειξη του προγράμματος Roots και της εγχώριας επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνέργειες και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη στην παρούσα συγκυρία.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της νέας γενιάς εταιρειών στην απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές: «Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο αφενός στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, που θα εμπιστευτούν και πάλι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επενδύσουν σε ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Για όλους εμάς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Roots, στόχος είναι να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που διαθέτει δυνατότητες, συγκριτικό πλεονέκτημα και αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο, με μεγάλες επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις, θεσμικούς παράγοντες από την κεφαλαιαγορά και κορυφαία εξειδικευμένα στελέχη, ώστε να βελτιώσουν την οργάνωσή τους, να υιοθετήσουν πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην κεφαλαιαγορά. Δεδομένων των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον στρατηγικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της ανασύνταξης του ελληνικού παραγωγικού ιστού».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι: «Το Roots αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να κρατήσει στην Ελλάδα τις ιδέες και τις προοπτικές των αξιόλογων επιχειρήσεων μέσω της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της προβολής τους στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Παράλληλος στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας και της χώρας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφερόμενος στην έναρξη του προγράμματος Roots δήλωσε: «Πρωταρχικός σκοπός του Roots είναι να διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς. Εμείς οι συντελεστές του προγράμματος είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των corporate champions και των advisors του προγράμματος και μαζί θα στηρίξουμε τη μεγέθυνση και την αποτελεσματικότητά του λειτουργώντας σαν συνεκτικός ιστός. Θέλουμε οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση για τις ευχέρειες εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς ώστε να εξασφαλίζουν προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους πρωτοβουλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των Corporate Champions (κ.κ. Σπύρος Κοκκόλης, Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., Ιάκωβος Καργαρώτος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, Στέφανος Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Τάκης Κανελλόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Άλκης Αλεξάνδρου, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ,) και των Advisory Partners (κ.κ. Λουκάς Δέδες, Πρόεδρος CFA Society Greece, Βασίλης Καφάτος, Strategy & Operation Partner DELOITTE και Θανάσης Ξύνας, Partner GRANT THORNTON), οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα, το ρόλο τους και τις προσδοκίες τους από αυτό.

Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ROOTS

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κοινή προσπάθεια που αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Την κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα υποστηρίζει ένας μέντορας, που θα την βοηθήσει να τελειοποιήσει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της πρότασης, και ένας επενδυτικός σύμβουλος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και επενδυτικής πρότασης που θα απευθύνει στους επενδυτές.

Το πρόγραμμα έχει διαρθρωθεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπου αυτές κριθούν απαραίτητες στους εξής τομείς:

α) realistic business plan

β) βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση

γ) επικοινωνία των επενδυτικών προτάσεων

δ) την ουσιαστική συμβολή της εταιρικής διακυβέρνησης στην αποτελεσματική διοίκηση μιας πολυμετοχικής εταιρείας.

Το ρόλο του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Advisory Partners, και κορυφαίες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα ως Corporate Champions.

Οι συνεργάτες του Roots αξιοποιούν την εμπειρία, το κύρος και τους πόρους τους για να μεταφέρουν τεχνογνωσία, να προάγουν την καινοτομία και να υποστηρίξουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Οι Corporate Champions που στηρίζουν το πρόγραμμα στην παρούσα φάση είναι οι εταιρείες EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΕΜΕΣ, ΤΙΤΑΝ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Η GRANT THORNTON και η DELOITTE είναι οι Advisory Partners που θα στηρίξουν τις εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης τους. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ανοικτή πρόσκληση υποβολής αίτησης προς εταιρείες που πιστεύουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, η υλοποίηση της οποίας θα διαμορφώνει την προοπτική κλιμάκωσης της ανάπτυξής τους.

Οι εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Στόχος είναι να αξιολογηθούν και να αναδειχθούν επενδυτικές προτάσεις που επιδιώκουν την επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών που αξιοποιούν την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η επιτυχής κατάληξη κάθε μιας επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, μέσω της κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος Roots (https://www.roots-program.com/).

Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει τη φόρμα αίτησης και θα ενημερώνεται με τις πιο επίκαιρες πληροφορίες για το πρόγραμμα, και τις σημαντικές ημερομηνίες. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται από 14 Δεκεμβρίου 2018 στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα.

 

Αποχωρεί από τη Eurobank η Χριστίνα Θεοφιλίδη

Την αποχώρηση της κυρίας Χριστίνας Θεοφιλίδη, Γενικής Διευθύντριας Προϊόντων Retail Banking και μέλους της Διοικητικής Επιτροπής της Τράπεζας, ανακοίνωσε η Eurobank με ανακοίνωσή της.

Η αποχώρηση θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2018. Στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση της Eurobank ευχαριστεί θερμά την κα Θεοφιλίδη για την πολύχρονη παρουσία της και την προσφορά της στον Όμιλο Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, προς αντικατάσταση της Νέλλης Τζάκου, η οποία αποχωρεί από τον όμιλο μετά την εμπλοκή της στην υπόθεση των συναλλαγών με κινεζικές κάρτες σε POS που είχαν χορηγηθεί στον επιχειρηματία Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

 
06/12/18

Στόχος για το Χ.Α. η παραμονή υψηλότερα των 640 – 650 μονάδων, με πιέσεις λόγω διεθνών αγορών

 

Με τις διεθνείς αγορές να έχουνε και σήμερα μια κακή εικόνα, λόγω της όξυνσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας (στο -1,95% ο DAX – πτώση 1,5% δείχνουν τα Futures για τη Wall Street), απώλειες καταγράφονται και στο Χ.Α., αν και η μέχρι τώρα εικόνα κρίνεται ικανοποιητική. Χαμηλός τζίρος και ελεγχόμενες απώλειες, με ελπίδες όπως χθες ότι οι απώλειες θα απορροφηθούν προς το κλείσιμο. Και σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για το Χ.Α. είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 640 – 650 μονάδων (τρέχουσα τιμή στις 11:37, 650,99 μονάδες, -0,90%).

 

 

 

Alpha Bank: Τα κρίσιμα επίπεδα με τα οποία δεν πρέπει να χάσει επαφή η μετοχή

 

Στα 1,318 ευρώ βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank το πρωί της Πέμπτης. Και είναι σημαντικό από άποψης τεχνικής ανάλυσης η μετοχή να μη χάσει την επαφή με τα επίπεδα των 1,341 – 1,342 ευρώ. Και αυτό γιατί οι επόμενες στηρίξεις είναι σημαντικά χαμηλότερα, στα επίπεδα των 1,21 – 1,23 ευρώ. Τώρα με βάση την επιστροφή υψηλότερα των 1,341 – 1,342 ευρώ, η εικόνα βελτιώνεται, με αισιοδοξία για τη συνέχεια και επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,50 – 1,515 ευρώ.

 

 
05/12/18

Πολύ καλά σημάδια στο Χ.Α. (μέχρι στιγμής)

Μέχρι στιγμής (στις 12:34), μια αρκετά καλή εικόνα έχει και πάλι το Χ.Α, με δεδομένο ότι ξεκίνησε -1,5% (μετά τη μεγάλη πτώση της Wall Street), αλλά και ότι και η Ευρώπη από το πρωί βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο, αν και εκεί η εικόνα βελτιώνεται σχετικά και εδώ (ο DAX από -1,5% το πρωί, τώρα βρίσκεται στο -0,81%). Και αυτή τη στιγμή ο ΓΔ καταφέρνει να απορροφήσει όλες τις απώλειες και να βρίσκεται στο +0,01% στις 12:48. Και πάνω από όλα και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια στο GFF, ο ΓΔ έχει καταφέρει να βρίσκεται υψηλότερα των καθοριστικών 640 – 650 μονάδων, με το πρωινό χαμηλό ημέρας να είναι οι 646,83 μονάδες.   

 

Alpha Bank: Στο 6,15% το ποσοστό της BlackRock

Τα δικαιώματα ψήφου της BlackRock σύμφωνα με ανακοίνωση της Αlpha Bank αντιστοιχούν πλέον στο 6,15%.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Alpha Bank A.E. (η "Τράπεζα") ενημερώνει, κατ’ εφαρμογή του Ν. 3864/2010, ότι η BlackRock, Inc., κατόπιν της από 4.12.2018 σχετικής γνωστοποιήσεώς της, κατέχει έμμεσα από την 3.12.2018
δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία παρέχουν δικαίωμα αποκτήσεως μετοχών που ενσωματώνουν δικαιώματα ψήφου, σε ποσοστό άνω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης.

 
04/12/18
 

ΕΛΠΕ: Σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα της Ελλάδας

 

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα της Ελλάδας, ισχύος 8,99 μεγαβάτ έθεσε σε λειτουργία η «ΑΤΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», θυγατρική της «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας. 

 

Το έργο θα παράγει ετησίως περί τις 13.000 MWh πράσινης ενέργειας, που καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες τουλάχιστον 4.000 νοικοκυριών ενώ με τη λειτουργία του θα αποφευχθεί η έκλυση περίπου 15.000 τόνων CO2 τον χρόνο.

 

Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 140 στρεμμάτων και αποτελείται από 27.260 φωτοβολταϊκές γεννήτριες (πλαίσια). Η κατασκευή του έγινε από την εταιρεία JUWI Hellas AE, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 και ολοκληρώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σημαντικός αριθμός εταιρειών, αλλά και εργαζομένων που απασχολήθηκαν για την κατασκευή και ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού σταθμού, προήλθαν από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. 

 

Το σύστημα συμμετείχε επιτυχώς στον δημόσιο πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016 της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και συνδέθηκε ήδη με το δίκτυο, ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία είχε τεθεί από τις 17 Οκτωβρίου 2018.

 

Σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, επεσήμανε: «Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, για ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ».

 

Από την πλευρά του ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Δ/ντης Ανάπτυξης και Λειτουργίας της «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΤΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», τόνισε: «Στο έργο αυτό, που είναι το μεγαλύτερο του χαρτοφυλακίου της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, εφαρμόσαμε σημαντικές καινοτομίες και στον σχεδιασμό και την  κατασκευή του. Το χαρτοφυλάκιο των πλέον των 200 MW φωτοβολταϊκών μας έργων, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για τα επόμενα χρόνια ».

 

ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ: Αύξηση κερδών μετά από φόρους 52,8% στο εννεάμηνο 2018

Ενισχυμένα εμφανίζονται και στο εννεάμηνο του 2018 τα μεγέθη της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνεπής υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου οδήγησε σε αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ και τα ανεμολογικά δεδομένα υπήρξαν ευνοϊκά. 

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου των εταιρειών της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ για την περίοδο από 1.1.2018 έως 30.9.2018, όπως αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS), καταγράφεται αύξηση 21,4% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών που διαμορφώνεται στα 42,7 εκατ. ευρώ, από 35,2 εκατ. ευρώ τους εννέα πρώτους μήνες του 2017. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 33,0 εκατ. ευρώ, έναντι 25,3 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 30,7%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 35,8%, σε 23,0 εκατ. ευρώ από 16,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα αποδιδόμενα στη μητρική κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 10,4 εκατ., αυξημένα κατά 52,8%, και τα κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,1254 έναντι 0,0821 ευρώ για τους εννέα πρώτους μήνες του 2017.

Ο καθαρός δανεισμός (σύνολο δανείων μείον ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, δεσμευμένες καταθέσεις και χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση βραχυπρόθεσμα) σε ενοποιημένο επίπεδο αυξήθηκε σε 186,4 έναντι 172,3 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2017, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας της περιόδου 2018-2020.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,5 εκατ. ευρώ έναντι 34,1 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2017. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, έναντι 26,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ έναντι 18,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν οριακή μείωση (8,9 εκατ. έναντι 9,0 εκατ.) και τα ανά μετοχή κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,1082 ευρώ έναντι 0,1089 ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ στις 30.09.2018 ήταν 289,10 MW, τα οποία αφορούν σε δεκαοχτώ (18) αιολικά πάρκα 282,15 MW, ένα (1) μικρό υδροηλεκτρικό έργο 4,95 MW και ένα (1) φωτοβολταϊκό έργο 2,00 MWp. 

Σήμερα, το αιολικό πάρκο Επέκταση Τετράπολις (6,4 MW) βρίσκεται σε "commissioning", αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ σε 295,5 MW, και πέντε (5) αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 195,6 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, ένα (1) εκ των οποίων (Επτάδενδρος, 28,8 MW), προκρίθηκε στους διαγωνισμούς που διοργάνωσε η ΡΑΕ τον Ιούλιο 2018. Για όλα τα εν λόγω αιολικά πάρκα έχουν υπογραφεί συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του Ν. 4414/2016 (Feed-in-Premium), με εξαίρεση αυτό του Επτάδενδρου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο σύναψης σύμβασης σύνδεσης και εν συνεχεία θα υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, επίσης υπό το ίδιο καθεστώς.

 

Ελληνικά Καλώδια: Σύμβαση 44 εκατ. ευρώ για έργο διασύνδεσης στο Βέλγιο

 

Η Seamade NV ανέθεσε στην κοινοπραξία Tideway – Ελληνικά Καλώδια σύμβαση με-το-κλειδί-στο-χέρι συνολικής αξίας περίπου 44 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου Seamadeμε το δίκτυο του Βελγίου.

 

Το όνομα Seamade αφορά δύο υπεράκτια έργα στα αιολικά πάρκα Mermaid και Seastar, στο Βέλγικο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 50 χιλιόμετρα ανοικτά της ακτής του Bελγίου, από την εταιρία Seamade NV, μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών Otary (70%), Electrabel (17,5%), και Eneco Wind Belgium SA (12,5%).

 

Το αιολικό πάρκο Seastar θα έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 246 MW, ενώ το αιολικό πάρκο Mermaid θα έχει παραγωγική δυναμικότητα μεταξύ 232 με 266 MW. Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της κοινοπραξίας Seamade NV και της κοινοπραξίας Tideway – Ελληνικά Καλώδια αφορά στον σχεδιασμό και παραγωγή περίπου 30 χιλιομέτρων καλωδίων 220 kV και για τα δύο αιολικά πάρκα, την υποβρύχια εγκατάσταση των καλωδίων και τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το δίκτυο του Βελγίου.

 

ΔΕΗ: Ομόλογο 400-500 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019

Ομόλογο, ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζει να εκδώσει η ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της διοίκησης επιχείρησης, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ήδη, η ΔΕΗ ανήγγειλε την έξοδο στις αγορές με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των προοπτικών της.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως έχει μεγαλύτερη σημασία η διασφάλιση της ρευστότητας από το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό επιτόκιο, τονίζοντας πάντως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων που έχουν προσληφθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο το ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι αυξημένο.

Σε ερώτηση για το θέμα των τιμολογίων τόνισε πως ενδεχόμενη αύξηση δεν λύνει το θέμα της ρευστότητας, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα, ενώ υπογράμμισε πως η ΔΕΗ εργάζεται συστηματικά με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει η μίνιμουμ επιβάρυνση. Υπεραμύνθηκε πάντως της απόφασης να χρεώνονται στο εξής με ένα ευρώ η έκδοση εντύπου λογαριασμού (με στόχο να στραφούν οι πελάτες στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς)για την οποία διατύπωσε ενστάσεις ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Αναφορικά με το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας που έθεσε πρόσφατα επισήμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, τονίζεται ότι αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που υφίστανται σε σχέση κυρίως με τον μηχανισμό αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος. Διαφορετικά επισημαίνεται ο κίνδυνος για χαμηλή συμμετοχή ή και χαμηλό τίμημα.

Τέλος, η ίδια πηγή της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η Χαλυβουργική δεν είναι πλέον πελάτης της επιχείρησης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει άμεσα και για την ΛΑΡΚΟ.

 
03/12/18

Αποχωρεί από την Πειραιώς ο COO Γιώργος Πουλόπουλος

Με εσωτερικό σημείωμα στο εσωτερικό του οργανισμού, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωση πως από το 2019 αποχωρεί από την Τράπεζα Πειραιώς  ο Γιώργος Πουλόπουλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα Chief Operating Officer τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Σημειώνεται πως ο Γ. Πουλόπουλος εκτελεί τα καθήκοντα του από τον Ιούνιο του 2016, λίγους μήνες πριν η διοίκηση της τράπεζας περάσει στον Xρήστου Μεγάλου.

 

Ελλάκτωρ: Αύξηση στις ενοποιημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο Αλλά και αύξηση ζημιών ….

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη της ανακοίνωση στο site του Χ.Α., έμφαση στην αναδιοργάνωση του ομίλου Ελλάκτωρ έδωσε η νέα διοίκηση Καλλιτσάντση κατά τις πρώτες 100 ημέρες με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία το 2019, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

 

"Η επιτακτική ανάγκη οργανωτικής και λειτουργικής αλλαγής στον κλάδο της Κατασκευής με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, επιβεβαιώνεται πλήρως από τις επιπτώσεις που είχαν τα έργα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και το τρίτο τρίμηνο στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Έχουμε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα στις διεθνείς μας δραστηριότητες ώστε η εστίαση να μην είναι μόνο στο ανεκτέλεστο, αλλά και στη μελλοντική κερδοφορία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε στοχεύουν στο να διασφαλίσουν πως εφεξής η Κατασκευή δεν θα αντισταθμίζει την κερδοφόρα απόδοση των άλλων δραστηριοτήτων μας. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εδώ και τέσσερις μήνες έχει εκκινήσει μία διαδικασία ανασυγκρότησης, με τη Διοίκηση να υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλες τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον Ιούλιο του 2018. Αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε προκειμένου ο Όμιλος να μπορεί να επιστρέψει και πάλι μακροχρόνια αξία στους μετόχους" δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

 

Τα μεγέθη 

 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 1,4% και διαμορφώθηκε σε € 1,381 δισ. έναντι € 1,362 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι τομείς με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ήταν τα Αιολικά (+21%), οι Παραχωρήσεις (+10%) και το Περιβάλλον (+5%). Μείωση 0,7% και 2% καταγράφηκε στον κύκλο εργασιών της Κατασκευής και της Ανάπτυξης Ακινήτων, αντίστοιχα, το υπό εξέταση διάστημα σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017.

 

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 59,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, έναντι € 125,4 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ήταν ζημίες € 16,8 εκατ., έναντι κερδών € 47,6 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες € 77,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών € 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα ήταν ζημίες € 102,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών μετά τους φόρους € 27,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2018 για τον Όμιλο περιλαμβάνουν τα παρακάτω ποσά με αρνητική επίδραση συνολικού ύψους € 160 εκατ., εκ των οποίων τα € 10 εκατ. αφορούν σε πρόβλεψη για παρακρατούμενους φόρους από τη δραστηριότητα των παραχωρήσεων, ενώ τα εναπομείναντα € 150 εκατ. προέρχονται από τη δραστηριότητα της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ) στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

 

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, τα μεγέθη φανερώνουν:

 

-το οργανωτικό και λειτουργικό πρόβλημα της Άκτωρ εκτός συνόρων στον τομέα της κατασκευής

 

-οι ζημιές στην Κατασκευή προέρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια και αντιστάθμισαν πλήρως τη θετική απόδοση όλων των άλλων δραστηριοτήτων.

 

- οι παραχωρήσεις, η θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και η Ηλέκτωρ καταγράφουν ισχυρή απόδοση.

 

- η ενίσχυση της συμμετοχής κατά 6,5% στην Αττική Οδό είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική της Ελλάκτωρ που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων. Η Αττική Οδός κατέγραψε αύξηση κυκλοφορίας 4% στο εννεάμηνο, ενισχύοντας τις ταμειακές ροές. 

 

-Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εγκατεστημένης ισχύος της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος καταγράφηκε υψηλότερο EBITDA (+27%). Στο εννεάμηνο η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 289MW, σήμερα έχει φτάσει τα 296MW κι άλλα 195ΜW βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

 

- Η Ηλέκτωρ προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μπορεί να επεξεργαστεί έως 120.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον τον χρόνο και να αντιστρέψει πρόβλεψη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

-Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου Smart Park επεκτείνοντας τα παρόντα 36.500 τ.μ. κτηρίων σε συνολικά 50.000 τ.μ. και διπλασιάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων και των χώρων εστίασης. Ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για σχεδόν το 50% των χώρων της επέκτασης. 

 

Οι 100 πρώτες ημέρες 

 

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της εταιρείας, κατά τις πρώτες ημέρες διοίκησης Καλλιτσάντση:

 

- έμφαση έχει δοθεί  στην καταγραφή κι αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στην Κατασκευή.

 

-Έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου της κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και ρίσκου. 

 

- Στην Άκτωρ έχει αντικατασταθεί το σύνολο των διευθυντικών στελεχών στα Κεντρικά (Διευθύνων Σύμβουλος, Οικονομικός Διευθυντής, Νομικός Σύμβουλος), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αλλαγές και σε υπεύθυνους έργων στα Βαλκάνια. 

 

- Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, στη Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν συμμετέχει πλέον κανένα πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή σε ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια. 

 

-Έχει διοριστεί Επιχειρησιακός Διευθυντής ειδικά για την ΑΚΤΩΡ που υποστηρίζεται από task force, το Νομικό Σύμβουλο, τον Οικονομικό Διευθυντή και εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο.  

 

Σημειώνεται ότι η Άκτωρ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία υποδομών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%, διαθέτει ανεκτέλεστο 1,6 δισ. ευρώ κι επιπλέον έργα 166 εκατ. ευρώ μετά τις 30.09.18.

 

Επίσης, σε επίπεδο ομίλου, έχουν ήδη αρχίζει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης με υποστήριξη ειδικού εξωτερικού συμβούλου και την επίβλεψη του Προέδρου της Ελλάκτωρ, κ. Γιώργου Προβόπουλου. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές και στα 21 Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών του Ομίλου. 

 

Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος Μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, καθίσταται πλέον ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος αυτής "δεδομένης της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας του αυτούς τους τέσσερις μήνες στην προσπάθεια για αναδιάταξη της Άκτωρ" όπως σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης. 

 

Κατά τις 100 πρώτες ημέρες, καλύφθηκε το σύνολο σχεδόν των διευθυντικών στελεχών που απουσίαζε σε επίπεδο Ομίλου. Ως εκ τούτου, ορίστηκε νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής Ομίλου που θα είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων και διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση της εταιρικής και οργανωτικής δομής και την αύξηση της αποδοτικότητας.  

 

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Ομιλικής κουλτούρας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας εντός κι εκτός της Ελλάκτωρ  συστάθηκε και στελεχώθηκε Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας, ενώ έχει ήδη επιλεγεί και θα αρχίσει να εργάζεται για την Ελλάκτωρ από τον Ιανουάριο, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου και Διευθυντής Πληροφορικής Ομίλου. Τέλος, θα αρχίσει να εργάζεται για την Άκτωρ εντός Δεκεμβρίου, εμπορικός Διευθυντής. 

 
01/12/18

Καθαρά κέρδη 94 εκατ. ευρώ για την Τρ. Πειραιώς στο εννεάμηνο

Την αποκατάσταση της κερδοφορίας μέσω κινήσεων εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών και του κόστους κινδύνου, πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς στο γ΄ τρίμηνο του 2018.

Όπως ανακοίνωσε τα καθαρά κέρδη μετόχων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν την υπό εξέταση περίοδο σε 94 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

Επιπλέον συνεχίστηκε η εξυγίανση του ισολογισμού, ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες ρευστότητας.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με 500 εκατ. ευρώ, βάση των δεσμεύσεών της έναντι του επόπτη της, μετά τη διεξαγωγή των stress tests.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να μην πληρώσει το κουπόνι για τα μετατρέψιμα ομόλογα μέσω των οποίων ενισχύθηκε με κρατικά κεφάλαια το 2015, ώστε να ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 36 μονάδες βάσης.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στην τράπεζα, βάση της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει τη μη πληρωμή ενός κουπονιού.

Για το 2019 σημείωσε ότι η πληρωμή θα γίνει κανονικά βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ομίλου.

Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση, «το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε ήταν ένα σημαντικό τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς. Επιτύχαμε την επαναφορά της κερδοφορίας του Ομίλου, με 94 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να προστίθενται κατά το 3ο τρίμηνο 2018. Αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε παρά τις αναταράξεις που παρατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τους τελευταίους μήνες».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους μειώσαμε τα NPE κατά περίπου 5,2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τους στόχους μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώσαμε το δείκτη κάλυψης NPE στο 49%. Τις τελευταίες εβδομάδες το ΥπΟικ/ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν δύο σχέδια αντιμετώπισης των υψηλών NPE των ελληνικών τραπεζών. Αν και σε πρώιμο στάδιο, και τα δύο πλάνα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μια συστημική λύση στο ζήτημα των NPE».

Αναφερόμενος στην τράπεζα, τόνισε ότι «κατάφερε ουσιαστική πρόοδο στη βελτίωση της ρευστότητας και του χρηματοδοτικού της προφίλ. Οι εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τη θετική τάση να συνεχίζεται κατά το 4ο τρίμηνο 2018 με περαιτέρω εισροές 0,3 δισ. ευρώ».

Με τον τρόπο αυτό εξήγησε, «εξαλείψαμε τη χρηματοδότηση από τον ELA και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε την αντικατάσταση της χρηματοδότησης από διατραπεζικά ρέπος με χρηματοδότηση από τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μέσω της χρήσης του αποθέματος καλυμμένων ομολογιών μας, σε συνέχεια της επίτευξης των κριτηρίων επιλεξιμότητας της ΕΚΤ κατά τα τέλη του 3ου τρίμήνου, ενώ μέσω αυτής της διαδικασίας στηρίζονται και τα καθαρά έσοδα τόκων».

Αναφερόμενος στο Πλάνο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου, ανέφερε πως εξελίσσεται θετικά, με το 85% των ενεργειών ενίσχυσης κεφαλαίων να έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως επεσήμανε, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο (Amoeba και Arctos).

«Ενισχυμένοι από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις μας στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, αισθανόμαστε σιγουριά ότι θα επιτύχουμε τους Επιχειρησιακούς Στόχους μας για μείωση των NPE κατά 14 δισ. ευρώ στα 13 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς στόχους, ενώ επιταχύνουμε την αποκατάσταση του ισολογισμού μας. Για το οικονομικό έτος 2018, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετική καθαρή κερδοφορία» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

Εξέλιξη βασικών μεγεθών

Τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων και αντιπροσώπευαν το 95% των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά το 3ο τρίμηνο 2018.

Τα βασικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 475 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018, αυξημένα κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των εσόδων τόκων και προμηθειών.

Τα βασικά έσοδα του Ομίλου κατά το 9μηνο 2018 ανήλθαν σε 1.324 εκατ. ευρώ

Τα καθαρά έσοδα τόκων διαμορφώθηκαν στα 346 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018, σχεδόν σταθερά (-1%) έναντι του 2ου τρίμήνου. Η πίεση εμφανίστηκε με την απομόχλευση και ενισχύθηκε με την πρώτη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 στις αρχές του 2018 και τα πρότυπα για την επιμέτρηση της έκθεσης σε δάνεια του Σταδίου 3 (1,3 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα τα χαμηλότερα εκτοκιζόμενα υπόλοιπα.

Η αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων συνέχισε να συντελεί στο μετριασμό της πίεσης: τo κόστος νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στις 62 μ.β. το 3ο τρίμηνο 2018, από τις 65 μ.β. το 2ο τρίμηνο, ενώ η αποδέσμευση από τον ELA συνέβαλε θετικά στα καθαρά έσοδα τόκων (18 εκατ. ευρώ κόστος το 9μηνο 2018 έναντι 120 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2017).

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) διαμορφώθηκε το 3ο 3μηνο 2018 στις 243 μ.β. έναντι 246 μ.β. το 2ο 3μηνο 2018. Κατά το 9μηνο 2018 τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε 1.045 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε NIM 245 μονάδων βάσης.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα 130 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018 και 74% σε τριμηνιαία βάση. Η αύξηση περιλαμβάνει και ποσό 48 εκατ. ευρώ που αφορά έκτακτη προμήθεια λόγω προηγούμενων ποιοτικών επιδόσεων για τις εργασίες γενικών ασφαλίσεων από τη συνεργασία με έναν διεθνή εταίρο.

Η αύξηση οφείλεται επίσης στην αυξημένη συνεισφορά από πιστωτικές κάρτες και εμβάσματα. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών του Ομίλου σε επαναλαμβανόμενη βάση ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκαν στις 57 μ.β. το 3ο τρίμηνο 2018 από 53 μ.β. το 2ο τρίμηνο 2018. Κατά το 9μηνο 2018 τα καθαρά έσοδα προμηθειών ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ

Τα λειτουργικά κόστη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 249 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018, μειωμένα κατά 6% σε τριμηνιαία βάση και σε ετήσια βάση, μείωση η οποία αποδίδεται τόσο στον περιορισμό των εξόδων προσωπικού όσο και των διοικητικών εξόδων.

Το 9μηνο 2018 τα λειτουργικά έξοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση, δηλαδή χωρίς την επίδραση του Προγράμματος Εθελουσίας Αποχώρησης (VES) 2018, μειώθηκαν κατά 6% έναντι του 9μήνου 2017 (745 εκατ. ευρώ έναντι 789 εκατ. ευρώ).

Τα επαναλαμβανόμενα έξοδα προσωπικού το 9μηνο 2018 ήταν μειωμένα κατά 11% σε ετήσια βάση. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, όμως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την επίτευξη μείωσης σε επίπεδο πάνω από 5% για τη χρήση 2018.

Η συνεχής προσπάθεια περικοπής δαπανών σχετίζεται κυρίως με περαιτέρω εξορθολογισμό πόρων, πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, χαμηλότερα διαφημιστικά έξοδα και τη συνολική αποδοτικότητα. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση, ανήλθε στο 54% κατά το 3ο τρίμηνο 2018 και το 9μηνο 2018.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018, σημειώνοντας αύξηση 29% σε τριμηνιαία βάση κυρίως λόγω της έκτακτης προμήθειας από γενικές ασφαλίσεις.

Σε επαναλαμβανόμενη βάση, διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7% σε τριμηνιαία βάση, καθώς η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους υπερέβη την πρόοδο στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την αυξητική συνεισφορά των καθαρών εσόδων από προμήθειες. Στο 9μηνο 2018, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου, ανήλθαν σε 643 εκατ. ευρώ

Οι προβλέψεις δανείων το 3ο τρίμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα 149 εκατ. ευρώ στο ίδιο επίπεδο με το 2ο τρίμηνο 2018, αν εξαιρεθεί η θετική επίπτωση από τις πωλήσεις των 2 χαρτοφυλακίων NPE (Amoeba & Arctos) κατά το 2ο τρίμηνο.

Ο δείκτης προβλέψεων επί των δανείων μετά από προβλέψεις (κόστος κινδύνου) διαμορφώθηκε στις 153 μ.β. για το 3ο 3μηνο 2018 από τις 151 μ.β. το 2ο τρίμηνο 2018 και τις 281 μ.β. το 3ο τρίμηνο 2017. Οι προβλέψεις δανείων του Ομίλου μειώθηκαν στα 461 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2018 από 832 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2017 (-45% σε ετήσια βάση).

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 94 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018 έναντι 24 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο 2018. Ακόμα και μετά από την αφαίρεση της έκτακτης ποιοτικής προμήθειας, τα καθαρά κέρδη του 3ου τρίμήνου 2018 ανήλθαν σε 46 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το 2ο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 123 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2018, αυξημένο έναντι των 43 εκατ. ευρώ κατά το 2ο τρίμηνο. Οι διακοπτόμενες δραστηριότητες το 3ο τρίμηνο του 2018 ήταν ζημιογόνες κατά 27 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της αποεπένδυσης από την Piraeus Bank Bulgaria.

Το 9μηνο 2018 το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη ζημία των 15 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2017.

 

Στα 292,86 εκατ ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της Attica Group το εννεάμηνο του 2018

Η Attica Group, θυγατρική εταιρία του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG), ανακοινώνει ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις του εννεαμήνου 2018 ανήλθαν σε Ευρώ 292,86 εκατ. έναντι Ευρώ 215,46 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά την ίδια περίοδο τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 53,81 εκατ. έναντι Ευρώ 47,75 εκατ. το εννεάμηνο του 2017.

Επισημαίνεται ότι η Attica Group ενοποιεί για πρώτη φορά στη χρήση 2018 την ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. και για περίοδο τεσσάρων μηνών (1.6.2018 - 30.9.2018).

Η άνοδος του κύκλου εργασιών του ομίλου αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη κατά 17% αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή των καυσίμων συνέχισε την ανοδική της πορεία και σε αυτή την περίοδο, αφού είχε προηγηθεί άνοδος κατά 33% το εννεάμηνο 2017 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016.

 
30/11/18

Ερωτήματα στα σχέδια ΤτΕ-ΤΧΣ για τις τράπεζες από την Fitch….

 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch, σχολιάζοντας τις τελευταίες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι προτάσεις της Αθήνας για τον προϋπολογισμό δείχνουν να κάνουν πίσω σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρείται η δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης και συνάδει με τις εκτιμήσεις μας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή, αλλά είναι ασαφές ακόμη το αν θα μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των ρίσκων του τραπεζικού τομέα στον ισολογισμό της κυβέρνησης.

 

Όπως σχολιάζει η Fitch, η Κομισιόν είπε στις 21 Νοεμβρίου ότι η πρόταση προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 «αποτελεί μια ισορροπημένη προσέγγιση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί και οικονομική στόχοι», ενώ ταυτόχρονα στηρίζεται η κοινωνική συνοχή. Ο προϋπολογισμός αντιστρέφει εν μέρει κάποια μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί με βάση το μνημόνιο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, με κυριότερο τις περικοπές του 2019 στις συντάξεις και τις υψηλότερες εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, μειώνει τους φόρους ακινήτων και επιχειρήσεων.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch, οι εν λόγω προσαρμογές είναι σε συνέχεια της ισχυρής δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και της υποεκτέλεσης των δαπανών, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 να διαμορφώνεται στο 4%. Επίσης, οι προβλέψεις για το έλλειμμα και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνονται κοντά στις εκτιμήσεις που είχε καταθέσει ο οίκος στην αξιολόγηση του Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι είναι εφικτή η μερική αντιστροφή πολιτικών, στο πλαίσιο διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές της χώρας.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch, δεν θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί αξιόλογη αλλαγή στη δημοσιονομική στάση της χώρας, αναφέρει η Fitch. Ο προϋπολογισμός θέτει στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019. Το μειούμενο χρέος και τα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, όπως αντανακλάται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά δυο βαθμίδες στο ΒΒ- τον Αύγουστο.

 

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός αναδεικνύει τις πολιτικές προκλήσεις που αναμένεται να ανακύψουν καθώς η Ελλάδα έχει στόχο να πετύχει υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα πάντα με την Fitch, οι προσαρμογές πολιτικής αντανακλούν εν μέρει θέματα κοινωνικής πρόνοιας: Η ανάλυση της Κομισιόν έδειξε ότι οι προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις θα οδηγούσαν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κοντά στον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, υπάρχουν και πολιτικά θέματα, δεδομένου ότι ως τον Οκτώβριο του 2019 αναμένονται κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα.

 

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Fitch, την ίδια ώρα λαμβάνουν μορφή οι προσπάθειες επιτάχυνσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών. Τα NPEs διαμορφώνονταν σχεδόν στο ήμισυ των δανειακών χαρτοφυλακίων των τεσσάρων τραπεζών στα τέλη εξαμήνου 2018. Η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις NPEs και η αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εξωδικαστικών συμβιβασμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs που υποβλήθηκαν στον SSM για το 2021 (μεταξύ 17% και 22%).

 

Ωστόσο, χωρίς πιο σημαντικές πρωτοβουλίες θα αποδειχθεί δύσκολη η επιτάχυνση στη μείωση των NPEs, με ρυθμούς που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμά ο οίκος. Οι πρόσφατες προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υποδηλώνουν την πολιτική στήριξη για τέτοιες πολιτικές.

 

Η πρόταση της ΤτΕ  θέλει τις τράπεζες να μεταφέρουν μέρος των NPEs αλλά και των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά με τιτλοποίηση (με τα χαμηλότερης εγγύησης ομόλογα να αγοράζονται από την τράπεζα και το Δημόσιο). Σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, το σχέδιο του ΤΧΣ επίσης προβλέπει την μεταφορά NPEs σε SPV αλλά περιλαμβάνει κρατική εγγύηση.

 

Αυτά τα σχέδια μπορούν να επιταχύνουν την εκκαθάριση του ενεργητικού και να μειώσουν την πίεση σε ότι αφορά τα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών, δυνητικά βελτιώνοντας το πιστωτικό προφίλ της κάθε μίας.

 

Όπως σχολιάζει η Fitch, ενώ πιστεύουμε ότι η βραχυπρόθεσμη πολιτική πρωτοβουλία είναι πιθανή, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά θα προχωρήσει η κάθε πρόταση. Οι άγνωστες παράμετροι περιλαμβάνουν την «όρεξη» για ελληνικά ομόλογα που στηρίζονται σε NPEs, τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί κρατικής χρηματοδότησης, τον αντίκτυπο στις τράπεζες και τις επιπτώσεις στο δημοσιονομικό τομέα, περιλαμβανομένης δυνητικής επίδρασης στο μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Το υψηλό χρέος, σημειώνει ο οίκος, περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για στήριξη των τραπεζών αλλά το μαξιλάρι προσφέρει κάποιο περιθώριο.

 

Ετσι, καταλήγει η Fitch, δεν συμπεριλαμβάνει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στην ανάλυσή της για τις τράπεζες ή το Δημόσιο. Χωρίς περισσότερο δυναμική και προβλέψιμη μείωση NPEs, τα ρίσκα του τραπεζικού τομέα είναι σημαντικά για το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Το περιλαμβάνουμε αυτό στην ανάλυση μας μέσω της προσαρμογής έναντι του μοντέλου μέτρησης (SRM). Η αξιολόγηση της χώρας είναι δυο βαθμίδες χαμηλότερα από αυτή που υποδεικνύει το SRM, με την μια βαθμίδα για τον συνδυασμό της αδυναμίας του τραπεζικού τομέα και τα πολιτικά ρίσκα που σχετίζονται με την εφαρμογή των προ νομοθετημένων μέτρων.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση πωλήσεων κατά 17,6% στο εννεάμηνο 2018

Αύξηση 17,6% στις ενοποιημένες πωλήσεις του παρουσιάζει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το εννεάμηνο 2018, ενώ αυξημένη κατά 2,9% παρουσιάζεται στην ίδια περίοδο και η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,02 δισ. ευρώ, έναντι  867,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο  του 2017.

Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 221,7 εκατ. ευρώ, έναντι 215,5 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 59,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 105,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 19,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 47,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής  χρονιάς, μειωμένα κατά 59,5%.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός  διαμορφώθηκε στα 1,254 δισ. ευρώ έναντι 1,201 δισ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου 2018. Συγκεκριμένα τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του εννεαμήνου ανέρχονταν σε 549 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 1,803 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 830,3 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους δραστηριότητες: στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου παραμένει στο υψηλό επίπεδο των περίπου 1,201 δισ. ευρώ διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας  και υψηλών ταμειακών ροών στην επόμενη περίοδο. 

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε σε 700 εκατ. ευρώ έναντι 679 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017.

Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε κέρδος 3,1 εκατ. σε επίπεδο κερδών προ φόρων και τόκων (λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοοικονομικών - ΕΒΙΤ).

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, δεδομένης πλέον της ενσωμάτωσης του τομέα σχεδόν στο σύνολό του με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη  14,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.  

Επισημαίνεται ότι στον κλάδο των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Nέα Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) αύξησε ήδη σημαντικά την συμμετοχή του στο προηγούμενο διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά, ο Όμιλος έχει πλέον επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 230 εκατ. ευρώ στα εν λόγω τρία έργα.

Στον τομέα της ενέργειας από θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους για τον Όμιλο πριν τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη  18,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 9,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017. 

-

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 36,3% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Με αυξημένα καθαρά κέρδη και πωλήσεις έκλεισε το εννεάμηνο για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 25,9  εκατ. ευρώ, έναντι 19 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36,3%,  κυρίως λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος  ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται σήμερα σε 986 MW. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 561 MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α Ευρώπη. Ταυτόχρονα, κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή 301 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις για το εννεάμηνο 2018 ανήλθαν σε 208,5 εκατ. ευρώ, έναντι 208,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, μένοντας σχεδόν σταθερές.

Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 154,4 εκατ. ευρώ έναντι  125,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξημένα κατά 23%.

Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 13,2 εκατ. ευρώ έναντι 30,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017.

Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων ανήλθαν σε 31,3 εκατ. ευρώ έναντι 44,4 εκατ. ευρώ,  στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ, έναντι 106,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, αυξημένη κατά 12,4%. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ έναντι 70,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,2%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017, αυξημένα κατά 44,6%. Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του εννεαμήνου 2018 διαμορφώθηκε στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι 482 εκατ. ευρώ στο τέλος εξαμήνου του 2018, αυξημένη κατά περίπου 94 εκατ. την τελευταία περίοδο, λόγω των αυξημένων επενδύσεων που υλοποιεί ο Όμιλος στην Ελλάδα και την Αμερική.

Πρόσφατα ξεκίνησε και η κατασκευή του τρίτου αιολικού πάρκου της εταιρείας στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 158 MW. Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.286 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, στην Ευρώπη και την Αμερική. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.

 

 

Κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο η Lamda Development

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA του ομίλου Lamda Development προ αποτιμήσεων κατά το εννεάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν σε €37,7 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 25,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017 ως αποτέλεσμα, αφενός μεν της εξαγοράς του 50% του εμπορικού κέντρου The Mall Athens, αφετέρου δε της συνέχισης των θετικών επιδόσεων των εμπορικών κέντρων. Εάν δεν είχε προηγηθεί η προαναφερθείσα εξαγορά το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου προ αποτιμήσεων θα ήταν αυξημένο κατά 1,9%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 2,9% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2017. Επίσης, η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 2,2%, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την ηγέτιδα θέση της εταιρείας στη διαχείριση και λειτουργία εμπορικών κέντρων. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων προσεγγίζει το 100% με αμείωτο το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις.

Η λειτουργική κερδοφορία του εμπορικού κέντρου The Mall Athens ανήλθε στα €20,7 εκατ. σημειώνοντας άνοδο 4,1%. Επισημαίνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 1,6% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε αύξηση 2,0%.

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε αύξηση 2,3%, καθώς και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 1,0%. Η λειτουργική κερδοφορία του ανήλθε σε €10,7 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση 1,8% αποκλειστικά λόγω της αύξησης του ετήσιου μισθώματος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απόρροια της συμφωνίας επέκτασης της διάρκειας παραχώρησης κατά 30 έτη.

Σε ό,τι αφορά στο Golden Hall, η λειτουργική του κερδοφορία το 9μηνο του 2018 ανήλθε σε €12,7 εκατ., παρουσιάζοντας ρεκόρ αύξησης κατά 7,6%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 5,7%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 5,6%.

Σημειώνεται ότι το α΄ εξάμηνο 2017 η ιδιοκτησία του εμπορικού κέντρου The Mall Athens ανήρχετο σε 50%. Εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η εξαγορά του The Mall Athens τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα των εμπορικών κέντρων θα ήταν αυξημένα κατά 3,5%.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων του ομίλου ανήλθε στα €37,7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,2%, αποτυπώνοντας την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων.

Ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για την Εταιρεία αποτέλεσε το γεγονός ότι η θυγατρική της Πυλαία A.E., προχώρησε σε συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065. H θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του κέντρου αποτιμήθηκε στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους από τους ορκωτούς εκτιμητές ανεβάζοντας την αξία του ακινήτου σε €181,3 εκατ.

Σε ενοποιημένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €26,6 εκατ. έναντι ζημιών €22,0 εκατ. το ενιάμηνο 2017.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €433,9 εκατ. (€5,57 ανά μετοχή).

Η μετοχή της εταιρείας παρουσιάζει πτώση της τάξης 16,5% σε σχέση με το κλείσιμο του έτους 2017, με τιμή μετοχής €5,76 στις 23/11/2018, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ίδια περίοδο παρουσιάζει πτώση 25,2%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανέρχεται στο 42,3%, επίπεδο ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, με ημερομηνία αναφοράς 30/09/2018, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 1.866.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,34% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως €3,87 ανά μετοχή.

 
29/11/18

 

Alpha Bank: Και δεύτερη συμφωνία για την πώληση κόκκινων δανείων 2,1δις με την Hoist Finance

Σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Hoist Finance AB για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων ∆ανείων Λιανικής Τραπεζικής [29.11.2018] Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Hoist Finance AB για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων ∆ανείων Λιανικής Τραπεζικής (το «Χαρτοφυλάκιο») συνολικού υπολοίπου Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.3.2018. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε Ευρώ 76 εκατ., ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την Τράπεζα σε επίπεδο χρηματοοικονομικού αποτελέσματος, κεφαλαίων και ρευστότητας. Τη διαχείριση του Χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η εταιρία «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία ∆ιαχείρισης Απαιτήσεων από ∆άνεια και Πιστώσεις», η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων του Ν. 4354/2015. Η συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, συμβαδίζει πλήρως με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τραπέζης για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της.

 

Alpha Bank: Νέα πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,056δις ευρώ

 

Στην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών, συνολικής αξίας 1,056 δισ. ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωση της:

 

Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με κοινοπραξία η οποία αποτελείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με την Apollo Global Management, LLC και από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως (International Finance Corporation – IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την πώληση μικτού χαρτοφυλακίου (i) Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (το «Χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων») και, από κοινού με την Εταιρία του Ομίλου Alpha Leasing Α.Ε., (ii) μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών στην Ελλάδα (το «Χαρτοφυλάκιο Ανακτηθέντων Ακινήτων»), με συνολική λογιστική αξία ύψους περίπου Ευρώ 1,0 δισ. (πριν από προβλέψεις) και Ευρώ 56 εκατ. αντιστοίχως, με ημερομηνία αναφοράς την 30.9.2018.

 

Το τίμημα της συναλλαγής για το Χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ανέρχεται σε Ευρώ 337,1 εκατ., ήτοι 33,6% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, ενώ το τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Ανακτηθέντων Ακινήτων ανέρχεται σε Ευρώ 51 εκατ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την Τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας και συμβαδίζει πλήρως με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τραπέζης για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της.

 

Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει αναλάβει η εταιρία «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων του Ν. 4354/2015.

 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά το Χαρτοφυλάκιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αναμένεται έως την 31.12.2018, ενώ όσον αφορά το Χαρτοφυλάκιο Ανακτηθέντων Ακινήτων η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Η Citigroup Global Markets Ltd ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης για τη διαδικασία πωλήσεως, ενώ η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος της Τραπέζης για θέματα Ελληνικού Δικαίου.

 

Τι λέει η Ιντραλότ για τη μεγάλη πτώση της μετοχής

Μετά και το -30% της Ιντραλότ την Πέμπτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της…

Σε σχέση με την υπερβολική πτώση της τιμής της μετοχής της κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της 28ης Νοεμβρίου 2018, η INTRALOT επιθυμεί να διευκρινίσει ότι αυτή δεν δικαιολογείται από κάποια αρνητική επιχειρηματική εξέλιξη ή άλλο γεγονός σε γνώση της εταιρείας και κατά την εκτίμησή μας οφείλεται σε ανυπόστατες φήμες. Αντίθετα πρόσφατα η εταιρεία έχει ανακοινώσει σημαντικά νέα έργα και ανανεώσεις υφισταμένων συμβολαίων ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει και να ανακοινώσει και επιπλέον μεγάλα έργα στο προσεχές διάστημα.

Η εταιρεία θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της και την υπεράσπιση των συμφερόντων των επενδυτών της έναντι ανυπόστατων φημών.

 

Πέντε κοινοπραξίες στη β΄ φάση για τα ηλεκτρονικά διόδια

τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα ηλεκτρονικά διόδια περνούν και οι πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο των 405 εκατ. ευρώ. Η επόμενη φάση όμως δεν θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι πρέπει να διαβουλευθεί με τους συμμετέχοντες για τις προτεινόμενες τεχνικές προδιαγραφές. Ολα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός θα συνεχίσει να κινείται με «χαλαρούς» ρυθμούς, με την ανάδειξη αναδόχου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους να δείχνει μάλλον απίθανη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα περάσουν και οι πέντε ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για κοινοπραξίες από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που διαθέτουν σχετική εμπειρία και (οι τέσσερις από τις πέντε) έναν «ελληνικό» εταίρο. Είναι οι εξής:

1. «Ακτωρ» - Intrakat - Ιntrasoft Inl- Autostrade (Ιταλία).

2. Μυτιληναίος - Nusz (Ουγγαρία).

3. ΤΕΡΝΑ - Vinci - Kapsch Traffic Com (Γερμανία).

4. ΟΤΕ - T-Systems International GmbH (θυγατρική του ομίλου Deutsche Telekom).

5. Strabag - SkyToll (Σλοβενία).

Οι πέντε κοινοπραξίες κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό στις 4 Απριλίου. Ακολούθησαν προσφυγές από δύο από τις συμμετέχουσες στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (οι οποίες απορρίφθηκαν) και μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (από την «Ακτωρ» - Intrakat - Ιntrasoft Inl- Autostrade), η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Ομως η οριστικοποίηση όσων «πέρασαν» επιτυχώς από το α΄ στάδιο του διαγωνισμού δεν συνεπάγεται και την έναρξη της β΄ φάσης (κατάθεση οικονομικών και τεχνικών προσφορών). Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η μελετητική εταιρεία στην οποία το υπουργείο ανέθεσε να συντάξει τις τεχνικές προδιαγραφές, τις παρέδωσε μόλις προ δεκαημέρου (12 Νοεμβρίου). Επιπλέον, το υπουργείο... θέλει να τις συζητήσει: «Κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια διαβούλευσης με τους διαγωνιζόμενους των οποίων η προεπιλογή έχει οριστικοποιηθεί επί των προτεινόμενων τεχνικών προδιαγραφών πριν η αναθέτουσα αρχή εγκρίνει τη διενέργεια του β΄ σταδίου», αναφέρεται.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει αν και πού θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική χρέωση. Στις αρχές του καλοκαιριού ο υπουργός Υποδομών υποχρεώθηκε από τους θεσμούς σε μια μάλλον ταπεινωτική υποχώρηση στο θέμα της Εγνατίας Οδού (η οποία ήταν η πρώτη στην οποία είχε αποφασιστεί ότι θα εφαρμοστούν τα διόδια), προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον όποιο ανάδοχο του οδικού άξονα να αποφασίσει με ποιο σύστημα θα εισπράττει τα διόδια.

Οι δε παραχωρησιούχοι συζητούν αν και με ποιους όρους θα δεχθούν, καθώς δεν μπορούν να υποχρεωθούν από το Δημόσιο να «επιστρέψουν» στο κράτος το δικαίωμα είσπραξης μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις παραχώρησης.

 
28/11/18

Η S&P αναβάθμισε τη ΔΕΗ: Στο «CCC+» η πιστοληπτική της αξιολόγηση

Στο «CCC+» από «CCC» αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ η S&P Global Ratings, ενώ το outlool παρέμεινε «θετικό».

Παράλληλα, αναβάθμισε την αξιολόγηση στα κοινοπρακτικά δάνεια 1,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και στο ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ που έχει εκδοθεί από την PPC Finance Ltd. με εγγύηση της ΔΕΗ.

 «Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένες προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει ο οίκος, ενώ εκτιμά πως οι «ελαφρώς βελτιωμένες» οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα «ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διαθέσει στη ΔΕΗ εγκαίρως έκτακτη στήριξη».

Πάντως, εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των λειτουργιών της ΔΕΗ και για τη θέση της στην αγορά.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη η ΔΕΗ να μεταμορφωθεί στρατηγικά προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών των ανθρακούχων εκπομπών και να στρέψει το μείγμα της παραγωγής ενέργειας προς τις ανανεώσιμες», αναφέρει η έκθεση της S&P.

 

 

Αύξηση των καθαρών κερδών για τα Πλαστικά Θράκης -Στα 8,65 ευρώ στο εννεάμηνο 

Στα 8,65 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Πλαστικά Θράκης στο εννεάμηνο του 2018.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην ανακοίνωσή της, η περίοδος του εννεαμήνου χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 1,5%, αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 2,6% αλλά και συμπίεση του περιθωρίου Μικτού Κέρδους, η οποία οφείλεται κυρίως στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των α’ υλών.

Η συνεχής αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η χρονική υστέρηση αλλά και η αδυναμία, σε ορισμένες περιπτώσεις, να περάσει το σύνολο της αύξησης, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο περιθώριο Μικτού Κέρδους.

Ο αντίκτυπος αυτός ήταν ακόμα πιο έντονος στη θυγατρική της Σκωτίας όπου λόγω του BREXIT, η ισοτιμία Ευρώ/Στερλίνας οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών, την οποία δεν ήταν δυνατόν να μετακυλίσει στις τιμές πώλησης.

Τέλος, οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές που προέκυψαν κυρίως από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ είχαν θετική επίδραση στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Ειδικότερα τα βασικά μεγέθη του Ομίλου για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσεως σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν ως εξής:

 
 

Την ενίσχυση της συμμετοχής της στην Αττική Οδό ανακοίνωσε η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Στην εξαγορά του 6,5% των μετοχών της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και αντίστοιχου ποσοστού της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε., προχώρησε η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 100% θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι συνολικού τιμήματος 37,5 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των προαναφερθεισών συναλλαγών, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ελέγχει πλέον το 65,749% των μετοχών των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε., από το 59,249% που ήταν η συμμετοχή της σε αμφότερες τις εταιρείες προηγουμένως.

Όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. είναι η εταιρεία, η οποία ανέλαβε, μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, ενώ η ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. ελέγχει σε ποσοστό 80% την εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.

Το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. αποτελεί το ποσοστό που αναλογεί στην ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ από το συνολικό ποσοστό του 9,88% που κατείχε στις δυο εταιρείες η Τράπεζα Πειραιώς, για τη διάθεση του οποίου είχε διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό. Σε συνέχεια σχετικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μετά το πέρας του διαγωνισμού, απευθύνθηκε - όπως ορίζει το Συμφωνητικό Μετόχων αμφότερων των εταιρειών - στους υφιστάμενους μετόχους των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε., που διαθέτουν δικαίωμα προαιρέσεως, δικαίωμα το οποίο άσκησε η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Σχολιάζοντας τη σημερινή εξαγορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

«Η ενίσχυση της συμμετοχής μας στις εταιρείες ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ Α.Ε. είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων και τη δημιουργία μέσω αυτής μακροχρόνιας προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους μας. Είναι μία επένδυση με σημαντικότατα επιχειρηματικά, στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η Αττική Οδός αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό αποτύπωμα του Ομίλου μας, αφού από τη μία είναι δημιούργημα της θυγατρικής μας στις κατασκευές ΑΚΤΩΡ και από την άλλη είναι ένα χαρακτηριστικό έργο παραχώρησης, της θυγατρικής μας ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. 17 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου τμήματος της, η Αττική Οδός διατηρεί αναλλοίωτη την κατασκευαστική της υπεροχή αλλά και αδιαμφισβήτητο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της, στοιχεία που την καθιστούν ένα από τα κορυφαία έργα υποδομής στην Ελλάδα, τον πλέον κομβικό οδικό άξονα της Αθήνας και τη σταθερή επιλογή για τις καθημερινές μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων οδηγών».

 
27/11/18

Για ακόμη μια ημέρα αδύναμο το Χ.Α.

Οριακές απώλειες 0,01% καταγράφονται στις 12:51 ώρα Ελλάδος στο Χ.Α., αν και νωρίτερα σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών είχε βρεθεί και περίπου +1%, κυρίως λόγω πάντως της μεγάλης ανόδου της Coca Cola (+6%). Πάντως αν και τα κέρδη (+4,5%) στην Coca Cola (που έχει μακράν τη μεγαλύτερη στάθμιση στους βασικούς δείκτες) παραμένουν, η αγορά έχει χάσει όλα τα κέρδη και έχει γυρίσει μάλιστα σε οριακά αρνητικό πρόσημο. Και κάπως έτσι και για ακόμη μια ημέρα, συνεχίζεται η γνωστή «μάχη» της αγοράς με τα κρίσιμα επίπεδα των 600 – 610 μονάδων.

 

 

Ουδέτερη για το Deal Eurobank – Grivalia η UBS

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η UBS σε ανάλυση της, ουδέτερο είναι το deal της Eurobank με την Grivalia, με τους αναλυτές να σημειώνουνε πως διατηρούν ως τιμή στόχου τα 0,55 ευρώ. Όπως σημειώνει, η συγχώνευση θα προσθέσει 643 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο CET1 της Eurobank, με τον pro forma δείκτη CET1 να βελτιώνεται κατά 210 μ.β. στο 13,8% (16,6% σταδιακά). Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της UBS, τα προ προβλέψεων έσοδα θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1δις ευρώ. Το υψηλότερο ρυθμιστικό κεφάλαιο θα επιτρέψει στην Eurobank να επιταχύνει τη μείωση των NPEs, με την τράπεζα να δηλώνει ότι θα στοχεύσει στη μείωση των NPEs στο 15% από το 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2021.  Επίσης, η τράπεζα δήλωσε πως θα έχει ως στόχο ένα δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 10% έως το 2020.

Όπως αναφέρει η UBS, από τα πλέον καθοριστικά του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι οι λεπτομέρειες γύρω από την τιτλοφόρηση 7δις ευρώ NPEs. Όπως τονίζεται, το σχέδιο βασίζεται στην τιτλοποίηση, τη μεταφορά σε ένα SPV και την αφαίρεση  7 δις. ευρώ NPEs καθώς και στον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με την Eurobank δεν θα οδηγήσουν σε dilution για τους μετόχους καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTCs) δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν (οποιαδήποτε ζημιά θα καταγραφεί σε επίπεδο εταιρείας holding). H επίπτωση του CET1 στην αφαίρεση των NPEs υπολογίζεται, από την τράπεζα, στα 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ. Αν και επιπλέον λεπτομέρειες γύρω από την συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας, όπως η κάλυψη και η δίακιη αξία των NPEs που θα μεταφερθούν, το μέγεθος των τμημάτων, και η ζήτηση της αγοράς για Β2 mezzanine ομόλογα  η UBS θεωρεί ότι η κίνηση είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την σημαντική μείωση των NPEs της Eurobank, ενώ περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο να προκληθεί dilution λόγω των DTC. Έτσι, η UBS θεωρεί θετική για τις μετοχές της Eurobank την συμφωνία.

 

Στουρνάρας: Παρουσίασε το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Συναγερμός» έχει σημάνει σε Αθήνα και Ευρώπη καθώς ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές Aρχές με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα στη Φρανκφούρτη παρουσιάστηκε το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE’s) της Τράπεζας της Ελλάδος και οι πρώτες αντιδράσεις από την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ήταν θετικές.

 
26/11/18

 

Lamda Development: Τα έργα στο Ελληνικό δεν μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα

Διευκρινίσεις για την δυνατότητα έναρξης των έργων της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, έδωσε η Lamda Development, ξεκαθαρίζοντας πως είναι απαραίτητη η τακτοποίηση όλων των προβλεπόμενων εκκρεμοτήτων. «Τα έργα στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν με την τακτοποίηση όλων των προβλεπόμενων εκκρεμοτήτων, οι οποίες και μόνο θα οδηγήσουν στη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το Δημόσιο στην Εταιρεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ακολουθεί η ανακοίνωση της Lamda Development:

Με αφορμή επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η Lamda Development («η Εταιρεία») θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα το έργο της επένδυσης στο Ελληνικό, και προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στο ευρύ κοινό, διευκρινίζονται τα εξής:

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη γενικότερη νομοθεσία, αλλά ούτε και τις συμβατικές προβλέψεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις συμβάσεις μεταξύ Εταιρείας και Δημοσίου. Τα έργα στο Ελληνικό θα ξεκινήσουν με την τακτοποίηση όλων των προβλεπόμενων εκκρεμοτήτων, οι οποίες και μόνο θα οδηγήσουν στη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το Δημόσιο στην Εταιρεία.

 
 
 

Υγεία: Αύξηση 23,5% στα κέρδη EBITDA στο εννεάμηνο

Αύξηση κερδών και πωλήσεων κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2018 το «Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε.», το οποίο ανακοίνωσε την Δευτέρα τα οικονομικά του αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της,

τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδικούς ρυθμούς, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ομίλου Υγεία, καθώς διαμορφώθηκαν στα € 27,3 εκ. σημειώνοντας αύξηση 23,5%. Την ίδια ώρα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα € 161,8 εκ. καταγράφοντας αύξηση 6,2%.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα των ενδιάμεσων περιόδων 30.09.2018 και 30.09.2017 περιλαμβάνουν τις περικοπές στην τιμολόγηση των νοσηλίων και των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ (ήτοι rebate και claw-back ) οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή από 1.1.2013 και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 31.12.2022 σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν. 4172/2013(ΦΕΚ Α’ 167) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

€ εκατ.

9Μ  2018

9Μ  2017

%  Μεταβολή

 

Όμιλος 

 

Κύκλος Εργασιών

161,8

152,3

6,2%

 
 

EBITDA(1)

27,3

22,1

23,5%

 
 

(1) Αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων.

Υπενθυμίζεται πως την 9η Νοεμβρίου 2018 η HELLENIC HEALTHCARE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ απέκτησε το 70,38% των μετοχών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κατόπιν ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του συνολικού ποσοστού που κατείχε η MARFIN INVESTMENT GROUP ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ A.E.

 

Με σημαντικά κέρδη το Χ.Α. …. Σημαντικά κέρδη για Eurobank και Grivalia …..

Με σημαντικά κέρδη κινείται από το ξεκίνημα της ημέρας το Χ.Α., με το ΓΔ στις 618,26 μονάδες, +2,60%, με τις τράπεζες στο +9,58%. Και όλα αυτά με φόντο την ανακοίνωση της Eurobank για συγχώνευση με την Grivalia, μια ανακοίνωση η οποία έχει φέρει τον τίτλο της Eurobank στα 0,5525 ευρώ (+19,63%, με υψηλό ημέρας τα 0,585 ευρώ) και τη μετοχή της Grivalia στα 8,14 ευρώ (+13%). Σημειώνεται πως όλα αυτά συμβαίνουνε σε μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, με τον DAX στο 1,30% και την Ιταλία στο +2,92%.

 

Καθαρά κέρδη €41,2εκ. για το εννεάμηνο του 2018 παρουσίασε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ

Στα €41,2εκ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για το εννεάμηνο του 2018 έναντι 35,5εκ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 16%.

Τα λειτουργικά κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από αποτίμηση ανήλθαν στα €41,0εκ. έναντι €35,6εκ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ειδικότερα, η πορεία των βασικών μεγεθών του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν η ακόλουθη:

Τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε €53,8εκ. έναντι €48,1εκ. (αύξηση 12%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων προερχομένων από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, καθώς και των νέων επενδύσεων του 2018.

Τα κέρδη από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν σε €8,3εκ. έναντι €6,1εκ.. Από την απόκτηση των νέων επενδυτικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της περιόδου προέκυψε κέρδος από αναπροσαρμογή ποσού €0,6εκ., ενώ από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της 31ης Δεκεμβρίου 2017 προέκυψε κέρδος ποσού €7,7εκ..

Τα χρηματοοικονομικά έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα στα €0,7εκ..

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €4,4εκ. έναντι €3,1εκ. (αύξηση 42%). Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην εννεάμηνη επίδραση του δανεισμού που εκταμιεύθηκε το 2017. Εντός του 2018, η Εταιρεία συμφώνησε δύο πιστωτικές γραμμές ύψους €75εκ. η κάθε μια, με τη μορφή εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου.

Οι φόροι ακινήτων ανήλθαν σε  €5,0εκ. έναντι €4,3εκ. (αύξηση 16%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2017 στον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Τα έξοδα φόρων ανήλθαν σε €6,2εκ. έναντι €5,7εκ. (αύξηση 9%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν το β΄ εξάμηνο 2017, καθώς και στην τρέχουσα περίοδο, στον υπολογισμό του φόρου ενεργητικού.

Οι βασικοί δείκτες του Ομίλου διαμορφώνονται ως εξής:

Δείκτης Γενικής Ρευστότητας (Λόγος Κυκλοφορούντος Ενεργητικού προς Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις): 1,8x

Δανειακές Υποχρεώσεις προς Σύνολο Ενεργητικού: 17%

Δανειακές Υποχρεώσεις προς Επενδύσεις: 19%

Κεφάλαια από τη Λειτουργία (FFOs): €30,6εκ.

Προσαρμοσμένο EBITDΑ: €41,2εκ.

Τα διαθέσιμα του Ομίλου την 30η Σεπτεμβρίου 2018 ανήλθαν σε €37εκ. από €54εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε €186εκ. από €138εκ. την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα €907εκ. ή €8,96 ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε €9,38 ανά μετοχή.

H Grivalia Properties θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου 2018, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 (νούμερο κλήσης +30 2108129770, κωδικός 2579#).

 

 

Ξέφρενη «κατρακύλα» για το Bitcoin -Έχασε 80% της αξίας του από πέρσι

Αν και τη Δευτέρα το πρωί καταγράφεται μια μικρή αντίδραση και έχει επιστρέψει οριακά υψηλότερα των 4.000 δολαρίων, χωρίς τέλος είναι η κατηφόρα του Bitcoin, με το πιο χαρακτηριστικό να είναι πως την Κυριακή έπεσε χαμηλότερα των 3.700 δολαρίων, έχοντας χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του από το ιστορικό υψηλό των 19.891 δολαρίων του Δεκεμβρίου του 2018.

Η συνεχιζόμενη πτώση αποδίδεται κυρίως σε εκτιμήσεις για την επιβολή κανόνων στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς και σε τεχνικά προβλήματα που αφορούν τον υπολογισμό των ισοτιμιών και τις νέες εκδόσεις λογισμικού. Αναλυτές εκτιμούν πως αν η πτώση συνεχιστεί και η αξία του Bitcoin πέσει κάτω από τα 3.000 δολάρια, οι φυγόκεντρες τάσεις θα ενταθούν περαιτέρω.

Ωστόσο, το Bitcoin δεν είναι νεκρό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η Πολιτεία του Οχάιο στις ΗΠΑ έκανε γνωστό πως από αύριο θα αποδέχεται κρυπτονομίσματα για την πληρωμή φόρων και άλλων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε μία ειδική πλατφόρμα της Πολιτείας ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας, σημειώνει η Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους της Πολιτείας.

 
24-25/11/18
 

 

Αίτηση πτώχευσης από την Χατζηκρανιώτης

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου.

Η «Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη – Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου», όπως είναι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η κατάθεση αίτησης πτώχευσης της εταιρείας και ταυτόχρονα η κατάθεση αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων.

Η εταιρεία από το 2013 και μέχρι το 2016 που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία παρουσίασε πωλήσεις που υποχώρησαν στο μισό, και από 4,87 εκατ. ευρώ περιορίσθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, ανάλογη αύξηση σημείωσαν οι ζημιές, οι οποίες εκτοξεύθηκαν από τις 952 χιλ. ευρώ σε 1,56 εκατ. ευρώ

Η δικάσιμος ορίστηκε για την 15.1.2019 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1907 από τον Ευριπίδη Χατζηκρανιώτη. Εισήλθε στο Χρηματιστήριο το 1999.

Το 1951 μια φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον πετρόμυλο και δύο χρόνια αργότερα, στην Τούμπα του Τυρνάβου, κτίστηκε ο νέος πετρόμυλος της οικογένειας.Το 1990 αρχίζει να επεκτείνεται το δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας σε όλη την Ελλάδα και τρία χρόνια αργότερα, το 1993, ιδρύθηκε το γραφείο στη Θεσσαλονίκη, για να επιβλέπει το δίκτυο πωλήσεών της στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα, στα ηνία της επιχείρησης παραμένει η οικογένεια Χατζηκρανιώτη. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή είχε ατονήσει λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ενώ μέχρι το 2016 απασχολούσε 32 άτομα προσωπικό.

 

Απαιτήσεις από τη διοίκηση της Folli Follie εγείρει το Υπερταμείο

Προσωρινή διαταγή περί απαγόρευσης μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie, εξέδωσε την Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας A.E. (υπερταμείο).

Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ ζητεί από το δικαστήριο να καταδικάσει τα παραπάνω πρόσωπα να της καταβάλουν αποζημίωση καθώς εξανέμισαν ουσιαστικά την αξία της μετοχής ζημιώνοντας την περιουσία της ΕΕΣΥΠ.

Σημειώνεται ότι στην ΕΕΣΥΠ ανήκει από 1η Ιανουαρίου 2018 το 0,96% των μετοχών της Folli – Follie, το οποίο ανήκε μέχρι πρότινος στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Απάτη στοχεύει πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς -Το κόλπο 

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων εισόδου στο e-banking των πελατών της Τράπεζας Πειραιώς μέσω e-mail.

Στα μηνύματα που έχουν σταλεί ο παραλήπτης ενημερώνεται πως έχουν χρεωθεί στο λογαριασμό του 600 ευρώ και πως αν δεν είναι δική του η συναλλαγή θα πρέπει να την ακυρώσει.

Για το να κάνει, προτρέπεται να κάνει κλικ σε ένα σύνδεσμο, που τον οδηγεί σε μία ιστοσελίδα που προσμοιάζει με το e-bankingτης Τράπεζας Πειραιώς.

Το μοιραίο λάθος

Αν κάνει ο παραλήπτης το λάθος να κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα παραπομπής και συμπληρώσει εκεί τα στοιχεία εισόδου του στο e-banking, τότε αυτά γίνονται άμεσα γνωστά στον αποστολέα του e-mail.

Εάν υποπτεύεστε ότι τα στοιχεία σας έχουν υποκλαπεί, τηλεφωνήστε άμεσα στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζάς σας.

Το επίμαχο e-mail, που υποτίθεται έχει σταλεί από την Τράπεζα Πειραιώς είναι το εξής:

Συμβουλές ασφαλείας

Η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τους κωδικούς σας (π.χ. τηλεφωνικά, μέσω e-mail ή/και sms). Είναι αυστηρώς προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείτε το e-bankingμόνο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και όχι μέσω συνδέσμων (links) σε άλλα sites, μηχανές αναζητήσεως ή e-mail.

Επιβεβαιώστε την εγκυρότητα της σελίδας του και του πιστοποιητικού ασφαλείας, πατώντας το λουκετάκι στην address barτου προγράμματος πλοηγήσεως.

(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr)

 
23/11/18

 

ΣΕΒ: Σε ανοδική τροχιά η ιχθυοκαλλιέργεια

Με αύξηση του όγκου και της αξίας παραγωγής έκλεισε το 2017 για τον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών και ειδικά για τα δύο βασικά είδη, την τσιπούρα και το λαβράκι. Το 2018 εκτιμάται ότι η παραγωγή θα παρουσιάσει αύξηση 4,5% και θα ανέλθει στους 117.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), το 2017 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 112.000 τόνους αξίας σχεδόν 546 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2016 παρατηρείται αύξηση 6,6% ως προς τον όγκο και 0,5% ως προς την αξία πωλήσεων, καθώς η μέση τιμή των δύο ειδών παρουσίασε 6,99% μείωση και ανήλθε στα 4,93 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικότερα παρήχθησαν 64.000 τόνοι τσιπούρας και 48.000 τόνοι λαβρακιού αξίας 294,4 εκατ. ευρώ και 251,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η τσιπούρα αντιστοιχεί στο 57% του όγκου παραγωγής και το λαβράκι στο 43%. Σε σχέση με το 2016 η παραγωγή τσιπούρας αυξήθηκε κατά 4,4% και του λαβρακιού αυξήθηκε επίσης κατά 8,5%. Παρήχθησαν επίσης και 3.070 τόνοι νέων ειδών που αντιστοιχούν στο 3% της συνολικής παραγωγής. Το 2018 εκτιμάται ότι η παραγωγή θα παρουσιάσει αύξηση 4,5% και θα ανέλθει στους 117.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού.

Οι τιμές το 2017 παρουσίασαν μείωση και για τα δύο είδη, ιδίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,6 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 9,09% σε σχέση με το 2016, ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης κυμάνθηκε στα 5,24 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 5,24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η τάση αναμένεται να ενταθεί το 2018 και στα δύο είδη.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, το 2017 χαρακτηρίζεται από αύξηση των εξαγωγών, η οποία ήταν αναμενόμενη λόγω της αντίστοιχης αύξησης της ελληνικής παραγωγής. To 2017 εκτιμάται ότι πωλήθηκαν συνολικά περίπου 91.000 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού, εκ των οποίων το 57,34% ήταν τσιπούρα και το 42,66% λαβράκι. Το 2017 οι εξαγωγές ανήλθαν στο 81% της παραγωγής. Όσον αφορά στην κατανομή των εξαγωγών το 98% πωλήθηκε σε χώρες της Ευρώπης και το 2% στη Β. Αμερική και σε τρίτες χώρες.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΘ, δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί, τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει και το 1 ευρώ το κιλό, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.

Tο 2017 στην ΕΕ παρήχθησαν συνολικά 100.022 τόνοι τσιπούρας, παρουσιάζοντας αύξηση 7,6% σε σχέση με το 2016 (92.951 τόνοι). Το 2018, η παραγωγή τσιπούρας στην ΕΕ εκτιμάται πως θα παρουσιάσει αύξηση 6,86% και θα κυμανθεί στους 106.887 τόνους. Εκτός από τη Γαλλία, οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση από 2,2% (Ιταλία) έως και 21,6% (Ισπανία). Η Ελλάδα προβλέπεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 4,5%. Για την ίδια περίοδο η παραγωγή τσιπούρας στην Τουρκία αναμένεται να κυμανθεί στους 80.000 τόνους.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της παραγωγής γόνου λαβρακιού, το 2017 σημειώθηκε αύξηση 10% σε σχέση με το 2016 ενώ το 2018, η παραγωγή λαβρακιού στην ΕΕ εκτιμάται πως θα παρουσιάσει αύξηση 8,08% και θα κυμανθεί στους 91.138 τόνους. Στην Ελλάδα εκτιμάται αύξηση της παραγωγής κατά 4,17% και θα κυμανθεί στους 50.000 τόνους. Για την ίδια περίοδο η παραγωγή λαβρακιού στην Τουρκία αναμένεται να κυμανθεί στους 85.000 τόνους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΘ, Αντ. Χαχλάκης, με αφορμή την έκδοση της ετήσιας έκθεσης δήλωσε πως «ο κλάδος επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τον εξαγωγικό του χαρακτήρα και τη διεθνή αποδοχή των ποιοτικών και με υψηλή διατροφική αξία προϊόντων. Ωστόσο, αν και η έκθεση αποτελεί μία καταγραφή των γεγονότων του έτους που πέρασε, το 2018 ο κλάδος έχει δεχθεί πολύ ισχυρές πιέσεις λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από τη γείτονα χώρα, καθώς η αυξημένη παραγωγή τους σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Παρά τις όποιες πιέσεις, ο κλάδος θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και θα παραμείνει πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

 

ΙΑΣΩ: Έχουμε δεχθεί μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού έχει δεχθεί το ΙΑΣΩ, η οποία τελεί όμως υπό σειρά αιρέσεων με βασικότερη τη διενέργεια νομικού και οικονομικού ελέγχου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.  Η εισηγμένη εταιρεία είναι πολυμετοχική με ποσοστά διάσπαρτα, μεταξύ και των γιατρών του.

Η ανακοίνωση του Ιασώ:

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναφέρονται σε Δημόσια Πρόταση από αμερικανικό fund προς τους μετόχους της εταιρίας ΙΑΣΩ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρία), και σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:

Αρχικά η Εταιρία διευκρινίζει ότι δεν έχει υποβληθεί δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της

Η Εταιρία έχει δεχθεί μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού, η οποία τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος.

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή δύναται να αποσυρθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια του fund και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα μετουσιωθεί σε δεσμευτική προσφορά.

 

Συνάντηση Τσακαλώτου με τη διοίκηση της Eurobank για τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας

Mε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, επικεντρώθηκε στην γενικότερη πορεία της προσπάθειας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα («κόκκινα» δάνεια) στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Η διοίκηση της Eurobank ενημέρωσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών για την διαδικασία τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγη ώρα η τράπεζα δημοσίευσε τα Οικονομικά της Αποτελέσματα για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. 

 

 

Περιόρισε τις ελπίδες για άμεση εφαρμογή νέου TLTRO, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περιόρισε την Πέμπτη τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να διοχετεύσει νέο χρήμα στο σύστημα για να μετριάσει τις πιέσεις σε τράπεζες χωρών όπως η Ιταλία.
 
Σε συνέντευξη στη γερμανική καθημερινή Handelsblatt, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ένας νέος γύρος παραχώρησης πολυετών δανείων προς τις τράπεζες, οι οποίες καλύπτονται, όπως σημείωσε, από την υφιστάμενη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που λήγει στα μέσα του επόμενου έτους.
 
Τα σχόλια του φαίνεται να αποκλείουν την άμεση έναρξη ενός νέου προγράμματος στοχευμένης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

 
22/11/18

Οι τέσσερις φάκελοι διαπραγμάτευσης για τις τράπεζες 

 

Σε τέσσερα σημεία εστιάζει η Κομισιόν ως προς τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας.

 

Όπως τα συγκεντρώνει η Ναυτεμπορική αυτά τα 4 σημεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναγκαιότητα οι τράπεζες να πραγματοποιήσουν κέρδη διαφυλάσσοντας τα κεφάλαιά τους,  ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων και, τέλος, ο τρόπος με τον οποίον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποεπενδύσει από τον τραπεζικό τομέα είναι τα βασικά θέματα που φαίνεται να απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας μας.

 

1. Προστασία α' κατοικίας: Δεσπόζουσα θέση στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν διμερώς μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης έχει ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διότι ο παλιός και γνωστός ως «νόμος Κατσέλη» λήγει την 1η Ιανουαρίου 2019. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τον Σεπτέμβριο του 2018 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 135.000 τέτοιες  υποθέσεις -υπό την προστασία του νόμου- και στόχος είναι η περαιτέρω μείωσή τους με βάση και τους στόχους που τίθενται για το 2021 ως προς τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η χώρα μας δεν έχει ακόμη καταθέσει την πρότασή της, την οποία και μελετά. Τόσο η Κομισιόν, πάντως, όσο και οι λοιποί θεσμοί συνεχίζουν να επιθυμούν την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μοντέλο που ακούγεται θα προσομοιάζει σε εκείνα που ήδη έχουν κάνει δεκτά οι θεσμοί για άλλες χώρες (όπως το σχέδιο «Εστία» στην Κύπρο), ενώ το όριο προστασίας θα κινείται (επίπεδο πρόθεσης) περί τις 100.000 ευρώ.

 

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μια πιθανή προσαρμογή δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των NPEs, ενώ το πεδίο εφαρμογής της προστασίας του νόμου θα πρέπει να είναι μικρότερο του προηγούμενου και να συνδυάζεται με αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αξίας των ακινήτων, ώστε η προστασία αυτή να απευθύνεται περισσότερο στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

 

2. Κερδοφορία - επέκταση χορηγήσεων: Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων Tier 1 των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε γενικά σταθερός, περίπου στο 16%, το α' εξάμηνο του 2018. Οι τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα, ενώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έδωσαν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου από την 1η Οκτωβρίου 2018. Συνολικά, ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φορτισμένο από τη βαριά κληρονομιά της κρίσης. Tα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν πολλά και η σχέση τραπεζών - κρατικών ομολόγων ισχυρή. Τα δύο αυτά στοιχεία πιέζουν την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στην επέκταση των χορηγήσεων, προκειμένου να διαμορφώσουν κέρδη για να καλύψουν το κόστος της μείωσης των NPEs. Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων είναι υγιή και διαμορφώνονται στο 2,5%, αλλά βρίσκονται υπό πίεση.

 

3. «Κόκκινα» δάνεια: Όσον αφορά τα εργαλεία για μείωση των NPEs, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν ως επί το πλείστον διαγραφές και πωλήσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών βελτιώνεται, αν και παραμένει χαμηλή σε όγκο.

 

Οι τράπεζες διατηρούν το 80% των περιουσιακών στοιχείων που πωλούνται μέσω πλειστηριασμών στους ισολογισμούς τους. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα ενδεχόμενα εμπόδια. Επίσης, το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει μέτρια αποτελέσματα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες και λαμβάνονται τόσο ρυθμιστικά όσο και τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος.

 

4. Αποεπένδυση του ΤΧΣ: Οι εργασίες για τη θέσπιση στρατηγικής ώστε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) να αποεπενδύσει προχωρούν και το έργο θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόταση στο τέλος του 2018. 

 
21/11/18
 

 

Αγωνία να επιστρέψει υψηλότερα των 600 – 610 μονάδων ο ΓΔ…. Άνοδος που δεν πείθει προς στιγμήν..

Κέρδη 0,89% καταγράφει το Χ.Α. στις 12:05, αν και μέχρι στιγμής η εικόνα δείχνει να μην πείθει, με το τζίρο να είναι μικρός και τα βλέμματα ανάμεσα σε άλλα να είναι στραμμένα και στις διεθνείς αγορές (όπου έχουνε παρόμοια εικόνα με το Χ.Α., ο DAX στο +0,71%).Και σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια στο GFF, το πλέον κρίσιμο για το Χ.Α. είναι να επιστρέψει ο ΓΔ υψηλότερα των 600 – 610 μονάδων (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 598,65 μονάδες, +0,94%).

 

Αρ. Καρυτινός: Μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών στο εμπορικό real estate

«Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών στο εμπορικό real estate στην Ελλάδα», διαπιστώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., με αφορμή την ανακοίνωση για εξαγορά «πακέτου» ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 145 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο χώρος του εμπορικού real estate, που αφορά ακίνητα με πολύ καλά χαρακτηριστικά, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές. Αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και από την από εκεί και πέρα πορεία αυτών των εταιρειών. Πρόκειται για έναν χώρο που, μεταξύ άλλων, θα αποτελέσει βασικό κομμάτι, στο οποίο θα κατευθυνθούν ξένες επενδύσεις, καθότι στην ευρύτητά του περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, περιλαμβανομένων και των ξενοδοχείων». 
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. τόνισε την ανάγκη αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος. «Είμαστε ένας κλάδους που ενώ έχει προσφέρει πάρα πολύ και κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Έχουμε πάνω από 700% επιβάρυνση στη φορολογίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερα ξένα κεφάλαια στη χώρα». 
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Με λίγες πολύ απλές κινήσεις στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο μπορούν να έλθουν σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα», επισημαίνοντας ότι η «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία».
  
Όσον αφορά τη συμφωνία της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ με την Τράπεζα Κύπρου, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην εξαγορά πακέτου 21 ακινήτων στην Κύπρο και δύο στην Ελλάδα ο κ. Καρυτινός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα μικτό χαρτοφυλάκιο εισοδήματος, με διαφορετικά είδη εμπορικών ακινήτων όπως γραφεία, ένα ξενοδοχείο, αποθήκες, κλπ. 
 
«Όλα τα ακίνητα είναι μισθωμένα, και είναι ακριβώς το είδος της επένδυσης που κάνει η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο σταθερό εισόδημα, το οποίο μπορούμε να μεταβιβάζουμε κι εμείς στους μετόχους μας με τη μορφή μερισμάτων (dividends)». 
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρυτινό, τα υπόλοιπα βήματα είναι καθαρά τυπικά και διαδικαστικά, καθώς η συμφωνία πρόκειται να έχει κλείσει εντός των πρώτων μηνών του 2019, αφού ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και όλους τους σχετικούς οργανισμούς. 
 
«Είναι σημαντικό να κάνουμε μεγάλες συμφωνίες ανάλογες με το μέγεθος της εταιρείας και χρειαζόμαστε τέτοια πακέτα, προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά».
 
Κλείνοντας ανέφερε: «Θεωρούμε την Κύπρο επέκταση του Ελλαδικού χώρου, και για εμάς αποτελεί ενιαία αγορά με την Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ως χώρος επενδύσεων. Σκοπεύουμε να κάνουμε και άλλου είδους επενδύσεις, ενώ για το asset management εκεί θα υπάρχει τοπικά team. Η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό χώρο επενδύσεων. Έχουμε ήδη επεκταθεί και πρόκειται να επεκταθούμε και περαιτέρω». 

Όμιλος Fourlis: Αύξηση πωλήσεων 3,8% στο 9μηνο

Αύξηση κατά 3,8% κατέγραψαν οι πωλήσεις του ομίλου Fourlis, στο εννεάμηνο του 2018, οι οποίες ανήλθαν στα 325,8 εκατ. ευρώ έναντι 313,7 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2017.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 26,5 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 7,3%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 9,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,1 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2017. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών  4,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) παρουσίασε πωλήσεις 213,1 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2018, αυξημένες κατά 2,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (207,9 εκατ. ευρώ). Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,8%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες αυξήθηκαν κατά 5,7%, συγκρινόμενες με το εννεάμηνο του 2017. Το EBITDA ανήλθε στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 19,4 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 6,4 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2017.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά επτά καταστήματα ΙΚΕΑ, πέντε από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Σόφια Βουλγαρίας. Επίσης, λειτουργούν επτά σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Κομοτηνή και δύο στηνΒουλγαρία (Βάρνα και Μπουργκάς). Σύντομα, θα λειτουργήσει το νέο σημείο παραγγελιοληψίας στο Πλόβντιβ Βουλγαρίας. Το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ (e-commerce) συνεχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικό ρυθμό και στις τρεις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Στη λιανική αθλητικών ειδών (INTERSPORT), οι πωλήσεις, στο εννεάμηνο του 2018, παρουσίασαν αύξηση κατά 6,5%, στα 112,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2017 (105,8 εκατ. ευρώ).

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,9%. Στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 1,9%, με όλες τις χώρες Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία και Τουρκία, να παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε τοπικό νόμισμα.

Το EBITDA για το σύνολο της δραστηριότητας λιανικής αθλητικών ειδών ανήλθε στα 9,1 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 14,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (7,9 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων το εννεάμηνο του 2018 παρουσίασαν αύξηση στα 1,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,6 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ο όμιλος Fourlis αριθμεί σήμερα 128 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 50 καταστήματα στην Ελλάδα, 29 στη Ρουμανία, 24 στην Τουρκία, επτά στη Βουλγαρία και τέσσερα στην Κύπρο. Αντιστοίχως, λειτουργούν 12 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και δύο στην Τουρκία. Έως το τέλος του έτους, αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα επιπλέον καταστήματα Intersport. Δύο στη Ρουμανία και από ένα σε Κύπρο και Τουρκία. Το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-commerce) της INTERSPORT παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ η υλοποίηση της επέκτασής του και στις υπόλοιπες χώρες δραστηριότητας του ομίλου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

 
20/11/18

Στα 43,4 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ElvalHalcor στο 9μηνο 

Ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor του ομίλου Viohalco αυξήθηκε κατά 13,2% το εννεάμηνο του 2018, σε 1.599,4 εκ. ευρώ έναντι 1.413,4 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των όγκων πωλήσεων, καθώς και οι δύο κλάδοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, όσο και στην αύξηση των τιμών των μετάλλων. Στα προϊόντα που υπήρχε επιπρόσθετη δυναμικότητα σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή της αγοράς.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, σ στροφή σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βελτιωμένου περιθωρίου, ως αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων, επηρεάζει θετικά την κερδοφορία και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA μέσω του ευρύτερου και ποιοτικότερου προϊοντικού φάσματος.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη μείωση στα κέρδη μετάλλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 16 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2018, έναντι 28,4 εκ. ευρώ του εννεάμηνου του 2017. Έτσι, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 124,6 εκ. ευρώ (9Μ 2017: 129,5 εκ. ευρώ), τα ενοποιημένα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (a-EBITDA), που απομονώνουν την επίδραση των τιμών των μετάλλων και εκφράζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία της ElvalHalcor, αυξήθηκαν κατά 7,4% σε 108,6 εκ. ευρώ (9M 2017: 101,1 εκ. ευρώ). Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 52,9 εκ. ευρώ.

Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 10,3% για το εννεάμηνο του 2018 ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 43,4 εκ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2018, αύξηση κατά 14,8% από 37,8 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017.

Οι συνολικές επενδύσεις για την περίοδο ανήλθαν σε 66 εκ. ευρώ, και αφορούν κυρίως το επενδυτικό πρόγραμμα των 150 εκ. ευρώ του τομέα έλασης αλουμινίου. Το επενδυτικό πρόγραμμα του τομέα σωλήνων χαλκού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα με την αυξημένη δυναμικότητα να αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα οικονομικά μεγέθη.

Κλάδος Αλουμινίου

Κατά το εννεάμηνο του 2018, ο κλάδος του αλουμινίου παρουσίασε αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 3,1% και της αξίας κατά 13,2%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 806,6 εκ. ευρώ συνεπεία της θετικής εξέλιξης της ζήτησης των προϊόντων αλουμινίου γενικότερα και του foil ειδικότερα. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 41,0 εκ. ευρώ έναντι 43,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο λόγω της μείωσης της θετικής επίδρασης από τη μεταβολή του αλουμινίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 69,2 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018 έναντι 67,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κλάδος Χαλκού

Κατά το εννεάμηνο του 2018, ο κλάδος χαλκού σε επίπεδο όγκου πωλήσεων είχε σημαντική αύξηση, κατά 9,9% έναντι της προηγούμενης περιόδου του 2017 και της αξίας κατά 13,1%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 792,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 12,0 εκ. ευρώ έναντι κερδών 12,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, λόγω της αρνητικής επίδρασης στα αποτελέσματα μετάλλου μερικώς αντιλογιζόμενης από την θετική επίδραση από την μείωση των επιτοκίων, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 39,4 εκ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018 έναντι 33,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επιπρόσθετα, η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της θυγατρικής Sofia Med αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές μέλλον.

 

ΠΑΝΓΑΙΑ: Συμφωνία απόκτησης ακινήτων 145 εκατ. ευρώ από την Τρ. Κύπρου

Ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 145 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποκτήσει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την Τράπεζα Κύπρου, μετά από συμφωνία.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ η συναλλαγή - που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2019 θα γίνει ως εξής: 

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εισηγμένης έχει ως εξής:
 - Αγορά του 100% των "διαχειριστικών" μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC ("CYREIT”) με έδρα την Κύπρο, και
- Αγορά δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλιάδων τμ περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλιάδων τμ περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή. Το συνολικό τίμημα για τη Συναλλαγή θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 149 εκατ. ευρώ. Ποσό 1 εκατ. ευρώ εκ του τιμήματος θα προκαταβληθεί από την εταιρεία εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, εκτιμώμενο ποσό 145,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το υπόλοιπο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων ενεργειών αναφορικά με τα ακίνητα της CYREIT.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αιρέσεις, ήτοι, ενδεικτικά, λήψη έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κύπρου, ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέρους της Συναλλαγής και επιβεβαίωση από την Εταιρεία της πλήρωσης προαπαιτούμενων αναφορικά με τα ακίνητα και τη CYREIT και την ολοκλήρωση του νομικού και τεχνικού ελέγχου των ακινήτων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 29.03.2019 (το Long Stop Date) ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία εφόσον συμφωνηθεί γραπτώς μεταξύ των μερών».

Η CYREIT, η οποία έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλιάδες τ.μ., στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Η CYREIT εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και οι επενδυτικές μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Επενδυτικών Σχεδίων).

 

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 220 εργαζόμενους

Τις πρώτες κινήσεις στην αναδιάρθρωση του προσωπικού της κάνει η ΔΕΗ προχωρώντας σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 220 εργαζόμενους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας φέρνει, εκτός απρόοπτου, στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο πρόταση προς ψήφιση για την αποχώρηση 220 ατόμων που έχουν θεμελιώσει όρια και ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά εντούτοις παραμένουν σε απασχόληση.

Οι 220 λόγω της προϋπηρεσίας τους φέρονται να έχουν πιάσει και το πλαφόν των μισθών στις ΔΕΚΟ, ενώ η αποχώρηση τους σηματοδοτεί ουσιαστικά και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για ανανέωση του γηρασμένου της προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι αυτοί εκτός από την αποζημίωση των 15.000 ευρώ θα έχουν και πρόταση για κίνητρο αποχώρησης ύψους 5.000 ευρώ εφόσον δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν μόνο με την αποζημίωση που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι με το νόμο για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης άλλαξε ο τρόπος αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων ορίζοντας το ποσό των 15.000 ευρώ.

Οι 220 προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το μισθολογικό κλιμάκιο και τις ειδικότητες των βαρέων και ανθυγιεινών και αφορά άτομα που έχουν κλείσει και ξεπεράσει σε ηλικία τα 60 χρόνια. Επίσης έχουν εντοπιστεί και εργαζόμενοι με απλές ειδικότητες και βρίσκονται σε ηλικία 62 ετών και άνω, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν και στελέχη άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το business plan της McKinsey για τη ΔΕΗ έχει υποδείξει την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 330 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση περίπου 4.100 εργαζομένων με την πλειοψηφία τους, 3.500 να προέρχονται από τις τάξεις του προσωπικού στις μονάδες και τα ορυχεία που πωλούνται.

Η διοίκηση της επιχείρησης φαίνεται λοιπόν να προχωρά και σε αυτόν τον τομέα στην εφαρμογή του επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου.

 
19/11/18

 ΤΙΤΑΝΑΣ: Στα 21,05 και 16,75 το προσφερόμενο τίμημα στη δημόσια πρόταση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία Τιτάνας σε ανακοίνωση της, σε συνέχεια των από 18.10.2018 και 25.10.2018 ανακοινώσεών της, σχετικά με την προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής που υπέβαλε για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών εκδόσεως της «Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ» (εφεξής «ΤΙΤΑΝ»), σύμφωνα με το Ν. 3461/2006 (εφεξής ο «Νόμος») και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής (εφεξής η «Δημόσια Πρόταση»), η Titan Cement International S.A. (εφεξής ο «Προτείνων») ενημερώνει για τη δημοσιοποίηση της από 15.11.2018 έκθεσης αποτίμησης των κοινών και προνομιούχων μετοχών της ΤΙΤΑΝ, την οποία εκπόνησε η ΑΧΙΑ Ventures Group Ltd (εφεξής ο «Αποτιμητής»), σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 9 σε συνδυασμό με την παράγραφο 3 του άρθρου 27 του Νόμου (η «Έκθεση Αποτίμησης»). Ο Αποτιμητής παρέχει νόμιμα επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και πληροί τα κριτήρια της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του Νόμου, συμπεριλαμβανομένου, κατά δήλωση του Αποτιμητή, του Προτείνοντα και της ΤΙΤΑΝ, του κριτηρίου ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με την Έκθεση Αποτίμησης, η κοινή και η προνομιούχος μετοχή της ΤΙΤΑΝ αποτιμήθηκαν στο ποσό των €20,17 και €17,65, αντίστοιχα. Αναφορικά με τη «μέση χρηματιστηριακή τιμή» (κατά την έννοια του άρθρου 2, περίπτωση (ι) του Νόμου) της κοινής και της προνομιούχου μετοχής της ΤΙΤΑΝ κατά τους έξι μήνες που προηγούνταν της 18.10.2018, σημειώνεται ότι, λόγω μη ορθού υπολογισμού, η αρχικώς ανακοινωθείσα τιμή των €20,83 και €16,62 ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της ΤΙΤΑΝ, αντίστοιχα, ανέρχεται κατ’ ορθότερο υπολογισμό σε €21,05 και €16,75, αντίστοιχα. Συνεπώς, το δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της ΤΙΤΑΝ που ο Προτείνων θα προσφέρει ως εναλλακτική δυνατότητα στους μετόχους της ΤΙΤΑΝ στο πλαίσιο της άσκησης των δικαιωμάτων εξαγοράς και εξόδου, κατ’ άρθρα 27 και 28 του Νόμου, εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις αυτών των διατάξεων, δηλαδή εφόσον, κατά τη λήξη της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, θα έχουν προσφερθεί νομίμως και εγκύρως στον Προτείνοντα κοινές μετοχές ΤΙΤΑΝ που θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% των δικαιωμάτων ψήφου της ΤΙΤΑΝ, και προνομιούχες μετοχές ΤΙΤΑΝ που θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον 90% του προνομιούχου μετοχικού κεφαλαίου της ΤΙΤΑΝ, διαμορφώνεται τελικώς σε €21,05 και €17,65, αντίστοιχα.

 

 

Τιτάν: Υποβάθμιση του outlook από S&P

Σε υποβάθμιση του outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Τιτάν , σε αρνητικό από σταθερό, προχώρησε ο οίκος S&P, διατηρώντας το ΒΒ+. 

Οπως αναφέρει, το πρώτο εξάμηνο οι λειτουργικές προκλήσεις στις ΗΠΑ και οι σημαντικές αντίξοες κινήσεις στις ισοτιμίες έχουν περιορίσει την ανάκαμψη στα EBITDA της εισηγμένης.  Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουνε σε περαιτέρω καθυστέρηση στη βελτίωση των πιστωτικών δεικτών της Τιτάν.Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, το αρνητικό outlook αντανακλά το ρίσκο υποβάθμισης για την εταιρία, αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στα EBITDA και την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών το επόμενο 12μηνο. 

 

Οι εκτιμήσεις της Wood για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley

 

Τις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley δίνει η Wood. Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι εκροές θα φτάσουν στην περίπτωση της Eurobank τα 104,4εκ δολάρια (δηλαδή περίπου 95εκ ευρώ ή 194εκ μετοχές περίπου), στην περίπτωση της Πειραιώς η Wood υπολογίζει πως θα υπάρχουν εκροές 31,5εκ δολαρίων (περίπου 27,5εκ ευρώ ή περίπου 26εκ μετοχές) και τέλος στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας οι εκροές υπολογίζονται στα 71εκ δολάρια (περίπου 61,5εκ ευρώ ή περίπου 54εκ μετοχές). Επίσης και σε σχέση και με τα όσα έχουνε σχολιαστεί στο GFF και λόγω της μείωσης της βαρύτητας των ελληνικών μετοχών, εκροές αναμένονται τελικά και στις υπόλοιπες ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Wood εκτιμούν πως θα υπάρχουν εκροές 0,8εκ δολάρια στην Alpha Bank, 0,7εκ δολάρια στην Jumbo, 0,6εκ δολάρια στην Motor Oil,, 0,9εκ δολάρια στον ΟΠΑΠ, 1,2εκ δολάρια στον ΟΤΕ και τέλος 0,5εκ δολάρια στον Τιτάν.

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece οδηγεί σε αλλαγή της στάθμισης του δείκτη και στο 0,22% από 0,27% (μείωση 0,05%), με τις συνολικές εκροές να εκτιμούνται στα 211εκ δολ., οι οποίες θα είναι οι έκτες μεγαλύτερες από τους 24 δείκτες της MSCI των Αναδυόμενων Αγορών.

 

 

Προς συμφωνία με PWC η Folli Follie

Οριστική συμφωνία με τον ελεγκτικό Οίκο PricewaterhouseCoopers (pwc) για τον έλεγχο και την αναμόρφωση, εφόσον απαιτηθεί, των οικονομικών της στοιχείων για την περίοδο έως και το 2017 πρόκειται να υπογράψει εντός της εβδομάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών συζητήθηκαν πρόσφατα και αναμένεται σύντομα η έκδοση απόφασης, επί της αίτησης προληπτικών μέτρων προστασίας – που κατέθεσε η Folli Follie – και της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση και επί των δυο αιτήσεων αναμένεται να εκδοθεί επίσης αυτήν την εβδομάδα.

 
16/11/18

 

Ο Fitch απέσυρε τις αξιολογήσεις 48 γερμανικών συνεργατικών λόγω συγχώνευσης τους 

 

Την αξιολόγηση 48 γερμανικών συνεργατικών τραπεζών απέσυρε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch λόγω συγχώνευσης τους με τον συνεργατικό τραπεζικό όμιλο της Γερμανίας Genossenschaftliche FinanzGruppe (GFG).
 
Ο συνεργατικός τραπεζικός όμιλος GFC διαθέτει από το γ΄ τρίμηνο του 2017 την αξιολόγηση ΑΑ- , με σταθερές προοπτικές. Η αξιολόγηση του τραπεζικού ομίλου GFG`s, σύμφωνα με τον Fitch, ισχύει για όλα τα μέλη του ομίλου, με βάση την αμοιβαία υποστήριξη.

 

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ΄ τρίμηνο

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωση της η Frigoglass, αύξηση στις πωλήσεις τόσο του γ΄ τριμήνου όσο και στο εννεάμηνο ανακοίνωσε σήμερα η Frigoglass, με τον όμιλο να καταγράφει ταυτόχρονα αυξημένα EBITDA.

 

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,6%, σε €80,3 εκατ. το τρίτο τρίμηνο και κατά 17,4% στα 328,4 εκατ. στο εννεάμηνο.

 

Τα συγκρίσιμα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 67,9% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθαν σε 11,983 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο σημείωσαν άνοδο 43% στα 48,398 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους €1,7 εκατ. από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες το γ΄ τρίμηνο.

 


Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση:
 

Η επίδοση της Frigoglass στο τρίτο τρίμηνο ήταν καλή και σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Η επιτυχής υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής μας βοήθησε να διατηρήσουμε τη θετική πορεία σε Ευρώπη και Αφρική, με αποτέλεσμα διψήφια αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Στον κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την εποχικότητα των παραγγελιών γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων των μεταλλικών πωμάτων. Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,6%, σε €80,3 εκατ. το τρίτο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας το τέταρτο συνεχές τρίμηνο σταθερής ανάπτυξης των πωλήσεων μας.

 

Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 31,5%, σε €20,6 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 510 μονάδες βάσης, σε 25,7%. Η βελτίωση του περιθωρίου αντικατοπτρίζει την αυξημένη απορρόφηση του σταθερού κόστους, απόρροια της ανάπτυξης των πωλήσεων, του ευνοϊκού μείγματος πωλήσεων καθώς και των πρωτοβουλιών αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους πρώτων υλών στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Καθοριστικός παράγοντας αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν και η εστίασή μας στην εξοικονόμηση κόστους ενέργειας στον κλάδο Υαλουργίας. Οι παραπάνω παράγοντες υπεραντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο της χαμηλής απορρόφησης του κόστους λόγω της μείωσης των πωλήσεων μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία. Η αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του κόστους, οδήγησαν σε βελτίωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) κατά 40 μονάδες βάσης ως ποσοστό των πωλήσεων.

 

Κατά συνέπεια, τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 3%, σε €12,0 εκατ., λόγω της υψηλής συγκριτικής βάσης που διαμορφώθηκε χάρη στο μη-επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους €4,5 εκατ. από την εκποίηση του κτιρίου μας στην Κίνα. Τα συγκρίσιμα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 67,9% σε σύγκριση με πέρυσι, με βελτίωση του σχετικού περιθωρίου κατά περίπου 550 μονάδες βάσης, σε 14,9%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €3,7 εκατ., μια μείωση της τάξης του 15,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η πτώση αντικατοπτρίζει τις συναλλαγματικές ζημίες του περυσινού έτους λόγω της υποτίμησης του Δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με το Ευρώ και της υποτίμησης του νομίσματος της Νότιας Αφρικής σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ.

 
15/11/18

Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων λόγω Brexit

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, προκαλώντας αναταραχή στη βρετανική κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για το Brexit που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% - το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

«Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

 

 

SRB: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά

 

«Πιστεύω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, όμως παραμένουν κάποια ειδικά ζητήματα», τονίζει μεταξύ των άλλων η κυρία Ελκε Κένιγκ πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαικών τραπεζών (SRB) σε συνέντευξή της σήμερα στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Και διευκρινίζει πως «κάποια προβληματικά στοιχεία ενεργητικού από προηγούμενες κρίσεις και μία μεγάλη αναλογία σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τραπεζών είναι οι βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιες χώρες - μέλη». «Για τον λόγο αυτό» συνεχίζει «οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή ένα φιλόδοξο σχέδιο με σκοπό να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαρένουν τους ισολογισμούς τους υπό την παρακολούθηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Είναι σημαντικό που η διαδικασία αυτή προχωρά όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό θα απαιτήσει αυστηρή εφαρμογή από πλευράς τραπεζών». Η κυρία Κένιγκ σημειώνει ακόμη ότι «η πρόσφατη άρση νομικών, δικαστικών και διοικητικών εμποδίων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με τη σύσταση μιάς δευτερογενούς αγοράς για την εξυπηρέτηση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρούνται, σε αυτό το πλαίσιο, ευπρόσδεκτα μέτρα».

 

Στην αγορά ακινήτων η Fourlis -Aίτημα στην Κεφαλαιαγορά για σύσταση ΑΕΕΑΠ

 

Στη λιανική αγορά των εμπορικών ακινήτων και των υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου εισέρχεται ο όμιλος Fourlis. 

Πηγές του ομίλου μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έλεγαν ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται να έχει «καλές αποδόσεις για τους μετόχους του ομίλου». Προς τούτο μάλιστα στην υπό ίδρυση εταιρεία ο όμιλος συνεισφέρει επτά ακίνητα αξίας 176 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η διοίκηση της Fourlis Συμμετοχών Α.Ε. «η υπό σύσταση θυγατρική εταιρεία του ομίλου Trade Estates υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) σύμφωνα με τον Ν.2778/1999 και τον Ν.4209/2013». Και σημειώνει ότι «σκοπός του ομίλου Fourlis είναι να ιδρύσει μία ΑΕΕΑΠ που θα δραστηριοποιείται αμιγώς σε ποιοτικά ακίνητα λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου. Θεωρούμε ότι η εξέλιξη του κλάδου λιανικής σε φυσική και ψηφιακή μορφή, παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι «στον φάκελο αίτησης αδειοδότησης ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και τα επενδυτικά ακίνητα λιανικής του ομίλου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 176 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

 

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του ομίλου «η Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα αναπτυχθεί δυναμικά με την απόκτηση νέων ακινήτων και εκτός ομίλου Fourlis, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μείγμα ακινήτων λιανικής υψηλής ποιότητας. Trade Estates: Στην υπηρεσία της λιανικής (Serving Physical and Digital Retail)». Και καταλήγει λέγοντας πως μ΄αυτή την κίνηση «η Fourlis A.E. Συμμετοχών αποσκοπεί σε περαιτέρω μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων της».

 
14/11/18

Με μεγάλες απώλειες το Χ.Α. και ειδικά οι τράπεζες, στον απόηχο της MSCI…

Με μεγάλες απώλειες οι οποίες στην περίπτωση του τραπεζικού δείκτη φθάνουν στο -8% υποδέχθηκε το Χ.Α. τις ανακοινώσεις της Morgan Stanley και την μεταφορά των 3 τραπεζικών μετοχών από το μεγάλο δείκτη της Morgan Stanley στο μικρό δείκτη. Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο -13% (στα 0,533 ευρώ στις 12:06), η μετοχή της ΕΤΕ στο -11,76% (στα 1,231 ευρώ) και με μικρότερες απώλειες η μετοχή της Πειραιώς (-4,95%). Και κάπως έτσι ο ΓΔ βρίσκεται στις 12:07 στο -1,93%, σε μια ημέρα που αρκετά αρνητικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, αν και οι πρωινές απώλειες έχουνε περιοριστεί. Στο -0,71% λοιπόν ο DAX στις 12:08, σημειώνοντας πως ο δείκτης το πρωί είχε βρεθεί και -1,4%.

 

Folli – Follie: Νέα αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα

Nέο αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της αναμένεται να καταθέσει άμεσα η Folli Follie.

Το εκ νέου αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα θα κατατεθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη μερίδας ομολογιούχων και άλλων πιστωτών, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές τράπεζες- εφόσον γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έχουν τεθεί από την πλευρά τους.

Η συναίνεση αυτή, ωστόσο, παρασχέθηκε με όρους μεταξύ των οποίων  η απομάκρυνση προσώπων της πλευράς Κουτσολιούτσου, ο ορισμός νέας διοίκησης και η στελέχωση με νέους CFO’s.

Σημειώνεται πως κάποιοι από τους ομολογιούχους όπως για παράδειγμα η UBS, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης του πρώτου αιτήματος υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106α είχε ταχθεί προφορικά υπέρ της αίτησης. Εκείνη η αίτηση τελικά απορρίφθηκε διότι η έδρα δεν είχε δεχθεί ως πιστωτές της Folli Follie τις θυγατρικές της στο Λουξεμβούργο, δημιουργώντας επιππρόσθετους κλυδωνισμούς στην εταιρεία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων ρευστότητας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το αίτημα της Folli Follie για υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί ένα μέτρο διαχείρισης της κρίσης βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος, ο οποίος στην συνέχεια θα πρέπει  να βρει ενδιαφερόμενο επενδυτή, ενδιάμεση χρηματοδότηση και να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξυγίανσης μέχρι την τελική συζήτηση της αίτησής της, προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανσή της.

 

Γερμανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το γ' τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015 το τρίτο τρίμηνο καθώς οι παγκόσμιες διαμάχες για το εμπόριο επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές, την παραδοσιακή κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στη χώρα.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,1% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξη 1,3%.

«Η μικρή υποχώρηση στο ΑΕΠ συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν κυρίως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο εξωτερικό εμπόριο: οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι υπήρχαν λιγότερες εξαγωγές αλλά περισσότερες εισαγωγές στο τρίτο τρίμηνο απ’ ό,τι στο δεύτερο», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

 

Εκτός του μεγάλου δείκτη της Morgan Stanley …. Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank

Σε μια εξέλιξη η οποία κρίνεται αρκετά αρνητική όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, στη διαγραφή από το «μεγάλο» δείκτη (MSCI Greece Standard Index) της Morgan Stanley οδηγούνται από τα τέλη του μήνα (από όταν και ισχύουν οι αλλαγές των βασικών δεικτών), η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να γίνει καμία προσθήκη στο δείκτη. Όπως ανακοίνωσε η Morgan Stanley, οι μετοχές των 3 τραπεζικών μετοχών μεταφέρονται στο μικρότερο δείκτη (MSCI Small Cap), από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή του Ελλάκτωρα.

 
13/11/18

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Folli Follie και σκάνδαλο με POS έπληξαν την οικονομία

Αρνητικές εντυπώσεις για την ελληνική οικονομία και την αγορά προκαλεί η υπόθεση της Folli Follie αλλά και το θέμα με τα POS και τη «χρυσή βίζα» στους Κινέζους, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Στην έκθεση που δόθησε σήμερα στη δημοσιότητα γίνεται ειδική αναφορά στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Η έκθεση αναφορικά με τους κινδύνους στο εσωτερικό περιβάλλον υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα προέρχεται από τις πρόσφατες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας (Folli Follie, πωλήσεις ακινήτων με POS στην Κίνα) που δημιούργησαν καχυποψία για τις επιχειρηματικές πρακτικές και την αποτελεσματικότητα των εποπτικών θεσμών στη χώρα μας.

Αναλυτικά σημειώνεται ότι «μια ακόμα εστία αβεβαιότητας προέκυψε από πρόσφατες υποθέσεις που έλαβαν ιδιαίτερη δημοσιότητα και σε διεθνές επίπεδο. Αυτές αφορούν στις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης εταιρείας Folli Follie και την παραβίαση των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας από ελληνική επιχείρηση με τη χρήση των συστημάτων πληρωμών POS ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Τέτοιες υποθέσεις δημιουργούν αμφιβολίες για τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης και την επάρκεια των εποπτικών αρχών και δεν συνεισφέρουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα.»

Συναφές με το παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας παραμένει χαμηλή σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης (παρά τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους), σημειώνεται στην έκθεση και γίνεται αναφορά στην πτώση της Ελλάδας στο Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και την υποχώρησή της στον δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.

 

Υγεία: Στο 81,51% αυξήθηκε το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Ηellenic Healthcare

 

Στο 81,51% αυξήθηκε το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Hellenic Healthcare στο Υγεία από περίπου 70,38%, σύμφωνα με ανακοίνωση. 

 

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 24, παράγραφος 2(α) και (β) του Ν. 3461/2006, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "ΧΕΛΕΝΙΚ ΧΕΛΘΚΕΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" (στο εξής ο "Προτείνων") δηλώνει ότι, στις 12.11.2018, απέκτησε συνολικά 34.010.963 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία εταιρεία με την επωνυμία "Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία Ανώνυμος Εταιρεία" (στο εξής η "Εταιρεία") έναντι 0,95 Ευρώ ανά μετοχή μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών. Συνεπεία αυτών των συναλλαγών, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του Προτείνοντα στην Εταιρεία διαμορφώθηκε σε περίπου 81,51% από περίπου 70,38% που ήταν στις 9.11.2018.  

 

 

Autohellas: Νέα βελτίωση αποτελεσμάτων στο 9μηνο

 

Αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2018 η Autohellas.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα μετά φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε  κέρδη 37,6 εκατ. ευρώ από 31,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017.

 

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Autohellas για το πρώτο εννεάμηνο του 2018 έφτασε τα 361 εκατ. ευρώ έναντι 256εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας αύξηση 41%,

 

Τα Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIΤ) έφτασαν τα €59,6εκ. από €47,9εκ. το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 24%.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις από την εισαγωγή και διανομή των HYUNDAI και KIA, που αποκτήθηκαν την 31/12/2017 ενοποιούνται για πρώτη φορά στον κύκλο εργασιών του Ομίλου.

 

Τα αποτελέσματα προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε κέρδη €50,1εκ. έναντι κερδών €39,9εκ., σημειώνοντας αύξηση 26%, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων (ΕΑΤ) ανήλθαν σε κέρδη €37,6εκ., σε σχέση με κέρδη €31,0 εκ. το 2017.

 

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου κατά την 30/09/2018 έφτασαν τα €246εκ. έναντι €226εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μέσα στο έτος έχει πραγματοποιηθεί καθαρή επένδυση σε αγορές νέων αυτοκινήτων ύψους €98εκ., με τον στόλο να έχει αυξηθεί κατά 4.500 αυτοκίνητα σε σχέση με την 30/09/2017 φτάνοντας τα 45.000 αυτοκίνητα, όπου 33.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και 12.000 στις 7 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος στο εξωτερικό.

 

Η κύρια δραστηριότητα των μισθώσεων παρουσίασε αύξηση 11,4%, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι θετικός τόσο στις χώρες του εξωτερικού, όσο και στην Ελλάδα, όπου η ταυτόχρονη αύξηση των τουριστικών βραχυχρόνιων, αλλά και των εταιρικών μακροχρόνιων μισθώσεων στηρίζουν την απόδοση της Εταιρείας.

 

Παράλληλα η δραστηριότητα της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ήταν ενισχυμένη κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Ουσιαστική βελτίωση σημειώθηκε και στη συνεισφορά της εμπορίας αυτοκινήτων με διεύρυνση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς των μαρκών που δραστηριοποιούνται τόσο στη Χονδρική όσο και στη Λιανική. 

 

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas, κος Ευτύχιος Βασιλάκης δήλωσε: "Η Autohellas έχει πετύχει ισορροπημένη και ισχυρή ανάπτυξη τόσο στο τουριστικό κομμάτι της δραστηριότητάς της αυξάνοντας το μερίδιο στην αγορά ενοικιάσεων, όσο και στις εταιρικές μακροχρόνιες μισθώσεις. Είναι σημαντικό ότι και τα αποτελέσματα της εμπορίας αυτοκίνητων έχουν πλέον σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα του Ομίλου. Οι συνέργειες μεταξύ των δραστηριοτήτων ενισχύουν τη δυναμική του Ομίλου σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που όμως δίνει και ευκαιρίες μεγέθυνσης".

 
12/11/18

 

Προμέρισμα 0,35 ευρώ από τη Motor Oil

 

Τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2018 αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil.

 

To εν λόγω ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%.

 

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος λήψης προμερίσματος καθώς και η ημερομηνία έναρξης πληρωμής αυτού θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Σε κάθε περίπτωση η αποκοπή του δικαιώματος του προμερίσματος 2018 θα πραγματοποιηθεί πριν την 21η Δεκεμβρίου 2018 που σηματοδοτεί την ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της Εταιρείας και επί του δείκτη FTSE/ΧΑ Large Cap στον οποίο συμπεριλαμβάνεται.

 

Ισχυρές επιδόσεις για τη Motor Oil στο εννεάμηνο

Καθαρά κέρδη ύψους 260 κατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος της Motor Oil στο Εννεάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 14,9% (226 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις, με τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση 5,1% και να διαμορφώνονται στα 476,9 εκατ. ευρώ έναντι 453,6 το 2017.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 6,93 δισ. ευρώ, έναντι 5,73 δισ. ευρώ την περσινή περίοδο.

Τα κέρδη εκμεταλλεύσεως αυξήθηκαν στα 400,5 εκατ. έναντι 375,3 εκατ. στο εννεάμηνο του 2017. Τα κέρδη προ φόρων για τον όμιλο διαμορφώθηκαν στα 371 εκατ. ευρώ έναντι 320 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Στο γ΄ τρίμηνο τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 112 εκατ. ευρώ.

 

Άλλαξε χέρια το "Υγεία"

Ολοκληρώθηκε η πώληση των μετοχών του Ομίλου Υγεία προς το σχήμα που ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της «CVC Capital Partners» (CVC).

Η συνολική αποτίμηση του Ομίλου Υγεία ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ. Ποσό περίπου 290 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στους μετόχους, από τα οποία 204,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα στη MIG.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της MIG «πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, και έρχεται ως επιστέγασμα μιας απαιτητικής και πολύμηνης διαδικασίας διαπραγμάτευσης που ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG με απόλυτη διαφάνεια και σε υψηλό τίμημα και με την κίνηση αυτή επιτυγχάνεται σημαντική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής εταιρίας. Επιδίωξη της Διοίκησης παραμένει ο εξορθολογισμός των χρηματοοικονομικών μεγεθών και η μακροχρόνια ισχυροποίηση του ομίλου».


 

Συμφωνία Intralot με τη Λοταρία του Νέου Μεξικού

Η Intralot υπέγραψε διετή επέκταση του συμβολαίου της ταυτόχρονα με την έγκριση για την παροχή υπηρεσιών για τον νέο παιχνίδι Αθλητικών Προγνωστικών με τη Λοταρία του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λοταρίας του Νέου Μεξικού αποφάσισε ομόφωνα στις 30 Οκτωβρίου 2018 να προχωρήσει με τη δημιουργία παιχνιδιού συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα αθλητικών γεγονότων (Αθλητική Λοταρία) καθώς και να επικυρώσει διετή ανανέωση της υπάρχουσας σύμβασης με την Intralot για την παροχή των συστημάτων λοταριακών παιχνιδιών. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αυτή απηχεί την επιτυχημένη μακροχρόνια συνεργασία και εκτίμηση ανάμεσα στη Λοταρία του Νέου Μεξικού και την Intralot, η οποία οικοδομήθηκε εδώ και περίπου 11 έτη.

Η Λοταρία του Νέου Μεξικού θα είναι η πρώτη Λοταρία των ΗΠΑ που εγκρίνει ένα παιχνίδι αθλητικών προγνωστικών, που θα είναι διαθέσιμο στο σύνολο του λιανικού δικτύου της. Το οποίο αριθμεί περίπου 1.100 τερματικά. Οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις επιλογές τους από μια ευρεία γκάμα αθλητικών γεγονότων, που θα τους παρέχεται παράλληλα με προγνωστικά (Parlay games). 

Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εξειδίκευση της ολιστικής πλατφόρμας αθλητικής λοταρίας της Intralot, μαζί με το λογισμικό για 1.100 τερματικά. Επίσης, η Intralot θα παρέχει την πλήρη σειρά εμπορικών υπηρεσιών και προγνωστικών που θα εγγυώνται τις αποδόσεις καθώς και υπηρεσίες προϊόντων και μάρκετινγκ (προσέλκυση, διατήρηση παικτών και προωθητικές ενέργειες). Η Intralot θα προσφέρει ακόμα εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλο το δίκτυο λιανικής στο Νέο Μεξικό καθώς και στο προσωπικό της Λοταρίας, καθώς και σχετιζόμενες δραστηριότητες λειτουργίας συστήματος, συντήρησης λογισμικού και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Τρικλοποδιά Σταθάκη στην πώληση των ΕΛΠΕ;

Θέμα πλειοψηφικού ή ακόμη και πλήρους ελέγχου της εταιρείας στην οποία θα μεταβιβάσουν τα ΕΛΠΕ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που τους έχουν μεταβιβασθεί, άνοιξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την ίδια στιγμή που ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% σε στρατηγικό επενδυτή καθ’ οδόν προς την τελική κούρσα ενεργοποιεί και νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αν και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έκρινε ότι ο νέος επενδυτής του 50,1% δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια προσφορά και την κοινοποίησε επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάρισε το θολό τοπίο για τους επενδυτές και αναθέρμανε το ενδιαφέρον τους, η παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να αλλάξει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με την Paneuropean (όμιλο Λάτση) και περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επαναφέρει κλίμα αβεβαιότητας.

Η συμφωνία με τον όμιλο Λάτση, που αποτυπώνεται και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει ότι το Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της πώλησης θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άμεσα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας holding (Exploration Holding Company), στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, έχει θέσει τόσο στην πλευρά Λάτση όσο και στην πλευρά των επενδυτών, Vitol και Glencore, θέμα αύξησης του 25% τουλάχιστον στο 51%, διεκδικώντας ακόμη και το 100%.

Ο κ. Σταθάκης δεν φαίνεται να έχει βρει ευήκοα ώτα σε καμία από τις δύο πλευρές. «Η λύση προδιαγράφεται μέσα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο διαγωνισμός μιλάει για ποσοστό 25%» δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνοντας ότι έχει ανοίξει μια τέτοια συζήτηση στην οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «πρέπει να δούμε τι λένε οι επενδυτές».

Η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας αποφεύγει να σχολιάσει την πρωτοβουλία για ενίσχυση του ποσοστού του Δημοσίου στην holding υδρογονανθράκων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ουδέν σχόλιον».

Εκτίμηση των ΕΛΠΕ όπως και του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να μπλοκάρει την πορεία του διαγωνισμού, η οποία, όπως τονίζουν, μπήκε στην τελική ευθεία μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κύκλοι μάλιστα του ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρουν ότι μετά την απόφαση αυτή έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών, κυρίως μεγάλων funds για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δυνατότητα που προβλέπεται από την προκήρυξη, μέσω σύμπραξης με κάποιων εκ των δύο υποψηφίων επενδυτών. Δεν αποκλείουν μάλιστα τη συμμετοχή σε αυτή τη φάση και εταιρείας από τον κλάδο της παραγωγής και διύλισης. «Το βασικότερο όλων είναι ότι μια εμβληματική συναλλαγή προχωράει παρ’ όλα τα προβλήματα που τις βάζουν δεξιά και αριστερά», τονίζουν χαρακτηριστικά εμπλεκόμενοι με την αποκρατικοποίηση παράγοντες, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε ο,τι αφορά τις δεσμευτικές προσφορές, η κατάθεσή τους φαίνεται ότι μετατίθεται, τελικά, για το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου κι αυτό γιατί απομένουν πολλά διαδικαστικά θέματα προς διευθέτηση. Αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση της σύμβασης πώλησης, αλλά και των συμβάσεων μεταξύ των μετόχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, Δημόσιο και Paneuropean, θα εξακολουθούν να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστος στον όμιλο. Το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει προς πώληση ποσοστό 20% και η Paneuropean ποσοστό 31%, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται σε διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 50,1%.

 
10/11/18
 

F.F.: Νέα προθεσμία για τους εμπλεκόμενους

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα τα δέκα πρώτα πρόσωπα που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου, στο πλαίσιο της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια Κουτσολιούτσου (Δημήτρης, η σύζυγός του Κατερίνα και ο γιος τους Γιώργος Κουτσολιούτσος), καθώς και τα άλλα επτά πρόσωπα έλαβαν από τον εισαγγελέα, Ιωάννη Δραγάτση, νέα προθεσμία (με καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Τρίτη), προκειμένου να ενημερωθούν επί της ογκωδέστατης δικογραφίας και να καταθέσουν -μέσω των δικηγόρων τους- υπομνήματα με τις εξηγήσεις και τη σχετική επιχειρηματολογία τους. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται, ως ύποπτοι, αφορούν «απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού» και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Όπως γράφει το Ναυτεμπορική. σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένου ότι αναμένεται να ακολουθήσουν νέες κλήσεις από τον εισαγγελέα σε «υπόπτους» σχετικά και με άλλα αδικήματα («χειραγώγηση της αγοράς» κ.λπ.), η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα περιοριστεί, προς το παρόν, να απαντήσει στα τυπικά νομικά ζητήματα που τίθενται με τις εν λόγω κλήσεις και θα εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και θα έχει διαμορφωθεί συνολικά το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

Σημειώνεται ότι γονείς και γιος επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από διαφορετικούς δικηγόρους, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει ότι θα διαχωρίσει ο καθένας τη θέση του, τον ρόλο του και τις ευθύνες του στην υπόθεση (άλλα θα υποστηρίξουν οι γονείς και άλλα ο γιος).

Τα άλλα επτά πρόσωπα, που θα δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι είναι ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής του λογιστηρίου της εταιρείας, ακόμα τρία μέλη του Δ.Σ. την επίδικη περίοδο, ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου στην Ασία και ο ορκωτός λογιστής που φέρεται να παρουσίασε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στον ισολογισμό του 2017. Οι περισσότεροι αναμένεται να αποδώσουν σχετικές ευθύνες στην Ασία και στο γκρουπ του ομίλου με τις 18 θυγατρικές εταιρείες.

 
09/11/18

Πακέτα μισθωμένων ακινήτων πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς

 

Στην πώληση των πρώτων χαρτοφυλακίων επενδυτικών ακινήτων, που προωθούνται απευθείας από τράπεζα, αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Πειραιώς Real Estate. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της εταιρείας έχει προετοιμάσει δύο διαφορετικά χαρτοφυλάκια ήδη μισθωμένων ακινήτων, συνολικής αξίας της τάξεως των 20 εκατ. Το ένα εξ αυτών θα αφορά μισθωμένα ακίνητα γραφείων και το έτερο μισθωμένα εμπορικά καταστήματα. Εκαστο χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι θα είναι αξίας 8-10 εκατ. Σημειωτέον ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι εκείνη του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη λήξη του 2018.

 

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για έτοιμα επενδυτικά προϊόντα με συγκεκριμένες αποδόσεις, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για θεσμικούς επενδυτές, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), αλλά και για επενδυτικά funds ακινήτων, τα οποία αναζητούν νέα ακίνητα στην εγχώρια αγορά. Μεταξύ των κτιρίων γραφείων, περιλαμβάνεται το κτίριο που μισθώνει η Microsoft Hellas στη λ. Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου. Αντίστοιχα, στο χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ακίνητο που μισθώνει η αλυσίδα Καλογήρου στο κέντρο της Γλυφάδας.

 

Παράλληλα, ο όμιλος της Πειραιώς αναμένεται να συνεχίσει την διαμόρφωση χαρτοφυλακίων κατάλληλων προς πώληση ακινήτων και ασφαλώς και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ενέχυρο ακίνητα. Για παράδειγμα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, εκτιμάται ότι θα διατεθούν στην αγορά δάνεια με ενέχυρο ακίνητα τουριστικού χαρακτήρα, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και συναφή τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο, όπως προκύπτει, η πλειονότητα των εν λόγω ακινήτων εντοπίζεται σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Πειραιώς εξασφάλισε την πώληση του ξενοδοχείου Aktia Lounge & Spa στην Κρήτη, για το οποίο τελικά πλειοδότησε ξενοδοχειακός όμιλος, προσφέροντας το συνολικό ποσό των 18,1 εκατ. Το ξενοδοχείο ανήκε στην εταιρεία Ανθούσα Hotels, διαθέτει συνολικά 202 δωμάτια και εκτείνεται σε δύο τριώροφα κτίρια. Το 2007, η εταιρεία είχε λάβει ομολογιακό δάνειο, ύψους 16,7 εκατ., σε ελβετικό φράγκο, το οποίο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει.

 

Οπως ανέφερε, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Prodexpo, ο κ. Γιώργος Κορμάς, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, είναι ανάγκη να διαμορφωθούν αποτελεσματικές λύσεις, που θα υποστηρίξουν τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου αποθέματος ακινήτων των τραπεζικών ομίλων. Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Κορμάς πρότεινε να μην περνούν οι τράπεζες από τη χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία των νομικών και τεχνικών ελέγχων που απαιτούνται, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ακινήτων προς πώληση. Αντιθέτως, το σχετικό κόστος θα μπορούσε να το αναλάβει ο αγοραστής, συνυπολογίζοντάς το στην τελική τιμή του ακινήτου.

 
09/11/18

ΑΔΜΗΕ: Στις Fulgor και EΛΚΑ η επέκταση του συστήματος Υπερυψηλής Tάσης στην Πελοπόννησο

 

Οι Fulgor και Ελληνικά Καλώδια ανέλαβαν την κατασκευή των υποβρυχίων και υπόγειων καλωδιακών διασυνδέσεων στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου με τις οποίες επεκτείνεται το σύστημα μεταφοράς Υπερυψηλής Tάσης (400 κιλοβόλτ) στην Πελοπόννησο.

 

Η νέα διασύνδεση αποτελεί όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ κομβικό τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου ενώ ταυτόχρονα είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα.

 

Ως κριτήριο ανάθεσης των διαγωνισμών που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ, στους οποίους υποβλήθηκαν 189 ηλεκτρονικές προσφορές, πέρα από την τιμή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και ο χρόνος υλοποίησης.

 

Ειδικότερα:

 

-Στον διαγωνισμό για το υποβρύχιο καλώδιο συμμετείχαν η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE, η Prysmian Powerlink (Ιταλία), η Nexans Norway AS (Νορβηγία) και η NKT HV Cables (Δανία). Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 33,19 εκατ. Ευρώ (προσφορά με χρόνο υλοποίησης τους 14 μήνες). Μειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE με τίμημα 29,02 εκατ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες, με έκπτωση τιμής και χρόνου 19,5%.

 

-Στον διαγωνισμό για το υπόγειο σκέλος προσφορές υπέβαλαν η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, η Prysmian και η Link SA. Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 22,26 εκατ. ευρώ με χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες και μειοδότης αναδείχθηκε η Ελληνικά Καλώδια ΑΕ με τίμημα 17,87 εκατ. Ευρώ και χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες, που ενσωματώνει έκπτωση σχεδόν 20%.

 

Ο «Διάδρομος Α», συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Όπως τονίζει ο Διαχειριστής, το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και θα ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

 

Τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με τη δημιουργία του «Διαδρόμου Β» (Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), για τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο και για την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς (τμήμα Μεγαλόπολη-Κόρινθος). Τα έργα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ το σκέλος Κόρινθος-Αττική προγραμματίζεται να περατωθεί εντός του 2024.

 

Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει τέλος ότι “Παράλληλα με τις νησιωτικές διασυνδέσεις (Κυκλάδες-Κρήτη), ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς και τα μεγάλα έργα που αφορούν στην ενίσχυση της «ραχοκοκαλιάς» του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ): τις ύψιστης σημασίας για τη χώρα γραμμές 400 kV που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τους μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και τις διασυνδέσεις με τα ηλεκτρικά συστήματα των γειτονικών κρατών προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της χώρας”.

 

 

Πέρασαν τα πακέτα για το ΥΓΕΙΑ ..... 215.189.466 μετοχές στα 0,95 ευρώ. Ολοκληρώνεται σταδιακά η δημόσια πρόταση - εξαγορά της εταιρείας από το CVC Capital. Για την ιστορία η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του ΥΓΕΙΑ απο το CVC Capital (με έδρα το Λουξεμβούργο και ενεργητικό 120δις ευρώ) οδηγεί σε άνοδο και την τιμή της μετοχή της MIG (0,0765 ευρώ, +10%).

 

«Οσμή» σκανδάλου στη ΔΕΠΑ

Απολύτως αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι παροικούντες τη… ΔΕΠΑ την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Θεόδωρου Κιτσάκου, αφού η παραμονή του στη θέση του επικεφαλής συνοδεύτηκε από την προκλητική «υπομονή» που φέρεται να έδειξε στην εξόφληση του χρέους εκατομμυρίων ευρώ της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μικρή σημασία είχε για εκείνους που επέλεξαν να του δώσουν το «τιμόνι» της ΔΕΠΑ ότι ο κ. Κιτσάκος είχε προηγουμένως διατελέσει γενικός διευθυντής της ELFE, αλλά και μεγαλοστέλεχος άλλων εταιριών του Λαυρεντιάδη.

Δεσμεύσεις

Η ανάληψη της θέσης συνοδεύτηκε από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις για επίλυση των προβλημάτων της ΔΕΠΑ και ειδικότερα του σημαντικότερου εφιάλτη της που άκουγε στο όνομα ELFE. Ωστόσο, τα δύο χρόνια της θητείας του εξαντλήθηκαν σε… διαπραγματεύσεις.

Διαπραγματεύσεις που στόχευαν σε εξόφληση μέσω ανταλλαγής, αφού υποστήριζε ότι προσπαθούσε να ρυθμίσει την οφειλή με ακίνητα της ELFE, τα οποία βέβαια είτε ήταν δεσμευμένα από το 2014 από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα είτε ήταν υποθηκευμένα σε τράπεζες. Στο μεταξύ, με τη διετή διαπραγμάτευση τα όποια περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είχαν απομείνει μεταβιβάζονταν σε δεκάδες άγνωστες εταιρίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν έδρα την Κύπρο. Τα μέλη, δε, του Δ.Σ. των εταιριών αυτών ήταν συγκάτοικοι, καθώς όλοι δήλωναν κατοικία στην ίδια ακριβώς διεύθυνση.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο «τιμονιέρης» της ΔΕΠΑ, αγνοώντας αποφάσεις προηγούμενων Δ.Σ., φέρεται να υπέγραψε σύμβαση με την ELFE για συνέχιση της παροχής αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμη και συνδεδεμένων με την ELFE εταιριών -φαντασμάτων. Το καλοκαίρι του 2017 ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ ζητούν από την εταιρία να προχωρήσει σε ενέργειες, με την ELFE να προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας να μη διακοπεί η τροφοδοσία της με αέριο επικαλούμενη τις συμφωνίες Κιτσάκου.

Αυτή ήταν και η αφορμή που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης, με τις πρώτες καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η καρατόμηση του Κιτσάκου έγινε τελικά τον Νοέμβριο του 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Η μήνυση

Η νέα διοίκηση υπό τον Δημήτρη Τζώρτζη δεν άργησε να υποβάλει μήνυση σε βάρος της ELFE, η οποία κατέληξε τελικά σε μια ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τα χρέη της εταιρίας λιπασμάτων είχαν πια εκτοξευτεί στα 115 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του συνόλου των οφειλών ολόκληρης της αγοράς προς την επιχείρηση! Η διαπίστωση ήταν «βόμβα» στα θεμέλια της ΔΕΠΑ, που οδηγήθηκε στην κατάθεση της μήνυσης.

Από το δικόγραφο προκύπτει πως από το 2010 που η κρατική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) μεταβιβάστηκε στην ELFE SA, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, χρησιμοποιώντας εταιρίες-«φαντάσματα», αποψίλωσε την εταιρία του από κάθε έσοδο και περιουσιακό στοιχείο, αφήνοντας τους πιστωτές με άδεια χέρια. Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 η οφειλή της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ανερχόταν στα 114 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ ήταν σε μεταχρονολογημένες επιταγές που είχε δώσει στην εταιρία. Σημειώνεται πως όταν η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πέρασε στην ELFE SA, το χρέος της έφτανε στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ η είσοδος του νέου επενδυτή έμοιαζε ελπιδοφόρα. «Επί μακρό χρονικό διάστημα ο εκπρόσωπος και ο οικονομικός διευθυντής της ELFE SA ισχυρίζονταν ότι αναδιαρθρώνεται και ανακάμπτει και ότι υφίσταται δυσχέρεια αναφορικά με την καταβολή μετρητών», αναφέρεται στη μήνυση.

Εκεί εξιστορείται όλη η υπόθεση, με την πρόταση από την ELFE για συμψηφισμό των χρεών της με τη μεταβίβαση στη ΔΕΠΑ ακινήτων ιδιοκτησίας της λιπασματοβιομηχανίας «τα οποία είχαν εν τούτοις δεσμευτεί με διάταξη του πρώην προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Παναγιώτη Νικολούδη και ήσαν πολλαπλώς βεβαρημένα, ενώ άλλα που προτάθηκαν στην περιοχή των Διαβατών είχαν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και οποιαδήποτε διάθεσή τους απαιτούσε την προηγούμενη συναίνεση του Δημοσίου».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....