Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 
 
17/08/18

ΓΔ: Μεγάλο στοίχημα η παραμονή υψηλότερα των 700 – 710 μονάδων & Μετά ότι καλύτερο έλθει…

Αντίδραση καταγράφεται το πρωί της Παρασκευής στο Χ.Α., με το κλίμα τις προηγούμενες ημέρες να είναι εξαιρετικά αρνητικό και το μεγάλο ζητούμενο να είναι μια ισχυρή αντίδραση. Μια ισχυρή αντίδραση για έναν βασικό λόγο. Κυρίως για να απομακρυνθεί ο ΓΔ από αρκετά κρίσιμα επίπεδα των 700 – 710 μονάδων. Μακροπρόθεσμες στηρίξεις τεράστιας σημασίας για την πορεία της αγοράς.  

Τουρκική πρόταση συνεργασίας στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

«Φλερτ» από την Τουρκία για επένδυση στον τομέα της γεωθερμίας δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ  Ανανεώσιμες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που έχει φτάσει στα γραφεία της θυγατρικής της ΔΕΗ αφορά τη σύμπραξη με εταιρεία που κατέχει και λειτουργεί έναν γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε επαρχία της δυτικής Τουρκίας, με σκοπό την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος του. Ο σταθμός υπάγεται σε καθεστώς feed-in tarriff, κάτι που σημαίνει πως επιδοτείται για κάθε κιλοβατώρα που παράγει.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο ύψος τοποθετεί το τίμημα η ιδιοκτήτρια επιχείρηση για τον υποψήφιο επενδυτή, στόχος της είναι μέσω της συνεργασίας μαζί του να προχωρήσει στην υλοποίηση των δύο επόμενων φάσεων αναβάθμισης της μονάδας, ώστε να εννιαπλασιαστεί η ισχύς της. Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι δύο αυτές φάσεις ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει, τότε ο σταθμός θα αποζημιώνεται με το ίδιο καθεστώς ενίσχυσης και για την επιπλέον ισχύ που θα αποκτήσει.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για το ενδεχόμενο επένδυσης στη γειτονική χώρα εντός του Σεπτεμβρίου. Η τουρκική πρόταση, πάντως, έρχεται σε μία εποχή όπου η θυγατρική της ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες για την αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το τουρκικό «φλερτ» υπενθυμίζει τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στην Τουρκία και τη χώρα μας, αναφορικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα τέλη του 2017 η εγκατεστημένη ισχύς γεωθερμικών μονάδων στη γειτονική χώρα ξεπέρασε τα 1.100 μεγαβάτ (MW). Την ίδια στιγμή, παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει επίσης πλούσιο δυναμικό, έως σήμερα παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτο. 

 
16/08/18

 

Fourlis: Επουσιώδης η επίδραση από τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας

Επουσιώδη χαρακτηρίζει η Fourlis την επίδραση στα αποτελέσματα της από τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, όπως τονίζει η εισηγμένη, αναφορικά με τη διολίσθηση της Τουρκικής Λίρας και τις όποιες επιπτώσεις απο την ευρύτερη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, ο Όμιλος Fourlis επισημαίνει τα εξής:

«Ο Όμιλος μας δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT.

Τα βασικά μεγέθη της δραστηριότητας στην Τουρκία εχουν ως εξής:

1. Οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν σε TRY 73,7 εκ. (€ 17,8 εκ περίπου) ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου.
2. Το EBITDA του 2017 ήταν αρνητικό TRY 2,9 εκ. (€ 0,64 εκ. περίπου) σε σύνολο EBITDA € 41,8 εκ. σε ενοποιημένο επίπεδο Ομίλου.
3. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος.
4. Άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνονται σε τοπικό νόμισμα.
5. Ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα TRY 10 εκ.(€ 1,5 εκ. περίπου).
6. Όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει με ίδια κεφαλαια.

Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω, οι επιπτώσεις απο τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fourlis.

Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημιογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.

Ο Όμιλος και η INTERSPORT παρακολουθούν στενά της εξελίξεις στην Τουρκίακαι προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων.

Όλα τα στοιχεία του Ομίλου Fourlis και των θυγατρικών εταιρειών, καθως και τα πιστοποιητικά ελέγχου, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ομίλου Fourlis www.fourlis.gr».

 

Ανακάμπτει και σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

 

Νωρίτερα σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,78 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η τάση ανάκαμψης της λίρας ακολούθησε τη δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ ότι θα κάνει επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία.

 

Η πτωτικη πορεία της λίρας οφείλεται στις ανησυχίες που προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική.

 

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.

 
15/08/18

Περαιτέρω βελτίωση για την τουρκική λίρα

Συνεχίζεται και μάλιστα με σημαντικούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της ισοτιμίας της Τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, μετά τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας και το επίπεδο του 7,2393 (ιστορικό χαμηλό). Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Δευτέρα 15/08 η ισοτιμία αυτή τη στιγμή είναι στο 6,1365, σημαντικά αποκλιμακωμένη, τόσο από το ιστορικό υψηλό της Δευτέρας, όσο όμως και από το χθεσινό μέσο όρο της ισοτιμίας, που ήταν περίπου 6,55:1.  

 
14/08/18

 

Κάποια σχετική βελτίωση για την Τουρκική Λίρα…

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,51:1 στις 10:05 το πρωί, ανακάμπτοντας οριακά από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Πάνω από το αναμενόμενο η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα περισσότερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στις υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών και του κράτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να αυξηθεί κατά 0,4%.

Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επίσης ανοδικά τον τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους στο 0,4% από το 0,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 2,1%.

 
13/08/18
 

Σε χαμηλό 13 μηνών υποχωρεί το ευρώ με τη βουτιά της τουρκικής λίρας

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά σήμερα, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Αφού υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, η τουρκική λίρα βρήκε κάποια στήριξη αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις συναλλαγές swap.

Στις 10:32 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,8364 λίρες ανά δολάριο.

«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Ούλριχ Λόιχτμαν, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της Ασίας το 1997 η οποία επηρέασε ακόμα και χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάριο, σε χαμηλό 13 μηνών, πριν ανακάμψει σημειώνοντας πτώση 0,2% στο 1,1382 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.

Το δολάριο, που έχει σημειώσει ράλι από τότε που η κρίση της τουρκικής λίρας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 96,463 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 110,265 αφού νωρίτερα ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 110,11. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά μισό τοις εκατό στο 1,1288 δολάριο.

 
12/08/18

“Η άρση του waiver μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία”

Η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί μία κίνηση που θα αυξήσει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

“ Η άρση του waiver μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν μία πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης μέσω του ELA. Εν τούτοις, η λήξη του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο και ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς υγιής για να σταθεί στα πόδια της. Επομένως, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης” σημειώνει το Ρόιτερ. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται λίγο περισσότερα από 8 δισεκ. από την ΕΚΤ και τώρα θα πρέπει να υποβάλουν ένα άλλο είδος εγγύησης για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το ποσό. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι η στροφή προς τον ELA θα είναι περιορισμένη και ότι το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες που είναι στο 8,4 δισεκ. ευρώ δεν θα αυξηθεί.

Financial Times: Ουδείς πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης εντός του μήνα θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη της κρίσης στην πιο βεβαρυμένη οικονομία της ευρωζώνης. Όμως για τις ελληνικές τράπεζες, το τέλος του προγράμματος σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτές να διασφαλίσουν φθηνή πίστωση. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την πολιτική της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.

Έως τώρα μολονότι η Ελλάδα δεν διέθετε αξιολόγηση «επιπέδου επένδυσης», συμμετείχε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαιτίας του waiver που είχε αποφασισθεί.

Κανείς ωστόσο δεν πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι τράπεζες επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο της ΕΚΤ, μπορούν να καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα αντί για ομόλογα του δημοσίου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελαφρώς πιο ακριβά δάνεια με επιτόκιο 1,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

 
10/08/18

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα - έφθασε να καταγράφει πτώση έως και 14,6%

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.

Η λίρα περιόρισε κάποιες από τις απώλειές της, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,9646 λίρες ανά δολάριο στις 10:45 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας πτώση 5,5%. Νωρίτερα, υποχώρησε έως 14,6% στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών ανά δολάριο.

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαμάχη αναφορικά με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

Οι επενδυτές επικαλούνται ως τον βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμησή του νομίσματος την απουσία, όπως τη χαρακτηρίζουν, παρέμβασης από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

«Η κατάσταση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα - νομίζω ότι θα αναγκαστούν να παρέμβουν», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση χρειάζεται να είναι «δραστική».

Αργότερα σήμερα, ο Αλμπαϊράκ αναμένει να ανακοινώσει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία

 

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, λόγω Τουρκίας, αλλά και Ρωσίας...

 

Και με φόντο την κατακόρυφη πτώση, αλλά και την ανησυχία που υπάρχει για την επίσης σημαντική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, εν μέσω πάντα των ανησυχιών στις αγορές για το εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο D. Trump, σημαντικές απώλειες καταγράφονται στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 12:04 ώρα Ελλάδος, ο DAX βρίσκεται στο -1,60%, με τις απώλειες στο Παρίσι (CAC 40) και κυρίως το Λονδίνο να είναι σχετικά μικρότερες, -1,06% και -0,56% αντίστοιχα. Σημαντικές απώλειες 1,35% και 1,10% σε Ιταλία και Ισπανία, με τον Stoxx50 στο -1,27%.

 
09/08/18

Σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα … 

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα και εν μέσω ανησυχία αν η Τουρκία θα χρειαστεί μέχρι και τη βοήθεια του ΔΝΤ, σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά κινείται η τουρκική λίρα.

 

Coca Cola ΕΕΕ: Αύξηση 13,2% στα κέρδη το α’ εξάμηνο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, στα 216,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Coca Cola  HBC το α’ εξάμηνο του 2018, καταγράφοντας άνοδο 13,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 5,8% στα 221,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και διαμορφώθηκαν στα 3,228 δισ. ευρώ, με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται κατά 4,6% στα 1,067 δισ. κιβώτια 

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Η εξέλιξη των προϊόντων μας αποφέρει αποτελέσματα και κερδίζει έδαφος με τους πελάτες μας σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Πετύχαμε ισχυρά αποτελέσματα, καθώς οι κυκλοφορίες νέων προϊόντων και οι εξειδικευμένες εμπορικές μας δράσεις, επέτρεψαν να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και τη συγκυρία του FIFA World Cup. Η αύξηση των εσόδων ήταν εξαιρετική και αποτέλεσμα βελτιώσεων τόσο του όγκου πωλήσεων όσο και του μείγματος/τιμών και στους τρεις γεωγραφικούς τομείς δραστηριότητας. Τα περιθώρια κέρδους συνεχίζουν να βελτιώνονται, καθώς διατηρούμε την εστίασή μας στην αύξηση των εσόδων και τον έλεγχο του κόστους.

Συνεχίζουμε τη θετική πορεία προς τους στόχους του 2020, προσδοκώντας μια ακόμη χρονιά αύξησης των εσόδων και βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους».

 
07/08/18

Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία

 

Σε συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής της στη Αλβανία Tirana Bank, με τον όμιλο Balfin και την Komercijalna Banka AD Skopje, ήλθε η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Όπως ανακοινώθηκε, το συνολικό τίμημα για το ποσοστό κατοχής της Tirana Bank από την Τράπεζα Πειραιώς (98,83%) ανέρχεται σε 57,3 εκατ. ευρώ.

 

Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις διαδικασίες εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών και άλλων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα και την Αλβανία, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Η Unicredit ενήργησε ως ο αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή.

 

Η Norton Rose ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και το νομικό γραφείο Boga & Associates ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή

 

 

Διψήφια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο α' εξάμηνο - Αλματώδης ανάπτυξη τον Ιούνιο

Με διψήφια ποσοστά αύξησης έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές, συνεχίζοντας την αλματώδη ανάπτυξη που διαγράφουν από την αρχή του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι και η περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος, παρότι τον Ιούνιο σημείωσε σημαντική άνοδο και όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων «οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου γεννούν αισιοδοξία για τη συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν με συνέπεια την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παρά τα εμπόδια που υπάρχουν με κυριότερα την υψηλή φορολογία και τα capital controls. Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκαν κατά 597 εκατ. ευρώ ή κατά 24,8% και ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 15,5% ή κατά 277,5 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 2,07 δισ. ευρώ από 1,79 δισ. ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,7% και ανήλθαν σε 16,4 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 11,1 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,29 δισ. ευρώ ή κατά 13,2%.

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2018, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,06 δισ. ευρώ ή κατά 27,1% και ανήλθαν σε 4,97 δισ. ευρώ έναντι 3,91 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,46 δισ. ευρώ από 3,11 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 348,8 εκατ. ευρώ ή κατά 11,2%.

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 αυξήθηκαν κατά 1,17 δισ. ευρώ ή κατά 4,5%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 26,96 δισ. ευρώ έναντι 25,79 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 19,61 δισ. ευρώ από 19,93 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 324,8 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2018 κατά 465 εκατ. ευρώ, ή κατά 30,9%, στα -1,97 δισ. ευρώ από -1,50 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα -1,39 δισ. ευρώ από -1,32 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 71,37 εκατ. ευρώ, ή κατά 5,4%.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά κατά 1,06 δισ. ευρώ ή κατά -9,1%, στα -10,53 δισ. ευρώ από -11,58 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -8,50 δισ. ευρώ από -10,12 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,61 δισ. ευρώ, ή κατά -16%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Ιούνιο του 2018, παρατηρείται σημαντική άνοδος προς όλους τους προορισμούς. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (+17%) όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (+35,6%). Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 13,9% και προς τις Τρίτες Χώρες κατά 19%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε στο 54,3% από 58% τον Ιούνιο του 2017 ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες ανήλθε σε 45,7% από 42% τον Ιούνιο του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 67,6% και των τρίτων χωρών στο 32,4%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2018 όλοι οι κλάδοι ήταν ανοδικοί πλην του λαδιού (-5,8%) και των ποτών και καπνού (-13,9%). Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα πετρελαιοειδή (+53,8%), των μηχανημάτων (+44,4%), των πρώτων υλών (+39,7%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+22,2%).

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2018 όλες οι κατηγορίες ήταν ανοδικές, πλην των ποτών και καπνού (-1,2%). Στο διάστημα αυτό ξεχώρισαν τα λάδια (+35,7%), τα πετρελαιοειδή (+21,9%), τα μηχανήματα (+18,8%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+16%).

 
06/08/18
 

Οίκος Moody's: Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει τα πλήγματα από τις κυρώσεις

Η Ρωσία υιοθέτησε σειρά μέτρων για να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο και είναι έτοιμη να αποκρούσει τα πλήγματα που θα επιφέρουν οι οποιεσδήποτε νέες αμερικανικές κυρώσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στο ρωσικό δημόσιο χρέος. Την άποψη αυτή διατυπώνει σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Bloomberg η αναλύτρια του οίκου Moody’s Investors Service Kristine Lindow

Συγκεκριμένα η Ρωσία τον Μάιο μείωσε τις επενδύσεις της στα ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουλίου. Τον Απρίλιο το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 48,7 δισεκατομμύρια. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δεν βρίσκεται πλέον στις πρώτες 30 χώρες που διακρατούν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες τον Απρίλίο επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή την στιγμή στην 30η θέση του καταλόγου βρίσκεται η Χιλή με επενδύσεις ύψους 30,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τον Απρίλιο - λέει η Lindow - όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, κατέστη σαφές ότι οι συναλλαγές σε δολάρια μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα και γι' αυτό σχεδίασαν τις δραστηριότητες τους με ανάλογο τρόπο. Νομίζω ότι έτσι θα ενεργούσε και ο κάθε υπεύθυνος διαχειριστής».

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μεταδίδονται πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μάλιστα αμερικανοί γερουσιαστές που εκπροσωπούν και τα δύο κόμματα κατέθεσαν στις 2 Αυγούστου νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στην Ρωσία. Συγκεκριμένα προβλέπει την επιβολή πιό αυστηρών κυρώσεων στον «ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας» «σε ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» και την «επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος».Επίσης, «απαγορεύεται να εκδοθούν άδειες συμμετοχής σε Αμερικανούς πολίτες σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην Ρωσική ομοσπονδία»

Ωστόσο, κατά την άποψη της Lindow η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος είναι μικρή, δεδομένου ότι νωρίτερα αυτόν τον χρόνο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές.
 « Νομίζω- λέει η Lindow-ότι η εταιρεία Rusal (ρωσικό αλουμίνιο-σ.σ) έχει γίνει για τους ίδιους ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά ως προς το πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Νομίζω ότι ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν».

 

Δεσμεύεται η κινητή περιουσία της Euromedica – Η απόφαση του Δικαστηρίου

Την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica,συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Farallon, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύει να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρείας του ομώνυμου ομίλου, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, υιοθετώντας ως ισχυρά τα στοιχεία που προσκόμισε η DV01, διαχειρίστρια εταιρεία δανείων της Euromedica, ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια, που αγόρασε από τράπεζες η Farallon Capital, τον Φεβρουάριο του 2018.

Το νέο ΔΣ

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από την εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Euromedica προχώρησε στην ανασυγκρότησή του και στον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων του μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Κοτρώτσιου Σπυρίδωνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του εκτελεστικού µέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας κ. Κοτρώτσιου Σπυρίδωνα, µε ημεροµηνία 31.07.2018.

Σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος από 31.07.2018 εκτελεστικού µέλους του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συµβούλου το Διοικητικό Συµβούλιο πρότεινε και εξέλεξε τον κ. Νικήτα Γιάννη – Νίκο του Νικολάου.

Προχώρησε στον επανακαθορισµό αρµοδιοτήτων και την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συµβουλίου ως κάτωθι:

1. Νικόλαος Λιακουνάκος του Θωµά, Πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου, εκτελεστικό µέλος
2. Γιάννης – Νίκος Νικήτας του Νικολάου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος, εκτελεστικό µέλος
3. Βασιλική Σταµατάκη του Νικολάου, εκτελεστικό µέλος
4. Μελανθία Καναβάκη του Αγαπητού, µη εκτελεστικό µέλος
5. Ιωάννης Σωσσίδης του Γεωργίου, µη εκτελεστικό µέλος
6. Θεόδωρος Ταλάρης του Ευαγγέλου, µη εκτελεστικό µέλος
7. Μπούµης Ανδρέας του Χαραλάµπους, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος
8. Βλαχοκώστα Ευθυµία του Ιωάννη, ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος

Το Διοικητικό Συµβούλιο µε την νέα του σύνθεση, σύµφωνα µε την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 08/09/2017, θα διοικεί την Εταιρεία µέχρι την 07/09/2019.

 

Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την πώληση της Ερρίκος Ντυνάν

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», η οποία κατέχει και λειτουργεί το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με την εμπρόθεσμη υποβολή ικανοποιητικού αριθμού μη δεσμευτικών προσφορών, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τις προσεχείς ημέρες, η Τράπεζα σε συνεργασία με την PwC, χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης, θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες προσφορές προκειμένου να επιλεγούν εκείνες που θα προχωρήσουν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τους όρους διεξαγωγής της.

 
05/08/18

Α. Σβόμποντα (Seven Energy): Απαραίτητες οι λιγνιτικές μονάδες

Οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές, επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Alan Svoboda, Executive Director της Seven Energy που διεκδικεί από κοινού με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

   «Οι λιγνιτικές μονάδες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο τόσο ως κύριοι προμηθευτές ενέργειας, όσο και ως εφεδρικοί», τονίζει συγκεκριμένα και προσθέτει: «Τα ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με αυξανόμενα μερίδια παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές απαιτούν αξιόπιστες μονάδες για να παρέχουν ένα σταθερό, και επί του παρόντος απαραίτητο, συμπλήρωμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και για να υποστηρίξουν τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τους βιομηχανικούς όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές».

   Σε ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις τονίζει ότι εξετάζεται η τεχνική κατάσταση των μονάδων και, βάσει αυτής, θα συζητηθούν οι όποιες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες ενώ για την προοπτική κατασκευής δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα δηλώνει ανοιχτός σε οποιεσδήποτε οικονομικά αποδοτικές επιλογές προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της αύξησης των σημερινών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, «η πιθανότητα εξέλιξης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν». Σε σχέση με τους εργαζόμενους, τονίζει ότι η επέκταση του κύκλου ζωής των μονάδων διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

   Ο κ. Svoboda συνδέει το μακροπρόθεσμο μέλλον των μονάδων με τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ή άλλα πιθανά υποστηρικτικά σχήματα για τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης και ότι η Seven Energy μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη μετάβαση προς το νέο ενεργειακό μοντέλο. Ο Όμιλος Seven Energy ελέγχει το λιγνιτωρυχείο Vr?any και του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Lignite Chvaletice στη Τσεχία ενώ έχει επίσης συμφωνήσει με τον Όμιλο ?EZ την απόκτηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Po?erady με εγκατεστημένη ισχύ 1000 MWe.

   Η συνέντευξη έχει ως εξής:

   1. Εκδηλώνετε ενδιαφέρον να επενδύσετε στην Ελλάδα, τη χρονική στιγμή που λήγει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

   Γνωρίζουμε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους, καθώς και με τους κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης.

   Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως στη Seven Energy είναι η πρωτόγνωρη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αυτή την περίοδο. Είναι μία διαδικασία που γνωρίζουμε καλά, καθώς έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία από την αγορά της Τσεχίας. Για αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η Seven Energy, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη μετάβαση προς το νέο ενεργειακό μοντέλο.

   Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, και τις σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αποστολή της Seven Energy είναι να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή, προσφέροντας μία νέα προοπτική στις συμβατικές, ενεργειακές μονάδες, για όσο χρονικό διάστημα αυτές είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος ή ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε μία σταθερή βάση για την ταχεία μετάβαση του ενεργειακού τομέα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον.

   2. Η λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνεται σημαντικά από το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένοι θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2, οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες. Πώς το σχολιάζετε;

   Πράγματι, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κόστους, τον οποίο είμαι σίγουρος πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες θα λάβουν υπόψη τους. Οι τιμές τους έχουν ανέβει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

   Όπως ήδη ανέφερα, στη Seven Energy πιστεύουμε πως θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο μείγμα παραγωγής ενέργειας στο προσεχές μέλλον. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, βλέπουμε πως οι λιγνιτικές μονάδες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο τόσο ως κύριοι προμηθευτές ενέργειας, όσο και ως εφεδρικοί. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις αρχές με στόχο την εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου μέλλοντος για τις μονάδες αυτές, για παράδειγμα μέσω του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος ή άλλων πιθανών υποστηρικτικών σχημάτων για τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

   3. Θα προχωρήσετε σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων, εφόσον κερδίσετε το διαγωνισμό; Έχετε αποφασίσει αν θα προχωρήσετε στην κατασκευή της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη Φλώρινας;

   Είναι αρκετά νωρίς για να κάνουμε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά. Από τη στιγμή που αποκτήσαμε πρόσβαση στο data room, εξετάζουμε την τεχνική κατάσταση των μονάδων και, βάσει αυτής, θα συζητήσουμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη τις όποιες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες.

   Όσον αφορά την δεύτερη μονάδα στη Μελίτη, είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε οικονομικά αποδοτικές επιλογές. Είναι γεγονός, όμως, ότι δεδομένων των σημερινών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πιθανότητα εξέλιξης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

   4. Θα υποβάλετε προσφορά ανεξάρτητα από το αν οι λιγνιτικές μονάδες περιληφθούν στο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που είναι υπό διαμόρφωση;

   Γνωρίζουμε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την εισαγωγή των λιγνιτικών μονάδων στον νέο μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος. Εκτιμούμε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη σημασία της λιγνιτικής παραγωγής για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.

   Η Seven Energy, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι έχουν άμεση επιρροή στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μονάδων προς πώληση.

   Πιστεύουμε βαθιά ότι τα ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με αυξανόμενα μερίδια παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές απαιτούν αξιόπιστες μονάδες για να παρέχουν ένα σταθερό, και επί του παρόντος απαραίτητο, συμπλήρωμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και, δεύτερον, για να υποστηρίξουν τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τους βιομηχανικούς όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές.

   5. Ανακοινώσατε συμφωνία με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την από κοινού υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς. Που αποσκοπεί η συνεργασία αυτή;

   Το ενδιαφέρον μας για τις δύο μονάδες είναι ουσιαστικό και θέλουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα να είναι επιτυχές. Η στρατηγική μας συνεργασία με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνδυάζει τη μοναδική εμπειρία της Seven Energy σε επίπεδο τεχνικής και επιχειρησιακής στρατηγικής στη λιγνιτική αγορά, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, με την ηγετική θέση και βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς στον τομέα παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για μία συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, με αφετηρία την κατάθεση της κοινής μας προσφοράς για τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Είμαστε σίγουροι πως, από κοινού, μπορούμε να προσφέρουμε μια ισχυρή βάση για το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στην Ελλάδα.

   6. Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στο νέο σχήμα το σύνολο των εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα στις υπό πώληση μονάδες. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το προσωπικό; Θα διατηρήσετε τις θέσεις εργασίας πέρα της υποχρεωτικής προθεσμίας των έξι ετών που προβλέπει ο νόμος; Επίσης, πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ);

   Οι άνθρωποι αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο του Ομίλου Seven Energy και σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τους εργαζόμενους σε Μελίτη και Μεγαλόπολη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύουμε πως μία κουλτούρα αριστείας απαιτεί ταλαντούχους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε να τους προσφέρουμε την καλύτερη εκπαίδευση στον κλάδο, σε συνδυασμό με ευκαιρίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη σε συνάρτηση με την απόδοσή τους. Όπως αποδεικνύει και η ως τώρα πορεία μας στον χώρο της ενέργειας, προσπαθούμε πάντα να επεκτείνουμε τον κύκλο ζωής των μονάδων, όπου είναι οικονομικά εφικτό. Με τον τρόπο αυτό, διαφυλάσσουμε τις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

   7. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλους τομείς της αγοράς (όπως π.χ. προμήθεια, ανανεώσιμες πηγές φυσικό αέριο κ.α.) ή θα περιοριστείτε αποκλειστικά στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη;

   Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε την προσοχή μας στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Προσδοκούμε, ωστόσο, ότι η συνεργασία μας με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προχωρήσει και πέρα από τον εν λόγω διαγωνισμό.

 
04/08/18

Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ κατά της ιδιωτικοποίησης ΕΛΠΕ απέστειλαν οι εργαζόμενοι

Εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ απέστειλε το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, καλώντας το Ταμείο να απόσχει από κάθε ενέργεια ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία να σημειωθεί ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η διαδικασία των Virtual Data Room έχει ανοίξει για δύο ενδιαφερόμενους, την ελβετική Glencore και την ολλανδική Vitol, ενώ η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Το σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ χαρακτηρίζει στο εξώδικο που απέστειλε προς το ΤΑΙΠΕΔ ως προβληματική τη διαδικασία, προτάσσοντας τη στρατηγική σημασία των ΕΛΠΕ και το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, στην προωθούμενη διαγωνιστική διαδικασία δεν υπάρχει πρόβλεψη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Το σωματείο υποστηρίζει ότι η προωθούμενη εκποίηση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης δεν δικαιολογείται βάσει του ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος, που άπτεται ζητημάτων στρατηγικής σημασίας, όπως η εθνική άμυνα και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Στο εξώδικο υποστηρίζουν ότι η πώληση δεν δικαιολογείται ούτε για δημοσιονομικούς ούτε για ταμειακούς λόγους, με δεδομένο, όπως σημειώνουν, ότι τα ΕΛΠΕ αποφέρουν υψηλότατα κέρδη. Ενδεικτικά το 2017 τα κέρδη (EBITDA)ανήλθαν σε 834 εκατ. ευρώ.

Και το σωματείο καταλήγει ότι θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη νόμιμη ενέργεια ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου και Αρχής, έναντι παντός υπευθύνου νομικού και φυσικού προσώπου σε περίπτωση συνέχισης της προωθούμενης παράνομης, όπως υποστηρίζει, διαγωνιστικής διαδικασίας και εξ αυτής πρόκλησης παράνομης ζημίας στα ΕΛΠΕ, στους μετόχους και στους εργαζομένους τους.

Από την πλευρά, πάντως, των μετόχων, δηλαδή του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση, ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με το ότι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 50,1% αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο διεκδίκησης μόνο δύο εταιρειών και μάλιστα traders, εξετάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες και εναλλακτικά σενάρια.

 

Sunlight: Πώληση του κλάδου καταναλωτικών μπαταριών

 

Η εταιρεία Συστήματα Sunlight ολοκλήρωσε την  πώληση του κλάδου καταναλωτικών μπαταριών έναντι τιμήματος 5.360.000 ευρώ, στην εταιρεία Westnet Distribution AE, θυγατρική του ομίλου Olympia, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας. 

 

Η εταιρεία PriceWaterhouseCoopers συνέταξε την σχετική έκθεση αποτίμησης, στη οποία βασίσθηκε και ο προσδιορισμός του παραπάνω τιμήματος.

 

Οπως αναφέρει η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών του κλάδου καταναλωτικών μπαταριών το 2017, ανήλθε σε 10,1 εκατ. ευρώ, τα δε αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ήταν ζημία 39.000 ευρώ. Η εν λόγω δε μεταβίβαση θα βελτιώσει τα ενοποιημένα αποτελέσματα και την καθαρή θέση της Συστήματα Sunlight κατά 1,2 εκατ. ευρώ.

 
03/08/18
 

Lamda Development: Παράταση της σύμβασης μίσθωσης της έκτασης του Mediterranean Cosmos

Η Lamda Development S.A. ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Πυλαία A.E., προχώρησε σε συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos (το Κέντρο), για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065.

H θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του Κέντρου θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018, που θα ανακοινωθούν στις 6.9.2018.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχωρεί το Τουρκικό νόμισμα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%, σύμφωνα με τους Financial Times. Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου.

Συνάντηση Τσαβούσογλου- Πομπέο

Κυρώσεις, αλληλοκατηγορίες και ανταλλαγή προειδοποιήσεων χαρακτηρίζουν αυτές τις ημέρες τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Υπό τις συνθήκες αυτές η σημερινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς προς την αποκλιμάκωση της κρίσης ή θα επιβεβαιώσει το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις των δύο χωρών;

Αφορμή είναι η κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και κατασκοπεία. Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελεύθερωσή του και ως μία πρώτη αντίδραση επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον προτιμά «μια διπλωματική προσέγγιση», διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας τη συνάντηση των δύο υπουργών σήμερα στις 07:30 ώρα Ελλάδας. Η συνάντηση θα γίνει χωρίς τηλεοπτικές κάμερες, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου, που λαμβάνει χώρα στη Σιγκαπούρη.

Πομπέο και Τσαβούσογλου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων. Η συνομιλκία όμως δεν έσπασε τον πάγο. Μένει να φανεί εάν θα το κάνει η συνάντηση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....