Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 
28/04/17
 

Ευρωζώνη: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,7% το 2017

Ανοδικά αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης οι οικονομικοί αναλυτές που μετέχουν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (ECB Survey of Professional Forecasters, SPF).

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος (έναντι 1,5% που εκτιμούσαν στην έρευνα του πρώτου τριμήνου) και στο 1,6% (αντί 1,5%), ενώ διατήρησαν σταθερές τις προσδοκίες τους για το 2019 (1,5%) και το 2021 1,6%).

 

Προβλέπουν πληθωρισμό 1,6% φέτος (έναντι 1,4% στην προηγούμενη έρευνα) και 1,7% το 2019 (αντί 1,6%). Σταθερές είναι οι προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό το 2018 (1,5%) και το 2021 (1,8%).

 

 

ΔΕΗ: στο μνημόνιο η μείωση ληξιπρόθεσμων

Με διαδικασίες -εξπρές προχωράει η ΔΕΗ στην υλοποίηση του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στο πλαίσιο εντολής του βασικού μετόχου (υπουργείο Οικονομικών) ενέκρινε εισήγηση για την πρόσληψη συμβούλου που θα υποδείξει το ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση αλλά και τον τρόπο πώλησης αυτών βάσει μελέτης που θα λαμβάνει υπόψη την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, μνημονιακή δέσμευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα αποτελέσει η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και ο περιορισμός των ρευματοκλοπών. Το θέμα ετέθη πιεστικά από τους θεσμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για το ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων και θα αποτυπώνεται ως δέσμευση στο κείμενο του SLA στο κεφάλαιο «Ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

Όπως γράφει η Καθημερινή, η παρέμβαση θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ένα έλλειμμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που οφείλεται κατά βάση στην αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να παρακρατεί ποσά που οφείλει σε τρίτους, προκαλώντας ένα ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών σε ολόκληρη την αγορά. Η ΔΕΗ έχει κληθεί να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών και έχει παραδώσει στο υπουργείο Ενέργειας ένα κατάλογο 8 δράσεων, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας. Αυτές είναι:

1. Αποστολή εντολών αποκοπών και επανελέγχων κομμένων παροχών προς τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ειδικές αποκοπές άμεσης υλοποίησης για οφειλέτες με μεγάλα ποσά.

2. Ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης/διακανονισμού των οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, έτσι ώστε να είναι βιώσιμοι για να συμβάλουν στην ανταπόκριση της πληρωμής λογαριασμών και δόσεων.

3. Στοχευμένες νομικές ενέργειες για οφειλέτες με μεγάλες και μακρόχρονες οφειλές.

4. Υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης (soft calls) σε οφειλέτες των οποίων ένας τουλάχιστον λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος.

5. Δράσεις προς φορείς του Δημοσίου για ρύθμιση οφειλών.

6. Εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κινήτρων σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες με έκπτωση 15% στους οικιακούς πελάτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την 01.07.2016, που είναι συνεπείς στην πληρωμή λογαριασμών και τυχόν δόσεων.

7. Prelegal και legal ενέργειες από δικηγορικά γραφεία, πιλοτικά σε πελάτες του νομού Αττικής με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

8. Επικοινωνιακές ενέργειες για τα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών & το Πρόγραμμα Επιβράβευσης (πρόγραμμα παροχής κινήτρων).

Στα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς περιλαμβάνεται επίσης δέσμευση για την αποπληρωμή μέχρι τέλους του έτους ανεξόφλητων οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου. Στο ίδιο κεφάλαιο περιλαμβάνεται και δέσμευση για την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) από το 2012 και μετά και ανάκτησή τους σε ορίζοντα πενταετίας (το 2022). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ κοστολογεί τις μη ανακτήσιμες δαπάνες για ΥΚΩ από το 2012 μέχρι και το 2015 σε περίπου 745 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα διαρθρωτικά μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού η τελική συμφωνία με τους πιστωτές δείχνει να κλείνει με ένα πιο ήπιο τρόπο έναντι των αρχικών μαξιμαλιστικών προτάσεών τους, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώρια καλύτερης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης. Στο τελικό κείμενο του SLA δεν περιλαμβάνεται καμία δέσμευση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, παρά μόνο μια γενική αναφορά σε, υπό προϋποθέσεις, πρόσθετα δομικά μέτρα.

 

 

ΟΛΠ: Στόχος να είναι «Πρωταθλητής» Μεσογείου μέχρι το 2019

Πρώτο στη Μεσόγειο το 2019 επιθυμεί η Cosco να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά, επισήμανε ο εμπορικός διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά PCT κ. Τάσος Βαμβακίδης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το International Propeller Club, Port of Piraeus, στο πλοίο-μουσείο Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά, με θέμα τα λιμάνια και κυρίως τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαμβακίδης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και στις δυνατότητες που έχει το λιμάνι προκειμένου να καταστεί πρώτο στη Μεσόγειο και σημείωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά αυτή τη στιγμή είναι 3ο στη Μεσόγειο και 38ο στον κόσμο ενώ ανέφερε ότι η Cosco, που ελέγχει το 80% του φορτίου της ελληνικής σιδηροδρομικής γραμμής, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, επιθυμεί να το καταστήσει πρώτο το 2019.

Παρουσιάζοντας στοιχεία διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων, τόνισε ότι το 2016 από τις προβλήτες ένα, δύο και τρία διακινήθηκαν συνολικά 3.749.709 TEU, έναντι 3.339.545 ΤΕU το 2015 και 3.620.545 ΤΕU το 2014.

Να σημειωθεί ότι για τις υπηρεσίες logistics αναφέρθηκε στη λειτουργία της PCDC που είναι στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (pct) και αποτελεί μια σύγχρονη εγκατάσταση παροχής υπηρεσιών, τονίζοντας ότι διαθέτει χώρους με διαφορετικές συνθήκες που επιτρέπουν τη διαχείριση γενικού, ξηρού φορτίου, προϊόντων συντήρησης και κατάψυξης, εύφλεκτων και χημικών.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται εντός της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού, που συνεπάγεται πολλά τελωνειακά και φορολογικά οφέλη για όσους χρησιμοποιούν τις υποδομές, καθώς δεν απαιτείται καμία τελωνειακή διατύπωση για την παραλαβή των εισερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων στην εγκατάσταση.

Είπε επιπλέον ότι η Cosco αναλύει και μελετά σχετικά τελωνειακά καθεστώτα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες προκειμένου η Ελλάδα να γίνει φιλόξενο μέρος για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Για την περιοχή του πρώην ΟΔΔΥ είπε ότι σχεδιάζεται η  κατασκευή ενός σύγχρονου logistic center σε έκταση 120 στρεμμάτων. Η σύνδεση με το λιμάνι θα γίνεται μέσω υπόγειας οδικής σύνδεσης, με πολύ σύγχρονα συστήματα και μοντέλο λειτουργίας. Ανέφερε επιπροσθέτως ότι θα υπάρξει άλλο ένα logistic center στην Ακτή Βασιλειάδη, ιδανικό για τη γρήγορη μεταφορά αγαθών προς τα ελληνικά νησιά, που θα δίνει ευελιξία, αμεσότητα και ανταπόκριση στις υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης επισήμανε ότι είναι «μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα λιμάνια της χώρας και η ποντοπόρος ναυτιλία της». «Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της ναυτιλίας στην περιφερειακή ανάπτυξη. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, το 13% του πληθυσμού να κατοικεί στα νησιά και σημαντικό μέρος του ΑΕΠ να προέρχεται από εκεί, η αποτελεσματική μεταφορική σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης» είπε.

Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών υπογράμμισε ότι «στις περιπτώσεις του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και του κυρωτικού νόμου, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να υλοποιηθεί και στην πράξη μια λειτουργία που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες για την ανάπτυξη των λιμανιών επενδύσεις. Συγκεκριμένα, για τον λιμένα του Πειραιά διασφαλίστηκαν υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχει δοθεί κατεύθυνση από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή να γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΟΛΠ να πραγματοποιηθούν εμπροσθοβαρώς, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Επίσης, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό πακέτο επεκτείνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχες θέλουμε να είναι και οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, για την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική υλοποίηση ενός επενδυτικού πακέτου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ σε βασικές υποδομές. Τέλος, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και του κυρωτικού νόμου, επιδιώξαμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που συνδέονται με τη λιμενική λειτουργία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες και τη διασφάλιση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των λιμανιών και των τοπικών κοινωνιών».

Eπιπλέον, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Propeller Club Ιταλίας - Ελλάδας, σε ειδική εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα μοντέλα ανάπτυξης της ναυτιλίας Ελλάδας και Ιταλίας, ειπώθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν στους τομείς της ναυτιλίας, με αξιολόγηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, ενώ η συνεργασία των δύο χωρών θα αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου και θα κάνει πιο ανταγωνιστικό τον κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 
27/04/17
 

 

Ντράγκι: Το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο, χαμηλά τα επιτόκια

Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Αν και αναγνώρισε ότι τα νεότερα στοιχεία για την οικονομική επέκταση είναι ενθαρρυντικά, τόνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι αναγκαίος ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε ότι αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα μια πειστική ανοδική τάση, κάτι που καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς τον στόχο για λίγο κάτω από το 2%.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τροποποιήσουμε το οutlook στον πληθωρισμό.

Ο Μ.Ντράγκι δεν παρέλειψε να τονίσει για μια ακόμη φορά -στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών- ότι για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο τα μέτρα της κεντρικής ευρωτράπεζας, πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς άσκησης πολιτικής.

Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Την πρόθεσή του για συνέχιση του QE τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώνει το ΔΣ της ΕΚΤ, ωστόσο η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για σχόλια αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για πιθανές αναφορές στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για της αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες θα ανέρχονται στο εξής σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

 

ΕΚΤ: Mείωση του ELA κατά 100 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 46,5 δισ. ευρώ. Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τις εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

Χ.Α.: Επόμενος στόχος οι 720 – 725 μονάδες …

Στα πλαίσια και των επιμέρους σχολίων που γράφουμε στο GFF, η προσέγγιση και αν μπορεί σε αυτή τη φάση, η διάσπαση των εξαιρετικά ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 720 – 725 μονάδων είναι το μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό χρηματιστήριο, μια διάσπαση η οποία θα μπορούσε να βάλει την αγορά σε νέα τροχιά προς τα επίπεδα των 790 – 810 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, μια παλινδρόμηση της αγοράς κοντά στα τρέχοντα επίπεδα είναι στο πρόγραμμα, με τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς να συνεχίζει να βελτιώνεται.

Alpha Bank – Γνωστός ο στόχος..

Μετά και την άνοδο των τελευταίων ημερών στην αγορά και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές και όσον αφορά την Alpha Bank, το ενδιαφέρον για ακόμη μια φορά στρέφεται στις ισχυρές αντιστάσεις των 1,89 – 1,91 ευρώ, η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει τη μετοχή στα επίπεδα των 2,00 ευρώ, επόμενη αντίσταση και τιμή της ΑΜΚ.  

ΕΥΔΑΠ – Για ακόμη μια φορά πολεμάει με τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 5,30 – 5,40 ευρώ ….

Ανοδικά κινείται την Πέμπτη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία βρίσκεται στα 5,33 ευρώ (+0,95%), με τα βλέμματα για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες να στρέφεται και πάλι στις ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 5,30 – 5,40 ευρώ, μια διάσπαση η οποία μαζί με τη διάσπαση των 5,50 - 5,60 ευρώ, θα μπορούσε να στείλει τη μετοχή στα επίπεδα των 6,00 – 6,10 ευρώ (επόμενες πολύ ισχυρές αντιστάσεις).

 
26/04/17
 

Εθνικής Τράπεζα: Αρχίζουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου

Αρχίζουν οι διαδικασίες διαδοχής για τη θέση του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία βρίσκεται ο Παναγιώτης Θωμόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη) ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Θωμόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ γνωστοποίησε τα εξής: «Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, σας ενημερώνω ότι έχω την πρόθεση να ζητήσω από την αρμόδια Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου να εφαρμόσει το κατάλληλο πρόγραμμα διαδοχής (succession plan), σύμφωνα και με το από 8-12-2016 κοινό ανακοινωθέν του ΤΧΣ και της Τράπεζας, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαδοχής μου την 31-12-2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας την ομαλή διαδοχή μου, με το κατάλληλο πρόσωπο που θα επιλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα υπαγορεύονται από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Εν κατακλείδι θα ήθελα να εξάρω το έργο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και την προσφορά τους στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη διασφάλιση των καταθετών και των μετόχων της Τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

 

Στις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις το Χ.Α.

Σε μια σχετικά νευρική συνεδρίαση μέχρι στιγμής (κάτι φυσιολογικό μετά την τελευταία άνοδο) και με ικανοποιητικό τζίρο (23,4εκ ευρώ στις 12:12) νέα άνοδος 0,38% καταγράφεται στο Χ.Α., σε υψηλό έτους και στα όρια των πρώτων ισχυρών αντιστάσεων των 700 μονάδων. Βέβαια όπως έχει επισημανθεί σε επιμέρους σχόλια του GFF, ο μεγάλες στόχος είναι οι αντιστάσεις στις 720 – 725 μονάδες, στις οποίες με την προσέγγιση τους θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Τράπεζα Πειραιώς - Επόμενος στόχος οι ισχυρές αντιστάσεις στα 0,189 - 0,191 ευρώ 

Συνεχίζεται και σήμερα η καλή εικόνα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στα 0,188 ευρώ, τα βλέμματα να στρέφονται στις επόμενες ισχυρές αντιστάσεις στα 0,189 – 0,191 ευρώ. Διάσπαση αυτών των αντιστάσεων μπορεί με άνεση να οδηγήσει τη μετοχή στα επίπεδα των 0,21 - 0 ,212 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

ΔΕΗ - Συνεχίζει να βελτιώνετια η διαγραμματική εικόνα

Στη σκιά και της τελευταίας ειδησεογραφίας, σημαντική άνοδο καταγράφεται την Τετάρτη για τη μετοχή της ΔΕΗ, σε νέα υψηλά αρκετών εβδομάδων, στα 3,22 ευρώ (+3,54%). Με βάση και την σημαντική (από άποψης τεχνικής ανάλυσης) παραμονή υψηλότερα των 2,90 – 3,00 ευρώ, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα 3,25 – 3,30 ευρώ. Ακόμη υψηλότερα υπάρχουν οι αντιστάσεις στα 3,50 – 3,55 και κυρίως οι αντιστάσεις (και επόμενος μακροπρόθεσμος στόχος) στα 3,80 – 4,00 ευρώ.

*

 
25/04/17
 

 

Επιφυλακτική η S&P απέναντι στην ελληνική οικονομία: Κλείσιμο της αξιολόγησης δε φέρνει αναβάθμιση

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αναλυτές της S&P, στα πλαίσια παρουσίασης για τις προοπτικές των οικονομιών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών δε φέρνει άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Και όπως εξήγησαν οι αναλυτές της S&P, ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι θα περιμένουν πρώτα να πειστούν ότι μπορεί να διατηρηθεί μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη, με τους αναλυτές της S&P να τονίζουνε πώς χωρίς σημαντική ρύθμιση του χρέους, η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί απ' τις αγορές, με ένα 4ο πρόγραμμα να είναι προ των πυλών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε δημοσκόπηση οικονομολόγων τραπεζών, πάνω από τους μισούς (σε σύνολο 132 συμμετεχόντων) θεωρεί όνειρο την ένταξη φέτος των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ αλλά και την επιτυχή έξοδο στις αγορές με τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης, το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα είναι και ο «σύνδεσμος» εκείνος που θα ανοίξει το δρόμο. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να συντάξει μία εσωτερική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, για να καταλήξει η Κεντρική Τράπεζα στο συμπέρασμα της διατηρησιμότητας τότε η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της στη μορφή της περαιτέρω επέκτασης των ωριμάνσεων του χρέους προς τους επίσημους δανειστές και μίας συμβιβαστικής φόρμουλας για τα επιτόκια. Θεωρούμε ότι μία απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους είναι απίθανη φέτος με δεδομένη την πολιτική ευαισθησία που υπάρχει για το ζήτημα αυτό στις χώρες – δανειστές».

 
 

ΕΚΤ: Στα 972δις ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τέλος του 2016 (σημαντικά μειωμένα)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, εντυπωσιακή μείωση σημείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης στο δ' τρίμηνο του 2016, με ιρλανδικές και ιταλικές τράπεζες να ακολουθούν την καλύτερη πορεία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 931 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους από 972 δισ. ευρώ που ήταν στο γ' τρίμηνο του 2016. Οι ιταλικές τράπεζες συνέβαλαν στο 50% της μείωσης, με τη UniCredit να εμφανίζει την καλύτερη εικόνα, καθώς μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, φρόντισε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πώληση επισφαλών δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2017.

Από την πλευρά τους οι ιρλανδικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 33,5 δισ. ευρώ από 38,5 δισ. ευρώ πριν. Παράλληλα οι τράπεζες φρόντισαν να διατηρήσουν αποθεματικά κεφάλαια τα οποία αντιστοιχούν στο 44,6% του συνολικού τους χρέους.

 

 

FTSE 25: Με βάση την παραμονή υψηλότερα των 1.800 – 1.810 μονάδων, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στις 1.825 – 1.835 μονάδες, μια διάσπαση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

 

 

 

 

Κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ

 

Κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 200.000 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η ΔΕΗ,  από τους δανειστές,  για την εξόφληση  χρέους από απλήρωτους λογαριασμούς.

Πρόκειται για δάνειο διετούς διάρκειας με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank ΑΛΦΑ +3,49%, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και ATTICA BANK και φέρει εξασφάλιση μέσω σύστασης ενεχύρου επί υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρηματικών απαιτήσεων της ΔΕΗ από συμβάσεις εταιρικών πελατών, με αξία ετήσιας κατανάλωσης βάσει μέσου όρου δύο προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 125% επί του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοι που αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ, έχουν δημιουργήσει  σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία της ΔΕΗ. 

Η ΔΕΗ, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 51%, θα πρέπει να αποπληρώσει ακόμα έως το τέλος του χρόνου επιπλέον υποχρεώσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ.

 

 

To Hilton Αθηνών αλλάζει ριζικά -Ιδιωτικές βίλες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια

 

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου Hilton στο κέντρο της Αθήνας! 

Το Hilton που... όλοι αγαπήσαμε διατηρεί την ίδια όψη από τις 20 Απριλίου 1963 όταν και έγιναν τα εγκαίνιά του. Το επόμενο διάστημα, όμως, θα δούμε, μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό του καθώς η νέα ιδιοκτησία σκοπεύει να μετατρέψει το κτίριο σε έναν πολυχώρο με ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα όσα έχει παρουσιάσει η νέα ιδιοκτησία καθώς το Hilton Αθηνών θεωρείται «αρχιτεκτονικά ένα κτίριο ορόσημο του κέντρου των Αθηνών και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, μεγάλου μεγέθους και ποιοτικά κατασκευασμένα ξενοδοχεία της πόλης» στόχος τους είναι «η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτηση στην αγορά του ακινήτου ως ένα εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους. Ειδικότερα, o Προτείνων προσβλέπει στην ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ειδικότερα (α) τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες (condominia), στο πλαίσιο του νόμου 4276/2014, όπως ισχύει, για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, (β) τη μετατροπή μέρους των χώρων συμπληρωματικών χρήσεων, όπως κυρίως δημόσιους και συνεδριακούς χώρους, σε εμπορικούς χώρους (λιανικής) και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής και (γ) τη μερική ή ολική εκμετάλλευση του υπολοίπου συντελεστή δόμησης για παρόμοιες χρήσεις εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα. Στον ανώτερο σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ανωτέρω σύμβασης διαχείρισης, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων, μεταξύ εταιρειών οι οποίες διαθέτουν σήματα διεθνούς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της Hilton International».

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Hilton θα κάνει το... λίφτινγκ του. Είναι κάτι, άλλωστε, που συνηθίζουν γενικά όλες οι νέες ιδιοκτησίες. Η προηγούμενη αλλαγή είχε γίνει το 2004, στη μεγάλη ανακαίνιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Προστέθηκε ένα ακόμη κτίριο στην πίσω πλευρά, ώστε να αυξηθούν τα δωμάτια, ενώ ανακαινίστηκαν και όλοι οι υπόλοιποι χώροι. 

 

Το ανακαινισμένο Χίλτον λίγο πριν την παράδοσή του, το 2003:

 

 

 

Το Hilton κατασκευάστηκε την περίοδο 1958-1963, από σπουδαίους αρχιτέκτονες της εποχής, τον Εμμανουήλ Βουρέκα, τον Προκόπη Βασιλειάδη και τον Σπύρο Στάικο, ενώ την ανάγλυφη όψη επί της οδό Βασιλίσσης Σοφίας επιμελήθηκε ο επίσης σπουδαίος Γιάννης Μόραλης.

 

Το Hilton πριν την ανακαίνιση:

 

 
24/04/17
 

Γ. Κρεστενίτης: Η αξιοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ είναι μια διαδικασία «που μπορεί να αποφευχθεί»

 «(Η αξιοποίηση του 23%) δεν θα προσφέρει λύσεις για το γενικότερο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή το πρόβλημα της αποπληρωμής του χρέους» σημειώνει.

«Όπως έγινε γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, έχει πρόθεση να αξιοποιήσει το 23%» είπε ο κ. Κρεστενίτης και συμπλήρωσε: «Γι αυτόν τον λόγο έχει προκηρύξει την πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα επεξεργαστούν τον τρόπο που θα γίνει η αξιοποίηση των μετόχων. Η προθεσμία υποβολής προσφορών των συμβούλων λήγει την επόμενη εβδομάδα και μετά θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, τον σύμβουλο ο οποίος εντός τετράμηνου, από την ώρα που θα υπογράψει τη σύμβαση, θα πρέπει να παρουσιάσει την πρόταση του».

Ο κ. Κρεστενίτης αναφέρθηκε και στις 70 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού της ΕΥΑΘ, που θα καλυφθούν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους. «Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα υπαλλήλων που πρόκειται να προσλάβει η εταιρεία, είναι κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για 70 θέσεις. Η υποβολή δικαιολογητικών αρχίζει από μεθαύριο, Τετάρτη, και θα διαρκέσει για τις επόμενες περίπου 10 μέρες. Οι 70 θέσεις είναι κλάδου διοικητικού, τεχνικών (κυρίως υδραυλικών), οδηγών και χειριστών μηχανημάτων για να καλυφθούν ένα μέρος των αναγκών που έχει η εταιρεία».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί προκήρυξη αντίστοιχα 80 θέσεων προσωπικού Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και διευκρίνισε: «Μαζί με αυτές τις 70, συμπληρώνονται οι 150 θέσεις, που είχαμε ανακοινώσει κάποια στιγμή ότι θα καλυφθούν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ».

 

Αρκετά καλή εικόνα στην αγορά ομολόγων. Στο 6,65% η απόδοση του 2ετούς. Στο 6,51% το 10ετές..

 

Απόδοση

Βάση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,360

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,440

 

Ελλάδας 2 Ετών

6,656

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

6,542

 

Ελλάδας 15 Ετών

6,964

 

Ελλάδας 20 Ετών

7,001

 

Greece 25Y

6,648

 

 

 

 

Η επικράτηση Μακρόν στέλνει στα υψηλά 5 μηνών το ευρώ

 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών κινείται το ευρώ, μετά την νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει ισχυρή άνοδο σε ποσοστό 1,06% και διαμορφώνεται 1,0837 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 119,342 γεν(+1,98%), στο 0,8474 με τη στερλίνα(+1,24%) και στο 1,0793 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,95% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,117 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,17% και διαμορφώνεται στα 1,2788 δολάρια.

 

Συνάντηση Δραγασάκη με τραπεζίτες για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας

Συνάντηση με τους επικεφαλής του τραπεζικού συστήματος θα έχει σήμερα στη μία το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η χρηματοδότηση της Οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Έλενα Παπαδοπούλου, ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης.

 

Από την πλευρά των Τραπεζών θα είναι το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών (Εθνική, Peiraios, Alpha Bank και Eurobank) και της Attica Bank.
 

Μεταξύ των άλλων πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, του ΕΣΠΑ και γενικότερα ζητήματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

 
22/04/17
 

Fitch: Υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος κυβερνητικής αστάθειας και η δυνατότητα να αυξηθεί η επιρροή ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να μειώσει το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος της, κάτι που την εκθέτει «σε ενδεχόμενα αρνητικά σοκ».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αποφάσισε να μειώσει το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της σταθερής προοπτικής.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος κυβερνητικής αστάθειας και η δυνατότητα να αυξηθεί η επιρροή ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι η Ιταλία δεν έχει καταφέρει να μειώσει το ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος της, κάτι που την εκθέτει «σε ενδεχόμενα αρνητικά σοκ».

Ο oίκος Fitch, τέλος, κάνει αναφορά στο «αδύναμο τραπεζικό σύστημα της χώρας», για το οποίο, «αν δεν υπάρξουν ευρύτερες προσπάθειες αναδιάρθρωσης, θα μπορούσε να χρειασθεί μια περαιτέρω κρατική στήριξη».

 

FED: Νίκη Λεπέν ή Μελανσόν θα προκαλούσε αναταράξεις στις αγορές

Ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία της ομοσπονδιακής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ο Στάνλεϊ Φίσερ, εκτίμησε σήμερα ότι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία μιας ή ενός υποψηφίου που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «πολύ μεγάλο ζήτημα», που θα προκαλούσε «αναταράξεις» στις αγορές.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της Fed επισήμανε τη συμμετοχή στην αναμέτρηση «υποψηφίων που λένε ότι θέλουν η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ».

«Με δεδομένη ότι γαλλογερμανική εταιρική σχέση είναι απόλυτα κρίσιμο στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Φίσερ.

«Πρέπει να αναλογιστούμε αυτή την πιθανότητα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα «προσέχει τι συμβαίνει στο εξωτερικό (...) και τις πιθανές επιπτώσεις του» για τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή» στις αγορές εάν υπάρξει έκπληξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επέμεινε.

 
21/04/17
 

Ψήφος εμπιστοσύνης από την κινεζική Fosun στην ελληνική οικονομία

«Οι επενδύσεις έχουν μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ήδη έχουμε αποδείξει και με την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά» σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «Βλέπουμε ιδιαίτερα θετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, σε βασικούς τομείς όπως το retail, ο τουρισμός και η ασφάλιση. Αυτοί οι τομείς αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, μαζί με τον τομέα της υγείας, ο οποίος αποτελεί, επίσης, ένα πεδίο που μας ενδιαφέρει και έχουμε σημαντική εξειδίκευση».

Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά για την κινεζική Fosun στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η στρατηγική παρουσία και οι σημαντικές επενδύσεις του Ομίλου Fosun στην Ελλάδα αποτελούν μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων», αναφέρει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λαν Κανγκ, εκτελεστική διευθύντρια, αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Fosun, πρόεδρος του Fosun Insurance Group.

«Οι επενδύσεις έχουν μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ήδη έχουμε αποδείξει και με την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά» σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «Βλέπουμε ιδιαίτερα θετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, σε βασικούς τομείς όπως το retail, ο τουρισμός και η ασφάλιση. Αυτοί οι τομείς αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, μαζί με τον τομέα της υγείας, ο οποίος αποτελεί, επίσης, ένα πεδίο που μας ενδιαφέρει και έχουμε σημαντική εξειδίκευση».

Η Fosun βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, που θα ενισχύσουν την παρουσία του Ομίλου μετά τη στρατηγική επένδυση στα Folli Follie και τη συμμετοχή στην επένδυση του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο project αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Μέσα από ταξιδιωτικούς οργανισμούς, όπως η Thomas Cook και η Club Med, η Fosun συμβάλλει τόσο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επένδυση της Fosun στην Folli Follie συνέβαλε σε μία εντυπωσιακή ανάπτυξη και αύξηση των καταστημάτων παγκοσμίως, από 98 καταστήματα τον Μάιο του 2011 στα 480 καταστήματα σήμερα.

Σημειώνεται, ότι η Fosun επένδυσε το 2014 στην πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade και είναι, πλέον, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του πορτογαλικού προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η Fosun έχει επενδύσει περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να συνεχίσει να επενδύει. Τα καθαρά κέρδη της Fidelidade ανήλθαν σε 221,8 εκατ. ευρώ το 2016, ποσό που είναι διπλάσιο από το 2013, πριν από τη συμμετοχή του Ομίλου Fosun. Η Fosun, σε τρία χρόνια, απέκτησε τον έλεγχο κορυφαίων εταιρειών σε συναφείς τομείς, όπως ο τραπεζικός, η ασφάλιση και η υγεία.

«Υπάρχουν σίγουρα σημαντικές ομοιότητες στις δύο αγορές. Η Ελλάδα εξέρχεται από μία σκληρή ύφεση, έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις με την Πορτογαλία. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία αντιπροσωπεύουν βασικές αγορές για τη Fosun, ώστε να ενισχύσει ακόμα πιο δυναμικά την παρουσία της στην Ευρώπη» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κανγκ.

Η Fosun δημιουργήθηκε το 1992 από πέντε συμφοιτητές, ανάμεσα στους οποίους ο νυν επικεφαλής και πρόεδρος, Γκούο Γκουανγκτσάνγκ. Από το 2010 έως το 2015, η Fosun έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο τουρισμός, η μόδα, ο αθλητισμός και ο τραπεζικός τομέας, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι επενδύσεις περιελάμβαναν το Club Med, το Thomas Cook Group, το Cirque du Soleil, την αμερικανικό brand ρούχων St John και την ελληνική Folli Follie.

Στα τέλη του 2014 η Fosun εξαγόρασε την ασφαλιστική εταιρεία Meadowbrook στις ΗΠΑ, ενώ έχει επενδύσει και στην αυστραλιανή πετρελαϊκή εταιρεία Roc Oil, καθώς και σε φαρμακευτικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, σημαντική αγορά αποτελεί η Πορτογαλία, όπου η Fosun έχει επενδύσει συνολικά, από το 2014 έως σήμερα, 2,3 δισ. ευρώ.

Η Fosun βρίσκεται σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, με τον Όμιλο να έχει περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν κοντά στα 66 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ

 

HSBC: Το σχέδιο για το ελληνικό πρόγραμμα…

Το ΔΝΤ παρουσιάζεται πρόθυμο να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση, ωστόσο η Ευρωζώνη μάλλον θα χρειαστεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, σκιαγραφώντας όπως λέει η ίδια το «μεγάλο σχέδιο» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της HSBC, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διευκρινίσει περαιτέρω ποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους προτίθεται να πάρει μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έπειτα θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διάσωση, την ίδια ώρα που ο ESM θα επαναγοράσει τα 14 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ -κάτι που από μόνο του είναι μέτρο ελάφρυνσης χρέους, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου που χρεώνει το Ταμείο έναντι αυτού του ESM.

Η τράπεζα εκτιμά πως η εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ θα προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω σε αυτά, αλλά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σχέδιο, αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, δηλαδή εγκαίρως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων αξίας επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η HSBC υπενθυμίζει πως στις 7 Απρίλη το Eurogroup έστειλε θετικά μηνύματα για το πρόγραμμα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως «συμφωνήσαμε στα κύρια σημεία της πολιτικής».

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ έδειξε πως το Ταμείο αναγνώρισε τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας το 2016, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 0,5%. (σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ με όρους ESA 2010).

Η έκθεση της HSBC επισημαίνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να αποδέχεται ότι «το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το 2018», όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, αν και «οι τρόποι θα πρέπει να αποφασιστούν από πριν».

 

Και συνεχίζεται …

Μια από τα ίδια σήμερα στο Χ.Α., με το τζίρο να είναι αρκετά χαμηλός και την αγορά να συνεχίζει να κινείται σε ένα αρκετά στενό εύρος τιμών, με τη διαγραμματική εικόνα μεν να βελτιώνεται, αλλά και την αγορά να δείχνει να θέλει περαιτέρω θετικές ειδήσεις για να μπει σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

ΟΠΑΠ: Μεγάλος στόχος οι αντιστάσεις στα 8,90 – 9,00 ευρώ. Όπως εδώ και πολύ καιρό, μια από τα ίδια για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 8,90 – 9,00 ευρώ, η διάσπαση των οποίων (μια δύσκολη διαδικασία) θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.  

Τον Μάιο αναμένεται η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για το 67% της ΟΛΘ ΑΕ

Την εκτίμηση ότι μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα έχει πιθανότατα ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής-πλειοδότης για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), διατύπωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μέλλιος, με αφορμή τη λήξη της σημερινής προθεσμίας για την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών από τους τρεις υποψηφίους.

Κατά τον κ. Μέλλιο, θεωρείται βέβαιο ότι βελτιωμένες προσφορές -μόνο ως προς το προσφερόμενο τίμημα, όπως διευκρινίζει, κι όχι ως προς άλλους όρους- θα καταθέσουν και οι τρεις υποψήφιοι. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά πάσα πιθανότητα, η μεταξύ τους αναμέτρηση θα κριθεί τελικά σε έναν τρίτο γύρο προσφορών.

 «Πιστεύω ότι δεν αποκλείεται να πάμε και σε τρίτο γύρο προσφορών, γιατί θεωρώ ότι έτσι έχουν προετοιμαστεί οι υποψήφιοι: Τα περιθώρια που έχει ο καθένας να αυξήσει το τίμημα πιστεύω ότι θα τα εξαντλήσει σε τρεις γύρους», σημείωσε ο κ. Μέλλιος, σύμφωνα με τον οποίο αν σήμερα καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές και οι τρεις υποψήφιοι -όπως ο ίδιος εκτιμά- τότε αυτές ενδέχεται να αποσφραγιστούν ακόμη και αυθημερόν.

Κατά τον πρόεδρο του ΟΛΘ, «η όλη διαδικασία θα έχει πιθανώς ολοκληρωθεί έως τις 10-11 Μαΐου με την ανάδειξη του προτιμητέου πλειοδότη», ο οποίος αναμένεται να εγκατασταθεί στο λιμάνι στις αρχές ή τα μέσα φθινοπώρου. «Μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, η σύμβαση πρέπει να περάσει προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βουλή. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι θα είναι, λογικά, αυτό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο εκτιμώ ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Άλλος ένας μήνας θα απαιτηθεί για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οπότε η σύμβαση αναμένεται να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές του 67% του λιμένος της Θεσσαλονίκης είναι:

*Η κοινοπραξία DIEP- CMA CGM- Ιβάν Σαββίδη

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο σχήμα που συγκρότησαν το γερμανικό fund DIEP (Deutsche Invest Equity Partners GmbH) και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μέσω της Belterra Investments LTD, είναι η Terminal Services SAS, μέλος του ομίλου της CMA CGM, τρίτης μεγαλύτερης παγκοσμίως ναυτιλιακής εταιρείας στη μεταφορά containers. O όμιλος CMA CGM, που μεταξύ των άλλων αποτελεί μέλος της τετραμελούς συμμαχίας OCEAN Alliance, στην οποία ανήκει και η Cosco, εξυπηρετεί τα 420 από τα 521 εμπορικά λιμάνια της υφηλίου και ο ενοποιημένος τζίρος του προσεγγίζει τα 22 δισ. δολάρια. O δεύτερος εταίρος του σχήματος, Deutsche Invest Equity Partners GmbH, έχει το επιχειρηματικό στρατηγείο του στο Μόναχο και διαχειρίζεται κεφάλαια που αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του επιχειρηματικού προφίλ του προσδιορίζεται ως επενδυτικό κεφάλαιο με τοποθετήσεις σε επιχειρηματικές συμμετοχές, αναπτυξιακές δράσεις και διαχείριση ακινήτων, με εστίαση στις αγορές της Γερμανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο, δε, μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μπήκε στη διεκδίκηση του λιμένος μέσω της Belterra Investments LTD, παραμένοντας σταθερός στη δεδηλωμένη επιδίωξή του για περισσότερες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

*Η P&O του ομίλου της Dubai Ports World

O όμιλος στον οποίο ανήκει η «The Peninsular and Oriental Stream» (P&O) διατηρεί σταθερό και αναλλοίωτο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια, καθώς είχε δώσει το «παρών» και στον προηγούμενο διαγωνισμό για την απόκτησή του, το 2008. Τότε, είχε καταθέσει την τρίτη μεγαλύτερη προσφορά, αλλά πολύ χαμηλότερη από αυτές των Hutchison (που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης) και της Cosco (που τελικά «μπήκε» στο λιμάνι του Πειραιά). Ο όμιλος διαχειρίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις σε δεκάδες χώρες ανά τον τον κόσμο και συνεργάζεται με τη συμμαχία «THE» Alliance. Συγκεκριμένα, έχει υπό τη διαχείρισή του 65 τερματικούς σταθμούς, με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα και Μέση Ανατολή, ενώ στη γεωγραφικά «γειτονιά» της Ελλάδας διαχειρίζεται τα λιμάνια της Κοστάντζας στη Ρουμανία και της Γιαρίντσα στη βόρεια Τουρκία, που δυνητικά λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

*Η ICTSI

Η International Container Terminal Services Inc είναι εταιρεία με έδρα τις Φιλιππίνες, που κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διαχειριστών container terminals παγκοσμίως και διαθέτει παρουσία σε 28 λιμάνια, με πολύ ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (14 λιμάνια), αλλά και στην Αφρική (τρία) και την Αμερική (επτά). Στην Ευρώπη έχει μικρότερη παρουσία, διαχειριζόμενη τους τερματικούς σταθμούς των λιμένων Gdynia στην Πολωνία (από το 2003) και Ριέκα στην Κροατία (θεωρείται λιμάνι ανταγωνιστικό προς αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η ICTS μπήκε το 2011 από κοινού με την Luka Rijeka d.d με 30ετή σύμβαση παραχώρησης). Η εταιρεία διαχειρίζεται, επίσης, τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Μπατούμι στη Γεωργία. Στη γεωγραφική βάση της, τις Φιλιππίνες, η ICTSI έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα λιμένων, ενώ σημαντική είναι η παρουσία της στη Λατινική Αμερική, όπου έχει τοποθετήσει την εταιρική σημαία της σε Μεξικό, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Αργεντινή και Ονδούρα.

 
20/04/17
 

ΥΠΟΙΚ: ‘Έρχονται 4 αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μαζί με το νομοσχέδιο που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθούν διορθωτικές αλλαγές στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι αλλαγές αφορούν στα εξής:

·         Θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πριν από την υποβολή της αίτησης θα έχουν υποβάλλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

·         Θα εισαχθεί απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης, για ορισμένες υποθέσεις. Συγκεκριμένα: Όταν, κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε, η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή, χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.

·         Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το υπουργείο σκοπεύει να τις συνδέσουμε χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

·         Θα διευρυνθούν οι εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

 

Alpha Bank: H Blackrock κατέχει έμμεσα το 5%

Η Alpha Bank A.E. (η «Τράπεζα») ενηµερώνει, κατ’ εφαρµογήν του Ν. 3556/2007, ότι η BlackRock, Inc., κατόπιν της από 19.4.2017 σχετικής γνωστοποιήσεώς της, κατέχει έµµεσα από την 18.4.2017 δικαιώµατα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθµες κοινές, ονοµαστικές, µετά ψήφου, άυλες µετοχές σε ποσοστό άνω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωµάτων ψήφου της Τραπέζης.

 

Τράπεζα Πειραιώς: Μάχη να κερδίσει τη μάχη με τα 0,165 – 0,167 ευρώ…

Αν υπάρχει ένα ζητούμενο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το προσεχές διάστημα, αυτό θα είναι να κερδηθεί η «μάχη» (με την έννοια να μείνει υψηλότερα αυτών για έναν αριθμό συνεδριάσεων) με τα σημαντικά επίπεδα των 0,166 – 0,167 ευρώ.

 

Αύξηση επιβατών 5% για Aegean Airlines το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση 5% παρουσίασε η συνολική επιβατική κίνηση της Aegean Airlines και της Olympic Air το πρώτο τρίμηνο του 2017, φτάνοντας τα 2,1 εκατ. επιβάτες, εμφανίζοντας παράλληλα σημαντικά ενισχυμένες πληρότητες. Η αύξηση προήλθε εξ ολοκλήρου από το δίκτυο εξωτερικού με την ενίσχυση και ωρίμανση των προορισμών και τη βελτίωση της διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού να αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα, η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε κατά 17%, καθώς με την Aegean πέταξαν συνολικά 1,1 εκατ. επιβάτες έναντι 956.000 το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στο εσωτερικό δίκτυο η κίνηση περιορίστηκε σε 992.000 επιβάτες, από 1,05 εκατ. το πρώτο 6μηνο του 2016, μειωμένη κατά 6%. Η εν λόγω δραστηριότητα προσαρμόστηκε στην περιορισμένη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, με χαμηλότερους ναύλους, λιγότερες πτήσεις και καλύτερες πληρότητες. Είναι σημαντικό ότι στο σύνολο του δικτύου, συμπεριλαμβάνοντας και το εσωτερικό, οι πληρότητες βελτιώθηκαν σημαντικά, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 76%, που αποτελεί ιστορικά υψηλό επίπεδο για χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι Aegean και Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατ. επιβάτες το 2016, με το πρόγραμμα δρομολογίων το 2017 να καλύπτει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 112 εξωτερικού και 33 εσωτερικού σε 40 χώρες.

«Πετύχαμε σημαντικά υψηλότερες πληρότητες τον χειμώνα με προσφορές σε ναύλους, που δίνουν την ευκαιρία για οικονομικότερα ταξίδια σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο με πολλές επιλογές. Η ποιότητα του προϊόντος συνεχίζει να αναγνωρίζεται θετικά από τους επιβάτες στις περισσότερες αγορές εξωτερικού. Η εσωτερική ζήτηση αλλά και η εποχικότητα του τουρισμού εξακολουθούν και παραμένουν αδύναμες τον χειμώνα, οπότε και κατ’ ανάγκη ένα αρκετά σημαντικό μέρος του στόλου μας υποαπασχολείται. Η εξέλιξη των πληροτήτων, καθώς και οι προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των οικονομικών μας επιδόσεων, είναι πολύ ενθαρρυντικές για την εξέλιξη της χρονιάς» δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

 
19/04/17
 

 

Citi: Εκτιμήσεις για τιμή 60 με 65 δολάρια το βαρέλι

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Citi σε ανάλυση της, αν και η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ μπορεί να  πάει πίσω λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού, τα εμπόδια που θέτει ο ΟΠΕΚ στην  παραγωγή μαύρου χρυσού,  θα συμβάλει στην αντιστάθμιση αυτής της αύξησης  τους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Όπως αναφέρει η ανάλυση της Citi, οι παραγωγοί πετρελαίου πρέπει να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση τω προμηθειών μέχρι τα τέλη του έτους, εν μέσω των ανησυχιών ότι η Ρωσία υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μείωση της παραγωγής.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg … «Με τη συνέχιση της συμφωνίας χωρών – μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ και το β' εξάμηνο του 2017 και την πτωτική τάση στα αποθέματα, αναμένουμε το πετρέλαιο να κινηθεί πάνω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι κατά το β' εξάμηνο του έτους, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi. Ωστόσο επισημαίνουν πως οι αυξημένες προμήθειες από παραγωγούς το δ' τρίμηνο του 2016 αποτελούν ένα «μαύρο σύννεφο που επικρέμαται πάνω από την αγορά» και τυχόν αποτυχία επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής   θα έστελνε τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα. Στις προβλέψεις της τράπεζας, το αμερικανικό αργό τύπου WTI θα φτάσει κατά μ.ο. στα 62 δολάρια και ο παγκόσμιος δείκτης για το αργό τύπου μπρεντ θα φτάσει στα 65 δολάρια κατά μέσο όρο το δ' τρίμηνο του 2017. Πριν λίγο  βρίσκονταν στα επίπεδα των 52,35 και 55,01 δολαρίων/βαρέλι αντιστοίχως.

 

 

Σε χαμηλό 5ετών ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα…

 

Στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ «βυθίστηκε» το πρώτο τρίμηνο του 2017 το καταναλωτικό κλίμα στην Ελλάδα και οι εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2012.

Οι οικονομικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών ανέκαμψαν ελαφρώς κατά το τελευταίο έτος. Ωστόσο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, επέστρεψαν στα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate (καταναλωτικό κλίμα) στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

Έχοντας διαμορφωθεί στις -51 μονάδες, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παρουσίασε, κατά τα τέλη Μαρτίου, μια από τις πιο αδύναμες τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, όπου και είχε διαμορφωθεί στις -50,6 μονάδες.

 

Οι χαμηλές οικονομικές προσδοκίες αντανακλούν, σύμφωνα με την έρευνα, τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

 

Όσον αφορά τις εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ακόμα πιο δυσμενής.

 

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερά του επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012, αγγίζοντας τις -52,3 μονάδες στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή παραπάνω από επτά μονάδες χαμηλότερος από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

 

Η συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας μειώνει, σύμφωνα με την έρευνα, τις προσδοκίες των καταναλωτών ως προς τη διεύρυνση θέσεων εργασίας και βελτίωσης της κατάστασης όσον αφορά τα εισοδήματα τους.

 

Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να είναι διστακτικοί ως προς την πραγματοποίηση αγορών πέρα αυτών που καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

 

Έχοντας διαμορφωθεί στις -44,6 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ο δείκτης πρόθεσης αγοράς, παρουσιάζει μείωση άνω των επτά μονάδων, σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Α Consumer Climate (Καταναλωτικό Κλίμα) στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2017, το θετικό κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων καταναλωτών συνεχίστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

Αφού καταγράφηκαν, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008, τον Ιανουάριο το καταναλωτικό κλίμα για τις 28 χώρες τις ΕΕ αυξήθηκε κατά άλλες δύο μονάδες, φτάνοντας στις 19,9 μονάδες, καταλήγοντας τελικά στις 18,9 μονάδες τον Μάρτιο.

 

Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate (Καταναλωτικό Κλίμα) στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

 

Όσον αφορά τους δείκτες οικονομικών και εισοδηματικών προσδοκιών ξεχωριστά, για άλλη μία φορά παρουσιάστηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Αυτές οφείλονται στις διαφορετικές οικονομικές εξελίξεις και στην κατάσταση της αγοράς εργασίας ανά χώρα.

 

Η επιρροή κυρίαρχων θεμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το Brexit, η ενίσχυση των εθνικιστικών κομμάτων, η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ και ο πόλεμος στη Συρία, δεν επηρέασαν, την πορεία των επιμέρους δεικτών ισομερώς σε όλες τις χώρες.

 
18/04/17
 

 

Αθ. Βαμβακίδης (Bank of America): «Σχεδόν αναπόφευκτο το 4ο μνημόνιο»

 

Μιλώντας στον Alpha 989, σχεδόν αναπόφευκτο χαρακτήρισε για την Ελλάδα ένα 4ο πρόγραμμα διάσωσης ο επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης. 

 

Ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι το ΔΝΤ «ζητά λύση άμεσα και οριστική (για το χρέος)». Ο ίδιος εκτιμά όμως ότι «είναι μικρή η πιθανότητα να έχουμε λύση σύντομα γιατί η Ελλάδα καλείται να πάρει σκληρά μέτρα». Μάλιστα θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί και 4ο μνημόνιο, κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Ο ίδιος εκτιμά πως «εάν μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές κάποια στιγμή φέτος ή το ’18, τότε θα υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης με τη μορφή συμβουλευτικού χαρακτήρα και χωρίς δανεισμό». Ωστόσο τονίζει ότι «είναι πιο περίπλοκη περίπτωση η Ελλάδα». Όπως τονίζει: «θα πρέπει οι αξιολογήσεις να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις για να βγούμε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια είναι στο 6,5%, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Μέχρι στιγμής όμως οι καθυστερήσεις που έχουμε δεν δημιουργούν πολύ αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι τέλειο αλλά το πιο αρνητικό είναι ότι δεν εφαρμόζεται και έχουμε καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις. Διαφορετικά η Ελλάδα θα ήταν ήδη στις αγορές. Η αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις έχει φέρει πολύ μεγάλη ζημιά. Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο σε αυτό που συζητούν σήμερα. Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον λαό αλλά δεν έχει στρατηγική. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο».

 

Ο ίδιος εκτιμά πως «αν τα πράγματα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει τις καλύτερες αποδόσεις αλλά όσο συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα τα πράγματα θα χειροτερεύουν». Τονίζει δε πως «οι αγορές θα ήθελαν να δουν να ψηφίζει τα μέτρα για τις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση, κάτι όμως το οποίο δεν έγινε. Θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων».

 

Για τον κ. Βαμβακίδη η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν και καταλήξαμε σε ακραία λιτότητα που πήγε πολύ παραπάνω», σημειώνει. 

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι «έχουν αρχίσει και αυξάνονται. Το πρόβλημα χειροτερεύει και εξαιτίας της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Άμεσα η καθυστέρησή της έχει επίπτωση. Οι τράπεζες είναι σε κατάσταση «ζόμπι». Θα αλλάξουν όλα αν η αξιολόγηση αυτή ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο».

Σε ερώτηση πώς έχει αντιδράσει η αγορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία ο κος Βαμβακίδης απάντησε ότι «έχει αντιδράσει θετικά στο αποτέλεσμα γιατί υπήρχε ανησυχία ότι αν έχανε ο Ερντογάν μπορεί να πήγαινε σε ακραίες λύσεις. Αλλά μακροχρόνια δεν είναι κάτι θετικό, θα έχει επιπτώσεις και σε εμάς».

 

 

Στόχος πάντα (FTSE 25) η παραμονή υψηλότερα των 1.790 – 1.800 μονάδων ..

 

Με απώλειες, στη σκιά και των νέων προβλημάτων στις διεθνείς αγορές, έχει ξεκινήσει η εβδομάδα μετά το Πάσχα στο Χ.Α., με τη διαγραμματική εικόνα να παραμένει θετική και με το στοίχημα για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό να είναι η παραμονή του FTSE 25 υψηλότερα των 1.790  - 1.800 μονάδων.

 

 

 

Alpha Bank – Ζητούμενο η παραμονή υψηλότερα των 1.70 – 1.71 ευρώ …

 

Στα 1,73 ευρώ (-0,57%) βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank, με το ζητούμενο από άποψης τεχνικής ανάλυσης να είναι η παραμονή υψηλότερα των 1,70 – 1,71 ευρώ, αφού απώλεια αυτών των ισχυρών στηρίξεων θα έκρυβε μεγάλους κινδύνους για την πορεία της μετοχής.  
 

 

 

ΕΥΔΑΠ: Κολλημένη στις γνωστές αντιστάσεις των 5,20 – 5,40 ευρώ ….. Σε άμεση σχέση με τα σχόλια μας όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, στις πολύ ισχυρές αντιστάσεις των 5,20 – 5,40 ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μια διάσπαση (πολύ δύσκολη – ιδιαιτέρως με το υπάρχον κλίμα στο χρηματιστήριο) η οποία θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend.  

 

 
13/04/17
 

Θετική πάντα η διαγραμματική εικόνα της αγοράς…

Ασχέτως αν κατά τη σημερινή και τις πρώτες συνεδριάσεις μετά το Πάσχα, την άλλη εβδομάδα, το χρηματιστήριο κινηθεί σε ρηχά νερά, στα πλαίσια και των επιμέρους σχολίων στο GFF, η συνολική διαγραμματική εικόνας της αγοράς παραμένει θετική. Και η βάση για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 650 – 660 μονάδων (υπάρχει μια σχετική απόσταση ασφαλείας), αλλά και η παραμονή του FTSE 25 υψηλότερα των 1,790 – 1,800 μονάδων, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται κατά τις τελευταίες ημέρες.

 

Folli – Follie: Προσπάθειες για βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας μετά από καιρό..

Με φόντο τα καλά εταιρικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, σημαντικά κέρδη (18,97 ευρώ, +3,10%) και μάλιστα με αυξημένο τζίρο καταγράφεται από το πρωί στη μετοχή της Folli – Follie, με τη διαγραμματική εικόνα της μετοχής να προσπαθεί να βελτιωθεί, μετά από καιρό μεγάλης ταλαιπωρίας. Κλειδί για να συμβεί αυτό, είναι η παραμονή της μετοχής, κατά το προσεχές διάστημα, υψηλότερα των καθοριστικών επιπέδων των 18,40 – 18,55 ευρώ. Με βάση αυτήν την παραμονή, επόμενος στόχος οι αντιστάσεις στα 19,40 – 19,50 ευρώ.

 

Στο 6,8% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο 2017

Οι κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές και η αύξηση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητο τον ρυθμό ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία στις αρχές του έτους, μια εξέλιξη που, αν και θετική, δεν καθησυχάζει τους οικονομικούς αναλυτές. Με βάση έρευνα του Reuters, η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όσο δηλαδή ήταν την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2016. Ομως οι ρυθμοί ανάπτυξης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς θα φθίνει η επίδραση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και θα «αρχίσουν να πιάνουν τόπο» οι ενέργειες των τοπικών κυβερνήσεων για την αναχαίτιση των τιμών στις αγορές ακινήτων.

Ως βαρίδι στην ανάπτυξη μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει η υιοθέτηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, καθώς και οι προσπάθειες των εποπτικών αρχών να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας πιστωτικής κρίσης. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το συνολικό χρέος της Κίνας, λαμβανομένου υπ’ όψιν του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, έχει ξεπεράσει το 250% του ΑΕΠ από το 150% που ήταν προ χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το Πεκίνο θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας στις 17 Απριλίου.

«Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να επιτευχθούν από τις κυβερνητικές επενδύσεις στις υποδομές και στον κλάδο ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ωστόσο, αναμένεται επιβράδυνση στον κλάδο των ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2017, λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα γίνουν αισθητά στις αγοραπωλησίες και στα στεγαστικά δάνεια», σχολιάζει ο Τανγκ Τζιαγουέι, οικονομολόγος της Bank of Communications στη Σαγκάη.

«Μπορεί η οικονομία να σταθεροποιείται και να έχει εξομαλυνθεί, λίγο έως πολύ, η πορεία ανάπτυξης, πλην όμως εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι», συμπλήρωσε ο ίδιος στο Reuters. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ρυθμό 6,8% στην Κίνα, τότε θα ενισχυθούν οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων. Αν, όμως, υπάρξει εξασθένιση της ανάπτυξης, μπορεί να σημειωθούν ακόμη περισσότερες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, εντείνοντας τις πιέσεις στο γουάν.

Στόχος του Πεκίνου είναι να φθάσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6,5% το 2017. Πέρυσι είχε διαμορφωθεί στο 6,7%, δηλαδή είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη θα ήταν μια έκρηξη της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων. Οι τοπικές κυβερνήσεις σε 12 περιφέρειες επέβαλαν ή ενέτειναν τους περιορισμούς στις αγοραπωλησίες ακινήτων τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου. Αυστηρότερα κριτήρια εφαρμόστηκαν, επίσης, στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων. Αυτά τα μέτρα αναμένεται κάποια στιγμή να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα στην αγορά των ακινήτων, με κίνδυνο να λάβει χώρα μια απότομη προσγείωση παρά μια ομαλή προσαρμογή.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας υιοθετεί περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη ροή των πιστώσεων στην οικονομία, με στόχο την αποφυγή πιστωτικής κρίσης έπειτα από μακρά περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει αρκετές φορές αλλά σταδιακά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές αναμένουν μία ή ακόμη και δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

 
12/04/17
 

Σύμβουλο για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αναζητεί το ΤΑΙΠΕΔ

Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου σχετικά με την πώληση των ποσοστών του στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου, στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ, επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Προς το ΧΑ οδεύει η «BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.»

Αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της θυγατρικής της «BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.» στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης (Κύρια Αγορά) της Αγοράς Αξιών υπέβαλε η Quest Συμμετοχών Α.Ε προς το Χρηματιστήριο στις 10 Απριλίου.

Στις 11 Απριλίου 2017 υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας που ανήκει στον όμιλο του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα

Ανάδοχος για την εισαγωγή των μετοχών της  «BriQ Properties A.E.Ε.Α.Π.» στο Χ.Α. είναι η τράπεζα EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της «BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π., κυρία Αννα Αποστολίδου, με αφορμή την υποβολή των ως άνω αιτήσεων δήλωσε ότι : «Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. επιδιώκει, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της διοίκησης και υλοποιώντας την επενδυτική της στρατηγική, να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελληνικής αγοράς.

H τελευταία δημόσια εγγραφή ήταν της ICI AEEAΠ τον Αύγουστο του 2016.

Πληροφορίες Χαρτοφυλακίου

Την 31η Δεκεμβρίου, 2016

Συνολικά

Αριθμός Ακινήτων

7

Συνολική Επιφάνεια Ακινήτων

36.777

Εκμισθώσιμη Επιφάνεια Ακινήτων

32.817

Σταθμισμένος μέσος όρος λήξης μισθώσεων (έτη)

10

Ποσοστό Πληρότητας

98,6%

Εμπορική Αξία (σε χιλιάδες €)

24.252

 

Το 2016 η πιο επιτυχημένη χρονιά για την ευρωζώνη μετά την κρίση

Το 2016 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά μετά την κρίση της ευρωζώνης, έκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της, χθες 10 Απριλίου.

«Αν και η χρονιά ξεκίνησε μέσα στην οικονομική αβεβαιότητα, τελείωσε με τον πιο σταθερό βηματισμό μετά την κρίση» ανέφερε στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε στον ανησυχητικά χαμηλό πληθωρισμό, ενισχύοντας τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, μειώνοντας τα επιτόκια και παρατείνοντας τα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αύξηση της ρευστότητας μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δανειστούν για τις δαπάνες τους και τις επενδύσεις - προωθώντας την ανάπτυξη και την αύξηση του πληθωρισμού προς το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ για ακριβώς κάτω από το 2%.

Μέχρι το Δεκέμβριο, η οικονομία της ευρωζώνης φαινόταν υγιής για το ίδρυμα της Φρανκφούρτης σε σημείο που αποφάσισε να περιορίσει την αγορά ομολόγων της από τα € 80 δισ. ευρώ το μήνα στο προηγούμενο επίπεδο των 60 δισ.ευρώ.

 

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιτυχία των δράσεων μας στις αρχές του έτους: αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ και εξαφάνιση των κινδύνων του αποπληθωρισμού», σχολίασε ο Ντράγκι. Αλλά η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι το έργο της δεν έχει τελειώσει.

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους από τις εκλογές στη ισχυρά μέλη της όπως η Γαλλία, η Γερμανία και ίσως η Ιταλία, ενώ η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και η πολιτική αβεβαιότητα μειώνουν την ζήτηση από το εξωτερικό για τα προϊόντα της. Εν τω μεταξύ, αν και ο πληθωρισμός σύντομα ανέβηκε το Φεβρουάριο, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μειώθηκε το Μάρτιο και απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «αυτοτροφοδοτούμενος» ενώ η αύξηση των τιμών και των μισθών παραμένει υποτονική.

Προς το παρόν,ο Ντράγκι και οι συνεργάτες του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται από την υποστήριξή τους. Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χαλάρωση εργατική νομοθεσία, και να ανακατευθύνουν τις δαπάνες σε τομείς πιο φιλικούς στην ανάπτυξη. Και βάζει στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι  «μια πιο ισχυρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων θα ήταν ευπρόσδεκτη» σε περιπτώσεις όπως η απόφαση των Βρυξελλών να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για την υπέρβαση των στόχων για το έλλειμμα.

Με το Brexit να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης για το εγγύς μέλλον, η ΕΚΤ επανέλαβε ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και της «ομοιογένειας των κανόνων και η εφαρμογή τους είναι «επιτακτική ανάγκη.

 

ΔΕΗ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση για το 25% του ΑΔΜΗΕ

Σε νέες διευκρινίσεις για την ακριβή τιμή πώλησης του 25% του ΑΔΜΗΕ παρέχει η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η επιχείρηση «διευκρινίζει ότι στην τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» η οποία κατατέθηκε στις 10 Απριλίου 2017, δεν προσδιορίζεται η ακριβής τιμή εξαγοράς από τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που κατέχει η ΔΕΗ Α.Ε., ούτε η τιμή αυτή συνδέεται με την ημερομηνία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. και την τότε χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής. Για τον προσδιορισμό της τιμής των μετοχών του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ως αυτοτελούς συνόλου, που θα εξαγοράσει η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε., διενεργείται σχετική αποτίμηση από την εταιρεία Deloitte». 

Ρευστότητα 100 εκατ. από την ΕΤΕπ στην Alpha Bank

Περί τα 100 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα η Alpha Bank από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενεργοποιώντας τη σχετική σύμβαση χρηματοδοτήσεως που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το πρόγραμμα που είναι σε συνεργασία με την ΕΤΕπ προσφέρει αποτελεσματικές και ευέλικτες χρηματοδοτικές λύσεις, στηρίζοντας την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στο εγχώριο απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας, που ήδη προσφέρεται στους πελάτες της Alpha Bank, διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, παρέχοντας ευελιξία, προνομιακούς όρους και ταχύτητα στη χρηματοδότηση αναγκών σε κεφάλαια κινήσεως και επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, ενισχύοντας την προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Alpha Bank συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Δεξιότητες και θέσεις απασχoλήσεως - Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού τους.

 
11/04/17
 

 

Περιορίστηκε η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Μάρτιο

Μειώθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) αλλά και η συνολική τους εξάρτηση από το ευρωσύστημα το Μάρτιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας μειώθηκε στα 42,4 δισ. ευρώ από 43,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, μειώθηκε στα 17,3 δισ. ευρώ από 18,7 δισ. ευρώ ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνακόλουθα η εξάρτηση των τραπεζών (η οποία περιλαμβάνει το δανεισμό από την ΕΚΤ και από τον μηχανισμό ELA) περιορίστηκε στα 59,7 δισ. ευρώ από 61,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

 

Μετά τα υψηλά 5 εβδομάδων, ηρεμία στο πετρέλαιο…

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξησή τους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 4 σεντς ή 0,1% στα 55,94 δολάρια του βαρέλι, έναντι καταγραφής υψηλού στα 56,16 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,15% στα 53 δολάρια το βαρέλι, μετά την καταγραφή υψηλού στα 53,23 δολάρια το βαρέλι.

Η Aegean, δεύτερη καλύτερη περιφερειακή αεροπορική στην Ε.Ε.

Η Aegean Airlines κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε λίστα που δημοσιοποίησε η TripAdvisor με τις κορυφαίες περιφερειακές και χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη για το 2017. Οι λίστες για τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες καταρτίστηκαν με βάση τις κριτικές και τα σχόλια των χρηστών του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στον κόσμο. Η αναφορά της ΤripAdvisor για την Aegean συνοδεύεται από σχόλιο ενός επιβάτη με τίτλο «Εξυπηρέτηση 5 αστέρων». Tην πρώτη θέση στην ίδια λίστα κατέλαβε η αεροπορική εταιρεία Jet2.com και την τρίτη η S7 Αirlines. Tη δεκάδα στη λίστα κατά σειρά προτίμησης συμπλήρωσαν οι εταιρείες Monarch, Air Malta, Norwegian, Volotea, Flybe, Thomson Airways και TUI fly.

Εξάλλου, στη λίστα με τις κορυφαίες μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, την πρώτη θέση κατέλαβε η Aeroflot και ακολούθησαν οι Turkish Airlines, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa, Swiss International Air Lines, Virgin Atlantic Airways, Finnair, Austrian Airlines, Aer Lingus, Icelandair.

Στη λίστα με τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο την πρώτη θέση κατέλαβε η Emirates και ακολούθησαν οι Singapore Airlines, Αzul, JetBlue, Air New Zealand, Korean Air, Japan Airlines, THAI Smile, Alaska Airlines και Caruda Indonesia. Eπίσης, η Emirates αναδείχθηκε ως η εταιρεία με την καλύτερη οικονομική και πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, η Air New Zealand ως η εταιρεία με την καλύτερη οικονομική θέση Premium και η Aeroflot ως η εταιρεία με την καλύτερη διακεκριμένη θέση. Ανά χώρα ως κορυφαία αεροπορική εταιρεία στην Αυστραλία αναδείχθηκε η Qantas, στον Καναδά η WestJet, στη Γαλλία η HOP!, στη Γερμανία η Lufthansa, στην Ινδία η Jet Airways, στην Ινδονησία η Garuda Indonesia, στην Ιαπωνία η Japan Airlines, στο Μεξικό η Interjet, στη Ρωσία η Aeroflot, στην Ισπανία η Volotea, στην Ταϊλάνδη η THAI Smile και στη Βρετανία η Jet2.com.

 
10/04/17
 

 

Κατατέθηκε τροπολογία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ

 

Ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σύμφωνα με τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την εισαγωγή των μετοχών του Διαχειριστή στο Χρηματιστήριο και την αποζημίωση της ΔΕΗ, περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, στο τέλος της διαδικασίας, το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, καθώς από το 100% που ελέγχει σήμερα η ΔΕΗ, το 24% θα μεταβιβαστεί στην κινεζική εταιρεία State Grid που έχει αναδειχθεί πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό, το 25% θα μεταβιβασθεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και το 51% θα δοθεί στην «Ενεργειακή Συμμετοχών», μέτοχοι της οποίας θα είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. ιδιώτες).

 

Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ που θα λάβουν το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχοι της «Ενεργειακή Συμμετοχών», θα μεταβιβαστούν υποχρεωτικά στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Αυτό ορίζεται προκειμένου να αποφευχθεί η άσκηση ελέγχου από τον ίδιο φορέα του Δημοσίου, τόσο στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) όσο και στην εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), που δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.

 

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της απόκτησης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων - υφιστάμενων και μελλοντικών - της ΔΕΗ και του Διαχειριστή.

 

Τέλος, ρυθμίζεται ο τρόπος καθορισμού της τιμής εισαγωγής της εταιρείας Ενεργειακή Συμμετοχών στο χρηματιστήριο.

 

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, καθώς και την έγκριση, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και τη State Grid.

 

Διαδικασία αξιοποίησης για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης των τριών δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε., τις οποίες κατέθεσαν οι εταιρείες:

 

- International Container Terminal Services Inc.

- The Peninsular and Oriental Stream.

- Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD και Terminal Link SAS.

 

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Χ.Α. Διακυμάνσεις σε ένα στενό εύρος τιμών: Αν και το momentum της αγοράς, πάντα μέχρι νεοτέρας, παραμένει θετικό, εντούτοις λόγω και των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της τελευταίας κίνησης της αγοράς, μια παλινδρόμηση του ΓΔ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, για κάποιο χρονικό διάστημα, δε μπορεί να αποκλειστεί, σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των τρεχόντων επιπέδων.

ΟΠΑΠ: Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 8,90 – 9,0 ευρώ …… Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις με το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ να είναι η παραμονή υψηλότερα των 8,90 – 9,00 ευρώ, μια παραμονή η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

 

ΕΥΔΑΠ: Παλεύει πάντα με τις ισχυρές αντιστάσεις στα 5,25 – 5,35 ευρώ ……. Όπως εδώ και καιρό και με φόντο τα επιβαρυμένα αποτελέσματα λόγω της απομείωσης της επένδυσης στην Τράπεζα Αττικής,  με τις ισχυρές αντιστάσεις στα 5,25 – 5,35 ευρώ συνεχίζει να παλεύει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μια διάσπαση (πολύ δύσκολη διαδικασία) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

 

 
08/04/17
 

 

Μερς(ΕΚΤ): Η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα

Το ότι ενισχύεται η ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή η στήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Υβ Μερς.

«Είναι αλήθεια πως έχουμε μια ανάκαμψη που σταθεροποιείται, που διευρύνεται τόσο γεωγραφικά όσο και από άποψη εύρους, όμως παραμένει εύθραυστη», σχολίασε, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Εξαρτάται κυρίως από τη συνέχιση της έκτακτης νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε, όμως αυτή η στήριξη δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Το νέο ΔΣ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

 

Λίγες ώρες ύστερα από την παραίτηση των επικεφαλής και ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, ορίστηκε το νέο συμβούλιο που θα «τρέξει» την εταιρεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, πρόεδρος της ΕΒΖ ορίστηκε ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής και αντιπρόεδρος ο Γαβριήλ Κερμανίδης, ενώ χρέη διευθύνοντας συμβούλου ανέλαβε ο Μιχάλης Κεφαλόπουλος και αναπληρωτής του ο Αντώνης Μπούρης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ πλαισιώνουν τα μέλη: Γεράσιμος Τσιαπάρας, Χρήστος Βογιατζής και Κωνσταντίνος Μανιατάκης.

 
07/04/17
 

Τις διαδικασίες για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ ….

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δημοσιοποίησε την πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής και όλα δείχνουν ότι ζητείται συμφωνία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι το περιθώριο συνεργασίας που παρέχεται στον σύμβουλο, παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης της προθεσμίας.

Είναι η πρώτη προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ η οποία προβλέπει μπόνους επιτυχίας (success fee) για τον σύμβουλο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστη βασική αμοιβή συμβούλου 50 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ζητείται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο να ορίζει το μπόνους που επιθυμεί να λάβει σε περίπτωση επιτυχούς πώλησης της συμμετοχής. Μάλιστα η επιπλέον αμοιβή που πρέπει να ορίσει ο ενδιαφερόμενος σύμβουλος μπορεί να είναι διαφορετική στην περίπτωση που η συμμετοχή καταλήξει στην Deutsche Telekom ή σε άλλον τρίτο επενδυτή.
 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ορθώς το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους για την απόκτηση του 5% των μετοχών ΟΤΕ. Ενας στρατηγικός επενδυτής είναι απίθανο να ενδιαφερθεί για ένα τόσο μικρό ποσοστό, ενώ ένας θεσμικός επενδυτής προτιμά να αγοράζει από την αγορά. Ως συνέπεια η διάθεση της συμμετοχής του 5% στη γερμανική εταιρεία μοιάζει με μονόδρομο. Επιπλέον το Ταμείο δεν έχει και πολλές εναλλακτικές, καθώς γνωρίζει ότι η Deutsche Telekom παραμένει προσκολλημένη στη συμφωνία του 2008. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τον χαρακτήρα της συνέχισης της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ του 2008. Σε άλλη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία νομικά εξαναγκάζεται στην υποβολή πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών, κάτι που δεν επιθυμεί – τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2008 προβλέπει δύο τρόπους μείωσης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Πρώτον, μέσω απευθείας πώλησης στην Deutsche Telekom και, δεύτερον, μέσω διαγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί πιθανώς υψηλότερο τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο. Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, η Deutsche Telekom διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

Στην πρώτη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών καλείται ν’ αποκτήσει απευθείας τις (περίπου 25 εκατομμύρια) μετοχές ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, με τιμή ίση με τον μέσο όρο της τιμής κλεισίματος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων στο Χ.Α. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο υλοποίησης. Στη δεύτερη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού επιλέγει τον πλειοδότη, την προσφορά του οποίου καλείται να καλύψει η Deutsche Telekom. Στην περίπτωση που η γερμανική εταιρεία προσφέρει το ίδιο τίμημα, αποκτά τις μετοχές, ενώ σε άλλη περίπτωση τις λαμβάνει ο πλειοδότης τρίτος επενδυτής. Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα, αλλά θεωρείται απίθανο να λάβει χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2011 διατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 10% των μετοχών ΟΤΕ αντί περίπου 392 εκατ. ευρώ. Η τιμή πώλησης της κάθε μετοχής ανήλθε σε περίπου 8 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. κυμαίνεται κοντά στα 9 ευρώ. Ως συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση πρέπει να αναμένουν ένα τίμημα λίγο μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ.

Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ.

 

Στα 67,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη της ΔΕΗ

Αναλυτικά, η ΔΕΗ παρουσίασε το 2016 κέρδη προ φόρων ύψους 169,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 106,6 εκατ. το 2015) ενώ χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 255,2 εκατ. Ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν σε 1,063 δια. ευρώ, αυξημένα κατά 257 εκατ. , βελτιωση που συμφωνα με την ανακοίνωση οφείλεται ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο προβλέψεων κατά 512 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 478 εκατ., σε 5,25 δισ. λόγω μείωσης του μεριδίου αγοράς, των μειώσεων στα τιμολόγια αλλά και των ρευματοκλοπών.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε 867 εκατομμύρια ευρώ από 753 εκ. το 2015 και τα καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 262 εκατ. σε 4,5 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός την αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και τη μείωση του χρέους και την αύξηση των επενδύσεων και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής:

-Σημαντικότερο πρόβλημα για τη ΔΕΗ Α.Ε. αναδεικνύεται στην παρούσα περίοδο η περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα, συνεπεία της οποίας οι υπερήμερες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές της είναι αυξημένες. Το πρόβλημα ρευστότητας, πέρα από το γενικότερο οικονομικό κλίμα, οφείλεται: α) σε συγκεκριμένους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να επανεξεταστούν, όπως: η κάλυψη των ελλειμμάτων του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ΕΛΑΠΕ, η οποία έως το τέλος του 2017 αναμένεται να επιβαρύνει την εταιρεία πλέον των Euro 300 εκατ., και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος​ (ΑΔΙ) με τα οποία η εταιρεία επιβαρύνθηκε το 10μήνο, μέχρι και τον 3ο του 2017 κατά Euro 65 εκατ. περίπου. Στα ανωτέρω προστίθεται και η επιβάρυνση της ΔΕΗ Α.Ε. κατά Euro 70 εκατ. τουλάχιστον από την ενεργειακή κρίση Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

β) στο γεγονός ότι παρά την επιτυχία του προγράμματος των διακανονισμών ένας σημαντικός αριθμός πελατών αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ενώ και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών παρουσιάζει υστέρηση. Για την αύξηση της εισπραξιμότητας η εταιρεία πέραν της εντατικοποίησης των συνήθων δράσεων θα προσφύγει στις υπηρεσίες εξειδικευμένων συμβούλων προσβλέποντας σε σημαντική βελτίωση.

- Κατά τις εκτιμήσεις μας λαμβανομένου υπόψη και του ότι το 2017 είναι χρονιά ιδιαίτερα αυξημένων υποχρεώσεων της Μητρικής εταιρείας (κυρίως λόγω χρεωλυσίων, τόκων και λοιπών χρηματοοικονομικών εξόδων Euro 850 εκατ. και συμβολαιοποιημένων επενδύσεων Euro 650 εκατ.), στις οποίες πρέπει να προστεθούν η απώλεια εσόδων και ρευστότητας λόγω ΝΟΜΕ, το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική βελτίωση από τα έσοδα της πώλησης του 49% του ΑΔΜΗΕ και την προαναφερθείσα επιστροφή κεφαλαίου από ΑΔΜΗΕ προς ΔΕΗ, ενώ μεσομακροπρόθεσμα αναμένεται βελτίωση της εισπραξιμότητας.

- Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, χωρίς στρεβλώσεις και πρακτικές πρόσκαιρου και εύκολου κέρδους, που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει η εργασία για τη σύσταση της πρώτης θυγατρικής εταιρείας πελατών της ΔΕΗ που θα διατεθεί στην αγορά.

- Τέλος ενόψη των διαφαινόμενων, με απαίτηση των δανειστών δομικών μέτρων για την επιχείρηση, έχουμε ήδη δρομολογήσει και εργαζόμαστε συστηματικά για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, ώστε να εκπληρωθεί ο διακηρυγμένος μας στόχος για ΔΕΗ μικρότερη μεν στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα αλλά μεγαλύτερη και ισχυρότερη ως εταιρεία μέσω της διαφοροποίησης σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες και της επέκτασης σε νέες αγορές. Σ' αυτή τη βάση επιφυλασσόμαστε να διατυπώσουμε τις θέσεις μας στο επόμενο διάστημα, με την πεποίθηση ότι υπάρχουν ή μπορεί να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις για θετική προοπτική». Σημειώνεται ότι το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση την μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2016.

 

ΕΥΔΑΠ: Σημαντικά μειωμένα τα αποτελέσματα 2016 λόγω επένδυσης στην Αττικής

·         Αύξηση Κύκλου εργασιών κατά 1,4% σε 328,8 εκατ. ευρώ έναντι 324,2 εκατ. ευρώ το 2015

·         Αύξηση EBITDA* κατά 4,2% σε 87,3 εκατ. ευρώ έναντι 83,8 εκατ. ευρώ  το 2015

·         Αύξηση EBIT*  κατά 14,2% σε 49,9 εκατ. ευρώ έναντι 43,7 εκατ. ευρώ το 2015

·         Προτεινόμενο μέρισμα χρήσης 0,11 ευρώ ανά μετοχή

 Η χρήση του 2016 επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά, την σταθερή και κερδοφόρα πορεία της Εταιρείας ενώ χαρακτηρίστηκε από την έμπρακτη στήριξή της στις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

 Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 328,8 εκατ. ευρώ  από 324,2 εκατ. € το 2015 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,6 εκατ. ευρώ  (+1,4%). Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της (ύδρευση και αποχέτευση), η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 5,5 εκατ. ευρώ (+1,7%), επιβεβαιώνοντας την αξιόπιστη  λειτουργική αποδοτικότητά της.

 Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA)* της Εταιρείας  αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατ. ευρώ  (+4,2%) και  διαμορφώθηκαν στα  87,3 εκατ. ευρώ  από  83,8 εκατ. ευρώ  το 2015. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT)* της Εταιρείας παρουσίασαν αύξηση  κατά 6,2 εκατ. ευρώ  (+14,2%) και διαμορφώθηκαν στα 49,9 εκατ. ευρώ  από 43,7 εκατ. ευρώ  το 2015.

 Τα κέρδη μετά φόρων για την Εταιρεία διαμορφώθηκαν στα 24,1 εκατ. ευρώ  από 43,7 εκατ. ευρώ  το 2015           (-44,9%). Σημαντική επίπτωση στο χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα είχε η αναγνώριση ζημιάς απομείωσης ύψους 18,1 εκατ. ευρώ  λόγω της μείωσης της επένδυσης της Εταιρείας σε μετοχές της Τράπεζας Αττικής, καθώς και η αύξηση του φόρου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη χρήση του 2015, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 26% σε 29%, είχε επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015 μέσω του αναβαλλόμενου φόρου κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ  περίπου.

 Η ΕΥΔΑΠ συνεπής πάντα προς τους μετόχους της με την αδιάλειπτη, από την ημέρα εισαγωγής της στο ΧΑ, ετήσια διανομή μερίσματος, θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τη διανομή μερίσματος, συνολικού ποσού 11.715.000 ευρώ (0,11 ευρώ ανά μετοχή μεικτό).

 
06/04/17
 

Στο 61,6% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο

Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών κυκλοφορεί το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο του Μαρτίου 2017. Τον Μάρτιο 2017 τα βασικά στατιστικά στοιχεία της αγοράς ήταν τα εξής:

·         Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) έκλεισε στα €38,79 δισ., αυξημένη κατά 2,7% από τον προηγούμενο μήνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 2,9%.

·         Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά την διάρκεια του Μαρτίου, ήταν λιγότερες από τις εκροές.

·         Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 61,6% έναντι 61,8% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,3%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.596,86 εκατ. ευρώ ή 4,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 59,1% έναντι 59,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,2%.

·         Συνολική αξία συναλλαγών €0,95 δις (αυξημένη κατά 15,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη κατά 40,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους).

·         Ο συνολικός αριθμός των αξιών που μεταβιβάστηκαν λόγω διακανονισμού χρηματιστηριακών συναλλαγών ανήλθε στα 1.524.509.402 τεμάχια καταγράφοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (1.488.292.727 τεμάχια) και μείωση 38,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 (2.464.391.143 τεμάχια).

·         Οι ξένοι επενδυτές τον Μάρτιο 2017 πραγματοποίησαν το 49,4% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

·         23,16 χιλιάδες Ενεργές Μερίδες επενδυτών (από 15,86 χιλιάδες τον προηγούμενο μήνα).

·         2.543 Νέες Μερίδες επενδυτών (από 543 τον προηγούμενο μήνα).

·         Κέρδη της τάξης του 3,1% στην τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το τέλος του προηγούμενου μήνα.

 

 

Τσοτσορός: Ιστορικές οι επιδόσεις των ΕΛΠΕ εν μέσω κρίσης

Μιλώντας στο συνέδριο πωλήσεων της ΕΚΟ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα, ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαιτίας και των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές, επιτείνει την αβεβαιότητα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία».

«Η χώρα -μέσω των δομικών αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί- είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για να σταθεί στιβαρά και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα διαφοροποιημένα εθνικά προϊόντα που παράγει και τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και να αντλήσει τα αναγκαία παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι, σταδιακά, θα ανέλθει στην κλίμακα της ανάπτυξης, της απόδοσης και της ευημερίας», τόνισε ο κ. Τσοτσορός.

Ακόμη, σημείωσε ότι η αυξανόμενη απαισιοδοξία των νοικοκυριών αποτελεί το «μέτρο» για το κοινωνικοοικονομικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο των μνημονίων, και ότι καμία από τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει γνωρίσει μεταπολεμικά τόσο θεαματική επιδείνωση των βιοτικών συνθηκών του πληθυσμού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μίλησε για νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως στην αγορά εργασίας, λόγω και της τεχνολογικής προόδου, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά έναν κοινωνικό διάλογο που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και στην Ελλάδα από τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως υπογράμμισε, «στην υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα, η Ευρώπη των ήδη πολλών ταχυτήτων υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η δε Ελλάδα ακόμη περισσότερο».

Αναφερόμενες στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ότι η παρατεταμένη ύφεση, η διαρκής αυξητική φορολόγηση, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, των καταθέσεων και των χορηγήσεων, είχε ως συνέπεια την ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης πετρελαιοειδών την περίοδο 2009-2015 και την αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης κατά τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, όπως είπε, σε αυτό το δύσκολο, αβέβαιο και επιβαρυμένο περιβάλλον, το 2016 ήταν η χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τον Όμιλο ΕΛΠΕ, «με κλειδιά της επιτυχίας την εξωστρέφεια, τη διαρκή προσαρμογή στις ραγδαίες τεχνικοοικονομικές αλλαγές και την αποτελεσματική αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης».

Παράλληλα, η ΕΚΟ βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας αύξηση των μεριδίων στη λιανική και χονδρική αγορά, σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες και σε όλα τα βασικά καύσιμα από τα σήματα ΕΚΟ και ΒΡ, ενώ η εμπορία συνέβαλε καθοριστικά, προκειμένου το ρεκόρ παραγωγής να συνοδευτεί από ρεκόρ κερδών. Η συγχώνευση των εταιριών ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, τόνισε ο κ. Τσοτσορός, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια. «Σε αυτό το περιβάλλον αναμενομένης σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΚΟ καλείται να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων μετεξέλιξης, προκειμένου να μετεξελιχθεί από εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε μία εταιρεία παροχής-εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών», κατέληξε ο πρόεδρος του Ομίλου.

 

 

MLS: Αύξηση κερδών και πωλήσεων το 2016

Aύξηση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε η MLS Πληροφορική το 2016. Ειδικότερα, ο  κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18% και κατά 25% τα EBITDA, ενώ η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% και διαμορφώθηκαν στα 25,38 εκατ. ευρώ από 21,40 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αύξηση 25% παρουσίασαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που ανήλθαν σε 6,27 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 5,02 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,22 εκατ. ευρώ το 2016 από 2,02 εκατ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας αύξηση 10%. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,1845 ευρώ. Το Δ.Σ. θα προτείνει στη γενική συνέλευση επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 745.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS, κ. Γιάννης Καματάκης δήλωσε «Το 2016 ήταν χρονιά-σταθμός στην ιστορία της ΜLS  Η εταιρία πέτυχε νέο υψηλό πωλήσεων (All Time High) με σημαντική διεύρυνση των μεριδίων της σε Smartphones και Tablets. Συγχρόνως με μεγάλη χαρά και αίσθημα ικανοποίησης η ΜLS συνέβαλε στο άνοιγμα της Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων στην Ελλάδα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κάνοντας την αρχή που συνεχίστηκε με επιτυχία με μεγαλύτερες εκδόσεις από άλλες εταιρίες που ακολούθησαν. Ακόμη, η εταιρία,  μέσα σε μία χρονιά (2016), κατάφερε να αναπτύξει δύο διεθνείς καινοτομίες που θα αξιοποιήσει τη φετινή χρονιά (2017) και τις επόμενες. Πιστεύουμε ότι έχουμε στα χέρια μας τεχνολογίες που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και που μπορούν να απευθυνθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές, κατ'αρχάς, αγορές, υπηρετώντας το Making Life Simple και εκτός ελληνικών συνόρων. Αναλογιζόμενοι το μέγεθος που απαιτείται, μιας και οι αγορές των κινητών τηλεφώνων είναι τεράστιες, διερευνούμε τρόπους και εξετάζουμε επιλογές για το επόμενο βήμα».

 

 

Ελληνικές Τράπεζες: Αμετάβλητος στα 46,6 δισ ο ELA

 

Η στενότητα που προκαλούν στο τραπεζικό σύστημα η παρατεταμένη διαπραγμάτευση και το κλίμα αβεβαιότητας ώθησαν την ΕΚΤ να διατηρήσει το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017. Η απόφαση λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η τελευταία επισημαίνει πως «το αμετάβλητο ανώτατο όριο αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

 

Πράετ (ΕΚΤ): Αποκλείεται να αυξηθούν τα επιτόκια πριν τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ υποστήριξε τον σχεδιασμό της πολιτικής της, αποκρούοντας ουσιαστικά τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει μία αύξηση των επιτοκίων πριν σταματήσει τις αγορές ομολόγων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ υποστήριξε τον σχεδιασμό της πολιτικής της, αποκρούοντας ουσιαστικά τις προσδοκίες της αγοράς ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει μία αύξηση των επιτοκίων πριν σταματήσει τις αγορές ομολόγων.

«Αυτή η κατεύθυνση για τη μελλοντική νομισματική πολιτική συνεπάγεται μία χρονική αλληλουχία μεταξύ της πολιτικής επιτοκίων και της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει τη στενή συμπληρωματική σχέση των δύο αυτών παραμέτρων της σημερινής μας πολιτικής», δήλωσε ο Πράετ, μιλώντας σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

 
05/04/17
 

Ξεπέρασαν τους στόχους τους οι τράπεζες το 2016 στην μείωση των κόκκινων δανείων

Ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την απολογιστική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για όλο το τραπεζικό σύστημα υποχώρησε στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι 105,8 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Σε ποσοστό ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 50% του συνόλου των δανείων έναντι στόχου 50,5%. Αντίστοιχα οι τράπεζες μείωσαν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 36,2% έναντι στόχου 36,4%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δεσμευτικό πρόγραμμα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να μειωθεί στο 33,9% έως το 2019 και αυτός των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 20,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019. Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων (δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση), από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μεταβιβάσεις δανείων.

Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων MEA εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων Mη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων η οποία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017.

Κατά την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια - ΜΕΔ) αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισεκ.ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 40,2 δισεκ. ευρώ το 2019. Ο σχετικός δείκτης ΜΕΔ αναμένεται να μειωθεί από 37% σε 20,4% για την ίδια χρονική περίοδο. Η μεγαλύτερη μείωση του υπόλοιπου, καθώς και του δείκτη ΜΕΔ, συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη των ΜΕΑ σχετίζεται κυρίως με την ελάχιστη περίοδο ενός έτους σε καθεστώς επιτήρησης, που απαιτείται από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ώστε να αναταξινομηθούν ρυθμισμένα δάνεια από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα προς τα εξυπηρετούμενα.

 

Ελληνικές Τράπεζες: Σημαντική υποβάθμιση των τιμών στόχων από την Bank of America

Όχι και τόσο ικανοποιημένη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται σε ανάλυση της για τα εταιρικά αποτελέσματα του 2016 η BofA Merrill Lynch, η οποία κόβει κατά μέσο όρο 13% τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η Bank of America μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του διαστήματος 2017-2020 κατά μέσο όρο 8% με 29% ετησίως. Οι αναλυτές της Bank of America βλέπουν 3%-17% καθοδικό κίνδυνο για τα καθαρά έσοδα στο διάστημα 2017-2018. Αν και αναμένει την ανάκαμψη της κερδοφορίας να συνεχιστεί, ωστόσο αυτό θα γίνει σε έναν βραδύτερο ρυθμό από ό, τι είχε προβλέψει.

Σύμφωνα με την BofA, η ποιότητας του ενεργητικού έχει επιδεινωθεί από τις αρχές του 2017 και αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερo αναμενομένο δείκτη COR το 2017, ακόμα κι αν δεν τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του SSM για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs), σύμφωνα με τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Bank of America κόβουν κατά 13% κατά μέσο όρο τις τιμές-στόχους, στα 1,93 ευρώ για την Alpha Bank (2,27 ευρώ προηγουμένως - σύσταση Neutral) στα 0,18 ευρώ για την Πειραιώς (από 0,22 ευρώ - σύσταση Underperform), στα 0,26 ευρώ για την Εθνική (από 0,27 ευρώ - σύσταση Neutral) και στα 0,60 ευρώ για τη Eurobank (από 0,70 ευρώ προηγουμένως - σύσταση Underperform).

 Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America, οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν σε μέσο όρο δείκτη Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων στο 2,8% το 2017, καλύτερο από το 0,8% κατά μέσο όρο το 2016, αλλά χειρότερα από το 7,0% των ευρωπαϊκών τραπεζών και το 15,0% των τραπεζών στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όπως σημειώνεται, η μείωση στις προβλέψεις για την κερδοφορία του 2017-2018  οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και του υψηλότερου COR. Το 2017, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σχεδόν σταθερά, η μείωση του COR θα είναι μέτρια (1,4% κατά μέσο όρο, --0,1% σε ετήσια βάση) και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων θα βοηθηθεί κάπως τα κόστη και τις προμήθειες. Οι υψηλότερες προβλέψεις αλλά και οι εκροές καταθέσεων είναι οι κυριότεροι κίνδυνοι, όπως επισημαίνει.

Οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς μείωση των ΝΡΕs κατά € 7,7 δισ. συνολικά το 2017, σύμφωνα με τους στόχους. Στο α' τρίμηνο τα NPLs αυξήθηκαν αλλά τα ΝΡΕs όχι και αυτό δεν αποτελεί θετικό σημάδι : οι τράπεζες αντιμετωπίζουν εκ νέου καθυστερήσεις στα εξυπηρετουμενα ανοίγματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις τράπεζες, ο πρόσφατα εγκεκριμένος νόμος DTC (αναβαλλόμενος φόρος) θα βοηθήσει στο να είναι πιο επιθετικές στις διαγραφές. Αν και εξακολουθεί να είναι φιλικός για τις τράπεζες, δεν είναι πιθανόν να είναι η αιτία για την υπέρβαση των στόχων των NPEs του SSM του. Αυτοί οι στόχοι βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί ο τροποποιημένος νόμος DTC.

 

Πιθανή η κίνηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετές εβδομάδες  

Με οριακές απώλειες 0,23% ξεκίνησε το Χ.Α., με το τζίρο να είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και την αγορά σε σχέση με τα επιμέρους σχόλια στο GFF, να είναι εξαιρετικά πιθανό να κινείται στα όρια των τρεχόντων επιπέδων (εκτός φυσικά της πιθανότητας κάποιας συνταρακτικής είδησης – θετικής ή αρνητικής), όχι μόνο σήμερα και γενικά τις επόμενες ημέρες - εβδομάδες (μην παραβλέπουμε ότι η επόμενη είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για τις αγορές).

Και φυσικά πάντα ο πρώτος μεγάλος στόχος για την αγορά είναι η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 655 – 660 μονάδων, μια παραμονή η οποία θα είναι η βάση για μια άνοδο της αγορά, ανά πάσα στιγμή και εφόσον υπάρξουν οι θετικές ειδήσεις αυτές που χρειάζονται.

 

«Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για διάσωση ιταλικών τραπεζών

Πιο κοντά στην παροχή οικονομικής βοήθειας που θα επιτρέψει ουσιαστικά τη στήριξη όλου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται η Βanca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπειτα από έλεγχο θεωρεί φερέγγυα τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκτιμά ότι έχουν ανάγκες σε κεφάλαια περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, φαίνεται ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τη Ρώμη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που επικαλούνται κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg.

Το πράσινο φως που δίνει η ΕΚΤ για τη φερεγγυότητα των δύο τραπεζών αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Παράλληλα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μιλά με τις ιταλικές αρχές για το αίτημα της Ρώμης να παρασχεθεί ακόμη και κρατική βοήθεια στις τράπεζες.

Η Ιταλία προσπαθεί να βρει φόρμουλα για να στηρίξει τις τράπεζές της ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκκαθαρίσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με προβλήματα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί κούρεμα στους κύριους ομολογιούχους και σε άλλους επενδυτές των τραπεζών με προβλήματα. Το κούρεμα των επενδυτών θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά. Παράγοντες της αγοράς, πολλοί από τους οποίους πάντως έχουν συμφέρον να μη γίνει κούρεμα ομολογιούχων, θεωρούν ότι η παροχή κρατικής βοήθειας σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να προκληθεί τραπεζική κρίση στη γειτονική χώρα.

Η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε στις αγορές από τις εξελίξεις οδήγησε σε πτώση επιτοκίων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας. Η πτώση ήταν 6,5 μονάδες βάσης στο 2,262%.

Η Veneto και η Vicenza ζητούν να τους χορηγηθεί ένεση ρευστότητας ώστε να προχωρήσει σχέδιο συγχώνευσης που έχουν εκπονήσει. Ήδη οι δύο τράπεζες έχουν λάβει οικονομική στήριξη 3,5 δισ. ευρώ από το ημικρατικό ταμείο στήριξης των τραπεζών της Ιταλίας, τον Άτλαντα.

Πριν λίγες εβδομάδες τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέβαλαν αίτημα στην ΕΚΤ να ελέγξει τους ισολογισμούς τους και να αποφανθεί επίσημα αν είναι φερέγγυες. Η δήλωση φερεγγυότητας μιας εμπορικής τράπεζας από την ΕΚΤ αποτελεί κλειδί για την τυχόν παροχή κρατικής βοήθειας.

 
04/04/17
 

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τα Πλαστικά Κρήτης (είναι ο επιχειρηματίας που έχει απαχθεί)

Η προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής των Πλαστικών Κρήτης ανακοινώθηκε στις 12:35. Σημειώνεται ότι συνεχίζεται για 6η ημέρα το θρίλερ της απαγωγής του μεγαλοεπιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, γιου του «βασιλιά των πλαστικών» της Κρήτης Γιάννη Λεμπιδάκη, με την αγωνία της οικογένειάς του να έχει χτυπήσει «κόκκινο»!

Ο 54χρονος, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης απήχθη με κινηματογραφικό τρόπο από τον οικισμό Καλέσσα, έξω από το Ηράκλειο, παρέμενε άφαντος έως χθες το βράδυ, προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο στις διωκτικές Αρχές, που έχουν εξαπολύσει μια γιγάντια επιχείρηση, διερευνώντας προσεκτικά όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ηδη έχουν ζητηθεί λύτρα από την οικογένεια του μεγαλοεπιχειρηματία, αλλά η Αστυνομία τηρεί σιγήν ιχθύος, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις της. Από την πρώτη στιγμή μετέβησαν στο νησί ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. και κλιμάκιο έμπειρων στελεχών του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Παράλληλα, για τις έρευνες έχει κινητοποιηθεί όλη η δύναμη της Ασφάλειας Ηρακλείου και των περιφερειακών τμημάτων, ενώ κλιμάκια της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων «σκανάρουν» όλο το νησί, αναζητώντας κάποιο ίχνος.

Οι αστυνομικοί διερευνούν πολύ προσεκτικά την υπόθεση, συγκεντρώνοντας στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν να συνθέσουν το παζλ της πολύκροτης υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να «ψαρέψουν» πιθανά λάθη στις τηλεφωνικές κλήσεις των δραστών (τέτοιο λάθος έγινε στην υπόθεση της απαγωγής Μυλωνά και οδήγησε στην εξιχνίασή της).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 54χρονος έγινε στόχος καθώς, πέρα από τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια που έχει η οικογένειά του, δεν ήθελε προσωπική ασφάλεια στις μετακινήσεις του ούτε λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Οι δράστες έστησαν καρτέρι το μεσημέρι της Πέμπτης γύρω στις 15.30 στον οικισμό Καλέσσα, έξω από το Ηράκλειο, όπου διαμένει ο επιχειρηματίας.

 

 

ΕΤΕ: Πάντα μεγάλος στόχος η διάσπαση των 0,249 – 0,25 ευρώ (πολύ ισχυρές αντιστάσεις – έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες). Αυτή η διάσπαση μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή ακόμη και μέχρι τα επίπεδα των 0,295 – 0,30 ευρώ.

 

ΔΕΗ: Μετά από καιρό βρέθηκε (έστω και ενδοσυνεδριακά) πάνω από τα 3 ευρώ…

Στα 2,97 ευρώ βρίσκεται στις 12:25 η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία στο ξεκίνημα της ημέρας βρέθηκε στα 3,03 ευρώ, σε μια επιστροφή υψηλότερα των 3 ευρώ την οποία η μετοχή έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό.  Και όπως σημειώνεται και σε σχετικά σχόλια στο GFF, ο μεγάλος στόχος είναι η διάσπαση των 2,95 – 3,00 ευρώ (πραγματικά πολύ ισχυρές αντιστάσεις), μια διάσπαση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση προς αισθητά υψηλότερα των.

 

 

Reuters: Αυτές είναι οι τέσσερις προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

 

Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής NBGr.AT, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τραπεζική πηγή κοντά στη συμφωνία.

«Υποβλήθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές» είπε ο τραπεζίτης για να προσθέσει ότι «ο στόχος είναι να πουληθεί ποσοστό τουλάχιστον 75%».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσφορές υπέβαλαν η κινεζική Fosun 0656.HK, οι Gonbao και Wintime με έδρα τη Σαγκάη, καθώς και η Exin Partners του John Calamos, δήλωσε ο τραπεζίτης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ως σύμβουλοι ενεργούν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

 
03/04/17
 

Θωμόπουλος: Πρέπει να αλλάξουμε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση, "αρκεί όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης". Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά, να λέμε ότι θα βγούμε από την κρίση, "αν δεν αλλάξουμε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης".

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη διατύπωσε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης- Αριστείδης Θωμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά την στρογγυλή τράπεζα που ακολούθησε την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση, "αρκεί όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης". Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά, να λέμε ότι θα βγούμε από την κρίση, "αν δεν αλλάξουμε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης".

"Δεν είναι ανεδαφικός ο ισχυρισμός ότι η εξωστρεφής αναπτυξιακή μαγιά υπάρχει στην οικονομία. Αυτό που μένει είναι να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες επαύξησής της με έγκαιρη επάνοδο της εμπιστοσύνης, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και παγίωση ενός πολύπλευρου ανταγωνιστικού αναπτυξιακού εξωστρεφούς προτύπου", πολύ φιλικού προς τις επιχειρήσεις. "Μια γρήγορη αξιολόγηση θα συνέβαλε σημαντικά να προχωρήσουμε" είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ.Θωμόπουλος στον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος ως αντικινήτρου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, λόγω των εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών. "Το δικαστικό σύστημα [...] μας βάζει (στις διεθνείς κατατάξεις) κοντά στο Καζακστάν και τη Βενεζουέλα και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ξένες επενδύσεις, σε μια περίοδο που χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε" είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι για να προσελκύσει επενδυτές, η Ελλάδα χρειάζεται ένα "γερό" θεσμικό περιβάλλον, με ανάπτυξη τύπου "inclusive growth", που θα περιλαμβάνει και τους θεσμούς της χώρας. "Αν δεν πάμε προς τα εκεί, η οικονομία θα σύρεται για πολλά χρόνια ακόμη" σημείωσε, συμπληρώντας ότι τα πρώτα δείγματα εξωστρέφειας υπάρχουν, παρά το πολύ δυσμενές περιβάλλον.

H αίσθησή του, την οποία μετέφερε προ ημερών και σε Γερμανό υπουργό με τον οποίο συνομίλησε, είναι -όπως είπε- ότι στην Ελλάδα υπάρχει σχέση αντιπαλότητας κράτους- πολίτη/επιχειρηματία. "Πολλές φορές αισθάνομαι ότι είμαι ακόμη υπό την οθωμανική αυτοκρατορία", είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ενδεικτικά ότι αν ένας επιχειρηματίας πάει σήμερα στον Εφορο με στοιχεία για μια μικρή παρατυπία, ο Εφορος θα τον παραπέμψει στο δικαστικό σύστημα, όπου μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20 χρόνια για την έκδοση μιας απόφασης.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος κρίκος μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα φτάνει έως και τη Νότια Πολωνία. 'Οπως είπε, σε δύο ημέρες, μέσω της Θεσσαλονίκης μπορούν να τροφοδοτηθούν με εμπορεύματα όλα τα κράτη περιοχής, κάτι που σε περίπτωση διαφορετικής όδευσης θα απαιτούσε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες. Τη δυνατότητα αυτή η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα μπορούν να την αξιοποιήσουν και μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία. "Πρέπει να 'χτυπήσουμε' αυτό τον άξονα [...] Να χτίσουμε έναν νέο Δρόμο του Μεταξιού (με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη), με αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους" κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 655 – 660 μονάδων …

 

Με ελεγχόμενες απώλειες έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., με την τεχνική εικόνα της αγοράς να παραμένει θετική και όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην προσπάθεια παραμονής υψηλότερα των καθοριστικών 650 – 660 μονάδων. Όπως έχει σημειωθεί σε επιμέρους σχόλια του GFF, με βάση αυτήν την παραμονή η αγορά μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στις 720 - 725 μονάδες.

 

 

Aegean Airlines: Η Alpha Finance αυξάνει την τιμή στόχου στα 8 ευρώ..

 

Σε ανοδική αναθεώρηση της τιμής στόχου για την Aegean Airlines και σύσταση neutral (ουδέτερη) προχώρησε η Alpha Finance, με αύξηση της τιμής στόχου στα 8 ευρώ (από 7,2 ευρώ). Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο ταμπλό η Aegean έχει υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 12,1% το τελευταίο τρίμηνο και κατά 7,4% τον τελευταίο μήνα λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού. Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, το 2017 αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη έτος - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με την αεροπορική να επωφελείται από την τάση, σημειώνει και προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων κατά 2,1% ως το 2019.

 

 

 

 

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις στην αγορά ομολόγων..

 

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας στην αγορά ομολόγων, με την κατάσταση πάντως σε γενικές γραμμές να είναι ελεγχόμενη και την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 7,78% και αυτήν του 10ετούς στο 6,95%.

 

Ομόλογο

Απόδοση %

Ελλάδας 3 Μηνών

2,410

Ελλάδας 6 Μηνών

2,420

Ελλάδας 2 Ετών

7,774

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

6,954

Ελλάδας 15 Ετών

7,359

Ελλάδας 20 Ετών

7,353

Greece 25Y

6,964

 

Η διάλυση της ευρωζώνης θα έπληττε την Γερμανική οικονομία

 

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, η οποία δημοσιεύεται στoν γερμανικό Τύπο, εάν διαλυόταν η Ευρωζώνη, το νέο μάρκο θα ανατιμόταν κατά 15% και αυτό θα είχε συνέπειες στις γερμανικές εξαγωγές, αφού τα γερμανικά προϊόντα θα γινόταν κατά πολύ ακριβότερα.

 

Βέβαια, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος ένας τέτοιος κίνδυνος, διάλυσης της ευρωζώνης, είναι πολύ λιγότερος πιθανός από ό,τι προ διετίας, λόγω ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας.

Ένας νέος κίνδυνος θα μπορούσε όμως να εμφανιστεί από τη Γαλλία, διότι η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί την έξοδό της από την Ευρωζώνη και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έχανε μια από τις σημαντικότερες οικονομίες της, ενώ η διάλυσή της θα καθίστατο εκ νέου πιθανή.

Σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, τα νομίσματα των χωρών της νότιας Ευρώπης θα υποτιμούνταν και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό μάρκο θα γινόταν κατά 40% ακριβότερο έναντι αυτών, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι εκτιμούν όμως ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ωφεληθεί από την υποτίμηση, αφού το νέο γαλλικό φράγκο θα υποτιμάτο κατά 5%, κάτι το οποίο θα βοηθούσε τις εξαγωγές της.

 
01-02/04/17
 

 

Φραγκιαδάκης: Οι στόχοι και οι προκλήσεις για την Εθνική Τράπεζα

 

«Η Εθνική Τράπεζα είναι σε μία διαδρομή μεγάλων τομών και αλλαγών και καλείται να εκτελέσει ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο, ταυτόχρονα πιάνοντας τους στόχους αναβάθμισης της ποιότητας χαρτοφυλακίου, αλλά και εκτελώντας το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Στο τέλος κάθε μικρού αγώνα, και στο τέλος της κάθε μέρας πιστεύω στην πρωτιά της Εθνικής ακόμα περισσότερο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, απευθυνόμενος σε περισσότερα από 700 ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας, στη ετήσια συνάντηση τους.

 

«Για εμάς λοιπόν η κορυφή είναι μονόδρομος. Οι στόχοι του στρατηγικού μας σχεδίου είναι φιλόδοξοι αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι θα τους πιάσουμε. Οι στόχοι μας για τα κόκκινα δάνεια απαιτούν συνεχόμενη προσπάθεια μήνα-μήνα και μέρα-μέρα για τα επόμενα χρόνια, αλλά η Εθνική, όπως ήδη έχει καταφέρει την καλύτερη επίδοση στην αγορά, θα πιάσει τους στόχους και θα καταλήξει με το ισχυρότερο και πιο ποιοτικό ενεργητικό. Η γεωγραφία του Ομίλου θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα, αλλά το όφελος των αποεπενδύσεων στα κεφάλαια και τη ρευστότητά μας, θα το χρησιμοποιήσουμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς θα έχουμε μακράν την μεγαλύτερη ευχέρεια να χρηματοδοτήσουμε τους πελάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους απέναντι στον Ευρωπαίο επόπτη αλλά και τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης. «Οι δύο αυτές ομάδες στόχων αποσκοπούν στα επόμενα χρόνια η Τράπεζά μας να λειτουργεί με τρόπο που μπορεί να παράγει ισχυρή κερδοφορία ώστε να στηρίζεται σε ίδια μέσα, με ένα βιώσιμο χαρτοφυλάκιο. Αυτά όμως είναι πράγματα που και εμείς οι ίδιοι ούτως ή άλλως θέλουμε για την Εθνική. Άρα λοιπόν, παρόλο που οι επόπτες παρακολουθούν την υλοποίηση των σχεδίων μας, η πρωταρχική δέσμευση είναι σε εμάς τους ίδιους. Τους στόχους δεν θα τους πιάσουμε μόνο για τους επόπτες, θα τους πιάσουμε γιατί θέλουμε την Εθνική δυνατή, αυτόνομη, ισχυρή και πρωτοπόρα. Αυτοί είναι δικοί μας στόχοι και δικό μας όραμα», είπε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στα 5 μέτωπα, προκλήσεις του δικτύου καταστημάτων:

- την αναβάθμιση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου

- την ενίσχυση της ρευστότητας

- την πελατοκεντρική αντίληψη και αντιμετώπιση του πελάτη

- την διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία και τους πελάτες μας

- την κερδοφορία

Ειδικότερα, για το μέτωπο της ποιότητας χαρτοφυλακίου, αφού υπενθύμισε ότι πως η δέσμευση έχει ως στόχο μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το 2019 κατά περίπου 40% σε επίπεδο Τράπεζας, τόνισε ότι το 2016, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017 επιτεύχθηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3 δισ. σε επίπεδο Τράπεζας, εκ των οποίων 2,3 δισ. στη Λιανική Τραπεζική. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών το 2016, η οποία συνεχίζεται και τους 2 πρώτους μήνες του 2017, προσέθεσε.

«Τη χρονιά που πέρασε, εφαρμόστηκε η δράση στήριξης δανειοληπτών με ταυτόχρονη προώθηση κατάλληλων λύσεων στην πελατεία που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της. Στόχος ήταν και είναι να δώσουμε λύσεις βιώσιμες, με ρυθμίσεις που οι πελάτες μπορούν να τηρήσουν. Θα συνεχίσουμε και φέτος, με ακόμα πιο στοχευμένα και δραστικά προϊόντα, ενώ θα συνεχιστούν οι καμπάνιες εκπαίδευσης των στελεχών στο δίκτυο και η αναβάθμιση των υποστηρικτικών συστημάτων υλοποίησης των ρυθμίσεων, κάτι που θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και θα βελτιώσει την εμπειρία εξυπηρέτησης του πελάτη.

Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της προσπάθειας και παρά το ακόμα αβέβαιο μακροοικονομκό περιβάλλον, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων Μονάδων της Τράπεζας -με κυρίαρχο ρόλο αυτόν του Δικτύου. Ο ρόλος του Καταστήματος, ο δικός σας ρόλος, παραμένει κομβικός και "μπορείτε να κάνετε την διαφορά" για τα αποτελέσματα της Τράπεζας καθώς εσείς έχετε την επαφή με τον πελάτη.

Για πρώτη φορά, και αντανακλώντας τη σημασία που η τράπεζα δίνει στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, σχεδιάστηκε σύστημα επιβράβευσης του προσωπικού των καταστημάτων για την καλύτερη κινητοποίηση όλων των ανθρώπων μας που δουλεύουν το δύσκολο πεδίο των δανείων σε καθυστέρηση το οποίο θα επιβραβεύει την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων αλλά και τη διατήρηση των ρυθμίσεων σε ενήμερη κατάσταση», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα κεφάλαια και η ρευστότητα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες ευρωστίας ενός πιστωτικού ιδρύματος:

«Και στα δυο κατέχουμε πλεονεκτική θέση στην αγορά, και το γεγονός αυτό, αντανακλά την προσπάθεια όλων των ανθρώπων που αποτελούν την Εθνική Τράπεζα και πρωτίστως στη δική σας, των ανθρώπων του δικτύου. Ταυτόχρονα όμως οφείλεται και στη μεγάλη κληρονομιά που έχουμε να διαχειριστούμε, στο όνομα και τη φήμη που έχει συσσωρεύσει στα 176 χρόνια λειτουργίας της, η Εθνική Τράπεζα.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε στην αγορά και αυτό γιατί οι άλλες τράπεζες, με αρκετά ασθενέστερους δείκτες δανείων/ καταθέσεων αλλά και λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ELA), έχει μεγάλη ανάγκη προσέλκυσης καταθέσεων και άρα αναμένουμε να ενταθεί ο ανταγωνισμός. Άρα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση της πελατείας είπε ότι στόχος της πελατοκεντρικής αντίληψης είναι η ανάπτυξη, βελτίωση και εμβάθυνση της σχέσης με τον πελάτη και αναφέρθηκε στις τρεις ομάδες πελατείας που δημιουργούνται στα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τα τρία διακριτά τμήματα πελατείας της Λιανικής, που είναι οι πελάτες premium, business και οι ιδιώτες.

Μιλώντας για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι «αναμένουμε πως σύντομα, με την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης - οποία ομολογουμένως έχει καθυστερήσει - θα γυρίσει το κλίμα και τότε θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για το έναυσμα της οικονομίας. Σκοπός είναι να στηρίξουμε, υγιή επενδυτικά σχέδια, σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που φάνηκαν ανθεκτικές όλα αυτά τα χρόνια και είναι έτοιμες να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα, τα οποία θα παράξουν την απαραίτητη μόχλευση στο όλο εγχείρημα της ανάταξης της οικονομίας. Επικεντρωνόμαστε σε τομείς της οικονομίας με προοπτική και σε τομείς όπου η παρουσία μας σίγουρα επιδέχεται μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, όπως ο αγροτικός τομέας».

«Επιπλέον η Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα είναι ο κύριος συνεργάτης των Διεθνών Τραπεζών: της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με στόχο να εξασφαλίσουμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος και τις ελάχιστες δυνατές εξασφαλίσεις. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικά προγράμματα χρηματοδοτήσεων όλο αυτό το διάστημα και συνεχίζουμε με νέες συμφωνίες, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Προγράμματα όπως το COSME, to EASI και το Innovfin μαζί με τις τιτλοποιήσεις του Treasury θα διοχετεύσουν ρευστότητα περίπου 0,5δις ευρώ στους πελάτες μας.

Το στοίχημα τώρα είναι να φροντίσουμε την πλήρη απορρόφηση αυτών των προγραμμάτων από την πελατεία μας. Έχουμε όλα τα εργαλεία, και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε», προσέθεσε.

Ο κ. Φραγκιαδάκης έκανε εκτενή αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής και στην αναβάθμιση των συστημάτων της και των εργαλείων της, με στόχο να απλοποιήσει τις καθημερινές διαδικασίες, «για να αφιερώνουμε το χρόνο μας σε εργασίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, αλλά και σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Να είμαστε έξω, κοντά στους πελάτες μας».

Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων.

«Κάθε χρόνο και ειδικά μετά τα capital controls, έχουμε ραγδαία αύξηση στους χρήστες (περισσότερους από 750.000 ενεργούς χρήστες το 2016) και τις συναλλαγές του internet και του mobile banking. Το ίδιο συμβαίνει στις αγορές με χρεωστικές κάρτες με υπερδιπλασιασμό του τζίρου μέσα στο 2016. Παράλληλα συνεχίζεται η εγκατάσταση τερματικών i-bank POS στους εμπόρους με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς που είχαμε επιτύχει στα μέσα τους 2016. Η διεκδίκηση της αγοράς των POS είναι τώρα ή ποτέ. Ταυτόχρονα στο στόχο μετάπτωσης των συναλλαγών από το δίκτυο στα ηλεκτρονικά κανάλια, οι συναλλαγές χωρίς μετρητά γίνονται πλέον κατά τα 2/3 σχεδόν από τα ηλεκτρονικά μας κανάλια. Και συνεχίζουμε δυναμικά. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την Εθνική Τράπεζα, είναι ήδη εδώ, με το i-bank pay, τον καινοτόμο τρόπο πληρωμών. Επενδύσαμε σημαντικά και στην ανάπτυξη της υπηρεσίας αλλά και στην προβολή της. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό αφού η Εθνική έχει τοποθετηθεί πλέον στην αντίληψη του μέσου τραπεζικού πελάτη ως η Τράπεζα που οδηγεί τις εξελίξεις στις άμεσες πληρωμές από ιδιώτη σε ιδιώτη και στις πληρωμές με κινητό», είπε.

Μιλώντας τέλος για την κερδοφορία είπε ότι μόλις πριν 3 μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα του 2016, με επιστροφή, οριακά, σε κερδοφορία. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, και δεν επιτεύχθηκε εύκολα. Σηματοδοτεί όμως την είσοδό μας σε τροχιά κερδοφορίας, το σημαντικότερο όπλο για μία αυτόνομη και δυνατή Εθνική. Στα αποτελέσματά μας φάνηκαν για μια ακόμα φορά τα δυνατά μας σημεία: η συγκριτικά ισχυρή θέσης ρευστότητάς μας, η κεφαλαιακή μας θωράκιση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες των 53 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη ζημιά των 2,5 δισ. ευρω για το 2015 αποδεικνύει τον άθλο που έχουμε περάσει. Καταφέραμε μείωση 3,7% των εξόδων στην Ελλάδα, ενώ από φέτος που θα αποτυπωθεί στα νούμερά μας και η μείωση εξόδων ύστερα από την εθελούσια στοχεύουμε σε περαιτέρω βελτίωση της βάσης κόστους μας».

«Έχουμε ακόμα ένα άθλο μπροστά μας, καθώς η συνέχιση της κερδοφορίας είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Το 2016 τα κέρδη μας ωθήθηκαν αρκετά από το παθητικό μας, από τις ευνοϊκές επιτοκιακές συνθήκες. Είχαμε επίσης μεγάλο όφελος από τα κόστη που σχετίζονται με την κρατική ενίσχυση (Cocos), την οποία αποπληρώσαμε. Το 2017, και καθώς συνεχίζονται οι αποεπενδύσεις των κερδοφόρων θυγατρικών του εξωτερικού, καταλαβαίνουμε πως η πίεση πλέον επικεντρώνεται στα επιτοκιακά έσοδα και τα έσοδα προμηθειών, τα οποία θα πρέπει σιγά- σιγά από μόνα τους να τραβήξουν την τράπεζα στην κερδοφορία από εδώ και στο εξής», προσέθεσε.

Και έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ολόκληρη η κοινωνία, μαζί και εμείς, περιμένουμε καιρό τώρα την οικονομική ανάκαμψη. Και σίγουρα, η οικονομική ανάκαμψη θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην δυνατότητα γέννησης εσόδων από την πιστωτική επέκταση. Οι στόχοι μας όμως - υπενθυμίζω ότι οι στόχοι είναι δέσμευση πρώτα στον εαυτό μας και ύστερα στους άλλους - ισχύουν ανεξάρτητα από τον ακριβή χρονισμό της οικονομικής ανάκαμψης. Σίγουρα μέσα σε ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον θα πιάσουμε τους στόχους μας ευκολότερα. Αλλά τους στόχους μας πρέπει να τους πιάσουμε ακόμα και αν το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιωθεί αργότερα από τις προσδοκίες μας».

 

Επανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων υπό την πίεση των δανειστών

Με καθυστέρηση  σχεδόν ενός έτους και υπό την πίεση ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένο ότι ο στόχος για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το 2016 έχει χαθεί και πως φέτος επιδιώκεται να εισπραχθούν άλλα 2,5 δισ., η επιμονή των δανειστών στην ταχίστη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν αναμενόμενη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, έτσι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έπειτα και από σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την Παρασκευή να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο και ειδικότερα το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 25% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 5% του ΟΤΕ. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ παραμένει έτσι εν πολλοίς αμετάβλητο με εξαίρεση τα δικαιώματα ψήφου των ΕΛΤΑ (90%), που περνούν στο υπερταμείο και, ενδεχομένως, τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος για τα οποία ακόμα όμως το επακριβές καθεστώς κυριότητας, διαχείρισης και αξιοποίησης δεν έχει προσδιοριστεί.

Η Εγνατία

Παράλληλα προχωράει και η προσπάθεια προκήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα διερευνήσουν τη δυνατότητα ορισμού της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ως εποπτικού οργάνου για την εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη. Αυτό αποτελεί κοινή απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών αλλά και της διοίκησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Σκοπός είναι να μην απαξιωθεί η εταιρεία. Αποφασίστηκε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, να συμβάλλουν στην τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, τη μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Με δεδομένο πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσει φέτος έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και ότι το επικείμενο οικονομικό κλείσιμο της Fraport αντιστοιχεί σε είσπραξη 1,23 δισ., παράγοντες της αγοράς αναμένουν να επισπευστεί κατά το δυνατόν η ολοκλήρωση ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου, όπως η ολοκλήρωση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πιθανόν η πώληση του 5% του ΟΤΕ και ενδεχομένως η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που συνδέεται με την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων.

 
31/03/17
 

Τρ. Πειραιώς: Μείωσε 2,5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, αλλά και οριακές ζημίες σε ενοποιημένο επίπεδο

Οριακές ζημιές ύψους 4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση ανακοίνωσε για το 2016 η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας κέρδη 74 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.  Παράλληλα η τράπεζα μείωσε τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις των πελατών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών, τα οποία αποτελούν τις οργανικές πηγές εσόδων και άνω του 90% των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκαν σε €544 εκατ το 4ο 3μήνο 2016, στο υψηλότερο επίπεδο για το έτος, +0,4% έναντι του 4ου 3μήνου 2015 και +1,3% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών ανήλθαν σε €500 εκατ, +1,3% ετησίως και +1,2% τριμηνιαίως.

Τα καθαρά έσοδα τόκων διαμορφώθηκαν σε €453 εκατ, -2% έναντι του 4ου 3μήνου 2015 και σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, επηρεαζόμενα θετικά από τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η οποία αντιστάθμισε την επίπτωση από τη μείωση των δανειακών υπολοίπων, αλλά και την περαιτέρω μείωση του Euribor που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των περισσότερων στοιχείων ενεργητικού. Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν σε €418 εκατ, -1% ετησίως και τριμηνιαίως.

Η αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα συνεχίσθηκε: τo κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων έφτασε τις 65 μονάδες βάσης (μ.β.) το Δεκέμβριο 2016, με το μέσο επιτόκιο το 4ο 3μηνο 2016 για το σύνολο των καταθέσεων στις 49 μ.β., κινούμενο περαιτέρω πτωτικά σε σχέση με τις 51 μ.β. του 3ου 3μήνου 2016 και 65 μ.β. του 4ου 3μήνου 2015. To καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) του Ομίλου βελτιώθηκε στο 2,72% το 4ο 3μηνο 2016 από 2,70% το 4ο 3μηνο 2015, ενώ στην Ελλάδα ήταν 2,73% από 2,68% αντίστοιχα.

Για το έτος 2016, τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε €1.811 εκατ, μειωμένα κατά 3,5% έναντι του 2015, επιβαρυνόμενα από το έντοκο αποτέλεσμα στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα ήταν €1.666 εκατ, με μείωση μόλις 0,6% αντίστοιχα.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν στα €91 εκατ το 4ο 3μηνο 2016, 16% υψηλότερα έναντι του 4ου 3μήνου 2015 και +11% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ελλάδα η άνοδος ετησίως και τριμηνιαίως ήταν αντίστοιχη (+16% και +11%) στα €82 εκατ. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών του Ομίλου ως ποσοστό του ενεργητικού βελτιώθηκαν κατά το 4ο 3μηνο 2016 στις 55 μ.β. από 46 μ.β. το 4ο 3μηνο 2015, ενώ η ίδια τάση ήταν εμφανής και στις εγχώριες δραστηριότητες (54 μ.β. από 45 μ.β. το 4ο 3μηνο 2015).

Για το έτος 2016, τα καθαρά έσοδα προμηθειών του Ομίλου ανήλθαν σε €326 εκατ, 7% υψηλότερα του 2015. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσό ήταν €294 εκατ, επίσης με 7% ετήσια άνοδο.

Το λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε στα €355 εκατ, μειωμένο κατά 28% έναντι του 4ου 3μήνου 2015 ή -7% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ σημείωσε άνοδο σε σχέση με το 3ο 3μηνο 2016 (€322 εκατ), εξαιτίας εποχικών παραγόντων, αλλά και εξόδων τρίτων σχετιζόμενων με την προσπάθεια μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση. Ο δείκτης επαναλαμβανόμενου κόστους προς έσοδα για το έτος 2016 διαμορφώθηκε σε 58%, ενώ στην Ελλάδα σε 56%.

Για το έτος 2016, τα καθαρά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε €1.322 εκατ, 10% μειωμένα σε ετήσια βάση ή -3% σε συγκρίσιμη βάση (καθώς το 2015 είχε επιβαρυνθεί από €111 εκατ έκτακτο κόστος για πρόγραμμα αποχώρησης). Δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού, μείωση αριθμού καταστημάτων), καθώς και περαιτέρω ψηφιοποίηση, αναμένεται να συντελέσουν σε περαιτέρω συγκράτηση εξόδων.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων το 4ο 3μηνο 2016 επέδειξαν ανθεκτικότητα, φτάνοντας τα €227 εκατ έναντι €112 εκατ το 4ο 3μηνο 2015. Στην Ελλάδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν στα €217 εκατ έναντι €115 εκατ το 4ο 3μηνο 2015.

Για το έτος 2016, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου ανήλθαν σε €1.044 εκατ έναντι €920 εκατ το 2015. Στην Ελλάδα, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ήταν €996 εκατ έναντι €858 εκατ το προηγούμενο έτος.
Οι προβλέψεις δανείων το 4ο 3μηνο 2016 διαμορφώθηκαν σε €310 εκατ έναντι €1.384 εκατ το 4ο 3μηνο 2015, θωρακίζοντας περαιτέρω τον ισολογισμό του Ομίλου, ενισχύοντας τον δείκτη κάλυψης NPLs στο 69,5% από 65,0% ένα χρόνο πριν.

Για το έτος 2016, οι προβλέψεις δανείων περιορίσθηκαν κατά πολύ, λόγω της μείωσης της αβεβαιότητας στην οικονομία και την υποχώρηση των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου, μειούμενες σε €1.015 εκατ από €3.487 εκατ το 2015. Το κόστος κινδύνου προς δάνεια μετά από προβλέψεις μειώθηκε στο 2,1% το 2016 από 6,7% το 2015.
Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αναλογούντα στους μετόχους ανήλθαν σε ζημία ύψους €18 εκατ το 4ο 3μηνο 2016, σε σύγκριση με ζημία €1.238 εκατ το 4ο 3μηνο 2015.

Για το έτος 2016, τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα αναλογούντα στους μετόχους κατέγραψαν ζημία μόλις €4 εκατ έναντι -€1.858 εκατ το 2015. Πρέπει να σημειωθεί πως για τις εγχώριες δραστηριότητες το 2016 ήταν κερδοφόρο κατά €74 εκατ έναντι ζημίας €1,4 δισ το 2015.

Ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε:

«Το 2016 ήταν ένα κομβικό έτος για την Τράπεζα Πειραιώς. Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η χρονιά σηματοδότησε τη σταθεροποίηση των επιδόσεων της Τράπεζας, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν οι συνθήκες της αγοράς το επέτρεψαν. Η ρευστότητα και η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκαν, όπως και η πορεία των καθαρών αποτελεσμάτων. Σε θεσμικό επίπεδο, η χρονιά χαρακτηρίσθηκε από τη δομική αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, σε εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και των εποπτικών κανόνων. H ενίσχυση των δομών της Τράπεζας επιτρέπει την περαιτέρω ισχυροποίησή της και την αδιάλειπτη επιχειρηματική συνέχεια προς όφελος μετόχων, πελατών και εργαζομένων. Mε την εκλογή του κ. Χρήστου Μεγάλου ως Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας στις αρχές Μαρτίου 2017, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, υλοποιώντας ένα μείζονος σημασίας βήμα για το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης της Τράπεζας.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνέχισε την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης το 2016, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα, ως η μεγαλύτερη Τράπεζα στη χώρα.  Προϋπόθεση για να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά, είναι ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα συμβάλει στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πυλώνες της στρατηγικής για τη μελλοντική πορεία της Τράπεζας έχουν τεθεί και είναι οι ακόλουθοι: α) βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με σημαντική παρουσία εξειδικευμένων μελών με εκτεταμένη διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο, β) επαναλαμβανόμενη κερδοφορία στις βασικές μας δραστηριότητες, γ) ταχεία εφαρμογή των στόχων αναδιάρθρωσης, δ) έξοδος από μη στρατηγικές δραστηριότητες που θα απελευθερώσει πόρους για να ενισχύσουμε τη βασική τραπεζική μας δραστηριότητα, και ε) πρωτοβουλίες τεχνολογίας και καινοτομίας, που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος και θα βελτιώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την πελατειακή εμπειρία».

Ο Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, δήλωσε:

«Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την πειθαρχημένη εκτέλεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, επέδρασαν θετικά το 2016 στους δείκτες ποιότητας ενεργητικού, ρευστότητας και αποτελέσματος:

• μείωση των δανείων σε καθυστέρηση €2,5 δισ ετησίως και €3,1 δισ από το υψηλό του Σεπ.15,

• μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων €0,7 δισ ετησίως και €1,6 δισ από το υψηλό του Σεπ.15,

• αύξηση των καταθέσεων πελατών €3 δισ ετησίως, με €3,5 δισ αύξηση το 2ο μισό 2016,

• μείωση χρηματοδότησης από τον ELA €5 δισ ετησίως και €10 δισ από το υψηλό του Ιουν.15,

• ενισχυμένα προ προβλέψεων αποτελέσματα στα €1.044 εκατ από €920 εκατ το 2015,

• οριακό αποτέλεσμα €4 εκατ ζημίας σε ενοποιημένο επίπεδο, με €74 εκατ κέρδη στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια υψηλών ζημιών.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο στο 17,0%, ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε στο 69,5%, και ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 113%. Παρά την αρνητική πορεία των πρώτων μηνών του 2017 για την ελληνική τραπεζική αγορά, που προσομοιάζει με την αντίστοιχη των αρχών του 2016, η διοικητική ομάδα της Τράπεζας παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων του 2017, για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, της ποιότητας ενεργητικού και επίτευξη κερδοφορίας».

 

 

ΓΔ: Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 655 – 660 μονάδων…

Στα πλαίσια των επιμέρους σχολίων μας στο GFF, η παραμονή υψηλότερα των 655 – 660 μονάδων είναι το μεγάλο ζητούμενο για το ΓΔ, μια παραμονή με την οποία συνδέεται η έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με επόμενο μέσο – μακροπρόθεσμο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 715 - 720 μονάδων. Να σημειωθεί ότι στις 13:08 το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 666.81 μονάδες (-0,54%), με χαμηλό ημέρας τις 662,55 μονάδες τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Aegean Airlines: Θετική διαγραμματική εικόνα & Οι επόμενοι στόχοι

Με νέα άνοδο 0,54% κινείται η μετοχή της Aegean Airlines το πρωί της Παρασκευής, τελευταία ημέρα του μήνα και του τριμήνου. Αναφορικά με τη διαγραμματική εικόνα, αυτή είναι πλέον απολύτως θετική, ενώ με βάση υψηλότερα των 7,25 – 7,35 ευρώ, οι επόμενοι στόχοι είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 7,65 – 7,70 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η διαγραμματική εικόνα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....