Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
23/06/17
 

 

Πιτσιόρλας: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

 

Την εκτίμηση και την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, από τις Σέρρες, όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της πρώτης ολοκληρωμένης υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι μετά την τελευταία απόφαση του Eurogroup «η Ελλάδα μπαίνει σε μια περίοδο σταθερότητας» ενώ συμπλήρωσε, ότι γύρω από την πατρίδα μας «υπάρχει ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πιστεύω ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά αλλαγής και στα τέλη του 2018 θα βγούμε στις αγορές αυτόνομοι, έχοντας να παρουσιάσουμε πολύ θετικά βήματα».

 

Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρασίας και η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το σημαντικό γεωγραφικό χώρο των επενδυτικών ευκαιριών, που μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί.

 
21/06/17
 

 

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός με ΑΔΜΗΕ

 

Σε συνέχεια της έναρξης διαπραγμάτευσης χθες της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. με την κατάθεση ποσού €327.600.000 από την State Grid Europe Limited για την εξαγορά ποσοστού 24% και ποσού €295.608.000 από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ για την εξαγορά ποσοστού 25%.

 

 

Σε εξέλιξη εξαγορά Mermeren από Παυλίδης Μάρμαρα

 

Επιστολή προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές απέστειλε η Mermeren Kombinat AD, Prilep, με την οποία γνωστοποιεί πως ενημερώθηκε ότι οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Stone Works Holdings Co?peratief U.A., ιδιοκτήτριας του 88.4% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren, υπέγραψαν οριστική συμφωνία γιά την πώληση του 100% της Stoneworks στην εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε..

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή για την Προστασία του Ανταγωνισμού της ΠΓΔΜ.

Ο Νίκος Δημαρέλης, Γενικός Διευθυντής της Παυλίδης Μάρμαρα  Γρανίτες, σχολίασε την εξέλιξη λέγοντας ότι: ?είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την συμφωνία για την εξαγορά της Stoneworks, μετόχου πλειοψηφίας στη Mermeren. Η συναλλαγή αυτή θα δημιουργήσει αξία και συνέργειες για τις δύο εταιρείες, ισχυροποιώντας την θέση τους στις διεθνείς αγορές.?

Ο Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Mermeren, σχολίασε: ?Χαιρετίζουμε αυτή την ανακοίνωση για το συνδυασμό δύο ηγετικών εταιρειών της αγοράς στον τομέα του λευκού μαρμάρου. Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους πελάτες μας και αφοσιωμένοι στην ενίσχυση του προσφερόμενου προϊόντος μας και στην παροχή υψηλής αξίας.

 
20/06/17
 

 

Νέα εποχή για τον ΑΔΜΗΕ - Επισήμως στους Κινέζους το 24%

 

Τη βεβαιότητα για αρμονική συνεργασία με την State Grid, προς όφελος των χρηστών του συστήματος εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας απόψε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την μεταβίβαση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία.

Στην ίδια εκδήλωση ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Cao Wenqi, ανήγγειλε την απευθείας αεροπορική διασύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο από τον προσεχή Νοέμβριο ενώ ο πρόεδρος της State Grid Corporation of China, Shu Yinbiao, χαρακτήρισε το ελληνικό ως κομβικό δίκτυο διασύνδεσης Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τρεις βασικές προκλήσεις για τον ΑΔΜΗΕ, που είναι η διασύνδεση των νησιών η οποία θα επιτρέψει και την μείωση των χρεώσεων για τους καταναλωτές, η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κύριο κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια διασύνδεσης του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα.

«Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ που επικυρώνουμε σήμερα και η οποία συνίσταται στη σύνθεση ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας με τη στρατηγική συμμετοχή του Δημοσίου, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που θέτουν οι στρατηγικοί μετασχηματισμοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε ο υπουργός.

Ο επιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας μίλησε για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ υπογράμμισε ότι η Κίνα υποστήριζε και θα υποστηρίζει την Ελλάδα. "Οι εμπορικές σχέσεις αναπτύσσονται πυρετωδώς, σε πολλούς τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια. Αρκεί να υπάρχει κατανόηση και εμπιστοσύνη και οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν θαύματα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της State Grid ανέφερε ότι η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο και η δεύτερη ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με 300 δισ. δολάρια έσοδα το 2016 και 1,1 δισ. πελάτες. Σημείωσε δε την παρουσία, εκτός Ελλάδας και στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία και άλλες έξι χώρες.

Τη διαβεβαίωση ότι η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ παρέσχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία και την ικανοποίησή του για την παρουσία της State Grid στον ΑΔΜΗΕ η οποία,όπως είπε,δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου αλλά διαθέτει και την πλέον προηγμένη τεχνολογία.

Την ασφάλεια προσδιόρισε ως βασική προτεραιότητα του διαχειριστή ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Καμπούρης. Ο Ιάσων Ρουσόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών που είναι εισηγμένη από χθες στο χρηματιστήριο αναφέρθηκε στην προσπάθεια για διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο ενώ ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας που του ζήτησαν, όπως είπε, να συνδράμει στη νέα εποχή του ΑΔΜΗΕ. "Θα δώσουμε, τόνισε, παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο συγκριτικά με συγκρότηση διοικητικής ομάδας στην οποία θα μετέχουν τα στελέχη της State Grid".

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, Ρένα Κλαμπατσέα και Χριστίνα Μπαριτάκη, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της StateGrid International Development, Hu Yuhai, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και εταίροι της αγοράς.

 

 

Ifo: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία

 

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2017 για τη γερμανική οικονομία, στο 1,8% από το 1,5% προηγουμένως, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση και την υψηλή αύξηση των εξαγωγών να οδηγεί τα επίπεδα απασχόλησης σε νέα ιστορικά υψηλά.

 

"Βιώνουμε ένα α΄ εξάμηνο το οποίο είναι τόσο ισχυρό που η ώθηση θα συνεχιστεί στο επόμενο έτος", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ifo, Timo Wollmerhaeuser.

 

Για το 2018, το ινστιτούτο προβλέπει  τώρα αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, έναντι της αρχικής 1,8%. Επίσης ανέμενε ότι οι απασχολούμενοι θα ανέλθουν στους 44,2 εκατ., ιστορικό υψηλό, από τους 43,6 εκατ. πριν από ένα χρόνο.

 

Αυτό θα συνδυαστεί με υψηλότερο πληθωρισμό που θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος και στο 1,6% το 2018, σε σχέση με το 0,6% του 2016.

 

 

ΤτΕ: Στα €3 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α' τετράμηνο

Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας βελτιώθηκε, καθώς περιορίστηκε κατά 251 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα κατά 301 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.  

Η άνοδος του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, το πρώτο  τετράμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,5% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 4%. 

Η άνοδος κατά 441 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 3,2% και, επιπλέον, οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%.  

Την ίδια περίοδο, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση.  

Τον Απρίλιο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα σχεδόν κατά το ήμισυ μικρότερο εκείνου του Απριλίου του 2016, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών και της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Η πτώση κατά 196 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2016 ήταν συνέπεια κυρίως της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και σε μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου των αγαθών χωρίς καύσιμα. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σε τρέχουσες τιμές δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ περιορίστηκαν κατά 2,6% σε σταθερές τιμές.  

Η άνοδος κατά 97 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από – κυρίως θαλάσσιες – μεταφορές, που αντιστάθμισε την πτώση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12% και την άνοδο των σχετικών εισπράξεων κατά 11,3%, λόγω της αύξησης των δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό, που ήταν μεγαλύτερη.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατά 176 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2017, σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2016 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη και η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατά 59 εκατ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2017, στο ισοζύγιο κεφαλαίων δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 233 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 676 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Απρίλιο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 464 εκατ. ευρώ, κατά 421 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Απριλίου του 2016, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 παρουσίασε έλλειμμα 2,8 δισεκ. ευρώ, κατά 192 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2017 δεν σημειώθηκαν μεγάλες συναλλαγές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 95 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 264 εκατ. ευρώ. 

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην πτώση (κατά 841 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως την πτώση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 673 εκατ. ευρώ). Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 312 εκατ. ευρώ) και στη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 298 εκατ. ευρώ). που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Οι κινήσεις αυτές αντιστάθμισαν την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 556 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET). 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 908 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ. 

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την άνοδο των τοποθετήσεών τους σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 1,2 δισεκ. ευρώ). 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 1,9 δισεκ. ευρώ) και τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 4,0 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).

Στο τέλος Απριλίου 2017 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,8 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016.

 

 

Τροπολογία για εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ

 

Τροπολογία που καθιστά σαφή τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% Δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ) κατέθεσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η τροπολογία προβλέπει ότι δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν διαχειριστές συστήματος μεταφοράς που είναι πιστοποιημένοι με τη διαδικασία των άρθρων 9 και 10 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ και μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Το δικαίωμα διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ επεκτείνεται και σε νομικά πρόσωπα που έχουν τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου διαχειριστή συστήματος και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται αποκλειστικά από νομικό πρόσωπο που έχει τον άμεσο αποκλειστικό έλεγχο τέτοιου διαχειριστή ή κοινοπραξίες, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και ασκεί τουλάχιστον από κοινού έλεγχο της κοινοπραξίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή είχε υποβάλει άλλη τροπολογία, την οποία τελικά απέσυρε έπειτα από αντίδραση των ΕΛΠΕ, καθώς διαπιστώθηκε ότι «φωτογράφιζε» συγκεκριμένη ευρωπαϊκή εταιρεία, κάτι που περιόριζε τον ανταγωνισμό και δημιουργούσε συνθήκες μη ανταγωνιστικού τιμήματος. Ετσι το υπουργείο υποχρεώθηκε να τροποποιήσει την αρχική τροπολογία διευρύνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων επενδυτών στον διαγωνισμό, η προκήρυξη του οποίου αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

 
19/06/17
 

 

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Οι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%

 

Ο ΑΔΜΗΕ εισήχθη στην κύρια αγορά του ΧΑ την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Εταιρίας, πληροφορείται το επενδυτικό κοινό ότι το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των €491.840.000, διαιρούμενο συνολικά σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές.

Μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής άνω του 5% είναι οι παρακάτω:

 

1. Το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω άμεσης και έμμεσης συμμετοχής ύψους 51,123% η οποία συμπεριλαμβάνει ποσοστό 17,000% που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Tο Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος και ελέγχει το 100% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τα άρθρα 142 παρ. 2 και 145 παρ. 2 του Νόμου 4389/2016, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 14 του ν. 4467/2017, μετά την εις είδος διανομή από τη ΔΕΗ  στους μετόχους της των μετοχών της Εταιρίας, η Δημόσια Εταιρία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ, με την συναλλαγή να προγραμματίζεται άμεσα.

 

2. Η SILCHESTER INTERNATIONAL INVESTORS LLP με συνολικό ποσοστό 12,937%, η οποία έχει την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων για τους παρακάτω πελάτες της: Silchester International Investors International Value Equity Trust, Silchester International Investors International Value Equity Group Trust, Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust, The Calleva Trust, Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust.

 

 

Moody's: H πώληση των θυγατρικών της Εθνικής στη Βουλγαρία, θετική για το αξιόχρεο

 

Η πώληση των επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's (Credit Outlook).

Ο οίκος αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα αποπληρώσει τον δανεισμό της μέσω του ELA (της έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας) στους επόμενους 12-18 μήνες, «καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών αυξάνεται μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Πέμπτη να δώσει την τρίτη δόση των 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της». Τα μέτρα απομόχλευσης του ισολογισμού της Εθνικής, σημειώνει ο οίκος, βελτιώνουν το χρηματοδοτικό προφίλ και ενισχύουν την κεφαλαιακή της βάση, αντιμετωπίζοντας έτσι η τράπεζα μερικές από τις βασικές προκλήσεις της.

Την περασμένη Τετάρτη, η Εθνική ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πώληση των επιχειρήσεων της στη Βουλγαρία με τη διάθεση του ποσοστού 99,91% που κατείχε στην Bulgarian Bank A.D. και του 100% που κατείχε στην in Interlease E.A.D. Η συναλλαγή αυτή, αναφέρει ο Moody's, είναι credit positive, επειδή θα βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) και θα ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην τράπεζα να μειώσει τον δανεισμό της από τον ELA. Η συναλλαγή αυτή, προσθέτει ο Moody's, ακολουθεί μία σειρά δράσεων που έχει αναλάβει η Εθνική για την απομόχλευση του ισολογισμού της , κυρίως μέσω πωλήσεων των μη βασικών στοιχείων του ενεργητικού της, και την εστίαση στις εγχώριες δραστηριότητές της. Σύμφωνα με την Εθνική, η πώληση της UBB και της Interlease E.A.D. θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίων της (pro forma common equity Tier 1, CET1) σε περίπου 17% από 16% τον Μάρτιο του 2017.

AdTech AdΗ αύξηση του δείκτη κεφαλαίων CET1 της Εθνικής θα βελτιώσει, επίσης, το κοινό μετοχικό κεφάλαιό της (tangible common equity), χωρίς τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (deferred tax credits, DTCs) και θα αυξήσει τη δυνατότητά της να απορροφά ζημιές. «Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ποσοστό DTCs στα βιβλία τους, κάτι που υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης. Η Εθνική έχει περίπου 4,8 δισ. ευρώ αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που υπολογίζονται στον δείκτη κεφαλαίων CET1 από τον Μάρτιο του 2017, αντιστοιχώντας σε περίπου 73% του ονομαστικού κεφαλαίου CET1, χωρίς να ληφθεί υπόψη η πώληση των βουλγαρικών επιχειρήσεων», αναφέρει ο Moody's. Η Εθνική θα χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία των 610 εκατ. ευρώ από τα έσοδα πώλησης για να μειώσει τον δανεισμό της από τον ακριβό ELA, που ανερχόταν σε 5,6 δισ. ευρώ ή περίπου στο 7,4% του συνολικού ενεργητικού της τον Μάρτιο του 2017. «Η χρηματοδότηση της Εθνικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία μέσω της μείωσης του ισολογισμού της, της αποκατάστασης των διατραπεζικών γραμμών χρηματοδότησης (repo) με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και τη μερική επιστροφή καταθέσεων που είχαν φύγει από το σύστημα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Η μείωση του ELA, ο οποίος κοστίζει σήμερα 1,5%, θα μειώσει επίσης το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια και την κερδοφορία της», σημειώνεται.

 

 

Μια από τα ίδια στο Χ.Α. …. Με μεγάλο στοίχημα την παραμονή υψηλότερα των 790 – 800 μονάδων. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά για πολλοστή φορά από το GFF θα τονίσουμε την ανάγκη η αγορά να μείνει υψηλότερα των εξαιρετικά ισχυρών στηρίξεων των 790 – 800 μονάδων, κάτι το οποίο είναι και ο μεγάλος στόχος από εδώ και πέρα.

 

 

 

 

 

Με μεγάλες απώλειες η μετοχή της ΔΕΗ …. Κέρδη για τον ΑΔΜΗΕ …

 

Όπως λίγο πολύ αναμενόταν, με μεγάλες απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν στον ξεκίνημα και το 50% καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία στις 11:20 βρίσκεται στα 2,06 ευρώ (-46,21%), με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στα 2,30 ευρώ (+8,49%). Να σημειωθεί ότι το άθροισμα των δύο μετοχών δίνει 4,36 ευρώ, αισθητά μεγαλύτερο από τα 383 ευρώ που είχε κλείσει η μετοχή της ΔΕΗ την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης.

 

 

Μείωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, καθώς συνεχίζεται η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,23% στα 47,26 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν επίσης, κατά 11 σεντς ή 0,25% στα 44,63 δολάρια το βαρέλι.

 
18/06/17
 

 

ΔΕΗ και ΥΠΕΝ καταρτίζουν την λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση

 

Η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτή την περίοδο καταρτίζουν τη λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, που απορρέει και από την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνίτικη παραγωγή. Στόχος τους είναι να καταρτιστεί μέσα στον Ιούλιο η λίστα προκειμένιου να ακολουθήσει market test ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά των μονάδων. Από την άλλη πλευρά νέα δεδομένα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δημιουργεί η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου και οι αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα έχει αυτή στη διάρκεια ζωής του κοιτάσματος.

Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμύνταιου επηρεάζει εκ των πραγμάτων το μέγεθος του κοιτάσματος που είναι οικονομικά απολήψιμο όπως και το κόστος της εξόρυξης καθώς θα χρειαστεί η επισκευή ή ακόμη και η αγορά νέων εκσκαφέων που θα αντικαταστήσουν τους τέσσερις που έχουν υποστεί ζημιές. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το κοίτασμα που απομένει προς εκμετάλλευση δικαιολογεί την επένδυση για περιβαλοντική αναβάθμιση των μονάδων ή / και για πιθανή κατασκευή τρίτης μονάδας στον ΑΗΣ Αμυνταίου, σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν χωρίς φυσικά να έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ, περιλαμβάνει τις ζημιές στο μηχανολογικό εξοπλισμό και την απώλεια μέρους του κοιτάσματος λιγνίτη, ενώ διευκρινίστηκε ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων που εκκενώθηκε μετά την κατολίσθηση θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

 
16/06/17
 

 

Τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο

 

«Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην τελετή υποδοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο.

 

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%, είναι η πρώτη εταιρία δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο Χρηματιστήριο και η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

 

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στα οποία περιέλαβε τα εξής:

 

Πρώτον. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης.

 

Δεύτερον. Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

 

Τρίτον. Ανοίγει μία ακόμη εταιρία στο επενδυτικό κοινό.

 

«Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Στόχος μας, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ακόμη, ότι η συμφωνία μετόχων διασφαλίζει ισορροπημένα δικαιώματα διοίκησης μεταξύ τους.

 

Σημειώνεται ότι η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανήκει κατά 100 % στη ΔΕΗ, η οποία θα μεταβιβάσει τις μετοχές της Συμμετοχών στους σημερινούς (16-6-2017) μετόχους της. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΔΕΗ, που θα λάβουν μετοχές της Συμμετοχών, είναι το Δημόσιο (που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51 % της ΔΕΗ) και το γκρουπ Silchester με 13,8 %.

 

Δηλαδή, οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα αποκτήσουν κατ΄ αναλογία τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο με τιμή εκκίνησης τα 2,12 ευρώ. Στο τέλος της διαδικασίας, το Δημόσιο θα ελέγχει το 51 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid που έχει αποκτήσει το 24 % των μετοχών της εταιρίας (η τελετή υπογραφής θα γίνει την Τρίτη).

 

Πέρασαν τα πακέτα της Jumbo. 4.962.00 μετοχές στα 14,95 ευρώ (συνολική αξία 74εκ ευρώ). Έγιναν συνολικά 4 πακέτα. Με το πρώτο να είναι 4,76εκ μετοχες (στα 14,95 ευρώ) και 100.000 μετοχές στα 14,95 ευρώ. Και δύο πακέτα 70.000 και 30.000 αντίστοιχα, στα 15,27 ευρώ.

 

 

Πάνω από 2,3δις θα χορηγήσει σε εταιρείες το 2017 η Alpha Bank

 

Σε εκταμιεύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στοχεύει το 2017 η Alpha Bank, ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Όπως γράφει η Καθημερινή, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στο πλαίσιο της στήριξης της εγχώριας επιχειρηματικότητας η Alpha Bank διοχέτευσε σε επιχειρήσεις, μέσω νέων δανείων, 2 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2015, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις, καινοτόμους πρωτοβουλίες και ενισχύοντας την εξωστρέφεια. Τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στη διετία 2015-2016 κατευθύνθηκαν ισομερώς μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στη βιομηχανία - μεταποίηση, όπου διοχετεύθηκε περίπου των 35% των εκταμιεύσεων της διετίας, με έμφαση στον εξαγωγικό τομέα, όπως σε εταιρείες διυλίσεως πετρελαίου, παραγωγής προϊόντων καπνού, χαλύβδινων σωλήνων κ.ά. Επίσης, πάνω από το 20% κατευθύνθηκε σε εταιρείες τροφίμων, φαρμάκων, εμπορικών δραστηριοτήτων κ.λπ. Μεγάλη αύξηση χορηγήσεων καταγράφεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου οι σχετικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 2015.

 

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων, η Alpha Bank βρίσκεται στην πρώτη γραμμή χρηματοδοτώντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως οδικούς άξονες, αιολικά πάρκα, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank συμμετέχει, από κοινού με μεγάλους υπερεθνικούς οργανισμούς (όπως Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, IFC κ.ά.), στη χρηματοδότηση μέρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Fraport με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η Alpha μετέχει με 284,7 εκατ. ευρώ στο κοινοπρακτικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που έχει κύριο στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων ενός βασικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, και παράλληλα συμβάλλει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από την αναβάθμιση των αεροδρομίων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

 

Επιπλέον, από το 2009 μέχρι σήμερα, η Alpha Bank έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ, παρέχοντας διπλάσια ρευστότητα στην αγορά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΙΒ. Με τα κεφάλαια αυτά, χρηματοδοτήθηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η δραστηριότητα των οποίων επικεντρώνεται στον κλάδο της μεταποιήσεως, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Η στήριξη των αναγκών σε κεφάλαιο κινήσεως, καθώς και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και επέκτασης των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον κορμό των χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από κεφάλαια της ΕΙΒ, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

 

Οπως εκτιμούν επιτελικά στελέχη του ομίλου, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

 

ΓΔ: Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 790 - 800 μονάδων. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μια παραμονή η οποία θα αποτελέσει τη βάση για ακόμη καλύτερες ημέρες και είσοδο της αγοράς σε ένα νέο ανοδικό trend.

 

 

Jumbo: Βook-building για 3,5% της εταιρείας από τον Απ. Βακάκη

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, θα πουλήσει το 3,5% της Jumbo (4,8 εκατ. μετοχές), μέσω της διαδικασίας του book-building. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14,95 και 15,20 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διακανονιστεί στις 20 Ιουνίου. 

 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ο πρόεδρος της Jumbo αναμένεται να προβεί στην πώληση με discount περί το 5-6,56% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της χθεσινής συνεδρίασης. 

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ποσοστό του κ. Βακάκη θα μειωθεί στο 23,22%, από 26,72% σήμερα. 

 

Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αγορά, δεδομένου του "ειδικού βάρους" που έχει ο κ. Βακάκης στη διοίκηση της εισηγμένης.

Α. Τόμπρα

 

 

ΕΚΤ: Βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους

 

Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους χαρακτηρίζει η ΕΚΤ την αποψινή απόφαση.«Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup την οποία βλέπουμε ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

 
15/06/17
 

Σταύρος Λεκκάκος: Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα βοηθήσει τη MIG

«Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να θέσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να συντελεστεί αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας  καθοριστικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, από την πλευρά εγχώριων και ξένων  επενδυτών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Marfin Investment Group κ. Σταύρος Λεκκάκος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, η  επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας περιμένουμε να βελτιώσει και τις επιδόσεις των εταιρειών του ομίλου. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις από την τουριστική αγορά, είναι ιδιαίτερα θετικές και θα έχουν ανάλογες επιπτώσεις.

Το 2016 τα κέρδη ebitda  στα ενοποιημένα αποτελέσματα  της MIG έφθασαν  τα 134 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ του 2015. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου το 2016 ανήλθαν στα 1,10 δισ, καταγράφοντας μείωση 3% έναντι του 2015.

Η μείωση, σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότητας των θυγατρικών του ομίλου. Ο πρόεδρος της MIG  αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μαρινόπουλος που διέκοψε την λειτουργία της με αποτέλεσμα την επιβάρυνση  της κερδοφορίας της MIG  με 15 εκατ. ευρώ, ως απομείωση των απαιτήσεών στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας αυτής. 
 

Για τη συνέχεια, ο κ. Λεκκάκος επισήμανε πως «σταθεροί στόχοι μας είναι η αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς και η συστηματική προσπάθεια για μείωση του κόστους. Ήδη η αναδιάρθρωση του δανεισμού που ολοκληρώνεται, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών μας, κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ο κ.Λεκκάκος αναφέρθηκε ξεχωριστά στις επιδόσεις των θυγατρικών:

Υγεία: Το νοσοκομείο ανανέωσε για μια τριετία την διαπίστευση Joint Commission International (JCI) και παραμένει το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και ένα από τα 600 παγκοσμίως που διαθέτουν στην πιστοποίηση που είναι η πλέον αυστηρή και έγκυρη διεθνώς.

ΔΕΛΤΑ: η εταιρεία στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία,  παραμένοντας ο μεγαλύτερος αγοραστής αγελαδινού γάλακτος στη χώρα, καθώς απορροφά το 25% της εγχώριας παραγωγής. Οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την εταιρεία έχουν εισπράξει 602 εκατ. ευρώ την περίοδο της κρίσης 2010-2016.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: η εταιρεία συνεργάζεται κάθε χρόνο με 1.300 αγρότες από την Βόρεια Ελλάδα, αγοράζοντας την παραγωγή τους με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους. Ελληνικά γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε περισσότερα από 30.000 στρέμματα γης, αγοράζει, μεταποιεί και διαθέτει η εταιρεία.

Εστίαση: Goody's και Everest έχουν ισχυρή παρουσία με 515 σημεία στη χώρα και διευρύνουν το μερίδιό τους παρά τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν με τον υψηλό ΦΠΑ του 24%.

 ATTICA Συμμετοχών: η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας μεταφορικό έργο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ τα πλοία της   φέρουν την ελληνική σημαία, συνδέοντας και τα πλέον απομακρυσμένα  νησιά και λιμάνια της χώρας, παρά το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή αυτή.

SingularLogic:  η εταιρεία προσφέρει τεχνολογία σε πολλούς τομείς της πληροφορικής  σε μεγάλους πελάτες ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών.

 

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έγκριση ενημερωτικού δελτίο της Μυτιληναίος για το ομόλογο


Tην έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας "Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία - Όμιλος Επιχειρήσεων" για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως 300.000 κοινών ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστης και συνολικού ποσού έως 300.000.000, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Παράλληλα, το Δ.Σ. αποφάσισε: 

 

•    Την έγκριση της επέκταση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας 3K INVESTMENT PARTNERS Α.Ε.Δ.Α.Κ. προκειμένου να λειτουργεί και ως Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ) του ν. 4209/2013.

•    Την έγκριση της επέκτασης της άδειας λειτουργίας της εταιρίας "ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., ώστε να παρέχει την επενδυτική υπηρεσία της αναδοχής χρηματοπιστωτικών μέσων ή τοποθέτησης με δέσμευση ανάληψης της παρ. 1 (στ) και τις παρεπόμενες υπηρεσίες της παροχής συμβουλών σε επιχειρήσεις της παρ. 2 (γ)  και παροχής υπηρεσιών σχετιζόμενων με την αναδοχή της παρ. 2 (στ) του άρθρου 4 του ν. 3606/2007.

•    Την έγκριση της αίτησης της εταιρίας PEOPLECERT HELLAS A.E. για τη χορήγηση ανάθεσης διενέργειας εξετάσεων πιστοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 11 της απόφασης 11/720/2015 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

 

Συνεχίζεται η μάχη με τις 790 – 800 μονάδες … Σε άμεση σχέση με τα όσα γράφονται στο GFF εδώ και αρκετό καιρό, συνεχίζεται η «μάχη» του ΓΔ με τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις των 790 – 800 μονάδων, μια «μάχη» η οποία δεν αποκλείουμε να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, μέχρι και να οδηγήσει σε ένα γύρισμα της αγοράς (ελεγχόμενο profit taking).

 

 

 

ΕΤΕ: Μεγάλος στόχος πλέον η παραμονή υψηλότερα των 0,34 – 0,342 ευρώ. Μετά και την τελευταία μεγάλη άνοδο και με τη νευρικότητα φυσικά να είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, ο μεγάλος στόχος πλέον είναι η παραμονή υψηλότερα των 0,34 – 0,342 ευρώ. Μια τέτοια παραμονή της μετοχής, όπως και έχουμε γράψει εδώ και καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ανοδικό κύκλο.  

 

 

 

Στη LAMDA το 100% του Mall Athens προς 200 εκατ. ευρώ

 

Στην εξαγορά του 50% που κατείχε η HSBC στο Mall Athens προχώρησε η Lamda Development προς 200 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με την IRERE Property Investments Luxembourg (πρώην HSBC Property Investments Luxembourg) για τη αγορά των 4.402.368 μετοχών της εταιρεία «Lamda Olympia Village Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων», που κατέχει η δεύτερη. Η Lamda Olympia Village είναι η εταιρεία που ελέγχει 100% το Mall Athens.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και εφόσον συμφωνηθεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης της Lamda Olympia Village για τουλάχιστον τρία επιπλέον έτη.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εταιρεία θα κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Olympia Village, στην οποία ανήκει το Εμπορικό Κέντρο «TheMallAthens». Σημειώνεται, ότι η συνολική αξία αποτίμησης του «TheMallAthens» διαμορφώνεται σε € 381,2 εκ.

 
14/06/17
 

 

Στα όρια των 800 μονάδων ο ΓΔ που μάχεται με τις πολύ ισχυρές αντιστάσεις των 790 – 800 μονάδων.. Σε άμεση σχέση με τα όσα γράφουμε εδώ και πολύ καιρό, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη «μάχη» του ΓΔ με τα επίπεδα των 790 – 800 μονάδων, η οριστική διάσπαση των οποίων οδηγεί την αγορά στις επόμενες ισχυρές αντιστάσεις των 900 μονάδων.

 

 

 

ΔΕΗ: Τελευταία ημέρα σήμερα διαπραγμάτευσης για την επιστροφή κεφαλαίου σε είδος … 19/06 η επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής  … Δε θα προσαρμοστεί η τιμή (με τα όρια την πρώτη ημέρα να είναι ελεύθερα) ..

 

 

Από 4,2% έως 4,7% το εύρος επιτοκίου για το ομολογιακό της Sunlight

 

Όπως ανακοινώθηκε από το 4,2% έως 4,7% ορίσθηκε το εύρος της απόδοσης των προς έκδοση κοινών ομολογιών της Sunlight. Η εταιρεία πρόκειται να διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς στο ευρύ επενδυτικό κοινό 50.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες 5ετούς διάρκειας και ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία.  Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό, επιδίωξη της επιχείρησης είναι να αντλήσει 50 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού και αλλά και ως κεφάλαιο κίνησης.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης, η προσφορά των ομολογιών θα συντελεστεί από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου έως Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017. Η τελική απόδοση, αλλά και το επιτόκιο διάθεσης των ομολογιών, θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσφοράς των ομολογιών και έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των ομολογιών δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής έως 25 μονάδες βάσης. Τέλος, με τους όρους της έκδοσης, αυτή θα συντελεστεί μόνον εφόσον υπάρξει ζήτηση για τουλάχιστον 30.000 ομολογίες. Το ελάχιστο έσοδο δηλαδή στο οποίο στοχεύει η διοίκηση της Sunlight είναι τα 30 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, πάνω από το 60% της έκδοσης θα διοχετευθεί στην αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση σκοπεύει με τα έσοδα της έκδοσης των ομολογιών να διαθέσει 27 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων, 8 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης, 5 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική Sunlight Recycling, 7 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (μηχανήματα κ.λπ.) και 3 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες επέκτασης του ομίλου Sunlight στο εξωτερικό.

 

Η Sunlight είναι η τέταρτη εταιρεία που εκδίδει ομολογιακό δάνειο με βάση τους νέους όρους λειτουργίας της αγοράς εταιρικών ομολόγων. Εχουν προηγηθεί η MLS, η Housemarket (ΙΚΕΑ) και ο ΟΠΑΠ. Η Sunlight ωστόσο είναι η πρώτη μη εισηγμένη στο Χ.Α., .που αξιοποιεί το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Εκτιμάται δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη εισηγμένες, μεταξύ των οποίων οι Μυτιληναίος, Alpha Bank, Folli Follie, Tέρνα Ενεργειακή. Οι εκδόσεις πλέον συνοδεύονται με αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 4% και 5%, οι οποίες θεωρούνται ελκυστικές τόσο για εκδότες όσο και για επενδυτές. Οι επιχειρήσεις δανείζονται με κόστος χαμηλότερο του 5%, ενώ οι επενδυτές μπορούν να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις από τις τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς καταθετικούς λογαριασμούς.

 

 

Στη Φρανκφούρτη για επαφές το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

 

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί την Τετάρτη το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αφορμή την εκδήλωση εορτασμού των 60 ετών λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Deutsche Bundesbank.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΈΕΤ και πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της Alpha Bank Β. Ράπανος και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τ. Θωμόπουλος.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν λάβει προσωπική πρόσκληση από τον επικεφαλής της γερμανικής νομισματικής αρχής Γενς Βάισμαν.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καλείται το θεσμικό όργανο των ελληνικών τραπεζών σε τέτοιους είδους εκδήλωση.

Στο περιθώριό της θα πραγματοποιηθούν επαφές με στελέχη της ΕΚΤ και της Deutsche Bundesbank, ενώ θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας με οικοδεσπότη την κ. Βάισμαν.

 

 

Μαλακό BREXIT η πρόθεση του βρετανού ΥΠΟΙΚ

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θα επιδιώξει την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit και να αλλάξει την προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, υποστηρίζει η εφημερίδα Times, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις καταστροφικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης στις οποίες η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία της, ο Χάμοντ πιστεύει ότι πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της για επιδίωξη ανεξάρτητης πολιτική εμπορίου εκτός της τελωνειακής ένωσης. Η τελωνειακή ένωση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγγυάται εμπόριο ελεύθερο από δασμούς εντός της ΕΕ, αλλά απαγορεύει σε μέλη της να συνάψουν συμφωνίες με τρίτους. Νωρίτερα την Τρίτη, υψηλόβαθμο στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Μάικλ Γκοβ, είπε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με τη θέση της κυβέρνησης πριν τις εκλογές.

 
13/06/17
 

 

Σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ, COSCO και λιμανιού της Σαγκάης

 

Με στόχο το λιμάνι του Πειραιά να αποτελέσει πλέον τον κόμβο των μεταφορικών διαδρόμων, One Belt One Road (OBOR), και ως ένα από τα βασικότερα σημεία εμπορικής διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, COSCO, ΟΛΠ και Shanghai International Port Group (SIPG), ένωσαν σήμερα τις δυνάμεις τους, υπογράφοντας δύο σημαντικά μνημόνια συνεργασίας παγκόσμιας σημασίας, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον Πειραιά.

   H Shanghai International Port Group που διαχειρίζεται το 25,7% του διεθνούς όγκου συναλλαγών στην Κίνα, διακινώντας περίπου 35 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως με 2.700 προσεγγίσεις πλοίων μηναίως, υπέγραψε ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας με την COSCO και τον ΟΛΠ.

   Η πρώτη συμφωνία αφορά τη συνεργασία μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού της Σαγκάης, για τη διακίνηση και αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα σε ΕΕ, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης προσωπικού στην Ελλάδα. Το MOY υπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο Αθανάσιος Λιάγκος, σύμβουλος διοίκησης και μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ και από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της Shanghai International Port Group Chen Xuyuan.

   Η δεύτερη συμφωνία μεταξύ της COSCO και της Shanghai International Port Group αφορά σε θέματα διεθνούς συνεργασίας και την υπέγραψαν ε ο πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Hu Lirong, και ο πρόεδρος της SIPG, Chen Xuyuan.

   Ο όμιλος SIPG αποτελεί κεντρικό ναυτικό και εμπορικό κόμβο της Kίνας καθώς εκτός από τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων χρηματοδοτεί την ανάπτυξη κινεζικών και ξένων λιμανιών ενώ έχει ισχυρή θέση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Κίνα αλλά και σε επενδύσεις ακινήτων.

   Το πρωί τα στελέχη του λιμανιού της Σαγκάης συνοδευόμενα από στελέχη του ΟΛΠ αλλά και της COSCO ξεναγήθηκαν με ιδιωτικό σκάφος στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά όπου ενημερώθηκαν για όλες τις λειτουργίες του και το επενδυτικό του πρόγραμμα αναφορικά με την ανάπτυξη των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων αλλά και της κρουαζιέρας.

   Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα στελέχη του λιμανιού της Σαγκάης θα έχουν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .

   Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημερινή υπογραφή των δύο συμφωνιών, τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

 

 

ΟΠΑΠ: Τιμή στόχος 14 ευρώ και σύσταση αγορά από την η IBG

 

Ανθεκτικά και ανάλογα των προβλέψεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΠΑΠ  η Επενδυτική τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IBG, οι επιδόσεις της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο δεν επιφέρουν καμία σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για το σύνολο του έτους.

 

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη είναι για προσαρμοσμένα κέρδη 156εκ το 2017, με την τιμή στόχο στα 14 ευρώ (σύσταση αγορά Buy), με περιθώρια ανόδου 50% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....