Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
18/10/17
 

 

Χ.Α.: Ακόμη πιο χαμηλός τζίρος και ότι αποφασίσουν οι μεγάλοι στο τέλος. Τα μικρά κέρδη και κυρίως ο πολύς χαμηλός τζίρος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, τουλάχιστον το πρωί. Και όπως πολλές φορές έχει συμβεί σε συνεδριάσεις με τόσο χαμηλό τζίρο (μόλις 7,8εκ ευρώ στις 12:52), οι εντολές των τελευταίων περίπου 30 λεπτών και κυρίως στις δημοπρασίες θα διαμορφώσουν το τελικό κλείσιμο της αγοράς και σε ποιά κατεύθυνση και ποιά θα είναι αυτή.

 

 

Κλειδί πάντα η παραμονή υψηλότερα των 755 – 760 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί από άποψης τεχνικής ανάλυσης για το Χ.Α. είναι πάντα η παραμονή υψηλότερα των 755 – 760 μονάδων. Και με βάση αυτήν την παραμονή, ο ΓΔ μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί προς αισθητά υψηλότερα επίπεδα.

 

 

 

Τιτάνας: Δεν καταφέρνει να επιστρέψει υψηλότερα των 21,60 – 21,70 ευρώ και βαραίνει και άλλο η εικόνα. Νέες απώλειες 1% καταγράφονται το πρωί της Τετάρτης για τη μετοχή του ΤΙΤΚ (αν και ξεκίνησε με άνοδο), με τη μετοχή να βρίσκεται στις 12:59 στα 21,24 ευρώ. Και όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα των παραπάνω επιπέδων,  η εικόνα βαραίνει με κίνδυνο περαιτέρω πτώσης μέχρι τις ισχυρές στηρίξεις στα 20,80 – 20,90 ευρώ. Βέβαια όπως είχε τονιστεί και σε -επιμέρους σχόλια του GFF, τα τρέχοντα επίπεδα κρίνονται ένα καλό “entry point” για όποιον θέλει να τοποθετηθεί στη μετοχή.

 

 
17/10/17

Η Τράπεζα Πειραιώς πουλά τις δραστηριότητες στη Σερβία

Σε συμφωνία για την πώληση των τραπεζικών και leasing δραστηριοτήτων της στη Σερβία, στη Direktna Banka A.D., έναν τραπεζικό όμιλο της Σερβίας που αυξάνει δυναμικά την παρουσία του στην τοπική αγορά, κατέληξε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το συνολικό τίμημα σε μετρητά θα διαμορφωθεί από 58 εκατ. έως 61 εκατ.ευρώ ανάλογα με την οικονομική απόδοση των πωληθέντων περιουσιακών στοιχείων μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με συνδυασμό πώλησης και ταυτόχρονης μείωσης κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς AD Beograd.

 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε σχετικές κανονιστικές και εταιρικές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Σερβικής Κεντρικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018, μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και συνιστά ουδέτερη κεφαλαιακά πράξη για την Τράπεζα Πειραιώς.

 

O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Xρήστος Μεγάλου δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από το ισχύον Σχέδιο Αναδιάρθρωσης για μείωση της διεθνούς παρουσίας μας, ανακοινώνουμε την πώληση των σερβικών δραστηριοτήτων μας στην Direktna Banka μετά από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία πώλησης. Πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στο Βελιγράδι θα ωφεληθούν από την ένταξή τους σε ένα διευρυμένο τοπικό τραπεζικό όμιλο και προσβλέπουμε στην έγκαιρη ολοκλήρωση της συναλλαγής».

 

Η BNP Paribas ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας για τη συναλλαγή και ως νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρείες «CliffordChance» και «Andric Law Office».

 

ΟΠΑΠ: Συνεχίζει να βελτιώνεται η διαγραμματική εικόνα, με στόχο μια μεγάλη διάσπαση. Στα 9,21 ευρώ με οριακά κέρδη διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ το μεσημέρι της Τρίτης, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στις εξαιρετικά ισχυρές αντιστάσεις των 9,25 – 9,30 ευρώ. Απλώς σημειώνεται ότι διάσπαση τους (δύσκολη διαδικασία) θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε έναν νέο ανοδικό κύκλο, με κίνηση προς τις επόμενες ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 9,55 – 9,65 ευρώ και τον επόμενο στόχο στα επίπεδα των 9,90 – 10,00 ευρώ.

 

Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο είναι η παραμονή υψηλότερα των 8,90 – 9,00 ευρώ (πολύ ισχυρές στηρίξεις), έτσι ώστε να μην επιστρέψει και πάλι η μιζέρια.  

 

 

ΔΕΗ: Κλειδί η παραμονή υψηλότερα των 1,95  - 2,00 ευρώ, με στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων στα 2,09 – 2,11 ευρώ. Μια τέτοια διάσπαση μπορεί να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο trend, βοηθώντας στη βελτίωση της εικόνας.

 

ΙΟΒΕ: Κοντά στο 2% η ανάπτυξη το 2017

 

Κοντά στο 2% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το τρέχον έτος, στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

 

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει ο ΙΟΒΕ, για ακόμη ένα έτος αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα και όχι στα πάγια. Αναφορικά με την επόμενη χρονιά, για το 2018, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως καιελαφρά μεγαλύτερη.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΙΟΒΕ, βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι η διεύρυνση των εξαγωγών (+7%), ενώ έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι επενδύσεις (+12 έως 15%), η επιτάχυνση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και οι αποκρατικοποιήσεις.

 
16/10/17
 

Jumbo: Ετήσια κέρδη 131εκ ευρώ (+8%) & Μέρισμα 0,36 ευρώ (απόδοση 2,5%)

Την υπόσχεση που έδωσε στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, τηρεί με επιμέλεια η διοίκηση του Ομίλου JUMBO, διανέμοντας στους μετόχους-συνεταίρους της, πάνω από το 1/3 της κερδοφορίας του, κατά συνέπεια στην επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 48.981.513,24 Ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,36 Ευρώ (μικτό) ανά μετοχή (136.059.759 μετοχές).

 Σημειώνεται ότι ο Όμιλος έχει ήδη καταβάλει με τη μορφή προμερίσματος από τις 28 Μαρτίου 2017, ποσό 24.490.756,62 Ευρώ και αναμένεται, με την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, να διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό των 24.490.756,62 Ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,18€ (μικτό)/μετοχή. Μετά την παρακράτηση φόρου 15%, το υπόλοιπο του μερίσματος ανέρχεται σε 0,1530 ευρώ ανά μετοχή.

 Οι πωλήσεις του Ομίλου, κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2017 αυξήθηκαν κατά +6,88% και ανήλθαν στα 681,43 εκατομμύρια Ευρώ από 637,56 εκατομμύρια που ήταν ο τζίρος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

 Το μικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε σε 355,49 εκατ. Ευρώ από 337,93 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +5,20% και το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 52,17% από 53,00% που ήταν πέρυσι.

 Η διατήρηση του μεταφορικού κόστος σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού έτους, συντέλεσε στην μερική αντιστάθμιση της πίεσης στο μικτό περιθώριο κέρδους από την ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου και τη συνεχιζόμενη πολιτική αποπληθωρισμού που εφαρμόζεται στην Ελληνική αγορά.

 Επιπλέον, χάρη στην καλύτερη διαχείριση του συνολικά λειτουργικού κόστους σε σχέση με τις πωλήσεις, τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)1 για τον Όμιλο ανήλθαν σε 194,87 εκατ. Ευρώ έναντι 183,67 εκατ. Ευρώ το προηγούμενο 12μηνο, αυξημένα κατά +6,10%.

 Τα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 131,01 εκατ. Ευρώ από 121,26 εκατ. Ευρώ πέρυσι, αυξημένα κατά +8,04%.

Τα δεδομένα της νέας χρήσης

Η νέα οικονομική χρήση, Ιούλιος 2017- Ιούνιος 2018, ξεκίνησε με θετικό πρόσημο με τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων για τον Όμιλο.

 

·         Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, Ιούλιος 2017- Σεπτέμβριος 2017, ο τζίρος αυξήθηκε κατά +12% περίπου.

·         Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση των πωλήσεων για την Ελλάδα και Κύπρο με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ τα καταστήματα της Βουλγαρίας και Ρουμανίας συνέχισαν να καταγράφουν δυναμικό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το πιο σημαντικό τρίμηνο είναι το δεύτερο, όπου περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ομίλου, για τη νέα οικονομική χρήση, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6%-9%, ενώ τα κέρδη εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά της χρήσης 2016/2017.  

Εξέλιξη δικτύου

Από τον Ιούλιο 2016 μέχρι και τον Ιούνιο 2017, o Όμιλος ενίσχυσε το δίκτυο πωλήσεων με δύο νέα καταστήματα:

·         Ένα ενοικιαζόμενο υπέρ- κατάστημα τον Νοέμβριο του 2016 στη Stara Zagora, στη Βουλγαρία (11.000 τ.μ. περίπου), ενώ στην εκπνοή της χρήσης ξεκίνησε η λειτουργία ενός ιδιόκτητου καταστήματος στην Κωστάντζα της Ρουμανίας (16.000 τ.μ. περίπου).

Κατά τις 30.06.2017 το δίκτυο καταστημάτων JUMBO σήμερα αριθμούσε 73 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 8 στη Ρουμανία ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr .

Επίσης, η εταιρεία μέσω συνεργασιών, είχε στις 30.06.2017 παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, στην ΠΓΔΜ (FYROM) με 3 καταστήματα, την Αλβανία με 2 καταστήματα, στο Κόσοβο με 3 καταστήματα, 2 κατάστημά στη Σερβία και με 1 στη Βοσνία 

Αναφορικά με την επέκταση του δικτύου καταστημάτων για την τρέχουσα οικονομική χρήση (2017/2018) σημειώνεται ότι

 

·         στη Ρουμανία αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο υπερ-κατάστημα μέχρι Νοέμβριο στη πόλη Suceva ενώ για τη χώρα έχει προγραμματιστεί η λειτουργία δύο ακόμα καταστημάτων μέχρι το τέλος της χρήσης

·         στην Ελλάδα αναμένεται η λειτουργία ενός καταστήματος στην Κατερίνη μέχρι το τέλος της χρήσης.

 

Σημειώσεις:

1. Ο όρος EBITDA  αναφέρεται στα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μαζί με το Περιθώριο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων αποτελούν δείκτες μέτρησης της λειτουργικής απόδοσης της Εταιρείας και του Ομίλου

 

                                           Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)

Ποσά σε εκατ. €

Ο Όμιλος

Η Εταιρεία

 

30/6/2017

30/6/2016

30/6/2017

30/6/2016

Κέρδη μετά Φόρων

131,01

121,26

82,06

82,46

Φόροι

42,46

43,87

34,21

34,66

Τόκοι

(1,65)

(4,13)

0,74

(2,10)

Αποσβέσεις

23,05

22,67

15,13

15,02

Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)

194,87

183,67

132,13

130,03

Επενδυτικά αποτελέσματα

(0,09)

0,04

(0,10)

0,04

Αποτελέσματα προ τόκων, φόρων,  επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων

194,78

183,71

132,03

130,07

Κύκλος εργασιών

681,43

637,56

583,50

550,51

Περιθώριο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων

28,58%

28,81%

22,63%

23,63%

 

 

 

Centric:  Μέχρι 34,4εκ ευρώ για το deal με GVC

 

Σε συνέχεια του από 11.10.2017 δελτίου τύπου της εταιρίας «CENTRIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής η «Εταιρία»), και έπειτα από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Εταιρία γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τα εξής: Αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας αλλά και το τίμημα αυτής, διευκρινίζεται πως το συμφωνητικό που υπεγράφη αφορά τη σύναψη συμφωνίας με την GVC Plc για μεταβίβαση στην τελευταία των άυλων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των θυγατρικών του Ομίλου της Centric, Zatrix Holdings Ltd και E.C.N. Holdings Ltd, επί της προώθησης (μάρκετινγκ) υπηρεσιών τυχερών παιγνίων. Ειδικότερα, αφορά την προώθηση των sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr που γίνεται ως σήμερα από τις προαναφερόμενες θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου της Centric, ενώ με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα γίνεται από εταιρία του ομίλου της αποκτώσας (GVC). Το προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνει αρχικό εξασφαλισμένο τίμημα και επιπρόσθετο τίμημα συναρτώμενο με την εξέλιξη της δραστηριότητας της αγοράστριας (υπηρεσίες τυχερών παιγνίων) στο βαθμό που σχετίζεται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία. Ειδικότερα, ποσό ύψους € 14,4 εκατ. θα καταβληθεί από την αποκτώσα εταιρία εντός διαστήματος 15 ημερών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, η οποία εκτιμάται ότι θα επέλθει εντός του 2017. Πρόσθετο τίμημα ύψους έως € 20 εκατ. θα καταβληθεί τμηματικά –εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις- ως το 2020. Οι προϋποθέσεις σχετίζονται με την αύξηση του όγκου της δραστηριότητας που αφορά τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία κατά 5% για έκαστη από τις επόμενες δύο χρήσεις. Συνεπώς, το συνολικό τίμημα δύναται να ανέλθει σε € 34,4 εκατ. To τίμημα θα ενισχύσει την ρευστότητα του Ομίλου, μέσω των εταιριών της Zatrix Holdings Ltd και ECN Holdings Ltd όπου εντάσσεται και η δραστηριότητα των υπό μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Αντίστοιχα, σε σχέση με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στη δραστηριότητα του Ομίλου, σημειώνεται πως η πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων θα έχει σημαντικότατη επιδραση για την Εταιρία και για τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, με δεδομένο ότι μέχρι πρότινος η παροχή των υπηρεσιών προώθησης τυχερών παιχνιδιών αποτελούσε τη βασική δραστηριότητα του Ομίλου της Centric. Ειδικότερα : Το 99,93% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου Centric κατά την περίοδο αναφοράς 01.01.2017-30.06.2017 αφορά τη δραστηριότητα που συνδέεται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία. Το 99,92% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της περιόδου αναφοράς 01.01.2016-31.12.2016 αφορά τη δραστηριότητα που συνδέεται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία. Όσον αφορά την περίοδο αναφοράς 01.01.2017-30.06.2017, το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων του Ομίλου της Centric που συνδέεται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκε κερδοφόρο κατά ποσό € 1,2 εκατ. επί συνολικών καθαρών κερδών μετά φόρων του Ομίλου € 312 χιλ. Όσον αφορά την περίοδο αναφοράς 01.01.2016-31.12.2016, το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων του Ομίλου Centric που συνδέεται με τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκε ζημιογόνο κατά ποσό € 1,6 εκατ. επί συνολικών ζημιών μετά φόρων του Oμίλου € 3,3 εκατ. Η συνολική αξία των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τα στοιχεία της ενοποιημένης Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης του Ομίλου της Centric της 30ης Ιουνίου 2017, ανέρχονται σε € 32,8 εκατ. Τέλος, σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η έγκριση της συμφωνίας από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Centric. Πέραν τούτου, το σχετικό Συμφωνητικό προβλέπει χρονικό διάστημα 90 εργασίμων ημερών από την υπογραφή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

 

Ανανέωση στόλου και 18 νέα δρομολόγια για την Aegean

 

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης τόσο του πτητικού της προγράμματος όσο και του στόλου της έχει εισέλθει η Aegean η οποία ανακοίνωσε το άνοιγμα 18 νέων δρομολογίων, που αντιστοιχούν σε 11 νέους προορισμούς από τη βάση της Αθήνας το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επεξεργάζεται την ανανέωση του κορμού του στόλου της σε βάθος 15-17 ετών.

 

Όπως έγραψε και η Καθημερινή, έχει ήδη ξεκινήσει ενδελεχής διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μεγάλων κατασκευαστών της Boeing και της Airbus, οι οποίες από την πλευρά τους κονταροχτυπιούνται προκειμένου να «κερδίσουν» τη νέα παραγγελία της Aegean, ύψους 2,5-3 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία προγραμματίζει την προμήθεια 45-60 αεροσκαφών, τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν και να αντικαταστήσουν τα σημερινά 46 Airbus A320, τα οποία από το 2018 θα είναι 48. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπει περίπου ένα με δύο αεροσκάφη τον χρόνο μέχρι το 2025. Στόχος είναι οι πρώτες αφίξεις νέων αεροσκαφών να ξεκινήσουν στα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020.


Μπορεί το γεγονός ότι ο σημερινός στόλος της Aegean να αποτελείται αποκλειστικά σχεδόν από Airbus και να καθιστά τους Γαλλογερμανούς επικρατέστερους, ωστόσο κύκλοι της εταιρείας έχουν επισημάνει ότι «και στο παρελθόν αλλάξαμε κατασκευαστή γιατί κρίναμε ότι αυτό μας συνέφερε» αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Με αυτό τον τρόπο ρίχνει λάδι στη φωτιά της μάχης των δύο μεγάλων κατασκευαστών, αναγκάζοντας τις εταιρείες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να καταθέσουν τις καλύτερες δυνατές προσφορές, με τους ευνοϊκότερους όρους, προσφέροντας τα λιγότερο ενεργοβόρα αεροσκάφη. «Πρέπει να συνυπολογίσουμε διάφορους παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά του, το marketing ασχολείται με το τι είναι αυτό που πρέπει να προσφέρει ένα αεροπλάνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή τους επιβάτες, καθώς και τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτ. Βασιλάκης. Δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στη διαχείριση του περιορισμού του κόστους λειτουργίας από τα αεροπλάνα. Πρόκειται άλλωστε για ένα σημείο ανταγωνισμού των δύο μεγάλων εταιρειών, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην κατασκευή αεροσκαφών με όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

 

Με όπλο τον στόλο της, το επόμενο θέρος η Aegean θα δραστηριοποιείται σε ένα δίκτυο 153 προορισμών, σε 44 χώρες διαθέτοντας 16,6 εκατ. θέσεις, ενισχυμένες κατά 700.000 θέσεις σε σχέση με το 2017. Το ερχόμενο καλοκαίρι, η εταιρεία θα επιχειρεί με 3 νέα αεροσκάφη (2 καινούργια και ένα το οποίο θα μεταφέρει στην Αθήνα από την Κύπρο).

 

Η ενίσχυση του δικτύου της εταιρείας προσφέρει το 2018 αυξημένη προσβασιμότητα, σε βασικές αγορές που αποτελούν κύριες πηγές τουρισμού για τη χώρα μας, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

 

Συγκεκριμένα, στο δίκτυο πτήσεων της Aegean για το 2018 προστίθενται 18 νέα δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 11 νέους προορισμούς από τη βάση της Αθήνας (Τορίνο, Παλέρμο, Μπολόνια και Λαμέτζια Τέρμε στην Ιταλία, Μάλαγα στην Ισπανία, Βασιλεία στην Ελβετία, Ζάγκρεμπ και Ζαντάρ στην Κροατία, Βίλνιους στη Λιθουανία, Κλουζ Ναπόκα στη Ρουμανία και Σκόπια στην ΠΓΔΜ) και 7 νέα δρομολόγια από την Περιφέρεια (Κέρκυρα - Μόσχα, Σαντορίνη - Τελ Αβίβ, Μύκονος - Τελ Αβίβ, Μύκονος - Βηρυτός, Ρόδος - Λυών, Ρόδος - Βηρυτός, Ηράκλειο - Βηρυτός). Η εταιρεία θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με 81 προορισμούς εξωτερικού.

 

 

Πέντε νέες διακρίσεις για τις υπηρεσίες Alpha Mobile Banking και my Alpha wallet

 

Οι υπηρεσίες Alpha Mobile Banking και my Alpha wallet της Alpha Bank απέσπασαν πέντε νέες διακρίσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού Mobile Excellence Awards 2017.

Οι διακρίσεις, ένα Grand Award, τρία Χρυσά βραβεία και ένα Αργυρό βραβείο επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη πορεία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Alpha Bank, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

H εφαρμογή Alpha Mobile Banking για έξυπνα κινητά συνδυάζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με τις σύγχρονες τάσεις design στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το Alpha Mobile Banking παρέχει στους χρήστες αμεσότητα και ευελιξία στη συνολική διαχείριση των οικονομικών τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας σε όλες τις συναλλαγές τους.

Το my Alpha wallet app προσφέρει την υπηρεσία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού πορτοφολιού μέσα από την οθόνη του κινητού. Ο Πελάτης μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις κάρτες του στο κινητό του και να πραγματοποιεί πληρωμές και ηλεκτρονικές αγορές στα καταστήματα με το σήμα Masterpass στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία, το my Alpha wallet εξασφαλίζει την πιο σύγχρονη εμπειρία συναλλαγών σε ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank, κ. Σωτήρης Κυριάκος δήλωσε ότι «οι νέες διακρίσεις της Alpha Bank στα Mobile Excellence Awards 2017 αναδεικνύουν τη σταθερή εμπιστοσύνη των Πελατών στις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό μας τιμά και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε διαρκώς στους Πελάτες μας καινοτόμες και χρήσιμες υπηρεσίες, κάτι που θα συνεχισθεί και στο άμεσο μέλλον».

Ο ετήσιος διαγωνισμός των Mobile Excellence Awards διοργανώθηκε για τρίτο συνεχές έτος από την εταιρία Boussias Communications, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν “ELTRUN” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 
14/10/17

Σε 10 μήνες 14 εταιρείες άντλησαν ένα δισ. από το Χ.Α.

 

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει, στους δέκα μήνες του 2017, συνολικά 14 εισηγμένες είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (stock option) είτε μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων.

 

Όπως έγραψε η Καθημερινή, πρόκειται για μία αξιοπρόσεκτη επίδοση για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που δείχνει και την επανενεργοποίηση αρκετών χιλιάδων επενδυτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έδειχναν απροθυμία να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο αφενός λόγω της πολύχρονης κρίσης που εξαφάνισε το μεγαλύτερο ποσό των αποταμιεύσεών τους και αφετέρου διότι αναζητούν διέξοδο απέναντι στον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων (capital controls) όπου συμπληρώνονται ήδη 29 μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το μεγαλύτερο ποσό (616 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 64%) από το σύνολο των 963,364 εκατ. ευρώ που έχουν αντληθεί από την πλατφόρμα του Χ.Α., προέρχεται από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, με πιο πρόσφατη έκδοση (14 Σεπτεμβρίου) από την MLS Πληροφορική που άντλησε 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει τα επενδυτικά της προγράμματα.

 

Βέβαια το μεγάλο «αγκάθι» για την εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει η αδυναμία της πλειονότητας των εισηγμένων να ζητήσουν κεφάλαια με μηδενικό κόστος από το ευρύ επενδυτικό κοινό. Αυτή η αρνητική εξέλιξη συμβαίνει για τους εξής λόγους: α) οι εταιρείες διστάζουν να ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές σε μια τέτοια χρονική περίοδο, καθώς οι περισσότερες επενδυτικές μερίδες είναι ανενεργές (δεν πραγματοποιούν ούτε μία πράξη κάθε μήνα), β) οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τα επενδυτικά τους προγράμματα λόγω του υπερδανεισμού και συνεπώς δεν αποφασίζουν να εκδώσουν νέο αριθμό μετοχών για να αντλήσουν μετρητά, γ) η άνοδος που παρατηρείται φέτος στο Χρηματιστήριο αφορά μία πολύ μικρή ομάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και δ) η κακή φήμη που είχαν αρκετές εταιρείες στο παρελθόν, οι οποίες δεν αξιοποίησαν τα κεφάλαια που άντλησαν για επενδύσεις, αλλά κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό για τον πλουτισμό βασικών μετόχων ή ιδιοκτητών επιχειρήσεων που οδήγησαν αυτές τις εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας και προκάλεσαν μεγάλο θυμό στο ευρύ επενδυτικό κοινό που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του.

 

Από την άλλη πλευρά η αγορά των εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε επενδυτές που είναι απογοητευμένοι από τις ζημίες των χαρτοφυλακίων τους, αφού τα επιτόκια που διαπραγματεύονται οι ομολογιακές εκδόσεις είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τις τραπεζικές αποδόσεις. Βέβαια, πάντα οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ αυτές οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς πολλά αρνητικά γεγονότα μπορούν να συμβούν σε μία εταιρεία και να ανατρέψουν τη θετική πορεία της.

 

Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα από τους επενδυτές, που υπερκάλυψαν όλες τις ομολογιακές εκδόσεις.

 

Τα καλά νέα για τους επενδυτές, όπως αποκάλυψαν και οι περισσότερες φετινές ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων, το 2016 οι εταιρείες –για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015– απέδωσαν προς τους μετόχους τους χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 1,010 δισ. ευρώ, που κατανέμονται στις εξής κατηγορίες:

• Μερίσματα ύψους 680 εκατ. ευρώ.

• Προμερίσματα ύψους 78 εκατ. ευρώ.

• Διανομές αποθεματικών ύψους 219 εκατ. ευρώ.

• Επιστροφές κεφαλαίων ύψους 33 εκατ. ευρώ.

 
13/10/17
 

Αγωγές στην ΕΚΤ για τη διαχείριση χρεοκοπίας της Banco Popular

Δύο αγωγές έχουν υποβληθεί κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διαχείριση της χρεοκοπίας της ισπανικής τράπεζας Banco Popular, που οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ για τους επενδυτές, ενώ προστατεύθηκαν οι καταθέτες της και οι φορολογούμενοι.

 

Οι δύο αγωγές, που δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν υποβληθεί από μετόχους μειοψηφίας της Popular και την ισπανική εταιρεία La Guirigana κατά της ΕΚΤ και του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board, SRB).

 

Είχε προηγηθεί πληθώρα αγωγών κατά του SRB και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωθώντας την ΕΚΤ σε μία νομική διαμάχη που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΕ στην εφαρμογή των νέων κανόνων για την προστασία των φορολογουμένων από τις διασώσεις τραπεζών.

 

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει στις 6 Ιουνίου ότι η Popular πιθανόν θα έκλεινε, μετά από την επιδρομή - όπως τη χαρακτήρισε αργότερα - των καταθετών στην τράπεζα. Το SRB αποφάσισε τότε γρήγορα την πώληση της Popular στη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Banco Santander, για ένα ευρώ.

 

Οι Ισπανοί φορολογούμενοι προστατεύθηκαν και οι πελάτες της τράπεζες δεν επηρεάσθηκαν, αλλά οι μέτοχοί της και οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης έχασαν περίπου 4 δισ. ευρώ.

 

Οι επικριτές των χειρισμών της ΕΚΤ τόνιζαν ότι δεν διέθεσε περισσότερη έκτακτη ρευστότητα (ELA) στην Popular, όταν έφευγαν οι καταθέτες της, αν και η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι η τράπεζα δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκή ενέχυρα, ώστε να λάβει τα χρήματα. Η έκτακτη ρευστότητα χορηγείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μετά από έγκριση της ΕΚΤ.

 

FTSE 25: Ο επόμενος στόχος! Η παραμονή υψηλότερα των 1.980 – 1.990 μονάδων είναι ο στόχος για τον FTSE 25 από εδώ και πέρα, μια παραμονή η οποία προς στιγμήν επιτυγχάνεται. Με βάση αυτήν την παραμονή και με παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 755 – 760 μονάδων θα μπορούσε η αγορά να μπει σε ένα νέο ανοδικό trend, με επόμενο στόχο σε αυτήν την περίπτωση τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 790 – 800 μονάδων του ΓΔ.

 

-

 

 

ΟΠΑΠ: Για ακόμη μια φορά «μάχη» με τις ισχυρές αντιστάσεις στα 9,00 – 9,10 ευρώ. Θετικά κινείται το πρωί της Παρασκευής η μετοχή του ΟΠΑΠ (στα 9,08 ευρώ, +0,89% στις 12:28) με το στοίχημα, για να μιλήσουμε για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας, να είναι η διάσπαση των ισχυρών αντιστάσεων στα 9,00 – 9,10 ευρώ, μια διάσπαση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα και μετά από μια διάσπαση των 9,20 ευρώ, η μετοχή να κινηθεί προς τα 9,50 – 9,60 ευρώ.

 

 

  

Jumbo: Διπλός ο στόχος. Εν συντομία θα λέγαμε ότι δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι για τη μετοχή της Jumbo. Αρχικά η παραμονή υψηλότερα των 9,10 – 9,15 ευρώ για να συνεχιστεί η βελτίωση της εικόνας. Και από την άλλη η διάσπαση των πολύ ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 9,50 – 9,55 ευρώ, στα οποία προσφάτως κόλλησε η μετοχή.  

 

 

Ο ΟΠΑΠ κορυφαία εταιρεία της Ελλάδας στην Εταιρική Υπευθυνότητα

 

Ο ΟΠΑΠ αναδείχθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα το 2017, στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Σε αναγνώριση των δράσεων και αποτελεσματικών παρεμβάσεών του σε Υγεία, Αθλητισμό και Απασχόλησης, ο ΟΠΑΠ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
 
Η απονομή των εφετινών βραβείων του ΕΒΕΑ πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της πολιτείας, επιχειρηματικών φορέων και πλήθους επιχειρηματιών.
 
Το βραβείο του ΟΠΑΠ παρέλαβε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος, Καμίλ Ζίγκλερ, ο οποίος δήλωσε: «Εδώ και 59 χρόνια, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με την κοινωνική προσφορά να αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία μας. Η στρατηγική μας για την Εταιρική Υπευθυνότητα βασίζεται στους πυλώνες της Υγείας, του Αθλητισμού και της Απασχόλησης, με επίκεντρο τους νέους ? το μέλλον της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο της ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, που στηρίζει στην πράξη τα παιδιά, τους γονείς τους και το ιατρικό προσωπικό. Επίσης, επενδύουμε στο μέλλον του αθλητισμού μέσω του προγράμματος «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν καλοί αθλητές σήμερα και καλύτεροι πολίτες αύριο. Τέλος, μέσα από το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ανάπτυξη από τον ΟΠΑΠ», στεκόμαστε δίπλα σε είκοσι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αναπτυχθούν, να στηρίξουν την οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.   Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του ΟΠΑΠ που εργάζονται για την υλοποίηση της στρατηγικής μας, για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΕΒΕΑ για αυτή τη διάκριση και να συγχαρώ και τους άλλους νικητές».
 
Τα βραβεία του ΕΒΕΑ απονέμονται στις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για το όραμα, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφειά τους. Τα εφετινά βραβεία απονεμήθηκαν σε 12 επιχειρήσεις ως επιβράβευση της πορείας τους και ως κίνητρο για την περαιτέρω προώθηση της εν γένει επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

 
12/10/17
 

 

Συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με Τόμσεν και Βελκουλέσκου για τα κόκκινα δάνεια

Συνάντηση είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τα στελέχη του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον.

Στην ελληνική αποστολή ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης καιο CFO της τράπεζας Bασίλης Ψάλτης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια και το πλάνο των τραπεζών για μείωσή τους.

 


 

Σε διαδικασία πώλησης το ΙΑΣΩ General

 

Σε διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της ΙΑΣΩ General βρίσκεται η Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΙΑΣΩ.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση, η εταιρία έχει λάβει  προσφορά από την εταιρία Hellenic Healtcare S?RL, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα στο Λουξεμβούργο, για την πώληση του ποσοστού (97,2%) των μετοχών που κατέχει στην θυγατρική της εταιρεία «ΙΑΣΩ General" στον Χολαργό. 

Tο διοικητικό συμβούλιο του ΙΑΣΩ αποφάσισε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον πιθανό αγοραστή επί τη βάσει της προσφοράς, η οποία τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης και των αποτελεσμάτων του νομικού και οικονομικού ελέγχου, της συμφωνίας μεταξύ της εταιρίας και του πιθανού αγοραστή στο κείμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών.

 

Πώληση του 50,05% της Intralot Caribbean Ventures Ltd.

 

Η Intralot γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή με την εταιρεία Zodiac International Investments Ltd για την πώληση της συμμετοχής της, ύψους 50,05%, στην Intralot Caribbean Ventures Limited. Η Intralot Caribbean Ventures Limited κατέχει το 49,9% της Supreme Ventures Limited, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Τζαμάικα.


Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε σε 40 εκατ. δολ., που αντιστοιχεί σχεδόν σε 12 φορές τα ετήσια κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της Intralot.

 

 

 

Centric: Συμφωνία πώλησης άυλων περιουσιακών στοιχείων

 

Η εταιρεία Centric Συμμετοχών ΑΕ γνωστοποίησε ότι υπέγραψε συμφωνητικό πώλησης σημαντικών άυλων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της με εταιρεία του ομίλου GVC Plc, που είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τελεί υπό την αίρεση της σχετικής εγκριτικής απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της .

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το συμφωνητικό αφορά στη δραστηριότητα θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Centric Συμμετοχών ΑΕ που εδρεύουν στο εξωτερικό, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, προώθησης (μάρκετιγκ) και υποστήριξης σε τρίτες εταιρείες-παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκχώρηση συμβάσεων με διαφημιστικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές, καθώς και συμβάσεις χορηγίας σε σχέση με την εν λόγω δραστηριότητα.

Η συναλλαγή θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου Centric και εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική επαναπροσδιορισμού των βασικών τομέων της δραστηριοποίησής του. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται και αξιολογούνται τα βασικά δεδομένα και οι εξελίξεις των επιχειρηματικών μονάδων του ομίλου, με στόχο τη βελτίωση ή τη διεύρυνση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων, όπως και την επένδυση σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, που εκτιμάται ότι διαμορφώνουν ελκυστικές συνθήκες ανάπτυξης και επίτευξης κερδοφορίας».

«Υπό αυτό το πρίσμα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής θα παύσει η δραστηριοποίηση του ομίλου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών διαφήμισης και προώθησης,  αλλά θα συνεχιστεί η δραστηριότητά του στο χώρο της λειτουργίας καζίνο και video games και παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών σε κρουαζιερόπλοια και cruise ferries, η οποία ξεκίνησε το 2013 και αναπτύσσεται ικανοποιητικά ως σήμερα, όπως, επίσης και η παρουσία του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον άξονα της διεύρυνσης του αντικειμένου δραστηριότητας εντάσσεται η είσοδος του ομίλου στις αγορές της μαζικής εστίασης και της εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων, τομείς στους οποίους ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε αρχικές επενδύσεις. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα παράσχει σημαντική ρευστότητα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπτυξης του ομίλου και επιτάχυνσης των επενδυτικών κινήσεών του».

 

 

8 στη short list για τον Νηρέα..

 

Αν και υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος, θετικά εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης του Νηρέα. Σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ διεθνείς και μη εταιρείες συγκροτούν τη short list –επενδυτές δηλαδή που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ειδικότερα, οι 6 από τις 8 εταιρείες που φέρεται να έχουν προχωρήσει στην επόμενη φάση είναι οι ακόλουθες:

 

• HIG. Capital. Αμερικανικό fund που επίσης έχει επενδύσει ήδη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έχει εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.

 

• Diorasis. Αποτελεί επενδυτικό fund ελληνικών συμφερόντων που εξαγόρασε το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».

 

• Cooke Group. Καναδέζικος όμιλος του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία και Σκωτία).

 

• Amerra Capital Management LLC. Πρόκειται για fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο το 2016 εξαγόρασε την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα» από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα).

 

• Oaktree Capital Management. Αμερικανικό fund με έδρα το Λος Αντζελες, το οποίο δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα, καθώς έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο των Sani S.A. και Ikos S.A.

 

• Rhone Capital. Αμερικανικό fund με έδρα στη Νέα Υόρκη.

 
11/10/17
 

 

ΔΕΣΦΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις δεσμευτικές προσφορές

 

Εκτός νέων απροόπτων στην τελική του φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να προσδοκά υποβολή δεσμευτικών προσφορών πριν το τέλος του χρόνου, σε μια διαδικασία η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες σήμερα ανοίγει το virtual data room με τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές να είναι η Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás  Internacional S.L.U. (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie ( Ολλανδία) και την άλλη ισπανική εταιρία και διαχειριστή της Γαλικίας, τη Regasificadora del  Noroeste S.A.

 

Εθνική Τράπεζα: Πρέπει αυτή τη φορά να τα καταφέρει να επιστρέψει υψηλότερα των 0,292 – 0,294 ευρώ. Σε άμεση σχέση με τα επιμέρους σχόλια του GFF, μεγάλη ανάγκη να επιστρέψει υψηλότερα των ισχυρών αντιστάσεων των 0,292 – 0,294 ευρώ είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη μετοχή της Εθνική Τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση η μετοχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει χαμηλότερα και να δοκιμάσει τις εξαιρετικά ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 0,271 – 0,273 ευρώ.

 

Οι νέες τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών

 

Όπως και αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, αν και η πιθανότητες για την διενέργεια AQR στις ελληνικές τράπεζες έχει περιοριστεί, εντούτοις η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των stress tests είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα. 

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, η σύσταση για την Alpha Bank είναι σύσταση αγοράς μειώνοντας όμως αισθητά την τιμή στόχο στα 2,16 ευρώ από 2,69 ευρώ. Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι ουδέτερη μειώνοντας την τιμή στόχο στο 0,33 ευρώ από 0,35 ευρώ όπως και για τις Eurobank και Πειραιώς, για τις οποίες μειώνει τις τιμές στόχους στα 0,80 ευρώ (από 1,05 ευρώ) και στα 3,10 ευρώ (από 3,40 ευρώ) αντίστοιχα.

Οι αναλυτές της Citi αναφέρουν πως η επίπτωση από την αύξηση της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα φθάσει στα 3,2 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9, παραπέμποντας σε μία αύξηση κατά 7% των προβλέψεων, ενώ υπολογίζει το αποθέματα ασφαλείας (buffers) του κλάδου στα 2-4 δισ. ευρώ. Συνολικά αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως οι τράπεζες ίσως χρειαστούν κεφάλαια άνω των 6 δις. ευρώ μεσοπρόθεσμα, την ώρα που οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κινούνται στα 10-14 δισ. ευρώ. 

Να σημειωθεί πως οι προσφορές για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας υπερκάλυπταν σήμερα το μέγεθος του ομολόγου αναφοράς, σύμφωνα με το IFR, καθώς ξεπερνούσαν τα 2 δις ευρώ. Η τιμολόγησή του διαμορφωνόταν στην περιοχή του 3%.

 
10/10/17
 

 

Κέρδη 7,8 δισ. για την ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2012-2016

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκόμισε κέρδη 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος αγοράς ομολόγων SNP, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Μάριο Ντράγκι. 

 

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο οποίος υπέβαλε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα κέρδη αυτά εισπράχθηκαν την περίοδο 2012-2016 και στη συνέχεια διανεμήθηκαν μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εθνικής οικονομίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωτράπεζας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κρίσιμο Eurogroup του περσινού Μαΐου οι εταίροι συζήτησαν τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του SNP ως μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 

Ωστόσο, η απάντηση του Μάριο Ντράγκι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για μία άλλη κατηγορία κερδών του ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, το ANFA, για την οποία είχε επίσης πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Eurogroup του περσινού Μαΐου. Ο κεντρικός τραπεζίτης παραπέμπει στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του το θέμα δεν εμπίπτει «στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».

 

Το πρόγραμμα SNP, το οποίο είναι ξεχωριστό από την τρέχουσα ποσοτική χαλάρωση, τέθηκε σε ισχύ στα πρώτα στάδια της οικονομική κρίσης το 2010 και ενισχύθηκε το 2011, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από το σαφώς μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε το 2015, και το οποίο έως τώρα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα λόγω των ανησυχιών για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της.

 

 

Eurobank: Μεγάλος στόχος για τη βελτίωση της εικόνας η επιστροφή και παραμονή υψηλότερα των 0,765 – 0,77 ευρώ.

 

 

 

ΕΧΑΕ: Παραμένει προβληματική η εικόνα. Στόχος η επιστροφή υψηλότερα των 4,85 – 4,95 ευρώ.

 

 

 

Folli – Follie: Στόχος πάντα να κρατηθούν τα επίπεδα των 17,90 – 18,00 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πτώσης.

 

Διάγραμμα Folli - Follie (με εβδομαδιαία δεδομένα)

 
09/10/17
 

 

Σε υψηλό δεκαετίας το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο

 

Περισσότερο του αναμενόμενου βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο και ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας, στην πρώτη επίδοση του σχετικού δείκτη μετά τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix. 

 

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 29,7 μονάδες από τις 28,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 28,5 μονάδες. Ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 41,8 από τις 39,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο. 

 

«Το πρώτο οικονομικό τεστ μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο», ανέφερε ο Sentix σε ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η παγκόσμια οικονομική μηχανή συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα». Ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 18,3 από τις 17,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. 

 

Ο δείκτης για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανήλθε στις 37,7 από τις 34,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Sentix, η προοπτική μιας συμμαχίας μεταξύ των Συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων ύστερα από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζεται θετικά από τους επενδυτές. 

 

ΓΔ: Και η παλινδρόμηση συνεχίζεται. Μικρά κέρδη και χαμηλός τζίρος καταγράφεται στο Χ.Α. τα πρωί της Δευτέρας, με τι πιθανότερο σενάριο για το χρηματιστήριο, σε σχέση και με τα επιμέρους σχόλια του GFF να είναι η αγορά να συνεχίσει να παλινδρομεί σε ένα αρκετά στενό εύρος τιμών, ακόμη και για εβδομάδες.

 

 

 

 

ΟΠΑΠ: Στόχος η επιστροφή υψηλότερα των 9,00 – 9,10 ευρώ …. Με μικρά κέρδη κινείται στο ξεκίνημα της εβδομάδας το Χ.Α. (στα 8,97 ευρώ, +1,36%), με το μεγάλο ζητούμενο να είναι μια ισχυρή αντίδραση, επιστροφή και σταθεροποίηση της μετοχής υψηλότερα των 9,00 – 9,10 ευρώ.

 

 

 

Αυξημένοι κατά 30% - 40% οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων το 2018

 

Αυξημένοι κατά 30% - 40% σε σχέση με φέτος, είναι οι στόχοι που θέτουν οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018. Το ποσοστό αυτό που αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, θέτει σε "συναγερμό" τις διοικήσεις των τραπεζών και προδιαγράφει τη στροφή σε πιο δραστικά μέσα ανάκτησης οφειλών, όπως οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων. 

Οι αναθεωρημένοι στόχοι που απέστειλαν στον SSΜ οι τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες περιλαμβάνουν μείωση των προσδοκιών για το αποτέλεσμα των αναδιαρθρώσεων και των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη στο χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής (δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά).


Έτσι, ενώ το μέχρι στιγμής πλάνο των τραπεζών προέβλεπε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40 δις. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 θα προέλθει από ένα μίγμα στρατηγικής αποτελούμενο κατά 40% από διαγραφές, 30% ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, 15% πωλήσεις δανείων και 15% εισπράξεις από αναδιαρθρώσεις δανείων, αυτό αναδιαμορφώνεται με χαμηλότερο στόχο για τις εισπράξεις από αναδιαρθρώσεις – ρυθμίσεις, υψηλότερο για πλειστηριασμούς και πωλήσεις NPLs και μειωμένη "ταχύτητα" για διαγραφές δανείων.

Σημειώνεται ότι οι αρχικοί στόχοι για τη μείωση των NPEs κατά την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019 προέβλεπαν μείωση μέσω διαγραφών κατά 13,9 δισ. ευρώ, μέσω πωλήσεων κατά 7,4 δισ. ευρώ, μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) κατά 11,5 δισ. ευρώ και μόλις κατά 6 δισ. ευρώ μέσω εισπράξεων.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη του 2019, οι τράπεζες πρέπει να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 66,7 δισ. ευρώ από τα 102,9 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2017 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 40,2 δισ. ευρώ από 72,80 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτή η μείωση κατά 36,2 και 32,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα, θα πρέπει να επιτευχθεί με αύξηση των στόχων κατά 30% - 40% για την επόμενη χρονιά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2018, και παράλληλα αναμένουν την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 
Μόνο από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί έχουν μείνει μέχρι στιγμής ανενεργοί, ενώ μέσω αυτών τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να μειωθούν κατά 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, οδηγεί σε πλειστηριασμούς  περίπου 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η αύξηση των επιχειρησιακών στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 30% - 40% το επόμενο έτος, περιλαμβάνει τέσσερα "καυτά" μέτωπα για τις τράπεζες:

α) Εισαγωγή νέων, ουσιαστικών "εργαλείων" για τη μείωση των NPEs, αφού μέχρι στιγμής η μείωση έχει βασιστεί κυρίως σε διαγραφές δανείων. Ενδεικτικά, στο β΄ τρίμηνο 2017, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές περίπου 1,75 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σχετικό ποσό για το α΄ εξάμηνο κοντά στα 3,1 δισ. ευρώ, μόλις 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το σύνολο των διαγραφών δανείων στις οποίες προχώρησαν όλη την περασμένη χρονιά. 

β) Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των οποίων θα μειωθεί ο υψηλός δείκτη αθέτησης (redefault). Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης παραμένει σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate). Η διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό αθέτησης και στο ρυθμό αποκατάστασης είναι υψηλότερη στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, ενώ κατά το α΄ εξάμηνο του έτους σημειώθηκαν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

γ) Δραστικές κινήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω της διετίας. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στους ποιοτικούς στόχους που έχει θέσει ο SSΜ για τη δραστική αντιμετώπιση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται για περίοδο άνω των 720 ημερών. 

δ) Εντατικοποίηση των χειρισμών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα σχέδια λειτουργικής αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Capital.gr

 
07/10/17

Αντιδρούν και οι ιταλοί στους νέους κανόνες της ΕΚΤ…

 

Τη συντονισμένη αντίδραση της Τράπεζας της Ιταλίας, της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων αλλά και του Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργού, έχουν προκαλέσει οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης σχετικά με τα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν ως προβλέψεις για την περίπτωση όσων δανείων χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

 

Αιτία των αντιδράσεων του ιταλικού πολιτικού και οικονομικού κόσμου είναι το, ενδεχομένως απαγορευτικό, ύψος των προβλέψεων, καθώς θα πρέπει εφεξής να φτάνει στο 100% της αξίας των δανείων. Εως τώρα οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% της αξίας τους. Κι ενώ για τα ενυπόθηκα δάνεια, όπως είναι για παράδειγμα τα στεγαστικά, η ΕΚΤ δίνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια σε διάστημα επτά ετών, για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, το 100% του δανείου πρέπει να συγκεντρωθεί σε διάστημα μόλις δύο ετών. Ετσι, ο προβληματισμός που εκφράζεται από επίσημα χείλη της Ιταλίας, είναι ότι στην πράξη οι αυστηροί αυτοί κανόνες θα εμποδίσουν τις ιταλικές τράπεζες να χορηγούν τις απαιτούμενες πιστώσεις, κάτι που ασφαλώς θα αναστείλει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με το Reuters, πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρουν πως έχει έρθει σε επαφή με την ΕΚΤ και ζητεί να εξαιρεθούν από αυτές τις αυστηρές προβλέψεις δάνεια με υποθήκες ή με άλλες εξασφαλίσεις.

 

Οι νέες και σαφώς αυστηρότερες αυτές κατευθυντήριες γραμμές αφορούν αποκλειστικά όσα δάνεια κρίνονται επισφαλή από 1ης Ιανουαρίου. Δεν καλύπτουν το 1 τρισ. ευρώ των κόκκινων δανείων που ήδη βαρύνουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου, και αποτελούν συνέπεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Σημειωτέον ότι το 30% των παλαιών αυτών κόκκινων δανείων βαρύνουν τις ιταλικές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν υποχώρηση μετά τη δημοσιοποίηση των νέων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου και ενόψει της επίσημης διαβούλευσης για το θέμα που έχει προγραμματισθεί για τις 8 Δεκεμβρίου, η Τράπεζα της Ιταλίας ζητεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξουν οι προβλέψεις για τα παλαιά κόκκινα δάνεια και απαιτεί στους νέους κανόνες να ληφθούν υπ’ όψιν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναπλήρωσης της ζημίας από τα κόκκινα δάνεια.

 

Αν επεκτείνονταν οι κανόνες και στα παλαιά κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να προχωρήσουν σε προβλέψεις πολλών δισ. ευρώ. Απαντώντας στις ιταλικές ενστάσεις, η ΕΚΤ τόνισε ότι προτίθεται να παρουσιάσει καινούργιους κανόνες για τα παλαιά κόκκινα δάνεια στα τέλη του 2018.

 

Όπως γράφει και η Καθημερινή, εντονότατη ήταν η αντίδραση της Confindustria που εξέφρασε ανησυχία ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα προκαλέσουν πιστωτική ασφυξία και τις χαρακτήρισε «ακατανόητη επιλογή». Με την Τράπεζα της Ιταλίας συντάχθηκε, άλλωστε, χθες και ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τόνισε πως «η αναγκαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να γίνει ισορροπημένα, ώστε να μην οξύνει περαιτέρω τις δυσκολίες των τραπεζών και να μην αποτρέψει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας». Ομοίως, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέκρινε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες χαρακτήρισε «παράλογη και αυτοκτονική επιλογή», ενώ επέκρινε την ΕΚΤ ότι «με τον μηχανισμό που θέλει να επιβάλει, θα καταστεί σχεδόν αδύνατον να δανείζουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα πληγούν και άλλες τράπεζες, άλλοι πελάτες τραπεζών, άλλοι αποταμιευτές». Εξέφρασε, άλλωστε, ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδηγήσουν οι νέοι κανόνες σε περαιτέρω διαγραφές ενεργητικού από πλευράς των ιταλικών τραπεζών.

 
06/10/17
 

ΔΝΤ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάκαμψη

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι περισσότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια ανάκαμψη από ό,τι τον Ιούλιο, ενώ παρότρυνε τις χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν μια ανοικτή σε όλους και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια ανάκαμψη ριζώνει...Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιήσουμε την επικαιροποιημένη μας πρόβλεψη ενόψει της Ετήσιας Συνόδου μας ? και πιθανόν θα είναι ακόμα πιο αισιόδοξη», δήλωσε αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα) η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέμενε η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 3,6% το 2018.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι σχεδόν το 75% του πλανήτη βιώνει μια ανοδική πορεία ? καταγράφοντας την πιο ευρείας βάσης επιτάχυνση από την αρχή της δεκαετίας.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, βελτιώνεται και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς το τραπεζικό σύστημα καθίσταται πιο σταθερό και ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς.

«Βλέπουμε κάποιες ακτίνες ήλιου  αλλά δεν είναι καθαρός ο ουρανός», δήλωσε η Λαγκάρντ, επικαλούμενη τα υψηλά επίπεδα χρέους, την υπερβολική ανάληψη ρίσκου στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις ως απειλές στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να αξιοποιήσουν την ανοδική πορεία για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όπως επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στις υποδομές προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να ενδυναμώσουν την ανοικτή σε όλους ανάπτυξη.

 

 

ETE – ΕΧΙΝ: Νέες συναντήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

 

Νέες συναντήσεις  με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τους αρμόδιους επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν χθες ο επικεφαλής του Exin Group Ματ Φέρφιλντ και συνεργάτες του, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, την Πέμπτη ο κ. Φέρφιλντ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο την υποβολή του φακέλου στην εποπτεύουσα αρχή, η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Financial Services Holding –με έδρα την Ολλανδία– έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ. Στόχος των δύο μερών είναι η συμφωνία να έχει υλοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου, λαμβάνοντας τις τελικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, που είναι –εκτός από την ΤτΕ– και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συμφωνήθηκε η τοποθέτηση από την πλευρά του αγοραστή δύο εκπροσώπων, ως παρατηρητών, στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο ορισμός των δύο εκπροσώπων, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα.

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, στις συναντήσεις με τα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης της ΤτΕ, συζητήθηκε η κατάρτιση του φακέλου. Οι εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν διευκρινίσεις για τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος, ώστε να προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία «έχουν ακόμη πολύ δρόμο».

 

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και την ασφαλιστική δραστηριότητα που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική στη Ρουμανία, δηλαδή την Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό σήμα της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Οπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της ΕΤΕ, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στην Exin για δέκα χρόνια βάσει αποτίμησης. Για τη χρήση των εμπορικών σημάτων «ΕΘΝΟ», «ΕΘΝΙΚΗ» κ.λπ., η Εθνική Ασφαλιστική υπό τον νέο μέτοχο θα καταβάλλει στην τράπεζα ετήσιο τίμημα χρήσης, ίσο προς 10% της καθαρής παρούσας αξίας των σημάτων αυτών, όπως αυτό θα προσδιοριστεί. Η σύμβαση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Exin Group συνοδεύεται με ρήτρα μη ανταγωνισμού, που δεσμεύει τον όμιλο της ΕΤΕ να μην αναπτύξει ασφαλιστικές εργασίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία για διάστημα δύο ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι το Exin Group διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μέσω της AIG Greece, της οποίας έχει εξαγοράσει το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

Βασικό τμήμα της συμφωνίας είναι η σύμβαση με την τράπεζα για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance) βάσει συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων, που ανεβάζουν τις εργασίες στα 86 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο, ώστε να φτάσουν στα 138 εκατ. ευρώ το πέμπτο έτος. Στη συμφωνία υπάρχει αναλυτική καταγραφή των ετήσιων στόχων ανά κλάδο με έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής και περιουσίας. Οι πωλήσεις των προγραμμάτων ζωής εφάπαξ καταβολών προβλέπεται να φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και των προγραμμάτων περιοδικών καταβολών τα 19 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για τις πωλήσεις προγραμμάτων ασφάλισης αυτοκινήτων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, για ασφαλίσεις περιουσίας στα 32 εκατ. ευρώ και για τις λοιπές ασφαλίσεις στα 20 εκατ. ευρώ.

 

 

Πώς θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Ενέργειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας, μέσω και της δημιουργίας ενός χρηματιστηρίου ενέργειας αλλά και μιας χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο ΛΑΓΗΕ, ως διαχειριστής αγοράς ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής των δικτύων και των αγορών εξισορρόπησης, καθώς και η ΡΑΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, έχουν αναλάβει, με βάση το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό, την ευθύνη για τη λειτουργία, την υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας. 

Όπως γράφει «Το Βήμα», στο πλαίσιο αυτό o ΛΑΓΗΕ και ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στοχεύουν στη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου ενέργειας με πολυμετοχική σύνθεση, στο οποίο θα συμμετάσχουν κατ' αρχήν οι δύο εταιρείες. Σε αυτό θα ενταχθεί η διαπραγμάτευση των αγορών που προβλέπονται από το Target Model. Επίσης στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου εκκαθαριστικού οίκου ο οποίος θα αναλάβει την εκκαθάριση και τη διαχείριση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου εντός της οποίας θα διευκολύνονται οι διασυνοριακές συναλλαγές ώστε να προκύψει η προσδοκώμενη σύγκλιση των τιμών φυσικού αερίου στις επί μέρους χώρες-μέλη, προωθούνται τα εξής:

Πρώτον, η δημιουργία λειτουργικών χονδρεμπορικών αγορών αερίου, οι οποίες θα αποτελούν αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης της τιμής του αερίου με βάση τη σχέση προσφοράς και ζήτησης προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Δεύτερoν, η σύνδεση των χονδρεμπορικών αγορών αερίου ώστε η απρόσκοπτη ροή του αερίου από τα όρια της ΕΕ προς οποιαδήποτε από τις επί μέρους χονδρεμπορικές αγορές εντός της ΕΕ, καθώς και μεταξύ αυτών, ανάλογα με τη διαμορφούμενη προσφορά και ζήτηση, να μπορεί να εξασφαλίζει τη σύγκλιση σε επίπεδο ΕΕ της τιμής αερίου.

Η σύζευξη - τόσο στο επίπεδο συναλλαγών αγοράς και πώλησης ενέργειας όσο και στο επίπεδο διασύνδεσης για τη μεταφορά και παράδοσή της (δίκτυα μεταφοράς) - των επί μέρους περιφερειακών αγορών θα οδηγήσει προοδευτικά στην επιδιωκόμενη ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. 

Την ίδια ώρα στην ανάπτυξη μιας χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην επέκταση αυτής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου (regional gas hub), στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς αερίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργεία με τον ΔΕΣΦΑ.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας για την ανάπτυξη, την υλοποίηση και τη λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπησης (Balancing Platform) και η συμμετοχή από κοινού σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης χρηματιστηριακής αγοράς φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα της ένταξης σε αυτήν του Βάθρου Εμπορίας (Trading Platform). 

Ο ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του από το εθνικό και ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, ακολουθεί τα τελευταία έτη μια πορεία δημιουργίας ανταγωνιστικής και λειτουργικής χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου, εντός του πλαισίου του GTM, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου διαπραγμάτευσης (trading hub) όχι μόνο εθνικής αλλά και περιφερειακής εμβέλειας. Ηδη από το τέλος του 2014 επιδιώκει τη δημιουργία μιας λειτουργικής χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου (κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου - gas hub), η οποία θα επιτρέπει σε συμμετέχοντες στην αγορά να συναλλάσσονται είτε με τον διαχειριστή του δικτύου για σκοπούς εξισορρόπησης φορτίου είτε με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ως πρώτο βήμα, ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, εναρμονισμένου με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ως άμεσο βήμα τη δημιουργία μιας λειτουργικής χονδρεμπορικής αγοράς.

Ενα από τα πρώτα βήματα υλοποίησης του οδικού χάρτη είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η λειτουργία από τον ΔΕΣΦΑ μιας Πλατφόρμας Εξισορρόπησης (Balancing Platform) η οποία θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα διαμόρφωσης ενός μηχανισμού αποκάλυψης τιμής του φυσικού αερίου όπως θα προκύπτει κάθε φορά μέσα από τη διαμορφούμενη προσφορά και ζήτηση.

Εν κατακλείδι, η άμεση ένταξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρήνα εκείνων των χωρών που επιτυγχάνουν την αναδιάρθρωση των εθνικών αγορών τους με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή σύζευξη των αγορών της γεωγραφικής περιφέρειας στην οποία ανήκει.

 

Καθοδικά οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

 

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην αγορά του πετρελαίου από μία τροπική καταιγίδα που κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού. 

Επίσης, συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες διακοπές στην Κίνα, ενώ η προοπτική επέκτασης του προγράμματος μείωσης της παραγωγής στον ΟΠΕΚ, για όλο το 2018, στηρίζει την διατήρηση των τιμών.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 8 σεντς στα 50,71 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 56,90 δολάρια μειωμένες κατά 10 σεντς.
 
05/10/17
 

 

Νοβότνι-ΕΚΤ: Σαφή σημάδια ανάκαμψης από την Ελλάδα

 

Ευχάριστα μηνύματα ανάκαμψης από την Ελλάδα διαπιστώνει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινές αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Βιέννη.

«Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι από την Ελλάδα υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στον δημοσιονομικό τομέα» τόνισε ο κ. Νοβότνι και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική εξέλιξη θα συνεχιστεί.

Σε προηγούμενες, πρόσφατες, δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο κ. Νοβότνι είχε πλέξει το εγκώμιο της Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα έχει όχι μόνον ένα μεγαλειώδες παρελθόν, η Ελλάδα έχει, σίγουρα, επίσης ένα μέλλον, είναι μία χώρα με μία πληθώρα από ευφυείς, εργατικούς ανθρώπους, έχει θαυμάσιες τουριστικές δυνατότητες, έχει, επίσης δυνατότητες, στον οικονομικό τομέα».

 

 

EXAE: Νέα προβλήματα, με όλα να δείχνουν ότι η μετοχή πάει να δοκιμάσει τις ισχυρές στηρίξεις στα 4,60 - 4,65 ευρώ..

Με τη μετοχή κατά τις τελευταίες εβδομάδες να παλινδρομεί σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών και τη διαγραμματική εικόνα να έχει επιβαρυνθεί, όλα δείχνουν πως η μετοχή η οποία το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται στα επίπεδα των 4,77 ευρώ, -1,04%, ετοιμάζεται αν δοκιμάσει τις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 4,60 – 4,65 ευρώ, οι οποίες στηρίξεις σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν.

 

ΓΔ: Με πολύ χαμηλό τζίρο προβληματίζει και την Πέμπτη

Με το τζίρο να είναι εξαιρετικά χαμηλός (όπως και γενικά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες) και αν και ανά πάσα στιγμή (ειδικά με τέτοιες συναλλαγές) η αγορά μπορεί να κινηθεί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ωστόσο η αγορά δείχνει για ακόμη μια φορά αδύνατη, προβληματίζοντας μήπως τις επόμενες ημέρες δοκιμαστούν και χαθούν οι ισχυρές στηρίξεις του ΓΔ στις 725 – 735 μονάδες.   

 

 

Μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1 δισ. ευρώ

Μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 32,6 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017.

 

=Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

 
04/10/17
 

Σε νέα φάση παλινδρόμησης μπαίνει το Χ.Α.;

 

Σε συνάρτηση και με επιμέρους σχόλια του GFF και όπως όλα δείχνουν σε νέα φάση παλινδρόμησης (με την έννοια μικρών διακυμάνσεων και χαμηλού τζίρου) είναι πολύ πιθανό σταδιακά να μπαίνει το Χ.Α.. Αν και πολύ νωρίς, το πρωί της Τετάρτης το Χ.Α. βρίσκεται σε οριακά θετικό πρόσημο, με πολύ χαμηλό τζίρο (στο +0,37% στις 12:35, με τζίρο 7,8εκ ευρώ). Και αυτή η φάση της παλινδρόμησης θα μπορούσε να κρατήσει αρκετές εβδομάδες, με τα βλέμματα φυσικά πάντα στραμμένα και στη συνολική ειδησεογραφία (σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο).

 

 

EXAE: Στόχος πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 4,90 – 5,00 ευρώ. Αμετάβλητη είναι το πρωί της Τετάρτης η μετοχή της ΕΧΑΕ (4,89 ευρώ), με τη διαγραμματική εικόνα μετά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων να έχει επιδεινωθεί και τη μετοχή να χρειάζεται μια αντίδραση για να επιστρέψει υψηλότερα των 4,90 – 5,00 ευρώ, στην προσπάθεια να βελτιωθεί η διαγραμματική εικόνα.

 

 

 

Folli – Follie: Τουλάχιστον να μη χαθούν οι ισχυρές στηρίξεις στα 17,90 – 18,00 ευρώ. Με τη μετοχή να ταλαιπωρείται εδώ και αρκετούς μήνες (ανάμεσα σε άλλα, εν μέσω και πωλήσεων από ξένο επενδυτή που έχει μεγάλο μερίδιο στη μετοχή) το πλέον κρίσιμο είναι η παραμονή υψηλότερα των ισχυρών στηρίξεων των 17,90 – 18,00 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες προσφάτως είχαν δοκιμαστεί επιτυχώς.

 

 
03/10/17
 

 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για «Πήγασο» και «Ναυτεμπορική»

 

Η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισαν την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒ.Ε.Ε.», από σήμερα 3 Οκτωβρίου 2017, καθώς ήρθησαν οι λόγοι αναστολής. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία Κύριας Αγοράς.

 

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιριών «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.» και «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», από σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με την περ. δ, παρ.2, του άρθρου 23 του Ν.3556/2007 και για μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ημερών, καθώς δεν προέβησαν εντός της νόμιμης προθεσμίας σε δημοσιοποίηση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1.1 - 30.06.2017.

 
 

Εθνική Τράπεζα: Συνεχίζοντας να έχει την καλύτερη εικόνα …. Στόχος η παραμονή υψηλότερα των 0,292 – 0,294 ευρώ..

 

Συνεχίζοντας να έχει την καλύτερη εικόνα από τον τραπεζικό κλάδο, άνοδος καταγράφεται το πρωί της Τρίτης στο Χ.Α., με το μεγάλο ζητούμενο από εδώ και πέρα να είναι η μετοχή να βρεθεί και να παραμείνει υψηλότερα των 0,292 – 0,294 ευρώ, μια κίνηση που θα είναι η βάση για σταδιακή βελτίωση της εικόνας.

 

 

 

Alpha Bank: Συνεχίζονται οι πωλήσεις από ξένο επενδυτή

 

Αν και ξεκίνησε με άνοδο (υψηλό ημέρας 1,63 ευρώ το πρωί) και αν και σίγουρα πολύ νωρίς (το σχόλιο γράφεται στις 12:00) οι ενδείξεις που υπάρχουν, οι οποίες συνδυάζονται και με σχετικές πληροφορίες είναι ότι συγκεκριμένος ξένος επενδυτής συνεχίζει να πουλάει τη μετοχή. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πωλήσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει, αν και η συνεδρίαση είναι ακόμη μακριά.

 

 

 

Πλαστικά Κρήτης: Ξανά σε διαπραγμάτευση μετά την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

 

Μετά από περίπου 6μήνες (όση δηλαδή και η απαγωγή του επιχειρηματία κ. Λεμπιδάκη), σε διαπραγμάτευση επιστρέφει από σήμερα η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, η οποία είχε κλείσει την τελευταία φορά που είχε διαπραγματευτεί στα 5,33 ευρώ, σε μια κεφαλαιοποίηση 219εκ ευρώ. Μάλιστα να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του 2016 και του Α΄εξαμήνου που ανακοινώθηκε (είχαν αναβληθεί για τους γνωστούς λόγους) δείχνουν μια εταιρεία σε άκρως ελκυστική αποτίμηση, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τη μετοχή των ΠΛΑΚΡ.

 
02/10/17

Έντονος προβληματισμός και πάλι για την εικόνα του τραπεζικού δείκτη

 

Αν και στις 13:37 και σε σχέση με το χαμηλό ημέρας οι απώλειες έχουμε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό (στο -3,42%, ενώ είχε βρεθεί και -7%), προβληματισμός υπάρχει και πάλι για την εικόνα του τραπεζικού δείκτη, με το σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση να είναι να μη χαθούν οι στηρίξεις στα επίπεδα των 740 – 750 μονάδων (Τρέχουσα τιμή 775 μονάδες), αφού σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος πτώσης τουλάχιστον μέχρι τα πρόσφατα χαμηλά των 700 – 710 μονάδων.

 

 

 

 

ΟΠΑΠ: Προβληματισμός να μη χαθούν και άλλες ισχυρές στηρίξεις

 

Στα 8,74 ευρώ (-2,35%) βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ στις 13:41, με την εικόνα να προβληματίζει και το ζητούμενο να είναι να επιστρέψει η μετοχή τουλάχιστον υψηλότερα των 8,80 – 8,90 ευρώ έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και μια πτώση μέχρι τις επόμενες στηρίξεις στα 8,50 – 8,55 ευρώ. Με βάση την επιστροφή υψηλότερα των 8,90 ευρώ, η μετοχή θα μπορούσε να επιχειρήσει να επιστρέψει υψηλότερα των επόμενων αντιστάσεων στα επίπεδα των 9,00 – 9,10 ευρώ.  

 

 
30/09/17

Motor Oil: Κλείσιμο στα υψηλά 10ετών

 

Με οριακές μεταβολές έκλεισε την Παρασκευή ένα δύσκολο μήνα το χρηματιστήριο. Ποιό ήταν το πιο εντυπωσιακό; Ότι η περίπτωση της μετοχής της Motor Oil, η οποία έκλεισε στα 20,21 ευρώ (+3,64%) το οποίο ήταν το υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2007, δηλαδή υψηλό περίπου 10ετών. Και όπως και αν το δει κανείς αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

 

Η πορεία της μετοχής από το 2001

 

 

Ο πληθωρισμός του 1,5% & Το δίλημμα της ΕΚΤ

 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε καθηλωμένος στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ενίσχυσή του στο 1,6%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελάχιστα μικρότερο από 2%.

 

Ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός», όπου δεν υπολογίζεται η επίπτωση των τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,3%, όπου είχε διαμορφωθεί και τον Αύγουστο. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 0,8% στις αρχές του 2018 και ότι θα ενισχυθεί στο 1,4% στο τέλος του επόμενου έτους. Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα, καθώς η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κανονικά θα καθιστούσε αναγκαία τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, αν δεν υπήρχε ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός που συνηγορεί υπέρ της συνέχειας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

 

Ο πιθανότερος συμβιβασμός περιλαμβάνει τη μείωση, κατά λίγο, του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2015 και τη δέσμευση ότι θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Στα τέλη Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την «αναπροσαρμογή» της νομισματικής πολιτικής, ενώ είναι πιθανόν οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην ανακοινώσουν ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος κρατικών και εταιρικών ομολόγων (QE). Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι δεν θα επανέλθει στο 2% πριν από το 2020.

 
29/09/17
 

 

Ο Fitch υποβάθμισε την Deutsche Bank

 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική βαθμολογία της γερμανικής Deutche Bank ενώ εκτίμησε πως θα πάρει περισσότερο χρόνο στην τράπεζα να αναβιώσει την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των σχεδίων αναμόρφωσης που αποκαλύφθηκαν το Μάρτιο.

 

Έτσι, η βαθμολογία της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε σε ΒΒΒ+ -δηλαδή στην τρίτη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα στον Fitch, από «Α». To outlook διαμορφώθηκε σε «σταθερό». «Δεν περιμένουμε πλέον τα έσοδα να επιδείξουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης τη φετινή χρονιά και αναμένουμε απαραίτητα επιπλέον κόστη αναδιάρθρωσης να συνεχίσουν να διαβρώνουν τα καθαρά κέρδη», τόνισαν οι αναλυτές της Fitch στη χθεσινή τους ανακοίνωση.

 

Η μετοχή της εταιρίας υποχώρησε 0,3% μετά την ανακοίνωση, ενώ έχει καταγράφει πτώση 7% φέτος -ποσοστό που την καθιστά την τράπεζα με τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις στον Stoxx 600 Banks Price Index που παρακολουθεί 46 μετοχές.

 

ΕΥΔΑΠ: Αυξημένα κατά 62,4% τα μετά από φόρους κέρδη …. Μειωμένο EBITDA λόγω  προβλέψεων

 

Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, διαμορφωμένα στα 20,3 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 66,5%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

 

Τα μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, αυξημένα κατά 62,4%. Η μεγάλη αύξηση οφείλεται κυρίως στην επαναταξινόμηση κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων που προχώρησε η εταιρεία για την περίοδο 1.1.2016 έως 30.06.2016, γεγονός που παρουσιάζεται αναλυτικά στην σημείωση 28 των οικονομικών καταστάσεων, όπως διευκρινίζει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση.

 

Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μικρή μείωση 1,7% και διαμορφώθηκε στα 151,8 εκατ. ευρώ από 154,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

 

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)* της εταιρείας εμφάνισαν μείωση κατά 32,7% και διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ από 43,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω της αύξησης των διαφόρων προβλέψεων κατά 11,2 εκατ. ευρώ. Για τον ίδιο λόγο παρουσιάζεται μείωση 56,6% και στα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT)* τα οποία διαμορφώθηκαν στα 10,4 από 23,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

 

*  Εναλλακτικός δείκτης μέτρησης απόδοσης. Βλέπε ενότητα Εναλλακτικών δεικτών μέτρησης απόδοσης στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση. Τα Στοιχεία & Πληροφορίες της περιόδου από 01.01.2017 – 30.06.2017 δημοσιεύονται μαζί με την Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της ίδιας περιόδου και βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Εταιρίας, στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.eydap.gr.

 

 

Αύξηση καθαρών κερδών πλέον του 76% για την ΕΥΑΘ

 

Αύξηση καθαρών κερδών πλέον του 76% παρουσίασε το α' εξάμηνο του 2017 η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας, με σταθερά έσοδα και χωρίς αυξήσεις τιμολογίων ή «εκπτώσεις» στην κοινωνική της πολιτική, αλλά αντίθετα με επιπλέον εκπτώσεις στους πληγέντες του παγετού και σημαντική αύξηση των σχετικών διακανονισμών, όπως αναφέρει.

 

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του α? εξαμήνου 2017, ο κύκλος εργασιών κινήθηκε στα περσινά επίπεδα ανερχόμενος στο ποσό των 37,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο (μείωση 0,20%). Τα μικτά κέρδη της περιόδου άγγιξαν τα 16,95 εκατ. ευρώ έναντι 15,9 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 6,64%.

 

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 31,22%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,7 εκατ. από 5,49 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 76,58%. Εξάλλου, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν την 30ή Ιουνίου 2017 στα 71 εκατ. ευρώ έναντι 56,7 εκατ. πέρυσι, αύξηση 25,68%. Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων σε τέτοιο επίπεδο οφείλεται στην πληρωμή του μερίσματος μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου του α' εξαμήνου 2017.

 

«Τα αποτελέσματα της εταιρείας είναι, νομίζω, ενδεικτικά για το πώς μια εισηγμένη μπορεί να συνδυάζει κοινωνική μέριμνα και φροντίδα για τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες με υψηλή κερδοφορία και ρευστότητα. Αυτό το εξάμηνο εξορθολογίσαμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες μας, παρά το κόστος των συντηρήσεων που μας επιφύλαξε ο παγετός του περασμένου χειμώνα, και εξοικονομήσαμε σε ενέργεια», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης. «Είναι εμφανές ότι η ΕΥΑΘ έχει τη δυνατότητα και αυτό θα κάνει, να υλοποιήσει το επενδυτικό κι επιχειρησιακό της σχέδιο συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ έως το 2023, ώστε να κατασκευάσει την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και να παραδώσει στους Θεσσαλονικείς ένα ολοκληρωμένο σύστημα ύδρευσης - αποχέτευσης, με ταυτόχρονη επέκταση σε νέες περιοχές, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος και του φυσικού πόρου», συμπληρώνει. 

 

 

Πιτσιόρλας: Το 2018 μπουλντόζες στο Ελληνικό

 

Η επένδυση του Ελληνικού θα προχωρήσει άμεσα, παρά τις καθυστερήσεις για την απόφαση του ΚΑΣ, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

 

«Ό,τι και να αποφασίσει το ΚΑΣ δεν θα επηρεάσει το Ελληνικό. Οι μπουλντόζες θα μπουν το 2018» τόνισε στον Σκάι, ο κ. Πιτσιόρλας.

Σε ερώτηση αν θα σταματήσει το έργο σε περίπτωση που σε μια περιοχή βρεθούν αρχαία, ο κ. Πιτσιόρλας ήταν κατηγορηματικός. «Η περιοχή θα χαρακτηριστεί ''αρχαιολογικού ενδιαφέροντος'' και θα υπάρξει μια αυξημένη προσοχή. Το έργο δεν θα σταματήσει και οι μπουλντόζες θα μπουν το 2018».

 

«Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το μοναδικό ζητούμενο θα είναι οι εργολάβοι να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.

 

Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα του Spiegel, που υποστηρίζει ότι η Fraport, θα αξιώσει αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της κακής κατάστασης που βρίσκονται τα αεροδρόμια. «Αν η Fraport έχει αποδείεξις να έρθει να διεκδικήσει αποζημίωση» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

 

Προσέθεσε ότι όπως Αθήνα περιμένει από την εταιρεία να καταβάλλει το ετήσιο ενοίκιο για τα περιφερειακά αεροδρόμια έτσι και η ελληνική πλευρά σέβεται τις δεσμεύσεις της.

 

 

Αποτελέσματα 6μήνου….

Ως τελική ημερομηνία (τέλος Σεπτεμβρίου), ήμερα ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι η σημερινή, με  αρκετές από τις εισηγμένες να ανακοινώνουν αποτελέσματα κάτι το οποίο θα επηρεάσει συγκεκριμένους τίτλους στο Χ.Α. Μερικές από τις εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα είναι οι ακόλουθες:

 

29 Σεπ 2017 00:00: Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. (ΛΥΚ) Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ Α.Ε. (ΑΓΚΡΙ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. (ΜΠΤΚ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΕΤ. ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ Α.Ε. (ΕΥΑΠΣ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΒΙΣ Α.Ε. (ΒΙΣ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε. (ΝΙΟΥΣ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε. (ΣΕΛΟ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. (ΒΙΟΚΑ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: A.S. ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΒΙΟΜ. ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Α.Ε. (ΑΣΚΟ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΙΝΤΕΡΤΕΚ Α.Ε. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΕΣ (ΙΝΤΕΤ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: YALCO - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α.Ε. (ΥΑΛΚΟ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. (ΒΑΡΝΗ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. (ΒΑΡΝΗ) Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. (ΝΑΥΤ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΚΡΕ.ΚΑ Α.Ε. (ΚΡΕΚΑ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε. (ΒΥΤΕ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. (ΛΥΚ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΑΦΟΙ Χ. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟΡΔΕ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΛΑΜΨΑ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ (ΛΑΜΨΑ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: Ε. ΠΑΙΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ (ΠΑΙΡ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

29 Σεπ 2017 00:00: ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS Α.Ε. (ΒΟΣΥΣ) Δημοσιοποίηση Εξαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

 
28/09/17

 

Μυτιληναίος: Εργο 400 εκατ. δολ στη Λιβύη

Συμφωνία για την υλοποίηση της σύμβασης σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, υπέγραψε η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL).

Η υπογραφή της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε στις 27.9.2017 σε ειδική τελετή στην Τρίπολη της Λιβύης, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της GECOL Abdul Majid Hamza και εκπροσώπων της εταιρείας από την Τρίπολη, τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, αντιπροσωπείας της GE, αλλά και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, κ. Ευ. Μυτιληναίου. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Τσίπρας. Στη συνέχεια ο κ. Μυτιληναίος συναντήθηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο του Τομπρούκ.

Η νέα αυτή μονάδα που αναμένεται να είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες των κατοίκων της Λιβύης, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το έργο θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast-track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε 9 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το έργο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροδότηση της Λιβύης, βοηθώντας έτσι στην ανασυγκρότηση της χώρας. «Δεσμευόμαστε για αυτό το έργο και η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι περήφανη που θα συμβάλει, αξιοποιώντας την τεράστια και μοναδική εμπειρία μας στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Τομπρούκ είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη σταθερότητα στη χώρα, καθώς είναι ένα ύψιστο αγαθό κοινής ωφέλειας που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Λιβύης. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ομαλότητας για τον λαό της Λιβύης.

Πρόκειται για το πρώτο έργο της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στη Λιβύη, μίας χώρας με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις. Η επιλογή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ως αναδόχου του έργου εδραιώνει τη θέση της εταιρείας, ανάμεσα στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς με την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί και ανταποκρίνεται σε απαιτητικά projects τέτοιου μεγέθους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

 

Ανακούφιση προς στιγμήν στο Χ.Α., με μεγάλη αντίδραση στις τράπεζες ….. Με τους 3 βασικούς δείκτες να βρίσκονται στα όρια ισχυρών στηρίξεων, όπως σημειώνεται και στη στήλη Κυνηγός, η σημερινή (μέχρι στιγμής πάντα) αντίδραση στο Χ.Α. προκαλεί ανακούφιση, με την ελπίδα όλων να είναι να κρατήσει η άνοδος μέχρι το κλείσιμο της ημέρας, κάτι για το οποίο πάντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Από αυτά που κρατάμε είναι ότι ο τζίρος της ημέρας είναι αισθητά αυξημένος, ένα καλό σημάδια αν και υπάρχουν ακόμη αρκετές ώρες συνεδρίασης.  

 

 

ΕΥΔΑΠ: Να επιστρέψει υψηλότερα των 6,05 - 6,15 ευρώ θα είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με την εταιρεία να ανακοινώσει αύριο αποτελέσματα 6μηνου, με το ενδιαφέρον ανάμεσα σε άλλα να είναι αν η εταιρεία θα προχωρήσει σε κάποια επιστροφή κεφαλαίου όπως είχε συμβεί το 2016.

 

 

 

Motor Oil  

 

Στα 19,46 ευρώ (+0,83%) βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης η μετοχή της Motor Oil, με το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη φάση να είναι η παραμονή της μετοχής υψηλότερα των 19,00 – 19,10 ευρώ, αφού απώλεια αυτών των στηρίξεων θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε περιπέτειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σενάριο το πρώτο σημείο αναφοράς είναι οι στηρίξεις στα επίπεδα των 17,60 - 17,70 ευρώ.

 

*

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....