Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
17/08/17
 

 

Συνεχίζεται η «μάχη» με τις αντιστάσεις στις 840 – 850 μονάδες ….. Με το τζίρο να είναι χαμηλός και την αγορά να κινείται το πρωί της Πέμπτης σταθεροποιητικά, το μεγάλο στοίχημα για το Χ.Α. παραμένει η διάσπαση των 840 – 850 μονάδων, επίπεδα πάντως στα οποία η αγορά δε μπορεί να αποκλειστεί να ταλαιπωρηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.  

 

 

 

ΑΔΜΗΕ: Αδύναμος συνεχίζει να δείχνει ο ΑΔΜΗΕ, με ανάγκη μεγάλης αντίδρασης και απομάκρυνσης από τα επικίνδυνα επίπεδα των 2,00 – 2,05 ευρώ (καλό είναι να μη χαθούν αυτά τα επίπεδα). Να σημειωθεί πάντως ότι από τις εντολές που μπαίνουν στο σύστημα φαίνεται τις τελευταίες ημέρες πως υπάρχει πωλητής (ξένος θεσμικός επενδυτής).  

 

 

Ανακάπτουν σταδιακά οι ευρωπαϊκές αγορές «υπό τη σκιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β. Κορέα

 

Με άνοδο έκλεισαν χθες όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάγνκ ενώ ταυτόχρονα, ενισχύονται και από την αποδυνάμωση του ευρώ. «Τις τελευταίες δύο ημέρες βλέπουμε μια ανάκαμψη στις αγορές μετοχών καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο», σχολίασε ο Μάικλ Χιούζον της CMC Markets.

 

Ο ίδιος επισημαίνει, πάντως, πως οι αγορές παραμένουν πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι «εξακολουθεί να επικρατεί κάποια επιφυλακτικότητα».

 

Οι μετοχές που εξώθησαν ανοδικά τους βασικότερους δείκτες τιμών των μετοχών στην Ευρώπη ήταν εκείνες των ορυχείων και των πετρελαϊκών. Είχε προηγηθεί άνοδος των τιμών των μετάλλων και βελτιωμένα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι μετοχές των Glencore, Boliden, και Anglo American σημείωσαν άνοδο από 3,4% έως 4,2% και παράλληλα οι μετοχές των πετρελαϊκών ενισχύθηκαν κατά 0,7% όπως και γενικότερα οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Κρίστοφερ Πιλ, στέλεχος της Tavistock Wealth, επεσήμανε στο Reuters ότι «η εντύπωση που επικρατεί είναι πως η Ευρώπη ανακάμπτει από μια βαθύτατη, πολύ παρατεταμένη ύφεση που έπληξε τον χρηματοπιστωτικό της πυρήνα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «τα διάφορα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης αρχίζουν να δείχνουν ότι έχουν επεξεργασθεί όσα συνέβησαν τη διετία 2008-2009 και είναι σε καλύτερη κατάσταση».

 

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,67% ενώ με άνοδο 0,71% έκλεισαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με κέρδη 1,21%. Στο μεταξύ, υποχώρησαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα, όταν διέρρευσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να αναφερθεί στην πολιτική της τράπεζας στο επικείμενο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole. Σύντομα, όμως, κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν ικανοποιητική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας σημείωσε άνοδο, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, φτάνοντας στο 0,46%.

 
16/08/17

Σε νέα υψηλά το Χ.Α., +1,31% (στις 838,61 μονάδες), με μέτριο προς χαμηλό πάντως τζίρο 27εκ ευρώ … Τα βλέμματα και πάλι στις αντιστάσεις στις 840 – 850 μονάδες..

 

Υποχωρεί το ευρώ καθώς ο Ντράγκι δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ

 

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ, υποχωρώντας πρόσκαιρα κάτω από το 1,17 δολάριο, καθώς πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στο συνέδριο Τζάκσον Χολ της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για να σηματοδοτήσει αλλαγή στην πολιτική της τράπεζας.

Το ενιαίο νόμισμα, που νωρίτερα κινείτο στο 1,1752 δολάριο, υποχώρησε έως το 1,1691 δολάριο μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι ο Ντράγκι δεν θα έχει κάποιο νέο μήνυμα στο συνέδριο της Federal Reserve. Στη συνέχεια, ανέκαμψε γύρω στο 1,1734 δολάριο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο Ντράγκι θα επικεντρωθεί στο θέμα του συμποσίου, την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, κατά την ομιλία του στις 25 Αυγούστου, ενώ οι δύο πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν θέλει να απέχει από την όποια συζήτηση για την πολιτική έως το φθινόπωρο. Τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνονταν οι προσδοκίες, με τους επενδυτές να υποδεικνύουν την εκδήλωση της επόμενης Παρασκευής ως την πιθανή έναρξη της συζήτησης της ΕΚΤ αναφορικά με αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.

 

H Grivalia Hospitality συμφώνησε την απόκτηση του 80% της εταιρίας Ναυσικά Α.Ε., μισθώτριας των Αστεριών στην Γλυφάδα

 

Η GRIVALIA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι η ξενοδοχειακή της πλατφόρμα Grivalia Hospitality S.A. (“Grivalia Hospitality”) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο απόκτησης του 80% των μετοχών της εταιρίας Ναυσικά Α.Ε. Η Ναυσικά ΑΕ έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στο ακίνητο λειτουργούσε κατά το παρελθόν το φημισμένο ξενοδοχείο «Αστέρια». Σκοπός της Grivalia Hospitality και των συνεταίρων της στο έργο αυτό είναι να αναβιώσουν το θρυλικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντάς το πρωτίστως με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και διαμορφώνοντάς το σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο διεθνούς εμβέλειας (με bungalows και καμπάνες) διαχειριζόμενο από αναλόγου βεληνεκούς διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα στα πρότυπα των επιτυχημένων city resorts του εξωτερικού. Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης, θα δημιουργηθεί μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα με σαφή αναφορά στο παρελθόν του ιστορικού ξενοδοχείου «Αστέρια», η οποία θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της περιοχής, θα αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα προσελκύει τουρισμό υψηλού επιπέδου με άμεσα οφέλη τόσο για την τοπική όσο και για την ευρύτερη οικονομία. Το τίμημα που ανέρχεται σε 17,174 εκ. ευρώ, κάλυψε κυρίως υποχρεώσεις του πωλητή προς δημόσιους οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπρόσθετα, η Grivalia Hospitality ανέλαβε την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12,325 εκ. ευρώ. Με την υπογραφή του προσυμφώνου συστάθηκε παρακαταθήκη του 80% των μετοχών της Ναυσικά Α.Ε. υπέρ της Grivalia Hospitality. GRIVALIA PROPERTIES ΑΕΕΑΠ Κηφισίας 117 & Αγ. Κωνσταντίνου 151 24 Μαρούσι Τηλ. (210) 8129600 Fax: (210) 8129670 Α.Φ.Μ 094048855 Γ.Ε.ΜΗ. 000239101000 Αρ. Αδείας Ε.Κ. 11/352/21.9.2005 Η υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών αναμένεται στις αρχές του 2018. Ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και Πρόεδρος της Grivalia Hospitality, δήλωσε τα ακόλουθα: «Κατά τους 7 τελευταίους μήνες, η Grivalia Hospitality έχει ξεκινήσει την επενδυτική της δραστηριότητα και προσανατολίζεται σε στοχευμένες εξαγορές κυρίως στην Ελλάδα, με όραμα την μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους της, τους ανθρώπους της και την κοινωνία. Στόχος της εταιρείας είναι να αναδειχτεί σύντομα σε πρωταγωνίστρια δύναμη στην εγχώρια τουριστική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Grivalia Hospitality θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ένα ακόμη εμβληματικό ακίνητο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας ένα πραγματικό κόσμημα για την αθηναϊκή ριβιέρα­ ένα διεθνή πόλο έλξης ο οποίος θα αναβαθμίσει και θα ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εδραίωση της Αθήνας ως allyear round τουριστικού προορισμού».

 
14/08/17

 

ΓΔ: Με τα βλέμματα την Ευρώπη, κλειδί να μη χαθούν τουλάχιστον οι στηρίξεις στις 820 μονάδες….

 

Με μικρά κέρδη (και φυσικά χαμηλό τζίρο λόγω και των ημερών) έχει ξεκινήσει η εβδομάδα στο Χ.Α., με τα βλέμματα στραμμένα στις διεθνείς αγορές (οι οποίες, αν και πολύ νωρίς, έχουν ξεκινήσει και αυτές θετικά), με το ζητούμενο στη χειρότερη των περιπτώσεων να είναι (κατά το προσεχές διάστημα) να μείνει ο δείκτης υψηλότερα των 820 ή τουλάχιστον των 810 μονάδων.  Και όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, όσο αυτό συμβαίνει τόσο διατηρείται η αισιοδοξία για τη συνέχεια, με τη μακροπρόθεσμη τάση να παραμένει θετική.

 

 

Iσορροπημένη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - ΟΠΑΠ για τα VLTs

 

Στον εξορθολογισμό της αγοράς των παιγνιομηχανών (VLTs) στοχεύει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου προτείνει τη μείωση του αριθμού τους, από 35.000 σε 25.000, και την αύξηση του αριθμού των VLTs ανά σημείο διεξαγωγής του παιγνίου από 25 σε 50. Παράλληλα, επεκτείνει την άδεια εκμετάλλευσης του παιγνίου κατά οκτώ έτη, από 10 σε 18, ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αριθμού των VLTs.

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, στα πλαίσια και των όσων είχε γράψει το GFF, με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει το «προπατορικό» αμάρτημα του 2011, που αφορά την εκχώρηση στον κρατικό τότε ΟΠΑΠ 35.000 μηχανών, με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που εκείνη την περίοδο έπασχε σοβαρά. Εκτοτε ο ΟΠΑΠ, δηλαδή οι μέτοχοί του, δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Η ζημία από την καταβολή αυτή, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί η άδεια επί 6 χρόνια, ανέρχεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, αν υποτεθεί μια μικρή ετήσια απόδοση 6% (IRR) του κεφαλαίου των 560 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2011. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τα δεκάδες εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου.

 

Η κυβέρνηση άργησε ευθύς εξαρχής να θέσει σε τροχιά το πρότζεκτ. Καίτοι η άδεια αποπληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 που ο οργανισμός ιδιωτικοποιήθηκε δεν είχε μπει ούτε ένα VLT. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε σχεδιάσει το πρότζεκτ με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εσόδων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

 

O ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ, τελικά, προετοιμάστηκε και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τη διενέργεια του παιγνίου το καλοκαίρι του 2015. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, προεξάρχοντος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε ένα «παράλληλο» σχέδιο δημιουργίας κρατικής λοταρίας, τορπίλισε την επένδυση. Εισήγαγε έναν νέο, εντελώς αντιελκυστικό, κανονισμό διενέργειας του παιγνίου. Αντιδρώντας στην «τρικλοποδιά» αυτή, ο ΟΠΑΠ προσέφυγε στη διαιτησία αιτούμενος αποζημίωση σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά, 18 μήνες αργότερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε έναν νέο κανονισμό διενέργειας του παιγνίου, ο οποίος έκανε τον ΟΠΑΠ να ανακαλέσει το αίτημα της διαιτησίας.

 

Πολλοί επέκριναν αυτή τη στροφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν όμως τίποτε άλλο παρά η επιστροφή της κυβέρνησης στην ωριμότητα και την πραγματικότητα, παίρνοντας θέση υπέρ της καταπολέμησης του παράνομου τζόγου. Και η ωριμότητα αυτή υποστηρίζει ότι όσο καθυστερεί το έργο τόσο ο ΟΠΑΠ ζημιώνεται, αλλά μαζί του ζημιώνεται και το ελληνικό Δημόσιο που χάνει έσοδα από φόρους παιγνίων. Επίσης, ζημιώνεται η κοινωνία που συνεχίζει να στριμώχνεται στα παράνομα VLTs με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

 

Ψύχραιμοι παρατηρητές αναφέρουν ότι το πρότζεκτ έχει καθυστερήσει και το Δημόσιο χάνει έσοδα. Χαρακτηριστικά, το επιχειρησιακό σχέδιο Olympus, που είχαν παρουσιάσει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, ανέφερε ότι το 2014 ο οργανισμός θα είχε 225 εκατ. ευρώ μεικτά έσοδα (GGR) από τα VLTs. Μάλιστα o τζίρος αυτός θα προέρχονταν μόνον από τις 16.500 μηχανές που θα αξιοποιούσε ο ΟΠΑΠ και όχι από το σύνολο των 35.000 μηχανών μετά την εκχώρηση 18.500 μηχανών σε υποπαραχωρησιούχους. Μέχρι το 2017 το σχέδιο Olympus προέβλεπε 495 εκατ. ευρώ GGR, δηλαδή μεικτά έσοδα που προκύπτουν από τον τζίρο του παιγνίου, μείον οι επιστροφές στους παίκτες.

 

Εγχώριοι αναλυτές και διεθνείς οίκοι τονίζουν πως οι αλλαγές στον νόμο δημιουργούν μια ισορροπημένη συμφωνία που εξυπηρετεί την πρόθεση του Δημοσίου να ελέγξει καλύτερα τη λειτουργία των VLTs και να μειώσει την έκθεση στα παίγνια. Αυτό άλλωστε αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που κάνει λόγο για μικρότερη έκθεση στον παράνομο τζόγο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....