| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

   

GFF Insider

Καθημερινή ειδησεογράφία σε ζητήματα οικονομίας - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

 

 
 

24/10/21

 
 

Δάνεια ύψους 9 δισ. παραμένουν σε καθεστώς προστασίας 

 

Σε καθεστώς προστασίας παραμένουν δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν υπαχθεί σε κρατικά προγράμματα στήριξης, όπως τα «Γέφυρα 1 και 2» ή σε κάποιο πρόγραμμα σταδιακής καταβολής της δόσης, όπως τα step up προϊόντα που έχουν εφαρμόσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και μελετών της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τη ρευστότητα. Ο ίδιος επισήμανε «την πιθανότητα ένα μέρος των δανείων αυτών να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία».

 

Όπως γράφει το Money Review, από πλευράς τραπεζών οι εκτιμήσεις περιορίζουν τα «κόκκινα» δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στα 3 δισ. ευρώ περίπου. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται εν μέρει στην στήριξη μέσω των προγραμμάτων επιδότησης δόσεων. Τα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2» έχουν βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της πανδημικής κρίσης, καθώς και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει προγράμματα σταδιακής μετάβασης στο καθεστώς της πλήρους δόσης (step up) που πλήρωναν οι δανειολήπτες πριν από την κρίση, μέρος των οποίων βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2021.

 

Το κυριότερο «όχημα» της κρατικής στήριξης, που είναι ακόμη σε ισχύ, είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που καλύπτει 115.447 δάνεια και 73.704 δικαιούχους που επλήγησαν από την κρίση και έχουν οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους. Μετά από την παράταση που δόθηκε το πρόγραμμα επεκτείνει την κάλυψη για 12 μήνες και η προστασία ανάλογα με το πότε εντάχθηκε ο δανειολήπτης στο μέτρο θα λήξει στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. 

 

Το ίδιο διάστημα πρόκειται να λήξει και η επιδότηση των δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο αφορά περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, έχοντας εμφανίσει μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 20%.

 

Η επιδότηση στο πλαίσιο του «Γέφυρα 1», αν και μικρότερη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, αποτελεί σημαντική στήριξη, καθώς ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης, ενώ για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, που όμως έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση περιορίζεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

 

Το μέτρο έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, αποτρέποντας πλειστηριασμούς από δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. 

 

Στο «δίχτυ» στήριξης περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 34.000 δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 2020 και το 2021, συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό αθέτησης.

 

23/10/21

 

 

Προμηθευτές εκτός Κίνας αναζητεί ο όμιλος Jumbo

 

Αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών σε χώρες κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι η Τουρκία ή ακόμη και το Ισραήλ, αναδιάρθρωση του προϊοντικού μείγματος, αλλά και άρνηση επαναγορών όταν οι ανατιμήσεις είναι πολύ υψηλές, είναι το «plan b» του ομίλου Jumbo μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των ναύλων αλλά και των τελικών προϊόντων από την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Τα παραπάνω, βεβαίως, δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτρέψουν ελλείψεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εποχικά είδη, που αποτελούν ισχυρό χαρτί για την αλυσίδα. Στο ενδεχόμενο αυτό, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση απλώς επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα το έχει όλη η αγορά –και οι ανταγωνιστές δηλαδή– και όχι μόνο η Jumbo.  

 

Το «όπλο» πάντως για την εφαρμογή του plan b είναι το ισχυρό ταμείο που διαθέτει ο όμιλος Jumbo, ταμείο που αναμένεται να επιτρέψει τη συνέχιση της βασικής στρατηγικής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια ο Απόστολος Βακάκης, δηλαδή διάθεση προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές και ταυτόχρονα διανομή μερίσματος στους μετόχους. Το τελευταίο μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, είναι κάτι που θέλει σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύει η διοίκηση της Jumbo, ειδικά προς τους ξένους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές.

 

Χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον χρηματική διανομή (εν είδει προμερίσματος) μεικτού ποσού 0,30 ευρώ/μετοχή σε δύο ισόποσες δόσεις 0,15 ευρώ ανά μετοχή, στις 26 Νοεμβρίου και στις 17 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο είχε προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική διανομή μεικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή ως προκαταβολή του μερίσματος για τη χρήση του 2021. Κατά συνέπεια, το συνολικό μεικτό ποσό που θα έχει καταβληθεί στους μετόχους έναντι των κερδών της χρήσης 2021 ανέρχεται σε μεικτό ποσό 0,77 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2020, το οποίο ανήλθε σε ποσό 0,615 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα καθώς και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού ανήλθαν σε 755,45 εκατ. ευρώ κατά την 30ή Ιουνίου 2021 από 598,37 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2020. Μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε επίπεδο ομίλου ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2021 σε 430 εκατ. ευρώ.

 

Στην ανακοίνωση που αφορά στο προμέρισμα η Jumbo αναφέρει ακόμη ότι «συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον όπου τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος πρώτων υλών, ενέργειας καθώς και το κόστος μεταφοράς, αντί να βελτιώνονται, επιμένουν». Προσθέτει ότι όχι μόνο το 2021 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, αλλά και το 2022, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εμφανές ότι οι επιβραδυντικοί παράγοντες δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022, αντιθέτως, πιθανότερη είναι η περαιτέρω χειροτέρευσή τους, κάνοντας και το 2022 ένα έτος το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί και αυτό σαν μία ακόμα χαμένη χρονιά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο όμιλος επιλέγει ακόμη και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει εις βάρος του καταναλωτή και υπέρ μιας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή.

 

22/10/21

 

 

Quest Συμμετοχών: Διάθεση εσόδων πώλησης της θυγατρικής Cardlink ως προσωρινό μέρισμα 1,25 ευρώ ανά μετοχή

 

Η Quest Συμμετοχών ΑΕ ανακοίνωσε ότι, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink ΑΕ, προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της ως προσωρινό μέρισμα μέρος των εσόδων της πώλησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στο συνολικό μικτό ποσό των 44,6 εκατ. ευρώ (ήτοι σε 1,25 ευρώ μικτό ποσό ανά μετοχή), βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2021.

 

Ο χρόνος και ο τρόπος της καταβολής του προσωρινού μερίσματος θα καθοριστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 162 του ν. 4548/2018 και του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα ανακοινωθούν από την εταιρεία.

 

Να σημειωθεί πως η μετοχή βρίσκεται στο +4%, στα 16,24 ευρώ...

 

 

Δεσμευτική Συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση Cosmos

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Alpha Holdings σε ανακοίνωση της :

 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy και στο πλαίσιο της υλοποίησης του επικαιροποιημένου Επιχειρηματικού Σχεδίου της, η Αlpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. («HoldCo»), 100% μητρική εταιρεία της Άλφα Τράπεζα A.Ε. («Alpha Bank» ή «η Τράπεζα» και από κοινού με την HoldCo, ο «Όμιλος») ανακοινώνει την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP (“Davidson Kempner”), αναφορικά με την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου κατά βάση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους μεικτής λογιστικής αξίας Eυρώ 3,4 δισ. («Συναλλαγή Cosmos»). Η Τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, κάνοντας χρήση των διατάξεων του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Α.Ε. θα είναι ο διαχειριστής του δανειακού χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης Cosmos. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος, υπέβαλε την 15.10.2021 αίτηση υπαγωγής βάσει του ν. 4649/2019 της τιτλοποίησης Cosmos στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής». Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Cosmos, συνολικής αξίας έως Ευρώ 1,7 δισ. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου από την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Cosmos, μαζί με την αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αναλογούν σε 50% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου. H Συναλλαγή Cosmos αναμένεται να είναι ουδέτερη από απόψεως επάρκειας συνολικών κεφαλαίων, καθώς η επιπρόσθετη επιβάρυνση στα αποτελέσματα ύψους Ευρώ 0,3 δισ., εντός του πλαισίου των στόχων που έχουν τεθεί από τον Όμιλο για συναλλαγές μη-εξυπηρετούμενων δανείων, αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. Η Συναλλαγή θα επιτρέψει στον Όμιλο να εξυγιάνει περαιτέρω τον ισολογισμό του προκειμένου να επιτύχει τους δεδηλωμένους του στόχους. Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cosmos αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δ’ τριμήνου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την παροχή της εγγύησης του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» για τις ομολογίες υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και την εποπτική έγκριση για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου («SRT») του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM»). Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Cosmos, η HoldCo θα συνεισφέρει το 44% των Mezzanine και Junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και στη συνέχεια θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της θυγατρικής αυτής εταιρείας στους μετόχους της. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διανομής θα ανακοινωθεί από την HoldCo με τη λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων.

 

21/10/21

 

Οι «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

 

Παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών στη διαδικασία που ξεκίνησε η Alpha, για την εξεύρεση συνεπενδυτή όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

 

Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν προγραμματισμένες να υποβληθούν ως αύριο, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα, όμως, ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου, η προθεσμία μετατέθηκε για την 5η Νοεμβρίου.

 

Όπως γράφει ο Χρήστος Κίτσιος στο euro2day.gr, η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR) και συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον.

 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περισσότεροι από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Bain, Brook Lane, Dromeus, Invel/Prodea κ.ά.

 

Η πρώτη εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντική για την Alpha Bank  καθώς πέραν των ακινήτων πρώτης προβολής που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα και μεταξύ των ανακτηθέντων, ως αποτέλεσμα των κριτηρίων με τα οποία η Alpha έβγαζε ζήτηση, ως έσχατος αγοραστής, στους πλειστηριασμούς.

 

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

 

περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ. περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.

 

Τέλος, υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

 

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, προβλέπει, σε γενικές γραμμές, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

 

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

 

Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

 

Η δομή του προτεινόμενου deal

 

Παρότι το business plan που συνέταξε η τράπεζα προβλέπει συγκεκριμένη δομή (σ.σ. εισφορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο «κέλυφος» της Alpha Αστικά Ακίνητα και πώληση εν συνεχεία πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας στον συνεπενδυτή, σύμβαση διαχείρισης χαρτοφυλακίου με AREM-I), προβλέπεται ότι θα συνεκτιμηθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

 

Στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού και του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό ως προς τις συνολικές χορηγήσεις, η Alpha ετοιμάζεται, στο πλαίσιο του δημοσιοποιημένου προγράμματος, να εκκινήσει διαδικασίες πώλησης για «κόκκινα» κυπριακά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

 

 

Οι φιλόδοξοι στόχοι ανάπτυξης και τα επόμενα βήματα της Prodea

 

Τα επόμενα βήματα της στο εγχώριο real estate σχεδιάζει στην παρούσα φάση η Prodea Investments, η μεγάλύτερη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στη χώρα. 

 

Το πρώτο βήμα είναι η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που αφενός μεν θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαια και αφετέρου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών της, καθώς πάνω από το 98% ανήκει στην Invel. 

 

Όπως γράφει το capital.gr, η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει έως το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω ιδιωτική τοποθέτησης, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

 

Πρόσφατα η Prodeα προχώρησε στην έκδοση ομολογικού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ όσο αφορά το χαρτοφυλάκιο της μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021 αποτελείτο συνολικά από 369 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.261 χιλ. τ.μ. Περί τα 315 από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας. Επίσης, 24 ακίνητα βρίσκονται στην Κύπρο, 26 ακίνητα στην Ιταλία, 2 ακίνητα στη Βουλγαρία και δύο 2 ακίνητα στη Ρουμανία. 

 

Πέρα από τα υπό ανάπτυξη ακίνητα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει ήδη πιστοποιημένα "πράσινα" ακίνητα, όπως το Κτήριο ΚΑΡΕΛΑ, το οποίο είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση LEED ("Leadership in Energy and Environmental Design") σε επίπεδο Gold, το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής το οποίο στεγάζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις μηχανογράφησης και γραφεία της ΕΤΕ, καθώς και το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Έδρα της Εταιρείας το οποίο επίσης έλαβε πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold και αποτελεί το πρώτο διατηρητέο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα που έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση. Επίσης η εταιρεία κατέχει στη Σόφια της Βουλγαρίας ένα 20όροφο εμπορικό ακίνητο επιφάνειας 54 χιλ. τ.μ. επίσης πιστοποιημένο. Συνολικά στο τέλος του 2020 η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 294 εκατ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και το βιοκλιματικό ακίνητο που είναι υπό ανάπτυξη στις οδούς Αιγιαλείας, Φραγκοκκλησιάς και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι Αττικής, καθώς και το κτήριο επί της οδού Σταδίου 65 και Πλατεία Ομονοίας (Σαρόγλειο Μέγαρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα, η αξία των βιοκλιματικών/πράσινων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 324 εκατ. ευρώ.

 

Από πλευράς σύνθεσης του χαρτοφυλακίου, η PRODEA εστιάζει σε νέους κλάδους, όπως είναι οι εμπορικές αποθήκες (logistics), ένας στρατηγικός κλάδος ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψιν της κομβικής γεωγραφικής θέσης της. 

 

Στρατηγική της Εταιρείας είναι η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, παραπάνω δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ εννέα και δώδεκα μηνών. 

 

Τέλος, αναφορικά με τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, έναν κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον παραδοσιακό κλάδο των εμπορικών ακινήτων, αυτές θα πραγματοποιούνται, κατά κύριο λόγο, μέσω της "MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited", η οποία αποτελεί το κοινό επενδυτικό όχημα της Εταιρείας, της Invel Real Estate και του κυπριακού ομίλου εταιρειών YODA Group.

 

Το εν λόγω όχημα θα αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

 

Πειραιώς – Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο δράση της τράπεζας

Η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of Large Corporate & Wholesale Products της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Olympia Forum 2021: Empowering Cities & Regions.

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος:

«Η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού της, είναι απόλυτα προετοιμασμένη να στηρίξει τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων που θα έχουν μακροχρόνια θετικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», σημείωσε ο κ. Βλαχόπουλος.

Το σχέδιο δράσης της Τράπεζας δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, κυρίως σε τέσσερις τομείς που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζουν με τους κεντρικούς στόχους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων:

• τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις της, από 1δισ. ευρώ σε 2δισ.ευρώ

• την Ψηφιακή Οικονομία, όπου η Τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει σημαντικά ποσά για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

•την Εξωστρέφεια, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και

•τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, η Τράπεζα Πειραιώς, επισήμανε ο κ. Βλαχόπουλος, είναι έτοιμη να συμβάλλει στην επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας αναπτύξει ολοκληρωμένο πλαίσιο εξυπηρέτησης που στηρίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες:

· μια εξειδικευμένη ομάδα που στόχο έχει να κινητοποιεί και να συντονίζει το εσωτερικό περιβάλλον της Τράπεζας για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών, συνδυάζοντας:

• τους ανθρώπους με εκτεταμένη γνώση και εμπειρία που αποτελούν το κλειδί στην επικοινωνία με τις επιχειρήσεις καθώς, χάρη στην εξειδίκευσή τους, σκιαγραφούν τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, τις καθοδηγούν και προτείνουν λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάλογες συνθήκες

• τα ειδικά διαμορφωμένα προϊόντα που αναπτύσσονται και συνδέονται με τα εκάστοτε ευρωπαϊκά προγράμματα

• τις απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες υποδοχής και επεξεργασίας των αιτημάτων που μειώνουν το χρόνο της έγκρισης αλλά και εκταμίευσης και την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με ειδικούς για τη βέλτιστο εσωτερικό συντονισμό και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θέλουν να εξελιχθούν, που είναι ανοιχτές σε αλλαγές, σε προτάσεις, στην υιοθέτηση επαγγελματικών προτύπων, σε νέες ιδέες, σε συνεργασίες, αποτελούσαν παραδοσιακά και θα συνεχίσουν να αποτελούν, πελάτες της Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όχι απλώς τους παράσχει πρόσβαση σε πιστωτικά προϊόντα, αλλά φροντίζει να τους ενημερώνει για κάθε νέο διαθέσιμο εργαλείο και προϊόν, να τους φέρνει σε επαφή με την αγορά και να επισημαίνει ευκαιρίες και δυνατότητες.

Η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου, σε τροχιά υπέρβασης του στόχου εκταμίευσης νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2021, με περίπου το 50% αυτών να έχει διοχετευθεί σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα ενώ έχει δεσμευτεί να διοχετεύσει το 2022 στην ελληνική οικονομία πόρους της τάξης των 6δισ.ευρώ με την αντίστοιχη κατανομή σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Τράπεζα Πειραιώς, πιστεύουμε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να δομηθεί πάνω στις αρχές της Βιώσιμης ή αλλιώς Υπεύθυνης Τραπεζικής, όπου οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση το πόσο συμβάλλουν θετικά στην οικονομία και την κοινωνία και όχι με βάση το πως δεν επιδρούν αρνητικά σε αυτές, είπε ο κ. Βλαχόπουλος και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα έχει εντάξει κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG), σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων που προσφέρει.

 

20/10/21

 

 

Ελλάκτωρ: Στο 29,78% το ποσοστό των Μπάκου - Καϋμενάκη

 

Σε 29,7841% διαμορφώθηκε το συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη από 26,6751% σύμφωνα με ανακοίνωση της "Ελλάκτωρ". 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

 

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ (εφεξής η "Εταιρεία" ή/και "Εκδότρια") γνωστοποιεί ενημέρωση (κατ' άρθρο 9 και 10 του ν.3556/2007) που έλαβε από μέτοχό της, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, σχετικά με μεταβολή στη συμμετοχή και τα δικαιώματα ψήφου, ως ακολούθως:

 

Ημερομηνία μεταβολής δικαιωμάτων ψήφου: 12.10.2021

 

Η μέτοχος KILOMAN HOLDINGS LIMITED ("Kiloman”) η οποία ελέγχεται από τους κ.κ. Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενάκη, αναφορικά με την από 03.08.2021 γνωστοποίησή της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3556/2007 και σε συνδυασμό με σημαντική μεταβολή (μεταβολή ≥3%) στο ποσοστό και στα δικαιώματα ψήφου που κατέχει η Kiloman άμεσα και έμμεσα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ενημέρωσε, την 15.10.2021, ότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διαμορφώθηκε ως εξής:

 

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) διαμορφώθηκε από 26,6751% σε 29,7841% (ήτοι άμεση συμμετοχή 48.889.926 μετοχές και ποσοστό 14,0411% και έμμεση 54.815.876 μετοχές και ποσοστό 15,7430% ) επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

 

AKΤΩΡ: Ξεκίνησε νέο έργο 200 εκατ στη Ρουμανία

 

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Ρουμανία ξεκίνησε από την Άκτωρ. 

 

Πρόκειται για την κατασκευή του τρίτου τμήματος (Lot 3) της Περιφερειακής Οδού του Βουκουρεστίου, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και μήκους 18 χιλιομέτρων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές οι μελέτες εφαρμογής του έργου, δόθηκε η εγγυητική από την ΑΚΤΩΡ και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή.

 

Ήδη οι εργασίες για το έργο έχουν ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του, με βάση τη σύμβαση, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 30 μηνών.  

 

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ έχει αποφασίσει να εστιάσει στην αγορά της Ρουμανίας, καθώς είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία ο Όμιλος έχει συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία αλλά και σημαντικές ανάγκες σε έργα υποδομών.

 

Το έργο αυτό είναι ένα από τα μεγάλα που έχει αναλάβει η θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, οι διεθνείς δραστηριότητες του οποίου συνεισφέρουν περίπου το 40% των εσόδων της δραστηριότητας κατασκευής (με βάση τα στοιχεία του α’ εξάμηνο 2021), ενώ αντιπροσωπεύουν το 57% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων) που αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. 

 

Εκτός από ττην Περιφερειακή Οδό του Βουκουρεστίου η ΑΚΤΩΡ εκτελεί και άλλα σημαντικά έργα στη χώρα όπως μεταξύ άλλων το σιδηροδρομικό έργο "Rehabilitation of Brasov- Simeria railway: Apata - Cata LOT 2" με αξία σύμβασης 563 εκατ. (εκ των οποίων αντιστοιχούν στην ΑΚΤΩΡ 338 εκατ., ως συμμετέχουσα με ποσοστό 60% στην κοινοπραξία "ALSTOM–ΑΚΤΩΡ–ARCADA") καθώς και το σιδηροδρομικό έργο "Rehabilitation of Brasov- Simeria railway:

 

1. Brasov -Apata and 3. CataSighisoara - LOT 1-3" στη Ρουμανία με αξία σύμβασης 616 εκατ. (εκ των οποίων αντιστοιχούν στην ΑΚΤΩΡ 185 εκατ., ως συμμετέχουσα με ποσοστό 30% στην κοινοπραξία "ALSTOM–ΑΚΤΩΡ–ARCADAEuroconstruct Trading ’98 S.R.L."). 

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου η ΑΚΤΩΡ σήμερα είναι άμεσος εργοδότης για 632 άτομα και για επιπλέον 491 άτομα που συμμετέχουν στα έργα του μέσω υπεργολάβων.

 

"Τα πρόσφατα έργα που κέρδισε η εταιρεία δημιούργησαν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov-Sighisoara.

 

Ο ελληνικός όμιλος είναι παρών στην τοπική αγορά εδώ και 19 χρόνια, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει κατασκευάσει 11 μεγάλα έργα υποδομής", αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

 

 

ΔΕΗ: Η επίσημη ανακοίνωση για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie 

 

Μετά και την έγκριση από τη Γ.Σ. των μετόχων της, η ΔΕΗ ανακοίνωσε και επισήμως τη συμφωνία της με τη Macquarie για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) κατέληξε σε συμφωνία με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 49% της συμμετοχής της στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η επιχείρηση εξυπηρετεί περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια πελάτες στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της, μέσω ενός δικτύου 242.000 χιλιομέτρων γραμμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνδέσεων και υποσταθμών.  

 

Η επένδυση της Macquarie Asset Management θα υλοποιηθεί για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών. Η Macquarie Asset Management θα συνεργαστεί στην μακροχρόνια ιδιοκτησία και ανάπτυξη της επιχείρησης με τη ΔΕΗ, η οποία θα διατηρήσει το υπόλοιπο 51% της συμμετοχής της. 

 

Ο Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δήλωσε: "Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός του αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι υψίστης σημασίας για τον  Όμιλό μας, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού και το περιβάλλον. Με την ισχυρή υποστήριξη ενός τόσο έμπειρου και διεθνούς επιπέδου συνεργάτη όπως η Macquarie, θα αναπτύξουμε μαζί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του εθνικού μας δικτύου που θα διευκολύνει την αυξανόμενη ηλεκτροδότηση της οικονομίας και θα προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει ενισχυμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου επέκτασης σε γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια".

 

Ο Martin Bradley, Senior Managing Director της Macquarie Asset Management, δήλωσε: "Η μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, μεταφέρεται και χρησιμοποιείται η ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθεί αυτή η ταχεία αλλαγή και να διασφαλιστεί ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σημαντική επένδυση στην Ελλάδα και να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας".

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η μοναδική επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης μέσω ενός επιταχυνόμενου επενδυτικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου του. Το επενδυτικό σχέδιο θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερη αξία στους πελάτες του και θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. 

 

Ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής υποδομών παγκοσμίως, η Macquarie Asset Management στηρίζει τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να επενδύουν για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε δίκτυα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  

 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά την εκπλήρωση των συνήθων όρων ολοκλήρωσης που αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

19/10/21

 

"Πράσινο φως" από τη ΓΣ της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου

 

Το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσε προ ολίγου με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Παράλληλα η ΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε τα θέμα της ημερήσιας διάταξης με ποσοστό άνω του 99% των συμμετεχόντων, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν το 73,69% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. 

 

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η διοίκηση απάντησες πως η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026.

 

Αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία σήμερα που οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων, η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός, τότε πότε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης τονίζοντας ότι η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης. 

 

Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: "Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: "Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 

 

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ. Στάσης η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης αποτελεί τη μόνη πρόσφορη δομή συναλλαγής που εξασφαλίζει τον ανταγωνιστικό προσδιορισμό της τιμής. Ταυτόχρονα η άλλη επιλογή της διατήρησης του δικαιώματος προτίμησης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα επιβράδυνε τη διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. 

 

Τέλος, αναφορικά με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπήρξε κεντρική επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Όπως είπε, ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην εταιρική διακυβέρνηση μέσω των μελών του ΔΣ που θα επιλέξει.

 

 

Citi: Οι εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά – Οι 37 μετοχές που θα "νικήσουν" την εκτόξευση του πετρελαίου

 

Τις πιο φιλικές προς το ESG μετοχές που έχουν ακολουθήσει την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα εντοπίζει η Citigroup, καταλήγοντας πως οι τράπεζες, ειδικά της Ευρώπης και τη περιοχής της CEEMEA (της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής) αποτελούν ξεκάθαρα τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα. Όπως εξηγεί, αυτές οι μετοχές θα βοηθήσουν τους επενδυτές ESG -επιλογές με Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια- να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι μίας περαιτέρω ανόδου του κλάδου της Ενέργειας, όπου είναι underweight. Από τότε που ξεκίνησε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τον Αύγουστο, αυτό το καλάθι μετοχών της Citi έχει σημειώσει κέρδη κατά μέσο όρο της τάξης του 11%, τη στιγμή που ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World αυξήθηκε κατά 1%. 

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων σημαντικά υψηλότερα. Ο χειμερινός καιρός θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Οι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων της Citi προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης του 10% στο bull σενάριό τους. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ θα αγγίξουν το 2% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό θα βοηθήσει στην υπεραπόδοση των μετοχών "αξίας" (value stocks).

 

Οι επενδυτές ESG αισθάνονται το "χτύπημα" της Ενέργειας στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς είναι ένας από τους κλάδους που λόγω στρατηγικής αποφεύγουν. Διεθνώς, η Ενέργεια είναι το πιο "καυτό" trade αυτή τη στιγμή, έχοντας σημειώσει ράλι της τάξης του 24% από τα μέσα Αυγούστου (MSCI AC World Energy index). Η υπεραπόδοση της Ενέργειας αντικατοπτρίζεται στην υποαπόδοση των δεικτών ESG. Για παράδειγμα, ο δείκτης MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuel Index έχει υποχωρήσει κατά 2% από τα μέσα Αυγούστου, ενώ ο δείκτης MSCI Europe (που περιλαμβάνει την Ενέργεια) έχει κινηθεί σταθεροποιητικά. Αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν οι μετοχές της Ενέργειας κλείσουν περαιτέρω τη διαφορά με το Brent.

 

Τα μεγάλα hedges του ESG

 

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές μετοχών ESG; Η Citi απαντά πως υπάρχει τρόπος να αντισταθμιστεί η περαιτέρω άνοδος του κόστους ενέργειας. Έτσι, εξετάζει τον δείκτη MSCI AC World για να εντοπίσει μετοχές εκτός του κλάδου της Ενέργειας που έχουν καλές βαθμολογίες ESG και έχουν θετική συσχέτιση με την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Το γκρουπ αυτό των μετοχών έχει υπεραποδώσει σημαντικά της ευρύτερης αγοράς, με κέρδη 11% έναντι 1% από τα μέσα Αυγούστου.

 

Μεταξύ των κριτηρίων που χρησιμοποιεί είναι: 1) το να έχουν βαθμολογία Sustainalytics ESG καλύτερη από 26 (η βαθμολογία MSCI AC World), 2) να έχουν συσχέτιση άνω του 30% με τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια και (3) είχαν θετικές επιδόσεις τόσο από τις αρχές του έτους όσο και μέσω της πρόσφατης εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου. Το "καλάθι" κυριαρχείται από μετοχές του κλάδου των τραπεζών, ειδικά στην Ευρώπη και την CEEMEA, όπως τονίζει η Citi. Αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι οι τράπεζες –λόγω και εποπτικών κανόνων–- έχουν συνήθως αξιοπρεπείς βαθμολογίες ESG και επίσης επωφελούνται από την αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που σχετίζονται με την υψηλότερη τιμή πετρελαίου.

 

Συνεπώς το βασικό "μήνυμα" της Citi είναι η τήρηση overweight στάσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους επενδυτές που τις επιλέγουν να αναμένεται να βγουν κερδισμένοι από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Συνολικά εντοπίζει 37 μετοχές διεθνώς που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, και είναι οι εξής:

 

 

Η εικόνα των ελληνικών μετοχών

 

Στην ίδια έκθεση η Citi παρουσιάζει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της για τις αποτιμήσεις των διεθνών αγορών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα βελτίωσε περαιτέρω τις προβλέψεις της καθώς πλέον βλέπει θετικά την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

 

Πιο αναλυτικά βλέπει πλέον πως τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν –έστω και οριακά– κατά 0,2% (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) από πτώση 0,5% σε ετήσια βάση που προέβλεπε στις αρχές του μήνα, μία εκτίμηση που είχε επίσης βελτιώσει (έβλεπε πτώση σχεδόν 7% πριν), ενώ το 2022 εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 25,6% που θα είναι και η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο σε Αναδυόμενες Αγορές, Ανεπτυγμένες Αγορές και ΗΠΑ. 

 

Πιο αναλυτικά εκτιμά πως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθεί το 2022 κατά 6,3%, των αναδυόμενων αγορών κατά 5,8%, των ανεπτυγμένων κατά 7,8% και των αμερικάνικων εταιρειών κατά 7,9%.

 

Ο εκτιμώμενος δείκτης P/Ε στην ελληνική αγορά για το 2021 διαμορφώνεται στο 12,3x, ενώ για το 2022 θα κινηθεί στο 9,8x. Συγκριτικά, το P/E στην αγορά των ΗΠΑ από 23,1 φέτος θα κινηθεί στο 21,3 το 2022, ενώ στην Ευρώπη από 16 φέτος στο 15 το 2022. 

 

Τέλος, στα επίπεδα του 3,6% διαμορφώνεται παράλληλα η εκτιμωμένη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκόσμιες αγορές, που τοποθετείται στο 3%, 1,3% και 1,8% αντίστοιχα.

 

18/10/21

 

 

Επενδύει στη συνεργασία της με την Xiaomi η Info Quest Technologies

 

Στη συνεργασία της με την Xiaomi συνεχίζει να επενδύει η Info Quest Technologies, εταιρεία του Ομίλου Quest, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Δημήτρης Εφορακόπουλος,  με την ευκαιρία της παρουσίασης των νέων έξυπνων κινητών της Xiaοmi. 

 

Όπως επισήμανε ο κ.Εφορακόπουλος η παρουσία της Xiaοmi στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέσω της διανομής της Info Quest Technologies, σηματοδότησε το άνοιγμα της παρουσίας της στην Ευρώπη. Μιλώντας με αφορμή την παρουσίαση των νέων έξυπνων κινητών  Xiaomi 11T και Xiaomi 11T  Pro που προσφέρουν μια σειρά από καινοτόμα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά, ο κ Εφορακόπουλος επισήμανε επίσης ότι η Info Quest Technologies ετοιμάζει ένα νέο υπερσύγχρονο κέντρο διανομής για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της, το οποίο θα συμβάλλει περαιτέρω στη βέλτιστη διάθεση και των προϊόντων Xiaomi στην ελληνική αγορά.

 

Όπως ανακοινώθηκε τα νέα έξυπνα κινητά Xiaomi 11T και Xiaomi 11T Pro προσφέρουν μια σειρά από καινοτόμα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά. Το Xiaomi 11T Pro είναι το πρώτο έξυπνο κινητό της εταιρίας που κυκλοφορεί παγκοσμίως με την ιδιόκτητη τεχνολογία 120W Xiaomi HyperCharge, το οποίο επιτρέπει φόρτιση 100% της μπαταρίας σε μόλις 17 λεπτά, εξασφαλίζοντας στους δημιουργούς ολοήμερη, ανεμπόδιστη χρήση. Παράλληλα, παρέχει δυνατότητες λήψης επιτρέποντας στους χρήστες να τραβήξουν πλάνα με την ίδια έξυπνη τεχνολογία ISO που υπάρχει στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Όπως επισημάνθηκε τα νέα κινητά κάτω από τον τίτλο «Cinemagic» σημαίνουν το τέλος της εποχής που η δημιουργία ταινιών απαιτούσε βαρύ, και ακριβό εξοπλισμό, με τη νέα σειρά Xiaomi 11T η τεχνολογία κινηματογραφικής παραγωγής γίνεται πλέον διαθέσιμη σε όλους.

 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης των δυο νέων έξυπνων κινητών θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη νέα προϊόντα του οικοσυστήματος της Xiaomi. Το έξυπνο κινητό Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE που συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα ενός υψηλών προδιαγραφών smartphone, χωρίς το αντίστοιχα υψηλό κόστος καθώς και το Xiaomi Mi Smart Air Fryer, συσκευή ετοιμασίας φαγητού.

 

Όπως επισημάνθηκε η Xiaomi Corporation (ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010) κατατάχθηκε 3η παγκοσμίως σε διάθεση έξυπνων κινητών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ένω έχει εδραιωθεί ως ηγέτης στο κλάδο (Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Τεχνητή Νοημοσύνη) (ΑΙ+ΙοΤ) με 351,1 εκατομμύρια έξυπνες συσκευές συνδεδεμένες στη πλατφόρμα της, πλην έξυπνων κινητών και φορητών υπολογιστών.

 

 

Πλαστικά Θράκης: Προμέρισμα €0,10316 ευρώ για το 2021

 

Στην καταβολή προσωρινού μερίσματος 0,10316 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό), με ημερομηνία αποκοπής την 1η Δεκεμβρίου και καταβολής την 8η Δεκεμβρίου θα προχωρήσει η "Πλαστικά Θράκης", σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ  ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και τον διακριτικό τίτλο "THRACE PLASTICS CO. S.A." (εφεξής "Εταιρεία"), ανακοινώνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.1.3.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου  Αθηνών ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίαση αυτού της 24ης Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος για την εταιρική χρήση 2021  με βάση τις ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της περιόδου 01.01.2021-30.06.2021.

 

Το προσωρινό μέρισμα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.750 χιλ. Ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι σε  0,1086 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό) και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου ποσοστού 5%,  σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12.12.2019), συνεπώς το καθαρό  καταβαλλόμενο ποσό του προσωρινού μερίσματος θα ανέλθει σε 0,10316 Ευρώ ανά μετοχή,  προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία κατά  την ημερομηνία αποκοπής. 

 

Κατόπιν τούτου και μετά την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της περιόδου  01.01.2021-30.06.2021 και ιδίως την από 6.10.2021 καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. της σχετικής  ανακοινώσεως περί της δημοσίευσης των ως άνω χρηματοοικονομικών καταστάσεων, το  Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας κατά τη συνεδρίαση αυτού της 14ης Οκτωβρίου 2021 , όρισε  ως ημερομηνία αποκοπής του προσωρινού μερίσματος την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021 (κατά  τη λήξη της συνεδρίασης), ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων (record date) την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής αυτού την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021. 

 

Η καταβολή του προσωρινού μερίσματος θα πραγματοποιηθεί μέσω της πληρώτριας Τράπεζας  "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε." ως ακολούθως: 

 

1. Μέσω των Συμμετεχόντων των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και Χρηματιστηριακές  Εταιρείες), σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ATHEXCSD και τις σχετικές  αποφάσεις της.

2. Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής μερίσματος σε κληρονόμους θανόντων δικαιούχων, των  οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ., υπό το χειρισμό  της ATHEXCSD, η διαδικασία πληρωμής του μερίσματος θα διενεργείται μετά την ολοκλήρωση  της νομιμοποίησης των κληρονόμων, μέσω του δικτύου καταστημάτων της "ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  Α.Ε."".

 

 

EΥΔΑΠ: Άνοιξε η προσφορά της ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ για την Ψυτάλλεια

 

Σε άνοιγμα της προσφοράς της ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ για το έργο της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ προχώρησε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. 

 

Η έκπτωση που έδωσε η κοινοπραξία ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο 36% και ήδη έχουν κληθεί στελέχη της, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και η σύμβαση να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα της προσφοράς κατόπιν των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών το περασμένο καλοκαίρι, που έκριναν ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που έχει ήδη τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας από την έναρξη της λειτουργίας του.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τέλος ενός διαγωνισμού που κράτησε δύο χρόνια περίπου, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και έγκριση δύο παρατάσεων της σύμβασης (η δεύτερη παράταση έληξε 31 Μαρτίου 2021) και μίας ακόμη συμπληρωματικής συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ και με διάρκεια για 12 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022, στο σχήμα των ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Αρχικά η Επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει την αποκλεισμό των δύο άλλων σχημάτων (Suez – ΤΕΡΝΑ- Ιntrakat, Μυτιληναίος – Χ. Κωνσταντινίδης- ACEA), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Γάλλων της Suez.

Ο διαγωνισμός ουσιαστικά πάγωσε για ένα διάστημα και η ΕΥΔΑΠ ζήτησε τη συνδρομή του ΤΕΕ αλλά και νομικού γραφείου για τον έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής αλλά και επιπρόσθετες διευκρινίσεις από τα δύο άλλα σχήματα, τα οποία είχαν αρχικά αποκλειστεί.

Αυτό προκάλεσε την προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ στο ΣτΕ, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Τον περασμένο Απρίλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για την Ψυττάλεια πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και της οικείας Διακήρυξης και γίνονται αποδεκτές, ανακοινώνοντας παράλληλα τη βαθμολογία για τις τεχνικές προσφορές: 1) Άκτωρ – Άβαξ: 109,93, 2) Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή: 108 και 3) Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης: 106.

Η εξέλιξη αυτή όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο και τελικώς κατέληξε στην απόφαση ότι η μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του εν λόγω σχήματος. 

Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη αφορά και την εκτέλεση εργασιών και λειτουργικών ρυθμίσεων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Πηγή: capital.gr

 

15/10/21

 

 

Société Générale: Διαγραφή της Jumbo και προσθήκη Εθνικής Τράπεζας και ΔΕΗ στον MSCI

 

Ελληνικό ενδιαφέρον αναμένει η Société Générale ότι θα έχει η προσεχής αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Όπως εκτιμά, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

 

Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, στις 30 Νοεμβρίου. 

 

Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Συγκεκριμένα για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις ΕΤΕ και ΔΕΗ αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των κλάδων στους οποίους ανήκουν στον δείκτη (segment).

 

Στο βασικό της σενάριο τοποθετεί τη σίγουρη διαγραφή της Jumbo ενώ σε ένα δεύτερο σενάριο τοποθετεί τις προσθήκες των ΕΤΕ και ΔΕΗ, καθώς οι υπολογισμοί της έγιναν με βάση τα κλεισίματα στις 28 Σεπτεμβρίου. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν έτσι και αλλιώς ότι η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να θεωρεί σίγουρη την εισαγωγή της στους βασικούς δείκτες της MSCI.

 

Σε περίπτωση που λοιπόν οι εκτιμήσεις της SocGen υλοποιηθούν, τότε οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε έξι καθώς έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). 

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr, γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές (DM), η SocGen υπολογίζει 33 προσθήκες και 23 διαγραφές κατά την εξαμηνιαία αξιολόγηση Νοεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 10 πιθανών υποψήφιων προσθηκών. Για τις αναδυόμενες αγορές (EM) υπολογίζει 84 προσθήκες και 75 διαγραφές, συμπεριλαμβανομένων 52 πιθανών προσθηκών από την Κίνα και 11 από άλλες αγορές.

 

Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο και έχει εγκλωβιστεί εδώ και ένα μεγάλο διάστημα σε εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Ένας βασικός λόγος για την αποχή των επενδυτών και την επενδυτική άπνοια στην ελληνική αγορά είναι η χαμηλή συμμετοχή και στάθμιση της Ελλάδας στους δείκτες που "κοιτούν" τα ξένα funds. Σε περίπτωση που η "προφητεία" της SocGen αποδειχθεί σωστή, οι νέες εισροές από τα Index funds αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο Χ.Α και να ενισχύσουν το (ακόμα) θετικό του αφήγημα.   

 

 

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός

 

Στα χέρια της ΑΚΤΩΡ έως το 2024 παραμένει η Αττική Οδός. Το πόρισμα της Hill International που προσελήφθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  όπως αναφέρουν στο capital.gr πηγές με γνώση, κλείνει το ενδεχόμενο πρόωρης επιστροφής του έργου στο ελληνικό δημόσιο.  

Άνθρωποι που έχουν γνώση του πορίσματος, λένε στο capital.gr ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης, ήτοι τον Οκτώβριο του 2024, κάτι που επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές. 

 

Στο θέμα της Αττικής Οδού αναφέρθηκε προ ημερών ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Xρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε σχετική ερώτηση για το πόρισμα του συμβούλου για το πότε θα επιστρέψει ο αυτοκινητόδρομος στο ελληνικό δημόσιο, είπε ότι "αυτό που γνωρίζω είναι το 2024, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης". 

 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην Hill Ιnternational τη διερεύνηση οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων οι οποίες αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

 

Το έργο του συμβούλου, στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού ελέγχου προέβλεπε μεταξύ άλλων, την εξέταση μίας σειράς σημαντικών θεμάτων όπως:

 

Κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης που αφορούν στη μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου (ROE) επί της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών και η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 11,6%. Ο έλεγχος διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σύμβασης παραχώρησης πρέπει να λήξει νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2024.

 

Τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών αναφορών που είναι υποχρεωμένος να υποβάλει ο ανάδοχος στο Δημόσιο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του έργου.

 

Το αφορολόγητο αποθεματικό, τις συσσωρευμένες ζημιές και την εφαρμογή ορθής μεθόδου απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσης καθώς και τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Αττικής Οδού και το χρόνο εξόφλησής τους.

 

Τό πόρισμα της Hill Ιnternational αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

 

Η Αττική Οδός αποτελεί βασικό asset της Ελλάκτωρ καθώς παράγει ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου. 

 

Για τη χρήση του 2020, η παραχώρηση της Αττικής Οδού ΑΕ συνεισέφερε 151,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 892,3 εκατ και 105,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 30 εκατ.

 

Αντίστοιχα για τη χρήση του 2019 η Αττική Οδός συνεισέφερε 192,7 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 1.273,6 εκατ και 134,0 εκατ σε συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) Ομίλου ύψους 80 εκατ.

 

Επιπρόσθετα, για την περίοδο 01.01- 31.03.2021, η παραχώρηση της Αττικής Οδού συνεισέφερε 30,6 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου ύψους 193 εκατ και 18,6 εκατ. στα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ύψους 40 εκατ. 

 

Σήμερα μέτοχοι της Αττικής Οδού είναι η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με ποσοστό 65,75%, η ΑΒΑΞ Α.Ε. που κατέχει ποσοστό 24,19%, η ΕΤΕΘ Α.Ε. (που ανήκει στον Όμιλο ΑΒΑΞ Α.Ε.) με ποσοστό 10,02% και η Γαλλική EGIS PROJECTS S.A. με 0,04%.

 

Το κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65%, δηλαδή 822,2 εκατ., καλύφθηκαν από την παραχωρησιούχο εταιρεία Αττική Οδός Α.Ε. με ίδια κεφάλαια, αλλά και δάνεια. Το 35% της συνολικής δαπάνης καλύφθηκε από το Δημόσιο με τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών πόρων. 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

ΕΤΕ – Οριστική συμφωνία για την πώληση «κόκκινων» δανείων

 

Την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ~€6δισ, ανακοίνωσε η Εθνική.

 

Η ΕΤΕ θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, προς εξασφάλιση των οποίων έχει υποβληθεί αίτημα παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4649/2019 για το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνα με τους στόχους, όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

 

Έσοδα

 

Τα συνολικά έσοδα για την ΕΤΕ, τα οποία αντικατοπτρίζουν κυρίως την αξία των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας και το τίμημα για τις ομολογίες μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ανέρχονται στο ~50% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά ~150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18.5% (pro-forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη-εξηπυρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12.7%.

 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του έτους, υπό την επιφύλαξη των απαιτούμενων εγκρίσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εταιρία διαχείρισης doValue Greece που έχει λάβει άδεια και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του ν. 4354/2015 και διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διαχείριση μη-εξηπηρετούμενων δανείων, θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

 

Eκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διοργανωτής της συναλλαγής, η Oliver Wyman ως σύμβουλος οικονομοτεχνικών θεμάτων ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζάς & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

 

14/10/21

 

Aegean: Αποκτά το 51% της ρουμανικής Animawings

 

Το πλειοψηφικό μερίδιο αναλαμβάνει η Aegean στην αεροπορική εταιρεία Animawings του Ταξιδιωτικού Ομίλου Memento (Cristian Tour) στην Ρουμανία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει σταδιακά την υποστήριξη και συνδιοίκησή της. Ειδικότερα, η Aegean ανακοίνωσε αύξηση της συμμετοχής της από 25% σε 51%.

 

Με την τεχνογνωσία που διαθέτει, η Aegean πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της Animawings. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα της συμμέτοχης της Aegean στην Animawings, καθώς η συνεργασία των δύο ξεκίνησε στις αρχές του 2020, όταν απέκτησε αρχικά μειοψηφική συμμετοχή 25%.

 

Η Animawings ιδρύθηκε το 2019 και πραγματοποιεί πτήσεις στους πιο δημοφιλείς προορισμούς εντός Ευρώπης, αλλά και στην Αφρική. Μεταξύ των χωρών τις οποίες εξυπηρετεί, συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, καθώς και τουριστικοί προορισμοί στην Ισπανία, όπως την Τενερίφη και τη Μαγιόρκα.

 

Η Christian Tour, ως ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρουμανίας, αποτελεί εδώ και 12 χρόνια έναν σημαντικό και σταθερό πελάτη της Aegean, πραγματοποιώντας ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρουμάνια προς την Ελλάδα. Η αύξηση της συμμετοχής στην Animawings αποτελεί δηλαδή τη μετεξέλιξη και ωρίμανση μιας ήδη επιτυχημένης και πολυετούς συνεργασίας. Η συνολική επένδυση της Aegean για την απόκτηση του 51% της Animawings ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

 

Από τη νέα τουριστική περίοδο, η Animawings θα επιχειρεί αρχικά με 3 αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της Aegean. Το πρόγραμμα της εταιρείας, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, θα ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Η Aegean θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση, ενώ η εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της Animawings θα πραγματοποιείται κυρίως από τον Όμιλο Memento.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, δήλωσε: «H μακροχρόνια και επιτυχημένη συνεργασία μας με τον tour operator, Christian Tour, ωριμάζει και εξελίσσεται σε μια κοινή εταιρεία στην αγορά της Ρουμανίας. Πιστεύουμε στις προοπτικές της ρουμάνικης αγοράς αλλά και στις δυνατότητες του εταίρου μας, του Ομίλου Memento. Θα προχωρήσουμε με προσεκτικά, σταδιακά βήματα με έμφαση όπως πάντα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επιβάτες μας και το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στη στήριξη του τουρισμού της χώρας μας. Για εμάς, οι στρατηγικές συνεργασίες, μέσα από εδραιωμένες σχέσεις, αποτελούν κομμάτι του DNA μας και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες στη νέα εποχή». 

 

Από την πλευρά του ο Ιδρυτής της Animawings και Πρόεδρος του Memento Group κ. Cristian Pandel δήλωσε σχετικά: Η Animawings είναι έτοιμη να περάσει στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και είμαι εξαιρετικά βέβαιος ότι η επέκταση της συνεργασίας μας με την AEGEAN θα φέρει πολλαπλά οφέλη, στην ανάδειξη της εταιρείας μας σε κορυφαίο παίκτη στην τοπική και περιφερειακή αεροπορική αγορά. Η συμμετοχή της AEGEAN θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσφέροντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε όλες τις ομάδες και τα τμήματα της Animawings μέσα από τη μεγάλη εμπειρία των στελεχών και ειδικών της, στις διαδικασίες και τα συστήματα λειτουργίας μιας αεροπορικής εταιρείας».

 

 

ΤΕΡΝΑ: Υπεγράφη η σύμβαση για την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά

 

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, 100 % θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Η σύμβαση, που υπεγράφη με την PIRAEUS TOWER AE (συνεργασία των εταιρειών "DIMAND AE", "Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD" και "Prodea Investments ΑΕ"), η οποία έχει αναλάβει με Σύστημα Παραχώρησης από τον Δήμο του Πειραιά την αξιοποίηση του Πύργου, προβλέπει τις εργασίες αποξήλωσης της υφιστάμενης όψης  και την τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες. 

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

 

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών και αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα. 

 

Το έργο στο σύνολό του αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού ως Πύργου Πειραιά, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτήριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD. 

 

Το νέο έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Tι απαντούν Greenhill Investments - Kiloman για τα έργα της Ελλάκτωρ

 

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη, αναφορικά με τα έργα που έχει πάρει η Ελλάκτωρ.

 

Η ανακοίνωση (με τίτλο: Έξι ψέματα της Ελλάκτωρ και μία αλήθεια) έχει ως εξής:

 

"Έξι ψέματα της Ελλάκτωρ και μία αλήθεια

 

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την διοίκηση της Ελλάκτωρ να πορεύεται σε λανθασμένη κατεύθυνση, επιχειρώντας να αποδώσει τις ευθύνες για την αρνητική επίδοσή της, σε όλους τους άλλους εκτός από τις δικές της αποφάσεις ή παραλείψεις.  Παρακολουθήσαμε με υπομονή το τελευταίο διάστημα απόψεις, δημοσιεύματα και επιχειρήματα που δεν ευσταθούν αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό και την κοινή γνώμη για ψεύδη και ανακρίβειες όταν διατυπώνονται επίσημα από την διοίκηση του Ομίλου Ελλάκτωρ στον οποίο είμαστε βασικοί μέτοχοι. 

 

Πιστεύουμε ότι η εταιρεία στην οποία έχουμε επενδύσει όπως κι άλλοι μέτοχοι, πρέπει να διοικηθεί με αλήθειες, με θάρρος, με γνώση και κυρίως με την αποκατάσταση αισθήματος εμπιστοσύνης. Γιαυτό έχουμε το θλιβερό καθήκον να απορρίψουμε δημοσίως και ξεκάθαρα μερικά από τα ψέματα που ακούστηκαν πρόσφατα. 

 

• Ψέμα πρώτο: "Αναλάβαμε έργα ύψους 262 εκατομμυρίων και μόνο το 15% αυτών των έργων προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση." 
 

Η αλήθεια είναι ότι: Από τα έργα ύψους 262 εκατ. τα 246,76 εκατ. ευρώ  είναι εκείνα για τα οποία υπέβαλε προσφορές η προηγούμενη διοίκηση.  Αυτό δεν αποτελεί δικός μας ισχυρισμό  αλλά προκύπτει  από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2021. Συνημμένος ο σχετικός πίνακας.

 

• Ψέμα δεύτερο:  "Επαναδιαπραγματευτήκαμε όλα τα έργα." 
 

Η αλήθεια είναι ότι  τα δημόσια έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία δεν επιδέχονται νέα διαπραγμάτευση, ούτε ανατρέπονται αυθαίρετα και μονομερώς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδεχομένως εννοούν ότι επαναδιαπραγματεύονται με κάποιους υπεργολάβους αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόσχημα για την καθυστέρηση έργων και αν συμβαίνει πρέπει να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης.
 
• Ψέμα τρίτο: "Συμμετέχουμε σε όλα τα έργα που προκηρύσσονται."


Η αλήθεια είναι ότι η Άκτωρ συμμετείχε μόνο σε επτά από τα 101 έργα που περιλαμβάνονται στο πίνακα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr) με τα δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η εταιρεία δεν συμμετείχε σε κανένα νέο διαγωνισμό τους δέκα τελευταίους μήνες. Συνημμένος και αυτός o πίνακας.

 

• Ψέμα τέταρτο: Οι ζημιές που γράφτηκαν την  τριετία 2018 - 2020 ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ και ευθύνονται για τα σημερινά δεινά.
 

Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας που συχνά ελεεινολογείται από την σημερινή,  ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2018 και δύσκολα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα του έτους. Το 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 114 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από την αποτυχία των φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία ο υπεύθυνος για τα οποία Ε. Σαραντόπουλος, συμμετέχει στη σημερινή διοίκηση! 
 

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 εμφανίζονταν  ζημιές 25 εκατ. ευρώ και στο τέλος του έτους η νέα διοίκηση έκανε πρόβλεψη ζημίας επιπρόσθετα 122 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, πέραν των προβλέψεων αυτών αναλήφθηκαν από την σημερνή διοίκηση ζημιές επιπλέον 65 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι των ζημιών βρίσκονται ανάμεσά τους και απολαμβάνουν τα καλά της διοίκησης. 

 

• Ψέμα πέμπτο: "Ευθύνη για αποζημίωση της Άτκινς στο έργο του Κατάρ."
 

Η αλήθεια είναι ότι: η διαιτησία της βρετανικής εταιρίας Άτκινς εναντίον της κοινοπραξίας που συμμετείχε η Ακτωρ ξεκίνησε το 2017, και προφανώς αφορά παλιότερα γεγονότα. Είναι προφανές ότι βαρύνει έργα και ημέρες διοικήσεων πριν από το 2017 με σαφέστατες ευθύνες των τότε ιθυνόντων. 

 

• Ψέμα έκτο: "Ο πρόεδρος της Ακτωρ δεν ελέγχει την  εταιρεία P&C Development"
 

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση του επικεφαλής της Ακτωρ και δεν είναι δόκιμο να συνεργάζεται αδιαφανώς με την εισηγμένη εταιρεία ακόμα κι αν είναι τόσο "εξειδικευμένη"  και αναντικατάστατη. Και μόνον ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε σε συνέντευξη τύπου ότι  ο επικεφαλής της Άκτωρ έδωσε εντολή στην  P&C Development  να μην ανταγωνίζεται την εισηγμένη, αποδεικνύει ότι την ελέγχει. 

 

• Αλήθεια μία: "Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία."
 

Εκτός όμως από αυτά, μερικές ανακρίβειες και πολλά μισά ψέματα ακούστηκε και μια αλήθεια. "Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία." Η αυτονόητη αυτή  παραδοχή σωστά διαπιστώθηκε δημόσια, αλλά θα ήταν χρήσιμο να απευθύνεται εσωτερικά προς τον μέτοχο που έχει ορίσει την σημερινή διοίκηση.

 

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς ότι διαφωνούμε με οποιανδήποτε απόπειρα δημιουργίας εξιλαστήριου θύματος. Ο κ. Χ. Παναγιωτόπουλος έχει βεβαίως ευθύνες ως πρόεδρος της Άκτωρ και της Reds  αλλά κλήθηκε να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Ομίλου, απολογούμενος για επιλογές και ευθύνες που ανήκουν σε άλλους".

 

 

Τα επόμενα βήματα της Eurobank για μονοψήφιο δείκτη NPE

 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή της πώλησης των τιτλοποιημένων δανείων του σχήματος Mexico, μέσω του προγράμματος Ηρακλή, στη Dovalue, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο σύνολο των δανείων, θα μειωθεί στο 7,3%. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας με τον Όμιλος doValue την περασμένη εβδομάδα.

Όπως γράφει ο Λεωνίδας Στεργίου στο capital.gr, ωστόσο, έχουν ληφθεί προβλέψεις ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια (οργανική αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων) κατά περίπου 0,9 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των θυγατρικών στο εξωτερικό. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με παρουσιάσεις της διοίκησης της Eurobank σε αναλυτές, δείχνουν ότι η πραγματική αύξηση θα είναι μάλλον η μισή από την πρόβλεψη, ίσως και χαμηλότερα. Όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει την εκτίμηση αυτή και, έτσι, βάσει του σεναρίου αυτού, ο δείκτης NPE θα κλείσει το 2021 κάτω του 9%.

 

Πρόκειται για το πρώτο μονοψήφιο ποσοστό NPE, το οποίο επιτυγχάνεται ύστερα από δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις της Eurobank που ξεκίνησαν το 2019, με το σχήμα Cairo (6,8 δισ. ευρώ). Με το Mexico πωλούνται δάνεια ονομαστικής αξίας 5,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε λογιστική αξία 3,2 δισ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά 90% από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 85% αποτελείται από χορηγήσεις λιανικής (περιλαμβανομένων επιχειρηματικών δανείων). Το Mexico περιλαμβάνει συνολικά 275.000 δάνεια από 160.000 δανειολήπτες.

 

Το κλείσιμο του έτους θα βρει τον Όμιλο με καθυστερήσεις 2,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 0,6 δισ. στο εξωτερικό. Το συνολικό αυτό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί οργανικά μέχρι το 2022 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE να πέφτει κάτω του 6%. Ο δείκτης των κόκκινων δανείων NPL θα είναι κάτω του 5%.

 

Η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά το καθαρό ποσό του 1 δισ. ευρώ θα επιτεχθεί μέσω ενεργητικής διαχείρισης και επιστροφής πρώην κόκκινων δανείων από την doValue στην Τράπεζα. Ήδη, το 2020, η doValue "θεράπευσε” πρώην κόκκινα δάνεια 600 εκατ. ευρώ. Η εξυγίανση κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης και η επιστροφή στις τράπεζες αποτελεί κύρια τάση στην αγορά, η οποία θα ενισχυθεί το 2022, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να φέρουν το συνολικό ποσό σε τουλάχιστον 3 δισ. Ήδη, το 2020, από doValue και Intrum επέστρεψαν δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αφού πρώτα εξυγιάνθηκαν, ενώ συνολικά στην αγορά το ποσό υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.

 

Η εξυγίανση γίνεται μέσω ρυθμίσεων από τις εταιρείες διαχείρισης. Το ρυθμισμένο δάνειο παραμένει στην εταιρεία διαχείρισης για περίπου 12 μήνες, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης και τότε επιστρέφει στην Τράπεζα, δημιουργώντας τριπλό κέρδος για τον δανειολήπτη, την εταιρεία διαχείρισης, αλλά και το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο αυξάνει το χαρτοφυλάκιο δανείων που αποφέρουν έσοδα. Η εταιρεία διαχείρισης κερδίζει είτε μέσω της αυξημένης προμήθειας για τη "θεραπεία” του δανείου, είτε μέσω της υψηλότερης τιμής πώλησης του δανείου στην τράπεζα.

 

Στελέχη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης σημειώνουν ότι καθώς η τάση "θεραπείας” και επιστροφής στις τράπεζες θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις (καθώς ωριμάζουν οι περίοδο "παρακολούθησης” της συνέπειας), θα πρέπει να γίνουν και αντίστοιχες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη ευελιξία.

 

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Eurobank και του Ομίλου doValue, αυτή προβλέπει την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τη doValue Group. Τα senior notes του Mexico, δηλαδή τα δάνεια υψηλής εξασφάλισης που θα λάβουν την κρατική εγγύηση, όταν ανακτηθεί το 50% συν 1 ευρώ της αξίας τους, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Τα μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine) και τα χαμηλής (junior), σε 0,2 δισ. και 3,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα (ονομαστικές αξίες).

 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 που ταυτίζεται με την αποαναγνώριση των τιτλοποιημένων δανείων (μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους). H συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Eurobank, η οποία την υπολογίζει σε περίπου 10 μονάδες βάσης ή χαμηλότερα.

 

13/10/21

 

 

ΟΛΘ-Amazon: Συνεργασία για τη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι»

 

Κατά τη διάρκεια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Στελεχών της ΟΛΘ Α.Ε. και της Amazon Web Services (AWS) με επίκεντρο τη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι» μέσω της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων, με σκοπό την παροχή αποτελεσματικών και αξιόπιστων ποιοτικών υπηρεσιών.

 

Η ΟΛΘ Α.Ε. και η AWS συζήτησαν τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ευκινησία και προωθούν την καινοτομία μέσω της χρήσης της πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους (cloud) υπερ-κλίμακας.

 

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, υπογράμμισε: «Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων στρατηγικών σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις ψηφιοποίησης της λιμενικής βιομηχανίας και του κλάδου της εφοδιαστικής που ενισχύουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως κύρια θαλάσσια πύλη προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για εμπορευματοκιβώτια και γενικό φορτίο και κόμβο για Συνδυασμένες Μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή».

 

 

Come back με έργα 1 δισ. ευρώ για τον Άκτωρα

 

Έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έχει υπογράψει και αναμένεται να συμβασιοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους, η ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 

 

Όπως γράφει το capital.gr, όπως ανέφερε χτες ο εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Χρήστος Παναγιωτόπουλος, η νέα διοίκηση παρέλαβε την ΑΚΤΩΡ σε δυσμενή οικονομκή θέση καθώς την τελευταία τριετία (2018- 2020) είχε σημαντική πτώση του τζίρου της από 1,480 δισ ευρώ το 2018 σε 500 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ για το ίδιο διάστημα οι συνολικές ζημιές ανήλθαν στα 470 εκατ ευρώ εκ των οποίων οι 182 εκατ ευρώ ζημιές, αφορούν την χρήση του 2020. 

 

Μέσα σε λίγους μήνες η διοίκηση κατάφερε να θέσει εκ νέου την εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά υπογράφοντας νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 437 εκατ ευρώ (εκ των οποίων τα 262 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις δημοσίων έργων και τα 175 εκατ ευρώ, συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα).

 

Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους έχει μειοδοτήσει και αναμένεται να υπογραφούν νέες συμβάσεις συνολικού ύψους 544 εκατ. ευρώ (519 εκατ. ευρώ συμβάσεις δημοσίου και 25 εκατ ευρώ συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα), ανεβάζοντας το σύνολο των νέων έργων στο 1 δισ. ευρώ. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου η νέα διοίκηση προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση των υπαρχουσών συμβάσεων (με έργολάβους, προμηθευτές κλπ), καθώς όλα τα έργα μέχρι τότε "τρέχανε με ζημιές", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο η στρατηγική απόφαση της ΑΚΤΩΡ είναι να επικεντρωθεί σε δύο αγορές: της Ελλάδας και της Ρουμανίας και να αποχωρήσει από τις άλλες χώρες. "Αν στο μέλλον υπάρξουν ευκαιρίες, τότε θα  επαναξετάσουμε αυτή μας την απόφαση", είπε.

 

Αναφορικά με το πότε θα σταματήσουν οι ζημιές για την ΑΚΤΩΡ και θα αρχίσουν να καταγράφονται κέρδη, ο Πρόεδρος της εταιρείας εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. 

 

Ο ίδιος πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες και αφορά την αλματώδη αύξηση των τιμών των υλικών που επηρεάζει σημαντικά το περιθώριο κέρδους των κατασκευαστικών εταιρειών. 

 

"Μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί καμμία νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών για το θέμα που απασχολεί σοβαρά τον κατασκευαστικό κλάδο, παρά μόνο σε επίπεδο αναγνώρισης - παραδοχής του προβλήματος", είπε. 

 

Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι στις 31/12/2023 θα έχει παραδοθεί το σύνολο της βασικής γραμμής (μαζί με το σταθμό Βενιζέλου), ενώ ήδη έχει εγκριθεί και έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 45,35 εκατ ευρώ που αφορούν πρόσθετες αρχαιολογικές ανασκαφές αλλά και την αλλαγή σχεδιασμού στον εν λόγω σταθμό. 

 

Το 2024 η παράδοση της Αττικής Οδού στο ελληνικό δημόσιο

 

Αναφερόμενος στο θέμα της Αττικής Οδού, και ειδικότερα στο πόρισμα του συμβούλου (Hill Ιnternational) για το πότε θα έπρεπε να επιστρέψει ο αυτοκινητόδρομος στο ελληνικό δημόσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι "αυτό που γνωρίζω είναι το 2024, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης". 

 

Όσον αφορά το νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού η ΑΚΤΩΡ προτίθεται να συμμετάσχει από κοινού με την ΑΒΑΞ. 

 

Επανεξέταση του σχεδίου αξιοποίησης του Κτήματος Καμπάς

 

Για την αξιοποίηση του κτήματος Καμπά της Reds, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό και από ένα μεικτό συγκρότημα (οικιστικό, γραφειακοί χώροι, ξενοδοχείο) που προβλεπόταν, εξετάζεται η μετατροπή του σε αμιγώς οικιστικό συγκρότημα. 

 

Στο "τραπέζι" επίσης έχει πέσει και πρόταση Αμερικάνων επενδυτών για την αξιοποίησης της έκτασης, αρνουμενος ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. 

 

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα  πέρασαν μέσω του ΧΑ δύο πακέτα της Reds στην τιμή των 2,30 ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,7% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πωλητής είναι ο Σάκης Καλλιτσάντσης και αγοραστής funds φιλικά προς την Reggeborgh τα οποία ελέγχουν σήμερα περί το 6% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας.

 

"Δεν θα δίναμε 1,5 δισ για την Εγνατία Οδό"

 

Ερωτώμενος για το θέμα της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τα γνωστά προβλήματα που είχε με την Roadis (συμμετείχαν από κοινού) και δεν επέτρεψαν την κάθοδο της εταιρείας στο διαγωνισμό, συμπλήρωσε ωστόσο ότι "ούτως η άλλως και να κατεβαίναμε στον διαγωνισμό δεν θα δίναμε 1,5 δισ ευρώ (σ.σ ποσό που κατέβαλλε για την παραχώρηση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ως εκ τούτου δεν θα παίρναμε το έργο". 

 

Όσον αφορά το έργο της Ψυτάλλειας, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ ευρώ, είπε ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ είναι οι μόνοι διεκδικητές του έργου, ενώ αναφερόμενος στην κατασκευαστική P&C Development, εταιρεία που άνηκε στον κ. Παναγιωτόπουλο (και πλέον διοικείται από τον αδερφό του), τόνισε:

 

"Αποχώρησα από την εταιρεία από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ. Δεν εμπλέκεται πουθενά η εταιρεία ανταγωνιστικά με την ΆΚΤΩΡ.

 

Ακόμη και σε προηγούμενους διαγωνισμούς που συμμετείχε ταυτόχρονα με ΆΚΤΩΡ, έδωσα εντολή να μην είμαστε μαζί και αποχωρήσαμε από συγκεκριμένους διαγωνισμούς, όπως στο έργο για την αγορά στα Χανιά και στο Πάτρα Πύργο τα οποία έχει πάρει η κατασκευαστική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ".

 

 

Η Motor Oil & Οι τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο της ενεργειακής μετάβασης της Motor Oil.

 

Πηγές του ομίλου σημειώνουν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες και σε αυτούς η διοίκηση και τα στελέχη της εργάζονται προκειμένου να προσαρμοστούν στην πράσινη οικονομία.

 

Όπως γράφει και ο Ο.Τ., έτσι, στον πρώτο πυλώνα που αποτελείται από το διυλιστήριο συνεχίζονται οι επενδύσεις καθώς τα έσοδα του αποτελούν και τη βασική πηγή ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εισηγμένης, στα μέσα του επόμενου χρόνου ολοκληρώνεται η επένδυση των 320 εκ. ευρώ για τη μονάδα της νάφθας.

 

Ο δεύτερος πυλώνας της δραστηριότητας του ομίλου είναι η εμπορία και η λιανική καυσίμων. «Σχεδιάζουμε το πρατήριο του μέλλοντος», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της Motor Oil, όπου σε 15 με 20 χρόνια ο εφοδιασμός των οχημάτων θα κυριαρχείται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Φορτιστές αλλά και ανάπτυξη της λιανικής και της μικρό εστίασης θα συνθέτουν τα νέα πρατήρια.

 

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει τη θυγατρική με τις δραστηριότητες σε ΑΠΕ, ηλεκτρική ενέργειας και φυσικό αέριο. Η Motor Oil θα έχει στο τέλος του 2022 με αρχές του 2023 σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 364 MW.

 

Ταυτόχρονα έχει χαρτοφυλάκιο με άδειες ΑΠΕ ισχύος 650 MW και σε αυτό αξιολογούνται τα projects προκειμένου να υλοποιούνται τα πλέον ώριμα. Έτσι το 2025 η Motor Oil θα έχει σε λειτουργία 500 με 600 MW και παράλληλα έχει θέσει πιο μακροπρόθεσμο στόχο τα 1 GW.

 

Η Motor Oil σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωρά στην κατασκευή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ενώ στην προμήθεια ενέργειας αναπτύσσεται και η θυγατρική NRG.

 

Ο τέταρτος πυλώνας της ενεργειακής μετάβασης για τον ενεργειακό όμιλο είναι οι επενδύσεις στο υδρογόνο συμμετέχοντας σε δύο μεγάλα projects αλλά και το σκέλος της κυκλικής οικονομίας όπου συμμετέχει σε διαγωνισμούς μέσω κοινοπραξιών.

 

12/10/21

 

 

Ελλάκτωρ: Μπάκος και Καϋμενάκης αγόρασαν 2,4 εκατ. μετοχές

 

Αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ έφερε η κίνηση των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη, οι οποίοι αγόρασαν λίγο πριν το σημερινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου 2,4 εκατ. μετοχές και πλέον κατέχουν περίπου το 29,7% της εισηγμένης.

 

Οι μετοχές που αγόρασαν σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο 0,7% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετοχές που απέκτησαν προέρχονταν από πλειστηριασμό μετοχών παλιού δανειολήπτη της Αγροτικής Τράπεζας, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι προέρχονται από την εκκαθάριση της Αττικατ.

Επιπλέον, πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως η μεταβίβαση των μετοχών έγινε με τιμή μεταξύ 1,50 ευρώ έως 1,75 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή αγορά τους οι δύο εφοπλιστές κινούνται πλέον περίπου στα ίδια επίπεδα με τους Ολλανδούς της Regeborgh, οι οποίοι κατέχουν το 29,85%. Ωστόσο, κύκλοι της Διοίκησης της εισηγμένης, επισημαίνουν ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι, αφού η Regeborgh ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου έκλεισε στα 1,55 ευρώ με αύξηση 16,54%, ενώ διακινήθηκαν 2.539.817 τεμάχια.

 

 

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ διαθέτουν τις πρώτες μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας στην Ελλάδα

 

Οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ, μέλη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και προσφέρουν πρώτες στην ελληνική αγορά τις μακροχρόνιες Συμβάσεις Πώλησης Ενέργειας (PPAs). 

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες προσφέρουν άμεση πρόσβαση των  τελικών καταναλωτών στην πράσινη ενέργεια, διαθέτοντας τις πρώτες MWh μέσω "ιδιωτικών" PPAs ανοίγοντας έτσι στην πράξη, το δρόμο για φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη υπογραφεί οι τέσσερις πρώτες συμβάσεις με γνωστούς βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές, με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων ενέργειας ΑΠΕ από 1/10/2021. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για τη σύναψη αντίστοιχων συμβάσεων και με άλλους σημαντικούς ομίλους.

 

Τα προσφερόμενα ΡΡΑs απευθύνονται σε μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και απαντούν στις ανάγκες τους για μείωση του κόστους προμήθειας ενέργειας και επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εναρμονίζονται πλήρως με τους στόχους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και στήριξη της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ μέσω διμερών εμπορικών συμβάσεων με τελικούς καταναλωτές.

 

Τα PPAs είναι ένα ακόμη προϊόν, μετά το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα ΕΝ.Α, της στρατηγικής συνεργασίας δύο εταιρειών στο χώρο της ενέργειας. Το ευρύ χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συνδυασμό με την επιτυχημένη δραστηριοποίηση και το μερίδιο αγοράς της ΗΡΩΝ στην προμήθεια τελικών καταναλωτών, παρέχουν τη δυνατότητα κατάκτησης ηγετικής θέσης στην αγορά των "πράσινων PPAs, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Εθνική Τράπεζα: Yπογραφές με doValue για το Frontier - Στο 13% πλέον ο NPE

 

Ολοκληρώθηκαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας με την κοινοπραξία doValue-Fortress-Bain Capital για το project Frontier και σήμερα μπαίνουν οι υπογραφές.

 

Πρόκειται για το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, με τον κύριο όγκο τους (4,7 δισ. ευρώ) να αφορά στεγαστικά δάνεια, για το οποίο έδωσαν μάχη οι τρεις μεγάλοι servicers  (doValue, Intrum, Cepal).  Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνικής Τράπεζα μειώνει στο 13% τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE) και δρομολογεί το νέο project, το Frontier II που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στοχεύοντας να διαμορφώσει τον δείκτη ΝPE σε 7% εντός του 2022.

 

11/10/21

 

 

Μάχη Dromeus – Prodea για ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς

 

Tο Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια οδεύει προς την ολοκλήρωση του καθώς μετά την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων, πλέον έχουν απομείνει σύμφωνα με πληροφορίες δύο ισχυρές υποψηφιότητες: αυτή της Dromeus με την στήριξη της Blackstone και εκείνη της κοινοπραξίας Invel/ Prodea.

 

Όπως γράφει το Money Review, πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία πλησιάζουν τα 3.000 και αποτιμώνται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ένα χαρτοφυλάκιο που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων γραφεία, ξενοδοχεία, οικόπεδα αλλά και κατοικίες.

 

Η shortlist της UBS

 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «MR» από την αρχική λίστα των 7 ενδιαφερομένων που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά, η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και έχει πλέον δημιουργηθεί shortlist από την UBS, η οποία περιλαμβάνει πλέον μόνο δυο επενδυτικά σχήματα, αυτό της Invel/Prodea και αυτό της Dromeus. Ηχηρά ονόματα, όπως Brook Lane και Παπαλέκας φέρονται να βρεθήκαν εκτός διαγωνισμού μετά από σχετική γνωμοδότηση των σύμβουλων της Πειραιώς.

 

Η Invel/Prodea, είναι σύμπραξη της Invel με την Prodea Investments, την πρώην Πανγαία και θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Έχοντας παραδοσιακά στενές σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξαιρετικά μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κτηματαγορά, η Invel/Prodea έχει μπει με αξιώσεις στη διαγωνιστική διαδικασία και διατηρεί σημαντικές ελπίδες να προσθέσει το εν λόγω project στο χαρτοφυλάκιο της.

 

H Dromeus Capital, συμμετάσχει μέσω του επενδυτικού οχήματος Greco Real Estate Fund. Το συγκεκριμένο όχημα τελεί υπο την διαχείριση των Σταύρου Αδαμόπουλου και Αχιλλέα β Ρισβά, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2018 και έχει ήδη επενδύσει σε χώρους γραφείων πλέον των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλευρό της Dromeus βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και η αμερικανική Blackstone παρέχοντας σημαντική χρηματοδοτική στήριξη.

 

Ορισμένες πληροφορίες που δεν στάθηκε δυνατόν όμως να διασταυρωθούν μιλούν για τίμημα, που θα κυμανθεί πλησίον του 80% της εμπορικής αξίας του χαρτοφυλακίου ( 20% discount).

 

 

Eurobank: Στην doValue η συναλλαγή Mexico

 

Συμφωνία με την doValue για τη συναλλαγή Mexico υπέγραψε η Eurobank. 

 

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει α) την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (NPE) της Eurobank ονομαστικής αξίας ύψους 5,2 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ λογιστική αξία) (συναλλαγή «Mexico») και β) τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού από τη doValue Group.

 

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την υπαγωγή της τιτλοποίησης Mexico στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων του ν. 4649/2019 («Πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ») και η κανονιστική έγκριση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τη μεταφορά κινδύνου των υποκείμενων δανείων.

 

Tα δάνεια της τιτλοποίησης Mexico θα επαναταξινομηθούν ως διακρατούμενα προς πώληση το 3ο τρίμηνο του 2021.  Η ολοκλήρωση της πώλησης των ομολογιών της συναλλαγής Mexico και η αποαναγνώριση των τιτλοποιημένων δανείων, θα λάβει χώρα το 4ο τρίμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της συναλλαγής, μετά και τη λήψη των σχετικών κανονιστικών εγκρίσεων, κατά τη συνήθη πρακτική.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Eurobank και, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης NPE αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3%.

 

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος για τη Eurobank ήταν η Alantra Corporate Portfolio Advisors International Limited και Νομικοί οι Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες.

 

10/10/21

 

Fourlis: Τα σχέδια για τα IKEA και την Trade Estate

 

Συνεχίζονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τα μεγέθη του ομίλου Fourlis και στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη διοίκηση, η οποία εκτιμά ότι αν δεν προκύψει κάποιο εξαιρετικά αρνητικό συμβάν μέχρι το τέλος του έτους -δηλαδή ενδεχόμενο lockdown- ο τζίρος του ομίλου θα επαναπροσεγγίσει τα μεγέθη του 2019.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την IKEA, η εταιρεία έχει να διαχειριστεί μια σειρά από αρνητικά, για τα μεγέθη της, δεδομένα, όπως είναι τα αυξημένα κόστη για ενέργεια, μεταφορικά και πρώτες ύλες.

 

Όπως γράφει η Ημερησία σε αναλυτικό άρθρο:

 

Διπλάσιο το ενεργειακό κόστος

 

Πιο αναλυτικά, για ενέργεια, το κόστος αγοράς για την IKEA διπλασιάστηκε, καθώς από τα 63 ευρώ που αγόραζε πέρυσι τη μεγαβατώρα, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 127 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 200 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

 

Σημειώνεται βέβαια ότι η IKEA δεν είναι ενεργοβόρα εταιρεία, μιας και δραστηριοποιείται στο retail, ωστόσο με το ετήσιο ενεργειακό κόστος να κυμαίνεται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση από τις αυξήσεις των τιμών είναι της τάξης των 500.000 ευρώ.

 

Την «προστατεύουν» οι συμφωνίες – Ανατιμήσεις από το 2022

 

Αναφορικά με το σημαντικά αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορικών, οι συμφωνίες 18 μηνών που αφορούν την προμήθεια των προϊόντων έχουν «προστατέψει» την IKEA Greece, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν φαίνεται στον βραχυχρόνιο ορίζοντα κάποια αποκλιμάκωση του κόστους, από το 2022 θα κληθεί και αυτή να... πληρώσει το μάρμαρο της πανδημίας, προχωρώντας αναπόφευκτα και σε ανατιμήσεις.

 

Πάντως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν «χτυπήσει» και την IKEA στην Ελλάδα, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορα προϊόντα και μάλιστα στα λεγόμενα best sellers.

 

Το πείραμα των δύο «μίνι»IKEA

 

Σχετικά με τη νέα στρατηγική της εταιρείας που αφορά στην επέκταση των λεγόμενων mini IKEA, η πρώτη εικόνα από τη λειτουργία του καταστήματος στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη διοίκηση της Fourlis, ενώ τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το νέο κατάστημα στον 4ο όροφο του The Mall Athens στο Μαρούσι, «ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα» όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι «θα πετύχει σίγουρα».

 

Φέρνουν τα προϊόντα... πιο κοντά στον καταναλωτή

 

Ο οικονομικός διευθυντής της Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, επισήμανε ότι «αλλάζει όλο το retail στον κλάδο μας. Θελήσαμε και εμείς να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και να φέρουμε τα προϊόντα μας πιο κοντά σε αυτούς, μιας και το concept των καταστημάτων IKEA ήταν, λόγω μεγέθους, να βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα».

 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τα τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων σε Ιωάννινα και Λάρισα, σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία της είχε καταστρωθεί την περίοδο 2008-2009, όταν δηλαδή η ελληνική οικονομία γνώριζε άνθηση. Ωστόσο ακολούθησε η πολυετής ύφεση, η οποία έδειξε ότι το μέγεθος των καταστημάτων αυτών είναι υπερβολικό για την επαρχία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να «γράφουν» ζημιές για την εταιρεία.

 

Σημειώνεται ότι στα καταστήματα αυτά έχει «τρέξει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο έχουν αποδεχθεί ήδη περίπου 100 εργαζόμενοι.

 

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στοrealestate

 

Για την Trade Estates, τη θυγατρική του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων, σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

 

Αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και στην απόκτηση ενός οικοπέδου που έγινε σε ένα joint venture με την Ten Brinke Hellas με σκοπό την ανάπτυξη εμπορικού συγκροτήματος στην περιοχή των Σπάτων. Στα σημεία αυτά σχεδιάζεται να αναπτυχθούν καταστήματα των brands που ανήκουν στον όμιλο, πλαισιωμένα και από άλλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.

 

Ειδικότερα, η επένδυση στο Ηράκλειο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο εμπορικό πάρκο προβλέπεται ότι θα φιλοξενηθεί και ένα από τα νέας γενιάς καταστήματα IKEA. Αντίστοιχα, στην Πάτρα έχει αποκτηθεί ακίνητο 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων, σε σημείο που θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων. Στα πλάνα της διοίκησης είναι και η ανάπτυξη κέντρου logistics.

 

Το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό

 

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Lamda Development και προβλέπει τη δημιουργία εμπορικού πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Lamda Development. Πρόκειται για επένδυση 55 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στην κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού.

 

Ετοιμάζει φακέλους για να μπει στο... Ταμείο Ανάκαμψης

 

Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία ετοιμάζει σχετικούς φακέλους για τα νέα projects προκειμένου να μπουν στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ως γνωστόν τα ιδιωτικά έργα θα «καρπωθούν» τα 12,8 δισ. από τα 31 δισ. ευρώ συνολικά που προβλέπονται για τον τομέα αυτό και αφορά σε εργασίες που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια και το digitalization. Για τα συγκεκριμένα έργα το 50% αφορά σε επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (με επιτόκια χρηματοδότησης 0,3%-0,4%), το 30% σε τραπεζική χρηματοδότηση και μόλις το 20% σε ίδια κεφάλαια. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάγονται και τα οικόπεδα στις επιδοτήσεις, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπάγονται σε αυτές αν δεν ξεπερνούν το 30% της συνολικής επιδότησης.

 

08/10/21

 

 

Τα σχέδια της Lamda Development για τη Μαρίνα του Φλοίσβου

 

Tα μελλοντικά σχέδια της μαρίνας του Φλοίσβου, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, οπτικών ινών αλλά και σχολές εκπαίδευσης εργαζομένων, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina A.E. Σταύρος Κατσικάδης.

Όπως γράφει το capital.gr, όπως ανέφερε ο κ. Κατσικάδης κατά την διάρκεια της παρουσίασης 3ης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, στόχος μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η εγκατάσταση οπτικής ίνας σε όλη την εγκατάσταση μετατρέποντας τη μαρίνα του Φλοίσβου στην πρώτη "έξυπνη" μαρίνα της χώρας καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για την οικονομική αυτάρκεια της επένδυσης και ενδεχομένως και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε πλωτές δεξαμενές. 

 

Να σημειωθεί ότι το 2020 η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Μαρίνας Φλοίσβου, συμπεριλαμβανομένων των καταναλώσεων των σκαφών και των εμπορικών μισθώσεων, καθώς και των απωλειών του δικτύου ανήλθε σε 15.126 ΜWh, εκ των οποίων στις δραστηριότητες της εταιρείας αντιστοιχούσαν οι 171 ΜWh. Η κατανάλωση που αφορούσε αποκλειστικά τις δραστηριότητες της εταιρείας παρουσίασε το 2020 συνολική μείωση 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Επίσης στόχος της της LAMDA Flisvos Marina  είναι η επέκταση των συστημάτων φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς και η μετατροπή όλων των υπηρεσιακών οχημάτων της εταιρείας που κινούνται εντός της μαρίνας σε ηλεκτροκίνητα. 

 

Τέλος σε συνεργασία με την μαρίνα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό εξετάζεται η δημιουργία σχολών εκπαίδευσης εργαζομένων.  

 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάδη, παρά την πανδημία το 2020 η μαρίνα εμφάνισε πληρότητα 100%, ενώ κατέχει μερίδιο που αγγίζει πλέον το 22% της εγχώριας αγοράς βάσει εσόδων, κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους τουριστικούς λιμένες της χώρας. 

 

Το 2020, ελλιμενίστηκαν στη Μαρίνα Φλοίσβου 303 μόνιμα και ιδιωτικά σκάφη με σημαίες από διάφορες χώρες του κόσμου, με βασικότερες το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, τα νησιά Cayman και την Ελλάδα.

 

Κατά το 2020, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού μόνιμων σκαφών κατά 7%, ενώ αντίθετα παρουσιάστηκε μείωση του συνολικού αριθμού των διερχόμενων σκαφών κατά 46%, η οποία μπορεί να αποδοθεί στον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, λόγω της αύξησης των μόνιμων σκαφών με συμβάσεις ελλιμενισμού σε ετήσια βάση. 

 

Σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης, η μαρίνα του Φλοίσβου με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη λειτουργία της και την προστασία της βιοποικιλότητας, συμμετέχει στο πρόγραμμα LifeGate PlasticLess που στοχεύει στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα µε τη χρήση του Seabin. Το Seabin είναι ένα καλάθι που επιπλέει στο νερό και έχει τη δυνατότητα να συλλέγει περίπου 1,5 κιλό αποβλήτων την ημέρα.

 

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερο από 500 κιλά αποβλήτων σε ένα έτος.

 

Intrasoft: Στη Netcompany έναντι 235 εκατ. ευρώ

 

Την πώληση του συνόλου των μετοχών της Intrasoft International στη Netcompany ανακοίνωσε ο όμιλος Intracom.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στο Χ.Α., με βάση τα προβλεπόμενα στην εν λόγω δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των NETCOMPANY και INTRACOM TECHNOLOGIES, η NETCOMPANY πρόκειται να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, εκ των οποίων ποσοστό 91,74% ανήκει στην INTRACOM TECHNOLOGIES, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της INTRASOFT INTERNATIONAL.

 

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €235 εκατ. για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, και η καταβολή του τιμήματος που ανέρχεται σε € 184,8 εκατ., περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών της ως άνω αγοράστριας. Ειδικότερα, για το σύνολο των μετοχών της INTRASOFT INTERNATIONAL, προβλέπεται, καταβολή μετρητών ύψους € 166,8 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρείας αξίας € 18 εκατ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021,  εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.

 

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της INTRACOM HOLDINGS, αναφερόμενος στη συναλλαγή, δήλωσε:

 

«Καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας της INTRACOM υπήρξαν ανέκαθεν η ταχύτατη προσαρμογή της στο οικονομικό περιβάλλον και η ευελιξία στη μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή η συναλλαγή είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: η NETCOMPANY και η INTRASOFT INTERNATIONAL ξεκινούν μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία έχοντας κοινό όραμα, και η INTRACOM με τη σειρά της, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την επενδυτική στρατηγική της σε τομείς αιχμής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της.»

 
Η INTRACOM HOLDINGS είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος ενός Ομίλου εταιρειών με ισχυρή παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά, διατηρώντας μέχρι σήμερα 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και αναπτύσσοντας διεθνή δραστηριότητα σε 70 χώρες. Η εταιρεία διαθέτει αποδεδειγμένα μακροχρόνια εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό στην ίδρυση, διαχείριση και πώληση θυγατρικών της, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες. H πώληση της INTRASOFT INTERNATIONAL, μετά από 25 χρόνια κερδοφορίας και ανάπτυξης, αποτελεί μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητας της INTRACOM HOLDINGS, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της, και της αξίας που μπορεί να προσφέρει στους μετόχους της.

 

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της INTRASOFT INTERNATIONAL ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η INTRACOM HOLDINGS, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα € 300 εκατ., ποσό το οποίο θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, στα οποία η INTRACOM HOLDINGS έχει σχεδιάσει να συμμετάσχει.

 

07/10/21

 

ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING

 

Ολοκληρώθηκε χθες η χρηματιστηριακή μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO SHIPPING.

 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής ήρθε σε συνέχεια της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και του ΟΛΠ και της κύρωσής της από τη Βουλή.

 

Αντίστοιχα, το ΤΑΙΠΕΔ και η COSCO SHIPPING υπέγραψαν την τροποποιημένη Συμφωνία Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ) και τη Συμφωνία Μετόχων (ΣΜ).

 

Για το 16% των μετοχών του ΟΛΠ η COSCO κατέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα των 88 εκατ. ευρώ, πλέον δεδουλευμένων τόκων 11,87 εκατ. ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή ύψους 29 εκατ. ευρώ.

 
 

 

Με cornerstone investor τη CVC η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

 

Με βασικό επενδυτή (cornerstone investor) το private equity fund CVC Capital Partners, γνωστό στην Ελλάδα από σειρά επενδύσεων στους τομείς Υγείας, Ασφαλειών και Τροφίμων, θα διενεργηθεί, όπως όλα δείχνουν, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

 

Όπως γράφει ο Χρήστος Κίτσιος στο euro2day.gr, η CVC παρακολουθεί, εδώ και μήνες, το επιχειρούμενο turn around της ΔΕH καθώς συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Παρ' ότι έχασε το διαγωνισμό από την Macquarie, η προσφορά της οποίας ήταν αισθητά υψηλότερη, εκδήλωσε σχεδόν, άμεσα, το ενδιαφέρον της για να συμμετάσχει στην ανακοινωθείσα ΑΜΚ της ΔΕΗ, ως βασικός επενδυτής.

 

Μετά από μια μίνι διαπραγμάτευση, επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία και η CVC, μέσω SPV, θα καλύψει σημαντικό μέρος των αδιάθετων μετοχών, που θα προκύψουν κυρίως από την μη εγγραφή (ή τη μερική) του Δημοσίου (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ) στο βιβλίο διάθεσης νέων μετοχών ΔΕH, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει προαναγγείλει την υποχώρηση του ποσοστού του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (33,4% με 34%)

 

Με βάση την επί της αρχής συμφωνία, η CVC θα αποκτήσει, μετά την ΑΜΚ, ποσοστό ως 10% της ΔΕΗ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα έχει και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, αίτημα που έχει τεθεί από πλευράς private equity fund. Η CVC θα αποτελέσει, με βάση το ως τώρα ενδιαφέρον, το μοναδικό βασικό επενδυτή καθώς οι συζητήσεις με δεύτερο ενδιαφερόμενο δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

 

Η διασφάλιση βασικού επενδυτή, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι οι ανάδοχοι έχουν soft commitments για τα 600 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε η ΔEΗ να αντλήσει υψηλότερα κεφάλαια από τα 750 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εξέλιξη που αποτελεί παράγοντα ρίσκου. Το ιδιαίτερο timing έκανε ΔEΗ, κυβέρνηση και συμβούλους να ορίσουν το minimum ύψος της AMK στα 750 εκατ. ευρώ και εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες για άντληση ποσού ως 1,2 δισ. ευρώ, να το πράξουν.

 

Στη σχετική πρόθεση είχε αναφερθεί το Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση, ΔΕH και ανάδοχοι δεν θέλουν να βγει η τιμή διάθεσης χαμηλότερα των 8 ευρώ, κάτι που προς το παρόν δείχνει εφικτό.

 

Εφόσον η τιμή διάθεσης βγει στα 8,35 ευρώ ανά μετοχή, το σενάριο προβλέπει έκδοση 120.000.000 νέων μετοχών και άντληση 1 δισ. ευρώ, με το ποσοστό του Δημοσίου να υποχωρεί στα επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας, χωρίς να εγγραφεί στο βιβλίο προσφορών. Αν η τιμή είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη κατά τουλάχιστον 10%, το Δημόσιο θα εγγραφεί μερικώς, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Το μοντέλο της ΑΜΚ είναι πλέον οικείο στους εγχώριους επενδυτές, μετά το προηγούμενο των αυξήσεων κεφαλαίου Alpha και Πειραιώς. Στις 19 Οκτωβρίου και εφόσον επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία, το Δ.Σ της ΔΕΗ θα προτείνει στο σώμα των μετόχων αύξηση κεφαλαίου, με ολική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

 

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ, ώστε να μπορεί να καθορίσει τους όρους της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς κά). Επίσης, θα κληθούν να εγκρίνουν μηχανισμό, κατά προτεραιότητα κατανομής για τους παλαιούς μετόχους, που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

 

Το de facto «δικαίωμα προτίμησης», για τους Έλληνες παλαιούς μετόχους, που θα εγγραφούν, θα είναι τέτοιο, που θα τους επιτρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στη ΔΕΗ, μετά την ΑΜΚ, ενώ ο μηχανισμός θα ισχύσει και για τους ξένους παλαιούς μετόχους, με την υποσημείωση ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν πρόσθετα κριτήρια, όπως η επενδυτική συμπεριφορά του επενδυτή, η συναλλακτική του δραστηριότητα και η δέσμευση προς την εταιρεία.

 

Η έγκριση της ΑΜΚ είναι σχεδόν βέβαιη, από τη στιγμή που το Δημόσιο ( Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ) χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Δ.Σ και προανήγγειλε την υποχώρηση του ποσοστού του σε επίπεδα καταστατικής μειοψηφίας (34%) από το 51%. Ως εκ τούτου, η ΔΕH θα προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν, συνδυασμένα, μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό (σ.σ. άνοιγμα βιβλίου προσφορών).

 

Πρακτικά, το Δ.Σ θα έχει στις 19 Οκτωβρίου την ευχέρεια να καθορίσει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που θα προκύπτει από το «σκιώδες» βιβλίο, το οποίο θα «τρέχουν» Goldman Sachs, Citigroup (διεθνείς συντονιστές), καθώς και οι ξένες και εγχώριες τράπεζες και ΕΠΕΥ, που θα πλαισιώσουν το σχήμα.

 

Η ζήτηση, που θα εκδηλωθεί από ξένους επενδυτές αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της ομάδας αναδόχων, το καθοριστικότερο στοιχείο, λόγω της δομής της συναλλαγής. Η ΔΕΗ στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης, για την πιθανή συναλλαγή (σ.σ. συνδυασμένη προσφορά), από την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών, μέσω της εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς (wall crossing).

 

 

Κοινοπραξία ΔΕΗ και RWE για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ

 

Ανακοινώθηκε σήμερα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την RWE Renewables η υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης μέσω της οποίας θα υλοποιηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα ισχύος έως 2 γιγαβάτ με δυνατότητα επέκτασης.

 

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Katja Wünschel Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων Χερσαίων φωτοβολταϊκών Ευρώπης και Ασίας-Ειρηνικού της RWE Renewables η οποία με την συμφωνία αυτή εισέρχεται στην ελληνική αγορα.

 

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συνεισφέρει εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 μεγαβάτ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην ανοικτού ορυχείου στο Αμύνταιο.

 

Η RWE Renewables, η οποία θα έχει την πλειοψηφία (51 %) των μετοχών στην κοινή εταιρεία, εξασφάλισε μια σειρά φωτοβολταϊκών έργων παρόμοιου μεγέθους με σκοπό την ένταξή τους στην κοινοπραξία. Τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2023.

 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η RWE Renewables διαθέτει εκτεταμένο ιστορικό επιδόσεων και τεχνογνωσία στον τομέα της μηχανικής, της χρηματοδότησης, της κατασκευής, και της λειτουργίας έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 9 GW και σήμερα κατασκευάζει φωτοβολταϊκές μονάδες συνολικής ισχύος 1,4 GW σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ισχυρές σχέσεις με τους κυριότερους ενδιαφερόμενους φορείς και είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο. Τονίζεται ακόμη ότι η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε περαιτέρω φωτοβολταϊκά έργα καθώς και σε νέες ευκαιρίες.

 

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δήλωσε: «Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα. Η εξωστρέφεια είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του ομίλου μας. Σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας και τη χάραξη της δικής μας πράσινης συμφωνίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας, καλωσορίζουμε την RWE στην Ελλάδα και προσβλέπουμε στην από κοινού ανάπτυξη έργων πρωτοφανούς κλίμακας στη χώρα.»

 

Η Katja Wünschel, ανέφερε από την πλευρά της: «Ευρωπαϊκές συνεργασίες, όπως αυτή η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά ανάπτυξης για εμάς, λόγω υψηλών επίπεδων ηλιακής ενέργειας και της σαφής προσήλωσής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, θα συμβάλουμε σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι επιτυχής. Η ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί σαφή προτεραιότητα/στόχο της RWE.»

 

06/10/21

 

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Εθνικός πρωταθλητής στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και των κατασκευών

 

Σε νέο εθνικό πρωταθλητή στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και των κατασκευών εξελίσσεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μεγάλα έργα που θα έχει ολοκληρώσει το 2025 θα αποδίδουν στους μετόχους της σωρευτικά έσοδα έως και το 2050 τουλάχιστον 20 δις. ευρώ.

 

Ο όμιλος, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση του στη χθεσινή Investor Day, επιδιώκει ελεύθερες ταμειακές ροές 300 εκ. ευρώ ετησίως από το 2025 και μετά. Με αυτά θα χρηματοδοτεί μέρος ενός επενδυτικού προγράμματος «μαμούθ» της τάξης των 6,5 δις. ευρώ, θα εξυπηρετεί τον δανεισμό τους και θα διανείμει μερίσματα στους μετόχους.

 

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήδη έχει ταμειακά διαθέσιμα άνω του 1 δις. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να τρέξει και νέα έκδοση ομολογιακού δανείου.

 

Τα πρώτα έργα που απαιτούν την άμεση συμμετοχή του ομίλου με 630 εκ. ευρώ έως το 2023 είναι η εξολοκλήρου εξαγορά της ΗΡΩΝ (παραγωγή και προμήθεια ενέργειας),  η ανάπτυξη του IRC στο Ελληνικό (συνολική επένδυση 1 δις. ευρώ), η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι (σύμβαση 500 εκ. ευρώ), τα έργα της Εγνατίας οδού (συνολικού ύψους 700 εκ. ευρώ) και η κατασκευή της σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 880 MW στην Κομοτηνή (375 εκ. ευρώ).

 

Ο όμιλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τους αναλυτές που συμμετείχαν στη χθεσινή ενημέρωση της διοίκησης, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ για την άνετη υλοποίηση των πρώτων επενδύσεων ύψους 630 εκ. ευρώ, παίρνει μεγάλες ανάσες από την ωρίμανση των προηγούμενων ομολογιακών δανείων άνω των 600 εκ. ευρώ το 2025.

 

Τα οφέλη σε βάθος ετών για τους μετόχους είναι σημαντικά και όπως προαναφέρθηκε οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανέρχονται σε 300 εκ. ευρώ ετησίως από το 2025 και μετά. Εξ αυτών 145 με 190 εκ. ευρώ (το 50% και πάνω) θα προέρχονται από τα έργα ΑΠΕ και τη θερμική ενέργεια. Ως προς την «πράσινη» ενέργεια ο στόχος για την εγκατεστημένη ισχύ παραμένει στα 3 GW στην επόμενη πενταετία. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήδη έχει ξεκινήσει την κατασκευή του αιολικού πάρκου 300 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας, ενώ έργα σταθμός είναι το αντλησιοταμιευτικό στην Αμφιλοχία και το υβριδικό στο Αμάρι.

 

Από το 2025 και έπειτα μεγάλα έργα (τομέας παραχωρήσεων) θα δίνουν έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο και τους μετόχους του. Ενδεικτικά αναφέρονται η Ιόνια και Κεντρική Οδός με 4,9 δις. ευρώ από το 2021 έως το 2037, η Εγνατία Οδός με 11,4 δις. ευρώ από το 2027 έως το 2056, το «Καστέλι» στο Ηράκλειο με 6,6 δις. ευρώ από το 2025 έως το 2054 και ο νέος CCGT στην Κομοτηνή με 3,3 δις. ευρώ από το 2025 έως το 2034.

 

 

Μ. Στασινόπουλος: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

 

Η ΕΛΒΑΛ και η ΧΑΛΚΟΡ είναι εταιρείες που έχουν μεγαλώσει οργανικά και όχι μέσω κάποιας εξαγοράς, έχουν βασιστεί στη συνέχεια, τη συσσώρευση εμπειρίας, την εξωστρέφεια και την ποιότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Μ. Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια "από τότε που μεταφέρθηκε στο εξωτερικό η έδρα της Viohalco, οι εταιρείες επένδυσαν 1,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία".

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον για τις δύο εταιρείες σημειώνοντας ότι τόσο η ΕΛΒΑΛ όσο και η ΧΑΛΚΟΡ έχουν μπροστά τους τα mega trends στους κλάδους του αλουμινίου και του χαλκού, που αφορούν στη μετάβαση στην πράσινη κυκλική οικονομία και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

 

Συγκεκριμένα για τη ΧΑΛΚΟΡ η ψύξη και η θέρμανση βρίσκονται στο επίκεντρο με την εταιρεία να παράγει προϊόντα όπως οι εναλλάκτες θερμότητας, προϊόντα που αφορούν στην ηλεκτροκίνηση και προϊόντα που έχουν σχέση με την αγωγιμότητα του χαλκού.

 

Αντίστοιχα στην ΕΛΒΑΛ οι αλλαγές στη συσκευασία των προϊόντων, η πράσινη δόμηση, οι αλλαγές χρήσης στα αυτοκίνητα, αλλά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουν φέρει στο προσκήνιο των μεγάλων αγορών τα μη σιδηρούχα μέταλλα.

 

"Είχαμε την ωριμότητα αλλά και την τύχη να μεγαλώσουμε τις εταιρείες αυτές και να βρίσκονται μπροστά τόσο στην παραγωγή όσο και στην εταιρική ευθύνη" ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις για ανακύκλωση νερού, αλουμινίου και χαλκού.

 

Επενδύσεις

 

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Σ. Κοκκόλης αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία μέχρι πρόσφατα έφτανε τις 300 χιλιάδες τόνους.

Πέρυσι με την εγκατάσταση του νέου θερμού έλαστρου, η δυναμικότητα αυξήθηκε στις 360 χιλιάδες τόνους. Ταυτόχρονα το νέο διετές επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το νέο ψυχρό έλαστρο και τη νέα γραμμή βαφής, θα αυξήσουν τη δυναμικότητα στις 520 χιλιάδες τόνους.

 

Με τις νέες επενδύσεις το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ γίνεται το δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης στην Ευρώπη ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛ Ν. Καραμπατέας, σημειώνοντας ότι η διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα (με την υλοποίηση πρόσθετων επενδύσεων σε νέες μονάδες ψυχρής έλασης που θα αξιοποιούν το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο tandem) φτάνει τις 800 χιλιάδες τόνους.

 

Η νέα επένδυση, πρόσθεσε, τριπλασιάζει την παραγωγικότητα, δίνει δυνατότητα για άλλες μεταλλουργικές ιδιότητες και μειώνει το κόστος.

 

Σημειώνεται ότι η νέα επένδυση ισχυροποιεί τη θέση της ΕΛΒΑΛ στη διεθνή αγορά αλουμινίου μια αγορά που αυξάνεται με ρυθμό 4% ετησίως και εμφανίζει ισχυρά mega trends.

 

Η ΕΛΒΑΛ μάλιστα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε κλάδους όπως η συσκευασία τροφίμων αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές.

 

Σε ό,τι αφορά την αγορά του χαλκού όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του τομέα διέλασης χαλκού και κραμάτων Π. Λώλος, η αγορά για τα προϊόντα χαλκού ανεβαίνει διαρκώς με μοχλό τη ζήτηση στις τηλεπικοινωνίες (καλώδια) αλλά και την ζήτηση στην περιοχή της Ασίας.

 

Ως κλάδος διέλασης, η Χαλκόρ έχει εξωστρεφή προσανατολισμό και το 96% της παραγωγής κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα η ΧΑΛΚΟΡ έχει ηγετική θέση στην παραγωγή σωλήνων χαλκού και το εργοστάσιό της στα Οινόφυτα είναι το μεγαλύτερη στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

 

Για το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα χαλκού για καλώδια, ενώ και η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να αυξήσει τη χρήση κραμάτων χαλκού στα νέα αυτοκίνητα.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χρησιμοποιείται έως και 4 φορές περισσότερος χαλκός σε σχέση με τα συμβατικά.

 

Jumbo: Αύξηση 2,5% στις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου

 

Αύξηση περίπου 2,5% εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, ενώ για το το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο αυξήθηκαν περίπου κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό  διάστημα.

 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Jumbo, παραδοσιακά, στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου κάθε χρονιάς, ο μηχανισμός  της εταιρείας τίθεται σε συναγερμό, ώστε να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση της εορταστικής περιόδου. Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος Jumbo πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο: 
 

– Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές. 
 

– Το κόστος της ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία. 
 

– Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε επίπεδα τα οποία η εταιρεία χαρακτηρίζει «ιστορικά απαράδεκτα». 

 

«Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

 

Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020.

 

Στην Ελλάδα:

 

Tον Σεπτέμβριο του 2021, συνέχισαν να λειτουργούν όλα τα φυσικά καταστήματα του Ομίλου στην Ελλάδα, με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών. Οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση, μαζί με το ηλεκτρονικό κατάστημα, κατά περίπου +6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Ωστόσο, o ελεγχόμενος περιορισμός των εξαγωγών εμπορευμάτων της εταιρείας προς τις 6 χώρες που ο Όμιλος έχει παρουσία μέσω συνεργασιών (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο), οδήγησε τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- να παρουσιάσουν τελικά αύξηση κατά +5% περίπου, σε  σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

Συνολικά, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- για το εννεάμηνο του έτους (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021) είναι αυξημένες κατά +3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Στην Κύπρο:
 

Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμούς ως προς τον αριθμό των πελατών στους εσωτερικούς χώρους καθώς και ελέγχου της κατοχής safe pass για τους εισερχόμενους πελάτες. 

 

Οι πωλήσεις κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 εμφανίζονται αυξημένες κατά 6% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένες κατά +9% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Στη Βουλγαρία:
 

Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με περιορισμό στον αριθμό πελατών εντός. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά -8% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι  αυξημένες +9% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Στη Ρουμανία:


Τον Σεπτέμβριο 2021 συνέχισαν να λειτουργούν τα καταστήματα Jumbo στη χώρα. Ωστόσο από τις 28 Σεπτεμβρίου, τα καταστήματα του Ομίλου Jumbo στην περιοχή της Timisoara και στην περιοχή Voluntari, λόγω της εξάπλωσης του Covid-19 υπόκεινται σε περιορισμό στο  ωράριο λειτουργίας τους. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά -1% περίπου τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι πωλήσεις κατά το εννεάμηνο του 2021 είναι αυξημένες +20% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

 

05/10/21

 

Γεωργακόπουλος (Intrum) – Επιστρέψαμε 1 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια στην Τράπεζα Πειραιώς

 

Η ελληνική αγορά χρειάζεται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητα να ανταποκριθούν σε μεγάλες και σύνθετες συναλλαγές, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Smith Novak, Global NPL 2021.

 

Στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του οικοσυστήματος των NPLs, o κ. Γεωργακόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες και συγκεκριμένη διαδικασία για την επάνοδο στο τραπεζικό σύστημα των δανείων που περιλαμβάνονται σε τιτλοποιήσεις και τα οποία μέσω της διαχείρισης, «θεραπεύονται».

 

«Ενώ υφίσταται πλαίσιο για τα δάνεια που «πρασινίζουν» και επιστρέφουν στις τράπεζες – εμείς το 2020 επιστρέψαμε στην Τράπεζα Πειραιώς δάνεια της τάξης του 1 δισ.ευρώ, εκ των 300 εκ.ευρώ επιχειρηματικά δάνεια – δεν υπάρχει πρόβλεψη για δάνεια που εντάσσονται σε πακέτα τιτλοποιήσεων και γίνονται εκ νέου εξυπηρετούμενα», σημείωσε, θέτοντας ένα ζήτημα που θα προκύψει μετ΄επιτάσεως στη συνέχεια καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των NPLs είναι πλέον τιτλοποιημένα δάνεια.

 

Η επάνοδος των δανείων και των δανειοληπτών στον υγιή οικονομικό κύκλο είναι προς όφελος των ίδιων των δανειοληπτών, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Intrum Hellas.

 

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς που ευνοείται από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως και την πρόοδο που έχει γίνει μέσω του Ηρακλή στην υλοποίηση μεγάλων τιτλοποιήσεων και τόνισε ότι οι ανάγκες είναι τέτοιες που προϋποθέτουν την ύπαρξη mega servicers με τεχνογνωσία και δυνατότητα να υλοποιήσουν μεγάλες συναλλαγές.

 

Οι διαχειριστές απαιτήσεων για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να κάνουν «χειρουργικές κινήσεις», έχοντας εξειδίκευση για assets όλων των κατηγοριών και κλάδων και να κινούνται πέραν των κλασικών ρυθμίσεων ή της ρευστοποίησης των collaterals, σημείωσε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Intrum Hellas που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της δυνατότητας στρατηγικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas τόνισε ότι η συγκυρία είναι ευνoϊκή και δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων στην ελληνική αγορά και ότι η εταιρεία αξιοποιεί ενεργά το επενδυτικό ενδιαφέρον, φέρνοντας επαφή επιχειρήσεις με επενδυτές, funds ή στρατηγικούς επενδυτές για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είτε στον ίδιο κλάδο, είτε σε παρεμφερείς ενώ προωθεί την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, σε διάφορα επίπεδα και κλάδους.

 

Ερωτώμενος για πιθανό νέο κύμα νέων NPLs λόγω της πανδημίας, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι ο συνδυασμός νομισματικής πολιτικής και μέτρων του Επίσημου Τομέα αλλά και συνεχούς στήριξης από τράπεζες και διαχειριστές, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων μεγάλου ύψους. Τόνισε, πάντως, την ανάγκη να μην υπάρχει εφησυχασμός από όλες τις πλευρές.

 

 

Επενδύσεις, νέα προϊόντα και εξαγωγές από την 3αλφα - Αφοί Κ. Καραγεωργίου

 

Στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, στην έρευνα και ανάπτυξη, στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων της, αλλά και στη διεύρυνση του εξαγωγικού της αποτυπώματος συνεχίζει να επενδύει η εταιρεία 3αλφα - Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ.

 

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, 'Αγης Καραγεωργίου, παρά στις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η εταιρεία κατάφερε το 2020 να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της μεγέθη.

 

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 27,97 εκατ. ευρώ από 23,69 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 18,1%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο επίπεδο των 8 εκατ. ευρώ από 6,68 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 19,8%. Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 28,6% αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος πενταετίας (2016-2020), αντικατοπτρίζοντας την στρατηγική απόφαση της διοίκησης για στροφή σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,68 εκατ. ευρώ έναντι 1,68 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 118%. Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου και ανήλθε σε 13,2% από 7,1% το 2019.  Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,96 εκατ. ευρώ έναντι 999.000 ευρώ της χρήσης 31/12/2019 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 415.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση. 

 

Στο εννεάμηνο του 2021, η εταιρεία παρουσιάζει μείωση πωλήσεων 5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020, ενώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019 οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 12%.

 

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Καραγεωργίου υπογράμμισε ότι η εταιρεία εντός του 2020 υλοποίησε περίπου το 50% της επένδυσης τεχνολογικού εκσυγχρονισμού «Ψηφιακό 'Αλμα». Η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής τοποθετείται εντός του 2021, έτος κατά το οποίο υλοποιήθηκε και επένδυση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού με νέα σύγχρονη συσκευαστική μηχανή με ανιχνευτή μετάλλων, αυτόματη ζύγιση, μηχανή εγκιβωτισμού και παράλληλο εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, προϋπολογισμού δαπάνης 1,114 εκατ. ευρώ. Η επένδυση θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας και θα επιτρέψει την παραγωγή νέων συσκευασιών, που θα ανανεώσουν την εικόνα της εταιρείας τοποθετώντας την ακόμα περισσότερο στην ηγετική θέση που έχει στην κατηγορία. Η νέα υπερσύγχρονη μηχανή συσκευασίας, συμβάλλει στη μείωση της χρήσης του πλαστικού κατά 14 τόνους τον χρόνο, προάγοντας το πλάνο της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, για το 2022 η διοίκηση προγραμματίζει την υλοποίηση μίας, αντίστοιχου ύψους, επένδυσης, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της. 

 

Την ίδια στιγμή η εταιρεία επιδιώκει τη διεύρυνση του εξαγωγικού της αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση τροφίμων «Anuga». Στόχος είναι η προώθηση του πλάνου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές και της διεύρυνσης της εξαγωγικής της δραστηριότητας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 25 χώρες. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 7% του τζίρου της εταιρείας και στόχος της διοίκησης είναι στην επόμενη πενταετία να αποτελούν το 20% με 25%. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει συναφθεί συνεργασία με εταιρεία συμβούλων, η οποία θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Ήδη, τα προϊόντα της εταιρείας έχουν παρουσία σε χώρες με κοινότητες απόδημου Ελληνισμού, ενώ στόχος είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές και κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. 

 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραγεωργίου στις αυξήσεις που παρατηρούνται στις πρώτες ύλες. Διευκρίνισε ότι το 75% της πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι εισαγόμενη, ενώ το 25% είναι ελληνική. Όπως είπε ο κ. Καραγεωργίου, σε διάφορους κλάδους, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των τελικών τιμών των προϊόντων στο ράφι. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες μεσοσταθμικά ξεπερνάνε το 80% για την εταιρεία, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανατίμηση. «Οι τιμές που έχουν τα προϊόντα μας στα ράφια είναι ίδιες με τις τιμές που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει πίεση, αλλά πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα απέναντι στους συνεργάτες μας και στους καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της 3αλφα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το μερίδιο αγοράς στα όσπρια ανέρχεται σε 38,3% ενώ στο ρύζι σε 11,1%.

 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία έχει αυξήσει τα μερίδιά της κατά 3 με 4 μονάδες. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και τις τάσεις της εποχής, λάνσαρε στα τέλη του περασμένου έτους τη σειρά οσπρίων μαγειρεμένων στον ατμό, «έτοιμα φυσικά!», η οποία αποτελεί το 4-5% του συνολικού τζίρου της εταιρείας και παρουσιάζουν πολύ μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Εφέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η 3αλφα λανσάρει νέες συσκευασίες με μοντέρνο και λιτό σχεδιασμό, ανανεώνοντας έτσι πλήρως την εικόνα της. Τέλος, η εταιρεία σύντομα θα αποτελεί μέλος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης για την σειρά ελληνικών οσπρίων και ρυζιού.

 

 

Attica Bank: Στο 68,2% το ποσοστό του ΤΧΣ μετά τη μετατροπή των warrants

 

Στο 68,2% θα διαμορφωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank, μετά τη μετατροπή των 16.533.102 τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (warrants) σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές αξίας 0,20 ευρώ, στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC). Αυτό προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση και τη μετατροπή σε κοινές μετοχές της τράπεζας των 16.541.878 παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της τράπεζας που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του DTC. 

 

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων ξεκινά αύριο 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

 

Η ημερομηνία μετατροπής των warrants σε νέες κοινές μετοχές και η ακύρωση των τίτλων ορίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου.

 

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο με την παραδοχή ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα πωλήσει τίτλους κατά τη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευσης, ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που θα κατέχει κατά τη δεύτερη εισαγωγή θα ισούται με 16.533.102 και θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,2% του συνόλου των κοινών μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Attica Bank και, επομένως, το ΤΧΣ θα είναι ο κάτοχος των περισσότερων κοινών μετοχών και θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί σημαντικό έλεγχο σε όλες της αποφάσεις των μετόχων. 

 

Οι νέες κοινές μετοχές που το ΤΧΣ θα αποκτήσει θα του αποδώσουν πλήρη δικαιώματα ψήφου και δικαίωμα κυριότητας στην Attica Bank, όπως σε κάθε άλλο κάτοχο κοινών μετοχών. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank, του δικαιώματος αρνησικυρίας και συγκατάθεσης του υπό το νόμο 3864/2010 και της συμφωνίας – πλαισίου που θα υπογραφεί με την Attica Bank μετά τη μετατροπή, το ΤΧΣ θα έχει επιπλέον δικαιώματα που δεν απορρέουν από το ποσοστό συμμετοχής του στον Εκδότη.

 

Η μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά το reverse split και τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών στις 20 Οκτωβρίου 2021 και κατόπιν της μετατροπής των τίτλων (warrants), θα διαμορφωθεί ως εξής:

 

• το ΤΧΣ θα κατέχει 16.533.102 κοινές μετοχές και ποσοστό 68,2%

• το ΤΜΕΔΕ θα κατέχει 3.561.102 κοινές μετοχές και ποσοστό 14,7% από 46,32%

• ο ΕΦΚΑ θα κατέχει 2.485.563 κοινές μετοχές και ποσοστό 10,3% από 32,33% και 

• οι λοιποί μέτοχοι 1.649.678 κοινές μετοχές και ποσοστό 6,8% από 21,35%,

 

Η διοίκηση της Attica Bank δρομολογεί παράλληλα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από 120 έως 240 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο και να αποκαταστήσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και που με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2021 έχουν υποχωρήσει  στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Η διαδικασία, στην οποία έχουν συμμετάσχει 6 υποψήφιοι επενδυτές, είναι σε εξέλιξη και θα κρίνει το μέλλον της τράπεζας.

 

04/10/21

 

 

Mytilineos: Διασφάλισε φωτοβολταϊκό έργο 52,8MW στην ιταλική δημοπρασία ΑΠΕ

 

Φωτοβολταϊκό έργο 52,8MW στην ιταλική δημοπρασία ΑΠΕ διασφάλισε η Mytilineos, ενισχύοντας τη θέση της στην ενεργειακή αγορά της γειτονικής χώρας. Όπως ανακοινώθηκε ειδικότερα, η εταιρεία διαφάλισε μία 20ετή χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών (CFD) με την ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65.17 ευρώ/MWh.

 

Η σύμβαση αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα φωτοβολταϊκό 52,8MW με την ονομασία Porto Torres, το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική Σαρδηνία, μια περιοχή που η Mytilineos κατατάσσει ως κόμβο για την ιταλική αγορά. Το Porto Torres έχει αναπτυχθεί πλήρως από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και είναι έτοιμο για κατασκευή. Επιπλέον, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που συμμετείχε στην 6η ιταλική δημοπρασία (Decreto FER) για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Mytilineos, «ο Τομέας RSD επενδύει στρατηγικά στην ιταλική ενεργειακή αγορά, με ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων, έργων αποθήκευσης ενέργεια και ‘πράσινου’ υδρογόνου που φθάνει τα 1,7 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, σε 15 περιοχές της χώρας και έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις εταιρείες εκείνες που μπορούν να συμμετάσχουν στο μέλλον με αξιώσεις στις εθνικές δημοπρασίες έργων ΑΠΕ».

 

«Η εξέλιξη για το Porto Torres είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της ομάδας του Τομέα RSD στην Ιταλία, που ανέπτυξε το έργο από την αρχή. Αυτό αντιπροσωπεύει την ικανότητα της Mytilineos να επιτυγχάνει αξία από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης έργων» δήλωσε ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD. «Σε συνδυασμό με την εκχώρηση χωρητικότητας 20% για την παροχή υπηρεσιών δικτύου Fast Reserve στη Terna (του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλία) στη νότια Ιταλία και τη Σαρδηνία, η Mytilineos κατακτά ένα ακόμα ορόσημο και εδραιώνει τη θέση της στην ιταλική αγορά ενέργειας» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

Παπουτσάνης: Αύξηση 24% στον κύκλο εργασιών το εννεάμηνο

 

Αύξηση 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ κατά το εννεάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, το σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας για τη συγκεκριμένη περίοδο, ανήλθε σε 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κύριοι λόγοι που συνέβαλαν στην αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν οι υψηλές επιδόσεις που σημείωσε η εταιρεία στις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων, εξαιρουμένων των αντισηπτικών, παραγωγών για τρίτους και στις πωλήσεις σαπωνόμαζας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η έστω μερική ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 11% από πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά, το 51% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

 

Οι εξαγωγές της εταιρείας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύει το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 55% με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Όπως ανέφερε ο Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας, η σταθερή ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Παπουτσάνης, δημιουργεί αισιοδοξία για την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία. «Η έμφαση στην καινοτομία σε συνδυασμό με ανάπτυξη προϊόντων μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, στην προώθηση των επώνυμων προϊόντων αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις σε βιομηχανικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη αλλά εξίσου σημαντικό και σε ανθρώπινο δυναμικό που συνεχίζουν να υλοποιούνται, αποδεικνύεται ότι αποδίδουν» επισήμανε. 

 

Ο κ. Τασόπουλος εκτίμησε πως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα επιτευχθεί περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, χάρη στις νέες συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη αλλά και τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και εξωτερικό. «H σημερινή συγκυρία των ιστορικά υψηλών ναύλων από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις μας ευνοούν σημαντικά και όσον αφορά τις πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων αλλά και περισσότερο ίσως σαπωνόμαζας ακόμα και αν πρόκειται για τους πιο βασικούς τύπους (commodities) που παραδοσιακά εξυπηρετούνται από την Ινδονησία και Μαλαισία» σημείωσε. 

 

Οι επιδόσεις ανά τομέα δραστηριότητας

 

Επώνυμα προϊόντα

 

Οι πωλήσεις επώνυμων προϊόντων, εξαιρουμένων των αντισηπτικών, αυξήθηκαν κατά 44% το εννεάμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020  και κατά  2% συμπεριλαμβανομένου του αντισηπτικού. Σημειώνεται ότι κατά το 2020 η συγκεκριμένη κατηγορία ωφελήθηκε σημαντικά από τις αυξημένες πωλήσεις αντισηπτικών, ως συνέπεια της πανδημίας του COVID-19.


Ξενοδοχειακά προϊόντα

 

Η κατηγορία κατά το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 48% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Εκτιμάται βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά και για το σύνολο του έτους, καθώς τα μηνύματα από την αγορά ξενοδοχειακών είναι ιδιαιτέρως θετικά, κυρίως στο εξωτερικό.

 

Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα)

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσίασε αύξηση 27% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε κυρίως από την περαιτέρω σημαντική διεύρυνση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού για την παραγωγή των προϊόντων τους, συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2019 και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. 

 

Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία αναπτύχθηκε κατά 38% και αφορά κυρίως εξαγωγές. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρείας ως ενός από τους βασικότερους προμηθευτές ειδικών σαπωνωμαζών στη διεθνή αγορά, στη συνεχή διεύρυνση του πελατολογίου αλλά και στην προσφερόμενη γκάμα προϊόντων.  Η παράλληλη έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών, ειδικών προϊόντων, πολύ θετικού οικολογικού αποτυπώματος και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει  περαιτέρω την κατηγορία.

 

Διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων

 

Σημειώνεται ότι την 01.10.2021 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή επιπλέον μερίσματος από τα κέρδη του οικονομικού έτους (χρήσης) 2020 στους δικαιούχους μετόχους συνολικού ποσού ευρώ 539.536,74, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 1 περ. β) των ιδίων μετοχών της εταιρείας, που σήμερα ανέρχονται σε 28.007. Ως έχει η κατάσταση σήμερα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε καθαρό πληρωτέο μέρισμα 0,019 ευρώ ανά μετοχή μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 5%. Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό του μερίσματος ανά μετοχή είναι δυνατόν να αλλάξει στην περίπτωση που, μέχρι την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος, η εταιρεία έχει αποκτήσει και άλλες ίδιες μετοχές, οπότε το ποσό μερίσματος που αντιστοιχεί σε αυτές θα προσαυξήσει το μέρισμα των λοιπών μετοχών.


Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τις ημερομηνίες αποκοπής και πληρωμής. Για περισσότερες πληροφορίες οι μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων της εταιρείας.

 

01/10/21

 

 

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στα 439,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το Α' εξάμηνο 2021 

 

Στα 439,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021 έναντι 419,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) διαμορφώθηκε στα 136,3 εκατ. ευρώ, έναντι 114,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε μείον 8,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,28 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επηρεασμένα αρνητικά από αποτιμήσεις παραγώγων. 

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, το οποίο με τα προς υπογραφή έργα θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία - έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).  

 

 

Trastor: Deals 1,1 δισ. στο ελληνικό real estate

 

Deals 1,1 δισ. ευρώ "τρέχουν" σήμερα στο ελληνικό real estate, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει με ανοδικούς ρυθμούς μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Trastor ΑΕΕΑΠ, από το σύνολο των παραπάνω επενδυτικών συμφωνιών περίπου το 40% αυτών να αφορούν σε επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενώ το project του Ελληνικού απορροφά περίπου το 60% αυτών των συμφωνιών. 

 

Όπως αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας τo α’ εξάμηνο του 2021 η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε από το τρίτο κύμα της πανδημίας με τη διατήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλά και την παράταση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης. Τα μέτρα για τη διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων, η τηλεργασία και κατά συνέπεια, η αύξηση της αναλογίας του χώρου εργασίας και του λιανικού εμπορίου ανά άτομο, έχει γίνει ο νέος κανόνας για την αγορά ακινήτων που πλέον σχετίζεται στενά, όχι μόνο με τις ροές κεφαλαίων που διακινούνται στον κλάδο, αλλά και με τις αλλαγές στα πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 

Οι προσδοκίες τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των επενδυτών δείχνουν να παρακάμπτουν την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της εταιρικής κερδοφορίας και προεξοφλούν την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε προ-covid επίπεδα, ως συνάρτηση των θετικών μακροχρόνιων δεικτών αλλά και στην θετική εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας.

 

Η τάση βραχυχρόνιας επαναξιολόγησης των μισθωμάτων προς προστασία των ταμειακών ροών των ενοικιαστών έχει περιοριστεί κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι ιδιοκτήτες στο κλάδο του λιανικού εμπορίου (offline retail) στους κύριους εμπορικούς άξονες, δεδομένων των μέτρων στήριξης αλλά και της ισχυρής ενίσχυσης των διαδικτυακών πωλήσεων, τείνουν λιγότερο ελαστικοί στην παροχή κινήτρων προς διακράτηση των μισθωτών τους.

 

Ωστόσο ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων σε δευτερεύουσες αρτηρίες εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις στα ενοίκια και αύξηση του δείκτη κενών χώρων.

 

Στον αντίποδα, ο κλάδος των γραφείων και των αποθηκών/logistcs, λόγω των ισχυρών θεμελιωδών προσφοράς και ζήτησης, καταγράφουν υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης ενοικίων, ιδιαίτερα σε κτίρια με σύγχρονα κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Παράλληλα οι αποδόσεις τους, μετά το πάγωμά τους το περασμένο έτος, τείνουν έντονα καθοδικές ως αποτέλεσμα των ισχυρών επενδυτικών ροών. 

 

Στις 30.06.2021, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Ομίλου περιλάμβανε 59 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 219 χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία 312,88 εκατ ευρώ. 

 

Τα έσοδα του Ομίλου από μισθώματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 8.075 χιλ., έναντι 5.683 χιλ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 42%. Η αύξηση αυτή, παρόλες τις μειώσεις των μισθωμάτων λόγω των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, οφείλεται κυρίως σε μισθώματα που προήλθαν από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 και από αναπροσαρμογές μισθωμάτων.

 

Το μέτρο της υποχρεωτική μείωσης των μισθωμάτων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από μισθώματα ακινήτων του Ομίλου, για το α' εξάμηνο του 2021, κατά 2.248 χιλ. Η απώλεια αυτή των μισθωμάτων αντισταθμίστηκε μερικώς λόγω της αποζημίωσης που χορηγήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα η τελική απώλεια μισθωμάτων για τον Όμιλο να ανέλθει στο ποσό των 1.485 χιλ., το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των εξαμηνιαίων εσόδων από μισθώματα.

 

Τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη ύψους  12.098 χιλ., έναντι κερδών 5.242 χιλ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2020. Τέλος τα μετά από φόρους αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε κέρδη ύψους 8.842 χιλ., έναντι κερδών 2.748 χιλ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2020.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα €4,5 δισ. το ανεκτέλεστο - Επενδυτικό πρόγραμμα €6,5 δισ.

 

Σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού αντικειμένου στα 4,5 δισ. ευρώ και αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της λειτουργικής κερδοφορίας ανακοίνωσε ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το α' εξάμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξία των επενδύσεων που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος ανέρχεται στα 6,5 δισ. ευρώ.

 

Όπως γράφει το capital.gr, ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Αξιοσημείωτη είναι η σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, το οποίο με τα προς υπογραφή έργα θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλοςνα υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού

 

Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

 

Τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων Ομίλου πρώτου εξαμήνου 2021 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.


* Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 439,4 εκατ. ευρώ, έναντι 419,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020
* Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) διαμορφώθηκε στα 136,3 εκατ. ευρώ, έναντι 114,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. 
* Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε μείον 8,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,28 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επηρεασμένα αρνητικά από αποτιμήσεις παραγώγων. 

 

Αναλυτική πληροφόρηση αποτελεσμάτων για τους βασικούς λειτουργικούς τομείς δραστηριότητας του Ομίλου

 

Κατασκευές

 

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη του τομέα των Κατασκευών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν ως εξής:

 

* Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 248,1 εκατ. ευρώ έναντι 254,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
* Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1διαμορφώθηκε στα 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
 

Το κατασκευαστικό υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο του Ομίλου ανήλθε σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές μίας υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο. Με την προσθήκη των προς υπογραφή νέων συμβάσεων, το ανεκτέλεστο θαφτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. 

 

Ηλεκτρισμός από ΑΠΕ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

 

Στον τομέα της ενέργειας από ΑΠΕ, τα βασικά οικονομικά μεγέθη κατά τοπρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν ως εξής:

 

* Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 98,5 εκατ. ευρώ, έναντι 92,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
* Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1διαμορφώθηκε στα  67,3 εκατ. ευρώ έναντι 66,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της Εταιρείας. Στόχος παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. 

 

Παραχωρήσεις

 

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, τα βασικά οικονομικά μεγέθη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν ως εξής:

 

* Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 69,9 εκατ. ευρώ έναντι 67,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
* Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1 διαμορφώθηκε στα 46,2  εκατ. ευρώ έναντι 49,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Η ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AEGIS, ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων για διάστημα 35 ετών σηματοδοτώντας την περαιτέρω σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου έργων Παραχώρησης του Ομίλου.  

 

Παράλληλα, εγκρίθηκε το νέο MasterPlan για το αεροδρόμιο του Καστελίου, βάσει του οποίου θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου.

 

Επιπρόσθετα, αναφορικά με το έργο Integrated Resort Casino(IRC) στο Ελληνικό, σημειώνεται ότι εξελίσσονται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου στο οποίο συμμετέχει ο Όμιλος. 

 

Ηλεκτρισμός από θερμική ενέργεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας

 

Ο Όμιλος προέβη σε συμφωνία για την απόκτηση του 75% και 50% των εταιρειών ΗΡΩΝ ΙΙ και ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αντίστοιχα. Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας αυτής που τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών, ο Όμιλος θα έχει στην κατοχή του το 100% των δυο εταιρειών. Η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας αυξάνει το αποτύπωμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, ενισχύοντας τις προϋποθέσεις για έναν σημαντικό ρόλο του Ομίλου στην μεταβαλλόμενη ελληνική αγορά ενέργειας.

 

* Στον λειτουργικό τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στα 26,6εκατ. ευρώ έναντι 16,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
* Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)1κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε μείον0,6 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

Οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ανακοίνωσαν στις 11.06.2021 τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστρόβιλου Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

 

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στόχος τα 3.000 MW εγκατεστημένης ισχύος

 

Αύξηση κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσε και ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. 

 

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το  α’ εξάμηνο του 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

 

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 139,6 εκατ. ευρώ, έναντι 116,7 εκατ. ευρώ το περσινό α’ εξάμηνο, αυξημένες κατά 19,6%. Αναλυτικά: 

 

Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 98,5 εκατ. ευρώ, έναντι 92,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 6,6%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 62,9%.

 

Ο κύκλος εργασιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 8,1 εκατ. ευρώ έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020. 

 

Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA)1 ενισχύθηκε  στο ύψος των 68,3 εκατ. ευρώ, έναντι 67,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 διαμορφώθηκαν σε 47,8 εκατ. ευρώ, έναντι 50,1 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 57,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 32,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 28,9 εκατ. ευρώ, έναντι 25,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 12%. Η επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων ύψους 94,4 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως αυτή έχει εκτιμηθεί και γνωστοποιηθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις. Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι η ζημία από την εν λόγω αποεπένδυση είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αλλά ούτε στην TERNA ENERGY USA HOLDING GROUP στις ΗΠΑ. 

 

Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2021,υποχώρησε στα 436,5 εκατ. ευρώ έναντι 635,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του. Στόχος του Ομίλου παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διέθετε την 30/06/2021 περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000, ενώ ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες. 

 

30/09/21

 

 

ΟΤΕ: Προς έκτακτο μέρισμα και επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικού ύψους 174 εκατ.

 

Στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της πώληση στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατείχε στην Telekom Romania Communications (TKR) προχώρησε ο ΟΤΕ, με το τελικό τίμημα να ανέρχεται στα €295,6 εκατ.  
 
Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα διανείμει στους μετόχους του περίπου €174 εκατ. με την μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

 

Η διανομή του μερίσματος, υπό την αίρεση εταιρικών εγκρίσεων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2021. Ο ΟΤΕ θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση με τις σχετικές λεπτομέρειες.
 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά:

 

"Η πώληση της Telekom Romania Fixed είναι μια στρατηγική απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής του και την αξία για τους μετόχους. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την Telekom Romania Fixed και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ρουμανικής αγοράς, προς όφελος των πελατών και της κοινωνίας. 

 

Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της Telekom Romania Mobile. Στόχος της εταιρείας είναι η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών μέσω μιας ανανεωμένης προσέγγισης της αγοράς. Πρόκειται λοιπόν για μια επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και τους εργαζομένους της Telekom Romania για όλα τα επιτεύγματα της εταιρείας μέχρι σήμερα και να ευχηθώ μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια."

 

 

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ θέτει τις βάσεις για τα πράσινα καύσιμα, στο διυλιστήριο του μέλλοντος 

 

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίτευξη του ενεργειακού του μετασχηματισμού και την εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική ουδετερότητα. Στόχος είναι η μετεξέλιξή του σε έναν καινοτόμο Όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών CO2, η μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και η επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας (net zero) μέχρι το 2050. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΕΛΠΕ δρομολογεί το διυλιστήριο του μέλλοντος. Εκεί θα αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες και θα αξιοποιούνται νέες πρώτες ύλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπλε και πράσινο υδρογόνο και ανακυκλούμενο CO2, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την παραγωγή πράσινων καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Το διυλιστήριο του μέλλοντος θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητά του μέσω διαχείρισης των ενεργειακών συστημάτων του και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, θα προωθεί τις συνεργασίες βιομηχανικών κλάδων για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα. Αυτές οι συνεργασίες θα έχουν απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, μέσα από τα διυλιστήρια του μέλλοντος, η βιομηχανία διύλισης θα εξακολουθεί να συνεισφέρει οικονομικά και επιστημονικά στην ΕΕ και να παρέχει θέσεις εξειδικευμένης εργασίας. 

 

Το διυλιστήριο του μέλλοντος θα αποτελεί ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα, όπου τα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τα πράσινα καύσιμα, θα υφίστανται επεξεργασία για να πληρούν τις προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών στο σύνολό τους. Τα πράσινα καύσιμα θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, αφού η ανάπτυξη τους για τις οδικές μεταφορές, θα δημιουργήσει τις συνθήκες και για τη μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα της αεροπορίας και της ναυτιλίας.

 

Η πορεία της Διύλισης προς την παραγωγή πράσινων καυσίμων έχει ξεκινήσει με τις πρώτες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων. Με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 100Mt τις εκπομπές CO2 από τις ευρωπαϊκές μεταφορές έως το 2035.

 

Ο Ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης έχει ήδη επενδύσει στην ενεργειακή του μετάβαση, στοχεύοντας να ηγηθεί της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών για διάθεση πράσινων καυσίμων σε μεγάλη κλίμακα. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε λίτρο υγρού καυσίμου θα μπορούσε να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2050, συμβάλλοντας σε μείωση των εκπομπών κατά 100% από τις οδικές μεταφορές, και 50% από τη ναυτιλία και την αεροπορία. Πρόκειται για μία πρόταση φιλόδοξη, που ωστόσο διαθέτει τις κατάλληλες βάσεις για να καταστήσει εφικτό ένα μέλλον μηδενικών ρύπων στον τομέα των μετακινήσεων.

 

 

Οδυσσέας Αθανασίου: Οι κρατήσεις κατοικιών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία

 

Επιχειρηματικές συμφωνίες και κρατήσεις κατοικιών/διαμερισμάτων στο Ελληνικό δίνουν μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία της Lamda Development και αισιοδοξία στο επιτελείο του ομίλου για την επιτυχή συνέχεια του έργου.

 

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της LAMDA Development περιλαμβάνουν για πρώτη φορά την ενοποίηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. (100% θυγατρική) ενώ η επανεκτίμηση, από ανεξάρτητο εκτιμητή (Savills), της αξίας μέρους επενδυτικών ακινήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. βελτίωσε τα αποτελέσματα της εισηγμένης κατά 306 εκατ. ευρώ.

 

Στην κατηγορία των επενδυτικών ακινήτων του έργου Ελληνικού περιλαμβάνονται τα Εμπορικά Κέντρα και οι λοιπές εμπορικές χρήσεις, τα γραφεία, το ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο-καζίνο, καθώς και οι χρήσεις σχετικά με τον αθλητισμό και τα σχολεία. Αντίθετα, οι υπεραξίες που θα προκύψουν από τις οικιστικές αναπτύξεις θα παρουσιάζονται στα αποτελέσματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης και της έναρξης της κατασκευής τους.

 

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο εξάμηνο, ανήλθαν σε 224,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 5,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Τα κέρδη EBITDA των malls, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 17% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου.

 

Όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία, παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στις δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου, η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου 99%.

 

Οι κρατήσεις στο Ελληνικό

 

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και τις κρατήσεις κατοικιών – διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας (MRT) αλλά και των Παραλιακών Βιλών (Beach Villas), τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.

 

Για τα διαμερίσματα του Πύργου της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 338 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

 

Για τις Βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα να υπολογίζονται σε 345 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

 

Σημειώνεται επίσης ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων καταγράφει σημαντική βελτίωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2021 αυξήθηκε 13% και 28% αντιστοίχως έναντι του 2020. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των εμπορικών κέντρων βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης προς τα επίπεδα του 2019 (για την περίοδο Ιούνιος-Αύγουστος βρίσκεται σε επίπεδα περίπου 10-15% χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019).

 

Στο σύνολο των εμπορικών κέντρων και για την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος 2021, ποσοστό περίπου 25% των καταστημάτων κατέγραψε αύξηση πωλήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019, με την συνολική επισκεψιμότητα την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος 2021 να καταγράφει σημαντική αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020 (Ιούλιος: +5%, Αύγουστος: +22%).

 

Πάνω από τις προσδοκίες

 

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά: «To 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο! Η ενσωμάτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στη LAMDA Development, μετά την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, αύξησε ήδη την αξία της εταιρείας κατά 26%. Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού προχωρά με ταχείς ρυθμούς και με τους καλύτερους οιωνούς. Το αποδεικνύουν οι σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί για την ανάπτυξη των δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, για την πώληση των γραφειακών χώρων στην Τράπεζα Πειραιώς και για την αξιοποίηση του retail park με τον όμιλο Fourlis. Όσον αφορά στις κρατήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες προκαταβολές πελατών να προσεγγίζουν ήδη το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν και άλλες ευχάριστες ειδήσεις για τους μετόχους της LAMDA».

 

Προσφορές για πώληση ακινήτων αξίας 1 δισ. ευρώ παίρνει η Πειραιώς

 

Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων που έχει αναληφθεί τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το project Terra.

 

Όπως γράφει το euro2day.gr, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο ακίνητα, τα οποία αποτιμώνται στα βιβλία της Πειραιώς περίπου 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς προτίθεται να εγκαταλείψει, σταδιακά, ως το 2025, 18 κτήρια που στεγάζουν κεντρικές της υπηρεσίες, καθώς η Lamda θα της παραδίδει το νέο κτηριακό συγκρότημα στο Ελληνικό. 

 

Τα παραπάνω ακίνητα μαζί με κάποια που απέκτησε με την «καλή» ΑΤΕ η Πειραιώς και δεν χρησιμοποιούνται (π.χ. νεοκλασικό που στέγαζε τα κεντρικά της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου) αποτελούν τον «κράχτη» του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

 

Στη διαγωνιστική διαδικασία, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, συμμετείχαν (σ.σ. υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας) οι Invel/Prodea, Brook Lane, Dromeus, London Regional, ένα ισραηλινό real estate fund καθώς και εταιρεία συμφερόντων Παπαλέκα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία εταιρείας συμφερόντων Αρ. Μυστακίδη.

 

Το εύρος του χαρτοφυλακίου προσέλκυσε επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους τμήματα του real estate, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων (London Regional, Παπαλέκας), ακίνητα που παράγουν εισόδημα (ΑΕΕΑΠ). Ως εκ τούτου, ενδέχεται να προκύψουν συμπράξεις (μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs αλλά και με τρίτους), πριν ή μετά την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών ή να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες.

 

Με δεδομένο το μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, μέγεθος του χαρτοφυλακίου, θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόνοια για τραπεζική χρηματοδότηση του προτιμητέου επενδυτή ή της προτιμητέας κοινοπραξίας. Με βάση την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

 

Υπενθυμίζεται ότι το project Terra δεν εντάσσεται στις δράσεις επιθετικής εξυγίανσης ισολογισμού (πρόγραμμα Sunrise), αλλά αποσκοπεί να «ελαφρώσει» το ενεργητικό της τράπεζας, βάσει και των οδηγιών του επόπτη, περίπου από το ένα τέταρτο των ακινήτων (σ.σ. ως 700 εκατ. ευρώ), τα οποία έχει σωρεύσει στα βιβλία της, ως αποτέλεσμα πλειστηριασμών και οριστικών διακανονισμών (ανακτηθέντα ακίνητα).

 

29/09/21

 

 

ΑΔΜΗΕ: Σταθερότητα αποτελεσμάτων και αύξηση επενδύσεων

 

Σταθερότητα των οικονομικών επιδόσεων και αύξηση των επενδύσεων κατά 25% ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.  
 
Αναλυτικά:

 

   - Τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 137,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,2% έναντι 137,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2020. 

   - Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% σε ετήσια βάση σε 96,7 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2020.

   - Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,9% έναντι 39,3 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 - αύξηση που οφείλεται στην θετική επίδραση από την εφαρμογή του νέου φορολογικού συντελεστή για τον Όμιλο και την εταιρεία.

   - Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 25,3% και διαμορφώθηκαν στα 153,7 εκατ. ευρώ.

 

Αναφορικά με την πρόοδο των βασικών έργων που είναι σε εξέλιξη επισημαίνονται τα εξής:

 

   1. Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ: Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού, έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων, καθώς και του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασης καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής. Μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών. Η ηλέκτριση του έργου αναμένεται το 2023.

 

   2. Διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου: Ολοκληρώθηκε τον Μάιο και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου 2021.

 

   3. Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η Δ' Φάση (διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με την Νάξο) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 165 εκ. ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους της διασύνδεσης Σαντορίνης με την Νάξο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, την Φολέγανδρο, την Μήλο και την Σέριφο. Στις 14 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον υποσταθμό Σαντορίνης με αναδόχους την Damco Energy και την Xian Electric και τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

 

   4. Επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Στο έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου - Διστόμου εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο πυλώνων στα Καλάβρυτα.

 

   5. Ανατολικός Διάδρομος: Μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, ενώ η νέα γραμμή Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

 

   6. Αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου συμβασιοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, έναντι τιμήματος 45.759.256 ευρώ. Μαζί με τη Γ.Μ. Κόρινθος-Κουμουνδούρος, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Ως προς τις διεθνείς διασυνδέσεις, προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Terna για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας ενώ οι Διαχειριστές Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εξετάζουν την αναβάθμιση της γραμμής που συνδέει τις δύο χώρες.

 

Εξάλλου, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση δημιουργίας υποβρυχίου καλωδίου για την σύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα από τους Διαχειριστές των δύο χωρών, με σκοπό την πρόσβαση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της Β. Αφρικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

 

ΟΛΠ: Αύξηση τζίρου 8,3% το Α' εξάμηνο 2021

 

Αύξηση κατά 8,3%, ήτοι 5,5 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ Α.Ε. κατά το Α' εξάμηνο του 2021 και συγκεκριμένα ανήλθε σε 72 εκατ. ευρώ, έναντι 66,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. 

H σημαντική αυτή εξέλιξη συντελέστηκε χάρις στην αύξηση των εσόδων από τον τομέα κρουαζιέρας, των εσόδων από τον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων και των εσόδων του τομέα ακτοπλοΐας κατά 175,1%, 34,9% και 9,7% αντίστοιχα, ή κατά 1,2 εκατ.ευρώ, 1,9 εκατ. ευρώ και 0,3 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα. 

 

Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ κατά 5,7% ή  1,8 εκατ.ευρώ.
Τέλος, τα κέρδη προ φόρων στο Α΄ εξάμηνο του έτους 2021, ανήλθαν σε 20,84 εκατ.ευρώ, έναντι 20,85 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σε 15,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε. κ. YU Zenggang, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου του 2021, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεχής αύξηση του κύκλου των εργασιών του Οργανισμού, παρά της δυσκολίες με τις οποίες όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, αποδεικνύει πως ο ΟΛΠ είναι μια εταιρεία με ανθεκτικότητα και ισχυρές βάσεις, που υπεύθυνα συνεχίζει να εφαρμόζει και να υλοποιεί τη στρατηγική της για το Λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήδη πια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης. Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην ελληνική κυβέρνηση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19 και τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας».   

 

 

ΑΒΑΞ: Αύξηση πωλήσεων 24,7% το Α' εξάμηνο 2021

 

Αύξηση 24,7% κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΑΒΑΞ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε στα 324,3 εκατ. ευρώ έναντι 259,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020. Από αυτά 254,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από κατασκευές (78% των συνολικών εσόδων του ομίλου), 1,9 εκατ. ευρώ από παραχωρήσεις (1% των συνολικών εσόδων του ομίλου), 62,7 εκατ. ευρώ από ενέργεια (19% των συνολικών εσόδων του ομίλου) και 5,4 εκατ. ευρώ από λοιπές δραστηριότητες (2% των συνολικών εσόδων του ομίλου).

 

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 32,1 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα έργα που υλοποιούνται στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. ευρώ έναντι 22,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένα κατά 8,7%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων από 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 23,3%. Σε επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων (μη συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων leasing), αυτές μειώθηκαν από 453 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, σε 428,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021.

 

Σε επίπεδο εταιρείας, o κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 22,4% και διαμορφώθηκε στα 249,4 εκατ. ευρώ έναντι 203,7 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 21,7 εκατ. ευρώ έναντι 24,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020, παρουσιάζοντας μείωση 12,2%.

 

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 20,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 29,8%. Σε αντίθεση με τον Όμιλο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Σε επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων (μη συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων leasing), αυτές μειώθηκαν από 402 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, σε 376,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021.

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αξιοσημείωτη κερδοφόρα ανάπτυξη της εταιρείας και του ομίλου, σε συνδυασμό με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, αποτελεί το επιστέγασμα της επιτυχίας του επιχειρηματικού πλάνου, σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η θετική απόδοση, η ισχυρή οικονομική θέση και η δημιουργία θετικών ταμειακών ροών, δημιουργούν συνθήκες ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. 

 

28/09/21

 

 

BriQ Properties: Κλειδί ο τομέας των logistics

 

Στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της από 114,2 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 150 εκατ ευρώ, στοχεύει η BriQ Properties.

 

Όπως έγινε γνωστό στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών, η BriQ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις γραμμές χρηματοδότησης ύψους 35 εκατ. ευρώ που έχει, και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της.

 

Σε σχετική ερώτηση αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, τονίστηκε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που μπορεί να το εξετάσει στο μέλλον.

 

Τα έσοδα της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ από ενοίκια στο α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 2,574 εκατ. ευρώ ανήλθαν έναντι 1,766 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 46%. 

 

Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μείωση των εσόδων κατά 951 χιλ. ευρώ στο α ́ εξάμηνο του 2021 εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19 για μείωση των μισθωμάτων, ενώ η αντίστοιχη μείωση του α’ εξαμήνου του 2020 ήταν σημαντικά χαμηλότερη (374 χιλ. ευρώ).

 

Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά διαμορφώθηκαν στα 3εκ ευρώ έναντι 1εκ ευρώ πέρσι.

 

Η σημαντική στροφή του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας στον τομέα των logistics αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων στις 30.6.2021 ήταν κατανεμημένη σε 47% logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία και 6% λοιπές χρήσεις ενώ την 30.06.2020 ήταν 44% γραφεία, 27% ξενοδοχεία, 14% logistics και 15% λοιπές χρήσεις.

 

Οπως τονίστηκε η εταιρεία μέσα στο εξάμηνο αύξησε μέσω αγοράς την έκταση που κατέχει στον Ασπρόπυργο και είναι δίπλα στο Logistic Park (κατέχει έκταση 102 χιλ. τ.μ.) και κατασκευάζει αποθηκευτικούς χώρου 40 χιλ. τ.μ. με την προοπτική να πάνε στα 60 χιλ. τ.μ. Για το project αυτό μέχρι τώρα έχει επενδύσει 15 εκατ ευρώ. 

 

 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου «τύπου ΔΕΗ» προβληματίζουν την αγορά

 

Έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όχι γιατί δεν αναγνωρίζεται ο αναπτυξιακός της στόχος, ούτε φυσικά επειδή θα προσελκύσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το εξωτερικό, τα οποία θα επενδυθούν στη χώρα, αλλά λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει μέχρι σήμερα στην τιμή της μετοχής στο ΧΑ. Όπως γράφει ο Στέφανος Kοτζαμάνης στο euro2day.gr, γενικότερα, εκτιμάται ότι όπου επίκειται μια μεγάλου ύψους αύξηση κεφαλαίου στην οποία δεν συμμετέχει ο βασικός μέτοχος και δεν έχει προσελκυσθεί στρατηγικός επενδυτής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να διατεθούν οι νέες μετοχές με αξιοσημείωτο discount σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία διαπραγματεύονται από πλεονεκτική θέση. Με άλλα λόγια, η αγορά φοβάται ότι θα επαναληφθεί στην περίπτωση της ΔΕΗ ό,τι προηγήθηκε με τις μετοχές τραπεζών.

 

Ο προβληματισμός της αγοράς εντείνεται επειδή πολλοί πιθανολογούν ότι θα υπάρξουν αρκετές άλλες εισηγμένες που θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βγήκε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις σχετικές φήμες, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε κάνει προ μηνών και η Avax.

 

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι φημολογίες έχουν σίγουρα κάποια λογική βάση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα αποδειχτούν επιζήμιες για όσους τις πιστέψουν, σε περίπτωση που αυτό επηρεάσει τις επενδυτικές τους κινήσεις.

 

«Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι όταν προβλέπεται από πολλούς μια επόμενη επταετία όπου θα… βρέχει δημόσια έργα, θα προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα αυξάνονται τα ΣΔΙΤ και θα πολλαπλασιάζονται τα deals, κάποιοι όμιλοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων, τώρα που οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις έχουν ανεβεί και παράλληλα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, πρόθυμη να τοποθετηθεί ακόμη και σε assets μιας χώρας με μεγάλο δημόσιο χρέος.

 

Επίσης, η κινητικότητα είναι πολύ έντονη στον χώρο των ακινήτων, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου προσφέρονται προς αξιοποίηση πολλά projects, είτε σε αυτή καθεαυτή τη δραστηριότητά τους είτε στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Να μη βγάλουμε απέξω και τα δανειοδοτικά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου μπορεί μεν ένα περίπου 80% αυτών να προσφέρεται με χαμηλό επιτόκιο, το υπόλοιπο 20% όμως θα πρέπει να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

 

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάθε περίπτωση εισηγμένης εταιρείας είναι ξεχωριστή και δεν θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ούτε για τον αν ούτε και για το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αρκετές εισηγμένες θα αναβάλουν για το απώτερο μέλλον τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, επειδή πιστεύουν ότι σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα αυτές θα γίνουν με καλύτερους όρους για τους σημερινούς μετόχους. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των περισσότερων εταιρειών από τον χώρο των ακινήτων που αναβάλλουν ΑΜΚ και προτιμούν σε αυτή τη φάση να δανειστούν μακροπρόθεσμα, είτε από τις τράπεζες είτε από το χρηματιστήριο, με χαμηλά επιτόκια.

 

Ανάλογες πρακτικές πιθανολογούνται και από εισηγμένες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τη μορφή του project finance και προτιμούν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ σε κάποια μελλοντική φάση, όταν τα αποτελέσματα των εργασιών που αναλαμβάνουν θα μπορούν να προεξοφληθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από την επενδυτική κοινότητα.

Τέλος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σε περίπτωση που μια άλλη εταιρεία εξαγγείλει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, παρατηρηθεί η αντίστοιχη πτώση στο ταμπλό του ΧΑ με αυτήν της ΔΕΗ. Κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια διαπραγματευόταν στο ταμπλό του ΧΑ προς 1 με 1,5 ευρώ και έφτασε να ξεπερνάει τα δέκα. Είχε προφανείς δυσκολίες μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην τιμή του ταμπλό, μετά από τέτοιο ράλι.

 

Μπαράζ εκδόσεων, μακροπρόθεσμα οφέλη

 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (άνω των 750 εκατ. ευρώ) ακολουθεί φέτος σειρά άλλων μεγάλων σχετικών εκδόσεων (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου), ενώ έντονη δραστηριότητα αναμένεται τους επόμενους μήνες και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων μέσω του ΧΑ (μετά τις φετινές εκδόσεις των Prodea, Motor Oil και Costamare, δρομολογούνται αντίστοιχες κινήσεις από Premia, μία ή δύο εταιρείες του ομίλου Viohalco και μια επιχείρηση συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).

 

Υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που ανησυχούν μήπως το μπαράζ αυτών των εκδόσεων στεγνώσει τη ρευστότητα της αγοράς και ταλαιπωρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα τις τρέχουσες τιμές στο ΧΑ.

 

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, περισσότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μόνο θετικά θα λειτουργήσουν για την οικονομία και την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Πέραν αυτού, πιστεύουν ότι οι εκδόσεις αυτές θα ενισχύσουν μεσομακροπρόθεσμα και τις ίδιες τις εταιρείες.

 

«Τα εταιρικά ομόλογα δεν προσελκύουν κεφάλαια από τις μετοχές, αλλά από τις καταθέσεις σε ένα περιβάλλον οριακών επιτοκίων, ακόμη και για τις προθεσμιακές τοποθετήσεις. Το αν θα στεφθούν από επιτυχία οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο κάθε εταιρεία θα καταφέρει να πείσει τους συντηρητικούς αποταμιευτές να σηκώσουν ένα τμήμα των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Όσο για μετοχικές εκδόσεις όπως αυτές της ΔΕΗ, η διεθνής ρευστότητα είναι τόσο υψηλή, έτσι ώστε τα όποια ενδεχόμενα ζητήματα προκύψουν, να έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

 

Το μόνο σίγουρο ότι με τέτοιες εκδόσεις προσελκύονται κεφάλαια στη χώρα, ενώ παράλληλα διευρύνεται και ενδυναμώνεται ο αριθμός των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο. Θα πρέπει να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους.

 

27/09/21

 

 

Προειδοποίηση Moody’s: Αρκεί ένα ακόμη μικρό "επεισόδιο" για να γίνει το μεγάλο "μπαμ" στις αγορές

 

"Καμπανάκι" χτυπάει η Moody’s για νέες αναταράξεις στις αγορές προσεχώς, τονίζοντας πως η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο συστατικό για τις μετοχές το επόμενο διάστημα. Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες έχουν συσσωρευτεί όπως επισημαίνει, και αρκεί ένα μικρό "τσαφ" για να φέρει ένα ισχυρό sell-off.

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, η αναγνώριση ότι o κινεζικός κολοσσός της αγοράς ακινήτων Evergrande μπορεί να μην εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, έχει ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν και οι αγορές μετοχών στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνήθως δεν αντιδρούν τόσο έντονα σε μία είδηση που αφορά μία μεμονωμένη εταιρεία στην Κίνα, είναι πιθανό ότι οι εξελίξεις με την Evergrande προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για την κινεζική ανάπτυξη, κάτι που θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, όπως προειδοποιεί η Moody’s. Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολογούσαν ήδη τους κινδύνους σχετικά με τον πληθωρισμό, την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσουν οι εξελίξεις γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, το πιθανό "κλείσιμο" της αμερικανικής κυβέρνησης και την επικείμενη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Fed, το ζήτημα της Evergrande προκάλεσε σημαντική αστάθεια της αγοράς. Και καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τους κινδύνους στα χαρτοφυλάκιά τους, οι διεθνείς αγορές σημείωσαν σημαντική διόρθωση.

 

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι "απαντήσεις" των αγορών σε όλες αυτές τις εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά γεγονότα σε ένα μέρος του κόσμου μπορούν να "μεταδοθούν" και να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες σε άλλες περιοχές μέσω απότομων μεταβολών του επενδυτικού κλίματος και της ρευστότητας. Η Moody’s αναμένει συνεπώς πως η μεταβλητότητα θα δώσει ηχηρό "παρών" στις αγορές τα επόμενα τρίμηνα καθώς θα αυξάνεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των αυξημένων εταιρικών και κυβερνητικών χρεών, με την πιθανότητα η νομισματική πολιτική να γίνει σταδιακά ουδέτερη το 2022, μετά την εποικοδομητική στάση που την χαρακτήρισε φέτος.

 

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο οίκος, το ευρύτερο οικονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα κάθε "επεισοδίου" όπως αυτό της Evergrande, θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται. Στην τρέχουσα συγκυρία, η Moody’s αναμένει ότι οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές θα ενεργήσουν για να περιορίσουν τους κινδύνους και η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί, περιορίζοντας έτσι τη "ζημιά" στις πιστωτικές συνθήκες από την αυξημένη αποστροφή των επενδυτών στο ρίσκο.

 

Επιπλέον, όπως αναφέρει. οι τιμές των μετοχών παραμένουν υψηλές, με βάση πολλούς δείκτες αποτιμήσεις, όπως η τιμή προς κέρδη (P/E). Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισημαίνει η Moody’s, οι υψηλές αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών εξηγούνται από τα χαμηλά επιτόκια και ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο risk premium των μετοχών. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η εμφάνιση ενός ή περισσότερων κινδύνων στο επόμενο διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση των αγορών.

 

Παρόλο που διάφοροι παράγοντες μπορεί να έχουν μειώσει την επενδυτική διάθεση, φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεάσει τις ευρύτερες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων  παρέμεινε χαμηλή αλλά σε γενικές γραμμές σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αντί να μειωθεί όπως θα ήταν πιθανό εν μέσω σοβαρών ανησυχιών ότι η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνεται. Και οι δείκτες υψηλής συχνότητας διεθνώς, φαίνεται να υποστηρίζουν τις προσδοκίες ανάκαμψης.

 

Η σιωπηλή αντίδραση των αγορών στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου της Fed, όπως επισημαίνει η Moody’s, δείχνει ότι οι επενδυτές θεώρησαν ότι το tapering και οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων αποτελούν επιβεβαίωση της δύναμης της οικονομικής ανάκαμψης. Η Fed δεν ανακοίνωσε tapering, αλλά διαμήνυσε ότι "η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο" προς τους μέγιστους στόχους απασχόλησης και σταθερότητας τιμών, οι οποίοι είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσουν να μειώνονται οι αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ο Powell ότι η ανακοίνωση του tapering θα μπορούσε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση και το QE θα τελειώσει μέχρι τα μέσα του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάκαμψη, ενώ όσον αφορά το "πότε" θα έρθει η αύξηση των επιτοκίων, οι απόψεις είναι μοιρασμένες μεταξύ του 2022 και του 2023.

 

Σε ότι αφορά το επόμενο διάστημα, τόσο η μεταβλητότητα όσο και η διόρθωση είναι στο "τραπέζι" για τις αγορές. Όπως τονίζει η Moody’s, με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης (αν και με διαφορετικούς ρυθμούς ανά χώρα) και τις πιθανές ενέργειες των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να περιορίσουν τους κινδύνους, η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών θα είναι βραχύβια αλλά πιο συχνή το επόμενο έτος.

 

Αν και οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με την ισχυρή μεταβλητότητα και αβεβαιότητα, η μετάδοση από την Κίνα στις παγκόσμιες αγορές είναι πιθανό να είναι σχετικά μέτρια λόγω των περιορισμένων χρηματοοικονομικών δεσμών μεταξύ της Κίνας και άλλων μεγάλων οικονομιών. Ωστόσο, οι αρνητικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη από την επιβράδυνση της Κίνας κινδυνεύουν να ταρακουνήσουν έντονα τις διεθνείς αγορές, όπως συνέβη το 2015. Εκείνη τη χρονιά, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας οφειλόταν κυρίως στην αποδυνάμωση της αγοράς ακινήτων και των εξαγωγών. Επιπλέον, με τις εταιρείες και τα κράτη να βγαίνουν από την πανδημία με υψηλότερα φορτία χρέους, αναμένεται να δούμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις βραχυχρόνιας αστάθειας στις αγορές ως απάντηση τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές ειδήσεις σχετικά με τις εταιρείες και τους εκδότες χρέους.

 

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε αγορά 40.000 μετοχών προχώρησε ο Γ. Περιστέρης

 

Στην αγορά 40.000 μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε ο Γιώργος Περιστέρης ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας (Υπόχρεο Πρόσωπο βάσει του Κανονισμού (EΕ) 596/2014), προέβη στις 24/9/2021 σε αγορά 40.000 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 357.837,27 ευρώ.

 

 

Στη Space Hellas το σύστημα Ελέγχου και Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων

 

Η Space Hellas μετά από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανέλαβε το έργο «Ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνολική αξία της σύμβασης είναι 29.313.169,72 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων, δαπανών και Φ.Π.Α.

 

Επίσης, σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που στόχο έχει, την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων και κατ'επέκταση της ασφάλειας της Ελλάδας. Aφορά την προμήθεια εξοπλισμού, συνοδευόμενου από το αναγκαίο λογισμικό, το οποίο θα επιτρέπει να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες εργασίες από τις Aστυνομικές Υπηρεσίες στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το ΣΕΕ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία του εθνικού ΣΕΕ, (σύνδεση αστυνομικών υπηρεσιών με την εθνική διεπαφή).

 

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή του εθνικού ΣΕΕ, απαιτεί την πραγματοποίηση νέων διαδικασιών κατά τη διενέργεια διαβατηριακού ελέγχου από το αρμόδιο αστυνομικό προσωπικό στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων (ΥΕΔ) της χώρας, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού σε όλα τα ΣΣΔ (Σημεία Συνοριακής Διέλευσης), (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).

 

Επιπρόσθετα, εμπεριέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο ΣΕΕ, στις αστυνομικές Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την χορήγηση παράτασης του χρόνου βραχείας διαμονής, για τον έλεγχο του νόμιμου ή του παράνομου της διαμονής αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες είναι αρμόδιες για την πρόληψη, την εξακρίβωση και τη διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

 

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για τη διαμόρφωση Κέντρου Δεδομένων (Data Center) και εφεδρικού (DRS), κεντρικό ΙΤ εξοπλισμό (servers, switches, routers, firewalls), storage, περιφερειακό εξοπλισμό H/Y σταθεροί και φορητοί, λογισμικά εικονοποίησης βάσεων δεδομένων, σταθερά και κινητά συστήματα λήψης βιομετρικών δεδομένων, συστήματα αυτοεξυπηρέτησης (Self Service Systems), έξυπνες πύλες (e-Gates) και Automated Border Control Systems (ABCS).

 

26/09/21

 

Επενδυτική έξοδος στα Βαλκάνια για τη ΔΕΗ με 1,3 δισ. ευρώ

 

Επενδύσεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια σχεδιάζει η ΔΕΗ για την περίοδο 2022 - 2026 προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, να μειώσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να πετύχει (μετά από αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν) το στόχο της εξόδου από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς.

 

Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από οργανική κερδοφορία, δανεισμό αλλά και από τα έσοδα συνολικού ύψους 2 δισ. που φέρνουν στα ταμεία της ΔΕΗ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Αμφότεροι οι φάκελοι θα οριστικοποιηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.

 

Η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακή επιχειρηματική δύναμη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σχέδιο στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις θετικές προοπτικές των ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

 

Το νέο business plan καταρτίστηκε αφού η ΔΕΗ απομακρύνθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και έκλεισαν δυο σημαντικά μέτωπα: η πολυετής (από το 2008) εκκρεμότητα της υπόθεσης παράβασης του ανταγωνισμού αναφορικά με την λιγνιτική παραγωγή και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου η ΔΕΗ αποκτά ριζικά νέα εικόνα με νέους κλάδους δραστηριότητας, πράσινο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου, υψηλότερη κερδοφορία, έμφαση στις επενδύσεις.

 

Αναλυτικά:

 

-Στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διανομή προστίθενται οι κλάδοι της ηλεκτροκίνησης (υπηρεσίες φόρτισης) και των τηλεπικοινωνιών (πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων).

 

-Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή από το 2024 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 έως ότου μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παράλληλα επιταχύνονται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές με στόχο 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από τα οποία τα 4,8 γιγαβάτ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία ως το 2026.

 

-Τα λειτουργικά κέρδη που κυμαίνονται τώρα στο επίπεδο των 900 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026. Από το 2024 (για τη χρήση του 2023) προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος στους μετόχους, που έχει διακοπεί από το 2014.

 

-Οι επενδύσεις που προβλέπονται εφέτος στα 600 εκατ. ευρώ, διπλασιάζονται (1,2 δισ. ευρώ) το 2022 και αυξάνονται περαιτέρω στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 και 2 δισ. ευρώ το 2024.

 

Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα οδηγήσει τη συμμετοχή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, σε μειοψηφικό ποσοστό́ καθοριστικής σημασίας (blocking minority), «με απώτερο στόχο να αυξηθεί́ η ελεύθερη διασπορά́ στο μετοχικό́ κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί́ επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

 

25/09/21

 

 

Folli Follie – Νέα πρόστιμα για την υπόθεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 919/29.6.2021 συνεδρίασής του  (κατά την οποία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 24,185 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση της απαγόρευσης της χειραγώγησης της αγοράς, μέσω των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας FOLLI FOLLIE Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία, αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση (929/24.9.2021), για την ίδια υπόθεση, την επιβολή σε άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα επιπλέον κυρώσεων συνολικού ύψους 2.500.000 ευρώ για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς, για τις χρήσεις 2007 έως 2015, καθώς και για παραβάσεις των διατάξεων των νόμων περί εταιρικής διακυβέρνησης.

 

Αναλυτικά, κατά την 929η/24.9.2021 συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

 

· Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 430.000 ευρώ σε τρία φυσικά πρόσωπα για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς του άρθρου 7 παράγραφος 1 του ν. 3340/2005, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τις χρήσεις 2007 έως 2015, και του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τις χρήσεις 2016 και 2017, κατά περίπτωση, της εταιρίας FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

 

Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο:

 

– € 290.000 στον κ. Γεώργιο Βαρθαλίτη, ορκωτό ελεγκτή λογιστή της Εταιρίας, για τις χρήσεις 2007 έως 2011 και για τις χρήσεις 2016 και 2017

– €120.000 στην κα Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, ορκωτή ελέγκτρια λογίστρια της Εταιρίας για τις χρήσεις 2012 έως και 2015

– € 20.000 στον κ. Βασίλειο Καλαματιανό, Οικονομικό Διευθυντή για τις χρήσεις 2010 έως και 2012

· Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 2.070.000 ευρώ σε 13 φυσικά πρόσωπα για παράβαση των διατάξεων περί εταιρικής διακυβέρνησης, των άρθρων 1 (εδ. α), 6 (παρ.1 και 2), 8 (περ. α και γ) του ν. 3016/2002 και του άρθρου 44 (παρ. 1 και 3) του ν. 4449/2017 για την Επιτροπή Ελέγχου, για τα έτη 2013 έως 2018, κατά περίπτωση, υπό την ιδιότητά τους ως μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο:

– € 500.000 στον κ. Κουτσολιούτσο Γεώργιο, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 500.000 στον κ. Κουτσολιούτσο Δημήτριο, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρο της Εταιρίας κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 200.000 στην κ. Κουτσολιούτσου Αικατερίνη, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και αντιπρόεδρο της Εταιρίας κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 200.000 στην κα Νιώτη Ειρήνη, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 200.000 στον κ. Ζαχαρίου Εμμανουήλ, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 200.000 στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018 και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου

– € 80.000 στον κ. Κουμανάκο Ευάγγελο, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ κατά την περίοδο 7.4.2016 έως 8.6.2018 και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου

– € 80.000 στον κ. Σταματιάδη Περικλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 24.6.2016 έως 8.6.2018 και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου

– € 30.000 στον κ. Jiannong Qian, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 30.000 στον κ. Κούκουτσα Ηλία, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 30.000 στον κ. Κουλουκουντή Ηλία, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 26.3.2013 έως 8.6.2018

– € 10.000 στην κα Ξηροκώστα Άννα Μαρίνα, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. κατά την περίοδο 24.5.2013 έως 19.6.2014

– € 10.000 στον κ. Τσιγκουνάκη Ιωάννη, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας κατά την περίοδο 24.5.2013 έως 19.6.2014

 

24/09/21

 
 

 

Εκτός χρηματοδότησης του καζίνο στο Ελληνικό η Mohegan - Στη ΓΕΚ Τέρνα το 100% της επένδυσης

 

Χωρίς συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό (IRC), παρέχοντας μόνο την εμπειρία της, θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινοπραξία Inspire Athens η Mohegan Gaming & Entertainment.

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ (κατασκευαστικό κόστος 950 εκατ. ευρώ για το IRC και 150 εκατ. ευρώ η άδεια για τη λειτουργία του καζίνο) περνά σε αυτή τη φάση στην ευθύνη της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία από 35% που είχε αρχικά (με το υπόλοιπο 75% στην Mohegan) πλέον θα κατέχει στην κοινοπραξία Inspire Athens το 100% και θα καταστεί επικεφαλής της επένδυσης. Για τη νέα μετοχική σύνθεση και ό,τι σχετικό με τα καινούργια δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την υπαναχώρηση της αμερικάνικης εταιρείας ενημερώνεται η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανακήρυξής της Inspire Athens ως αναδόχου για το IRC.

 

Εν αναμονή της έγκρισης

Εκκρεμεί η έγκριση της Σύμβασης που θα υπογράψει η κοινοπραξία με το Δημόσιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι σύμφωνη με τα όσα έχει δηλώσει το προηγούμενο διάστημα ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης. Έχει καταστήσει σαφές ότι το έργο ενδιαφέρει τον Όμιλο του οποίου ηγείται, γι' αυτό και προχωρά αναλαμβάνοντας σε αυτή τη φάση εξολοκλήρου την επένδυση. 

Όπως εκτιμάται, όταν ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το IRC και δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η άδεια λειτουργίας καζίνο η ΓΕΚ Τέρνα θα επιδιώξει την είσοδο νέων επενδυτών στην κοινοπραξία Inspire Athens.

Βάσει των όρων της διακήρυξης η υποχρέωση της αναδόχου κοινοπραξίας είναι ο επικεφαλής να διατηρήσει για τα επόμενα 8 χρόνια τουλάχιστον το 35% των μετοχών της. Οι προαναφερθείσες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα της ΕΕΕΠ να προχωρήσει στην ανακήρυξή της ως αναδόχου.

Δεν δύναται όμως να διαφοροποιηθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί στη διακήρυξη του IRC και οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανάπτυξη καζίνο διεθνούς εμβέλειας που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 120 τραπέζια, 1.200 παιγνιομηχανήματα και θα διαθέτει συνολική επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 12.000 τ.μ. και μικρότερη ή ίση των 15.000 τ.μ.

Δεν αλλάζει επίσης η πρόβλεψη για ξενοδοχείο τουλάχιστον 5 αστέρων με δυναμικότητα τουλάχιστον 2.000 κλινών και καθαρή επιφάνεια χώρων για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων αναγκών, τουλάχιστον 60.000 τ.μ., για συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο ελάχιστης επιφάνειας 12.000 τ.μ. και για ανάπτυξη χώρου συνάθροισης κοινού για αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνολικό αριθμό θέσεων ίσο ή μεγαλύτερο των 3.000 τ.μ. 

Αντίθετα η ΓΕΚ Τέρνα (ή πιο σωστά η κοινοπραξία Inspire Athens) έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια του IRC, εφόσον το επιθυμεί. 

 

AS COMPANY: Μείωση πωλήσεων το Α' εξάμηνο …. Αλλά και σημαντική αύξηση της κερδοφορίας

Την πτώση του κύκλου εργασιών του ομίλου AS COMPANY το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατά 6,90% (στα 7,447 εκατ. ευρώ), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα η συνέχιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,172 εκατ. ευρώ από 0,425 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 σημειώνοντας αύξηση 175,72%. 

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,954 εκατ. ευρώ, έναντι 0,352 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 170,59%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επίδραση της μείωσης των πωλήσεων στη συνολική κερδοφορία, αντισταθμίσθηκε από την αύξηση του συντελεστή μικτού κέρδους, την αύξηση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης, την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και το κέρδος από την διαχείριση των χρεογράφων του ομίλου. Σημειώνεται ότι οι θυγατρικές του ομίλου παρουσίασαν συνολικά βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, τόσο ως προς τον συνολικό κύκλο εργασιών, όσο και ως προς τη συνολική κερδοφορία. Το ύψος των διαθεσίμων και βραχυπρόθεσμων επενδύσεων του ομίλου ανήλθε σε 17,431 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας την υγιή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου. Στις 3.8.2021 η εταιρεία προέβη σε καταβολή μερίσματος μικτού ποσού 8,37 λεπτών ανά μετοχή, σύμφωνα με την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της 25.6.2021

«Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν στον κλάδο δραστηριότητας μας και γενικά στο λιανεμπόριο, η εταιρεία συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία της, έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την πλήρη εξυπηρέτηση της προβλεπόμενης ζήτησης, με παράλληλη ενίσχυση της κερδοφορίας και θωράκιση της ρευστότητας του Ομίλου. Επιπλέον, ο όμιλος για το β' εξάμηνο του 2021 θα στοχεύσει στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς στις τρεις χώρες που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία) με τη στρατηγική κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων στις κύριες κατηγορίες παιχνιδιού» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

23/09/21

 

 

Τιτάν: Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της:

 

Κέρδη υπερδιπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και αύξηση κύκλου εργασιών και EBITDA εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2021 η Titan Cement.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ πέρυσι (+158,9%), ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,4% στα 821,1 εκατ. ευρώ  από 786,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 4,2% στα 142,6 εκατ. ευρώ από 136,8 εκατ. ευρώ.

 

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Titan Cement, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε επίπεδο Ομίλου, οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυξήθηκαν κατά 11% λόγω αύξησης της ζήτησης στις περισσότερες αγορές. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 4% και 5% αντίστοιχα.

 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €821,1εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών. Η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και των συνδεδεμένων με αυτό νομισμάτων περιόρισαν την αύξηση του κύκλου εργασιών σε ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα η αύξηση ήταν 11,7%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €142,6 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2% (και 10,3% σε τοπικά νομίσματα), καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και ναύλων λειτούργησε ανασταλτικά. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα €58,0 εκ. έναντι €22,4 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

 

Στην ανακοίνωσή της η Titan σημειώνει πάντως, ότι οι περισσότερες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος δεν ήταν μεταξύ των περιοχών που είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές της πανδημίας και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχαν επιδείξει ανθεκτικότητα και είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

 

Ως προς το β' τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών της Titan ήταν αυξημένος κατά 12,2% στα 450,3 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη κατά 11,8% στα 42,7 εκατ. ευρώ, όμως τα EBITDA μειώθηκαν κατά 10,1% στα 86,5 εκατ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Titan, οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν περαιτέρω τη θετική επίδραση από τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών, την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και τη συσσωρευμένη ζήτηση. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα ήταν κατά περίπου €10 εκ. υψηλότερα εάν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης δεν είχε μετατεθεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Tο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε αύξηση 12,2% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στα €450,3 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 10,1%, κυρίως λόγω της αναβολής της αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου στο Pennsuco στις ΗΠΑ και της μετάθεσης των συναφών δαπανών στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 αντί του πρώτου τριμήνου το 2020, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και ναύλων που είχαν αντίκτυπο σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT) για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €42,7 εκ., σε σύγκριση με €38,2 εκ. κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

 

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, δήλωσε πως «βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων.»

 

Οι προοπτικές
 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Titan, η κατασκευαστική δραστηριότητα αποδείχτηκε ανθεκτική παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της επιδημίας του κορονωϊού. Με την παραδοχή ότι η χειρότερη φάση της παγκόσμιας πανδημίας έχει περάσει, οι προοπτικές των αγορών και η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάπτυξη το 2021 κι έπειτα. Συγχρόνως όμως η λειτουργική κερδοφορία περιορίζεται από την εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας όπως επίσης και από τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της απότομης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Στις ΗΠΑ οι δαπάνες για αγορά κατοικίας και έργα υποδομών εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Τα προς εκτέλεση έργα της TITAN America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω. Παράλληλα όμως, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι δυσκολίες εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος επηρεάζουν όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας του κλάδου.

 

Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. Τα εν λόγω έργα εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση δομικών υλικών προς τα τέλη του έτους - αρχές του 2022, θέτοντας τα θεμέλια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί το διεθνές εμπορικό δίκτυο που διαθέτει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της δυναμικής που διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ωστόσο, η στενότητα που παρατηρείται σήμερα στην αγορά διακίνησης εμπορευμάτων και η εκτίναξη των ναύλων, θα επηρεάσουν την κερδοφορία των εξαγωγών, για όσο διάστημα διαρκέσουν αυτές οι συνθήκες.
 

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η δυναμική του κλάδου αναμένεται να διατηρηθεί. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, τα ιδιωτικά έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, όπως και τα έργα υποδομής συνθέτουν συνδυαστικά το πλαίσιο της ζήτησης που ποικίλλει ανά χώρα. Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, με συνεχή εισροή επενδύσεων στην περιοχή.

 

Στην Αίγυπτο οι αρχές θέσπισαν πρόσφατα (με ισχύ από την 1η Ιουλίου) ποσοστώσεις παραγωγής για όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες διαρθρωτικές ανισορροπίες της αγοράς. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος αυτού του μέτρου, η επίτευξη μιας ευνοϊκότερης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των τιμών. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές και την ανάκαμψη της ζήτησης τσιμέντου αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.

 

Στην Τουρκία, η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να ενισχύει την κατασκευαστική δραστηριότητα, παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση.

 

Στην Βραζιλία η Εθνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (SNIC) εκτιμά ότι το 2021 η κατανάλωση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 με τις ανακαινίσεις κατοικιών και τα νέα κατασκευαστικά έργα να οδηγούν την αύξηση της ζήτησης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης καταναλωτή αλλά και κατασκευών κινούνται ανοδικά αποτυπώνοντας τη δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών και τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, με θετικές προοπτικές για τον κλάδο το 2022.

 

 

Cenergy Holdings: Πωλήσεις 486 εκ. ευρώ το Α' εξάμηνο

 

Αύξηση πωλήσεων κατά 16% παρουσίασε η Cenergy Holdings το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανερχόμενων στα 486 εκατ. ευρώ, χάρη στην επιτυχημένη εκτέλεση έργων καλωδίων από το προηγούμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, και στην ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, παράλληλα με τις υψηλές τιμές μετάλλων (LME), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση στον κλάδο σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε δυσκολίες, καθώς τα έργα μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν έχουν ανακάμψει ακόμα από την πρόσφατη κρίση. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πωλήσεις στον κλάδο καλωδίων επιταχύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου, καλύπτοντας τη διαφορά στους σωλήνες χάλυβα και οδηγώντας τελικά σε αύξηση 13% έναντι του 1ου τριμήνου του 2021. 

 

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11% στα 48 εκατ. ευρώ, αφού η επιτυχημένη εκτέλεση ενεργειακών έργων διατήρησε τη λειτουργική κερδοφορία σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης, στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας "Σωληνουργεία Κορίνθου". 

 

Αντίθετα, το EBITDA επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις τιμών των μετάλλων και διαμορφώθηκε περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (-3,4% σε ετήσια βάση). Οι θυγατρικές, εστιάζοντας πάντα σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιθώριά τους, παρά την αύξηση των τιμών σε όλες τις σημαντικές πρώτες ύλες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 

 

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατ. ευρώ (-16% σε ετήσια βάση) και έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τόσο λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων, όσο και λόγω των χαμηλότερων μέσων επιπέδων δανεισμού έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. 

 

Τα κέρδη προ φόρου ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Οι αυξημένες πωλήσεις του κλάδου καλωδίων κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 αποτυπώθηκαν σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας του Ομίλου, οδηγώντας σε αύξηση σχεδόν 50% έναντι του 1ου τριμήνου του ίδιου έτους. Αντίθετα, τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου πέρυσι και έφτασαν τα 11,6 εκατ. ευρώ (8,1 εκατ. ευρώ για το 1ο εξάμηνο του 2020), αγγίζοντας το 2,4% των πωλήσεων (έναντι 1,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), καθώς οι ελληνικές θυγατρικές επωφελήθηκαν από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

 

Ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του κυρίως στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, κατανεμημένες σε 15,6 εκατ. ευρώ για τον κλάδο καλωδίων και 4,4 εκατ. ευρώ για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης, αυξήθηκε σημαντικά στα 135 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021 (+34% έναντι των 100 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020). Αυτή η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και στο χρονισμό των πληρωμών βάσει προκαθορισμένων χρονικών σημείων για τα έργα υπό εκτέλεση. Ωστόσο, η αύξηση περιορίστηκε μέσω της αυστηρής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή με διαπραγμάτευση όρων πληρωμής με εταίρους της εφοδιαστικής αλυσίδας και στενή παρακολούθηση των προμηθειών πρώτων υλών όποτε αυτό ήταν δυνατό. Συνεπώς, ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα 367 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021, αυξημένος κατά 36 εκατ. ευρώ από τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια. Η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της, δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Είναι ευνόητο ότι για το υπόλοιπο του 2021, διατηρούνται πιο ισχυρές από ποτέ και στους δύο κλάδους, οι προτεραιότητες για περαιτέρω ενίσχυση του συνεχιζόμενου προγράμματος βιομηχανικής αριστείας και για αυξημένα προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Cenergy Holdings θα μεταβεί στη νέα ψηφιακή εποχή, θα διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της, επιδιώκοντας την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των εργοστασίων της και δίνοντας τη δυνατότητα σε όλο τον όμιλο να διατηρήσει την καλή του θέση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

 

 

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αύξηση πωλήσεων 6,5% το Α' εξάμηνο

 

Στο ποσό των 70,23 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάλακτος ΚΡΙ ΚΡΙ το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 65,92 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, αυξημένος κατά 6,5%.

 

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 24,57 εκατ. ευρώ, έναντι 22,76 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020.Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 14,65 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ,  τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 12,58 εκατ. ευρώ, έναντι 11,94 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 10,05 εκατ. ευρώ, από 9,09 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020.

 

Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις στο εξάμηνο 2021 ανήλθαν σε 14,15 εκατ. ευρώ από 12,18 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2%. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσε, κυρίως, η άρση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν ως επακόλουθο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η ανάπτυξη της αριθμητικής διανομής της εταιρείας, με την προσθήκη 800 νέων σημείων πώλησης μαζί με το λανσάρισμα νέων κωδικών παγωτού. H μάρκα ΚΡΙ-ΚΡΙ κατατάσσεται στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς παγωτού, με μερίδιο σε όγκο 15,2% (στοιχεία NIELSEN Ιούνιος 2021).

 

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ εμφανίζουν μικρή μείωση -2,1%, αγγίζοντας τα 24,8 εκατ. ευρώ. Η αγορά των γιαουρτιών στην Ελλάδα, φέτος, είναι σταθερή σε όγκο αλλά αρνητική σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό αποδίδεται στην υψηλή περυσινή βάση, καθώς και στις έντονες προωθητικές ενέργειες της αγοράς. Έτσι, παρόλο που καταφέρνουμε να διατηρούμε το μερίδιο αγοράς μας, η αξιακή ανάπτυξη των πωλήσεων είναι αρκετά δυσχερής. Για την ενίσχυση της θέσης της η εταιρεία επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της ώστε να απευθύνεται σε ευρύτερη καταναλωτική βάση, με πρόσφατο παράδειγμα την ενίσχυση της κατηγορίας λειτουργικών γιαουρτιών. Τέλος, με διαφημιστικές καμπάνιες και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες η εταιρεία υπεραμύνεται και προσπαθεί να ενισχύσει το μερίδιο της στην αγορά. Το μερίδιο αγοράς των γιαουρτιών ΚΡΙ-ΚΡΙ διαμορφώνεται πλέον, σε 16,2%, οριακά αυξημένο σε σχέση με την περυσινή περίοδο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες [στοιχεία IRI σε αξία, Ιούνιος 2021].

 

Τέλος, στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ανάπτυξη, συνολικά, +9,9%. Η αξία των εξαγωγών γιαουρτιού ξεπέρασε τα 27 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας το 52% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για το υπόλοιπο της χρήσης 2021, «η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ διατηρεί επιφυλακτική στάση. Ο τομέας του παγωτού, στην τρέχουσα χρήση, φαίνεται ότι θα γνωρίσει ισχυρή ανάκαμψη μιας και στο υπόλοιπο της φετινής καλοκαιρινής σεζόν οι πωλήσεις παγωτού συνέχισαν με αντίστοιχο ρυθμό. Στον κλάδο των γιαουρτιών, η ανάπτυξη των πωλήσεων στην Ελλάδα εμφανίζεται αρκετά δυσχερής, ενώ, αντίθετα, στο εξωτερικό, οι πωλήσεις γιαουρτιών αναμένεται να διατηρήσουν την ανάπτυξη που παρουσιάζουν και κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης. Το προσφάτως διαμορφούμενο πληθωριστικό περιβάλλον, έχει επηρεάσει και τα κόστη βασικών εισροών μας.

 

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει έντονη η πίεση για ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε και υλικά συσκευασίας. Επιπλέον, σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται στα μεταφορικά κόστη και την ενέργεια. Από την εξέλιξη αυτή, τα περιθώρια κερδοφορίας μας ενδέχεται να πιεστούν, παρά τις προσπάθειες μας για μετακύλιση μέρους της αύξησης του κόστους μας, στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι στη χρήση 2021 θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας».

 

22/09/21

 

 

Hellenic Cables: Συμμετοχή σε έργο ανάπτυξης καλωδίων για πλωτά αιολικά πάρκα

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι το FLOTANT - έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020 - ολοκλήρωσε την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα μεγάλου βάθους (Floating Offshore Wind farms - FOW) δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπραξία του έργου στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης, αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης. Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα κόστους και να αυξήσει τη στιβαρότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό πλωτών υποθαλάσσιων υποδομών για εφαρμογή σε μεγαλύτερα βάθη, από 100 έως 600 μέτρα.

 

Οι εταίροι της κοινοπραξίας Innosea, μέλος του Ομίλου Aqualis Braemar LOC ASA (ABL Group), Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, η ITA και το Πανεπιστήμιο του Exeter, ολοκλήρωσαν το έργο που αφορά στα δυναμικά υποβρύχια καλώδια. Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των δυναμικών καλωδίων, η Hellenic Cables με την ITA, ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό μιας καινοτόμου πλεγμένης θωράκισης για την προστασία του καλωδίου. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή ενός εξωτερικού εξωθημένου μανδύα από υλικό συνθετικό, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, και περιλαμβάνει την ανάπτυξη λύσεων για ενσωμάτωση και διασύνδεση αισθητήρων οπτικών ινών και παρακολούθηση της δομικής κατάστασης του καλωδίου.

 

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ΑΠΕ με την αιολική ενέργεια να παίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ως προς την επίτευξη οικονομίας ουδέτερου άνθρακα έως το 2050.  Προβλέπεται ότι μέχρι τότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% του συνολικού ενεργειακού μίγματος, με το 30% αυτής της ζήτησης να παρέχεται από πλωτά αιολικά πάρκα. Τα αιολικά αυτά πάρκα, βασίζονται σε πλωτές και όχι σταθερές πλατφόρμες και προσφέρουν νέες ευκαιρίες, καθώς επιτρέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις με μεγάλο βάθος και υψηλότερο αιολικό δυναμικό. Τα πλωτά αιολικά πάρκα αναμένεται να επεκτείνουν την παγκόσμια αγορά, καθώς το 80% των πιθανών περιοχών για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 60 μέτρων. Επιπλέον, χρησιμοποιούν μεγαλύτερους στροβίλους 15-20 MW, επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από την κοινωνία.

 

 

Όμιλος Πλαίσιο: Σημαντική βελτίωση οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το Α' εξάμηνο 2021

 

Αύξηση πωλήσεων κατά 34,1% παρουσίασε ο Όμιλος Πλαίσιο Computers AEBE το πρώτο εξάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα ανήλθαν στα 199,2 εκατ. ευρώ από 148,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημειώθηκε ισχυρή άνοδος του EBITDA στα 6,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ (+24,2%), των κερδών προ φόρων στα  1,9 εκατ. ευρώ από  0,5 εκατ. ευρώ (+281,5%) και των κερδών μετά από φόρους στα 1,4 εκατ. ευρώ από 0,3 εκατ. ευρώ (+331,8%). 

Το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε, υψηλή ταμειακή ρευστότητα στα 39,2 εκατ. ευρώ και καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα 21,8 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο πρόεδρος της Πλαίσιο, Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής: «Οι ενοποιημένες πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (αύξηση 34,1%) αντικατοπτρίζουν εκτός από το συνεχές κτίσιμο εμπιστοσύνης στο brand Πλαίσιο και της αξιοπιστίας μας, την επέκταση της πελατειακής μας βάσης, ιδίως πέρα απo τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, και τη συνεπακόλουθη σημαντική αύξηση των μεριδίων αγοράς.

Συνεχίζοντας τη στρατηγική του συνεχούς diversification, επεκτείναμε τις εργασίες μας στην κατηγορία των Οικιακών Συσκευών το 2019, πετυχαίνοντας στο τρέχον εξάμηνο σημαντική άνοδο των σχετικών πωλήσεων κατά σχεδόν 150% σε σχέση με το εξάμηνο 2020. Το επίπεδο των πωλήσεων που προσεγγίζει αυτό του εξαμήνου του 2008, της χρονιάς που καταγράψαμε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών, οδήγησε στη βελτιωμένη κερδοφορία του Ομίλου που, σε επίπεδο προ φόρων, ήταν περίπου τετραπλάσια σε σχέση με πέρυσι, αλλά και η υψηλότερη κατά τα τελευταία έξι χρόνια».

 Ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι μια απόδειξη της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Πλαίσιο σε αυτό που ονομάζουμε post-Covid οικονομία. Στην post-Covid οικονομία, ο καταναλωτής θέλει να μπορεί να δουλεύει από παντού, να παραγγέλνει από κάθε κανάλι και να παραλαμβάνει γρήγορα και στο σημείο και στο χρόνο που τον βολεύει. Αυτές οι συγκυρίες φωτίζουν τον κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας που μας κρατάει συνδεδεμένους και καθιστούν τις υποδομές σε logistics, e-commerce και omnichannel πολύ ουσιαστικότερες από το μέγεθος του δικτύου. Στο timeline του Πλαισίου, η επένδυση σε logistics νέας γενιάς, σε e-commerce τεχνολογίες και σε omnichannel εμπειρίες ξεκινούν από πολύ νωρίς. Σε αυτό προστίθεται το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και η δυναμική μιας ομάδα τόσο δεμένης κι ικανής που μπορεί να αξιοποιήσει με ταχύτητα τις ευκαιρίες της νέας οικονομίας, ακόμα και δουλεύοντας εκτός γραφείου».

 

21/09/21

 

Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Sunrise I», ύψους 7,2 δισ. ευρώ

 

Οριστικές συμφωνίες με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP υπέγραψε η Πειραιώς για την πώληση του 49% και του 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) Sunrise I.

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση,ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς θα μειωθεί δραστικά στο επίπεδο του 23% από 46% τον Μάρτιο 2021. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει κάνει ήδη τιτλοποιήσεις 14 δισ. ευρώ και δρομολογεί τιτλοποιήσεις για άλλα 4,5 δισ.

 

Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση από τη Συναλλαγή διαμορφώνεται σε περίπου 2,7 ποσοστιαίες μονάδες επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον Δεκέμβριο 2020, συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση στο αποτέλεσμα και την ελάφρυνση στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό".

 
 

Παλαιότερα Σχόλια

 

   

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum