Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

GFF Insider

Καθημερινά Σχόλια για ζητήματα οικονομία - χρηματιστηρίου & Όχι μόνο....

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 
 
15/02/17
 

Γιέλεν: Πιθανή μια νέα αύξηση των επιτοκίων

Πολύ πιθανή χαρακτήρισε η Τζάνετ Γιέλεν μια νέα αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Κογκρέσου πως η FED θα λάβει μια τέτοια απόφαση σε μεταγενέστερη συνεδρίασή της.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για το κλίμα αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως επεσήμανε, «πηγές αβεβαιότητας αποτελούν, μεταξύ άλλων, οι πιθανές αλλαγές στην αμερικανική δημοσιονομική και όχι μόνο πολιτική, το πώς θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της παραγωγικότητας, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις».

Η Τζάνετ Γιέλεν, η οποία είχε πολλές φορές προεκλογικά δεχθεί τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε καθησυχαστική την αύξηση των μέτρων αντιστάθμισης του πληθωρισμού.

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να κρίνω συγκεκριμένες προτάσεις για το φορολογικό ή τις δαπάνες. Όμως θέλω να τονίσω τη σημασία της βελτίωσης στο ρυθμό της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου με πολιτικές που θα ευνοήσουν την παραγωγικότητα», σημείωσε η Γιέλεν.

Οι κατηγορίες Τραμπ κατά της Γιέλεν ότι από τη θέση της εφάρμοζε πολιτικές που ευνοούσαν την εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα – και κατ’ επέκταση της Χίλαρι Κλίντον – προκαλούν ανησυχία για τις πιέσεις που θα ασκήσει στη FED από το πόστο του προέδρου.

Ο Τζέιμς Έιντζελ από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον σχολιάζει: «Συχνά οι πολιτικοί θέλουν οι κεντρικές τράπεζες να κάνουν πράγματα που είναι βραχυπρόθεσμα ωφέλιμα, αλλά μακροπρόθεσμα επιζήμια για την οικονομία. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί συχνά θέλουν οι κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν χρήματα. Αυτό βραχυπρόθεσμα είναι όπως όταν πίνουμε αλκοόλ. Η πρώτη αίσθηση είναι καλή, αλλά αν το παρακάνουμε, θα αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα της μέθης».

Το Δεκέμβριο η FED είχε αυξήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος μεταξύ 0,50% και 0,75%.

Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Κυβερνητών είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου.

 

 

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ο πληθωρισμός επέστρεψε στην Ελλάδα

 

Με θετικό πρόσημο- άνοδο 1,2%- άρχισε το 2017 για τον πληθωρισμό, μετά από 45 μήνες συνεχούς μείωσης και μηδενική μεταβολή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ώθηση στον πληθωρισμό έδωσε κυρίως η άνοδος των τιμών στα είδη διατροφής, στα αλκοολούχα ποτά, στη στέγαση, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες και στην εστίαση.

 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2% τον Ιανουάριο εφέτος από μηδενική μεταβολή τον Δεκέμβριο 2016 και έναντι μείωσης 0,7%, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2016.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
*Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, κρέατα γενικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και στα αποξηραμένα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς.
*Κατά 2,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
*Κατά 3,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
*Κατά 4,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), οδικές μεταφορές επιβατών και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών.
*Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
*Κατά 1,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία-κυλικεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
*Κατά 3,1% της ομάδας «Ένδυση και Υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
*Κατά 2,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρίσης, μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες-υπηρεσίες οικιακής μέριμνας.
*Κατά 0,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις παραϊατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
*Κατά 1,4% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότατες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση.
*Κατά 0,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
*Κατά 1,5% της ομάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο γενικός δείκτης τον Ιανουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2016 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 1,9, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός σημείωσε τον Ιανουάριο αύξηση 1,5% από αύξηση 0,3% τον Δεκέμβριο 2016 και έναντι μείωσης 0,1% τον Ιανουάριο 2016. Στη σύγκριση Ιανουαρίου 2017- Δεκεμβρίου 2016, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

 

Ολιβιέ Μπλανσάρ: «7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο - ρεαλιστικό σχέδιο»

 

Έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010, αναρτήθηκε στο Twitter, στην οποία ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

Το έγγραφο, που απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν, παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν (Paul Blustein), ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα . Ο Ντομινίκ Στρος-Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας είπε 'όχι'».

«Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε:) . 7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο /ρεαλιστικό σχέδιο». Έτσι σχολίασε στο Twitter ο Ολιβιέ Μπλανσάρ την ανάρτηση της έκθεσης/προειδοποίησης του 2010.

 

 

Ανοδικές τάσεις και πάλι στο ομόλογα .... Στο 9,67% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ..... Στο 7,67% το 10ετές ...

 

Ομόλογο

Απόδοση%

Ελλάδας 3 Μηνών

2,590

Ελλάδας 6 Μηνών

2,360

Ελλάδας 2 Ετών

9,663

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,665

Ελλάδας 15 Ετών

8,094

Ελλάδας 20 Ετών

8,074

Greece 25Y

7,664

 

 

Οκτώ σχήματα κατέθεσαν προσφορές για την Avis

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Οlympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., περισσότερο γνωστής ως Avis. Την περασμένη Παρασκευή, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από οκτώ επενδυτικά σχήματα. Συγκεκριμένα οι οκτώ από τους 29 ενδιαφερόμενους επενδυτές, που έλαβαν το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της Avis στην Ελλάδα, υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και η πρώην μητρική εταιρεία της Olympic, η Avis Group, που το 2007 πούλησε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία πώλησης της Avis έκαναν λόγο για ιδιαίτερα ικανοποιητική ζήτηση, η οποία ανεβάζει την αξία της επιχείρησης σε 300 έως 335 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι σημείωναν ότι το μέγεθος αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα 180 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκαν πριν από περίπου 2,5 χρόνια από ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, τις επόμενες δύο εβδομάδες, η Citi, η εταιρεία σύμβουλος για την πώληση της Avis, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, θα αξιολογήσει τους ενδιαφερομένους προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν για τη συμμετοχή τους στη β΄ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τον αποκαλούμενο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence), που θα παρουσιάσει την πραγματική αξία της επιχείρησης στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η φάση αυτή πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τότε πρέπει να αναμένεται και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και αν όλα πάνε καλά, η συναλλαγή ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η εταιρεία Olympic (Avis) ελέγχεται κατά 94% από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ 6% κατέχει η οικογένεια πρώην στελέχους της επιχείρησης. Η αποεπένδυση της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσεται στο πλαίσιο ρευστοποίησης των δευτερεουσών (non-core) δραστηριοτήτων των συστημικών τραπεζών της χώρας, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των φορολογουμένων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε η πώληση του Hilton (Alpha Bank) και του Αστέρα Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα).

 
14/02/17
 

Πρόεδρος ΔΕΗ: Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της ΔΕΗ, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επαναφέρουν στο «τραπέζι την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, περιλαμβάνοντας σε αυτά και την πώληση μονάδων» επιβεβαιώνοντας όσα αρνούνταν κατά τ’ άλλα οι κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να επιλεγεί η συμβουλευτική εταιρεία (PwC ή Ernest Young) που θα αναλάβει τη διαμόρφωση δυο χαρτοφυλακίων καταναλωτών που φτάνουν τους 600.000. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί ούτε μονάδες να πουληθούν, ούτε οι ποσότητες υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης να ρεύματος (ΝΟΜΕ) να αυξηθούν.

Ο Μ. Παναγιωτάκης, υπογράμμισε για ακόμα μια φορά το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός αναφέροντας ότι εντός του μήνα καλείται να αποπληρώσει 100 εκτ. ευρώ ομολογιακού δανείου και 400 εκατ. ευρώ για άλλο δάνειο τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία».

Η ΔΕΗ αναμένεται να λάβει 320 εκατ. ευρώ για την πώληση του 24% από την κινεζική State Grid, 93 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου και επίσης το τίμημα από το Δημόσιο για το 25% της απόκτησης από τον ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, η “τρύπα” από τους απλήρωτους λογαριασμούς είναι μεγάλη αφού περί τους 85.000 πελάτες χρωστούν περισσότερα από 3.000 ευρώ με το συνολικό χρέος να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και σχεδόν 1.130.000 χρήστες ρεύματος χρωστούν μέσω μικρο-οφειλών περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.

 

Η Ελλάδα διορίζει την Rothschild σύμβουλο για το χρέος

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα σχεδιάζει να προσλάβει την Rothschild ως σύμβουλο για το χρέος σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στην ατέρμονη αντιπαράθεση με τους δανειστές και να αποφύγει την χρεοκοπία, γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Rothschild θα αναλάβει να συμβουλεύει την Ελλάδα σε όλους τους τομείς που συνδέονται με το χρέος, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους € 80 δισ. το μήνα) καθώς και την έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρουν δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

 

Όσο για την αμοιβή της Rothschild. Θα πάρει ένα μπόνους όταν η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

 

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο διορισμός της Rothschild ως σύμβουλος δημοσίου χρέους, που μάλιστα θα απαιτήσει υπουργική έγκριση, θα αντικαταστήσει τη σύμβαση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία συμβουλεύει τη χώρα από το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2012.

 

Μέχρι τώρα, η Lazard έχει λάβει περί τα 25 εκατ. ευρώ από το κράτος, αναφέρει το δημοσίευμα και διευκρινίζει ότι σήμερα ενεργεί ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Ενέργειας. 

 

Μυτιληναίος: Στα 10,5 ευρώ η τιμή στόχος από την Alpha Finance

Σε σημαντική αύξηση της τιμής στόχου στα 10,5 ευρώ από τα 6,65 ευρώ προχώρησε η Alpha Finance για την μετοχή της Μυτιληναίος, με σύσταση "outperform".

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Finance, η εταιρεία οδεύει προς άλλη μια χρονιά – ρεκόρ, καθώς τα περιθώρια κέρδους για το αλουμίνιο καταγράφουν άνοδο, οι προοπτικές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι θετικές και η ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την ΜΕΤΚΑ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το γ' τρίμηνο του έτους.

Οι τιμές αλουμινίου έχουν ενισχυθεί χάρη στην πρόσφατη μείωση της παραγωγής από την Κίνα. Στο μεταξύ, ο Μυτιληναίος υπέγραψε συμβόλαιο για προμήθεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με την ΔΕΗ, γεγονός που μειώνει σημαντικά τα ρίσκα, όπως αναφέρει.

Για το 2017, το Αλουμίνιο της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα έχει EBITDA ύψους 170 εκατ. ευρώ και το 2020 200 εκατ. ευρώ.

Για τη ΜΕΤΚΑ σημειώνει ότι τα περιθώρια είναι πιεσμένα λόγω ανταγωνισμού, κυρίως από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ωστόσο, η εταιρεία παραμένει αποτελεσματική. Τα έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AF< ότι θα είναι μειωμένα κατά 8% το 2017 και τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 70 εκατ. ευρώ για το 2017 και το 2018.  Τέλος, για τις συνολικές ενεργειακές δραστηριότητες του ομίλου υπάρχει πρόβλεψη για EBITDA 76 εκατ. ευρώ το 2017 και 100 εκατ. ευρώ το 2020.

 

Στην Grivalia 15 ακίνητα της Μαρινόπουλος προς 16,25 εκατ. Ευρώ

Η Grivalia Properties ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον πλειοδοτικό διαγωνισμό.Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

 
13/02/17
 

Χ.Α.: Σταθεροποιητικές τάσεις εν αναμονή των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση. Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν τη Δευτέρα στο Χ.Α., με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν ποιά θα είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Από άποψης τεχνικής ανάλυσης και με βάση τα επιμέρους σχόλια του GFF, πρώτο μεγάλο στοίχημα παραμένει η παραμονή του τραπεζικού δείκτη υψηλότερα των 720 – 730 μονάδων (στα όρια αυτά βρίσκεται ο δείκτης) και η παραμονή του FTSE 25 υψηλότερα των 1.620 – 1.630 μονάδων, από τα οποία ο δείκτης έχει πάντως κάποια απόσταση ασφαλείας (τρέχουσα τιμή στις 1.663,25 μονάδες).

 

Ξεμπλοκάρει τραπεζικός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση του ΔΟΛ

Την αποδέσμευση λογαριασμού προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία των εφημερίδων και των άλλων μέσων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, αποφάσισε η αρμοδία πρόεδρος Πρωτοδικών, κάνοντας δεκτή την αίτηση για ανάκληση προηγούμενης προσωρινής διαταγής, που είχε επιβάλει καθολική απαγόρευση μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.

Η πρόεδρος των πρωτοδικών Βασιλική Μπάστα, αποτιμώντας τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ουσιαστικά ανέστειλε την ισχύ της προηγούμενης προσωρινής διαταγής και διέταξε αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί η εταιρεία ΔΟΛ στην Alpha Bank.

Έτσι, θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία για την λειτουργία της επιχείρησης και την έκδοση των ιστορικών εντύπων.

«Διατάσσω την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού στην Alpha Bank προκειμένου κάθε κατατεθησόμενο από την έκδοση της παρούσας και εφεξής σε αυτόν τον λογαριασμό ποσό είτε από την εταιρείας Άργος ΑΕ είτε από τρίτους οφειλέτες της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΔΟΛ να διατίθεται ελεύθερα από την τελευταία αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της εξακολούθησης της λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργία της και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτήν», αναφέρει η δικαστική λειτουργός.

Με την ίδια απόφαση η πρόεδρος Πρωτοδικών απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή ή διάθεση οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του ΔΟΛ.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηλιτεύει και αποδοκιμάζει σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον δικαστικό λειτουργό που είχε απορρίψει, προ ημερών, το αίτημα για αποδέσμευση του επίμαχου λογαριασμού, απόφαση που ανετράπη σήμερα.

 

Συνάντηση Στουρνάρα - Σαρρηγεωργίου για ιδιωτική ασφάλιση και οικονομία

«Η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε γεύμα εργασίας της ένωσης με προσκεκλημένο το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνάντηση, η οποία όπως αναφέρει ανακοίνωση της ένωσης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνία και την ιδιωτική ασφάλιση. Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στα μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εκ μέρους της ΕΑΕΕ κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε τη σημαντική συμβολή της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη χώρα, επισημαίνοντας πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορεί να είναι μικρή ακόμα σε μέγεθος σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις 13 δισ. ευρώ, αποζημιώσεις 2,5 - 3 δισ. ευρώ ετησίως και φόρους άνω των 500 εκατ. Ευρώ.

 
11-12/02/17
 

Χειραγώγηση της αγοράς ρεύματος κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τους τρίτους (εκτός ΔΕΗ) παραγωγούς, κατά τη διάρκεια των κρίσεων ενεργειακής τροφοδοσίας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, κατήγγειλε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Πτολεμαίδα.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχειρησης, οι τρίτοι παραγωγοί εφήρμοσαν επιθετική τακτική και έκαναν παρακράτηση ισχύος προσφέροντας σε χαμηλές τιμές τα δύο τρίτα της ισχύος τους και το ένα τριτο σε πολυ υψηλές τιμές. «Με αυτην την έλλειψη χειραγωγούσαν την αγορά και διαμόρφωναν πολύ ψηλά την οριακή τιμή και κέρδιζαν από την κρίση». Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΔΕΗ έχει ενημερώσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές και αναμένει την αντίδρασή τους. «Η ΔΕΗ επωμίστηκε το βαρος, οι τρίτοι ειχαν ευκαιρια για αποκόμιση κερδων και για τις αρχες θέτω ενω ερωτηματικό και περιμένω να δω τι θα κανουν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης. Το κόστος από την αύξηση της οριακής τιμής θα αποτιμηθεί, ενώ η ΔΕΗ επωμίστηκε επιπλέον κόστος άνω των 30 εκατ. ευρώ λόγω της υποχρέωσης να λειτουργήσει με πετρέλαιο μονάδες φυσικού αεριου σε Λαύριο και Κομοτηνή, κάτι που δεν έκαναν ιδιώτες παραγωγοί με αντίστοιχες μονάδες. Έθεσε δε θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ απο τον λογαριασμό ασφάλειας εφοδιασμού.

Συνολικά ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κρίση σε τέσσερις παράγοντες: την αύξηση της ζήτησης, τις εξαγωγές που γίνονταν μέχρις ενός σημείου, το γεγονός ότι δεν ήταν διαθεσιμα 1000 μεγαβάτ απο λιγνιτικές μονάδες στις οποίες γινονται αναγκαίες εργασίες περιβαλοντικής αναβάθμισης και στην έλλειψη φυσικού αερίου, η διαθεσιμότητα του οποίου, όπως είπε, εξαρτάται απο τον καιρό και τις δυνατοτητες εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικο αεριο δια θαλάσσης.

«Οι διασυνδέσεις φυσικού αερίου ειναι μικρές και λίγες. Δεν υπάρχει σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσια με φυσικο αεριο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ τονίζοντας οτι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού πρέπει να στηρίζεται σε εγχώριες πηγές ενέργειας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε την αντίθεσή του στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να απορρίψει μεχρι τελους τις πιέσεις στις διαπραγματευσεις για αυξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενεργειας. Δήλωσε επισης αντίθετος στην πωληση μοναδων επαναφέροντας την προταση για δημιουργια δυο θυγατρικών στον τομεα της προμηθειας που θα οδηγησουν σε πιο ομαλό ανοιγμα της αγορας ρεύματος. Στις θυγατρικές αυτες θα εισφερθούν συμβόλαια απο ολες τις κατηγοριες καταναλωτών, ελκυστικές και μη και θα πουληθούν σε ενδιαφερόμενους ανταγωνιστές. Πάντως οπώς ειπε οι πιέσεις που ασκούνται στη διαπραγματευση αποσκοπούν στο να περιγράφουν απο τωρα τα δομικά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, "στα οποία περιλαμβάνεται και η πωληση μοναδων.

Και για το 17% τόνισε οτι η ΔΕΗ στηρίζει τη θέση της κυβερνησης να ενταχθεί στο υπερταμείο ηια αξιοποιηση. "Ιδιαιτερα στις σημερινές συνθηκες, ειπε, ειναι αρνητικό να υποχρεωθεί η χώρα να πουλήσει το 17 % της ΔΕΗ δήθεν για εξόφληση χρεους οταν η χρηματιστηριακή τιμη ειναι σε αυτα τα επιπεδα".

Στην τοποθετηση του για το ζητημα της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα στελεχη που τοποθετήθηκαν στη διοίκηση , ανέφερε ακομη οτι η ΔΕΗ αιφνιδιάστηκε και δεν ειχε γνώση της υπόθεσης των αμοιβών και οτι ο ίδιος, πριν εκδηλωθεί η παρέμβαση του υπουργείου ειχε ζητησει απο τους εκπροσώπους της ΔΕΗ στο εποπτικό συμβουλιο να επαναφέρουν τις αμοιβές του προέδρου και του διευθυνοντος συμβούλου στα επιπεδα του πλαφον που ισχυε τς προηγούμενα χρονια. Ο ίδιος τόνισε πάντως οτι οι αμοιβές των διοικήσεων κρατικών επιχειρησεων δεν μπορεί φυσικά να προσδιορίζονται με κριτηρια ατομικής αυθαιρεσίας αλλά ούτε με κριτηρια λαϊκισμού και η συγκεκριμενη υποθεση δεν βοηθά στην κατευθυνση αυτή.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοινωσε εξάλλου οτι το δανειο υψους 200 εκατ, ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκρίθηκε ενώ σε ερώτηση για τις αποκοπές ανέφερε οτι οι διακοπές λογω χρεους κατα κανόνα γινονται μονο σε καταναλωτες που δεν πληρώνουν ενώ έχουν τη δυνατοτητα να το κάνουν, ζητώντας αν υπάρχουν διαφορετικά κρούσματα να ενημερώνεται η επιχείρηση.

 

Πωλητήριο στο παλαιό κτήριο του ΟΠΑΠ στη Λ. Κηφισού

Πωλητήριο στο κτίριο που στέγαζε τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ στο Περιστέρι, επί της Λεωφόρου Κηφισού βάζει ο όμιλος Συγγελίδη, ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Ο ΟΠΑΠ πλέον στεγάζεται στο κτίριο που αγόρασε στη Λεωφόρο Αθηνών κι έτσι τα γραφεία παραμένουν άδεια.

Όπως είχε αποκαλύψει η διοίκηση του Οργανισμού κατά τη διάρκεια παλαιότερης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο ΟΠΑΠ μέχρι πρότινος πλήρωνε το μήνα το ποσό των 190.000 ευρώ, δηλαδή 2.280.000 ευρώ ετησίως, ως ενοίκιο.

 

Μεγάλη μείωση προσωπικού φέρνουν οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές 

Περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν από τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια λόγω του μετασχηματισμού που επιφέρουν στον κλάδο οι νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, το δίκτυο καταστημάτων εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 300 σημεία από τα τρέχοντα επίπεδα. Την ίδια ώρα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, κυρίως μέσω υπολογιστών, αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ ήδη μέσω του κινητού τηλεφώνου μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί κάθε τραπεζική συναλλαγή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής και σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, παρά τη δραματική συρρίκνωση του κλάδου την τελευταία 5ετία εξαιτίας της κρίσης, οι μειώσεις θα έχουν συνέχεια αυτή τη φορά όχι λόγω συγχωνεύσεων ή σχετικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εγχώριες τράπεζες στις ευρωπαϊκές αρχές λόγω αναδιάρθρωσης. Οι μειώσεις προσωπικού - δικτύου είναι αναπόδραστη εξέλιξη λόγω μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων που μετασχηματίζουν ριζικά το μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2020 το απασχολούμενο προσωπικό στις τράπεζες από περίπου 46.600 άτομα σήμερα θα περιοριστεί κατά 25% και θα διαμορφωθεί σε 35.000 άτομα. Η απώλεια περίπου 11.000 θέσεων εργασίας θα έρθει να προστεθεί στην ήδη μεγάλη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 19.000 θέσεις εργασίας, από 65.682 που ήταν το 2009 σε 46.615 σήμερα (Ιούνιος 2016).

Είκοσι χρόνια πίσω έχουν γυρίσει οι τράπεζες σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ανέρχεται σε 2.343 σημεία, μειωμένο κατά 1.736 σημεία σε σχέση με το 2009 (4.079 καταστήματα). Ετσι, το δίκτυο των τραπεζών (Ιούνιος 2016) είναι σχεδόν κατά 200 σημεία μικρότερο από αυτό το 1997. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τράπεζες θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 300 σημεία τα επόμενα χρόνια και θα συρρικνωθεί κάτω των 2.000 καταστημάτων.

Η επιβολή των capital controls προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο σοκ στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες σημαντικές ακούσιες θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΕΤ, μετά τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2015, επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στη διενέργεια πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών.

Επίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αξιοποίηση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών (internet, mobile, phone banking, ΑΤΜ, APS) έναντι των τραπεζικών καταστημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ από τις τράπεζες -μέλη της:

• Ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω internet banking αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 40% και 29% αντίστοιχα.

• Ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω mobile banking αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 142% και 82% αντίστοιχα.

 
 

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά τη μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ

Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 2%, προκάλεσαν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δείχνουν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ τήρησαν κατά 92% τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο.

Ακόμα 11 χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, υπέγραψαν τη συμφωνία, ανάμεσα τους η Ρωσία και το Καζακστάν. Εκτιμάται ότι οι χώρες αυτές έχουν κάνει τουλάχιστον τις μισές μειώσεις από αυτές για τις οποίες δεσμεύτηκαν.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 56,70 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στα 54,04 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού αύξηση θα παρουσιάσει και η ζήτηση κατά το 2017.

 
10/02/17
 

Με προσδοκίες για συμφωνία με τους δανειστές, ο μεγάλος στόχος για το Χ.Α. είναι η επιστροφή υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων ….

 

Με μεγάλα κέρδη 3% και διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά μέσα στην ημέρα, ελπίζει το χρηματιστήριο για μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Από άποψης τεχνικής ανάλυσης αν υπάρχει ένα ζητούμενο, αυτό είναι η επιστροφή υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων, μια επιστροφή η οποία θα επαναφέρει τα χαμόγελα στο Χ.Α.

 

Η Eurobank πωλεί τη θυγατρική της στη Ρουμανία 

Τις διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία ξεκίνησε η Eurobank στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η τράπεζα έχει αποστείλει πληροφορίες σε περίπου 35 πιθανούς επενδυτές, τράπεζες του εξωτερικού και επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αναμένοντας την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι η Eurobank σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα διατηρήσει παρουσία στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου, όπου ελέγχει ισχυρά μερίδια, και πιθανά και στη Σερβία.

Χθες η διοίκηση του ομίλου Eurobank βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πελάτες, στελέχη και εργαζομένους της τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σημειώνοντας ότι παρότι «έχουμε διανύσει αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια το μέγιστο μέρος της διαδρομής για την έξοδο από την κρίση, αντιμετωπίζουμε και πάλι νέες προκλήσεις. Πάντοτε, βέβαια, τα τελευταία μέτρα μιας κούρσας είναι τα πιο δύσκολα. Ομως η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της χώρας και της οικονομίας. Αδικούμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, εάν σταματήσουμε τώρα». «Πιστεύουμε», συνέχισε ο κ. Καραβίας, «πως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορούν να γίνουν η μητρόπολη της αναγέννησης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Η Eurobank είναι αποφασισμένη και έχει τη δυνατότητα, τα στελέχη και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό για να πρωταγωνιστήσει στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Πέρα από όλα τα άλλα, η τράπεζά μας είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που κατέχει και θα διατηρήσει σημαντική παρουσία στη Βουλγαρία, χώρα με ιδιαίτερη επιχειρηματική σημασία για τη Βόρειο Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ν. Καραμούζης σημείωσε ότι οι πιθανότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι αρκετά υψηλές. «Ευελπιστούμε», σημείωσε ο κ. Καραμούζης, «ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση των αβεβαιοτήτων, την αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και τη διαμόρφωση ικανοποιητικών όρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

 
09/02/17
 

 

Καραμούζης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας

 

Την ελπίδα ότι κυβέρνηση και θεσμοί θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία «η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την μείωση των αβεβαιοτήτων, την αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας, και την διαμόρφωση ικανοποιητικών όρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας», εξέφρασε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, προσθέτοντας ότι «η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι αρκετά υψηλή».

Συμπλήρωσε ότι η τράπεζα διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την στήριξη των πελατών της και τόνισε: «παρά το δυσμενές περιβάλλον, είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες των εταιρικών πελατών μας με τραπεζικά κριτήρια. Μαζί θα βγούμε από την κρίση».

Οι δηλώσεις του Νικόλαου Καραμούζη έγιναν με αφορμή επίσκεψη που πραγματοποίησαν χτες και σήμερα, στην Θεσσαλονίκη, η διοίκηση και κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της Eurobank, με αντικείμενο επαφές με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πελάτες, στελέχη και εργαζόμενους της τράπεζας στον νομό.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορούν να γίνουν η μητρόπολη της αναγέννησης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «η Eurobank είναι αποφασισμένη και έχει τη δυνατότητα, τα στελέχη και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό για να πρωταγωνιστήσει στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας».

Υπενθύμισε δε, ότι «η Eurobank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που κατέχει -και θα διατηρήσει- σημαντική παρουσία στη Βουλγαρία, χώρα με ιδιαίτερη επιχειρηματική σημασία για τη Βόρεια Ελλάδα».

Κατά τον Φωκίωνα Καραβία, παρ’ ότι η Ελλάδα «έχει διανύσει αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια, το μέγιστο μέρος της διαδρομής για την έξοδο από την κρίση, αντιμετωπίζουμε και πάλι νέες προκλήσεις. Πάντοτε, βέβαια, τα τελευταία μέτρα μιας κούρσας είναι τα πιο δύσκολα». Κατά τον ίδιο, η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της χώρας και της οικονομίας. «Αδικούμε τον εαυτό μας και τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, εάν σταματήσουμε» κατέληξε.

 

 

«Καμπανάκι» τραπεζών για κόκκινα δάνεια

 

Σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση των «κόκκινων» δανείων θα οδηγήσει η περαιτέρω αυστηροποίηση του νόμου για εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, γνωστές ως «εισπρακτικές εταιρείες», που προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας. Αυτό επισημαίνουν εκπρόσωποι των τραπεζών αλλά και των εταιρειών ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή στο απυρόβλητο παραμένουν δεκάδες δικηγορικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης οφειλετών και τα οποία λειτουργούν εκτός ρυθμισμένου θεσμικού πλαισίου.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, παρουσία και του γενικού γραμματέα καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Η πρωτοβουλία αφορά τον νόμο 3758, δηλαδή τον νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία των εννέα εταιρειών που είναι μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων και προβλέπει κυρίως την επέκταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου μπορεί να οχλείται ο οφειλέτης. Σήμερα ο νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να οχλείται ανά δύο ημέρες και πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνεται ανά επτά ημέρες.

Από την πλευρά των εταιρειών εξηγούν ότι ως όχληση πολύ συχνά νοείται το τηλεφωνικό μήνυμα στον οφειλέτη, πολλοί από τους οποίους αποφεύγουν να απαντήσουν σε κλήσεις όταν αυτές προέρχονται από τις εταιρείες ενημέρωσης, τα τηλέφωνα των οποίων είναι αναγνωρίσιμα. Σε καμία περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, η πρακτική των οργανωμένων εταιρειών δεν ενέχει στοιχεία πίεσης. Αλλωστε η ευθύνη τους δεν είναι η είσπραξη, αλλά η παροχή συμβουλών για τη ρύθμιση της οφειλής με βάση τα εργαλεία που δίνει η τράπεζα.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η γενική γραμματεία εξαντλεί την αυστηρότητά της επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα, στηριζόμενη σε καταγγελίες που πολλές φορές ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 επεβλήθησαν 12 πρόστιμα ύψους 315.000 ευρώ, τη στιγμή που η δραστηριότητα άλλων φορέων στον τομέα της ενημέρωσης οφειλετών, όπως είναι τα δεκάδες δικηγορικά γραφεία, είναι ανεξέλεγκτη και δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του νόμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, λόγοι επιβολής των παραπάνω προστίμων ήταν η μη ταυτοποίηση, αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές, η μη τήρηση του τραπεζικού απορρήτου, η κλήση σε τηλέφωνο εργασίας, η συχνότητα οχλήσεων και η δυσφήμηση στο οικογενειακό περιβάλλον. Αλλοι λόγοι επιβολής προστίμου ήταν η ανάθεση της εντολής ενημέρωσης από την τράπεζα χωρίς να υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, η καθυστέρηση απάντησης στον οφειλέτη και η μη χορήγηση στοιχείων εντός προθεσμίας, η μη αποστολή πρακτικού διακανονισμού, η επικοινωνία σε μη δηλωμένο τηλέφωνο, η μη χορήγηση ηλεκτρονικού αντιγράφου καταγεγραμμένων συνομιλιών και ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς και η παρέκκλιση από τις εντολές του δανειστή. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των δικηγορικών γραφείων, τα περιθώρια παρέμβασης του υπουργείου είναι ελάχιστα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολυάριθμες καταγγελίες για άσκηση πιέσεων υπό την απειλή και της ενεργοποίησης των ένδικων μέσων.

Η περαιτέρω αυστηροποίηση του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών του νόμου 3758 εκτιμάται ότι θα ευνοήσει την κουλτούρα ανοχής σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 15%-20% του συνόλου.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων και η υποβοήθηση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, ζήτημα που αφορά πρωτίστως τις τράπεζες και το είδος των ρυθμίσεων που προτείνουν, και λιγότερο τις εταιρείες ενημέρωσης, που έχουν κυρίως την ευθύνη επικοινωνίας με τους πελάτες. Να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών φθάνουν τα 43 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 28 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και τα 15 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» καταναλωτικά.

 

Στο 7,8% και 10,20% οι τελευταίες πράξεις για το 10ετές και 2ετές ελληνικό ομόλογο...

Ομόλογο

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,370

Ελλάδας 6 Μηνών

2,190

Ελλάδας 2 Ετών

10,260

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,803

Ελλάδας 15 Ετών

8,216

Ελλάδας 20 Ετών

8,202

Greece 25Y

7,867

 

 

Eurobank

 

Με τη διαγραμματική εικόνα, όπως και όλων των τραπεζών να έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αν υπάρχει ένα ζητούμενο για τη μετοχή της Eurobank αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή υψηλότερα των 0,545 – 0,55 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση πάμε για δοκιμασία των στηρίξεων στα επίπεδα των 0,495 – 0,50 ευρώ, με ανησυχία μήπως η μετοχή δει ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, οι επόμενες στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 0,46 – 0,47 ευρώ (μέτριες) και ακόμη χαμηλότερα στα επίπεδα των 0,42 – 0,43 ευρώ. Απώλεια όλων αυτών των στηρίξεων θα μπορούσε να βάλει τη μετοχή σε μεγάλες περιπέτειες, με πτώση ακόμη και μέχρι τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016, περίπου 0,30 ευρώ!!!!  

 

 

ΟΠΑΠ

 

Στα 8,24 ευρώ (-0,72%) βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετοχή του ΟΠΑΠ), με την κατάσταση να παραμένει πλήρως ελεγχόμενη όσο η μετοχή βρίσκεται υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων των 8,00 – 8,10 ευρώ. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος σε αυτή τη φάση και με βάση αυτήν την παραμονή η μετοχή μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, να επιστρέψει υψηλότερα των 8,50 – 8,55 ευρώ, με στόχο τις αντιστάσεις στα 8,90 – 9,00 ευρώ.

 

 

ΟΤΕ

 

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ το πλέον κρίσιμο για τη μετοχή είναι υψηλότερα των 8,35 – 8,45 ευρώ, στις οποίες υπάρχει σειρά πολύ ισχυρών στηρίξεων. Απώλεια αυτών των στηρίξεων θα ήταν μια αρκετά κακή εξέλιξη, με κίνδυνο πτώσης μέχρι τις στηρίξεις στα επίπεδα των 7,90 – 8,00 ευρώ.

 
08/02/17
 

 

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Τι αλλάζει στην πιστοποίηση των χρηματιστών

 

Αλλαγές στο χρόνο προϋπηρεσίας που απαιτείται για την πιστοποίηση της καταλληλότητας σε όσους εργάζονται σε ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΔ, και Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) περιλαμβάνει σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
 

Σε τροποποίηση της αρχικής απόφασης τονίζεται ότι ανάλογα με το τόπο εργασίας των απασχολούμενων, θα απαιτείται και ο ανάλογος χρόνος προϋπηρεσίας, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησης.

 

Ειδικότερα:

 

- Ορίζεται προϋπηρεσία έξι έως δώδεκα τουλάχιστον μηνών, μετά την απόκτηση τίτλου σπουδών, σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή τον αντίστοιχο συνολικά χρόνο σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, για όσους εργάζονται ως ασκούμενοι σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε εταιρεία του άρθρου 1 της 11/720/16.7.2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

- Πρέπει ο υποψήφιος για να λάβει πιστοποίηση καταλληλότητας, να έχει εργασθεί αποδεδειγμένα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης για το ίδιο αθροιστικά χρονικό διάστημα (δύο έτη), σε πιστωτικό ίδρυμα ή σε εταιρεία του άρθρου 1 της 11/720/16.7.2015 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύει, ή σε συνδεδεμένο αντιπρόσωπο τους ως εσωτερικός ελεγκτής ή υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης.

 

Στην ίδια τροποποιητική απόφαση ορίζεται ότι διατηρείται έως το τέλος του 2017, η πιστοποίηση πωλητή αμοιβαίων κεφαλαίων. Εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, οι κάτοχοι της συγκεκριμένης πιστοποίησης ενεργούν για την απόκτηση του Πιστοποιητικού είτε μέσω συμμετοχής στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς είτε μέσω επιτυχούς συμμετοχής στις Εξετάσεις του τμήματος «Νομοθετικό Πλαίσιο Κεφαλαιαγοράς».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστοποιήσεις χορηγούνται για υπαλλήλους και στελέχη που είναι αρμόδιοι κατά περίπτωση για:

 

α) Λήψη και διαβίβαση εντολών.
β) Εκτέλεση εντολών.
γ) Παροχή επενδυτικών συμβουλών.
δ) Διαχείριση χαρτοφυλακίων
ε) Ανάλυση κινητών αξιών και αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

 

 

Reuters: Οι επενδυτές τρέμουν ένα ελληνικό ατύχημα…

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο ανήσυχοι γίνονται οι επενδυτές, κάτι το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην ξαφνική εκτόξευση των CDs. Όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι του Reuters, ο μεγάλος προβληματισμός των επενδυτών έχει να κάνει με το ότι η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα θα χάσει τη δόση που χρειάζεται για να αποπληρώσει περι τα 8 δισ. χρέους που οφείλει στην ΕΚΤ και επιπλέον 2 δισ. που πρέπει να καταβάλλει τον ίδιο μήνα.

«Υπάρχει μία ανησυχία, για τον αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της» τονίζει ο Λουτζ Ροεμάγιερ διαχειριστής του γερμανικού fund LBB-Invest, που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 3 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι θα τα πάρει τα λεφτά του. «Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές ζημιές και από αυτή την άποψη, θα θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» προσθέτει. «Είναι άλλο να έχει να αντιμετωπίσεις την κριτική ότι θα δώσεις ξανά χρήματα στην Ελλάδα, αλλά θεωρών ότι είναι ακόμα χειρότερο το να χρειαστείς να μεταφέρεις στον κόσμο ότι η ΕΚΤ είχε ζημιές απ' αυτή την ιστορία», καταλήγει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας eMaxx στο ομόλογο που είχε πουλήσει η Ελλάδα το 2014 στη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εκτός του LBB-Invest έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων οι Carmignac Gestion, Loomis, Sayles & Company, Putnam Investment Management και η PIMCO.

Η τιμή του ομολόγου έχει υποχωρήσει στα 95 σεντς του ευρώ, κάτι ασύνηθες για ένα χρεόγραφο που είναι τόσο κοντά στη λήξη του και το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα διαπραγματεύονταν και λίγο πάνω απ' την ονομαστική του αξία. Σύμφωνα με τους traders το γεγονός αυτό δείχνει μία πιθανότητα 6% στάσης πληρωμών στο συγκεκριμένο ομόλογο.

Παράλληλα η πορεία των συμβολαίων των CDS δείχνουν ότι οι επενδυτές φοβούνται πιθανότητα 50% μίας στάσης πληρωμών από τη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απ' τη στιγμή που θα ανοίξει ο προεκλογικός κύκλος στις χώρες της ΕΕ θα έχει πολλές προκλήσεις. Κάπως έτσι θεωρών πως οι αρχές Μαρτίου θα ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα για μία συμφωνία», λέει ο οικονομολόγος της Societe Generale Ιβάν Μαμαλέτ. «Με δεδομένο αυτό, οι προγραμματισμένες αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο, φοβάμαι ότι θα είναι μία δύσκολη υπόθεση», συμπληρώνει.

Απ' την πλευρά της η UBS σε έκθεση της προς τους πελάτες σημείωνε πως «στην περίπτωση που ο Σόιμπλε αναγκαστεί να επιστρέψει στην Bundestag για μία νέα ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, τότε αυτό θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο». 

 

 

Συναγερμός στο Χ.Α. από τον τραπεζικό δείκτη

 

Στις 708,91 μονάδες βρίσκεται περίπου στις 12:00 ο τραπεζικός δείκτης, με την κατάσταση να είναι εξόχως ανησυχητική δεδομένου ότι ο δείκτης προς στιγμήν φαίνεται να χάνει τις εξαιρετικά κρίσιμες στηρίξεις των 720 – 725 μονάδων. Όπως σημειώνεται σε επιμέρους σχόλια στο GFF, απώλεια αυτών των στηρίξεων, μαζί με την απώλεια των 700 μονάδων (τελευταίο ανάχωμα για το ΓΔ), μπορεί να οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές μέχρι και τις ισχυρές στηρίξεις στις 620 – 625 μονάδες, περίπου 12%, με ότι αυτό σημαίνει για το ΓΔ και την αγορά συνολικά.  

 

 

Οι τελευταίες τιμές των ελληνικών ομολόγων … Πάνω από το 10% παραμένει το 2ετες … Στο 7,9% το 10ετές .. 

Όνομα

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,330

Ελλάδας 6 Μηνών

2,170

Ελλάδας 2 Ετών

10,042

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,821

Ελλάδας 15 Ετών

8,210

Ελλάδας 20 Ετών

8,210

Greece 25Y

7,875

 

 

 

Αυξημένο το πολιτικό ρίσκο στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη Moody’s

 

Περιορισμένος είναι για την ώρα ο κίνδυνος να διασπαστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές χώρες. Αυτό ανέφερε σε συνέδριο στη Λισσαβώνα το στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης της Moody’s Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, επισημαίνοντας παράλληλα πως ακριβώς λόγω των εκλογών είναι πιθανόν να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων. «Υπάρχουν πράγματα που αρχίζουν με κάποιον τρόπο να εμφανίζονται και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε. Με αυτό το σκεπτικό, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης άλλαξε την αξιολόγησή του για τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη βαθμίδα τού «πολύ χαμηλού» σε εκείνη του «χαμηλού». Aναλυτές της Moody’s, πάντως, θεωρούν ότι μετά το Brexit μειώνονται οι πιθανότητες και άλλων αποχωρήσεων.

Κατά τον Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, η Ευρωζώνη δεν θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με ένα οξύτατο πρόβλημα δημοσίου χρέους. «Αυτήν την περίοδο συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αφήσει την κρίση πίσω της και τελεί σε μία κατάσταση σταθερότητας και ισορροπίας», υπογραμμίζει. Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της Ευρωζώνης παραμένουν γενικά σταθερές για φέτος. Αναφερόμενος ειδικότερα στις εκλογές, οι οποίες πρόκειται να γίνουν στη Γαλλία και στη Γερμανία και ενδεχομένως και στην Ιταλία, ο κ. Χόρνουνγκ απομόνωσε τις δύο τελευταίες περιπτώσεις. «Η Γερμανία δεν γεννά ανησυχία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Ιταλία, όπου επικρατεί ασάφεια σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, και τη Γαλλία». Χαρακτηριστικό δείγμα αντίδρασης των αγορών στην πολιτική αβεβαιότητα ήταν ότι στις αρχές της εβδομάδας η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των 10ετών γαλλικών και γερμανικών ομολόγων (spread) εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών, εξαιτίας όσων συνέβησαν στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Η ανάμειξη του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν σε σκάνδαλο κλονίζει την υποψηφιότητά του ώς ένα βαθμό, δημιουργώντας ανησυχίες για το κατά πόσον μπορεί αυτή η εξέλιξη να ευνοήσει τη Μαρίν Λεπέν. Η τελευταία επιδιώκει την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και θέλει να μετατρέψει το δημόσιο χρέος σε φράγκα.

Οσο αυξάνεται η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των 10ετών ιταλικών και των 10ετών γερμανικών ομολόγων, τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, επισημαίνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. Οπως διευκρίνισε, «αυτό το γεγονός δείχνει ότι μια χώρα με υψηλό χρέος πρέπει να συνεχίζει αδιαλείπτως την προσπάθεια για τη μείωσή του». Σε συνέδριο στη Ρώμη, ο κ. Παντοάν τόνισε ότι η Ιταλία με το διογκούμενο δημόσιο χρέος της δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει τις προσπάθειες που καταβάλλει σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο για την περιστολή του. Στις χθεσινές συναλλαγές, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 19 μηνών, ενώ η διαφορά τους με την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (spread) έφθασε τις 202 μονάδες βάσης. Πρόκειται για το υψηλότερο spread σε διάστημα τριών ετών. Σε επίπεδα ρεκόρ τριετίας ανήλθε χθες και το spread πορτογαλικών - γερμανικών ομολόγων, στις 390 μονάδες βάσης.

 
07/02/17
 

Μεγάλη πτώση στις μετοχές της UniCredit στην πρεμιέρα της ΑΜΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.

Η αύξηση μαμούθ είναι της τάξεως των 13 δισ. ευρώ και αποσκοπεί στην εξυγίανση του ισολογισμού τη ιταλικής τράπεζας. Ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 10 Μαρτίου.

Την πρώτη ημέρα της διαδικασίας οι μετοχές της Unicredit υποχώρησαν κατά 6,9% ενώ υπήρξε πτώση της τάξεως του 18,9% και στην εγγραφή δικαιωμάτων προτίμησης, καθώς πολλοί επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την πτώση στα ιταλικά ομόλογα και τα τραπεζικά αποθέματα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η τράπεζα, η Unicredit έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα για περικοπή 3.900 θέσεων εργασίας στην Ιταλία. Αυτό είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για μείωση 14.000 θέσεων εργασίας σε επίπεδο ομίλου έως το 2019 (αριθμός που αφορά πάνω από το 10% του προσωπικού της).

Επίσης, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ιταλικής τράπεζας προβλέπει το κλείσιμο 944 υποκαταστημάτων της, από τα περίπου 3.800 που διαθέτει, πώληση «κόκκινων» δανείων και διάφορες τροποποιήσεις στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στόχος του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας κατά 1,7 δισ. ευρώ.

 

Ντράγκι: Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να χρειάζεται την ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει, δήλωσε ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο Ντράγκι σε ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι. «Εμείς επομένως συνεχίζουμε να μελετάμε τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ (σ.σ.: του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για να εξακριβώσουμε εάν θα επηρεάσουν ή όχι με διάρκεια τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

 


“Σχεδιάζεται νέο ευρωομόλογο από 100 εμπειρογνώμονες”
 

 

Σε αποκαλυπτικό άρθρο της, η Sυddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πάνω από 100 εμπειρογνώμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να αναδιοργανώσει εκ βάθρων την ανάληψη χρεών στην ευρωζώνη.

 

Θα πρόκειται για μια μορφή ευρωομολόγου που θα επιτρέπει σε εξασθενημένες χώρες του ευρώ να δημιουργούν χρέη, χωρίς όμως να ευθύνεται η μία για τα χρέη της άλλης. «Υπό τον μανδύα ενός λεγόμενου κυβερνητικού ομολόγου (Sovereign Bond-Backed Securities), τα ομόλογα των επιμέρους κρατών της ευρωζώνης θα συνενώνονται και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ρίσκου, υψηλού και χαμηλού. Οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τη μια ή την άλλη κατηγορία, αναλόγως του ρίσκου που θέλουν να πάρουν (?). Το προτέρημα για τους πολέμιους ανάληψης κοινού ρίσκου είναι ότι σε περίπτωση που μια χώρα κινδυνεύσει, τις απώλειες θα κάλυπταν οι επενδυτές και όχι οι άλλες χώρες. Όσο πιο χειροπιαστή όμως γίνεται η εφαρμογή αυτού του ομολόγου, τόσο ενισχύονται οι αντιδράσεις των επικριτών του» επισημαίνει η εφημερίδα.

 

«Οι μεν υποστηρίζουν ότι η ιδέα δεν είναι πολύ προωθημένη και προτιμούν ένα πραγματικό ομόλογο, οι άλλοι ότι θα γίνει όχημα που θα οδηγήσει στην κοινοτικοποίηση του χρέους. Πάντως για τον εμπνευστή του, τον καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton Μάρκους Μπρουνερμάιερ, δεν πρόκειται για ένα ομόλογο που θα επιτρέψει στην Ιταλία ή την Ελλάδα να δημιουργούν πιο εύκολα χρέη» διευκρινίζουν οι αρθρογράφοι και επισημαίνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει εκ των προτέρων να απορρίψει την ιδέα λόγω των τεράστιων προκλήσεων για την ευρωζώνη και την ΕΕ από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ και τις εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

 

Σε ό,τι αφορά τις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις για να συμπεριληφθεί αυτή η ιδέα στη Λευκή Βίβλο με προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Ένωσης που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο κορυφής στη Ρώμη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των Συμφωνιών της Ρώμης.

 

  

 

Κερέ: Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο ευρώ

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στο γεγονός ότι είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
 

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο κ. Κερέ απέδωσε τα προβλήματα της χώρας μας σε «διοικητικές αδυναμίες», στο πολύ αδύναμο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους και στο «προβληματικό» φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

 

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ, ο Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόφασης να γίνει δεκτή η Ελλάδα στη νομισματική ένωση, διευκρινίζοντας μάλιστα πως το ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή της χώρας μας αλλά το γεγονός ότι το κοινό νόμισμα «εκθέτει τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία» κάθε χώρας.

 

Τέλος, σημείωσε πως παρά τις θυσίες που έχουν κληθεί να κάνουν οι έλληνες πολίτες «ποτέ δεν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από το ευρώ» και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναμορφώσει τις διοικητικές και πολιτικές δομές της ώστε να μπορεί να ευημερήσει μέσα στο ευρώ», προσέθεσε.

 

 Επιπλέον, ο Μπενουά Κερέ αναφέρθηκε στην κατάσταση του ευρώ έναντι των κύριων αντιπάλων του σημειώνοντας πως «αν και το ευρώ είναι περίπου 30% χαμηλότερα έναντι του ευρώ σε σχέση με το υψηλότερο σημείο του, αυτό αποτελεί μια έγκυρη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της ευρωζώνης και δεν είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας αποδυνάμωσης του νομίσματος».

 
06/02/17
 

Μ. Ντράγκι: Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα

Την άποψη της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι τα σημεία στα οποία «κολλάει» η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εξής: Πρώτον, εκτιμάται ότι για να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για αρκετά μακρά χρονική περίοδο. Δεύτερον, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι η διαπραγμάτευση «κολλάει» στην κάλυψη του δημοσιονομικού χάσματος το 2018 και σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δικαιοσύνη και στην ενέργεια. Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την άποψη της ΕΚΤ, είναι σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξάλλου, ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ανέργων και ότι το είδος των μέτρων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Οι κανόνες της ΕKT για αγορά ομολόγων είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, σχετικά με το ενδεχόμενο «αποζημίωσης» των μικροομολογιούχων από το PSI

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ενδεχόμενο «αποζημίωσης» των μικροομολογιούχων από το PSI.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά για ενδεχόμενη «αποζημίωση» των Ελληνων ομολογιούχων από το PSI, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι όροι της αναδιάρθρωσης του PSI έχουν προσδιοριστεί και δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την ιδέα αποζημίωσης των μικροεπενδυτών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι κανόνες διέπουν όλες τις χώρες της ευρωζώνης και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια βάση.

 

ΤτΕ - Τράπεζες συζήτησαν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς τραπεζών και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη μείωση του εξαιρετικά υψηλού υπολοίπου, που αποτελεί τροχοπέδη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή του τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα, συζητήθηκανμ μεταξύ άλλωνμ στο γεύμα εργασίας που παρέθεσαν σήμερα προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος, Νικόλαος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στα γραφεία της Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τα στελέχη της και να ενημερωθούν από τον κ. Στουρνάρα για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τις επερχόμενες αλλαγές στο ευρύτερο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ελληνική οικονομία.

 

Στα υψηλά τεσσάρων ετών οι αγορές χρυσού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών εκτινάχτηκαν οι αγορές χρυσού το 2016, καθώς η οικονομική και η πολιτική αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές να αναζητούν πιο ασφαλή καταφύγια.

Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ήταν συνταξιοδοτικά ταμεία και θεσμικοί επενδυτές που έσπευσαν να αγοράσουν χρυσάφι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι αγορές χρυσού ενισχύθηκαν επίσης λόγω των επερχόμενων εκλογών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Στον χρυσό στράφηκαν επίσης και όσοι έβγαλαν χρήματα από συνάλλαγμα αλλά και από άλλα επενδυτικά προϊόντα λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τα μεγάλα πορτοφόλια, ενώ μικρότερες ήταν οι αγορές χρυσού από νοικοκυριά καθώς η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου έφερε πλήγμα για το πορτοφόλι τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ οι συνολικές αγορές χρυσού παρουσίασαν αύξηση, οι αγορές κοσμημάτων παρουσίασαν μείωση.Πέρυσι αγοράστηκαν συνολικά 4.309 τόνοι χρυσού, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της «Γκάρντιαν».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2013 και μετά, με τις τιμές να φτάνουν τα 1.220 δολάρια η ουγκιά. Η ζήτηση για κοσμήματα μειώθηκε λόγω αύξησης των τιμών, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι τιμές του χρυσού έκαναν ράλι κατά 25%. Οι καταναλωτές από την Κίνα και την Ινδία, όπου διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος χρυσού παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 21% και 7% αντίστοιχα μέσα στο 2016 λόγω ακριβώς αυτών των αυξήσεων στις τιμές.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών εκτινάχτηκαν οι αγορές χρυσού το 2016, καθώς η οικονομική και η πολιτική αβεβαιότητα κάνει τους επενδυτές να αναζητούν πιο ασφαλή καταφύγια.

 

Τα «μυστικά δείπνα» τραπεζιτών με επιχειρηματίες

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας για την πορεία της οικονομίας και την επανεμφάνιση των εφιαλτικών σεναρίων του 2015. Η πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, περί του διαλόγου που πρέπει να γίνει για το ευρώ και τη δραχμή, ενίσχυσαν το κλίμα ανησυχίας για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», από τις γιορτές και μετά έχουν πραγματοποιηθεί πολλά «μυστικά δείπνα» και πολύωρες συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων τραπεζικών στελεχών και επιχειρηματιών, οι οποίοι αγωνιούν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σημαντικά ονόματα της αγοράς βρίσκονται σε διαρκή επαφή και με πολιτικά πρόσωπα που βλέπουν να επανέρχονται οι εφιαλτικές συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Στα «μυστικά δείπνα» αλλά και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που γίνονται μεταξύ αυτών των στελεχών, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι κινδυνεύει να χαθεί η τελευταία ευκαιρία της χώρας για έξοδο από την κρίση. Αυτό που επιχειρείται είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μετώπου» που θα αποκρούσει τα φαινόμενα λαϊκισμού, τις φωνές του «λόμπι της δραχμής» που ενισχύονται και μιας ιδιότυπης «ασυλίας» που χαίρουν ετερόκλιτες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, ωστόσο, συμφωνούν σε ένα: Στην έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Στόχος των συναντήσεων, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι η δημιουργία κάποιου πολιτικού φορέα ή κόμματος, αλλά η αφύπνιση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ακραίες φωνές που επαναφέρουν τα σενάρια περί Grexit, αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.

Οπως εκτιμούν, δεν είναι η κυβέρνηση που επιδιώκει ένα τέτοιο σενάριο (κάτι που έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά στη Βουλή την Τετάρτη) αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος «ατυχήματος» που μπορεί να εξυπηρετεί τα σχέδια συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ακραίοι που επιμένουν στην επιστροφή στη δραχμή παρ’ ότι έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα με τις συναντήσεις του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους όλων των τραπεζών και τα μηνύματα που θα στείλουν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Βουλή θα ακουστούν πολλά σε εκδήλωση του Π. Λιαργκόβα.

Οι παρεμβάσεις
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του προεδρείου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών μετά τις συναντήσεις που είχαν με Πρ. Παυλόπουλο και Ευκλ. Τσακαλώτο. Στις συναντήσεις αυτές εκφράστηκε η αγωνία που επικρατεί εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και τονίστηκε η ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να παραμείνει σταθερό το τραπεζικό σύστημα, ενώ ζήτησαν τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποκρουστούν οι ακραίες φωνές των «δραχμιστών».

«Ασφαλώς και δεν είναι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες με την άκρα αριστερά ή με ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν με καλό μάτι τη δραχμή. Ούτε είναι ίδιοι όσοι συμπαρατάσσονται με τους ακραίους γερμανικούς κύκλους που θέλουν το Grexit ή με νεόκοπους... Τραμπικούς που βάζουν στο τραπέζι την εθνική απομόνωση. Αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο», λένε κορυφαία στελέχη της οικονομίας.

Τρία είναι τα θέματα που συζητιούνται κατά τη διάρκεια των επαφών κορυφής:

1 Γίνεται λόγος για την προστασία των καταθέσεων από κινδύνους που έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Λένε, δηλαδή, ότι η παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας στην οικονομία σε συνδυασμό με την απασφαλισμένη βόμβα των «κόκκινων» δανείων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τις τράπεζες. Εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες αποφάσεις, τόσο στο επίπεδο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όσο και ως προς την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ώστε να γίνουν μαζικές ρυθμίσεις, τότε θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι προειδοποιήσεις που έχουν γίνει εδώ και καιρό, τόσο από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από Ελληνες και ξένους αναλυτές για τον κίνδυνο επαναφοράς των σεναρίων για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο κ. Στουρνάρας έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια. «Καλύψαμε το 90% της προσαρμογής, θα είναι κρίμα να ανατρέψουμε και πάλι τις θετικές προοπτικές», είπε πρόσφατα, ενώ κατά καιρούς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αβεβαιότητες που έχουν δημιουργηθεί ξανά. Αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τη σταθερότητα των τραπεζών και για πιθανό κίνδυνο νέας αναταραχής όπως το 2015. Τους φόβους αυτούς απασχολούν και οι συζητήσεις στα «μυστικά δείπνα» και τις συνεννοήσεις που γίνονται τελευταία. Τους φόβους για νέα ανακεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισ. που όμως αυτή τη φορά θα προέλθει από bail in.

2 Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τραπεζικά και επιχειρηματικά στελέχη είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, πάση θυσία. Δεν πρέπει να συρθεί η διαπραγμάτευση για πολύ καιρό, πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να προλάβει η οικονομία το QE και να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στη χώρα. Οπως λένε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις «το 2017 δεν είναι 2015. Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι διαφορετικό και μπορεί να αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό και πρέπει το ταχύτερο να επιστρέψει η ομαλότητα, να φύγει το μαύρο πέπλο της αβεβαιότητας πάνω από τη χώρα».

Μάλιστα, τονίζουν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει και δεν υιοθετηθούν τα μέτρα για το χρέος τότε η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους για ανάπτυξη άνω του 2%, οπότε θα υπάρξουν νέες πιέσεις για μέτρα. Και βεβαίως, θα καταρρεύσουν οι προσδοκίες για επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, και για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Η ευρωπαϊκή πορεία

3 Το τρίτο ζήτημα, και πιο σημαντικό, που απασχολεί είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οπως λένε τα κορυφαία στελέχη της αγοράς, δεν πρέπει στην παρούσα χρονική στιγμή, με την οικονομία στον αέρα και τις τράπεζες τραυματισμένες, να ανοίγει ένα θέμα που επιδιώκουν να ανοίξει ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης αλλά και «δραχμολάγνοι» εντός της χώρας. «Δεν πρέπει να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν να βάλουμε στο τραπέζι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Είναι εγκληματικό και ζημιώνει πολύ περισσότερο την οικονομία. Οποιοι το κάνουν αυτό, είναι είτε αφελείς είτε έχουν τεράστια συμφέροντα για να υπηρετήσουν», τονίζουν με νόημα.

Τα «μυστικά δείπνα και οι πολύ συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ιδιαίτερα αγωνιώδη. Εκφράζονται οι φόβοι για τους κινδύνους που κρύβει η «στασιμοχρεοκοπία», η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και γίνονται εκκλήσεις για να προχωρήσει η χώρα στο επόμενο στάδιο. Με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και κυρίως «ξεμπλοκάρισμα» του τραπεζικού τομέα από τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων. Κι εκεί μπαίνει ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που θα είναι πέρα από τις προθέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η συζήτηση για Grexit και επιστροφή στη δραχμή αναζωπυρώθηκε στη χειρότερη χρονική στιγμή
Το «unfair» Ξυδάκη ξύπνησε τους εφιάλτες

Στην κυβέρνηση, αν και επισήμως δεν πήραν θέση επί πολλές ώρες, κάνουν λόγο για «αστοχία» του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι λάθος η δαιμονοποίηση οποιασδήποτε συζήτησης για το μέλλον της χώρας, ώστε να είναι έτοιμη για κάθε αρνητική εξέλιξη.

Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση για Grexit και επιστροφή στη δραχμή αναζωπυρώθηκε στη χειρότερη χρονική στιγμή. Αν και πολλοί συνδέουν το σάλο που προκλήθηκε με τη διαπραγμάτευση και τις απαιτήσεις των δανειστών, εντούτοις υπάρχουν πολλές αναλύσεις γύρω από τον χρόνο που επέλεξε ο κ. Ξυδάκης για να ανακινήσει ένα τέτοιο θέμα. Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ως «λαγό» των ακραίων κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έπαψαν να «φλερτάρουν» με το εθνικό νόμισμα. Αλλοι, πάλι, είπαν ότι ο κ. Ξυδάκης επιχειρεί, με εντολή Μαξίμου, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ή να την εκφοβίσει θέτοντας διλήμματα από το παρελθόν, προκειμένου να «περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές».

Ο,τι κι αν συμβαίνει, το «unfair Ξυδάκη» δίχασε την κυβέρνηση και έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση βήμα για να επιτεθεί με σφοδρότητα στο «λόμπι της δραχμής» που ξαναβγαίνει στο προσκήνιο κάθε φορά που υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα. Υπάρχουν και κάποιες φωνές στην αντιπολίτευση που συνδέουν τους «δραχμιστές» στον χώρο της Αριστεράς, με τους οπαδούς του Ντ. Τραμπ και του απομονωτισμού και των ακροδεξιών της Χρυσής Αυγής που κραυγάζουν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά μιας συζήτησης για τη δραχμή από το μακρινό παρελθόν καθώς και η επιστροφή των εφιαλτικών σεναρίων για την Ελλάδα, «πλήγωσαν» την οικονομία, όπως φάνηκε από την έκρηξη στα spreads, την πτώση στο Χρηματιστήριο αλλά και την «παγωμάρα» που καταγράφεται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ομως, υπάρχουν καταγγελίες ότι η παρέμβαση Ξυδάκη δεν ήταν τυχαία. Είναι συνέχεια μια συζήτησης που βρίσκεται ενεργή στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του 2015 έβαζε φραγμούς στα σενάρια περί ηθελημένου Grexit. Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. «Προδοσία η έξοδος από το ευρώ», είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας από την πλευρά του σενάρια καταστροφής. Ωστόσο, υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης, «θύλακοι» που συζητούν κι αυτοί σε δείπνα και συναντήσεις την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την ατελέσφορη -προς το παρόν- διαπραγμάτευση και τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ενισχύονται οι «δραχμιστές» που μιλούν για συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και για προετοιμασία της οικονομίας για το αρχικό σοκ που θα «φέρει μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο για τη χώρα», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ημερησία ..

 

Τι προαναγγέλλει η πορεία του δεκαετούς ομολόγου

Τον κίνδυνο νέας πιστωτικής ασφυξίας για το ελληνικό Δημόσιο έχουν αρχίσει να προεξοφλούν οι ξένοι επενδυτές που είναι ενεργοί στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε επίπεδα άνω του 8%, από 6,5% στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει έντονα καλοκαίρι του 2015», δηλώνει στην «Κ» ξένος asset manager, επισημαίνοντας πως από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και το καλοκαίρι η χώρα πρέπει να εξοφλήσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε ESM, ΔΝΤ, ιδιώτες ομολογιούχος και ΕΚΤ, χωρίς να υπολογίζονται οι αναχρηματοδοτήσεις εντόκων γραμματίων που λήγουν και συνολικά αθροίζουν άλλα 14,8 δισ.

«Η προοπτική η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει από τις αγορές έστω και το ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2017 είναι από λιγοστές έως μηδενικές», αναφέρει άλλος διαχειριστής κεφαλαίων σε fund με θέσεις στο ελληνικό χρέος. Σε αυτό το περιβάλλον το spread του δεκαετούς ομολόγου έχει προσεγγίσει πάλι τα επίπεδα των 800 μονάδων βάσης, όταν στην Πορτογαλία παραμένει στις 373 μονάδες και στην Ιταλία στις 182, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ηδη, στη Societe Generale και την Capital Economics οι αναλυτές σε εκθέσεις τους προς πελάτες τους επαναφέρουν το ενδεχόμενο ενός Grexit, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολύ περισσότεροι οίκοι και επενδυτικές τράπεζες εμφανίζονται ανήσυχοι. Αλλά «και κουρασμένοι από τη συνεχή επανάληψη του  ίδιου έργου, των καθυστερήσεων και της διάψευσης των προσδοκιών», τονίζει τραπεζική πηγή.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα είναι και το γεγονός πως το ομόλογο που ωριμάζει τον Ιούλιο και το οποίο εθεωρείτο «εξασφαλισμένο» από τη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος πιέζεται εντόνως. Aπό τα 99 λεπτά του ευρώ στα οποία βρισκόταν η τιμή του στις αρχές Ιανουαρίου, έχει υποχωρήσει στα 95 λεπτά.

Το δε ομόλογο που λήγει το 2019, έτος για το οποίο δεν υπάρχει «ορατότητα» αναφορικά με την ύπαρξη ή όχι ευρωπαϊκής στήριξης, έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από την περιοχή των 95 λεπτών ανά ευρώ στα 9. Υπενθυμίζεται πως τα δύο παραπάνω ομόλογα εκδόθηκαν το 2014, την άνοιξη και το καλοκαίρι, αντλώντας περί τα 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι συντηρητικότεροι εκ των διαχειριστών που ασχολούνται με τα ελληνικά ομόλογα εκτιμούν πως για να υπάρξει έστω και μικρή πιθανότητα επιστροφής της Αθήνας στις αγορές –να μπορέσει δηλαδή να χρηματοδοτηθεί και πάλι το Δημόσιο απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα έστω και συμβολικά–, δεν χρειάζεται πλέον μόνον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Απαιτείται είτε να υπάρξει καθαρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημοσιονομική άνεση είτε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από την Ευρώπη...

Καθημερινή

 
04/02/17
 

Η αβεβαιότητα και οι φόροι φέρνουν μείωση των καταθέσεων

Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, αναχαιτίζοντας πρώτη φορά, έπειτα από αρκετούς μήνες, την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το 2016. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ.

Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016 και οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφουν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα της Καθημερινής, η αιτία είναι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών. Η ανησυχία των καταθετών συνδέεται ευθέως και με τον φόβο ενός bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου· η δημιουργία τέτοιου κλίματος απειλεί τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η παράταση της αβεβαιότητας σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος αποθαρρύνει και την παραμονή στις τράπεζες των κεφαλαίων που υπήρξαν το 2016 μέσα από τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια (money markets funds). Οι εισροές υπολογίζονται περί τα 2 - 3 δισ. ευρώ και αν πρόκειται για κεφάλαια που μπαινοβγαίνουν με ευκολία, λόγω της σχετικής ευελιξίας που δίνει η μερική χαλάρωση των capital controls, η επαναφορά των σεναρίων περί εθνικού νομίσματος λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραμονή τους στο τραπεζικό σύστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά, μετά την επιβολή των capital controls, που καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα. Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι αποταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.

Η άνοδος που είχε παρατηρηθεί αποδίδεται αφενός στα capital controls, αλλά και στη σχετική σταθεροποίηση που είχε υπάρξει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο του 2016. Μέρος της αύξησης οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών κάνει χρήση των χρημάτων που έχει σε θυρίδες ή στρώματα για να αποπληρώσει κυρίως φορολογικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το φυσικό χρήμα που είναι σε κυκλοφορία μειώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 5,1 δισ. ευρώ και από τα 48,3 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 43,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα που αποσύρθηκαν διοχετεύθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πληρωμή φόρων και ένα άλλο μέρος κατευθύνθηκε στην κατανάλωση, που ενισχύθηκε κατά 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ειδικά τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενίσχυση που συνδέεται με την καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα (απ’ όσες επιχειρήσεις μπορούν να το καταβάλλουν ακόμη), την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση και τις κοινοτικές επιδοτήσεις που πληρώνονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η σταθεροποίηση ωστόσο των καταθέσεων είχε ήδη διαφανεί από το καλοκαίρι και ειδικά από τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε πρώτη φορά άνοδος στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών.

Η άνοδος παρατηρείται στα υπόλοιπα των λογαριασμών που τηρούν τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων ενισχύθηκαν από 98,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στα 100,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ άνοδος διαπιστώνεται και στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, που από τα 19 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις επιχειρήσεις οφείλεται και και στο κλείσιμο της περιόδου, δηλαδή στη τάση για βελτίωση της ρευστότητας που θέλουν να εμφανίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων.

Στα 40 δισ. η στήριξη από ELA

Σε επίπεδα άνω των 40 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η χρηματοδότηση των τραπεζών, από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που είχε σχεδόν μηδενιστεί στο τέλος του 2014 και εκτοξεύθηκε στα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2016, η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) ανήλθε σε ποσοστό 55% σε σχέση με τα υπόλοιπα καταθέσεων των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δηλαδή για κάθε 10 ευρώ καταθέσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε πρόσβαση σε 5,5 ευρώ ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, εκ των οποίων τα 3,7 ευρώ μέσω ELA. Τον Ιούνιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 27,6% και τον Ιούνιο του 2015 σε 103,6%. Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της έκτακτης χρηματοδότησης παρατηρείται παρά την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

 

ΟΠΑΠ: Η Emma Delta περνάει στο Valea Foundation

Τον έλεγχο της Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd απέκτησε το Valea Foundation, αν και εμμέσως, η οποία με τη σειρά της ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στο 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε., ως αποτέλεσμα μεταβίβασης μετοχών, το "Valea Foundation" ελέγχει έμμεσα την Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στο 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ, δηλαδή συνολικά 105.270.000 δικαιώματα ψήφου. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου.

Όπως ενημερώνει ο ΟΠΑΠ, η πλήρης αλυσίδα ελεγχόμενων επιχειρήσεων μέσω των οποίων ουσιαστικά κατέχονται πλέον τα δικαιώματα ψήφου, ξεκινώντας από τον απώτατο ελέγχοντα (φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα) είναι:

Επωνυμία

% δικαιωμάτων ψήφου εφόσον ισούται ή είναι μεγαλύτερο από το κρίσιμο όριο

% δικαιωμάτων ψήφου μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων εφόσον ισούται ή είναι μεγαλύτερο από το κρίσιμο όριο

Σύνολο εφόσον ισούται ή είναι μεγαλύτερο από το κρίσιμο όριο

VALEA FOUNDATION

33%1

-

33%

VALEA HOLDING AG

33%1

-

33%

KKCG Holding AG

33%1

-

33%

KKCG AG

33%1

-

33%

SAZKA Group a.s.

33%1

-

33%

Emma Delta Management Ltd

33%

-

33%

Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd

33%

-

33%

Emma Delta Hellenic Holdings Ltd

33%

-

33%

Αναλυτικά, η VALEA FOUNDATION είναι ο μοναδικός μέτοχος της VALEA HOLDING AG. Η VALEA FOUNDATION δεν έχει μετόχους και δεν ελέγχεται από κανένα πρόσωπο. H VALEA HOLDING AG είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG HOLDING AG. Η KKCG HOLDING AG είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG AG. Η KKCG AG κατέχει άμεσα το 75% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου του SAZKA Group a.s. και ασκεί από κοινού έλεγχο στο SAZKA Group a.s. μαζί με την ΕΜΜΑ GAMMA LIMITED στην οποία τελικός ελέγχων είναι ο κ. Jiri Smejc.

Η SAZKA Group a.s. κατέχει το 66,7% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta Management Ltd, ενώ το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται από τον κ. Γεώργιο Μελισσανίδη μέσω της εταιρείας Georgiella Holdings Co. Limited, σύμφωνα με το έντυπο γνωστοποίησης TR1 της 29.07.2014. Η Emma Delta Management Ltd είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει δικαιώματα ψήφου στην Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd, η οποία κατέχει το 33% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΠΑΠ Α.Ε.

 
03/02/17
 

Υποχωρεί από το 8% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ….

Υποχωρεί σήμερα, έστω σε ένα βαθμό, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία τις προηγούμενες ημέρες και εν μέσω της κρίσης είχε βρεθεί σε υψηλά σχεδόν 1έτους στο 8%!!! Το πρωί λοιπόν της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 7,6%, με αυτήν του 2ετούς ομολόγου στο 8,5%.

Ομόλογο

Απόδοση %

Ελλάδας 3 Μηνών

2,370

Ελλάδας 6 Μηνών

2,200

Ελλάδας 2 Ετών

8,486

Greece 3Y

6,876

Ελλάδας 10 Ετών

7,579

Ελλάδας 15 Ετών

7,964

Ελλάδας 20 Ετών

7,989

Greece 25Y

7,690

ΟΠΑΠ

Στα 8,26 ευρώ, -0,12% βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ (στις 11:52) με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι εξόχως ενδιαφέρουσες, με μεγάλο ζητούμενο από εδώ και πέρα την παραμονή υψηλότερα των 8,00 – 8,10 ευρώ, στηρίξεις μεγάλης σημασίας οι οποίες δοκιμάστηκαν προσφάτως. Όσο η μετοχή μένει υψηλότερα αυτών των στηρίξεων η κατάσταση παραμένει πλήρως ελεγχόμενη. Σε διαφορετική περίπτωση και σε περίπτωση που χαθούν και τα 7,90 ευρώ, υπάρχει κίνδυνος πτώσης μέχρι τα επίπεδα των 7,50 – 7,55 ευρώ.

EXAE

Αγωνία υπάρχει και για την τεχνική εικόνα της ΕΧΑΕ, με τη μετοχή να βρίσκεται τώρα στα επίπεδα των 4,31 ευρώ (-0,92%) και το ζητούμενο να είναι μια επιστροφή υψηλότερα των 4,45 – 4,50 ευρώ, στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε διαφορετική περίπτωση πηγαίνουμε για τις στηρίξεις στα 4,00 – 4,10 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν.

 
02/02/17
 

Νέα μείωση του ELA στα 46,3 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά 200 εκατ. ευρω μειώνεται το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,3 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 200 εκατ.ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

 

Moody's: Θετικά μηνύματα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

 

Ο οίκος Moody's στέλνει θετικά μηνύματα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Στο οικονομικό δελτίο, το οποίο εξέδωσε ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η αύξηση των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, βελτιώνει τη χρηματοδοτική δομή των κυπριακών τραπεζών. Διαπιστώνει ότι στο τέλος του 2016 οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ και ανήλθαν στα σαράντα-εννέα δισεκατομμύρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 οπότε και ξέσπασε η τραπεζική κρίση.

Ο Moody's σημειώνει πως η βελτίωση αντανακλά τη σθεναρή οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Ο οίκος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών θα είναι μια μακρά διαδικασία, λόγω του σημαντικού ύψους προβληματικών δανείων, ως επίσης και της μακράς περιόδου ίασης για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια.

 

 

Δεκάδες οι «μνηστήρες» για απόκτηση της Avis

 

Μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους παρατηρείται στη διαδικασία πώλησης της Avis που δραστηριοποιείται στον τομέα μισθώσεων αυτοκινήτων, με ηγετική μερίδιο στη εγχώρια αγορά του κλάδου.

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Avis, Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για το νέο έτος, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 24 κυρίως διεθνείς ομίλους, στη διαδικασία πώλησης της εταιρίας από το βασικό της μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, την μεγάλη βελτίωση που παρατηρείται στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και στο κομμάτι της λιανικής.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους επισήμανε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την πώληση της εταιρίας, τονίζοντας ότι ισχυρές εταιρίες όπως η Avis έχουν μέλλον και προοπτικές, ανεξαρτήτως μετόχου.

Ο Ανδρέας Ταπραντζής, διευθύνων σύμβουλος της Avis, ανέφερε πως το 2016 ήταν μια χρονιά σημαντικών επιτυχιών, καθώς επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί.

 

 

Ζημιές 1,9 δισ. ευρώ για την Deutsche Bank

Ζημιές της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο του 2016 η Deutsche Bank, λόγω των υψηλών νομικών δαπανών.

Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ζημιές της τάξης των 1,16 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ

Τους προηγούμενους δύο μήνες, η Deutsche Bank συμφώνησε να καταβάλλει 8 δισ. δολάρια προκειμένου να «κλείσει» τις εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τα έσοδα της γερμανικής τράπεζας ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 7,5% σε 7,1 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

 
01/02/17
 

Ο όμιλος ΟΠΑΠ ανακοινώνει νέες στρατηγικές τεχνολογικές συνεργασίες

Ο Όμιλος ΟΠΑΠ, ο κορυφαίος όμιλος τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε την αναθεώρηση της στρατηγικής του στον τομέα της τεχνολογίας και επέλεξε τους κύριους συνεργάτες, με τους οποίους θα προχωρήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Οράματος 2020.

 

Οι νέες συνεργασίες είναι συνεπείς με τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκόσμιας κλάσης και την αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών δυνατοτήτων.

 

Ο ΟΠΑΠ επέλεξε τη Novomatic Lottery Systems (NLS), μέλος του ομίλου Novomatic, ως το νέο τεχνολογικό του συνεργάτη στον τομέα των αριθμολαχειών, με τη συνεργασία να καλύπτει το ΚΙΝΟ, το ΤΖΟΚΕΡ, το ΛΟΤΤΟ και το ΠΡΟΤΟ. Η μετάβαση του ΟΠΑΠ στην πλατφόρμα της NLS θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2018, με τη διαδικασία αυτή να περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων τερματικών μηχανών στα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Επίσης, η NLS θα παράσχει στον ΟΠΑΠ το σύστημα Player Account Management (PAM), το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες, αρχικά για τα ψηφιακά κανάλια.

 

Επίσης, ο ΟΠΑΠ ήρθε σε συμφωνία με την Playtech BGT Sports για την παροχή αδειών λογισμικού και υπηρεσιών για τις συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs), καθώς και την επακόλουθη εισαγωγή μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού για το δίκτυο πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Η εισαγωγή των SSBTs θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2017 και το 2018 θα ακολουθήσει η πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού (over the counter) στα πρακτορεία.

 

Σημαντική θα είναι η αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικού στοιχήματος του ΟΠΑΠ. Με δεδομένη τη μεταβαλλόμενη και ανταγωνιστική φύση αυτής της αγοράς, ο ΟΠΑΠ επέλεξε την Betgenius ως κύριο προμηθευτή μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικού στοιχηματισμού (integrated digital sportsbook service). Βάσει της συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ θα λάβει επίσης για τα επόμενα δύο χρόνια, πλήρως αυτοματοποιημένες αποδόσεις για περίπου 130.000 αθλητικά γεγονότα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις.

 

Ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να προχωρήσει με μια επένδυση μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη για την υλοποίηση του Οράματος 2020, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται η μετάβαση στις νέες πλατφόρμες, η επένδυση στις νέες συσκευές αυτόματης εξυπηρέτησης και η αντικατάσταση του υπάρχοντος τεχνολογικού εξοπλισμού στα πρακτορεία. Επίσης, η επένδυση καλύπτει την απαραίτητη αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών τόσο στο δίκτυο των πρακτορείων όσο και ψηφιακά, καθώς και θα παράσχει σύγχρονες, κορυφαίες στο είδος τους, λύσεις για όλες τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ομίλου και θέσει τη βάση για την υλοποίηση μελλοντικών στρατηγικών.

 

Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα το 2017, οι οποίες θα υποστηρίξουν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, πλέον των έμμεσων ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται στη χώρα από τις δραστηριότητες του ομίλου.

 

Σχολιάζοντας τις νέες στρατηγικές συνεργασίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ δήλωσε: «Η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών και τεχνολογικών δυνατοτήτων είναι μια σαφής στρατηγική προτεραιότητα του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του Οράματος 2020. Ύστερα από μια μακρά και ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης, έχουμε πλέον προσδιορίσει πως σκοπεύουμε να το επιτύχουμε αυτό και με ποιους συνεργάτες. Η επιλογή αυτών των κύριων συνεργατών αντανακλά τον ξεκάθαρο στόχο που έχουμε, να εργαζόμαστε με τους κορυφαίους παρόχους σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων για τον κλάδο των τυχερών παιγνίων. Παράλληλα, επιτρέπει στον ΟΠΑΠ να αυξήσει το επίπεδο ελέγχου και ευελιξίας του στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ ενέκρινε μια σημαντική επένδυση σε ανθρώπους, συστήματα, λύσεις και υποδομές.

 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ανακοινώνουμε αυτές τις νέες συμφωνίες με κορυφαίους παγκοσμίως παρόχους τεχνολογικών υπηρεσιών, με εξειδίκευση στον κλάδο, που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό μας. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα προϊόντα μας, να εισαγάγουμε νέα και να ενισχύσουμε την παικτική εμπειρία των πελατών μας, τόσο στο δίκτυο των πρακτορείων μας όσο και διαδικτυακά».

 

Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία του με την Inspired Entertainment για την παροχή virtual προϊόντων αθλητικού στοιχηματισμού και η εισαγωγή των προϊόντων αυτών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Αρχικά, θα ξεκινήσει με το επιτυχημένο virtual ποδοσφαιρικό προϊόν. Επιπλέον αθλήματα αναμένεται να προστεθούν εντός του 2018.

 

Σε 1,5 δισ. ευρώ αυξάνει ο ΟΤΕ τις επενδύσεις για δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από €2 δισ. την περασμένη εξαετία, ο Όμιλος είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον επενδύσεις του Ομίλου για φάσμα και υπηρεσίες τηλεόρασης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Δημιουργούμε τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Είναι στρατηγική μας απόφαση να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε €1,5 δισ. έως το τέλος του 2020, ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Με την τεχνολογία επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.»

Υψηλοί στόχοι για το 2017  

Επενδύοντας δυναμικά, μέσα στο 2017 ο Όμιλος ΟΤΕ σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τα δίκτυα νέας γενιάς, αυξάνοντας την πληθυσμιακή κάλυψη, ενισχύοντας τις ταχύτητες mobile internet και προσφέροντας νέες δυνατότητες και υπηρεσίες.

Στη σταθερή, ο Όμιλος ΟΤΕ περνάει οπτικές ίνες για να διαθέσει μέσα στη χρονιά υπερυψηλές ταχύτητες στο σταθερό internet μέσω της τεχνολογίας Vectoring, μόλις αυτό επιτραπεί από τη ρυθμιστική αρχή. Ήδη, παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps στο 46% του πληθυσμού, με την κάλυψη του δικτύου VDSL COSMOTE να αυξάνεται συνεχώς. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου COSMOTE 4G ανέρχεται ήδη σε 93%, παραμένοντας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό, και του δικτύου 4G+ σε 82%. Πρόσφατα, ο Όμιλος έκανε διαθέσιμες στους καταναλωτές, πρώτος στην Ελλάδα και από τους πρώτους στον κόσμο, ταχύτητες έως και 500 Mbps σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου, η επέκταση της υπηρεσίας σε όλη τη χώρα θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί και το έργο Rural Broadband για την διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Tο έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη το 90% της κατασκευής του, ενώ ταχύτητες VDSL έως 50Mbps έχουν ήδη διατεθεί εμπορικά σε πάνω από 250 οικισμούς. Το έργο σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Τέλος, εντός του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο μετασχηματισμού του δικτύου σταθερής σε All IP σε όλο το εύρος των υποδομών και των υπηρεσιών του Ομίλου. Στόχος του είναι η καλύτερη εμπειρία του πελάτη με την παροχή κορυφαίας ποιότητας ΙP τηλεφωνίας, high definition (HD) voice και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, αλλά και η λειτουργική αποδοτικότητα.

 

Το East Capital Eastern Europe Fund επενδύει σε ελληνικές τράπεζες

To επενδυτικό ταμείο East Capital Eastern Europe Fund πήρε θέσεις το 2016 σε μετοχικούς τίτλους της Alpha Bank και της Eurobank, αναμένοντας ισχυρές αποδόσεις μετά από μία ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του ταμείου, απαντώντας σε ερωτήματα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

«Οι τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανόδου», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ταμείου Τιμ Ουμπέργκερ σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: «Πήραμε θέση το 2016, επειδή, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στη βάση αυστηρών ασκήσεων αντοχής, οι ισολογισμοί τους φαίνονται πιο ισχυροί, ενώ θεωρούμε τις αποτιμήσεις πολύ χαμηλές».

«Εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και αν (η Ελλάδα) περιληφθεί στο QE, τότε τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά στοιχεία ενεργητικού θα έχουν πολύ, πολύ ισχυρές επιδόσεις», πρόσθεσε o Ουμπέργκερ που έχει την έδρα του στη Μόσχα.

Το East Capital Eastern Europe Fund, είναι ένα διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 230 εκατ. ευρώ και είχε απόδοση 36% το 2016.

 

Jumbo: άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι επενδυτικοί στόχοι του ομίλου Jumbo για το νέο οικονομικό έτος περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην εγχώρια αγορά προετοιμάζεται το άνοιγμα ενός σημείου στη Βόρεια Ελλάδα έως το τέλος του 2017. Παράλληλα η διοίκηση με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Βακάκη επεξεργάζεται την επέκταση και σε νησιωτικές περιοχές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε Μυτιλήνη και Αίγινα, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση. Το επενδυτικό πρόγραμμα στο εξωτερικό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο η αλυσίδα λειτούργησε ένα νέο μισθωμένο κατάστημα στη Βουλγαρία, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 θα λειτουργήσει ακόμα δύο καταστήματα στη Ρουμανία. Το μοντέλο ανάπτυξης στο εξωτερικό που έχει επιλέξει ο ελληνικός όμιλος είναι μέσω συνεργασιών με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) που αναπτύσσει με τοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Jumbo συνεργάζεται με τον επιχειρηματία Νίκο Βερόπουλο για την ανάπτυξη καταστημάτων Jumbo στη Σερβία, ενώ διαθέτει αντίστοιχες συμφωνίες για τις αγορές της Αλβανίας και του Κοσόβου. Μέσα στo 2017 αναφέρουν οι πληροφορίες, ετοιμάζεται η είσοδος του Jumbo και στη Βοσνία, σε συνεργασία πάντοτε με τοπικό συνεργάτη, καθώς ο όμιλος δεν θέλει να εμπλακεί σε νομισματικά ασταθείς αγορές με αυτόνομο τρόπο. Αντιθέτως, ο κ. Βακάκης δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για μελλοντική επέκταση σε όμορες αλλά συνδεδεμένες με το ευρώ αγορές, όπως η Σλοβακία ή η Κροατία.

Στο Kόσοβο και στην Aλβανία διαθέτει σύμβαση συνεργασίας με τον όμιλο Balfin, του οποίου η θυγατρική Kidzone διαχειρίζεται τρία καταστήματα με το σήμα Jumbo (δύο στην Aλβανία εντός εμπορικών κέντρων και ένα στην Πρίστινα του Kοσόβου). H Balfin είναι ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της περιοχής με δική του αλυσίδα ηλεκτρικών (Neptune) και συνεργασία με τη γαλλική Carrefour.

 

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

Με αισθητή αύξηση των τιμών έκλεισε το απόγευμα η δεύτερη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), σε σχέση με την πρώτη που είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο.

Μέσω των δημοπρασιών, οι αγοραστές, κυρίως εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, αποκτούν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Στόχος είναι να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ρεύματος και ο περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ σε αυτήν, από το επίπεδο του 90% περίπου που είναι σήμερα, στο 49% που είναι ο στόχος για το 2020, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η ενέργεια που δημοπρατήθηκε σήμερα ανερχόταν σε 1.270.200 μεγαβατώρες, οι τιμές των οποίων διαμορφώθηκαν από 39,1 έως 41,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την πλειονότητα των «χτυπημάτων» να ξεπερνά τα 41 ευρώ. Αντίστοιχα, στη δημοπρασία του Οκτωβρίου στην οποία η προσφερόμενη ποσότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη (4 εκατ. μεγαβατώρες) οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ μικρότερο εύρος και σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκεκριμένα από 37,37 έως 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται, κάθε συμμετέχων αγοράζει την ενέργεια στην τιμή που προσφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι τιμές διαμορφώνονται κάτω του κόστους παραγωγής, ωστόσο η αύξηση των τιμών σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία οδηγεί και σε αύξηση των εσόδων για την επιχείρηση από τα ΝΟΜΕ. Ταυτόχρονα δημιουργείται ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους (αλλά και σταθερή τιμή αγοράς) για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς ακόμη και το φθηνότερο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ – το νυχτερινό – διαμορφώνεται στα 66,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το κανονικό οικιακό τιμολόγιο ξεκινά από τα 94,6 ευρώ / MWh.

Στο πρόγραμμα για το 2017 περιλαμβάνονται άλλες τρεις δημοπρασίες, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο για άλλες 4,7 εκατ. μεγαβατώρες.

 
31/01/17
 

 

FTSE 25  - Τα βλέμματα στις ισχυρές στηρίξεις στις 1.640 – 1.645 μονάδες ….. Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά την Τρίτη, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση ή στη χειρότερη να μη χαθούν οι επόμενες πολύ ισχυρές στηρίξεις των βασικών δεικτών, του FTSE 25 και του τραπεζικού δείκτη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον FTSE 25 είναι πολύ σημαντικό να μη χαθούν οι στηρίξεις στις 1.640 – 1.645 μονάδες (τρέχουσα τιμή 1.645 μονάδες), αφού απώλεια τους (όπως σημειώνεται και στη στήλη Κυνηγός) μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε πραγματικά μεγάλες περιπέτειες.

 

 

Στο 8% έφθασε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου … Με φόντο και το σκηνικό αβεβαιότητας που ξαφνικά στήνεται και πάλι στη χώρα, νέα μεγάλη άνοδος των αποδόσεων καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 8%, όταν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε βρεθεί στο 6,4%.

 

Ομόλογο

Απόδοση

Ελλάδας 3 Μηνών

2,360

 

Ελλάδας 6 Μηνών

2,180

 

Ελλάδας 2 Ετών

9,410

 

Greece 3Y

6,876

 

Ελλάδας 10 Ετών

7,971

 

Ελλάδας 15 Ετών

8,316

 

Ελλάδας 20 Ετών

8,295

 

Greece 25Y

7,968

 

 

Ντράγκι: Αναγκαία η ένωση των κεφαλαιαγορών για την καλή λειτουργία του Ευρώ

 

Νέα ώθηση στην ένωση των κεφαλαιαγορών της Ευρωζώνης και την ψηφιακή λειτουργία του τραπεζικού τομέα της έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι δήλωσε ότι η προώθηση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης της Ευρώπης είναι «αναγκαία για την καλή λειτουργία του ενιαίου νομίσματος». Μία ατελής χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η κρίση, πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι, αν και η τραπεζική ένωση θέτει τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της ένωσης των κεφαλαιαγορών.

Απηχώντας επισημάνσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ την περασμένη εβδομάδα στο Βισμπάντεν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι οι ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να έχουν κατά νου τις συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα από τις νέες τεχνολογίες. Σημείωσε ότι η ψηφιακή λειτουργία ενσωματώνεται σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής και μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους του διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να αναλύονται και να ελέγχονται, για να διασφαλισθεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει «ασφαλές και ανθεκτικό».

 
30/01/17
 

 

Έ. Νοβότνι: Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε περιστολή του πρόγραμματος αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν θα επανεκτιμήσει πρώτα τη στάση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο αλλά δεν θα προχωρήσει σε κάποια απόφαση για την περιστολή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στη Γερμανία διατυπώνονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,3 τρισεκ. ευρώ καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα ανακάμπτει, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση των τιμών σε ασθενέστερες οικονομίες όπως της Ιταλίας.

Ο Νοβότνι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό των επιτοκίων πιθανόν να περιμένουν έως τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο πριν επαναξιολογήσουν την πολιτική τους και ακόμα και τότε είναι πιθανόν να μην ληφθεί καμία απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος, που στόχο έχει την τόνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

«Η συζήτηση για τη συνολική οικονομική μας εκτίμηση πιθανόν (θα λάβει χώρα) τον Ιούνιο», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Αλλά αυτό δεν αποτελεί συζήτηση περί σταδιακής κατάργησης».

Ο Νοβότνι πρόσθεσε ότι η όποια αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ, που αυτή τη στιγμή είναι σε αρνητικό έδαφος, θα έλθει μόνο μετά την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του προγράμματος, επικαλούμενος την πολιτική που υιοθέτησε η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωζώνη της Ιταλίας ή της Γαλλίας, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα στις δημοσκοπήσεις. «Πρόκειται για παράλογη συζήτηση», δήλωσε. «Θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για την Ιταλία το να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία».

 

 

Ρέγκλινγκ: Δημιουργία «κακής» τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια που βαρύνουν τις τράπεζες σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα είναι μια «πολύτιμη» κίνηση προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού» που θα διευκολύνει τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων ύψους άνω του 1 τρις. ευρώ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τις προτάσεις της EBA και ζήτησε να υπάρξει κάποιου είδους στήριξη από τον δημόσιο τομέα στην πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα».
«Πιθανόν θα χρειαστεί κάποιος ρόλος για τον δημόσιο τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νέα οντότητα θα έχει στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 250 δισ. ευρώ από τις τράπεζες της ΕΕ.

Το σχέδιο της EBA δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι αυτό «πολιτικά είναι πλεονέκτημα».

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, εδώ και καιρό αντιτίθεται στα σχέδια για επιμερισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, φοβούμενη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώσουν τις διασώσεις τραπεζών σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά "κόκκινων" δανείων στα τραπεζικά τους συστήματα.

 

 

Αν ζητείται κάτι αυτό είναι μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να επιστρέψει ο ΓΔ υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων … Με την εβδομάδα να έχει ξεκινήσει με μεγάλη πτώση στο Χ.Α. (-2,35% στις 11:55, μετά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, -3,70%), να αντιδράσει ενδοσυνεδριακά και να επιστρέψει υψηλότερα των 630 – 635 μονάδων είναι το ζητούμενο. Σε διαφορετική περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι τις επόμενες ημέρες η πτώση θα συνεχιστεί μέχρι τις στηρίξεις στις 590 – 600 μονάδες (μεγάλης σημασίας αυτές οι στηρίξεις).

 

 

«Πόρτα» εξόδου για άλλους 1.000 στη ΔΕΗ

 

Μετά τους 200, έρχεται όριο ηλικίας και έξοδος για 1.000 ακόμα εργαζομένους της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Κοινό μυστικό στην επιχείρηση είναι ότι τα 200 άτομα, για τα οποία η διοίκηση αποφάσισε να προσφέρει μπόνους αποχώρησης 15.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ήταν μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» αυτό που εξετάζουν στην επιχείρηση είναι η μόνιμη επαναφορά των ορίων ηλικίας, μετά την υπέρβαση των οποίων οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη. Κι αυτό, προκειμένου να μη χρειάζεται κάθε χρόνο η ΔΕΗ να καταφεύγει σε ρυθμίσεις τύπου «πάρε 15.000 ευρώ και φύγε, διαφορετικά απολύεσαι».

Δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός ο λόγος που επιβάλλει την επαναφορά ορίων ηλικίας. Διότι μέσα στη διετία 2018-2019, ούτε λίγο ούτε πολύ 1.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα είναι ανάμεσα στα 60 και τα 65 έτη. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα ψηφιστεί μια μόνιμη ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την αυτόματη έξοδο στη σύνταξη όσων συμπληρώνουν τα παραπάνω όρια, είτε κάθε χρόνο η ΔΕΗ θα χρειάζεται να καταφεύγει σε συνταγές σαν την πρόσφατη.

Αυτό λοιπόν που εξετάζουν στη ΔΕΗ είναι η θέσπιση ενός μόνιμου «ηλικιακού κόφτη», ίδιου ακριβώς με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περίπτωση των 200 εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας.


Δηλαδή, τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα (εργαζόμενοι σε μονάδες και ορυχεία), τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (όπως το διοικητικό προσωπικό) και τα 65 έτη για τους διευθυντές.

 

Ξεπερνούν τα 10δις οι ζημίες που «γράφουν» από το Χ.Α. 20 μεγάλα ξένα funds

Οχι περισσότερα από 20 μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρήσεις και διαχειριστές κεφαλαίων ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Μαζί με μικρότερα ξένα hedge funds διακρατούν το περίπου 60% της αξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ομως «σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για εγκλωβισμένους επενδυτές, που δεν μπορούν να βρουν αγοραστές για να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους», εξομολογείται στην «Κ» fund manager ενός εξ αυτών των κεφαλαίων.

Πρόκειται για θέσεις που στην πλειονότητά τους έχουν αποκτηθεί σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις και είναι αδύνατον να πουληθούν χωρίς την εγγραφή σημαντικών ζημιών. Ζημιών που σε λογιστική απεικόνιση ξεπερνούν αθροιστικά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς.

Η ανυπαρξία

Με εξαίρεση κάποιες μεγάλες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων διανέμουν σημαντικά μερίσματα, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει, επιεικώς, ανύπαρκτο, αν κρίνει κανείς από τις συναλλαγές και τις εισροές κεφαλαίων.

Εξαίρεση, όσον αφορά στο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποτελούν οι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην ελληνική οικονομία επενδυτές, όπως ο Τζον Πόλσον ή ο Πρεμ Γουάτσα, των οποίων η προσπάθεια εστιάζεται στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που ελέγχουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό και κυρίως στις τράπεζες με στόχο να παραγάγουν μεσοπρόθεσμα αξία για τις τοποθετήσεις τους. Στρατηγική που στην αγορά πολλοί θεωρούν μονόδρομο και μάλιστα με μακρινό ορίζοντα.
Fifelity, Capital, Blackrock, Blackstone, Prudential, Vanguard, Global X Management, York, Paulson, Fairfax, Baupost, Templeton, Silchester, Invesco, Lyxor, Russell, Norges και Lansdowne είναι οι βασικότεροι από τους ξένους, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα. Και παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ορισμένων, κάνουν παθητική μόνον διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με μηδενικές πρακτικά προσθήκες ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Είναι χαρακτηριστικό πως η εμφανιζόμενη εισροή κεφαλαίων ύψους 913 εκατ. στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένους επενδυτές το 2016, που προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΧΑΕ και κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να...πανηγυρίσουν, δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Το μυστικό

Και αυτό διότι σε αυτά τα 913 εκατ. περιλαμβάνονται ποσά που εισέρρευσαν λόγω της ολοκλήρωσης ιδιωτικοποιήσεων έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής. Οπως τα 280 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Cosco για το 51% του ΟΛΠ και τα 400 εκατ. που κατέβαλε η AGC για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Χωρίς τα ποσά αυτά, από τη σύγκριση με το 2015 (606,97 εκατ.) προκύπτει μεγάλη μείωση των εισροών κεφαλαίου.

Κάτι διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Capital, μείωναν συστηματικά τις θέσεις τους κατά την προηγούμενη διετία. Μικρότεροι ημερήσιοι τζίροι και μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον σημαίνουν όμως και πολλοί χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγών, για τις ξένες χρηματιστηριακές, που έχουν μειώσει έτσι τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ελληνική αγορά.

Δημιουργήθηκε έτσι ένας φαύλος κύκλος που περιορίζει συνεχώς την όρεξη για ανάληψη ελληνικού ρίσκου τη στιγμή που η προσοχή όσων ασχολούνται ακόμα με τη χώρα μας είναι εστιασμένη κυρίως στην πολιτική κατάσταση.

Και αν και ονομάζουν τον κίνδυνο αυτό κίνδυνο πολιτικής σταθερότητας, η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει υψηλές προσδοκίες από μια αριστερή κυβέρνηση που διολισθαίνει στις δημοσκοπήσεις, εξηγούν στους συνομιλητές τους. «Πιο συχνά κοιτούν πλέον τα γραφήματα με την ιστορική εξέλιξη των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές, παρά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

 
28-29/01/17
 

Γιάννης Δραγασάκης: «Το 2017 θα υπάρξει σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων»

Τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων για τη φετινή χρονιά «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» της Κυριακής, τονίζοντας ότι το 2017 θα αποτελέσει έτος στροφής για τις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη κάνει λόγο για «υποεκπροσώπηση» του Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ στα Διοικητικά τους Συμβούλια, καθώς η παρουσία των εκπροσώπων του είναι αναντίστοιχη των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, τονίζοντας την ανάγκη να επαναξιολογηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ν.Δ. αποτελεί τμήμα του λεγόμενου «τριγώνου της διαπλοκής», κάτι το οποίο δείχνει ο υπερδανεισμός της.

«Το 2017, μπορεί να είναι έτος στροφής και για το τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση των κόκκινων δάνειων έχει πλέον ανακοπεί», τονίζει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι, «από το 2017 κι έπειτα αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση. Κι αυτό θα γίνει κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων. Ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ενώ προαναγγέλλει ότι, «το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία. 

Στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ των λύσεων που ελαχιστοποιούν το κοινωνικό κόστος, διασφαλίζουν θέσεις εργασίας ή και δημιουργούν νέα απασχόληση οδηγώντας εν τέλει σε βιώσιμα σχήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα θετικά τη δημιουργία συνεργατικών ή κοινοπρακτικών σχημάτων εργαζομένων», υπογραμμίζει. 

 

 

Επιστροφή κεφαλαίου αντί μερίσματος για τα κέρδη του 2016 για να αποφύγουν τον φόρο

 

Κεφάλαια ύψους 976,1 εκατ. ευρώ διένειμαν προς τους μετόχους τους το 2016 συνολικά 46 εισηγμένες, μέσω διαφόρων χρηματικών διανομών όπως είναι τα μερίσματα-προμερίσματα, οι διανομές αποθεματικών και οι επιστροφές κεφαλαίων. Ηταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά το 2010 όταν είχαν διανεμηθεί 1,688 δισ. ευρώ από 99 εισηγμένες. Η χειρότερη χρονιά την τελευταία επταετία (2016-2010) κατεγράφη το 2013 όπου μόλις 38 εισηγμένες διένειμαν συνολικά κεφάλαια ύψους 504,4 εκατ. ευρώ.

Υψηλή φορολογία

Το μείζον θέμα για τη νέα οικονομική χρονιά είναι πώς θα κινηθούν οι εισηγμένες στις χρηματικές τους διανομές για τα κέρδη του 2016, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η φορολογία στα μερίσματα ανέρχεται στο 15% από 10% που ήταν μέχρι το τέλος του 2016. Μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνει η λύση της επιστροφής κεφαλαίου. Σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών για δύο λόγους μία εισηγμένη επιστρέφει κεφάλαιο προς τους μετόχους: α) αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων και β) επιβράβευση διακρατούντων μετόχων, οι οποίοι στα χρόνια της επενδυτικής ξηρασίας, όπως είναι η πενταετία 2012-2016, δεν ρευστοποίησαν μετοχές από το χαρτοφυλάκιό τους.

Ενα επίσης ποιοτικό στοιχείο που αναδεικνύεται στα χρόνια του ευρώ και αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ (πρώην ΑΕΛΔΕ) Γιάννης Πολυχρονίου είναι ότι σήμερα υπάρχουν επτά εισηγμένες που από το 2000 μοιράζουν συνεχώς μετρητά. Πρόκειται για τις εξής: ΟΠΑΠ, Καρέλιας, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μέτκα και ΟΛΘ. Επίσης, εταιρείες που έχουν μοιράσει χρήματα στους μετόχους τους κατά τα περισσότερα χρόνια της ίδιας περιόδου είναι η ΕΧΑΕ, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (δεν διένειμε την περίοδο 2012-2013), τα Ελληνικά Πετρέλαια (δεν διένειμαν κατά τη διετία 2015-2016), ο ΟΛΠ (δεν μοίρασε το 2010), η Jumbo  (δεν διένειμε το 2013), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μοιράζει συνεχώς χρήματα από τότε που εισήλθε στο Χ.Α. το 2007), η Grivalia (δεν διένειμε μια χρονιά μέρισμα επειδή της απαγορευόταν από το θεσμικό πλαίσιο) αλλά και τίτλοι χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπως π.χ. το Πλαίσιο και ο Κανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίου από το 2000 έως και το 2016 οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν εισπράξει αθροιστικά 4,7429 ευρώ, της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν 16,246 ευρώ, του ΟΛΠ 2,1564 ευρώ, της Motor Oil 10,143 ευρώ, της JUMBO 3,6091 ευρώ, της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας 80,5343 ευρώ, του ΟΛΘ 10,6056 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ 2,6175 ευρώ, της ΕΥΑΘ 3,056 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ 6,3167 ευρώ, του ΟΠΑΠ 17,5355 ευρώ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 0,71 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο του 2017 είχαμε αποφάσεις για διανομή μετρητών από αρκετές εταιρείες, όπως π.χ. της ΕΥΔΑΠ, της Ικτίνος Μάρμαρα, της Quest Holdings, της Motor Oil (προμέρισμα), της JUMBO (μέρισμα), του Μουσικού Οίκου Νάκας (επιστροφή κεφαλαίου) και της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (επιστροφή κεφαλαίου).

 

Καθημερινή

 

Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» υποβαθμίζει τα ομόλογα της Τουρκίας ο οίκος Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», αφαιρώντας της την τελευταία κατάταξη των ομολόγων της ως επενδύσεων και υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην αναπτυσσόμενη χώρα, που αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν μαγνήτη για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η υποβάθμιση του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου σημειώθηκε μόλις μερικές ώρες αφότου ο ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εξέπληξε τους επενδυτές, υποβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας της Τουρκίας σε «αρνητική» από «σταθερή».

 

Αμφότεροι οι οίκοι αξιολόγησης εξέφρασαν ανησυχία για την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και για τις πιέσεις της Άγκυρας στην κεντρική τράπεζα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τουλάχιστον 40.000 άλλοι έχουν συλληφθεί.

 Ο Fitch, στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι υποβαθμίζει τα τουρκικά κρατικά αξιόγραφα στη βαθμίδα BB+ (από BBB-), σημείωσε ότι οι εξελίξεις «στην πολιτική και στην ασφάλεια υπονόμευσαν τις οικονομικές επιδόσεις και την ανεξαρτησία των θεσμών» της Τουρκίας.
  
Πέρυσι ο S&P είχε επίσης υποβαθμίσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας, ενώ τον μιμήθηκε λίγο καιρό αργότερα και ο Moody's.

Τα πιο συντηρητικά επενδυτικά ταμεία συνήθως θεωρούν προϋπόθεση τα ομόλογα μιας χώρας να αξιολογούνται ως επένδυση από δύο μεγάλους οίκους πριν αποφασίσουν να τα εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις ροές ξένων επενδύσεων για να αναχρηματοδοτεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της -που είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη- αλλά και το εξωτερικό της χρέος. Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου προεξοφλείται πως θα αναγκάσει την Άγκυρα να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται από τις αγορές.
  
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 8% ήδη φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι έχει μια από τις χειρότερες αποδόσεις νομισμάτων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά ώστε να εμποδίσει τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθυμεί διακαώς να υπάρχουν φθηνές πιστώσεις ώστε να τονωθεί η οικονομία, δηλώνει «εχθρός» των επιτοκίων, οδηγώντας οικονομολόγους στο συμπέρασμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει πλήρη ανεξαρτησία στην άσκηση της αποστολής της.

 
27/01/17
 

Μείωση καταθέσεων το Δεκέμβριο…

Οι καταθέσεις το Δεκέμβριο 2016 "έπεσαν" στα 121,4 δισ. ευρώ από 124,8 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα γιατί από το Δεκέμβριο και για πρώτη φορά στις καταθέσεις ιδιωτών δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγυήσης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) οι οποίες εφεξής θα λογίζονται μαζί με τις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. 

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 143 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,1%, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μηδενικός, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -0,2% το Δεκέμβριο του 2016, από -4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 245 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tο Δεκέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 15 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 13 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

 

Ecofin: «Παγώνει» η συμφωνία για τους νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες λόγω Τραμπ

Η διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχει σταματήσει εδώ και μήνες τις προσπάθειες της Επιτροπής της Βασιλείας - που εποπτεύει τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες - για την αλλαγή των κανόνων σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και των «μαξιλαριών» των τραπεζών για την απορρόφηση ζημιών. Η επίτευξη μίας συμφωνίας στο τέλος του 2016, σύμφωνα με την προθεσμία που είχε τεθεί, δεν έγινε δυνατή και δεν έχει ορισθεί ακόμη κάποια νέα προθεσμία.

H συμφωνία για τους νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες θα πρέπει να περιμένει μέχρι να γίνει πιο σαφής η προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ecofin (Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ).

Η διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το θέμα αυτό έχει σταματήσει εδώ και μήνες τις προσπάθειες της Επιτροπής της Βασιλείας - που εποπτεύει τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες - για την αλλαγή των κανόνων σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και των «μαξιλαριών» των τραπεζών για την απορρόφηση ζημιών. Η επίτευξη μίας συμφωνίας στο τέλος του 2016, σύμφωνα με την προθεσμία που είχε τεθεί, δεν έγινε δυνατή και δεν έχει ορισθεί ακόμη κάποια νέα προθεσμία.

«Δεν είναι ότι θέλουμε να καθυστερήσουμε, αλλά τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σικλούνα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής της Βασιλείας. Ο Σικλούνα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας στην ΕΕ έως τον Ιούλιο, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να ληφθεί μία απόφαση, όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Ως λόγους για την αβεβαιότητα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι προθέσεις του οποίου για τις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις δεν είναι σαφείς.

Ο Σικλούνα κάλεσε τις παγκόσμιες ρυθμιστικές Αρχές να προχωρήσουν σε συμφωνία μόνο «αφού έχει καθίσει η σκόνη», για να αποφύγουν μία λανθασμένη συμφωνία. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία αντιτίθενται στις αλλαγές που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή της Βασιλείας, καθώς αισθάνονται ότι η αναθεώρηση πηγαίνει πολύ μακριά και αυξάνει δυσανάλογα τα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες έναντι κινδύνων. Αυτό θα αύξανε τα κόστη για τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές τράπεζες, ευνοώντας τις ανταγωνίστριές τους αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη θεσπίσει ένα σύνολο κανόνων αντίστοιχων με αυτούς της Επιτροπής Βασιλείας, όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι της ΕΕ.

 

Για ανακρίβειες μιλά η ΔΕΗ σχετικά με τα ταμειακά του ΑΔΜΗΕ

Η αναφορά πως η ΔΕΗ θα κρατήσει τα χρηματικά διαθέσιμα του ΑΔΜΗΕ μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του είναι ανακριβής, διευκρινίζει η Επιχείρηση σε ανακοίνωση της σχολιάζοντας δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου.

Η Επιχείρηση σημειώνει ταυτόχρονα ότι, εκτός των ποσών που θα λάβει η ΔΕΗ για την πώληση του 24% στην State Grid και του 25% στο Ελληνικό Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), σε εκπλήρωση σχετικής επιταγής του Ν.4389/2016 η ΔΕΗ θα λάβει επιπλέον το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ, ως προϊόν σχετικής πράξης αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.  Επίσης, σύμφωνα με τηνΔΕΗ στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν ανακρίβειες ως προς τη δομή της συναλλαγής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και την τελική μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, παραπέμπει στη σελίδα 14 της παρουσίασης των βασικών οικονομικών και λειτουργικών μεγεθών για το εννεάμηνο του 2016 (σελιδα 14)

Τέλος, η σχετική με τις αποκαλούμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναφορά πως "στην τελευταία δημοπρασία η ΔΕΗ πούλησε 36 ευρώ την κιλοβατώρα, ενώ η ίδια εκτιμά ότι το κόστος της είναι 40 ευρώ" δεν είναι ορθή. Η ΔΕΗ πούλησε σε μέση τιμή 37,39 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ υψηλότερο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....