Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι τράπεζες, η προεξόφληση & Οι μνήμες από πριν ένα χρόνο

00:01 - 06/09/18

 

 

Ελπίζοντας πως θα υπάρξει άμεσα (σήμερα τη χρειαζόμαστε) μια ισχυρή αντίδραση και ο ΓΔ θα επιστρέψει υψηλότερα, τουλάχιστον των 700 μονάδων, αν όχι των 710 μονάδων. Και με την κατάσταση να είναι αρκετά οριακή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν χθες σε νέα χαμηλά. Και για την ακρίβεια μόλις 3,5% από τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη, κάτι το οποίο από μόνο του τα λέει όλα.

----------------------

Πάμε όμως να δούμε πως έχουνε τα πράγματα. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αν κάποιος δει το πώς πέφτουν οι τράπεζες, είναι αναγκασμένος να πει ότι αυτές προεξοφλούν ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα (αυτή είναι και η βασική πηγή ανησυχίας) νέες ΑΜΚ μέσα στους επόμενους μήνες. Και χωρίς να αποκλείουμε τίποτα, είναι λάθος να παραβλέπουμε πως μιλάμε και για ένα εξαιρετικά ρηχό χρηματιστήριο.

Να θυμίσουμε κάτι. Ότι όταν και πέρσι και για 4 μήνες (από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου) οι τράπεζες έχασαν σχεδόν τη μισή τους αξία. Είχαν και πάλι ακουστεί και γραφθεί τα ίδια. Για ΑΜΚ, συγχωνεύσεις ….. προβλήματα στην οικονομία κτλ …..

Θα σας επαναλάβουμε την άποψη μας. Η εικόνα των εξαμήνων δεν μας άρεσε καθόλου, με μια εξαιρετικά αργή βελτίωση. Και αν δεν υπάρξει κατά τα επόμενα 1-2 τρίμηνα μια ριζική βελτίωση του κλίματος (όχι ότι φαίνεται εύκολο). Πιθανόν στο β΄εξάμηνο του 2019, αν όχι νωρίτερα θα έχουμε ΑΜΚ.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς. Πιστεύουμε πως σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο sell – off των τραπεζών (και γενικά της αγοράς) είναι και στα πλαίσια της γενικής εικόνας της αγοράς, χωρίς ντε και καλά να σημαίνει ότι προεξοφλούνται καταστροφικές ειδήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ή την χώρα. Και όπως επίσης έχουμε γράψει και φάνηκε και χθες προς τα τελευταία λεπτά (με μεγάλες πιέσεις σε μόλις 20 λεπτά). Ίσως και ο βασικότερος λόγος που η αγορά πέφτει έτσι. Είναι η κερδοσκοπία που υπάρχει. Είναι φανερό πως έχει ανοίξει η όρεξη προς τα κάτω …… Με πολλούς ξένους επενδυτές που παίζουν την αγορά κάτω να έχουνε βρει την ευκαιρία, για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες να στείλουν τις τιμές χαμηλά ….. μέχρι το σημείο που οι μικροί έλληνες, φοβισμένοι, θα βγουν πωλητές και κάπου εκεί οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι.

Μια αναδρομή της περσινής πορείας ….

Και χωρίς φυσικά να σημαίνει τίποτα για τα όσα ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες και μιας και αναφερθήκαμε, να θυμίσουμε την τραγική πορεία που είχανε οι τράπεζες πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ο τραπεζικός δείκτης λοιπόν στις 14 Ιουλίου του 2017 είχε βρεθεί στις 1.130 μονάδες (δηλαδή διπλάσια τιμή από την σημερινή) και κάπου εκεί και με αφορμή τα σχόλια του ΔΝΤ πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ξεκίνησε ένα απίστευτο sell – off 4 μηνών. Αυτό έφερε τον τραπεζικό δείκτη από τις 1.130 μονάδες στις 604 μονάδες (ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό) στις 17 Νοεμβρίου. Δηλαδή 46% χαμηλότερα σε ακριβώς 4 μήνες. Και με αρκετούς από τους επενδυτές να καίγονται και ακόμη περισσότερους τρομαγμένοι να πουλάνε, κάπου εκεί ξεκίνησε ένα μεγάλο ράλι 2,5 μηνών, το οποίο έφερε τον τραπεζικό δείκτη στις 990 μονάδες, στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 (δηλαδή μια άνοδος περίπου 65% από τα χαμηλά των 604 μονάδων!!!

Σε καμία περίπτωση δε λέμε πως θα επαναληφθεί το ίδιο. Αυτό που λέμε είναι ότι και πέρσι όταν υπήρχε η αντίστοιχη εντυπωσιακή πτώση, γράφθηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά. Για νέες ΑΜΚ, συγχωνεύσεις κτλ … Και τελικά δεν έγινε τίποτα …..

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ας μην προεξοφλούμε την καταστροφή ….. επαναλαμβάνοντας πάντως πως τα αποτελέσματα 6μηνου ήταν εξαιρετικά μέτρια.

ΥΓ: Προσωπικά συνεχίζουμε να φοβούμαστε μια γενικευμένη πτώση των διεθνών αγορών κατά τους επόμενους μήνες. Και δεν αποκλείεται οι μικρότερες αγορές όπως το Χ.Α. να την προεξοφλούν, με πωλήσεις από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....