Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Πάλι τα ίδια .. αλλά και ένα πιθανό “happy end”

00:01 - 13/10/17

 

 

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε χθες τόσο την Κ. Λαγκάρντ όσο και στελέχη του ΔΝΤ να λένε ότι εμείς δε ζητάμε νέα μέτρα, αλλά αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή αναθεώρηση του προγράμματος.

 

Και προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα με αυτό. Άπειρες φορές, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, έχουμε γράψει ότι ο στόχος του 3,5% είναι ένας στόχος που πνίγει τη χώρα και ο οποίος στην προσπάθεια του να επιτευχθεί τελικά οδηγεί σε αντίστροφα αποτελέσματα.

 

Είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι ένας μικρότερος στόχος (περίπου στο 2%) θα πρόσφερε μια σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξυπνώντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία και βοηθώντας στο να υπάρξουν ικανοποιητικοί - ποιοτικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια.  

 

Αλλά μέχρι εκεί. Με αφορμή τις νέες δηλώσεις από το ΔΝΤ θα λέγαμε ότι αυτό που πάει να παιχτεί είναι μια από τα ίδια. Είναι μια «παράσταση» που ζούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συντηρώντας μια διαρκή ελληνική «κατάθλιψη», με μεγάλο θύμα την ελληνική οικονομία.

 

Τι λοιπόν φαίνεται ότι θα συμβεί για ακόμη μια φορά;

 

Το ΔΝΤ θα λέει ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, λέγοντας ταυτόχρονα ότι εμείς δε θέλουμε νέα μέτρα. Εμείς ζητάμε από τους ευρωπαίους να αναπροσαρμόσουν τους στόχους του προγράμματος.

 

Αλλά προσοχή! Αν αναπροσαρμοστούν οι στόχοι του προγράμματος που ζητάει το ΔΝΤ και πάμε σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα πρέπει να γίνει και μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους. Οι ευρωπαίοι, τουλάχιστον για αρκετούς μήνες (έτσι και αλλιώς δε θα υπάρχει μόνιμος γερμανός ΥΠΟΙΚ μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας – κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στις αρχές του 2018) θα λένε το γνωστό, μεγάλο όχι.

 

Το ΔΝΤ θα απαντάει …. αφού δεν αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος εμείς θέλουμε νέα μέτρα, αφού το 3,5% δε βγαίνει και έτσι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

 

Και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έτσι και αλλιώς θα έχει καθυστερήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, θα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Και τι θα γίνει στο τέλος;

 

Θα περάσουν αρκετοί μήνες και η αξιολόγηση θα σέρνεται!!!

 

Πιθανόν να φθάσουμε ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και οι συζητήσεις θα συνεχίζονται.

 

Και η όλη ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Κάπου μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018 και εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας από το μη κλείσιμο της αξιολόγησης (χωρίς πάντως να επικρατεί πανικός) θα αρχίσει και η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Και χωρίς να αποκλείουμε στο ενδιάμεσο να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα (για παράδειγμα το Μάιο ή τον Ιούνιο ή λίγο αργότερα το Σεπτέμβριο να έχουμε πρόωρες εκλογές), το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο η Ελλάδα θα υπογράψει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Προσοχή! Για ευνόητους λόγους δε θα το βαφτίσουν μνημόνιο, αλλά ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής ή δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

 

“Happy end”

 

Όμως όλη η παραπάνω ιστορία και νέα ταλαιπωρία της χώρας για κάποιους μήνες (επαναλαμβάνουμε πιο ελεγχόμενη από τις άλλες φορές) μπορεί και να έχει “happy end”. Ναι υπάρχει και τέτοιο!

 

Προσωπικά είμαστε αισιόδοξοι ότι το επόμενο πρόγραμμα που αναφέραμε μπορεί να έχει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα. Με απλά λόγια, δεν αποκλείουμε ότι εφόσον η Ελλάδα έχει κάνει το μεγάλο όγκο των υποχρεώσεων της (έτσι και θα συμβεί παρά τις καθυστερήσεις), θα πάρει τελικά από τους ευρωπαίους ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα, με μικρότερα πλεονάσματα και μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους (φυσικά όχι κούρεμα).

 

Ειλικρινά δεν ξέρουμε με ποιά κυβέρνηση θα συμβεί αυτό. Δεν αποκλείουμε να προηγηθούν εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση να υπογράψει το νέο πρόγραμμα.

 

Ωστόσο είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα παραπάνω θα συμβούν. Και κάπως έτσι από το καλοκαίρι του 2018 (ή πιθανόν το φθινόπωρο), ναι μεν θα έχουμε ένα διαρκές μνημόνιο (δημοσιονομική λογική θα το ονομάζαμε εμείς), αλλά αυτό θα είναι με ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα μας να βγει πραγματικά από την κρίση.

 

Συνοψίζοντας. Οι επόμενοι μήνες μπορεί να κυλίσουνε με τα γνωστά «δράματα». Με την αβεβαιότητα να αυξάνεται και πάλι, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.  Ωστόσο μπορεί στο δεύτερο μισό του 2018 να πούμε οριστικά ότι όχι μόνο η χώρα έχει δει τα χειρότερα, αλλά μπορεί να ελπίζει και σε καλύτερες ημέρες, με σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μια πραγματική, έστω και μικρή, σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων.  Πολύ αισιόδοξο θα πει κάποιος! Ναι αλλά εμείς το πιστεύουμε, όπως και ότι η χώρα μάλλον έχει δει τα χειρότερα.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....