Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Δεν είμαστε πλέον σε κρίση

00:01 - 18/05/18

 

Ακούγαμε χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μεταξύ αρκετά σοβαρών ανθρώπων (και το εννοούμε αυτό), με το βασικό θέμα αυτής της συζήτησης να είναι πότε επιτέλους αυτή τη χώρα α βγει από την κρίση. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη συζήτηση, δε θέλουμε να ασχοληθούμε ούτε με την κυβέρνηση και τον κ. Παππά που μέσα σε μια ημέρα έφεραν έναν νόμο για φόρο σε tablet και ηλεκτρικούς υπολογιστές, τον ψήφισαν και μετά από μερικές ώρες είπαν πως είναι αντίθετοι με αυτόν!!! Ούτε με την εμμονή που έχουμε με αυτήν τη βλακεία της καθαρής εξόδου. Και κυρίως ούτε με το Χ.Α., το οποίο παγιδευμένο στη εσωστρέφεια του (θυμίζουμε πως όλα ξεκίνησαν στις αρχές του Μαΐου με το ξέσπασμα του «σκανδάλου» της Folli – Follie), χάνει τη μια ισχυρή στήριξη μετά την άλλη.  

Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση θα αναδημοσιεύσουμε το σχόλιο το οποίο είχαμε γράψει πριν από μερικές εβδομάδες.

Και τι λέγαμε σε αυτό; Πως κακώς πιστεύουμε στην Ελλάδα πως βρισκόμαστε σε κρίση. Δεν υπάρχει κρίση. Αυτό που ζούμε είναι η νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που θα μας συντροφεύει για πάρα πολλές χρόνια. Ενδεχομένως και για δεκαετίες. 

-------------------------

Αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε στο GFF αναφερθεί στο ζήτημα. Και γενικά με κάθε ευκαιρία διατυπώνουμε την ίδια άποψη. Πως η χώρα έχει δει τα χειρότερα. Και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους, πως τουλάχιστον τα πράγματα δε θα πάνε χειρότερα (πάντα κατά μέσο και σαν οικονομία). Ωστόσο έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Μια εποχή με φτώχια διαρκείας. Μια φτώχια διαρκείας η οποία σε μεγάλο βαθμό θυμίζει τη φτώχια των βαλκανικών κρατών, αν και πλέον κάποιες από αυτές μας έχουν ξεπεράσει (και ίσως οριακά κάποιες να είναι και καλύτερα – όπως η Ρουμανία – σχεδόν πλέον έχουμε το ίδιο ΑΕΠ – αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ρουμανία είναι αισθητά μικρότερο).

Σήμερα λοιπόν θα πούμε κάτι περισσότερο από το ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Θα πούμε ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε κρίση! Δε βρίσκεται σε κρίση, με την έννοια ότι θα ανακάμψει σύντομα από κάτι. Αυτό που ζούμε είναι η νέα Ελλάδα. Η νέα πραγματικότητα την οποία όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε.

Χαμηλή αξία περιουσιακών στοιχείων (assets). Φτωχοί κατά μέσο όρο πολίτες, με φυσικά πολύ χαμηλούς μισθούς. Και γενικά ένας λαός που βρίσκεται σε μια μιζέρια διαρκείας, η οποία όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για πάρα πολλά χρόνια, τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη.

Και για να τα λέμε όλα, αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι δε θέλουμε να αλλάξουμε. Δε θέλουμε να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Και για αυτό θα συνεχίσουμε να ζούμε στη μιζέρια μας.

“Welcome to Greece” or Better “Welcome to new Greece”

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνεχώς υποβαθμίζουμε τις προβλέψεις για την ανάκαμψη. Χαρακτηριστικά ήταν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ πριν λίγο καιρό, την ώρα που μόνο μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2δις ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, περίπου το 30% υποχρεώνεται να δουλεύει για μισθό που κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στα 383 ευρώ μικτές αποδοχές. Δηλαδή μετά βίας το καθαρό ποσό ξεπερνάει τα 300 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 40% των συνταξιούχων διαβιεί με συντάξεις κάτω από τα 500 ευρώ. Έτσι κατά μέσο όρο, το εισόδημα από κύριες συντάξεις αυτής της κατηγορίας χαμηλοσυνταξιούχων είναι μόλις 370 ευρώ το μήνα. Αλλά και πέραν των παραπάνω ποσοστών, επίσημα σε αυτή τη χώρα ο αριθμός των πολιτών που έχουν καθαρές αμοιβές μεγαλύτερες των 1.000 ευρώ και πόσο μάλλον μεγαλύτερες των 1.500 ευρώ είναι εξαιρετικά μικρός, ειδικά για μια χώρα κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Προσωπικά λοιπόν πιστεύουμε πως αυτό το σκηνικό δε θα αλλάξει. Τα ελληνικά νοικοκυριά για χρόνια θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μεγάλης φτώχιας. Μια φτώχια που σε αρκετά νοικοκυριά θα οξυνθεί, κυρίως λόγω της συνεχούς μείωσης των συντάξεων, ενώ κάποιοι εναπομείναντες υψηλοί μισθοί, αντικαθίστανται με αισθητά μικρότερους.

Μεταξύ μας τώρα! Πότε η Ελλάδα ήταν πλούσια χώρα; Μόνο για περίπου 15 χρόνια (με δανεικά και «κλεμμένα» χρήματα), από τα μέσα της δεκαετίας του 90 μέχρι και το 2009 - 2010, όταν και ξεκίνησαν τα όργανα αυτής της απίστευτης κρίσης για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ιστορικά, η Ελλάδα ήταν σχεδόν πάντα μια φτωχή χώρα. Με φτωχούς πολίτες που περίμεναν κάθε μορφής συναλλάγματος (είτε από τους έλληνες του εξωτερικού, είτε από τον τουρισμό, είτε από την ναυτιλία) για να τα πάνε λίγο καλύτερα.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις ελληνικές ταινίες όλων των δεκαετιών. Από τις περίφημες ελληνικές κωμωδίες της δεκαετίες του 60 και 70 μέχρι και τις τηλεταινίες του Στάθη Ψάλτη της δεκαετίες του 90. Σχεδόν σε όλες αυτές τις ταινίες περιγράφεται η ίδια κατάσταση. Φτώχια, ανεργία, μετανάστευση και μορφωμένοι νέοι που ψάχνουν να φύγουν στο εξωτερικό. Α! και κάτι άλλο που ξεχάσαμε. Νέους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν ένα «βύσμα» για να μπουν στο δημόσιο. Αυτή ήταν η Ελλάδα. Ζήσαμε ένα παραμύθι για περίπου 15 χρόνια. Και είμαστε και πάλι η γνωστή Ελλάδα, με κάποιες νοικοκυριά να έχουν περισώσει λίγο «λίπος» το οποίος όμως συνεχώς μειώνεται. 

Καλή τύχη σε όλους μας …

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....