Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Υγεία: Η κυβέρνηση Καραμανλή την είχε διαλύσει και αυτή!!

00:01 - 19/04/17

 

Αυτό που θα γράψουμε δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα πολιτική κατάσταση της χώρας και φυσικά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να σιγοντάρουμε την κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ. Η άποψη μας για αυτήν την κυβέρνηση είναι γνωστή.

 

Επειδή όμως με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε την όλη συζήτηση που γίνεται γύρω από το ζήτημα της υγείας και τα πόσο δις ευρώ φαγώθηκαν … θα αναφερθούμε για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση Καραμανλή η οποία ίσως μαζί με την τωρινή κυβέρνηση είναι μακράν οι χειρότερες κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου (αμέσως μετά οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου). Η κυβέρνηση Καραμανλή λοιπόν είχε καταφέρει να διαλύσει και τον κλάδο της υγείας, οδηγώντας σε μια αστρονομική εκτόξευση των δαπανών.

 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένα από τα πρώτα draft των μνημονίων, επικεντρώνονταν κυρίως στην διαφθορά και την σπατάλη στον κλάδο της υγείας.

 

Εμείς λοιπόν σε αυτό το σημείο και με τη βοήθεια μιας παλαιότερης κόντρας μεταξύ του Βήματος και κ. Κακλαμάνη, θα σας παρουσιάσουμε μερικά σοκαριστικά στοιχεία, από επίσημη έκθεση του ΟΑΣΑ.

 

Την κρίσιμη περίοδο λοιπόν του 2005 - 2009 η δημόσια δαπάνη υγείας σημείωσε άλμα 73%, ενώ η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε κατά 79%, από 3,9 δισ. ευρώ σε 7 δισ. ευρώ! Παράλληλα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 3,6 δισ. ευρώ το 2006 σε 5,2 δισ. το 2009, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 44%.  Δηλαδή η αύξηση έφτανε τα 600 με 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο...

Στη μελέτη, την οποία είχαν συντάξει ερευνητές του ΟΟΣΑ και του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρχαν συγκεκριμένοι αριθμοί για την έκρηξη των δαπανών της υγείας τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.  

Οι ερευνητές στηρίχθηκαν στο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) το οποίο προτάθηκε από τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα το 2000 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2003. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι επιστήμονες χαρτογράφησαν το πάρτι της σπατάλης και προχώρησαν στον ακριβή υπολογισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής δαπάνης υγείας την επίμαχη περίοδο.

Στο διάστημα 2005-2009, σε μια περίοδο που το ελληνικό ΑΕΠ αυξανόταν κατά 19,7%, η δημόσια δαπάνη για την υγεία πραγματοποίησε εντυπωσιακή αύξηση 73% καθώς κινήθηκε με τετραπλάσιο σχεδόν ρυθμό σε σύγκριση με την αύξηση του ΑΕΠ. Οι δύο κύριοι διαμορφωτές της δημόσιας δαπάνης είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική, τομείς όπου υπήρξε τεράστια σπατάλη και διακίνηση μαύρου χρήματος, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.

Η συνολική δαπάνη για την υγεία, δημόσια και ιδιωτική, αυξήθηκε κατά 47% την κρίσιμη πενταετία. Η έκρηξη της συνολικής δαπάνης συμπεριλαμβάνει και την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, η οποία φούσκωσε σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα. Η σπατάλη στην υγεία συνετέλεσε σχεδόν κατά το ένα πέμπτο στην αύξηση του ΑΕΠ.

Τα στοιχεί όμως γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ 2005 και 2009 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 38,1δις ευρώ. Τα 7,2δις ευρώ ή ποσοστό 18,9% της αύξησης του ΑΕΠ ήταν η αύξηση στη δαπάνη υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής, τα 6,8 από τα 7,2 δισ. ευρώ, ήταν η αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας! Δηλαδή 17,8% της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2005 και 2009 προήλθε από την αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας!!!!  

Εντυπωσιακή είναι και η σύγκριση με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο διάστημα 2003-2011. Η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα υπολείπεται ελαφρώς αυτής της ευρωζώνης μέχρι το 2006, χρονιά κατά την οποία επιταχύνεται και τελικά φτάνει να ξεπεράσει την ευρωζώνη το 2009.

Η συνολική δαπάνη υγείας στην ευρωζώνη ήταν 8,7% του ΑΕΠ το 2004. Στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στο 8,6% του ΑΕΠ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2009, η συνολική δαπάνης υγείας στην ευρωζώνη ήταν 9,8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είχε ήδη εκτιναχθεί στο 10%.

Φυσικά τώρα μην περιμένει κανείς να προκύψει τίποτα στην εξεταστική για την υγεία. Όλοι καθαροί θα βγουν πάλι, όπως έτσι και αλλιώς συμβαίνει πάντα.  

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....