Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι επενδυτές πάντως παραμένουνε εξαιρετικά φοβισμένοι & Αυτό είναι καλό

00:01 - 19/04/18

 

 

Δύο φορές τον τελευταίο καιρό (τη Μεγάλη Πέμπτη και στις 11/04) είχαμε αναφερθεί στο ότι οι μικρό – επενδυτές είναι αρκετά φοβισμένοι με αρκετούς από αυτούς να βγαίνουν πωλητές. Μάλιστα όπως είχαμε γράψει τη Μεγάλη Πέμπτη, οι πωλήσεις είχαν αρχίσει στα τέλη Μαρτίου – αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν και ουσιαστικά ξεκίνησε η αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά των 780 μονάδων (οι οποίες είναι και σημαντικές στηρίξεις). Και από εκείνες τις ημέρες και τα τέλη Μαρτίου και σε 10 συνεδριάσεις, ο ΓΔ μετράει 8 ανοδικές και μόλις 2 πτωτικές, με άνοδο 8% (σημαντικά μεγαλύτερα τα κέρδη στις τράπεζες, είχαμε αναφερθεί χθες).

 

Και αν και μιλάμε πάντα για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουνε αρκετά απαισιόδοξοι και φοβισμένοι (χωρίς φυσικά να μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς). Και όχι μόνο δε βγήκαν αγοραστές τις τελευταίες ημέρες (όπως συμβαίνεις σε περιόδους ενθουσιασμού και μεγάλης αισιοδοξίας), αλλά συνεχίζουν καθημερινά να πουλάνε, τόσο τραπεζικές (οι οποίες έχουνε κάνει και το μεγαλύτερο ράλι), όσο και μη – τραπεζικές μετοχές (πολλές από τις οποίες έχουν ξυπνήσει και αυτές).

 

Και θα ρισκάραμε μια πρόβλεψη. Ότι εκτός απροόπτου (για παράδειγμα μια μεγάλη πτώση τις διεθνείς αγορές) όσο οι εγχώριοι – μικροί επενδυτές συνεχίζουν να μην πιστεύουν την άνοδο και ο φόβος να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, τόσο το χρηματιστήριο θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά κάνοντας την έκπληξη (με σημείο αναφοράς  και επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο, τα υψηλά στα τέλη Ιανουαρίου, τις 900 μονάδες).

 

Μόλις η αισιοδοξία επιστρέψει και οι μικροί αρχίσουν και πάλι να αγοράζουν (σε τιμές υψηλότερες από αυτές που πούλησαν – κυνηγώντας την αγορά από πίσω). Τότε δεν αποκλείουμε τα προβλήματα να επιστρέψουν και το χρηματιστήριο να έχει τουλάχιστον ένα profit taking (χωρίς να αποκλείουμε και μια ισχυρή διόρθωση όπως έγινε προσφάτως).

 

Θυμίζουμε ότι αυτή η περίεργη αντίστροφη σχέση μεταξύ των συναισθημάτων των επενδυτών και της πορείας του Χ.Α. έχει επιβεβαιωθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια (και γενικά είναι ένας κανόνας των αγορών γενικώς). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έγιναν στα τέλη Ιανουαρίου. Η αισιοδοξία έφθασε σε ακραία επίπεδα (και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα). Οι επενδυτές βγήκαν μαζικά αγοραστές (ενεργοποιήθηκαν μερίδες μετά από πολύ καιρό) ….. Και κάπου εκεί ήλθε η τελευταία μεγάλη πτώση της αγοράς, με το ΓΔ να διορθώνει σε περίπου 2 μήνες από τις 900 στις 780 μονάδες (ισχυρές αντιστάσεις και ισχυρές στηρίξεις αντίστοιχα). Και μην μένουμε μόνο στο Χ.Α. Μόλις όλοι άρχισαν να μιλάμε για τα cryptocurrencies, κάπου ξεκίνησε το sell – off, με πολλά από τα ψηφιακά νομίσματα να έχουνε χάσει μέχρι και το 70 ή 80% της αξίας τους.

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν θα περιμένουμε τις επόμενες συνεδριάσεις στο Χ.Α. και θα παρατηρούμε τη συμπεριφορά των επενδυτών (όπως και τη στάση των ΜΜΕ και πόσο αισιόδοξα ή όχι είναι) και θα επιστρέψουμε αν χρειαστεί με σχετικό σχόλιο.   

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....