Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Μεγάλη αλήθεια!

00:01 - 19/10/17

 

 

Ξεκινώντας με τις τράπεζες θα σταθούμε στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Καραμούζη, ο οποίος είπε μια σωστή φράση: «Να μην μετατρέπουμε την υποθετική ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε χαλαρή δημόσια συζήτηση». Και αυτό είναι μια αλήθεια. Προσοχή εμείς δε λέμε ότι οι τράπεζες δε θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ (το πιθανότερο είναι πως ναι – αν και σε μια πιο ελεγχόμενη κατάσταση σε σχέση με το τέλος του 2015). Αλλά είναι αλήθεια ότι αυτή η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες, 5 περίπου μήνες πριν καν ξεκινήσουνε τα stress tests των τραπεζών, έχει κάνει στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στο Χ.Α. πραγματικά μεγάλη ζημία. Αλλά και πέραν του χρηματιστηρίου, είναι εγκληματικός (για να μην πούμε σκόπιμος) ο τρόπος που το ΔΝΤ άνοιξε την όλη συζήτηση κάνοντας ζημία (έστω και σε ένα βαθμό) σε όλη την ελληνική οικονομία.

 

Ειδικά όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές και μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ δύσκολο μεγάλοι ξένοι επενδυτές να πειστούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι από τα αποτελέσματα των stress tests (υπάρχουν ακόμη αρκετοί μήνες) δε θα προκύπτει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

 

Και όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουν τα stress tests, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτιάξει το κλίμα, παρά τις όποιες πιθανές βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, όπως συνέβη προσφάτως και θα μπορούσε να συμβεί και άλλες φορές (αυτές κυρίως αφορούν τους traders).  

 

Και δεν κρύβουμε ότι τα παραπάνω είναι από τους βασικούς λόγους που όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί. Και για αυτό στην παρούσα χρονική στιγμή πιστεύουμε πως η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα και μια απώλεια των στηρίξεων στις οποίες πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η διόρθωση της αγοράς (δηλαδή τα επίπεδα των 725 – 735 μονάδων του ΓΔ και τις 1.910 – 1.920 μονάδες του FTSE 25).  Απλά θυμίζουμε ότι απώλεια τους, βάζει την αγορά σε έναν νέο κύκλο πτώσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το ΓΔ μέχρι όχι μόνο τις στηρίξεις στις 690 – 700 αλλά στις πολύ ισχυρές στηρίξεις στις 645 – 655 μονάδες. 

 

Βέβαια και αυτή είναι μια άλλη αλήθεια

Βέβαια πέραν των παραπάνω υπάρχει και μια άλλη αλήθεια για τις τράπεζες, η οποία φάνηκε και στα αποτελέσματα 6μηνου. Ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν €102 δισεκ. σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), €73 δισεκ. NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους €190 δισεκ.

Δηλαδή σχεδόν τα μισά από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs. Και όπως και αν το δει κανείς, όταν το 50% των δανείων μιας χώρας είναι σε αυτές τις κατηγορίες, τα πράγματα για τις τράπεζες αυτή της χώρας παραμένουν πάντα ρευστά (όπως και για την οικονομία συνολικά).

Και ειδικά μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό οι ξένοι επενδυτές να βλέπουν πάντα τα πράγματα με ένα διαφορετικό μάτι.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....