Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Δεν είμαστε πλέον σε κρίση (αυτή είναι η νέα Ελλάδα)

00:01 - 20/04/18

 

 

Αρκετές φορές κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε στο GFF αναφερθεί στο ζήτημα. Και γενικά με κάθε ευκαιρία διατυπώνουμε την ίδια άποψη. Πως η χώρα έχει δει τα χειρότερα. Και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως τουλάχιστον τα πράγματα δε θα πάνε χειρότερα. Ωστόσο έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Μια εποχή με φτώχια διαρκείας. Μια φτώχια διαρκείας η οποία σε μεγάλο βαθμό θυμίζει τη φτώχια των βαλκανικών κρατών, αν και πλέον κάποιες από αυτές μας έχουν ξεπεράσει (και ίσως οριακά κάποιες να είναι και καλύτερα – όπως η Ρουμανία – σχεδόν πλέον έχουμε το ίδιο ΑΕΠ – αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ρουμανία είναι αισθητά μικρότερο).

Σήμερα λοιπόν θα πούμε κάτι περισσότερο από το ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Θα πούμε ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε κρίση! Δε βρίσκεται σε κρίση, με την έννοια ότι θα ανακάμψει σύντομα από κάτι. Αυτό που ζούμε είναι η νέα Ελλάδα. Η νέα πραγματικότητα την οποία όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε.

Χαμηλή αξία περιουσιακών στοιχείων (assets). Φτωχοί κατά μέσο όρο πολίτες, με φυσικά πολύ χαμηλούς κατά μέσο όρο μισθούς. Και γενικά ένα λαό που βρίσκεται σε μια μιζέρια διαρκείας, η οποία όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για πάρα πολλά χρόνια, τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη.

“Welcome to Greece”

Χαρακτηριστικά ήταν τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, την ώρα που μόνο μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2δις ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, περίπου το 30% υποχρεώνεται να δουλεύει για μισθό που κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στα 383 ευρώ μικτές αποδοχές. Δηλαδή μετά βίας το καθαρό ποσό ξεπερνάει τα 300 ευρώ. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 40% των συνταξιούχων διαβιεί με συντάξεις κάτω από τα 500 ευρώ. Έτσι κατά μέσο όρο, το εισόδημα από κύριες συντάξεις αυτής της κατηγορίας χαμηλοσυνταξιούχων είναι μόλις 370 ευρώ το μήνα. Αλλά και πέραν των παραπάνω ποσοστών, επίσημα σε αυτή τη χώρα ο αριθμός των πολιτών που έχουν καθαρές αμοιβές μεγαλύτερες των 1.000 ευρώ και πόσο μάλλον μεγαλύτερες των 1.500 ευρώ είναι εξαιρετικά μικρός, ειδικά για μια χώρα κράτους μέλους της ευρωζώνης.

Προσωπικά λοιπόν πιστεύουμε πως αυτό το σκηνικό δε θα αλλάξει. Τα ελληνικά νοικοκυριά για χρόνια θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μεγάλης φτώχιας.

Και μεταξύ μας! Πότε η Ελλάδα ήταν πλούσια χώρα; Μόνο για περίπου 15 χρόνια (με δανεικά και «κλεμμένα» χρήματα), από τα μέσα της δεκαετίας του 90 μέχρι και το 2009 - 2010, όταν και ξεκίνησαν τα όργανα αυτής της απίστευτης κρίσης για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ιστορικά, η Ελλάδα ήταν σχεδόν πάντα μια φτωχή χώρα. Με φτωχούς πολίτες που περίμεναν κάθε μορφής συναλλάγματος (είτε από τους έλληνες του εξωτερικού, είτε από τον τουρισμό, είτε από την ναυτιλία) για να τα πάνε λίγο καλύτερα.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις ελληνικές ταινίες όλων των δεκαετιών. Από τις περίφημες ελληνικές κωμωδίες της δεκαετίες του 60 και 70 μέχρι και τις τηλεταινίες του Στάθη Ψάλτη της δεκαετίες του 90. Σχεδόν σε όλες από αυτές τις ταινίες περιγράφεται η ίδια κατάσταση. Φτώχια, ανεργία, μετανάστευση και μορφωμένοι νέοι που ψάχνουν να φύγουν στο εξωτερικό. Α! και κάτι άλλο που ξεχάσαμε. Κάποιον που προσπαθεί να βρει ένα «βύσμα» για να μπει στο δημόσιο. Αυτή ήταν η Ελλάδα. Ζήσαμε ένα παραμύθι για περίπου 15 χρόνια. Και είμαστε και πάλι η γνωστή Ελλάδα, με κάποιες νοικοκυριά να έχουν περισώσει λίγο λίπος το οποίος όμως κατά τα τελευταία χρόνια έχει φαγωθεί.

Καλή τύχη σε όλους μας …

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....