Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ευρωπαϊκές αγορές & Αυτό προβληματίζει

00:01 - 22/03/18

 

 

Επιμένοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων προβλημάτων στο Χ.Α., οφείλονται στην αρκετά αδύνατη εικόνα των διεθνών αγορών και κυρίως της Ευρώπης και την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει «μάχη» για να αποφύγει τα χειρότερα, με τους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE 25, αρκετά πιο επιδεινωμένη η εικόνα του τραπεζικού δείκτη) να παλεύουν με μια σειρά ισχυρών στηρίξεων. Θα ρίξουμε μια ματιά στο διάγραμμα του EuroStoxx600, δηλαδή επί της ουσίας του δείκτη που απαρτίζεται από τις 600 μεγαλύτερες μετοχές – εταιρείες της Ευρώπης. Αρχικά να θυμίσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για όλες τις αγορές είναι να μείνει ο DAX υψηλότερα των 12.000 – 12.050 μονάδων, ισχυρές στηρίξεις οι οποίες δοκιμάστηκαν επιτυχώς δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες, με το δείκτη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ελαφρώς υψηλότερα (κλείσιμο Τετάρτης στις 12.309,15 μονάδες, +0,01%).  

Όσον αφορά λοιπόν τον Stoxx600, αυτό που φοβίζει είναι το περιβόητο «death cross» που συντελείται (όταν ένας ΚΜΟ μικρής διάρκειας «κόβει» προς τα κάτω τον κμο μεγαλύτερης διάρκειας), κάτι το οποίο δικαιολογημένα αυξάνει την ανησυχία για τη συνέχεια. Και μπορεί φυσικά μια τέτοια εξέλιξη να μην είναι το τέλος του κόσμου. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη μαζί με μια σειρά άλλων γεγονότων - ενδείξεων αυξάνει και δικαιολογημένα τον αριθμό αυτών που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικής πτώσης στις αγορές. Όχι ντε και καλά μια κρίση τεραστίων διαστάσεων (όπως είχε συμβεί πριν από 10 χρόνια – αυτό το λέμε κυρίως εμείς), αλλά μπροστά σε μια χρηματιστηριακή πτώση η οποία θα έχει συνέχεια και σίγουρα δεν τελείωσε στα πρόσφατα χαμηλά.

Δεν έχουμε κάτι να πούμε. Η συνέχεια στο ταμπλό των αγορών διεθνών, ελπίζοντας όσον αφορά το Χ.Α. ότι θα έχουμε σύντομα (ακόμη μια σήμερα) αντίδραση και δε θα χαθούν μια σειρά ισχυρών στηρίξεων οι οποίες πλέον δοκιμάζονται.

 

 

Volatility & Ένα ενδιαφέρον διάγραμμα

 

Και θα κλείσουμε με ένα πολύ ενδιαφέρον διάγραμμα. Αυτό της Pimco στο οποίο παρουσιάζονται οι ημέρες με τη μεγαλύτερη αύξηση της μεταβλητότητας, θυμίζοντας ότι στις 5 Φεβρουαρίου είχαμε μια τέτοια ημέρα, με εντυπωσιακή αύξηση του δείκτη φόβου (το δείκτη της μεταβλητότητας, τον δείκτη VIX).           

 

Ποιό είναι τώρα το εντυπωσιακό; Ότι στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται όλες οι ημέρες με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Και όπως φαίνεται σε όλες τις αντίστοιχες ημέρες είχε συμβεί και ένα μεγάλο - ιστορικό γεγονός, σε αντίθεση με την 5η Φεβρουαρίου, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος του VIX στην ιστορία, χωρίς να υπάρξει ένα αντίστοιχο γεγονός.

 

Και αρκετοί είναι αυτοί που  αναρωτιούνται, αν θα υπάρξει έστω και με κάποια καθυστέρηση, ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως αυτά που απεικονίζονται στο διάγραμμα.

 

Προσωπικά και χωρίς δυστυχώς να αποκλείουμε τίποτα, πιστεύουμε πως τέτοιες σκέψεις είναι υπερβολικές. Απλώς ο δείκτης VIX αντέδρασε σε τόσο μεγάλο βαθμό, αφού πρώτα είχε βρεθεί στα πιο υπερπουλημένα επίπεδα της ιστορίας, μετά από περίπου 1 και πλέον χρόνο με πολύ μικρές διακυμάνσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος και τίποτα περισσότερο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....