Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τράπεζες: Στα 7,8δις ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση … Στην πρώτη θέση η Εθνική Τράπεζα

00:01 - 23/10/17

 

 

Με  τις απώλειες από τις αρχές του χρόνου να είναι της τάξης του 7,4% και αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς και περίπου στα μέσα καλοκαιριού η κεφαλαιοποίηση των 4 ελληνικών τραπεζών είχε φθάσει και ελαφρώς ξεπεράσει τα 10δις ευρώ (με άνοδο περίπου 30% από 01/01) με βάση τα τελευταία κλεισίματα, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 4 ελληνικών τραπεζών είναι πλέον 7,6δις ευρώ, με πτώση περίπου 30% μέσα σε μόλις 2-3 μήνες.   

 

Στην πρώτη θέση, εν μέσω μιας «άτυπης μάχης» κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Εθνική Τράπεζα με την κεφαλαιοποίηση της στα 2,62δις ευρώ, με την Alpha Bank να έχει περάσει στη δεύτερη θέση με κεφαλαιοποίηση 2,58δις ευρώ. Στην 4η θέση, μετά και  την κατακόρυφη πτώση από 01/01 (δείτε παρακάτω) η Τράπεζα Πειραιώς, με την κεφαλαιοποίηση της στα μόλις 1,09δις ευρώ, θυμίζοντας ότι πτώση της κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα του 1δις ευρώ μπορεί να τροφοδοτήσει και άλλα προβλήματα, όπως η αφαίρεση της μετοχής από κάποιους δείκτες και κυρίως το μεγάλο δείκτη της Morgan Stanley (MSCI).   

 

Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών είναι η ακόλουθη:

                      

Εθνική Τράπεζα: 2,62δις ευρώ

Alpha Bank: 2,59δις ευρώ

Eurobank: 1,51δις ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς:1,09δις ευρώ

 

Με τέτοια κεφαλαιοποίηση κάθε ποσό ΑΜΚ είναι μεγάλο

 

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ολοένα και μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών καθώς, και μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ενισχύεται η ανησυχία ότι το Ταμείο έχει επιβάλει αρκετές από τις θέσεις του. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μπορεί οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και να μην έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, ωστόσο η επίσπευση του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δημιουργεί υπόνοιες ότι θα διαφοροποιηθούν, προς το αυστηρότερο, και η μεθοδολογία και οι τεχνικές παράμετροι.

 

Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ επιμένει, εδώ και πολύ καιρό (και ουσιαστικά από τον πρώτο κιόλας μήνα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης 3 – στις αρχές του 2016), ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να διοχετευθεί στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Και με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 7,5δις ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι ακόμη και αισθητά μικρότερο να είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες (για παράδειγμα 5-6δις ευρώ – χωρίς πάντως οι αποφάσεις να είναι άμεσες και χωρίς τίποτα να θεωρείται δεδομένο), θα απαιτηθούν αναλογικά μεγάλες ΑΜΚ σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις (πόσο μάλλον αν οι κεφαλαιοποιήσεις υποχωρήσουν και άλλο).

 

Και για ακόμη μια φορά σε όλη αυτήν την διαδικασία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ακόμη μια φορά οι μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν μια μορφή dilution.   

 

Αποδόσεις Τραπεζών

 

Και ελπίζοντας ότι θα έλθει επιτέλους αυτή η πολυπόθητη αντίδραση για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην αγορά μας (δεδομένου ότι επικίνδυνα πλησιάζονται και πάλι πολύ ισχυρές στηρίξεις), ας ρίξουμε κλείνοντας και μια ματιά στις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών από τις αρχές του χρόνου. Σημειώνεται ότι από 01/02, τα κέρδη για το ΓΔ είναι 16,4%, με την άνοδο για τον FTSE 25 στο 13,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -7,46%, σε μια ακόμη χρονιά η οποία αν και ξεκίνησε θετικά (στα μέσα περίπου του καλοκαιριού ο δείκτης είχε βρεθεί στο +30%) εξελίσσεται για ακόμη μια φορά προβληματικά, αν και σίγουρα ακόμη και μετά την τελευταία πτώση, τα πράγματα μέχρι νεοτέρας παραμένουν αρκετά καλύτερα από τα προηγούμενα εφιαλτικά χρόνια (κάποιες χρονιές οι τράπεζες τελείωναν στο -50% ή ακόμη και -70%).

 

Οι αποδόσεις λοιπόν των 4 τραπεζικών μετοχών από 01/0 είναι οι ακόλουθες:

 

ΕΤΕ: +15,32%

Eurobank: +6,98%

Alpha Bank: -11,58%

Τράπεζα Πειραιώς: -40,43%

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....