Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Δεν είναι ακριβώς έτσι … αλλά σίγουρα τέτοια στατιστικά διαφημίζουν το Χ.Α.

00:01 - 24/01/18

 

Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι (εξηγούμε γιατί παρακάτω), ωστόσο σε διεθνή χρηματιστηριακά οικονομικά site, σε social media, μέχρι και σε κύκλους μεγάλων διεθνών επενδυτών κυκλοφορούν κάποια στοιχεία, για την ακρίβεια ένας δείκτης ο οποίος δείχνει κάτι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

 

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο δείκτης αυτός είναι ο P/E Ratio Shiller (από τον ομώνυμο καθηγητή) ή αλλιώς P/E Ratio 10. Τι δείχνει αυτός ο δείκτης; Την σχέση της τρέχουσας τιμής της μετοχής με τα μέσα κέρδη των τελευταίων 10 ετών, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό. Και πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι αυτός είναι ένας πολύ καλύτερος δείκτης (προσωπικά διαφωνούμε) από τον απλό P/E Ratio, που λαμβάνει υπόψη μόνο τα κέρδη της τελευταίας χρήσης ή το πολύ της χρήσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

 

Ποιό είναι τώρα το εντυπωσιακό. Ότι με βάση συγκεκριμένα στοιχεία (τα οποία προέρχονται και από σχετικά αξιόπιστες πηγές, όπως Thomson Reuters), η φθηνότερη αγορά στον κόσμο είναι η Ελλάδα, με έναν εξαιρετικά χαμηλό δείκτη 3,1x  !!!! Μάλιστα η αμέσως επόμενη πιο φθηνή αγορά, είναι της Ρωσίας, με δείκτη 10.

 

Και με ακόμη πιο απλά μαθηματικά και πάντα στη βάση αυτού του δείκτη και δύο και τρείς φορές  να αυξηθούν οι τιμές στο Χ.Α., το ελληνικό χρηματιστήριο θα εξακολουθούσε να είναι η φθηνότερη αγορά στον κόσμο.

 

Μάλιστα να κρατήσουμε ότι με βάση το συγκεκριμένο δείκτη, η Wall Street είναι η 3η ακριβότερη αγορά στον κόσμο, ενισχύοντας τους φόβους όσων μιλάνε για φούσκα.  

 

Βέβαια όπως είπαμε και εισαγωγή μας, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αν και σίγουρα πολύ θα θέλαμε να συμβαίνει αυτό. Δε λέμε ότι η αγορά μας είναι ακριβή (προσωπικά βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανόδου και προσδοκίες), ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, ο παρανομαστής του κλάσματος του δείκτη (P/E Ratio) περιλαμβάνει κέρδη τα οποία θεωρούνται πρακτικά αδύνατο να επαναληφθούν στο κοντινό μέλλον, όπως τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου ή και άλλων εταιρειών.

 

Δεν είναι τελείως εκτός τόπου ο δείκτης, ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι το να θεωρείται το Χ.Α. η φθηνότερη αγορά στον κόσμο είναι κάπως υπερβολικό. Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, είναι κάτι περισσότερο από θετικό να κυκλοφορούν στους κύκλους των επενδυτών τέτοια στατιστικά, ενισχύοντας το θετικό momentum που υπάρχει για το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....