Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο παγκόσμιος χάρτης του χρέους  ….. Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα….

00:01 - 24/04/19

 

Ένα εξαιρετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ανακοινώθηκε χθες. Την ίδια ώρα όμως. Όχι πως δε το ξέραμε. Ανακοινώθηκε και ένα εξαιρετικά υψηλό χρέος. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε στα 334,6δις ευρώ, (181,1% επί του ΑΕΠ), έναντι 317.48δις ευρώ στο τέλος του 2017 (176,2% του ΑΕΠ). Βέβαια όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση, ο λόγος αυτής της μεγάλης αύξησης του χρέους είναι το "μαξιλάρι" διαθεσίμων του ESM. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Και το μαξιλάρι του ESM να μην υπήρχε. Το χρέος των 320δις ευρώ για μια χώρα με ΑΕΠ 191δις ευρώ είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Και με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες ανακοινώσεις, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στον παγκόσμιο χάρτη του χρέους. Με τη χώρα μας φυσικά να έχει περίοπτη θέση. Και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Όπως λοιπόν φαίνεται στον παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα πίνακα. Η πρώτη σε χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει η Ιαπωνία. Και μπορεί η μόνιμη δικαιολογία για το αστρονομικό 238% να είναι πως είναι εσωτερικό χρέος. Ωστόσο το τόσο υψηλό χρέος δημιουργεί πάντα μια ανησυχία για την οικονομία της Ιαπωνίας, με κινδύνους συνολικά για την παγκόσμια οικονομία. Στη δεύτερη θέση τώρα βρίσκεται η χώρα μας. Με ένα δείκτη χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 182%.

Στις υπόλοιπες χώρες τώρα. Και πέραν κάποιων μικρών – ιδιαίτερων χωρών, όπως τα Barbados και ο Λίβανος (κ.α.). Πολύ υψηλά στη λίστα βρίσκονται αρκετές χώρες της ευρωζώνης, κάτι το οποίο σηκώνει συζήτηση. Με χρέος 132% η Ιταλία. 126% η Πορτογαλία και 103% το Βέλγιο.

Τέλος θα πρέπει κάποιος να σταθεί και στο χρέος των ΗΠΑ. Ένα χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο ξεπερνάει το 100% και διαμορφώνεται στο 105%, φέρνοντας τις ΗΠΑ στις πρώτες 12 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος.  

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....