Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Wall Street: Ένα εντυπωσιακό στατιστικό και η συγκέντρωση του πλούτου

00:01 - 24/08/18

 

Παρά τα πρόσφατα προβλήματα, την κρίση και κυρίως τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος του Tramp. Την πρόσφατη κρίση στην Τουρκία, η οποία επηρέασε κυρίως τις ευρωπαϊκές αγορές. Την επίθεση του D. Trump στη FED. Και γενικά την ανησυχία που υπάρχει για την πορεία των αγορών. Οι βασικοί δείκτης ή βρίσκονται ή απέχουν ελάχιστα από τα προ – μηνών ιστορικά τους υψηλά, διαψεύδοντας όλους αυτούς που εδώ και πάρα πολύ καιρό βλέπουνε το τέλος του πολυετούς Bull Market να έρχεται. Και όπως έγραφαν προσφάτως και οι NYT. Ποιός χαίρετε περισσότερο για αυτό; Με φυσικά ο D. Trump, ο οποίος με διαδοχικά μηνύματα στο Twitter γράφει συνεχώς για τα κατορθώματα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.  

Εμείς λοιπόν σήμερα θα αναφερθούμε σε μια τελευταία έκθεση – έρευνα (του οικονομολόγου NYU Edward N. Wolff ) σύμφωνα με την οποία το κορυφαίο 10% των αμερικανικών νοικοκυριών, όπως ορίζονται από τον συνολικό πλούτο, κατέχουν σήμερα το 84% όλων των μετοχών!!!

"Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των νοικοκυριών κατείχαν μετοχές είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, καταπιστεύματος ή διαφόρων συνταξιοδοτικών λογαριασμών. Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών ελέγχει το 84% της συνολικής αξίας όλων των μετοχών ", έγραψε ο Wolff .

Και φυσικά αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

Ο αριθμός αυτός - ο οποίος αντιπροσωπεύει μεμονωμένες μετοχές καθώς και μετοχές που τηρούνται μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων - αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή από το 2001, όταν το 10% που κατέχει μόλις το 77% όλων των μετοχών.

Επιπλέον, ενώ σχεδόν όλοι (94%) των πολύ πλούσιων ανέφεραν ότι έχουν σημαντικές μετοχές (από $ 10.000 και πάνω), μόνο το 27% της μεσαίας τάξης δηλώνει πως κατέχει μετοχές. (Η μελέτη θεωρεί ως μεσαία τάξη ως την ομάδα μεταξύ του φτωχότερου 20% και του πλουσιότερου 20% των Αμερικανών.)

Η συγκέντρωση των μετοχών μεταξύ των πλουσίων, λέει ο Wolff, οφείλεται στις δύο μεγάλες κρίσεις στις αγορές, το 2001 και 2008. Ενώ η μεσαία τάξη φοβήθηκε από αυτές τις μειώσεις, εξηγεί, οι πλουσιότεροι επενδυτές μπόρεσαν να μπουν και να αυξήσουν τις συμμετοχές τους .

Ο Wolff διαπιστώνει ότι ο πλούτος της πλειοψηφίας της μεσαίας τάξης παραμένει συνδεδεμένη με τα σπίτια. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τα περιουσιακά στοιχεία των πολύ πλούσιων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία συνδέονται με μετοχές (είτε πρόκειται για μετοχές που κατέχονται από το δημόσιο είτε για μερίδια ιδιωτικών επιχειρήσεων). Για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, μια κύρια κατοικία αντιπροσωπεύει μόλις το 7,6% του συνολικού πλούτου τους, σε αντίθεση με τη μεσαία τάξη.

-----------

Και σε ένα βαθμό δεν ξέρουμε μήπως τα παραπάνω στατιστικά είναι και ένας από τους λόγους του 10ετούς bull market στο οποίο βρίσκεται η Wall Street και γενικά τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Ή καλύτερα. Γιατί ενώ εδώ και περίπου 3 χρόνια πλήθος αναλυτών μιλάει για το τέλος του Bull Market. Και οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς και μεταξύ σοβαρού και αστείου και στα πλαίσια της “contrarian theory” που τόσο πολύ αγαπάμε. Όσο οι μικροί επενδυτές απέχουν. Οι αγορές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αναρωτιόμαστε μήπως αν σε κάποια στιγμή δούμε τους μικρούς να γίνονται αισιόδοξοι και να αγοράζουν. Συμβεί και το περιβόητο τέλος του πολυετούς bull market.

 
 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....