Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τράπεζες & Τα συμπεράσματα των τελευταίων μηνών

00:01 - 24/11/17

 

 

Ποιό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει για τις τράπεζες, βάζοντας κανείς κάτω τα δεδομένα των τελευταίων περίπου 3 μηνών; Δηλαδή τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα (της Εθνικής προχθές κτλ), τη στάση συγκεκριμένων ξένων επενδυτών (για παράδειγμα την κατακόρυφη αύξηση των short θέσεων), τη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, τις αλλαγές στο IFRS9 και γενικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις …..  Ότι παρά τη μεγάλη βελτίωση που ομολογουμένως υπάρχει στους ισολογισμούς των τραπεζών (η κατάσταση πιστεύουμε πως είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόντουσαν οι τράπεζες πριν από μερικά χρόνια), το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι τόσο μεγάλο που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με τις λύσεις που κατά καιρούς ακούγονται (πλειστηριασμούς κτλ …..).

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί και τελικά να επιλυθεί μόνο με πολύ ριζικές λύσεις, κυρίως εκτεταμένων «διαγραφών» δανείων ….  Και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τελικά αυτή η λύση είναι κυρίως που θα επιλεγεί. Ουσιαστικά μια ριζοσπαστική και επιθετική συνολική λύση είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, όπου σχεδόν το 50% των δανείων είναι κοκκινισμένα (ουσιαστικά ποτέ σε αναπτυγμένη οικονομία – εν καιρών ειρήνης - δεν έχει συμβεί αυτό ιστορικά).

 

Εδώ όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Ότι η επιλογή της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων βάζοντας «βαθιά το μαχαίρι στην πληγή» …. σχεδόν σίγουρα θα δημιουργήσει νέες, το πιθανότερο μεγάλες, κεφαλαιακές ανάγκες.

 

Με απλά λόγια και βάζοντας τα όλα κάτω …… Οι πιθανότητες είναι αρκετά πάνω του 50% να έχουμε μέσα στο 2018, νέες μεγάλες (σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση τους) ΑΜΚ, ουσιαστικά στα πλαίσια μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης.

 

Και είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό να είναι πλέον γνωστό στους ξένους επενδυτές και για αυτό οι τραπεζικές μετοχές να έχουν αυτήν την άθλια συμπεριφορά κατά τους τελευταίους περίπου 3 μήνες. Και παρά τις όποιες βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις, αν δεν ξεκαθαρίσουν σύντομα τα πράγματα και δεν απομακρυνθεί οριστικά πάνω από το τραπέζι το σενάριο των νέων ΑΜΚ (δύσκολο να συμβεί αυτό) …. Όλα δείχνουν ότι η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών κατά τους επόμενους μήνες θα είναι πλάγιο-καθοδική.

 

Οι αποδόσεις των τραπεζών από 01/01

 

Και σε αυτό το σημείο και με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου στο -23% (στο +11,95% ο ΓΔ) ας θυμηθούμε τις αποδόσεις των επιμέρους 4 τραπεζών από 01/01, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση (-51,44%). Αντίστροφα, μακράν την καλύτερη εξακολουθεί να έχει η Εθνική Τράπεζα (-4,44%).

 

ΕΤΕ: -4,44%

Eurobank: -13,64%

Alpha Bank: -23,68%

Τράπεζα Πειραιώς: -51,44%

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....