Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τραπεζικός Δείκτης: Η προβλεπόμενη εικόνα, αλλά και η ανησυχία που πάντα υπάρχει

00:01 - 27/03/19

 

Σε μια συνεδρίαση με ημερήσια διακύμανση 6%, στις 534,21 μονάδες έκλεισε χθες ο τραπεζικός δείκτης (-0,29%), αφού πρώτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε βρεθεί από -3% στο +3%. Και κάπως έτσι, ο δείκτης από τα πρόσφατα υψηλά και πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 600 – 605 μονάδων. Μετράει πλέον μια (ελεγχόμενη για τα δεδομένα της διακύμανσης των τραπεζικών μετοχών) διόρθωση 11%.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από μερικές εβδομάδες πιο πριν. Ο τραπεζικός δείκτης έχει μια απόλυτα προβλεπόμενη πορεία κατά τους τελευταίους μήνες. Έτσι και όπως είχαμε γράψει σε σχόλια μας. Μετά τη διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 440 μονάδων, το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και περίπου στις 390 μονάδες. Επιταχύνθηκε μέχρι ακριβώς τις αντιστάσεις που είχαμε θέσει ως στόχο. Στις 600 – 605 μονάδες. Και όπως και αναμένονταν (και είχαμε γράψει), σε αυτά τα επίπεδα ήλθε ένα σχετικά ισχυρό profit taking, με δύο βασικά ερωτήματα:

Πόσο ισχυρό θα είναι αυτό;

Και κυρίως αν υπάρχει κίνδυνος, να μην έχουμε απλά και μόνο ένα ισχυρό profit taking, αλλά μια πλήρη επιστροφή της μιζέριας, με σταδιακά επιστροφή των τιμών των τραπεζών, μέχρι και σε νέα ιστορικά χαμηλά κατά τους επόμενους μήνες.

Με το ερώτημα αυτό φυσικά να είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως υπάρχει ανάγκη να μη χαθεί το ανοδικό momentum των τραπεζικών μετοχών και συνολικά το Χ.Α. Και κατά την άποψη μας, αυτό έχει να κάνει με το να μην περάσει αρκετός καιρός, με παγωμένη την γενική ειδησεογραφία (από όλα τα μέτωπα, οικονομία, πολιτικά, μικροοικονομικά)……. Γιατί όσο περνάει ο καιρός και δεν υπάρχουν νέες θετικές ειδήσεις να συντηρήσουνε την πρόσφατη άνοδο. Και για παράδειγμα φτάσουμε στο καλοκαίρι. Υπάρχει κίνδυνος οι επενδυτές να μην έχουν διάθεση να πάρουνε το ίδιο ρίσκο με αυτό των τελευταίων περίπου 2 μηνών. Και να προσθέσουμε και κάτι άλλο. Οι όποιες εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες (για παράδειγμα στις αρχές του 2020 ή και τέλος του 2019) θα φαίνονται πλέον χρονικά αρκετά πιο κοντά από ότι τώρα.

Το timing λοιπόν είναι το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε μετά από ένα λογικό profit taking (όπως συμβαίνει ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες), η αγορά να ανεβάσει και πάλι στροφές. Νέες καθυστερήσεις … Ειδικά στην περίπτωση των τραπεζικών μετοχών. Επαναλαμβάνουμε πως σταδιακά, κατά τους επόμενους μήνες, θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές αισθητά χαμηλότερες. Μέχρι και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Πάμε τώρα στα επιμέρους επίπεδα του τραπεζικού δείκτη. Θέλοντας να ελπίζουμε πως το θετικό momentum δε θα χαθεί. Ο μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή υψηλότερα των 550 – 555 μονάδων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και πάλι το δείκτη στις καθοριστικές (για την μέσο-μακροπρόθεσμη τάση) αντιστάσεις στα επίπεδα των 600 – 605 μονάδων. Και απλώς θυμίζουμε πως διάσπαση τους, θα οδηγούσε τις τραπεζικές μετοχές σε ένα νέο ράλι, της τάξης τουλάχιστον του 25-30%, με επόμενο στόχο για τον δείκτη, τα επίπεδα των 750 – 760 μονάδων!!!

Τώρα παραμονή χαμηλότερα των 550 μονάδων μας προβληματίζει. Κυρίως το ζητούμενο είναι να μη χαθούν οι στηρίξεις στα επίπεδα των 500 - 510 μονάδων.  Σε αυτήν την περίπτωση, τα πράγματα αρχίζουνε να περιπλέκονται, με τις επόμενες στηρίξεις στα επίπεδα των 480 και κυρίως των 450 – 460 μονάδων. Και απλώς αναφέρουμε πως οι τελευταίες αυτές στηρίξεις (αν φυσικά φτάσουμε τόσο χαμηλά – σε καμία περίπτωση δε λέμε πως αυτό θα συμβεί σίγουρα) δε θα πρέπει να χαθούν. Γιατί πολύ απλά τότε μάλλον θα μιλήσουμε για νέα ιστορικά χαμηλά, με ότι αυτό σημαίνει για τις μετοχών των τραπεζών, αλλά και για τη συνολική πορεία του Χ.Α.

Τραπεζικός Δείκτης

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....