Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η απαράδεκτη διοίκηση της FolliFollie, το πώς πιστεύουμε θα τελειώσει η ιστορία & Η Samsonite  

00:01 - 29/05/18

 

 

Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα με το Folli – Follie, σε μια πρωτοφανή ιστορία για την οποία δυσκολεύεται κανείς να βρει λόγια να την περιγράψει. Η εταιρεία είναι κάτι περισσότερο από απαράδεκτη και φθάσαμε στο σημείο μια εισηγμένη αξίας 2,3δις ευρώ το 2014  να αναστέλλεται, έχοντας προκαλέσει μεγάλη ζημία σε ολόκληρη την χρηματιστηριακή αγορά.

Και πέραν όλων των άλλων, το πόσο απαράδεκτη είναι η διοίκηση της εταιρείας (που σίγουρα θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη) φαίνεται και από το γεγονός πως η εταιρεία έφθασε στο σημείο να πει ψέματα μέχρι και στην τελευταία της ανακοίνωση την Παρασκευή. Χαρακτηριστικά η εταιρεία ανέφερε πως η ίδια ζήτησε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής, την ώρα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ανακοίνωση της ανέφερε ξεκάθαρα πως το ζήτησε η ίδια μετά από αδυναμία της εισηγμένης να προσκομίσει τα στοιχεία που της ζητήθηκαν. Και όλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με τους ανθρώπους της εταιρείας να είναι άφαντοι. Και όλα αυτά εν μέσω πληροφοριών πως το πραγματικό ταμείο της εταιρείας είναι μόλις 45εκ ευρώ έναντι του δεκαπλάσιου (περίπου 450εκ ευρώ) που αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, με τη διοίκηση της εταιρείας και τους βασικούς μετόχους να είναι τουλάχιστον απαράδεκτοι.

Folli – Follie

Και θα σας πούμε τώρα πως πιστεύουμε πως τα τελειώσει αυτή η ιστορία. Αρχικά δε θέλουμε ούτε καν να αναφερθούμε στις θεωρίες συνομωσίας πως η όλη ιστορία έχει στηθεί είτε από την εταιρεία, είτε από το Fosun (και τα δύο έχουν ακουστεί), για να γίνει δημόσια πρόταση σε χαμηλές τιμές και η εταιρεία να βγει από το χρηματιστήριο. Δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά βλέποντας πως εξελίσσονται τα πράγματα, σχεδόν αποκλείουμε να ισχύει κάτι τέτοιο (θα το είχε κάνει με διαφορετικό τρόπο η εισηγμένη).

Ουσιαστικά θεωρούμε πως η τελευταία εξέλιξη και η αδυναμία της εταιρείας να δώσει στοιχεία για το ταμείο της, είναι η πρώτη μεγάλη απόδειξη ότι υπάρχουν ψεύτικα οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της εταιρείας (θα θέλαμε να δούμε τι γίνεται με τα αποθέματα της εταιρείας). Και αναμένουμε με τη δημοσίευση του τελικού πορίσματος της EY, η διοίκηση της Folli – Follie να παραδεχθεί πως έχει υποπέσει στην στρέβλωση των οικονομικών της στοιχείων, αποδεχόμενη τους περισσότερους ισχυρισμούς του fund QCM.

Η εταιρεία θα βγάλει διορθωμένες οικονομικές καταστάσεις και εν μέσω κατακραυγής από τους επενδυτές (και εμπλοκής της δικαιοσύνης), πιστεύουμε πως σε κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες (δεν αποκλείουμε να καθυστερήσει) η μετοχή να διαπραγματευτεί και πάλι. Και η λογική λέει πως η τιμή θα προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα που θα έχει δημοσιεύσει η εισηγμένη, μετά την παραδοχή των παρατυπιών. Και έτσι αυθαίρετα το λέμε (ας πούμε ότι το έχουμε προαίσθημα), η εταιρεία θα βρεθεί σε μια αποτίμηση περίπου στα 160 – 170εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5ευρώ ανά μετοχή.

Και εδώ που φθάσαμε, θα χαρακτηρίζαμε το παραπάνω ως το θετικό σενάριο. Και αυτό γιατί θεωρητικά κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ακόμη πιο κακό σενάριο, με το πρόβλημα να αποδεικνύεται ακόμη πιο σοβαρότερο, την εισηγμένη να οδηγείται σε χρεοκοπία και τη μετοχή φυσικά να μην ξανά διαπραγματεύεται (θεωρούμε πως μια μεγάλη δυσκολία θα είναι η εταιρεία να καλύψει τους ομολογιούχους κατά τους επόμενους μήνες).

Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβουμε πως αυτή η ιστορία έχει κάνει πολύ κακό σε όλη τη φήμη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (όποια τέλος πάντων είναι αυτή), θυμίζοντας ότι η Folli  - Follie ήταν μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες του Χ.Α.!!!

Samsonite

Και σε αυτό το σημείο θα σας πούμε και μια ενδιαφέρουσα ιστορία, όχι ότι απαραίτητα έχει κάποια σημασία, αλλά έχει το δικό της ενδιαφέρον. Στα τέλη λοιπόν της προηγούμενης εβδομάδας μια παρόμοια ιστορία με τη Folli – Follie έχει ξεσπάσει και με την εταιρεία Samsonite (τη γνωστή για όλους μας από τις βαλίτσες). Συγκεκριμένα το Blue Orca Capital κατηγορεί την Samsonite για πλαστά οικονομικά μεγέθη, με πλαστές online πωλήσεις και γενικά μια ιστορία η οποία θυμίζει πάρα πολύ τις κατηγορίες του Fund QCM εναντίον της Folli – Follie. Και κατά τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Samsonite έχει καταγράψει απώλειες περίπου 30%, μια μεγάλη πτώση για τα μεγέθη της εταιρείας (μιλάνε για εταιρεία που μετά την πτώση έχει κεφαλαιοποίηση 4,7δις δολαρίων).   

Ποιο είναι τώρα το ενδιαφέρον; Ότι οι άνθρωπο του Fosun φαίνεται να έχουν σχέση με την εταιρεία, με το γνωστό fund κατά καιρούς να αποκτάει και να πουλάει ποσοστά στην Samsonite. Και την ίδια ώρα ποιός έχει την αντιπροσωπεία της Samsonite στην Ελλάδα και όχι μόνο; Το Folli – Follie, το οποίο μάλιστα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε προχωρήσει στο expansion του Brand Samsonite, με άνοιγμα καταστημάτων.  

Ειλικρινά δε θέλουμε να πούμε τίποτα, ούτε να μπούμε σε θεωρίες συνομωσίας στο τρίγωνο, Fosun – Folli - Samsonite. Απλώς βρήκαμε την όλη ιστορία ενδιαφέρουσα, αφού το timing που βγήκαν αυτές οι δύο ιστορίες είναι εντυπωσιακό.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....