Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

 

Ο Κυνηγός

Η "παραχρηματιστηριακή" και όχι μόνο στήλη του GFF

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τράπεζες & Τα δύο βασικά ερωτήματα …

00:01 - 30/05/17

 

 

Προβληματισμό, ξυπνώντας μνήμες του πρόσφατου εφιαλτικού παρελθόντος (ανακεφαλαιοποιήσεις – ΑΜΚ κτλ) προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για “Reverse Split”, δημιουργώντας θα λέγαμε δύο βασικά ερωτήματα.

Πρώτον, αν αντίστοιχη απόφαση για reverse split θα λάβουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Και δεύτερον, αν αυτή η κίνηση είναι το πρώτο βήμα για ένα νέο γύρω ΑΜΚ, που ειδικά μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ και δικαιολογημένα φοβούνται οι επενδυτές.

Ξεκινώντας με πρώτο ερώτημα, πιστεύουμε πως η απάντηση είναι ναι. Το πιθανότερο είναι ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες θα προχωρήσουν σε «reverse split», αν και δεν είναι εύκολο να πει κανείς πότε θα συμβεί αυτό. Δεν αποκλείουμε αυτό να καθυστερήσει αρκετά και για παράδειγμα να συμβεί στα τέλη του χρόνου ή και στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ανάλογα και με την ειδησεογραφία από τη χώρα και την οικονομία (και πιθανόν την ανάγκη νέων ΑΜΚ).  Αυτό πάντως που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν πιέζονται οι τράπεζες για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, μια απόφαση που έχει να κάνει με την πολιτική της κάθε τράπεζας.

Τώρα στο δεύτερο ερώτημα, αναφορικά με τις νέες ΑΜΚ. Η άποψη μας παραμένει ότι οι νέες ΑΜΚ δε θα πρέπει ακόμη να θεωρούνται δεδομένες. Προσωπικά πιστεύουμε ότι το 2018 οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί κανείς να προδικάζει ότι θα έχουμε μια επανάληψη των όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, κατά τις οποίες οι επενδυτές έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους. Δεν το αποκλείουμε, αλλά προσωπικά δεν το θεωρούμε δεδομένο.

Και όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, είναι άλλο μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 3 ή 4 ή και 5δις ευρώ να κάνει μια ΑΜΚ 1 ή 1,5δις ευρώ …. Και άλλο μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 300 – 400εκ ευρώ να κάνει ΑΜΚ 3 – 4 ή 5 δις. Φυσικά και στο δεύτερο σενάριο μιλάμε για το πλήρες “dilution” των μετόχων.   

Κλείνοντας θα πούμε δύο πράγματα. 

Όσοι μας διαβάζουν χρόνια γνωρίζουμε ότι μέχρι περίπου πριν ένα χρόνο και σίγουρα πριν την 3η ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του 2015, ήμασταν σταθερά αρνητικοί για τις τράπεζες. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης και πριν κάνουν γίνουν οι πρώτες ΑΜΚ είχαμε προειδοποιήσει για την καταστροφή που έρχονταν. Τον τελευταίο όμως περίπου ένα χρόνο και αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά όπως θα περιμέναμε, παραμένουμε ακόμη και τώρα συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά τα χειρότερα για τις τράπεζες μπορεί και να αποφευχθούν.

Το δεύτερον που θέλουμε να πούμε, ασχέτως της συγκρατημένης μας αισιοδοξίας ότι μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα, είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το κακό σενάριο για τις τραπεζικές μετοχές δεν υπάρχει με την έννοια της πτώσης που θα υπάρξει σε μια καλή μη – τραπεζική μετοχή. Εκεί η πτώση μπορεί να είναι 30 ή 40 ή και 50%, αλλά με τα μερίσματα ο επενδυτής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα ανακάμψει. Στην περίπτωση των τραπεζών το κακό σενάριο σημαίνει συνολική απώλεια των κεφαλαίων του. Και αυτόν τον τόσο αυξημένο κίνδυνο οι επενδυτές θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους στις επενδυτικές τους επιλογές. Εφόσον φυσικά θέλουν να θεωρούνται επενδυτές και όχι τζογαδόροι.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!!!!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....