| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 31/10/19

 

 

Tragic – Tragic – Tragic …..

 

Θα ξεκινήσουμε τα σχόλια του μήνα, με  μερικά «στοιχεία», για τα οποία μόνο ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς. Tragic ….. Αλλά πολύ tragic …. Και όπως άπειρες φορές έχουμε γράψει. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι από τα σοβαρότερα. Ίσως και το σοβαρότερο, στην προσπάθεια της χώρας να επιτύχει υψηλούς, μακροπρόθεσμους, ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Η επίπτωση λοιπόν της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων αναδεικνύεται ως το κυριότερο εμπόδιο στην απόκτηση παιδιών για τα ζευγάρια στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως το 52,9% των Ελλήνων δηλώνει ότι το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η περίοδος της κύησης αλλά και συνολικά μετέτειπα η ανατροφή ενός τέκνου, αποτελεί το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση παιδιού.

 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, που διενεργήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2019, για τα αίτια της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα από το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση HOPEgenesis και την υποστήριξη της ασφαλιστικής εταιρείας EUROLIFE ERB.

 

Το δείγμα της μελέτης αποτελούσαν 121 ενήλικες, 25-35 ετών, από τη βάση δεδομένων της HOPEgenesis, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσουν παιδί. Οι συμμετέχοντες κατοικούσαν σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, δηλαδή μηδενικές γεννήσεις.

 

Το 52,9% δήλωσε ότι το υψηλό οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η περίοδος της κύησης αλλά και συνολικά μετέτειπα η ανατροφή ενός τέκνου, αποτελεί το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την απόκτηση παιδιού.

 

Αντίθετα το 89,74% δήλωσαν ότι θα αποκτούσαν άμεσα παιδί αν είχαν οικονομικό κίνητρο, όπως επιδόματα και επαρκή ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση από 1/1/2020 επιδοτεί κάθε νέα γέννηση με το ποσό των 2.000 ευρώ, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

 

Η μελέτη πάντως του Πανεπιστημίου Πειραιά διαπιστώνει επίσης ότι 6 στους 10 θέλουν να αποκτήσουν παιδί εντός της προσεχούς διετίας. Μάλιστα το 80% των ζευγαριών δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει έως 3 παιδιά. Αλλά, δεδομένου ότι το δείγμα της έρευνας προερχόταν από ακριτικές περιοχές, η ανασφάλεια που βιώνουν οι γυναίκες στην περίπτωση κύησης αποτελεί εμπόδιο, αφού ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί για την ιατρική φροντίδα της εγκύου.

 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις ανάλογα με τα προβλήματα που συντείνουν στην υπογεννητικότητα που αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος έχει ήδη θέσει υπό την αιγίδα του τις δράσεις της HOPEgenesis, που έχει «υιοθετήσει» ακριτικές περιοχές της Ελλάδας καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα κύησης και τοκετού των γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, βάζοντας το λιθαράκι της στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

 
 

 

Μπράβο μας…

 

Πάμε και σε μερικά άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Και να συγχαρούμε τη χώρας μας (φυσικά και την προηγούμενη κυβέρνηση) για τα κατορθώματα της. Από τους 41 λοιπόν νόμους και τις 36 κυρώσεις που ψηφίστηκαν εντός του 2018 από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ουδείς πληροί τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης. Αυτό είναι το απογοητευτικό συμπέρασμα του Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης τον οποίο ανέπτυξε το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης). Ο Δείκτης συλλέγει δεδομένα για πάνω από 50 μεταβλητές και αξιολογεί τους νόμους ελέγχοντας αν τηρούνται το νομικό πλαίσιο και οι διεθνείς πρακτικές καλής νομοθέτησης.

 

Τα ευρήματα της πρώτης μελέτης είναι αποκαλυπτικά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι το 95% των νόμων και το 33% των κυρώσεων του 2018 περιέχουν τροπολογίες. Από αυτούς, το 95% περιέχει τουλάχιστον μία τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο, ενώ το 97% περιέχει τουλάχιστον μία εκπρόθεσμη τροπολογία. Από τις 248 ψηφισθείσες τροπολογίες, το 85% είναι άσχετο με το κύριο αντικείμενο και το 72% εκπρόθεσμο. Επιπλέον, βρέθηκε ότι το 25% των νόμων του 2018 δεν ψηφίστηκε με την κανονική διαδικασία στη Βουλή, αλλά ακολούθησε την επείγουσα ή την κατεπείγουσα διαδικασία, ενώ μόνο για το 54% των νόμων προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 61% των νόμων και κυρώσεων του 2018 τροποποιεί τουλάχιστον έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 έως το 2018, ψηφίστηκε δηλαδή από... την ίδια κυβέρνηση.

 

Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι το 73% περιλαμβάνει διατάξεις με αναδρομική ισχύ, η αναδρομικότητα των οποίων αιτιολογείται μόνο στο 7% των περιπτώσεων. Το 65% των εκθέσεων αξιολόγησης των νόμων του 2018 δεν περιλαμβάνει ποσοτικά στοιχεία, το 85% δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για απλούστευση διαδικασιών, ενώ για κανέναν από τους νόμους του 2018 δεν έγινε μέτρηση διοικητικών επιβαρύνσεων!

 

Όπως έγραψε η Καθημερινή, στα απίστευτα κι όμως... ελληνικά να συμπληρώσουμε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη ΚΕΦίΜ, για κάθε νόμο του 2018 αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 25 εξουσιοδοτήσεις για υπουργικές αποφάσεις. Από αυτές τις 1.036 εξουσιοδοτήσεις, μόνο το 20% ενεργοποιήθηκε εντός 6 μηνών από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Το αντίστοιχο ποσοστό για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων είναι 7%.

 

Κάθε νόμος του 2018 φέρει κατά μέσον όρο 17 υπογραφές (από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς), ενώ τον τελευταίο νόμο του έτους (4587/2018) υπέγραψαν... 34 κυβερνητικά στελέχη. Καθώς ο μέσος άνθρωπος διαβάζει περί τις 300 λέξεις το λεπτό, με 8 ώρες ανάγνωση την ημέρα, θα χρειάζονταν 60 εργάσιμες ημέρες για την ανάγνωση της νομοθετικής παραγωγής του 2018.

 

Βάσει του Δείκτη, «καλύτερος» νόμος για το 2018 αναδεικνύεται ο 4513 «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες Διατάξεις» με επίδοση 69,5/100 και «χειρότερος» ο 4587 «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις» με επίδοση 20,77/100. «Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η καλή νομοθέτηση ξεκίνησε από την κοινωνία των πολιτών, και όχι από τα κόμματα.

 

Επιτέλους και στη χώρα μας ένας φορέας της κοινωνίας των πολιτών πήρε αυτήν την πρωτοβουλία» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Παναγιώτης Καρκατσούλης.

 
 

 

Δε μας άρεσε αυτό!!!

 

Τώρα να αναφερθούμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Δεν κρύβουμε λοιπόν πως δεν μας άρεσε καθόλου. Για την ακρίβεια δεν βρήκαμε καθόλου σοβαρές τις «αντικρουόμενες» δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για το ζήτημα των κοιτασμάτων στην Κρήτη. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ενδείξεις για τεράστια ποσότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, προέκυψαν μέσω των σεισμικών ερευνών των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Την ίδια ώρα, πολύ αισιόδοξο και ακραίο σενάριο χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΙ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης  τις εκτιμήσεις ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αεριού στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου. Κάλο θα ήταν να περιμένουμε λίγο ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.

 
 

 

Ενδιαφέρον !!!

 

Πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα είδηση (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι). Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε 113 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων τους οι υπουργοί της κυβέρνησης, πόσες αποφάσεις, πάσης φύσεως, έχουνε υπογράψει τα υπουργεία.

 

Από την ανάρτηση των εν λόγω αποφάσεων στη Διαύγεια προκύπτουν κάποια άτυπα στατιστικά για το ποιοι υπουργοί υπογράφουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αν και σίγουρα μεταξύ των υπουργείων υπάρχουνε μεγάλες διαφορές.

 

Έχουμε λοιπόν τα ακόλουθα:

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

1.626

2

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ

1.302

3

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

1.217

4

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ

1.010

5

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΜΕΝΔΩΝΗ ΛΙΝΑ

782

6

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

669

7

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

617

8

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

575

9

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

486

10

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

482

11

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

416

12

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ

336

13

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΑΡΗΣ

248

14

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

190

15

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

153

16

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

125

 

* Περίοδος 9/7/2019- 30/10/2019

 

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο Μάκης Βορίδης υπογράφει κατά μέσον όρο 14 αποφάσεις την ημέρα. Η Νίκη Κεραμέως 11 αποφάσεις ημερησίως και ο Βασίλης Κικίλιας 10 αποφάσεις. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης 9 αποφάσεις. Στον αντίποδα ο Χάρης Θεοχάρης υπογράφει 2 αποφάσεις, ο Νίκος Δένδιας σχεδόν 2 αποφάσεις την ημέρα, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράφουν 1 σχεδόν απόφαση σε ημερήσια βάση.

 
 

Η κανονικότητα επέστρεψε

 

Και κλείνοντας και όσον αφορά αυτό το καθημερινό μπάχαλο που αρχίζει και πάλι να γίνεται στη χώρα και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με τις καθημερινές πορείες και το κλείσιμο δρόμων. Εμείς μόνο ένα πράγμα μπορούμε να πούμε!! Η κανονικότητα επέστρεψε.

 

Καλό ΣΚ και καλό μήνα ….

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....