| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 02/02/21

 

 

Αυτό που τις τελευταίες ημέρες κάνουμε

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα διαφορετικό σχόλιο. Ξέρετε λοιπόν τι κάνουμε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες; Παρακολουθούμε τα στατιστικά αναφορικά με το πώς πηγαίνει η πανδημία στο Ισραήλ. Και αυτό γιατί έχει εμβολιαστεί ένα εντυπωσιακό ποσοστό του πληθυσμού, περίπου το 55%. Και πιστεύουμε πως η περίπτωση του Ισραήλ είναι το πρώτο παγκόσμιο crash test για το πώς μπορεί να εξελιχθούνε τα πράγματα στον πλανήτη. Και ναι μεν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτές τις μεταλλάξεις, αφού είναι αλήθεια πως τα πράγματα είναι μπερδεμένα και επί της ουσίας κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις με το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικές, πιστεύοντας πως περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε μια πρώτη σημαντική εικόνα αν οι εμβολιασμοί λειτουργούνε ή όχι.  

 

Για όποιον λοιπόν δεν το έχει κάνει, αξίζει να διαβάσει την τελευταία ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, αναφορικά με το Ισραήλ στο οποίο το επόμενο διάστημα θα αναφερθούμε αρκετές φορές, ενημερώνοντας σας για τα στατιστικά της πρώτης σε εμβολιασμούς χώρα στον πλανήτη.

 

----------------------------

 

Τα έως τώρα ισραηλινά δεδομένα, δείχνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όπως την είχαν καταγράψει οι κλινικές δοκιμές της Pfizer, επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

 

Όπως προκύπτει, το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ γενικότερα εμφανίζει 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών.

 

Μέχρι στιγμής στο Ισραήλ περισσότερα από τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, συμπεριλαμβανομένου του 82% των πολιτών άνω των 60 ετών. Επιπλέον, περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ξεκινώντας την προηγούμενη Πέμπτη, το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει και ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω, με ρυθμό 200.000 εμβολιασμών την ημέρα.

 

Όπως τονίζει ο κ.Μόσιαλος, ο εντυπωσιακός ρυθμός των εμβολιασμών στο Ισραήλ συμπορεύεται με μια εξαιρετική απόδοση ανάλυσης των στοιχείων από τους εμβολιασμούς σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της «Jerusalem Post», για 715.425 Ισραηλινούς έχει περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη, συνολικά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 371 άνθρωποι (αριθμός που αντιστοιχεί σε 0,04% των εμβολιασθέντων), και μόνο 16 από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

Επίσης, από σχετική ανάλυση προκύπτει ότι:

 

• Από 668.100 άνω των 60 ετών που είχαν τη δεύτερη δόση Pfizer περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, 473 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Από αυτούς, 38 νοσηλεύονται, 14 θεωρούνται σε σοβαρή κατάσταση και δύο έχουν πεθάνει. Συγκριτικά, την περασμένη εβδομάδα σε ανάλυση μεταξύ όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, 3.835 διαγνώστηκαν θετικοί για τον ιό, δηλαδή το 0,25% περίπου του συνολικού πληθυσμού άνω των 60 ετών.

 

• Συγκρίνοντας την πλήρως εμβολιασμένη ομάδα άνω των 60 ετών (δηλαδή, όσους είναι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), με όσους έχουν λάβει μία ή καμία δόση του εμβολίου και είναι σε ηλικία άνω των 60, υπάρχει μείωση 83% στις παρατηρούμενες περιπτώσεις Covid-19 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

 

• Μεταξύ των πολιτών κάτω των 60 ετών, παρατηρείται ένα παρόμοιο μοτίβο: 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 325.301 πολίτες κάτω των 60 ετών, επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (0,07%). Μεταξύ των μη-εμβολιασμένων κάτω των 60 ετών υπάρχουν 41.760 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (0,57%).

 

Την Πέμπτη, επίσης, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi - ενός από τους τέσσερις δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης της χώρας - ανακοίνωσαν αποτελέσματα από την εκστρατεία εμβολιασμού των μελών της. Τα δεδομένα προκύπτουν από τη σύγκριση με ομάδα ελέγχου μη-εμβολιασμένων. Για περίπου 248.000 μέλη της Μακάμπι, την Πέμπτη είχε ήδη περάσει μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

 

• Από αυτούς, μόλις 66 μολύνθηκαν από τον ιό, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνω των 55 ετών και περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα.

 

• Όλοι αυτοί που μολύνθηκαν, παρουσίασαν ήπια μορφή της νόσου και κανένας δεν νοσηλεύτηκε.

 

• Κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 8.250 νέες περιπτώσεις Covid-19 εμφανίστηκαν στην ομάδα ελέγχου των περίπου 900.000 μη-εμβολιασμένων ατόμων.

 

Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, όσοι δεν εμβολιάστηκαν είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί. Αυτό δίνει στο εμβόλιο της Pfizer 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών (το οποίο εμπίπτει στα διαστήματα εμπιστοσύνης της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής). Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποίησε η Pfizer, η προστασία ξεκινά μια εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95%.
 

Παράταση του λοκντάουν

 

Την Κυριακή η ισραηλινή κυβέρνηση Ισραήλ αποφάσισε να παρατείνει έως τουλάχιστον την επόμενη Παρασκευή (εφόσον εγκρίνει και το κοινοβούλιο) το διάρκειας πέντε εβδομάδων εθνικό λοκντάουν. Οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού φαίνεται να λειτουργούν ως αντίβαρο στο ταχύ εμβολιαστικό πρόγραμμα και οι αρχές προβλέπουν καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην αρχικά αναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα στην οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς αυξάνουν τα περιστατικά σοβαρής Covid-19 μεταξύ όσων δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Λίγο νωρίτερα είχε αποφασιστεί ο διπλασιασμός των προστίμων για τις παραβιάσεις του λοκντάουν.

 

Ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου κάλυψε τους θρησκευόμενους υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους (το 15% του πληθυσμού, αλλά το 35% των πρόσφατων κρουσμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας), που επικρίνονται ως κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τις παραβάσεις, λέγοντας ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι μη θρησκευόμενοι πολίτες και η αραβική μειονότητα της χώρας. «Να μην επικεντρωνόμαστε στις παραβιάσεις από μια ομάδα και να αγνοούμε τις άλλες, όλες πρέπει να σταματήσουν. Είναι καιρός για ενότητα», δήλωσε.

 

Σύμφωνα εξάλλου με ανταπόκριση της βρετανικής «Γκάρντιαν» από το Ισραήλ, τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς δείχνουν υπερβολικά χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων, καθώς μόνο το 0,04% των εμβολιασθέντων έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μετά τη δεύτερη δόση και το 0,002% έχουν χρειασθεί νοσηλεία.

 

Σημειωτέον ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνονται και οι μαθητές λυκείου 16 έως 18 ετών. Η χώρα ελπίζει να έχει εμβολιάσει όλους τους άνω των 16 ετών έως το τέλος Μαρτίου, ίσως και νωρίτερα.

 
 

 

Οι πρώτες χώρες σε εμβολιασμό

 

Και με πάσα από τα παραπάνω, πάμε να δούμε ποιές είναι οι πρώτες χώρες σε εμβολιασμό στον πλανήτη.

 

Η πρώτη λοιπόν είναι το Ισραήλ, όπου με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει εμβολιαστεί το 54,72% του πληθυσμού, ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό ποσοστό.

 

Ειδικότερα έχουμε:

 

Ισραήλ: 54.72%

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 33,71%

Ηνωμένο Βασίλειο: 13,95%

Μπαχρέιν: 10,02%

ΗΠΑ: 9,40%

Σερβία: 6,43%

Μάλτα: 5,85%

Ισλανδία: 4,55%

Δανία: 4,47%

Σλοβενία: 3,65%

Ρουμανία: 3,59%

Λιθουανία: 3,40%

Πορτογαλία: 3,30%

Ιρλανδία: 3,27%

Ιταλία: 3,24%

Ισπανία: 3,15%

 
 

 

Επαναλαμβάνουμε πως ούτε θέλουμε να το φανταστούμε ..

 

Τώρα στα της οικονομίας και όσο περνάνε οι ημέρες και με φόντο τις μεταλλάξεις τα πράγματα περιπλέκονται. Την ίδια ώρα που οι εμβολιασμοί πηγαίνουνε σχετικά αργά, αν και πιστεύουμε πως σε λίγο καιρό οι ρυθμοί θα επιταχυνθούνε πάρα πολύ. Σαν πραγματικό  εφιάλτη βλέπουμε το σενάριο που αρχίζει να διαφαίνεται πως θα χαθεί και το φετινό καλοκαίρι, με θλιβερές επιδόσεις όπως οι περσινές.

 

Ειλικρινά ούτε θέλουμε να φανταστούμε πως θα έχουμε ένα ακόμη καλοκαίρι με σχεδόν μηδέν τουρίστες από το εξωτερικό. Ξέρετε πως δε μας αρέσει να κινδυνολογούμε ….. Αλλά κακά τα ψέματα … Αν φτάσουμε καλοκαίρι, με άνοιξε - κλείσε της αγοράς και παράλληλα χαμένο καλοκαίρι … Παρά τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων, τα πράγματα στην οικονομία υπάρχει κίνδυνος να γίνουνε πολύ πιο άσχημα από ότι ίσως όλοι έχουμε φανταστεί.

 
 

 

Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

 

Και εννοείται πως με βάση όλα τα παραπάνω και όταν έχουμε το σταδιακό τέλος των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων (όπου υπάρχουνε ρήτρες μη - απόλυσης) … Και ειδικά αν τελικά πάμε σε ένα τόσο κακό καλοκαίρι. Πολύ φοβόμαστε πως θα έχουμε και μια σημαντική αύξηση της ανεργίας.

 

Και αν και είναι αλήθεια πως η χώρα μας σε αυτό το μέτωπο τα έχει πάει σχετικά καλά, με τα προγράμματα να λειτουργούνε, έχοντας αποτρέψει αρκετές απολύσεις. Δυστυχώς ανησυχούμε πως στο τέλος, δε θα αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση των ανεργίας.

 
 
 

 

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης

 

Τέλος και όπως έγραφε ο «Βηματοδότης» … Ουσιαστικά επιβεβαίωσαν το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική διοίκηση και επέβαλαν μια ρήτρα διασφάλισης, αποδίδοντας ξεχωριστές αρμοδιότητες στον νέο μηχανισμό προετοιμασίας και ωρίμασης των επενδύσεων που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει εντός του ΤΑΙΠΕΔ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νέος μηχανισμός, που θα έχει αποφασιστικές όπως είπαμε αρμοδιότητες, θα στελεχωθεί από ανεξάρτητα πρόσωπα, έπειτα από διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και ήδη συλλέγονται βιογραφικά.

 

Αρχικώς θα προσληφθούν περίπου 10 έμπειροι αξιολογητές, με γνώσεις και δυνατότητες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου μηχανισμού. Οπως μπορεί να φανταστεί ο καθείς δημιουργούνται νέες ζηλευτές θέσεις, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον των πάντων, ιδιαιτέρως των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος από επενδύσεις ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Αυτές θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αμέσως μετά την έγκρισή τους από τα κοινοτικά όργανα.

 

Βάσει των παραπάνω ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ενισχύεται και έτσι αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ως γνωστόν, το ΤΑΙΠΕΔ είναι θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου, όπου προσφάτως επιλέχθηκε νέα διοίκηση. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε επικεφαλής του ΟΑΣΑ, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 16 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά αναμένεται να εκκινήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των διοικήσεων στις θυγατρικές του Υπερταμείου, στις οποίες ανήκει και το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η θητεία του σημερινού πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, λήγει εντός του Φεβρουαρίου. Πιθανώς ο κ. Λαμπίρης θα είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Κατά τα φαινόμενα, μετά και τη διεύρυνση του ρόλου του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αυξηθούν από πέντε σε επτά, ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικός και θα προβλεφθεί μία θέση εντεταλμένου συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του νέου μηχανισμού επιλογής και προετοιμασίας των νέων εμβληματικών επενδύσεων.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....