| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 02/06/20

 

Η τεράστια ευκαιρία για τη χώρα και το Μητσοτάκη…

Θα ξεκινήσουμε με τη γνωστή αισιοδοξία που μας διακατέχει τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τις τελευταίες ανακοινώσεις από τους ευρωπαίους. Σε σχέση λοιπόν και με τα όσα γράφαμε χθες, θα κάνουμε και ένα σχόλιο για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Ότι έχοντας ως τώρα μια πραγματικά πολύ καλή επίδοση επί Covid-19. Η χώρα πρώτα από όλα και φυσικά η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ο Μητσοτάκης έχουνε μια τεράστια ευκαιρία. Μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για καλύτερες ημέρες. Ξέρουμε ότι όλα αυτά ακούγονται πολύ αισιόδοξα, αλλά θα επαναλάβουμε πως τα ποσά της Ε.Ε. είναι τεράστια, δίνοντας την ευκαιρία πραγματικά για restart της ελληνικής οικονομίας, εφόσον φυσικά έχουμε λίγο μυαλό και δεν τα κάνουμε πάλι μαντάρα. Και νιώθουμε πως η κυβέρνηση χωρίς να είναι κάτι τρομερό ……. Είναι άνω του μέσου όρου και ικανή να αξιοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, τα οποί συνολικά φτάνουνε σχεδόν το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ!!!!!

 
 

 

Χαρακτηριστικό report

 

Σε σχέση με τα παραπάνω, χαρακτηριστικά ήτανε και τα όσα έγραψε χθες η Oxford Economics. Ειδικότερα σε report της, το οποίο και εμείς διαβάσαμε στο capital.gr, η Oxford αναφέρει τα ακόλουθα:

 

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγάλη νικήτρια σε όρους ΑΕΠ.

 

Χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Οικονομικό Μοντέλο (GEM), ο οίκος εκτιμά ότι το προτεινόμενο από το Ταμείο επίπεδο των επιχορηγήσεων το οποίο τοποθετείται στο 0,8% του ΑΕΠ της περιοχής, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 κατά περίπου 1,2% σε 7,4%. Μέχρι τα τέλη του 2024 το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι περίπου 1% υψηλότερο από ό,τι ανέμενε η Oxford Economics πριν το σχέδιο της Κομισιόν. 


Παράλληλα, όπως αναφέρει, το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης θα επανέλθει στο περίπου 8% στα τέλη του 2021, ένα έτος νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη. Πιο αναλυτικά, η αγορά εργασίας θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτήν τη συντονισμένη δημοσιονομική χαλάρωση. Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ευρώ θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, έως το τέλος του 2021, έναντι του 2022 που αναμενόταν πριν, με 750 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας να δημιουργούνται  μέχρι το τέλος του 2022.

 

Αυτό το Ταμείο που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη της ανάκαμψης θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη μείωση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους. Λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και του ελαφρώς υψηλότερου πληθωρισμού, το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες θα μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν πριν την ανακοίνωση του σχεδίου της Κομισιόν. Ως συνέπεια αυτού, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα κινηθούν ακόμη χαμηλότερα, όπως εκτιμά η Oxford Economics.

 

Πάντως, όπως τονίζει, η τελική επίδραση αυτών των πόρων που παρέχει η Ε.Ε στην οικονομία θα εξαρτηθεί από το πώς θα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια.


Αν και οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο διάστημα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική κατανομή των κεφαλαίων, ωστόσο η Oxford Economics σημειώνει πως οι χώρες που σύμφωνα με τις προβλέψεις της κινδυνεύουν από μια αργή ανάκαμψη από την κρίση λόγω πανδημίας – οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία – θα κερδίσουν περισσότερο από αυτό το πακέτο. 

 

 

Μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν τα περισσότερα κεφάλαια. Όμως, με όρους ΑΕΠ οι κύριοι ωφελημένοι φαίνεται να είναι η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Πορτογαλία, καθώς και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, η πρόσθετη συντονισμένη δημοσιονομική στήριξη της ευρωζώνης θα παρείχε σημαντική ώθηση στις οικονομίες της περιοχής.  Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί από 6,2% σε 7,4% το 2021, και μέχρι το τέλος της τετραετούς περιόδου, το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι περίπου 1% υψηλότερο από ό,τι ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της, αν και θα εξακολουθεί να είναι περίπου 0,5% χαμηλότερο από την περίοδο προ-πανδημίας. Ως συνέπεια της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της επίδρασης αυτής στη ζήτηση, η ευρωζώνη θα ανακάμψει στα προ-κρίσης επίπεδα το 2021, δύο τρίμηνα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

 

 

Τα αποτελέσματα δεν θα είναι συμμετρικά μεταξύ των οικονομιών. Οι χώρες που εφαρμόζουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης θα δουν ισχυρότερες βελτιώσεις, με όλες τις χώρες του Νότου της ευρωζώνης να δέχονται σημαντική ώθηση του ΑΕΠ τους. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxford Economics, θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 3,5% περισσότερο τουλάχιστον, σε σχέση με τα επίπεδα που θα αυξανόταν εάν δεν υπήρχε το πακέτο της Κομισιόν, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2021-2024. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα δουν το επίπεδο του ΑΕΠ τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,5% -2% υψηλότερα από ό,τι πριν, και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία) θα δουν το επίπεδο του ΑΕΠ τους υψηλότερο μόνο κατά περίπου 0,5% έως το τέλος του 2024.

 

Όπως καταλήγει η Oxford Economics, το Ταμείο μπορεί να μην αποτελέσει την αλλαγή του παιχνιδιού που περιμένουν κάποιοι. Προορίζεται ως εφάπαξ μέτρο και εξακολουθεί να αφήνει μεγάλο μέρος του βάρους της κρίσης στις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. Ωστόσο, το ότι πλέον καθιερώνεται πως υπάρχει δημοσιονομική απάντηση με βάση το κοινό χρέος σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ώθηση που θα δώσει στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην πορεία προς την τελική δημοσιονομική ένωση.

 
 

Πολύ ενδιαφέρον

Τώρα με το μεγάλο ερώτημα σε πολύ κόσμο να είναι αν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ένα δεύτερο κύκλο lockdown (κάτι το οποίο προσωπικά σχεδόν το αποκλείουμε, αν και σίγουρα δεν είμαστε επιδημιολόγοι). Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ειδήσεις που είδαμε χθες ήτανε η διαρροή Έκθεσης του Γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον νέο κορωνοιό υπερκτιμήθηκε και ελήφθησαν λανθασμένα μέτρα αντιμετώπισης.

Έκθεση 93 σελίδων με τίτλο «Ανάλυση της Διαχείρισης Κρίσεων» έχει συνταχθεί από μια επιστημονική επιτροπή που διορίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας και αποτελείται από εξωτερικούς ιατρούς εμπειρογνώμονες από διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια.

Η έκθεση ήταν η πρωτοβουλία μιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που ονομάζεται Unit KM4 και υπεύθυνη για την «Προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας». Σε αυτή την μονάδα εργαζόταν ο Γερμανος αξιωματούχος Stephen Kohn, που ενεργώντας ως whistleblower διέρρευσε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης Τι λέει η Έκθεση; Αυτά που λένε οι αιρετικοί εδώ και τρεις μήνες. Η επικινδυνότητα του Covid-19 υπερεκτιμήθηκε: πιθανότατα σε κανένα σημείο ο κίνδυνος από τον νέο ιό δεν ξεπέρασε το κανονικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από τον κορωνοιό είναι ουσιαστικά αυτοί που θα πέθαιναν στατιστικά φέτος (με προσδόκιμο ζωής μερικών εβδομάδων ή μηνών), και λόγω εξασθενημένης υγείας δεν μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε λοίμωξη (συμπεριλαμβανομένων των περίπου 150 ιών που κυκλοφορούν σήμερα). Σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα τέταρτο του έτους, δεν υπήρξαν περισσότεροι από 250.000 θάνατοι από το Covid-19, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύρια θανάτους [25.100 στη Γερμανία] κατά τη διάρκεια του κύματος της γρίπης 2017/18. Ο κίνδυνος προφανώς δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν πολλών άλλων ιών.

 
 

Να ξέρετε πόσο συμφωνούμε

Εμείς την άποψη μας την έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι ο covid-19 με την ευρεία έννοια είναι αποτέλεσμα αυτού που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Μια κλιματική αλλαγή την οποία είμαστε σίγουροι πως θα τη βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, με όλο και μεγαλύτερο κόστος για την παγκόσμια οικονομία. Και είναι περιττό να πούμε, πόσο πολύ συμφωνούμε με ένα τελευταίο report του ΔΝΤ, με χαρακτηριστικό τίτλο: “Οι αγορές να πάψουν να αδιαφορούν για την κλιματική κρίση”.

 

 

…και ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τσίπρα

Όπως τώρα σχολίασε ο «Βηματοδότης» …. Για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας πατάει σε δύο βάρκες, αν και ορισμένες κινήσεις δηλώνουν τη μετατόπιση και την προτίμησή του. Χαρακτηριστική είναι η ανάθεση της ευθύνης του τομέα της Οικονομίας στον 49χρονο τοπογράφο – μηχανικό, απόφοιτο του ΕΜΠ, Παναγιώτη Κορκολή, πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ μεταξύ 2015-2019. Ο κ. Κορκολής διαδέχθηκε τον Αλέξη Χαρίτση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων όταν εκείνος υπουργοποιήθηκε και υπήρξε στο παρελθόν, προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στενός συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη. Εχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στο Κτηματολόγιο, στην κατασκευή της Εγνατίας οδού και – το σημαντικότερο – στα χρόνια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, απ’ όπου πηγάζει και η ευρωπαϊκή κουλτούρα που τον συνοδεύει. Ο κ. Κορκολής λοιπόν είναι ένα ακόμα πρόσωπο που επιβεβαιώνει αν όχι τη στροφή, τουλάχιστον την προσπάθεια  μετεξέλιξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέραν αυτών ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο φιλοευρωπαϊκός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει και αναγνωρίζει τη μέριμνα του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης για την επόμενη μέρα και ιδιαιτέρως τις πρόνοιες που λαμβάνει για τη θωράκιση των εθνικών συστημάτων υγείας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών. Και διαπιστώνει επίσης ότι η ελληνική πολιτική και η Αριστερά εν προκειμένω είναι ελλειμματική απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις της νέας εποχής. Γι’ αυτό και επιμένουν ότι χρειάζονται ουσιαστικές απαντήσεις οι προκλήσεις της νέας εποχής.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....