| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 02/12/19

 

 

Αν και πιστεύουμε πως έχουμε δει τα χειρότερα … Αυτά να μην τα παραβλέπουμε

 

Την άποψη μας τη γράφουμε σε κάθε ευκαιρία. Πιστεύουμε πως παρά τους κινδύνους, η χώρα έχει δει τα χειρότερα. Και αν και με μέτρια ανάπτυξη, τα πράγματα πάνε. Και θα συνεχίσουνε να πηγαίνουνε καλύτερα.

 

Υπάρχουνε όμως κάποιες ειδήσεις τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Κάποιες ειδήσεις που φανερώνουμε πως η οικονομική κατάσταση των πολιτών κατά μέσο όρο παραμένει πολύ δύσκολη. Πολύ δύσκολη, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

 

Το 61% λοιπόν των Ελλήνων έχει πληρώσει εκπρόθεσμα τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες και μάλιστα, σε σχεδόν επτά από τις δέκα περιπτώσεις, πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός και όχι για μια ατυχή συγκυρία. Αρκετοί δε από όσους τελικά πληρώνουν τους λογαριασμούς –εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα– το κάνουν με δανεικά, κυρίως από φίλους.

 

Όπως γράφει η Καθημερινή, αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης Πληρωμών των Καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2019 - ECPR) που διενήργησε η σουηδική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum στην Ελλάδα και σε ακόμη 23 ευρωπαϊκές χώρες, σε δείγμα 24.000 καταναλωτών. Εκθεση, στην οποία αποτυπώνονται αρκετά ανησυχητικά στοιχεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιστροφή των καταναλωτών στον υπερδανεισμό, τάση η οποία ευνοείται σε σημαντικό βαθμό από την εύκολη πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια που παρέχει πλέον η τεχνολογία, μέσω –για παράδειγμα– μερικών απλών κινήσεων στο κινητό τηλέφωνο (σε smartphone).

 

Η έκθεση της Intrum κατέγραψε πως το 61% των Ελλήνων καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στις 24 χώρες και είναι σχεδόν το διπλάσιο από το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη (33%). Το 68% όσων δεν πλήρωσαν στην ώρα τους έναν λογαριασμό το κάνει σε τακτική βάση, ποσοστό που είναι επίσης το υψηλότερο μεταξύ των 24 χωρών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 47%. Η Ελλάδα κατέχει επίσης μία αρνητική πρωτιά: είναι η χώρα στην οποία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, 40% έναντι 24% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, αυτών που έχουν δανειστεί χρήματα ή έχουν φτάσει την πιστωτική τους κάρτα στο όριό της.

 

Αρνητικές είναι οι επιδόσεις των Ελλήνων καταναλωτών και σε ό,τι αφορά την κατανόηση βασικών οικονομικών όρων. Το 48%, ποσοστό που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στις 24 ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορεί να κατανοήσει και να συνδυάσει οικονομικούς όρους όπως είναι ο προϋπολογισμός, το επιτόκιο, η πιστοληπτική ικανότητα, κυμαινόμενο επιτόκιο και πληθωρισμός.

 

Με βάση τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Οικονομικής Ευημερίας που ενέταξε για πρώτη φορά φέτος στην έκθεσή της η Intrum. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 (όπου το 10 είναι η βέλτιστη επίδοση), η Ελλάδα βαθμολογείται με 5,30. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με βαθμολογία 6,89.

 
 

Μάλιστα

 

Τώρα σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά. Τι σχέση μπορεί να έχει το 5% των φορολογουμένων με το υπόλοιπο 95%; Σύμφωνα νε τα στοιχεία που παρουσίασε η Καθημερινή … Και οι δύο κατηγορίες πληρώνουν ακριβώς τον ίδιο φόρο. Δηλαδή για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει το Δημόσιο, τα 5 ευρώ προέρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 ευρώ από το 95% του συνόλου των φορολογουμένων.

 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 437.158 φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% συνολικά των εισοδημάτων, πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ.

 

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:

 

1. Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία 6.085.204 φορολογούμενοι. Συνολικά πλήρωσαν στην εφορία 561,5 εκατ. ευρώ ή 92 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Δηλαδή το 68,3% των φορολογουμένων έχει ιδιαίτερα μικρή συμβολή στα φορολογικά βάρη.

 

2. Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 2.078.750 φορολογούμενοι. Το ποσό που πλήρωσαν ανέρχεται στα 2,75 δισ. ευρώ και αποτελεί το 33% του συνολικού φόρου.

 

2. Από 20.000 έως 30.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν στην εφορία 504.327 φορολογούμενοι και πλήρωσαν στην εφορία 1,75 δισ. ευρώ. Κατά μέσον όρο κατέβαλαν 3.470 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι το 2012 η κατηγορία αυτή αριθμούσε 835.258 φορολογουμένους.

 

3. Από 30.000 έως 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν 172.839 φορολογούμενοι και πλήρωσαν 1,33 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 7.521 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι το 2012 η κατηγορία αυτή αριθμούσε 338.082 φορολογουμένους.

 

4. Εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία 51.923 φορολογούμενοι. Το ποσό που πλήρωσαν ανέρχεται σα 956 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς πλήρωσε 18.411 ευρώ ο καθένας. Σημειώνεται ότι το 2012 η κατηγορία αυτή αριθμούσε 95.587 φορολογουμένους.

 

5. Πάνω από 100.000 ευρώ δήλωσαν στην εφορία 14.679 φορολογούμενοι. Πλήρωσαν στην εφορία 966 εκατ. ευρώ ή 65.808 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

 

6. Συνολικά οι 8,9 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν στην εφορία 8,3 δισ. ευρώ. 

 
 

Ότι πρέπει …. για να περιγράψει τον λαό μας ….

 

Και πάμε τώρα σε μια είδηση. Και αν και ξέρουμε ότι θα ακουστεί υπερβολικό. Αλλά πιστεύουμε πως τέτοιες ειδήσεις, αποδεικνύουν γιατί αυτή η χώρα περνάει τα όσα περνάει τα τελευταία 10 χρόνια. Γιατί πολύ απλά. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι οικονομική. Είναι κοινωνικό – οικονομική, κάτι το οποίο μας κάνει επιφυλακτικούς για το μέλλον της χώρας. Και αυτό γιατί πολλές φορές διαπιστώνουμε πως επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Δεν έχουμε βάλει μυαλό ….

 

Έτσι λοιπόν σε μια ακόμη πρωτιά αυτής της χώρας. Επικίνδυνοι, απρόσεκτοι και ευέξαπτοι είναι οι Έλληνες οδηγοί σύμφωνα τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου Υπεύθυνης Οδήγησης. Μάλιστα, κανένας από τους Έλληνες που ρωτήθηκε δεν θεωρεί τον εαυτό του επικίνδυνο οδηγό!!! Υπερβολική αυτοπεποίθηση, εφησυχασμός στο τιμόνι, νευρικότητα και αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά αλλά και κακές και επικίνδυνες συνήθειες, όπως για παράδειγμα η ομιλία στο κινητό έστω και μέσω bluetooth αλλά και υποτίμηση της υπνηλίας συνθέτουν την εικόνα του Ελληνα οδηγού, ο οποίος συνήθως εκτιμά ότι για ενδεχόμενα λάθη φταίνε οι άλλοι οδηγοί!! Και αυτό το τελευταίο κρατήστε το. Αφού πάντα σε αυτή τη χώρα φταίει ο άλλος …….

 
 

 

Γκλέτσος …

 

Τώρα με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον εντυπωσιασμό μετασχηματισμό – για γέλια και για κλάματα - που επιχειρείται στο Σύριζα ….. Και ένας από τα νέα στελέχη του Σύριζα είναι ο κ. Γκλέτσος. Εμείς απλώς να θυμίσουμε πως ήτανε τέλη Δεκέμβρη του 2014, όταν ο Απόστολος Γκλέτσος παραλίγο να έρθει στα χέρια με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Σε επίσκεψή του στο νησί και σε συνάντηση που είχε με την Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τα αίματα άναψαν.

 

Ο επικεφαλής της «Τελείας» αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα παιδάκι του δεκαπενταμελούς, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων. Και τότε έγινε το… έλα να δεις.

 

Ο Γκλέτσος άρχισε να φωνάζει και απείλησε να αποχωρήσει, ενώ αργότερα κινήθηκε και προς τη μεριά τους με εμφανή διάθεση να έρθουν στα χέρια. Κι όλα αυτά, την ώρα που καλούσε την Αστυνομία!

 

Δείτε το… απολαυστικό βίντεο από το 10:50 και μετά:

 

 
 

 

Και ΠΑΣΟΚΟΙ

 

Και συνεχίζοντας με το Σύριζα. Στη σύνθεση της ΚΕΑ υπάρχουν επίσης σημαντικά ονόματα συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο προσωπικός του γιατρός Θύμιος Λιβάνης. Επίσης, πρώην βουλευτές επί Γιώργου Παπανδρέου, όπως -σύμφωνα με τις πληροφορίες- η Μαρία Θεοχάρη, ο Θάνος Γικόνογλου, η Χρύσα Μανωλιά, ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής. Ακόμα, πολιτικοί φίλοι του Κώστα Σημίτη, όπως ο Έλληνας γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αχιλλέας Μητσός, αλλά και οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Χρήστος Πιπεργιάς ο Θανάσης Οικονόμου, ο Κώστας Ασλάνης, η Χρύσα Μανωλιά, η Μαρία Θεοχάρη, Ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος κ.α.

 

Αυτό θα πει ουσιαστικός μετασχηματισμός. Με γνώμονα πάνω από όλα το καλό της χώρας.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....